Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Znaki kierunku i miejscowości... :-/
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
:)
obecne oznakowanie miasta w tym wzgledzie jest fatalne (juz pomijam inne znaki) i przyjezdni maja naparwde duze klopoty w poruszaniu sie po DG i czegos odszukaniu. Ale jak sie mozna dziwic skoro wjezdzajac i wyjezdzajac do/z DG nie ma tablic o tym informujacych nawet przy glownych drogach krajowych przebiegajacych przez miasto np. DK1 -na polnocnej granicy miasta, czy DK94 na granicy z Sosnowcem (swoja droga dziwnie w tym miejscu przebiega granica a ALBA ma dabrowski adres chociaz lezy w calosci w Sosnowcu tongue.gif ). Do tego w miescie sytuacja z drogowskazami jest rowniez fatalna i albo jej nie ma albo wprowadza w blad :!: - tu przyklad ktos obcy jadacy DK1 od poludnia i chcacy skrecic na Wroclaw czy Katowice na DK 94 jest kierowany prosto na Czestochowe bo najpierw tak wskauzje drogowskaz a potem na wiadukcie juz brakuje 2 drogowskazu w prawo laugh.gif I to jest na glowych drogach a inne lepiej juz przemilczec.
W ten sposob szukanie jakis firm przez przyjezdnych jest w DG czesto koszmarem i bez pytania sie lub planu miasta ciezko- praktycznie wogole nie sa oznaczane dzielnice. I moze by sie tez tak wkoncu zdecydowac i tabliczki z nazwami ulic umeiscic w calym miescie a teraz nei wiadomo wedlug jakiego algorytmu jest to robione :x

PS. Nasz oddzial GDDKiA tez super kontroluje wszystko - na nowym wezle w Podwarpiu ustawili nowiutkie drogowskazy, wedlug ktorych pozbawiaja DG Trzebieslawic i oznaczaja jaka osobna miejscowosc a nie dzielnice DG laugh.gif
bzenek
:)+-->
QUOTE(:))
obecne oznakowanie miasta w tym wzgledzie jest fatalne[/quote]To prawda. ZwŁaszcza, Że wg niektÓrych prezydentÓw mamy byĆ potĘgĄ turystycznĄ. MaŁĄ pociechĄ jest fakt, Że rÓwnie tragicznie jest chyba we wszystkich miastach GOP sad.gif

moze by (...) tak w koncu (..) tabliczki z nazwami ulic umiescic w calym miescie[/quote]
Jedynym miastem w Polsce, ktÓre kompleksowo zrealizowaŁo system miejskiej informacji i moŻe byĆ z tego dumne jest Warszawa. System moŻna zobaczyĆ na stronie http://www.msiwarszawa.com.pl/ (dziwnie siĘwyŚlietla). Ile razy jestem w stolicy, tyle razy nie mogĘsiĘnadziwiĆ, Że urzĘdnicy w magistracie wymyŚlili coŚ idealnego. NajwiĘksze wraŻenie robi na mnie umieszczenie na tablicach kierunku wzrostu numeracji budynkÓw. Praktyczna rzecz, chyba niespotykana w innym polskim mieŚcie.

Przy rozwiĄzaniach zastosowanych w Warszawie nasze tabliczki wyglĄdajĄ ŻenujĄco. Prowincja po prostu. Ale w DĄbrowie nigdy nie byŁo zainteresowania tĄ sprawĄ - bez wzglĘdu na to kto rzadziŁ. I nie wierzĘby siĘto za kadencji pana Talkowskiego zmieniŁo.

ustawili nowiutkie drogowskazy, wedlug ktorych pozbawiaja DG Trzebieslawic i oznaczaja jaka osobna miejscowosc a nie dzielnice DG [/quote]
Z tym to akurat bym siĘzgodziŁ. Jako DĄbrowĘGÓrniczĄ oznaczaŁbym teren Centrum-GoŁonÓg, a juŻ ZĄbkowice, Strzemieszyce itd. oznaczyŁbym nazwami wŁasnymi. SĄ to spore odrĘbne osiedla i doskonale funkcjonujĄ w codziennym Życiu pod wŁasnymi nazwami.
PrzykŁad - jadĄc z Olkusza DK94 mija siĘkilka drogowskazÓw na DĄbrowĘGÓrniczĄ, ktÓre kierujĄ do KuĹşniczki czy Okradzionowa. Formalnie prawidŁowo, ale wprowadza w bŁĄd jadacych do centrum.
z tym ostatnim troszke zle mnie zrozumiales albo nie napisalem moze jasno tongue.gif

