Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyjazd na Marsz Niepodległości
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > OFF-TOPIC > Hyde-Park
Stron: 1, 2
Kamil_
CYTAT(kamillll @ sob, 12 lis 2011 - 15:37) *
CYTAT(Kamil_ @ sob, 12 lis 2011 - 13:39) *
Szkoda, że media już o tym nie powiedzą.

idź im coś podpal za karę.

pozamykałbym to bydło w kamieniołomach.
tyle w temacie.

No właśnie. Z tobą jak zawsze można podyskutować na argumenty smile2.gif To jest ta różnica między nami. Ty wszystkich oceniasz (uważając, że masz monopol na prawde) a ja tylko pokazuje drugą stronę Marszu i niech każdy sobie oceni sam w zgodzie z własnym sumieniem.

Kolejne linki:

Wywiad z jednym z rekonstruktorów:
http://www.fronda.pl/news/czytaj/tytul/rek...e_niemiec_16826

Marsz w okolicach pomnika Romana Dmowskiego:

http://www.youtube.com/watch?v=d1qQjnsL1qw&feature=feedu
vacu

Ja się dziwię jednemu - przecież uczestniczymy w kilku misjach wojskowych, można pojechać, postrzelać, poobijać mordę "kolorowym" i jeszcze za to płacą a i order można dostać zostając wzorowym patriotą. Dlaczego więc to bydło tłukące się na ulicach Warszawy nie pojedzie na misję wyładować złe emocje? Ja bym ich tam wysłał i niech palą samochody talibom skoro takie to kozaki...

@Kamil_: Ja pisząc o "stłamszeniu" miałem na myśli przekaz w TV. Ale to chyba nic dziwnego, że media pokazują to co niezwykłe?

A po obejrzeniu tego wszystkiego mam jeszcze jedną refleksję - po każdej manifestacji rachunek za straty powinien być wystawiany organizatorom. Organizator np. meczu ma obowiązek zapewnić odpowiednią do ilości uczestników liczbę służb ochrony, dlaczego w tym przypadku jest inaczej?
Kamil_
CYTAT(vacu @ sob, 12 lis 2011 - 15:58) *

Ja się dziwię jednemu - przecież uczestniczymy w kilku misjach wojskowych, można pojechać, postrzelać, poobijać mordę "kolorowym" i jeszcze za to płacą a i order można dostać zostając wzorowym patriotą. Dlaczego więc to bydło tłukące się na ulicach Warszawy nie pojedzie na misję wyładować złe emocje? Ja bym ich tam wysłał i niech palą samochody talibom skoro takie to kozaki...

@Kamil_: Ja pisząc o "stłamszeniu" miałem na myśli przekaz w TV. Ale to chyba nic dziwnego, że media pokazują to co niezwykłe?

A po obejrzeniu tego wszystkiego mam jeszcze jedną refleksję - po każdej manifestacji rachunek za straty powinien być wystawiany organizatorom. Organizator np. meczu ma obowiązek zapewnić odpowiednią do ilości uczestników liczbę służb ochrony, dlaczego w tym przypadku jest inaczej?

1. Wielu chłopaków o ciężkich charakterach jest na misjach. Nie myślisz chyba, że na misje jeżdżą osoby, które wcześniej latały po tęczowych paradach. W ogóle cały argument taki troszkę niepoważny. Zamieszki były złe ale czasu się nie cofnie.

2. Media kłamią, a że mi się to cholernie nie podoba to uważam, że mam prawo o tym pisać. Wiem, że wy macie to generalnie gdzieś co pokazuje się w mediach i w większości przyjmujecie to za prawdę ale może chociaż część osób zobaczy te materiały, opowie znajomym i więcej osób pomyśli SAMODZIELNIE.

