No w艂a艣nie - mam wra偶enie, 偶e to jaki艣 ramowy plan linii, nie uwzgl臋dniaj膮cy wszystkich przystank贸w - jako艣 nie chce mi si臋 wierzy膰, 偶eby tak rzadko by艂y rozmieszczone (np. tylko jeden przystanek mi臋dzy dworcem w Sosnowcu a Milowicami). No i 偶eby nie by艂o przystank贸w na przyk艂ad przy kopalni Pary偶 czy Renard w Sosnowcu. Mo偶e to by艂y jakie艣 odcinki taryfowe?
CYTAT(Leszek @ sob, 29 wrz 2012 - 00:34)

No w艂a艣nie - mam wra偶enie, 偶e to jaki艣 ramowy plan linii, nie uwzgl臋dniaj膮cy wszystkich przystank贸w - jako艣 nie chce mi si臋 wierzy膰, 偶eby tak rzadko by艂y rozmieszczone (np. tylko jeden przystanek mi臋dzy dworcem w Sosnowcu a Milowicami). No i 偶eby nie by艂o przystank贸w na przyk艂ad przy kopalni Pary偶 czy Renard w Sosnowcu. Mo偶e to by艂y jakie艣 odcinki taryfowe?
Te偶 tak my艣la艂em, ale patrz膮c na zdj臋cia Bankowej od strony ul. Perla to faktycznie mog艂o nie by膰 przystanku ko艂o kopalni. Je艣li we wojn臋 by艂o tam wej艣cie g艂贸wne. Ale, 偶e by艂y to przystanki strefowe to chyba najbli偶sza prawdy teza.
Z tego, co kojarz臋 - wej艣cie by艂o w艂a艣nie od Perla, zreszt膮 co do D膮browy pewno艣ci nie mam, odleg艂o艣ci tu nie s膮 zbyt wielkie (przystanek na wysoko艣ci Chopina m贸g艂 obs艂ugiwa膰 zar贸wno hut臋, jak i kopalni臋), Reden to chyba kra艅c贸wka (kt贸ra by艂a na wysoko艣ci przejazdu do Flory/Staszica), cho膰 troch臋 dziwny wydaje mi si臋 brak przystanku w okolicy 3 Maja. Za to w Sosnowcu - nie ma bata, 偶eby na linii zaznaczonej na dole (mniej wi臋cej dzisiejsza 24) nie by艂o wi臋cej przystank贸w - Beskid. to niew膮tpliwie Beskiden Strasse, dzisiejsza 1 Maja (przystanek ko艂o s膮du), Zeilenweg - skoro koniec linii, to okolice fabryki Babcock-Zieleniewski. Przystanek musia艂 by膰 ko艂o kopalni Renard, a mo偶liwe 偶e i na Ludwiku.
Cz臋sto wspominana mijanka przy Hucie Bankowej - pocz膮tek lat 70 (kto艣 poznaje, co to za autobus i model wagon贸w?)
http://dawnadabrowa.pl/pocztowka/mijanka,t...kowej_1998.html
Og贸rek, Jelcz 021, a na tramwajach si臋 nie znam, ale to klasyka.
A ma kto艣 fotografie z lat p贸zniejszych tak od 1980 do 1990 jak to wyglada艂y wtedy autobusy np p臋tla przy kopalni gen zawadzki.
U mnie wi臋kszo艣膰 zdj臋膰/poczt贸wek jest sprzed tego okresu. Tutaj mam materia艂y ze s艂owem kluczowym 'autobus*':
http://dawnadabrowa.pl/?phrase=autobus
W tych latach zapewne je藕dzi艂y ikarusy 260 i 280, u mnie w Zawierciu na pocz膮tku lat 80. najpierw je藕dzi艂y "og贸rki" w wersji miejskiej, ale pewnie w takim wielkim mie艣cie ju偶 ich nie by艂o
W og贸rku to by艂o fajnie

