Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tour de Pologne ponownie w DG w 2011!
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Sportowa Dąbrowa > Inne dyscypliny
Stron: 1, 2
ArtGii
CYTAT(GoliATK @ pon, 01 sie 2011 - 22:39) *
(...) żeby nasza DG nie kojarzyła się już tylko z HK i kominami.

Najlepszy był Tomasz Jaroński, który zobaczył Elektrownię Łagisza i powiedział: "a tam Huta Katowice w tle" biggrin.gif
gregol
Jedynie co mnie dość mocno wizerunkowo podłamało. To koniec wyścigu. Wiadomo, że całego miasta na tour nie wyremontują, ale dać na chociaż pomalowanie fasady tego bloku przed PZU lub zasłonić go czymkolwiek można by. Przecież wiadomo było, że zawodnik, który zwycięży właśnie tam się zatrzyma i w kamerach będzie widać pobazgrany starym graffiti blok.. taki drobiazg a jednak.

A tak poza tym to trzymam kciuki za to aby w DG w przyszłym roku znów tour zawitał smile2.gif bo naprawdę dobra i na wysokim poziomie impreza.
A nadzieja jest, bo patrząc na trasy i mapę wyścigu, nie da się nie mieć wrażenia, że wygrywa to ile kto da kasy aby wyścig zawitał do niego a nie walory kraju. Ale przypuszczam coś za coś. Za darmo takiej klasy wyścigu zrobić się nie da.

A co do krytyki to nie rozumiem jednego. Po co zamykać przejazdy przez skrzyżowania na taki czas przed przejazdem kolarzy. Przecież policja ma radia i wiedzą ile km przed nimi jest grupa... może ktoś wie?
luket
No to jeszcze kilka fotek ode mnie:
Zdjęcia
kwintosz
O ile zielone dzielnice wypadły ok.. to Mydlice z dziurawą i łataną Legionów Polskich to tragedia..
Okolice Huty Bankowej nie lepsze. Centrum za dużo nie było widać, ale rozpierd.. kamienice na Sobieskiego a i owszem. wink.gif Dobrze że tego żółtego gówna z centrum nie uchwycili, no ale za to pisankowa superjednostka wpadła w kadr cha (40).gif

Ogólnie w zeszłym roku byłem na trasie, w tym postanowiłem pooglądać w domu by sprawdzić jak wygląda DG w TV i przeżyłem wielkie rozczarowanie. No i co z tego że w HD rolleyes.gif

Dodatkowy pech - pkz w remoncie, bazylika w remoncie, a jedno ujęcie Pogorii to trochę mało.

Wiem że Dąbrowa to architektoniczny koszmar, urbanistyczny misz masz, ale nie udało się pokazać choćby schludności czy normalności w sensie: czystości miasta, nie mówiąc już o naszych atutach. ohmy.gif

Ok, nie można tu pominąć dupiatej realizacji.
Oj musi się TVP sporo uczyć od kolegów z Włoch, Francji czy Hiszpanii przy pokazywaniu wielkich imprez kolarskich.
Poziom komentarza na TVP żenujący. Panowie nie wiedzą nawet czy to już Będzin czy Dąbrowa, nie znają kolejności premii.. jednym słowem śmiech na sali.

Momentami przykro się patrzyło na to wszystko..
Swoją drogą był moment na Gołonogu chyba, że myślałem że jeden z peletonu wywali orła na studzience, zachwiało nim jak po niezłej libacji..

P.S. Jaroński z Hutą Katowice to faktycznie pojechał..
GoliATK
No to dzwon niezły

o kraksie
rouse
CYTAT(KJS @ pon, 01 sie 2011 - 20:28) *
CYTAT(daniel.112 @ pon, 01 sie 2011 - 20:14) *
CYTAT(xMarcinx @ pon, 01 sie 2011 - 18:41) *
Tak, najlepiej się prezentowały w mydlice i dziurawe drogi, gdzie kraksa była wink.gif
Niemniej, jest ok, dużo przysłonili to i dramatu nie ma.

to poczytaj tutaj
http://forum.gazeta.pl/forum/w,761,1275485...a_zywo.html?v=2

o, jaka zjebka na dg wink.gif nie chce mi sie szukac argumentow przeciw. Moze faktycznie reszcie kraju DG sie nie podoba. Ale jest na to rada. Mam to w dupie. Wazne ze mnie sie tu dobrze mieszka