3.Porównanie meczu do marszu jest niepoważne. Mecz jest imprezą zamkniętą, biletowaną. Marsz taką imprezą nie jest. Mógł przyjść każdy. Osoby niszczące miasto to niekoniecznie musieli być uczestnicy marszu (nie mówię, że tak nie było). Mecze organizowane są na podstawie ustawy o bezpieczeństwie imprez masowych natomiast marsze na podstawie ustawy Prawo o Zgromadzeniach. To ustawodawca postawił różne wymogi.
vacu
CYTAT(Kamil_ @ sob, 12 lis 2011 - 16:15) *
2. Media kłamią, a że mi się to cholernie nie podoba to uważam, że mam prawo o tym pisać. Wiem, że wy macie to generalnie gdzieś co pokazuje się w mediach i w większości przyjmujecie to za prawdę ale może chociaż część osób zobaczy te materiały, opowie znajomym i więcej osób pomyśli SAMODZIELNIE.

Nie kłamią. Pokazują wycinek prawdy a to różnica. Poza tym błędnie zakładasz. Ja nie widziałem ani minuty nagrania (nie oglądam TV, to co widziałem to tylko na YT) ze spokojnym marszem a mimo to wcześniej założyłem, że ci co chcieli świętować stanowili większość. Mimo, że daleki jestem od kibicowania nacjonalistom. Tylko ja się nie dziwię mediom, że szukają sensacji, taki jest ich cel.

3.Porównanie meczu do marszu jest niepoważne. Mecz jest imprezą zamkniętą, biletowaną. Marsz taką imprezą nie jest. Mógł przyjść każdy. Osoby niszczące miasto to niekoniecznie musieli być uczestnicy marszu (nie mówię, że tak nie było). Mecze organizowane są na podstawie ustawy o bezpieczeństwie imprez masowych natomiast marsze na podstawie ustawy Prawo o Zgromadzeniach. To ustawodawca postawił różne wymogi.

Nie zgadzam się. Zakładam, że manifestacje organizują poważni i odpowiedzialni ludzie. Tacy, którzy zdają sobie sprawę, że czasem lepiej jest z pomysłu zrezygnować jeżeli nie da się zapewnić spokoju. Niestety teraz to wygląda trochę tak: "O, zróbmy manifastację! Ale będą burdy... No to co, po to jest policja...", zero odpowiedzialności. A to, że tak postanowił ustawodawca to nie znaczy, że tak jest dobrze i muszę się z tym zgadzać. Najlepszy przykład to to, że nie było mechanizmu prawnego pozwalającego uniemożliwić blokadę marszu niepodległości.
Kamil_
CYTAT(vacu @ sob, 12 lis 2011 - 16:55) *

Nie kłamią. Pokazują wycinek prawdy a to różnica. Poza tym błędnie zakładasz. Ja nie widziałem ani minuty nagrania (nie oglądam TV, to co widziałem to tylko na YT) ze spokojnym marszem a mimo to wcześniej założyłem, że ci co chcieli świętować stanowili większość. Mimo, że daleki jestem od kibicowania nacjonalistom. Tylko ja się nie dziwię mediom, że szukają sensacji, taki jest ich cel.

Celowe wprowadzanie w błąd to jest kłamstwo. Media nie wspominając o tym, że Marsz Niepodległosci przyciągnął całe rodziny, osoby w różnym wieki i rożnego wyznania (tak, tak, byli nie tylko katolicy!), że miał także pokojowy przemarsz a wiedząc o tym, zatajają część informacji wprowadzając tym samym w błąd. Kłamią!

Idąc do pracy zaczepia Cię Pani z Wywiadu Środowiskowego z MOPSu. Pyta czy sąsiad X jest dobrym sąsiadem, rodzicem itd. Ty oczywiście odpowiadasz, że tak, chodzi przecież do pracy, dzieci są zawsze czyste. Zapominasz jednak wspomnieć, że zawsze tłucze żonę jak się wkurzy. Okłamałeś Panią z MOPSu czy nie? No przecież tylko nie wspomniałeś o części rzeczy, pokazałeś tylko wycinek prawdy.