wsiada艂o si臋 pod PKP w Zawierciu w PKS-a gdzie艣 do Niegowej i na Jur臋 z plecakiem
Ja pami臋tam "B艂臋kitn膮 Strza艂臋". Og贸rek rano z Sosnowca do Pilicy przez Podzamcze. Zatrzymywa艂 si臋 na Redenie.
Wraca艂o si臋 z Podzamcza "15.10 do Yumy". Kurs o 15.10 w Podzamczu, linia Pilica-Sosnowiec.
Dawniej by艂o wi臋cej takich ciekawych linii na tereny zielone ja jestem za m艂ody 偶eby pami臋ta膰 takie trasy czyta艂em te偶 ze by艂a linia do Olkusza z DG teraz tak patrz膮c na te prywatne z贸艂te busy firmy kayatrans sporo os贸b nimi 艣miga ,ciekawe jak by przywr贸cono tak膮 linie autobusow膮 czy by by艂o du偶o podr贸偶nych.
Dawniej do Olusza z D膮browy je藕dzi艂 autobus 33, a w Olkuszu by艂a zajezdnia WPK(Woj.Przeds.Komunikacji)
Jeszcze kilka lat temu by艂 633 do Olkusza.
jeszcze nieca艂e 10 lat temu pami臋tam jak sie je藕dzi艂o z plecakiem - ulgowy 633 do Olkusza, a z Olkusza bezpo艣redni bus do zakopanego 11,50 ulgowy
Czy nie je藕dzi艂a jeszcze szybka "zer贸wka" czyli linia "O" ( jak Ola) p贸藕niej przmianowana na E4,je艣li mnie pami臋膰 nie myli, jecha艂a tras膮 szybkiego ruch z pomini臋ciem wszystkich przystank贸w za wyj膮tkiem S艂awkowa Rynku i Bukowna.
CYTAT(Zibar @ pi膮, 29 mar 2013 - 14:42)

Czy nie je藕dzi艂a jeszcze szybka "zer贸wka" czyli linia "O" ( jak Ola) p贸藕niej przmianowana na E4,je艣li mnie pami臋膰 nie myli, jecha艂a tras膮 szybkiego ruch z pomini臋ciem wszystkich przystank贸w za wyj膮tkiem S艂awkowa Rynku i Bukowna.
ja co艣 kojarz臋 ale jako "E"
CYTAT(Bathurst @ pi膮, 29 mar 2013 - 16:04)

CYTAT(Zibar @ pi膮, 29 mar 2013 - 14:42)

ja co艣 kojarz臋 ale jako "E"
E to byl ktorys z 800-setek, dawniej byly litery pospieszne H,K, D, i E
E je藕dzi艂 jak teraz 801. D - 811. H - 807
E4 by艂 do olkusza, ale nie d艂ugo jezdzila ta linia, oczywiscie pamietajmy tez o tramwaju 25 ktory konczyl na KWK Paryz a jechal z Wojkowic.
CYTAT(Bathurst @ czw, 28 mar 2013 - 20:48)

W og贸rku to by艂o fajnie

wsiada艂o si臋 pod PKP w Zawierciu w PKS-a gdzie艣 do Niegowej i na Jur臋 z plecakiem

Og贸rki mia艂y fajne przyczepy. Do Katowic z Go艂onoga je藕dzi艂 autobus pospieszny 86 obs艂ugiwany przez pojazdy Ikarus 66, podobne do tego
tutaj
a by艂y jeszcze takie przewozy chyba na Hut臋 Katowice. Star a zamiast "paki" taka metalowa puszka z siedzeniami wewn膮trz, bez kontaktu z kierowc膮 - pami臋tacie?
To by艂 osinobus - w Zawierciu te偶 takie je藕dzi艂y, komfort = 0
http://www.swiatowy.org/bilety/1978/osinobus.gif
tak osinobus! nie mog艂em sobie przypomnie膰 nazwy. Z jaki艣 mglistych wspomnie艅 z dzieci艅stwa pami臋tam z wn臋trza tego pojazdu - 艁up, 艂up, 艂up, Paaaanie kierowco!!!, eeeeee!!!! przystanek, ludzie wysiadaj膮!!!!
CYTAT(Bathurst @ pon, 01 kwi 2013 - 22:43)

tak osinobus! nie mog艂em sobie przypomnie膰 nazwy. Z jaki艣 mglistych wspomnie艅 z dzieci艅stwa pami臋tam z wn臋trza tego pojazdu - 艁up, 艂up, 艂up, Paaaanie kierowco!!!, eeeeee!!!! przystanek, ludzie wysiadaj膮!!!!