Nawet gdy inni się zmieniają, my pozostajemy tacy sami. ... do końca oddani

Musimy pamiętać - jeśli się otwieramy na świat ? inni mają prawo nas oceniać i choć komentarze na portalu gazeta.pl bywają złośliwe to wnioski należy wyciągnąć na przyszłość

CYTAT
---------------------------
Tour de Pologne=czyli antypromocja PolskiIP: *.dip.t-dialin.net
Gość: Polak 01.08.11, 19:10 Odpowiedz
Ogladam na Niemieckim eurosporcie i widze poprostu masakre. Pstrokate blokowiska, szare slumsy i pelno reklam. A biedni niemieccy komentatorzy nie chcąc ubliżać, milcza jak na cmentarzu gdy helikopter pokazuje miasto z lotu ptaka.

Czy na prawde do holery jasnej Czeslaw Lang musi wybierac najbrzydsze Polskie miasta do Tour de Pologne ? no i czemu ciagle jeden a ten sam kurs ? Smierdzi mi to jakimis towarzyskimi ukladzikami a nie zdrowym rozsadkiem. Pieknych starowek i gorskich tras na prawde nam nie brakuje...Od Torunia az po Lublin, od Bieszczad az po stopy Sniezki...

no ale widocznie Dabrowa Gornicza jest widocznie bardziej ciekawa..
e: Tour de Pologne=czyli antypromocja PolskiIP: *.internetia.net.pl
Gość: mk 01.08.11, 19:30 Odpowiedz
no tak, Dąbrowa jest brzydka. Ale zapłacili Langowi i dlatego meta jest właśnie tam. Szkoda, ze zamiast tych rund pomiędzy blokami kolarze nie pojeździli bardziej po Jurze, przecież trasa z Częstochowy do nawet tej brzydkiej Dąbrowy mogłaby byc bardzo atrakcyjna dla widza - zamki, skały, nawet Pustynia Błędowska jest w tych potrzebujących promocji rejonach. No, ale kasa decyduje. Inna sprawa, ze skoro Dąbrowa wygląda jak wygląda to mogłaby sie nie pchać do telewizji.
? Re: Tour de Pologne. Kittel znów najszybszyIP: *.telpol.net.pl
Gość: majka12345 01.08.11, 21:03 Odpowiedz
Gdzie Wy macie oczy? Dąbrowa brzydka? Chyba Ci co tak twierdzą nigdy nie byłi w innych okolicznych miastach typu Katowice, Sosnowiec, Będzin, Chorzów, Zabrze.... Tam to jest dopiero brzydko. Stare, rozsypujące się kamienice, sam beton i zero zieleni. A w Dąbrowie zieleni, jezior i fajnych miejsc jest mnóstwo. Blokowiska? No chyba lepsze bloki, niż wspomniane kamienice.
? Re: Tour de Pologne. Kittel znów najszybszyIP: *.internetia.net.pl
Gość: hej 01.08.11, 21:09 Odpowiedz
okolica okolicą, samo miasto w TV wyglądało koszmarnie. Ale trudno.
Mały77
Powiem tak - nie wiem jak było w TVP bo tego szmiru nie oglądam ale na Eurosporcie komentarz był na poziomie (no może poza wpadką Jarońskiego z Hutą Katowice wink.gif ). Było trochę o pojezierzu dąbrowskim, o zielonej Dąbrowie, ścieżkach rowerowych itp.
Z drugiej strony w tamtym roku chyba bardziej jechali po otoczeniu tzn. więcej ujęć z helikoptera.
Co do opinii z tych komentarzy, do tego na takim portalu wink.gif bym nie brał "do siebie", Mnie się bardzo podobało i nawet jakbyśmy zapłacili za to 1 mln zł to warto (zakup takiego czasu antenowego na reklamę zdecydowanie kosztowałby więcej).
ArtGii
Eurosport - transmisja (ufff, wolno się przesyłało) rolleyes.gif

TdP2011 cz.1
TdP2011 cz.2
TdP2011 cz.3
TdP2011 cz.4
TdP2011 cz.5
dżoplin
co do relacji w TVP Sport to rzeczywiście panowie komentujący trochę spalili. Kolarze koło Nemo, a oni debatują i komentują, że jesteśmy w Będzinie. W ogóle więcej słów padło o zamku w Będzinie niż o Dąbrowie.