Celem mediów, które określają się mianem informacyjnych nie jest szukanie sensacji tylko rzetelne, obiektywne informowanie! Niestety w Polsce takich mediów nie uświadczysz, ale wiem, że jesteś człowiekiem światowym więc pewnie spotkałeś się z takimi.

CYTAT(vacu @ sob, 12 lis 2011 - 16:55) *
Nie zgadzam się. Zakładam, że manifestacje organizują poważni i odpowiedzialni ludzie. Tacy, którzy zdają sobie sprawę, że czasem lepiej jest z pomysłu zrezygnować jeżeli nie da się zapewnić spokoju. Niestety teraz to wygląda trochę tak: "O, zróbmy manifastację! Ale będą burdy... No to co, po to jest policja...", zero odpowiedzialności. A to, że tak postanowił ustawodawca to nie znaczy, że tak jest dobrze i muszę się z tym zgadzać. Najlepszy przykład to to, że nie było mechanizmu prawnego pozwalającego uniemożliwić blokadę marszu niepodległości.

Twoje założenie jest prawdziwe. Manifestację zorganizowali ludzie poważni i odpowiedzialni. Widzisz... W tym rzecz, że zadaniem panów Policjantów jest zabezpieczanie takich imprez. Od czegoś chyba oni są? A że prawo jest takie a nie inne, to organizator był zwolniony z takiego obowiązku działając w oparciu o obowiązującą ustawę Prawo o zgromadzeniach. Nie rozumiem w jaki sposób on miał zapewnić bezpieczeństwo. Nie ma takich kompetencji i możliwości przecież. Gdyby ustawa była inna pewnie by się do niej dostosował. Wtedy moglibyśmy gdybać. Nie pisz mi proszę, że mógł wynająć ochronę. Przeczytaj ustawę o ochronie osób i mienia i będziesz wiedział, że w tym momencie nie miałoby to sensu smile2.gif

POLICJA w akcji. Oglądajcie uważnie zwłaszcza od 1:58:
http://www.youtube.com/watch?v=KVaob5AYht8&feature
xMarcinx
Chyba to miało być wink.gif

http://www.youtube.com/watch?v=KWXtkfoQ_i8...eature=youtu.be
vacu
CYTAT(Kamil_ @ sob, 12 lis 2011 - 17:20) *
Celem mediów, które określają się mianem informacyjnych nie jest szukanie sensacji tylko rzetelne, obiektywne informowanie! Niestety w Polsce takich mediów nie uświadczysz, ale wiem, że jesteś człowiekiem światowym więc pewnie spotkałeś się z takimi.

Może i są takie media, które rzetelnie przedstawiają WSZYTKIE fakty ale ja takich nie widziałem. Niestety. Czy to TVN czy Gazeta Polska - zawsze masz tylko jeden punkt widzenia. Można się oburzać ale dziennikarze to też ludzie, mają jakieś poglądy, trudno aby chciało im się działać tym poglądom wbrew. Podobnie właściciele stacji/gazet itp. Ja po prostu nie wymagam zbyt wiele a ponieważ mam swój rozum oceny dokonuję sam.
CYTAT(Kamil_ @ sob, 12 lis 2011 - 17:20) *
Twoje założenie jest prawdziwe. Manifestację zorganizowali ludzie poważni i odpowiedzialni. Widzisz... W tym rzecz, że zadaniem panów Policjantów jest zabezpieczanie takich imprez. Od czegoś chyba oni są? A że prawo jest takie a nie inne, to organizator był zwolniony z takiego obowiązku działając w oparciu o obowiązującą ustawę Prawo o zgromadzeniach. Nie rozumiem w jaki sposób on miał zapewnić bezpieczeństwo. Nie ma takich kompetencji i możliwości przecież. Gdyby ustawa była inna pewnie by się do niej dostosował. Wtedy moglibyśmy gdybać. Nie pisz mi proszę, że mógł wynająć ochronę. Przeczytaj ustawę o ochronie osób i mienia i będziesz wiedział, że w tym momencie nie miałoby to sensu smile2.gif