Tez jestem za tym zeby napis "Dabrowa GÓrnicza" oznaczal tylko centrum ale na tych drogowskazach do Trzebieslawic jest blad :!: Napis powinien byc niebieski na bialym tle, a jest bialy na zielonym - a bialy na zielonym oznacza samodzielna miejscowosc a nie dzielnice jakiegos miasta...
o tym warszawskim systemie
QUOTE([img)
http://serwisy.gazeta.pl/i/gazeta.gif[/img]]
Miejski System Informacji ze stolicy do...
Łodzi i WrocŁawia

MichaŁ Wojtczuk 11-06-2005 , ostatnia aktualizacja 11-06-2005 00:21

Warszawa eksportuje swÓj wynalazek - czerwono-niebieskie tabliczki Miejskiego Systemu Informacji pojawiĄ siĘw Łodzi, a byĆ moŻe takŻe i we WrocŁawiu.

W Łodzi duŻo Łatwiej siĘzgubiĆ niŻ w Warszawie. Miasto nie ma systemu czytelnych ulicznych tablic i map. Na budynkach wiszĄ jedynie rÓŻowe tabliczki z nazwami ulic i numerami domÓw. WŁadze Łodzi postanowiŁy to zmieniĆ. Jerzy Kropiwnicki, prezydent miasta, kilkakrotnie kontaktowaŁ siĘz Lechem Kaczyńskim, prezydentem Warszawy. Ten zgodziŁ siĘbezpŁatne udostĘpniĆ Łodzi kompletny system MSI - charakterystyczne niebiesko-czerwone tabliczki, drogowskazy, podŚwietlane mapy itd.

- BĘdĄ miaŁy te same kolory co warszawskie - zapowiada MichaŁ Trzciński, dyrektor MSI, ktÓre niedawno podporzĄdkowano ZarzĄdowi DrÓg Miejskich. - DziĘki temu ktoŚ, kto byŁ w Warszawie, od razu bĘdzie wiedziaŁ, co jest nazwĄ ulicy, a co - dzielnicy, czy obszaru miasta.

Dyrektor Trzciński dwukrotnie odwiedzaŁ ŁÓdĹş, szkolĄc tamtejszych urzĘdnikÓw w stosowaniu systemu MSI. Jego pierwsze elementy majĄ siĘtam pojawiĆ jeszcze w tym roku. ŁÓdzcy urzĘdnicy szacujĄ, Że na oznakowanie caŁego miasta bĘdzie potrzeba 50 mln zŁ. - My przez dziewiĘĆ lat wprowadzania systemu w Warszawie wydaliŚmy 30 mln i oznakowaliŚmy ok. 70 proc. powierzchni miasta - mÓwi dyrektor Trzciński. - To prawda, wciĄŻ sĄ obszary, na ktÓrych nie ma tabliczek, ale systematycznie instalujemy je na kaŻdej ulicy, ktÓrej rada miasta nadaje nazwĘ.

W stolicy wisi ponad 40 tys. tablic z nazwami ulic, okoŁo tysiĄca sŁupkÓw i blisko ĆwierĆ tysiĄca podŚwietlanych map.

ŁÓdĹş nie jest jedynym miastem, ktÓre chce wprowadziĆ u siebie warszawski system.