Co do samych obrazków w TVP, zgodzić się nie mogę. Mi się bardzo podobała Dąbrowa z lotu ptaka.
Slyzaba
Kilka spostrzeżeń ode mnie - najpierw stałem z rodziną kilkanaście metrów za metą a potem obejrzeliśmy po północy godzinną relację w TVP Sport:

- dziury na Legionów Polskich rzeczywiście rzucały się mocno w oczy smile2.gif
- szkoda, że mimo pięknego widoku NEMO w góry ani razu nie pojawił się dodatkowy komentarz. Ujęcie katedry i okolicznych uliczek z helikoptera też wypadło wg mnie bardzo dobrze.
- identycznie jak w zeszłym roku zgadzam się z tymi, którzy twierdzą, że Dąbrowa z góry wygląda dobrze smile2.gif
- ciężko wymagać, żeby te budynki przy mecie, gdzie zatrzymywali się kolarze, były wcześniej pomalowane (choć wyglądałoby to lepiej)
- peleton, jak co roku, zrobił na mnie olbrzymie wrażenie: szybkość i szum przejeżdżających kolarzy pozostają w pamięci
- organizacja zrobiła na mnie b. dobre wrażenie (małe potknięcie - o jedną pętlę za wcześnie za metą pojawiło się ok. 30 osób z ekip kolarskich z napojami etc. i stanął tam również samochód terenowy. Dobrze, że nie było tam kraksy...)
- dzięki ArtGii za linki - relacja na eurosporcie rzeczywiście była lepsza - więcej informacji o Dąbrowie (ze 'sławną' Hutą Katowice) i widoków z helikoptera

Summa summarum - kilka razy do roku można bez zająknięcia pominąć kwestię ograniczonej komunikacji dla profesjonalnie przygotowanej imprezy w naszym mieście smile2.gif.

ps. wrażenia dla mojego syna - bezcenne smile2.gif

ps.2 szkoda, że Policja/Straż Miejska nie rozgoniła tych, którzy nawet nie zasługują na miano pseudokibiców (15-20 osób ze średnią wieku 13-15 lat?), z których połowa miała podbite lewe lub prawe oko i spore braki w uzębieniu... Pomysł może był i nie najgorszy żeby zaśpiewać Zagłębie Sosnowiec ale permanentne przeszkadzanie w transmisji było już przesadą. W TVP Sport na szczęście ledwo było słychać tych oszołomów. Jak by mało było tego ciągłego zakłócania imprezy to jakiś ODWAŻNY w kominiarce machał szalikiem Zagłębia... (na szczęście w nocnym materiale, w samej końcówce, widoczny był tylko szalik i to przez kilka sekund
dżoplin
Co do kibiców rzeczywiście narobili niepotrzebnego szumu, na szczęście media wcale o tym nie trabią, w relacji Tv widać było jedynie fragment szalikażenujące to było, myślałam że kurzajewski nie da rady dokończyć relacji, ale generalnie w TV prawie tego incydentu nie było widać, dodaje relacje DG

Ogólne
http://www.dg.pl/news/show/group/10/id/268...Tour+de+Pologne

50 +
http://www.dg.pl/news/show/group/10/id/268...+Kolarski+50%2B

Nutella Mini Tour
gregol
No a do szczegółów jeszcze. Bardziej mnie to rozbawiło, bo duży jestem i wiem, że sponsorzy to kasa. Jako, że stałem najpierw koło świtu a potem przy górskiej. Na metę udało mi się dotrzeć "na styk". Ale z myślą jest duży telebim zobaczę jak wjeżdżają... zobaczyłem pierwszą grupę potem już tylko reklamy. No ale, że jakoś z dość bliska na telebimie super nie była. No to myśl w głowie: zaraz podadzą kto wygrał. No i podawali tongue.gif tyle, że w tym czasie nad głowami zawisł śmigłowiec i nic kompletnie z komentatora nie słyszałem wink.gif

Domyśliłem się, kto wygrał bo na telebimie było pokazane jak koledzy z zespołu sobie gratulują wink.gif
eve
Btw. ta kraksa na samym końcu to nie wina naszej dziurawej drogi, tylko przez to, że jeden drugiemu zajechał drogę i zahaczyli o siebie jakby ktoś nie zauważył wink.gif
Mały77
CYTAT(eve @ wto, 02 sie 2011 - 14:35) *
Btw. ta kraksa na samym końcu to nie wina naszej dziurawej drogi, tylko przez to, że jeden drugiemu zajechał drogę i zahaczyli o siebie jakby ktoś nie zauważył wink.gif