Źle mnie zrozumiałeś, dziś nie mam pretensji do organizatorów. Może nie do końca, ale na pewno nie wymagam od nich dziś ochrony itd. uważam, że w przyszłości być może należałoby zmienić prawo w tym kierunku.
Jednak mimo wszystko gdybym to ja chciał zorganizować taki marsz, byłbym patriotą i jedynym moim celem byłoby uczczenie święta niepodległości to - wiedząć co może się zdarzyć (a każdy wiedział, trąbiło się o tym od jakiegoś czasu) może dogadałbym się z jakąś mniej radykalną organizacją niż ONR czy MW aby to ona firmowała marsz a później po prostu wziął w nim udział, bez zbędnej symboliki, tylko orzeł i biało-czerwone flagi (zastrzegam, że nie wiem czy we "właściwym" marszu pojawiła się inna symbolika, piszę na wszelki wypadek w związku ze zdjęciami na wcześniej wspomnianym portalu). Aby nie zaogniać sytuacji, przecież nie chodzi o manifest polityczny tylko o patriotyzm prawda? W myśl zasady, że jeśli mam do czynienia z idiotą to nie będę się zniżał do jego poziomu. Tego bym oczekiwał mniej więcej od ROZSĄDNYCH organizatorów.
kamillll
CYTAT(Kamil_ @ sob, 12 lis 2011 - 15:47) *
Marsz w okolicach pomnika Romana Dmowskiego:

http://www.youtube.com/watch?v=d1qQjnsL1qw&feature=feedu

jak krzyczeli?
"policyjna prowokacja?"

a co było tą prowokacją? wytłumacz mi proszę...
xMarcinx
Służby porządkowe organizator zapewnił (ba przez 15 minut dzielnie bronili wóz TVN24, na oczach beztrosko obserwujących zajście policjantów) . Jednak to są służby porządkowe, a nie armia. Zresztą jakby zmienić tak prawo, że organizator zapewnia całkowitą ochronę marszu, to zaraz przeciwna strona ów ochronę nazwała by prowokacją faszystowskich bojówek... i kolejny konflikt gotowy. Jedyny sposób by takich scen nie było, to nie dopuszczać do kontrmanifestacji. Nie wiedzę problemu by były dwie uroczystości po dwóch przeciwnych stronach Warszawy. Co innego, że jedna ze stron za jedyny sens swojego istnienia stawia zakłócanie uroczystości tej drugiej.
gregol
Po której stronie jestem i co uważam o skrajnej prawicy już wiadomo.

Ale dla mnie jest ważniejsza rzecz. Polskie prawo daje możliwość, niewyrażenia zgody na manifestacje. Ba, każda manifestacja musi mieć określoną trasę.. To jakim cudem można pozwolić na przecinające się manifestacje jawnie mówiące, że będą doprowadzać do konfrontacji??? Bo te sygnały były jasne i z lewej i z prawej/kibicowskiej strony. Jak dla mnie to po czymś takim, prezydent Warszawy powinna podać się do dymisji, a już na pewno urzędnik za to bezpośrednio odpowiedzialny. Ale cóż.. w tym wypadku.. PO
bzenek
CYTAT(kamillll @ sob, 12 lis 2011 - 09:16) *
no smile2.gif i macie swoje patriotyczne marsze grzecznych chłopców...

Nie ma się czym podniecać. Wiadomo było, że będzie mordobicie.

Zamieszki były na małą skale. Ino policji się sprawy wymknęły spod kontroli.

Dużo gorsza jest dzisiejsza yarkowa histeria w stylu "Niemcy bija Polaków".
Albo te wszystkie eSBeckie pomysły w stylu prewencyjnych aresztowań "dzień wcześniej" blink.gif

To jest prawdziwe zgrożenie. Dużo gorsze niż mordobicie kilku pajaców z prawa i lewa.
Leszek
CYTAT(xMarcinx @ sob, 12 lis 2011 - 21:59) *
Co innego, że jedna ze stron za jedyny sens swojego istnienia stawia zakłócanie uroczystości tej drugiej.