- My teŻ dostaliŚmy zgodĘna uŻywanie MSI - mÓwi Joanna Rańda z wrocŁawskiego urzĘdu miasta. - Z tym Że my chcemy wasz system modyfikowaĆ, przystosowujĄc go do naszych lokalnych potrzeb. W lipcu-sierpniu ogŁosimy przetarg na opracowanie caŁej logistyki. Potem bĘdziemy wiedzieli, ile dokŁadnie pieniĘdzy bĘdzie potrzeba na jego wprowadzenie, a wydatek ten bĘdĄ musieli zaakceptowaĆ radni. Pierwsze tabliczki prawdopodobnie pojawiĄ siĘw przyszŁym roku - zapowiada.
Misiek
Trzeba przyznaĆ Że te tabliczki w Warszawie robia wraŻenie, poza tym przyjezdnym uŁatwiajĄ orientacjĘw terenie, bo oprÓcz ulicy i nr domu jest tam takŻe nazwa dzielnicy.
dalej nie ma tablic informujacych o wjezdzie do naszego miasta na najwazniejszych drogach krajowych :!: :evil: Nie ma ani na DK1 od polnocy ani na DK94 na granicy z Sosnowcem. Ciekawe czy jest jeszcze jedno takie miasto w PL.
Poza tym podobno pojawil(y) sie drogowskaz(y) na "skrzyzowaniu" S1 i DK94 i byc moze juz nie wprowadzaja w blad...
A jeszcze jedna sprawa - w Zabkowicach zniknal znak "droga ekspresowa" - ciekawe o co chodzi, czy sie komus tak spodobal, bo chyba nie skrocili ekspresowki
bzenek
A jeszcze jedna sprawa - w Zabkowicach zniknal znak "droga ekspresowa" - ciekawe o co chodzi, czy sie komus tak spodobal, bo chyba nie skrocili ekspresowki[/quote]

Pewnie ktoŚ pozyczyŁ. Na szczĘŚcie to nie jest taki najwaŻniejszy znak.

Czasami zdarza siĘ, Że widzĘbrak znaku STOP lub UstĄp Pierwszeństwa Przejazdu. To juz zaczyna byĆ groĹşne i zawsze staram siĘdzwoniĆ w tej sprawie do StraŻy Miejskiej. PrzyjmujĄ informacjĘi doŚĆ szybko MZUM znak odnawia.

--------------------------------------------------------------------------------

Natomiast w najnowszej wersji Wieloletniego Planu Inwestycyjnego na lata 2005 - 2008 pojawia siĘjakaŚ jaskÓŁka lepszych czasÓw. biggrin.gif

Na lata 2005-2008 zaplanowano budowĘMiejskiego Systemu Informacji Przestrzennej. I to za fenomenalnĄ kwotĘ13 mln zŁotych :shock:

ZaŁoŻone koszty wydajĄ siĘbyĆ ogromne. WarszawĘoznakowano za 30mln, a dziesiĘciokrotnie mniejszĄ DĄbrowĘza 13 mln ??? To jest chyba kwota na wyrost ?

Miejmy nadziejĘ, Że Dabrowa skorzysta z doŚwiadczeń Warszawy. Ten system jest sprawdzony, czytelny i bardzo estetyczny. Co waŻne przyjmujĄ go ŁÓdĹş i WrocŁaw. Przybysz stamtĄd bĘdzie czuŁ siĘna wsi w DĄbrowie jak u siebie :)

Najgorsze w tej historii jest to, Że budowa systemu ma zaczĄĆ siĘw 2005 roku - pewnie juz mamy opÓĹşnienie. Jak znam szybkoŚĆ dziaŁania adminstracji prezydenta Talkowskiego to nie zdĄŻĄ "wbiĆ Łopaty" przed przyszŁorocznymi wyborami sad.gif

Oby mnie zaskoczyli !!!
:shock: wow dobra wiadomosc. Dziwne ze tego w tym planie nie zauwazylem. Tylko zeby to zrealizowali :!:

PS. a moze dlatego nie zauwazylem ze plan zostal zmodyfikowany i nie widzialem ostatniej wersji...
od pewnego czasu w miescie pojawiaja sie tabliczki z nazwami ulic. Sa inne od tych poprzednich i nie najladniejsze ale lepsze to niz nic.
Tylko ciekawe jak to sie ma do budowy tego systemu informacji przestrzennej. Na ten system zadnego przetargu nie widzialem i czy to zawiera sie w tym systemie, czy te tabliczki trzeba bedzie wymieniac hmm
System musi byc jednolity i obejmowac wszystkie ulice. Na razie nie wiem wedlug jakiego algorytmu sa stawiane i jak to sie zakonczy
Master
Zauwazyłem ze od pewnego czasu , przynajmniej centrum i mydlice są oznakowane tymi tabliczkami praktycznie na kazdym skrzyżowaniu wink.gif do Warszawskiego Systemu to strasznie daleko, ale podobają mi sie i było to dobre posunięcie.

a teraz z innej beczki

Jak nazwać ulice

Piątek, 6 stycznia 2006r.

Włodarze Dąbrowy Górniczej do końca stycznia zbadają finansowe i techniczne konsekwencje ewentualnych zmian nazw niektórych ulic w mieście. — Sygnały od mieszkańców, że istnieje taka potrzeba docierały do Urzędu już od dawna. Prezydent Jerzy Talkowski zdecydował więc, że sprawą należy się zająć — informuje Jolanta Kocjan z biura prasowego dąbrowskiego magistratu.

Chodzi tutaj głównie o ulice, które mają podobne nazwy, albo też są tak usytuowane, że osoby nie znające dobrze okolicy mogą mieć i mają olbrzymie trudności z dotarciem pod wskazany adres. Takich przypadków jest w Dąbrowie Górniczej przynajmniej kilka. O tych najważniejszych już rozmawiano.

— Chodzi na przykład o taką zbieżność, w Dąbrowie jest osiedle, które nazywa się Robotnicze i ulica, która nosi tę samą nazwę, a chodzi o zupełnie inne i to znacznie oddalone miejsce. Nieco inne kłopoty są z ulicą Armii Krajowej w Strzemieszycach. Ulica zakręca pod kątem prostym i ludzie mają kłopot z odnalezieniem budynków z tymi numerami, które znajdują się już za zakrętem, bo nie zauważyli, że ulica się w tym miejscu nie kończy, a tylko zakręca. Podobne problemy mogą mieć zresztą nie tylko prywatne osoby, ale też karetki czy taksówkarze — wyjaśnia Jolanta Kocjan.

Jest więc realna szansa, że już wkrótce ktoś zajmie się tym bałaganem.

(gk) - Dziennik Zachodni
olo
Ten problem dotyczy ul. Kasprzaka, zwłaszcza jej starej części. Bloki stoją przy wewnętrznej starej ulicy Kasprzaka oddalonej od, dzisiaj, właściwej o ok. 30-40 m, natomiast wszyscy zaczynają szukać adresów od skrzyżowania z Kosmonautów.
od zawsze tutaj pisze o brakujacych tablicach informacyjnych z nazwa naszego miasta przy wjazdach do niego. Okazuje sie ze nasze miasto zajmujace 2 miejsce zaraz za Wawa (przynajmniej wsrod duzych i najwiekszych miast, bo moze i znajdzie sie gdzies jakas mala gmina) w swoim budzecie przeliczonym na 1 mieszkanca nie ma kasy na te tablice. Niedawno zostala przeniesiona tablica "Dabrowa Górnicza" z poczatku Al Róż - od strony Zagorza na DK 94 laugh.gif W sumie jak musimy wybierac to chyba lepiej na DK94. Rozpacz - cala kasa z budzetu jest przejadana i na wszelkie inwestycje zostaja tylko ostatki, nawet brakuje na taka tabliczke:P
CYTAT
Protokół Nr 13/07
z posiedzenia Komisji Rozwoju i Promocji Miasta w dniu 21 września 2007 roku

Marcin Bazylak- Naczelnik Wydziału Strategii, Promocji, Kultury i Sportu:

Nawiązano również współpracę z firmą, która robi programy partnerskie dla miast w Niemczech. Będzie ustawionych 10 informatorów komunikacyjnych, zlokalizowanych na rondach. Zostaną przekazane Dąbrowie Górniczej w formie darowizny.
kwintosz
Aaaa uprzedziłeś mnie, też to dojrzałem.
Ciekawe jak to będzie wyglądało. smile.gif Ciekawy w ogóle pomysł by tego szukać za granicą, więc może to nie będzie jakieś badziewie.
Aczkolwiek, może i być badziewie byleby coś było, a nie tak jak jest obecnie.. wink.gif
syzio
Co na tych tablicach będzie się znajdować?
to chyba musisz zapytac pana Bazylaka, forumowego Bazyla
mucha
Ja z innej beczki:
Co do pierwszego posta, otrwierającego wątek: pisałem kiedyś do UM a potem także do Generalnej Dyrekcji DK i Autostrad w sprawie fatalnego oznakowania węzła DK94 i S1. I dostałem odpowiedź, że wiedzą jak jest ale na razie brak kasy na zmianę oznakowania.
A trzeba powiedzieć że jest fatalnie. Np. jadąc DK94 w kierunku Krakowa widzimy znak informujący kierowcę że na Kraków trzeba zjechać w prawo (z małą informacją poniżej że chodzi o płatną autostrtadę A4!) podczas gdy jest to akurat zjazd na S1 w kierunku Cieszyna. Tak więc kierowca jest wprowadzany w błąd podwójnie: (1) kiedy szuka zjazu na Cieszyn i go nie dostrzega, więc jedzie dalej na Kraków, (2) gdy spokojnie chce sobie jechać dalej, a tu nagle widzi że na Kraków trzeba skręcić.
Poza tym większość drogowskazów w mieście jest tak wyblakła, że wogóle nie widać na nich numerów dróg krajowych.
odp Pana Prezydenta:
CYTAT
Miasto miało otrzymać 10 informatorów komunikacyjnych. Jakie znajdą się na nich informacje i kiedy, oraz gdzie zostaną one ustawione?

Mamy gotową wizualizację oraz uzgodnione lokalizacje. Na informatorach miały znaleźć się informacje dotyczące lokalizacji instytucji miejskich. Informatory nie powstały w zeszłym roku ponieważ na przeszkodzie przekazania ich dla miasta stanęły trudności prawne. Pracujemy nad wypracowaniem korzystnego rozwiązania prawnego i finansowego, które pozwoli prywatnej firmie przekazać "witacze" Urzędowi Miejskiemu.

Pojawiaja sie biale tabliczki z nazwami ulic. Ladniejsze od tych niebieskich. Oby juz zawsze montowali takie, a nie wymyslili za chwile jeszcze innych.
Pod nazwa ulicy jest tez dzielnica. Ja widzialem na razie kilka z "Centrum". Ciekawe jak podziela miasto, bo oficjalnie dzielnic, ze swoimi granicami w DG nie mamy. Tabliczki z "Centrum" sa tez obok CA, wiec bedzie bardzo ogolnie, Redenu itp nie zobaczymy.
Dave
Bo Reden to właściwie nie dzielnica ;-) Dopiero Gołonóg jest dzielnicą smile2.gif
Sebastian22
Widziałem chyba te nowe w Strzemeszycach, białe tło, z herbem i jakąś linią....ale niewiem czy to te....na pewno nie była to ta stara granatowa.....
Prosty
Tak to te, widzialem ich kilkanascie, prawie codziennie je widuje, bo jest przy wejsciu na moja ulice (wczensiej nie bylo). Moge zrobic zdjecie smile2.gif. Dla mnie zdecydowanie ladniejsze niz stare i bardziej mi sie rzuca w oczy (moze dlatego ze sie przyzwyczailem do granatowych i cos innego na mnie tak podzialalo)
pawlacz
Od kiedy ul. Korczaka umownie znajdująca się w dzielnicy Reden, jest zaliczana do Centrum? Troszkę mnie to zdziwiło.
mawwm
CYTAT(pawlacz @ nie, 07 gru 2008 - 06:12) *
Od kiedy ul. Korczaka umownie znajdująca się w dzielnicy Reden, jest zaliczana do Centrum? Troszkę mnie to zdziwiło.
przecież to takie proste: w "normalnym" mieście ratusz znajduje się w centralnym punkcie miasta, więc...(tu należało by zacytować powiedzenie o Mahomecie i górze) wink.gif
CYTAT(Dave @ sob, 06 gru 2008 - 20:44) *
Bo Reden to właściwie nie dzielnica ;-) Dopiero Gołonóg jest dzielnicą smile2.gif
a to ciekawostka, pozwolisz, że powtórzę za poetą: "...na Hutę Bankową, na Reden..." - a nie na kopalnię Reden
bzenek
CYTAT(:) @ sob, 06 gru 2008 - 14:24) *
Pojawiaja sie biale tabliczki z nazwami ulic.