Ale i tak - przed przyszłorocznym TdP - przydałoby się ją wyremontować wink.gif
ZMK
materiał o imprezach towarzyszących TdP w Dąbrowie Górniczej :

http://www.tvzaglebie.pl/?p=1312
kamillll
CYTAT(Mały77 @ wto, 02 sie 2011 - 15:18) *
Ale i tak - przed przyszłorocznym TdP - przydałoby się ją wyremontować wink.gif

podobno nie bedzie przyszłorocznego...
yaku
Jak to nie będzie??? To szkoda wielka bo wreszcie może nie musiałbym przedstawiać na wyjazdach naszego miasta- "tak to koło Katowic'

Jeszcze raz - uważam , że impreza bardzo udana!
savalas
CYTAT(dżoplin @ wto, 02 sie 2011 - 08:36) *
Co do kibiców rzeczywiście narobili niepotrzebnego szumu, na szczęście media wcale o tym nie trabią, w relacji Tv widać było jedynie fragment szalikażenujące to było, myślałam że kurzajewski nie da rady dokończyć relacji, ale generalnie w TV prawie tego incydentu nie było widać, dodaje relacje DG

Ogólne

50 +
http://www.dg.pl/news/show/group/10/id/268...+Kolarski+50%2B

Nutella Mini Tour

a którego zagłębia sosnowiec byli to kibice ? hahahahahaha
Rysred
Cytując z oficjalnej stronki TdP http://en.tourdepologne.pl

Tour de Pologne 2012 w dwóch krajach?
Nabiera kształtów pomysł zorganizowania Tour de Pologne we Włoszech i w Polsce. W 2012 roku kolarze wystartowaliby z regionu TRENTINO. W promocję polsko-włoskiego wyścigu włączył się Lech Wałęsa.

- Motorem całej sprawy jest mój przyjaciel, wielki kolarz Francesco Moser. We Włoszech zorganizowalibyśmy dwa etapy, a cały wyścig trwałby o dzień dłużej - powiedział PAP dyrektor Tour de Pologne Czesław Lang.

- Taki wyścig byłby szansą promocji Polski we Włoszech i na odwrót. Cieszymy się, że nasze starania popiera sam Lech Wałęsa - podkreślił Lang, który przebywa w Trentino na spotkaniu organizacyjnym, z udziałem m.in. konsula generalnego RP we Włoszech Krzysztofa Strzałki.

Lang podkreśla, że we Włoszech kolarze rywalizowaliby na długich podjazdach górskich, których w Polsce brakuje.

W przyszłym roku Tour de Pologne odbędzie się w terminie 31 lipca - 6 sierpnia, prawdopodobnie na trasie zbliżonej do tegorocznej: z Warszawy do Krakowa, z kilkoma etapami na Śląsku.

W najbliższą niedzielę Czesław Lang we Włoszech wystartuje w wyścigu "Eroica" razem z wielimi włoskimi mistrzami, m.in. Francesco Moserem.

Eurosport/PAP
ZMK
I jeszcze materiał z mety w Dąbrowie Górniczej:

http://www.tvzaglebie.pl/?p=1316
vacu
Jedna uwaga mała troszkę na boku ale nawiązuje do tematu - miałem dziś wątpliwą przyjemność jechać za "kolumną" pojazdów ekip TdP w kierunku Krakowa. To co wyprawiali kierowcy tych pojazdów to jest masakra jakaś, szczególnie jeden ciemnoniebieski samochód na numerach z Luksemburga (niestety nie pamiętam jaki zespół) siął zagrożenie zajeżdżając drogę i wyprawiając jakieś cuda na drodze. Nie wiem czy to wynika z tego, że jeżdżą za kolarzami i to tworzy jakieś złe nawyki, może im się bardzo śpieszy ale imho organizatorzy może powinni przypomnieć im, że tu nie jest dziki wschód i jakieś zasady na drodze obowiązują.
Może to trochę OT ale ten pan z Luksemburga tylko przez refleks innych kierowców nie spowodował jakiegoś karambolu, inni byli niewiele lepsi.
bzenek
CYTAT(gregol @ pon, 01 sie 2011 - 22:59) *
Jedynie co mnie dość mocno wizerunkowo podłamało. To koniec wyścigu. Wiadomo, że całego miasta na tour nie wyremontują, ale dać na chociaż pomalowanie fasady tego bloku przed PZU lub zasłonić go czymkolwiek można by. Przecież wiadomo było, że zawodnik, który zwycięży właśnie tam się zatrzyma i w kamerach będzie widać pobazgrany starym graffiti blok.. taki drobiazg a jednak.