No, a jak się weźmie pod uwagę, że Marsz Niepodległości wcale nie był zgłoszony jako pierwszy - wychodzi na to, że to on miał zakłócić wcześniej zgłoszone zgromadzenia...
xMarcinx
CYTAT(Leszek @ sob, 12 lis 2011 - 23:06) *
No, a jak się weźmie pod uwagę, że Marsz Niepodległości wcale nie był zgłoszony jako pierwszy - wychodzi na to, że to on miał zakłócić wcześniej zgłoszone zgromadzenia...

Błąd logiczny. Tu nie chodzi o zawłaszczanie święta przez jedna ze stron, w myśl zasady kto pierwszy ten lepszy, tylko świętowanie tego osobno jeśli zachodzi taka potrzeba. Poza tym chyba trzeba być naiwnym by wierzyć, że kolejność zgłoszeń decyduje o tym, że ktoś coś chce zakłócać. W przypadku kolorowych to było w programie, tak jak ściąganie Niemców by "świętowali" naszą niepodległość. Hanka po prostu się nie popisała, przecie wystarczyło zatrzymać stosowne autokary i trzepać je tak długo by dojechały dopiero po zakończeniu obchodów.
menago
CYTAT(gregol @ sob, 12 lis 2011 - 23:51) *
Po której stronie jestem i co uważam o skrajnej prawicy już wiadomo.

Ale dla mnie jest ważniejsza rzecz. Polskie prawo daje możliwość, niewyrażenia zgody na manifestacje. Ba, każda manifestacja musi mieć określoną trasę..

nie do konca tak jest, kiedys zabronili marszu i przegrali w sadzie...

CYTAT
Będzie można demonstrować w intencji legalizacji marihuany. Hanna Gronkiewicz-Waltz przegrała z Inicjatywą Wolne Konopie. Warszawski Sąd Apelacyjny uznał, że decyzja pani prezydent, zakazująca marszów w intencji legalizacji marihuany, jest niezgodna z prawem.

- Ten wyrok otwiera nam drogę do organizowania manifestacji w całej Polsce - cieszy się Jędrzej Sadowski, pełnomocnik Inicjatywy Wolne Konopie.

Czytaj więcej na: http://hyperreal.info/node/100425#ixzz1dZe4VdcK

Leszek
CYTAT(xMarcinx @ nie, 13 lis 2011 - 09:40) *

Błąd logiczny. Tu nie chodzi o zawłaszczanie święta przez jedna ze stron, w myśl zasady kto pierwszy ten lepszy, tylko świętowanie tego osobno jeśli zachodzi taka potrzeba. Poza tym chyba trzeba być naiwnym by wierzyć, że kolejność zgłoszeń decyduje o tym, że ktoś coś chce zakłócać.

Skoro Kolorowa była zgłoszona wcześniej, wystarczyłoby, żeby organizatorzy Marszu Niepodległości wyznaczyli inną trasę, prawda? Nie zrobili tego, więc z góry powinni wiedzieć, że do konfrontacji dojdzie.
sandwich
CYTAT(xMarcinx @ nie, 13 lis 2011 - 10:40) *

Błąd logiczny. Tu nie chodzi o zawłaszczanie święta przez jedna ze stron, w myśl zasady kto pierwszy ten lepszy, tylko świętowanie tego osobno jeśli zachodzi taka potrzeba. Poza tym chyba trzeba być naiwnym by wierzyć, że kolejność zgłoszeń decyduje o tym, że ktoś coś chce zakłócać. W przypadku kolorowych to było w programie, tak jak ściąganie Niemców by "świętowali" naszą niepodległość. Hanka po prostu się nie popisała, przecie wystarczyło zatrzymać stosowne autokary i trzepać je tak długo by dojechały dopiero po zakończeniu obchodów.