CYTAT(Prosty @ nie, 07 gru 2008 - 01:36) *
Dla mnie zdecydowanie ladniejsze niz stare i bardziej mi sie rzuca w oczy

Może i rzucają się w oczy ale są mniej czytelne.

CYTAT(:) @ sob, 06 gru 2008 - 14:24) *
Oby juz zawsze montowali takie, a nie wymyslili za chwile jeszcze innych.

Ja bym tam jednak czekał na adaptację wzorów warszawskich. Stolica jednak pozostaje niedoścignionym ideałem pod względem informacji miejskiej.

Nie wiem dlaczego od kilkunastu lat nie da się takich prostych warszawskich pomysłów stosować na prowincji ino trza wymyślać w każdej pipidówie coś gorszego. mellow.gif

Aczkolwiek wypada się cieszyć z obecnej akcji. Czegoś takiego jeszcze u nas nie było. Tablice pojawiają się masowo. Swojej tabliczki doczekała nawet ulica Gagarina. smile.gif
Master
Tabliczki ładne, ciekawe jak podzielona bedzie DG i czesc centralna i dzielnice Zielone.

Jak dla mnie w centralnej czesci powiny być wyodrebione Centrum , Mydlice, Reden , Gółonóg, Łęknice i Korzeniec , no i Staszic.

Dalej Ząbkowice , Strzemieszyce i inne mniejsze każda z osobna.

Tymczasem dojdzie pewnie do tego ze np. 1-tys Błedów bedzie wyodrebniony , a 15 tys Mydlice nie
Redenu nie ma, po prostu Centrum. Nie tylko uzupelniaja tam gdzie nie bylo, albo stare zostaly uszkodzone czy zniszczone, ale rowniez wymieniaja dobre. Ciekawe, czy wszedzie wymienia, bo watpie.
CYTAT
idabrowa.pl

Dąbrowa Górnicza wita
Redakcja: Przemysław Kędzior
Dodany: 26.10.2009,

Witacz przy DK 94 w kierunku Krakowa.

W piątek przy głównych przelotowych drogach wiodących przez Dąbrowę stanęły „witacze". Teraz w pięciu miejscach informują kierowców, do jakiego miasta wjeżdżają.

„Witacze" to metalowe konstrukcje, na których zamontowano duże tablice z herbem miasta i napisem „Dąbrowa Górnicza wita".

„Witacz" stoi na DK 94, przy jezdni wiodącej w kierunku centrum Dąbrowy w rejonie granicy miasta ze Sławkowem. Na tej samej drodze jest też przy jezdni biegnącej w stronę Krakowa, na pograniczu z Sosnowcem. Kierowcy jadący DK 1 w kierunku Bielska - Biała są „witani" przy granicy Wojkowic z Dąbrową. „Witacze" stoją również przy DW 790 (rejon granicy miasta z Niegowonicami, w kierunku centrum Dąbrowy) oraz przy DW 796, w stronę Dąbrowy od strony Chruszczobrodu.

No wreszcie smile2.gif
Ciekawe czemu nie dogadali sie z GDDKiA i nie ma na S1.
No i nareszcie jest jakas spojnosc - materialy reklamowe i informnacyjne, strona www, tabliczki z nazwami ulic i teraz tez witacze (zreszta obiecywane juz dawno temu).
Dave
Powinno tam być pod spodem napisane jeszcze "...w Zagłębiu (Dąbrowskim)"! Przynajmniej od strony Sławkowa i ew. od Siewierza!
Leszek
Sławków i Siewierz to też Zagłębie.
bzenek
CYTAT(:) @ wto, 27 paź 2009 - 19:49) *
No wreszcie smile2.gif
Ciekawe czemu nie dogadali sie z GDDKiA i nie ma na S1.