Dobrze, że trasa nie prowadziła koło dworca PKP bo lamentom na forum nie byłoby końca rolleyes.gif

CYTAT(gregol @ pon, 01 sie 2011 - 22:59) *
A co do krytyki to nie rozumiem jednego. Po co zamykać przejazdy przez skrzyżowania na taki czas przed przejazdem kolarzy. Przecież policja ma radia i wiedzą ile km przed nimi jest grupa... może ktoś wie?

Też mnie to drażni ale rozumiem organizatorów. Gdyby coś poszło nie tak i gdzieś nie zamknęli przejścia to by mieli przechlapane. Gazety (i prokuratura) by ich rozszarpały.

Mam pytanie do obecnych na mecie. Czy jezdnia w kierunku Będzina była całkiem zastawiona gratami zaplecza wyścigu ?

Pytam bo może dałoby radę utrzymać kursowanie "zatramwaju" do ostatniej chwili. Choćby po to aby dowieźć kibiców na metę.
prezes
CYTAT(bzenek @ czw, 04 sie 2011 - 11:40) *
[...]

Mam pytanie do obecnych na mecie. Czy jezdnia w kierunku Będzina była całkiem zastawiona gratami zaplecza wyścigu ?

Pytam bo może dałoby radę utrzymać kursowanie "zatramwaju" do ostatniej chwili. Choćby po to aby dowieźć kibiców na metę.

nie była zastawiona, można by było spokojnie przejechać
GoBus.pl
Nie było większych utrudnień w ruchu. Lang to dobrze zarządza, szkoda że tak mała popularnośc wśród ludu.

PS. Jaka cena za 1 km busem 50osobowym po kraju? Tylko proszę nie odsyłajcie mnie na pw czy gdzieś bo to wy chcecie zarobić a nie ja...
xMarcinx
2,50 z za km
pawcio1978
Caly ten wyscig to wiecej szkody niz zysku. Przynajmniej przy trasie przez centrum naszej wiochy.
kwintosz
W przyszłym roku wyścigu Tour de Pologne w Dąbrowie Górniczej nie będzie..

W zamian dostaniemy inną niespodziankę.
motonita2002
CYTAT(kwintosz @ nie, 20 lis 2011 - 14:56) *
W przyszłym roku wyścigu Tour de Pologne w Dąbrowie Górniczej nie będzie..

W zamian dostaniemy inną niespodziankę.

A możesz jaśniej? smile2.gif
kwintosz
Mam informację nieoficjalną, więc nie chciałbym jej podawać jeśli jeszcze nie wszystko jest zaklepane (a nie wiem czy jest bo rozmawiano jeszcze o tym jakiś tydzień czy 2 tyg. temu).
Tyle że info z pewnego źródła. Niestety impreza mniej medialna ale za to mogąca pokazać dodatkowe walory DG jeśli chodzi o uprawianie sportu.
szer
Oj nie czytacie tego co Zibar wkleja. A szkoda.

Cytując artykuł, który Zibar zamieścił u siebie 18 dni temu:

CYTAT
W przyszłym roku Dąbrowa Górnicza nie będzie gościć mety żadnego etapu wyścigu, nie jest jednak wykluczone, że znajdzie się na jego trasie. Równolegle czynione są starania, by w mieście zorganizować inną, równie profesjonalną imprezę kolarską. W chwili pojawienia się bardziej szczegółowych ustaleń, poinformujemy o tym w naszym serwisie.
kwintosz
Wszystko przeczytać a potem spamiętać, oj @szer..

Jak już wspomniano impreza kolarska, więc od siebie powiem że chodzi o MTB.
bzenek
CYTAT(kwintosz @ pon, 21 lis 2011 - 19:35) *
Wszystko przeczytać a potem spamiętać, oj @szer..

Jak już wspomniano impreza kolarska, więc od siebie powiem że chodzi o MTB.

Oj tam przecie wszystko jest już jawne. smile.gif

16.09.2012 do Dąbrowy Górniczej zawitają maratony MTB z cyklu Skandia. fight (3).gif

Podobno w DG w ramach Skandii odbędą się Mistrzostwa Polski w Maratonie MTB.

To nawet lepiej niż Tour de Pologne bo samemu można będzie wystartować. smile.gif

Tylko którędy pójdzie trasa ? W stronę Ogrodzieńca ? Na Jurę ? Ciekawe celb (23).gif
szer
To i potwierdzam słowa Bzenka smile2.gif

http://www.skandiamaraton.pl/index.php
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.