Logiga jest taka. Kolega chce spać ze mną w jednym pokoju na wyjeździe, a ja z nim nie. Kto melduje się pierwszy?
Jeżeli kolega się zameldował, to ja mogę wybrać inny pokój. Jeżeli się jednak melduję w jego pokoju, to ja szukam zadymy.

"40 obcokrajowców otrzymało tylko mandaty za udział w zbiegowisku. Zostali bowiem zatrzymani jeszcze przed zadymami, które rozpoczęły się na pl. Konstytucji, gdy do marszu dołączyli kibole."

Niemcy nie maja tu nic do rzeczy, bo nie słyszałem o zdemolowanym Nowym Świecie, tylko o Placu Konstytucji, na którym zebrali się "patrioci".

A tu jest filmik z Niemcami na Nowym Świecie. Jakoś nie widać zamieszek i starć z policją.

http://www.youtube.com/watch?v=l-PeRCrIuWM...layer_embedded#!

I żeby nie było wątpliwości. Nie cierpię lewaków, komunistów, pseudoekologów i innych oszołomów na równi z narodowcami.
gregol
CYTAT(menago @ nie, 13 lis 2011 - 09:56) *
nie do konca tak jest, kiedys zabronili marszu i przegrali w sadzie...

Prawo o zgromadzeniach.
(Dz. U. z dnia 1 sierpnia 1990 r.):
CYTAT
Art. 8. Organ gminy zakazuje zgromadzenia publicznego, jeżeli:
(...)
2) odbycie zgromadzenia może zagrażać życiu lub zdrowiu ludzi albo mieniu w znacznych rozmiarach.

W przykładzie, który podałeś, wygrali bo trudno mówić aby zagrażali komukolwiek.

A tu HGW po prostu jaj brakło. Bo by musiała nie dopuścić do marszu narodowego.. a oj wtedy by się działo!
xMarcinx
CYTAT(Leszek @ nie, 13 lis 2011 - 09:06) *
Skoro Kolorowa była zgłoszona wcześniej, wystarczyłoby, żeby organizatorzy Marszu Niepodległości wyznaczyli inną trasę, prawda? Nie zrobili tego, więc z góry powinni wiedzieć, że do konfrontacji dojdzie.

Narodowi wyznaczyli swoją trasę, ale szli i tak ta zaakceptowana i wyznaczona przez policje, która była ulicę obok kolorowych i skąd przebiegali lewacy blokować. Przed i po miały być przemówienia, nie doszło do nich bo lewacy rzucali płytami chodnikowymi i policja wszystkich przegoniła (wideo jak pałują starszych ludzi). Policja zatrzymała tylko część niemców i antyfiarzy, reszta chodziła obok marszu i rzucała w tłum petardy, oraz stała na Nowym Świecie i Pl. Konstytucji.

http://www.youtube.com/watch?v=BHTrAcSHdsU...player_embedded
Kamil_

Tu macie przykład prowokacji...
Leszek
Masz na myśli, że prawicowo nastawiony kibol prowokował wcześniej na lewackiej manifestacji? No cóż, pewnie mogło tak być - taka sama dobra interpretacja jak ta, którą Ty przedstawiłeś.
Kamil_
Uważaj jak chcesz smile2.gif O taką wolność walczył mój dziadek i ja nikomu nie odmawiam prawa do samodzielnego myślenia smile2.gif
xMarcinx

Tak i w 2007 roku udawał lewaka by dziś robić zadymę jako prawicowiec.
savalas
w stolicy został pokazany w 100 % obraz totalnego debilizmu. Z każdej strony. A jedyna słuszna realacja z pokazywania imbecyli i kretynów, wyglądała tak:

http://www.youtube.com/watch?v=6IqdcRcVdYI...layer_embedded#!
Kamil_
Ten gość jest bardziej żałosny od obu stron łącznie smile2.gif
Leszek
CYTAT(Kamil_ @ nie, 13 lis 2011 - 12:08) *

Tu macie przykład prowokacji...