Najlepsze co wi膮偶e si臋 z osinobusami to ludzka uczciwo艣膰. Na palcach jednej r臋ki mo偶na by艂o policzy膰 tych, kt贸rzy wyszli z budy i nie podeszli z monet膮 do kabiny kierowcy.
Dosta艂em kilka fotek z:
"Sprawozdanie z og贸lnopolskiego zjazdu w sprawach komunikacji miejscowej - Warszawa 1938". Jest tam du偶o informacji o komunikacji na Zag艂臋biu i w DG.
Bardzo ciekawe informacje ale jeszcze cenniejsze s膮 mapy Zag艂臋bia i rozk艂adu komunikacyjnego 艂膮cznie z jego 'g臋sto艣ci膮' (czyt. obci膮偶eniem).
Poprosi艂em nadawc臋 o skany - jak tylko dostan臋 to udost臋pni臋 na stronie.
CYTAT(marcin.p @ 艣ro, 12 pa藕 2011 - 08:13)

Z tego co pami臋tam to T21bis je藕dzi艂a z Huty do KWK Zawadzki.
E4 je藕dzi艂 z Mydlic do Olkusza. Z tego co kojarz臋 to jecha艂 ulicami D膮bskiego, 27 stycznia (obecnie legion贸w polskich), k.marksa (g贸rnicza), ko艣ciuszki, sobieskiego, al.r贸偶, dk94
by艂y jeszcze takie linie jak:
108 Go艂on贸g - Sosnowiec ale nie pamietam dok艂adnie w kt贸re miejsce jecha艂
124 KWK Zawadzki - Sosnowiec
634 chyba zawadzki albo mydlice do wojkowic ko艣cielnych
638 zawdzki albo mydlice do podwarpia
683 go艂on贸g - sosnowiec
kojarzy mi sie te偶 jaka艣 linia z bytomia do huty katowice ale nie pami臋tam numeru
no i oczywi艣cie ca艂a gama literek
dodaj臋 te nieznajome literki
http://oi60.tinypic.com/2142zc9.jpg http://oi62.tinypic.com/243keiu.jpg
CYTAT(Bartek84 @ 艣ro, 12 pa藕 2011 - 02:32)

Chyba nie ma na forum dyskusji na ten temat, wydaje si臋 by膰 ciekawy.
Linie, kt贸re pami臋tam:
Olkuskie (ztcp obs艂ugiwane przez zajezdni臋 WPK w Olkuszu)
33 - DG - Olkusz, z p臋tl膮 za PKZ-em, zwiedza艂a wszystkie wioski wzd艂u偶 DK4, przekszta艂cona p贸藕niej w 633, umar艂a wraz z nowym podzia艂em na wojew贸dztwa, obs艂ugiwana by艂a przegubowymi Ikarusami.
E4 - z p臋tli na Mydlicach do Olkusza, ekspresowa linia, sune艂a DK4, nie pami臋tam jej przebiegu po D膮browie, zlikwidowana na pocz膮tku lat 90-tych, obs艂ugiwa艂y j膮 chyba do艣膰 nowe jak na tamte czasy Jelcze, ale niestety nie pami臋tam modelu.
Tramwajowa 21bis - to by艂o co艣! Linia obs艂ugiwana by艂a tr贸jwagonowymi sk艂adami (!), je藕dzi艂a z p臋tli przy KWK Pary偶 do p臋tli na Zag贸rzu, nie pami臋tam kiedy kursowa艂a.
Na pewno pami臋tacie co艣 jeszcze.
A czy linia 33 nie mia艂a czasem przystanku na Cio艂kowi藕nie ?
Teraz to jest ulica Jod艂owa chyba ,przy ko艅cu ta艣mociagu.
Tak mi si臋 co艣 kojarzy 偶e z tamt膮d je藕dzi艂em do babci z mam膮 w czas rano.
To jest wersja lo-fi g丑wnej zawarto禼i. Aby zobaczy pe硁 wersj z wi阫sz zawarto禼i, obrazkami i formatowaniem prosz
kliknij tutaj.