Widzę, że wyjątkowo samokrytyczny jest facebookowy adres widoczny na zdjęciu smile2.gif
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862..._czlowiek_.html
xMarcinx
GW..

Jakbyś sięgnął po inne źródło to byś się dowiedział, że to diler na dodatek znany kibol Legii. Z prawicą nie ma nic wspólnego, no chyba, że wpisujesz się w logikę GW kibol = prawicowiec, tak wiec na pewno wyborca Kaczyńskiego..
Leszek
Przecież w tym artykule jest mowa, że to kibol. A kiboli ostatnio prawica hołubiła, więc nie jest tak, żeby nie miał z nią nic wspólnego wink.gif
xMarcinx
To już z faktami za wiele nie ma wspólnego. Tak, więc dziwi mnie taka pokrętna interpretacja rzeczywistości.
Leszek
Twierdzenie prawiczków, że jest lewakiem/prowokatorem to nawet nie była interpretacja rzeczywistości...

BTW, co nie ma za wiele wspólnego z faktami, hołubienie przez PiS kiboli? IIjasne, branie w obronę biednych uciśnionych przez rząd kiboli, nazywanie bydła patriotami albo odwiedzanie w areszcie Starucha nie miało miejsca? No chyba, że masz na myśli to, że PiS nie ma wiele wspólnego z prawicą, bo z tym się mogę zgodzić...
Kamil_
@ Leszku z tym prowokatorem to przyznaję wtopa prawicy i moja tym samym też smile2.gif

Ale to, że PiS plaszczył się do kibiców przed wyborami to chyba nie ich wina? Każda partia przed wyborami podlizuje się którejś grupie społecznej, czy to emerytom, rolnikom, czy studentom. A to, że posłowie PiS odwiedzali Starucha to co ma potwierdzać? Bo nie wiem po co nagminnie czytelnicy wybiórczej przytaczają ten przykład.

Aha, dodam, że uważam, iż kibice są nękani przez ludzi nadgorliwych. Ale nie od dziś wiadomo, że nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.

@Marcin:
Akurat w tym kraju kibol to w 95% prawicowiec (na szczęście) i tu nie ma się co oszukiwać. Natomiast nie można już oczywiście powiedzieć, że kibol to wyborca PiSu czy Jarosława Kaczyńskiego.

Tu taka ciekawostka z forum policyjnego, pewnego żołnierza:
CYTAT
Witam wszystkich,

Do zabrania głosu w tej dyskusji skłoniły mnie trzy kwestie:

a) też jestem na garnuszku budżetówki, tylko mój jest napełniany przez "MONar"
cool.gif byłem na Marszu
c) prześledziłem zapisy wideo dostępne w Sieci.

Pierwsze pytanie. Panowie, do jasnej cholery, kto Was uczy "pracy z tłumem"? Jak można sobie pozwolić na tak nieprofesjonalne "wejście z buciorami" w spokojny tłum (pomnik Dmowskiego - tam byłem pod koniec Marszu)? Ludzie wokół mnie byli zupełnie neutralni ale po "wejściu" Policji poleciały mocne wiązanki. W mojej pracy często mieliśmy do czynienia z tłumem, z którego strony butelki, kamienie i wyzwiska to najmniejsze zło, jakie mogło się nam przytrafić. Gdybyśmy się zachowali wobec niego tak, jak Policja blokująca wejście na Plac Konstytucji (potem też wyjścia), to pożylibyśmy może z godzinę.

Drugie pytanie. O jakim sukcesie Wy mówicie? To była totalna klęska. Banda, może ze 200 gówniarzy, pusza Wam z dymem ileś tam radiowozów. Gazujecie się sami nawzajem, jak ostatnie niedojdy! Na filmach widać zagubionych, płaczących od gazu gliniarzy. Gdyby moi ludzie tak się załatwili na jakiejkolwiek akcji, to nie wystawiliby nosa za bramę bazy do końca zmiany! Przecież, gdyby przeciwko Wam ruszyło nie te kilku wyrostków tylko 5% tego tłumu, to by Was po prostu roznieśli na strzępy!

b]Trzecie pytanie. [/b]Żalicie się, że Wam zabronili lać z gładkiej lufy w taki tłum? Czy Wyście do reszty oszaleli? Widzieliście kiedyś, co się dzieje z kilkutysięcznym tłumem, który usłyszy strzały z broni palnej? Nie wiem, czy starczyłoby w Warszawie karetek, żeby wywieźć stamtąd wszystkich stratowanych. A jakby ruszyli np. w Waszą stronę, to wątpię żeby ktoś "brał jeńców".

Podsumowując. Dopiero na końcu winię szeregowych policjantów. Ktoś ich przecież powinien wyszkolić i wyposażyć. Nie wystarczy ubrać młodych chłopaków w ograniczającego ruchy żółwia i dać do ręki pałkę. Za burdel, jaki widziałem wyiniłbym tych, którzy zajmowali się dowodzeniem od szczebla drużyny i wyżej. Dlaczego? Dlatego:

1. Brak jest JAKIEGOKOLWIEK pomysłu na PREWNCYJNE zachowania.
2. PROWOKUJECIE tłum, co jest taktycznie po prostu niedopuszczalne!
3. Dajęcie się zaszachować GARSTCE gówniarzy, co z kolei jest wręcz żałosne.
4. Potem, "przy kamerach", lejecie kogo popadnie i jak popadnie dając popis braku opanowania i pożywkę dla mediów. A po takich akcjach wielkie zdziwienie, że 92% społeczeństwa uważa, że Policja "źle wykonuje swoje obowiązki".

Gdzie byli dowódcy? Kto tak fatalnie zaplanował ten burdel i kto poniesie za to odpowiedzialność?

Na koniec pytanie najważniejsze. Co się stanie, jeżeli kiedyś przeciwko Wam ruszy nie 200 gówniarzy, jak było w Warszawie, tylko 2000 równie zdesperowanych gości? Przecież Was zadepczą!

Niemożliwe? To zobaczcie na relacje z greckich ulic i przypomnijcie sobie o nich, kiedy za kilka miesięcy zadłużenie przekroczy magiczne 55% i Tuski podniosą VAT do 25%, a zaraz za tym pójdą cięcia socjalne. To Wy staniecie w pierwszym szeregu przeciwko wkurzonemu tłumowi. Zajścia z Marszu będą przy tym tylko lekką zaprawą!

Warszawa dała dowód, że w razie buntu wewnętrznego na miarę Grecji, Policja nie ma żadnego przygotowania i pomysłu, jak bez rozlewu krwi spacyfikować ulice. Co gorsza, w Polsce jest "potencjał w narodzie". Można piętnować "kiboli" i podobne środowiska ale należy się liczyć z tym, że w razie poważnej rozruby, w takiej Warszawie może stawić się nawet 100 tysięcy i więcej luda. I co wtedy zrobią? Wyślą nas żeby Was wspierać? Proszę bardzo - ale ja strzelać do rodaków nie będę!

Atak Antify na grupę rekonstrukcyjną:
xMarcinx
CYTAT(Leszek @ wto, 15 lis 2011 - 20:34) *
Twierdzenie prawiczków, że jest lewakiem/prowokatorem to nawet nie była interpretacja rzeczywistości...

Nie znam, żadnej organizacji narodowej będącej za legalizacją narkotyków to raz. Dwa postawa, a zachowanie to co innego. Działania partii, a posłów to też zupełnie coś innego tak jak i popieranie kibiców prze PiS, a nie kiboli.
Colo
A tu coś dla tych co wierzą we wszystko co pokazuje telewizja oświadczenie niech ludzie zaczną sami myśleć
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.