Pewnie kasy brakło. Brakuje ich jeszcze na wielu drogach. Może będą w przyszłym roku.

CYTAT(:) @ wto, 27 paź 2009 - 19:49) *
No i nareszcie jest jakas spojnosc - materialy reklamowe i informnacyjne, strona www, tabliczki z nazwami ulic i teraz tez witacze (zreszta obiecywane juz dawno temu).

Ano ładnie to wygląda. smile.gif

Swoją droga to ciekawa nazwa "witacz". Może będą też "żegnacze" i "umilacze pobytu" ?
Dave
CYTAT(Leszek @ pią, 30 paź 2009 - 13:16) *
Sławków i Siewierz to też Zagłębie.

Oczywiście, że tak, ale DG wita w swoim mieście, a to jest w Zagłębiu, więc jedno z dwojga, lepsze takie info o ZD niż w ogóle! Ale przyznam, że w przypadku początku Sosnowca za Katowicami, taki witacz na DK86 pasowałby najbardziej i hasło "Sosnowiec wita w Zagłębiu Dąbrowskim" byłoby idealne!
Poruszaliśmy to swego czasu na zebraniach FdZD.
CYTAT
gzm.org.pl

Metropolitalny System Informacji

Metropolia „Silesia” złożyła wniosek o dofinansowanie ze środków Unii Europejskiej na budowę Systemu Informacji Metropolitalnej. Projekt zakłada stworzenie skutecznego, spójnego i nowoczesnego systemu informowania o podstawowych funkcjach miast wchodzących w skład metropolii.

Wyróżnienie w ramach Metropolii „Silesia” dwóch poziomów identyfikacji: poziomu metropolitalnego, wspólnego dla wszystkich miast oraz poziomu miejskiego zachowującego specyfikę poszczególnych miast.

System Informacji Metropolitalnej wraz z Śląskim Systemem Informacji Turystycznej, który zakłada oznakowanie atrakcji turystycznych i budowę punktów informacji turystycznej zapewni kompleksową informację metropolitalną zarówno dla turystów, jak i mieszkańców.

W wyniku realizacji projektu na terenie miast Metropolii powstanie 440 „witaczy” i elementów kierujących ruchem pieszym i samochodowym. Realizacja projektu zaplanowana została na lata 2010 – 2013 i będzie kosztowała prawie 8 milionów zł, z czego dofinansowanie z UE ma wynieść 6,6 mln zł. Dodatkowym efektem prac będzie przygotowanie projektów oraz dokumentacji technicznej dla miast, które posłużą do dalszego rozwijania projektu, aż do określenia sposobu oznaczania ulic i numeracji domów.

Obecnie na terenie miast Metropolii można spotkać różnego rodzaju tablice i słupy informujące o ważnych i użytecznych obiektach. Panuje wielka różnorodność. W wyniku realizacji naszego projektu powstanie spójny system, który z jednej strony będzie identyfikował Metropolię w przestrzeni publicznej, a z drugiej strony ułatwi życie mieszkańcom oraz turystom coraz liczniej odwiedzającym nasze miasta i biorącym udział w imprezach, koncertach czy zwiedzającym muzea.
CYTAT

Metropolia chce lepiej informować turystów

Takie zadanie postawiła przed sobą Metropolia Silesia. Mają powstać dwa systemy, za ponad 20 mln złotych.

Pierwszy projekt to System Informacji Metropolitalnej. Wdroży go Metropolia Silesia, która to złożyła wniosek o dofinansowanie ze środków Unii Europejskiej. Całość ma być realizowana w latach 2010-2013 i kosztować prawie 8 mln złotych. Dofinansowanie ma wynieść 6,6 mln złotych. Co ma dać sam projekt i dlaczego jest wdrażany?

- Obecnie na terenie miast Metropolii można spotkać różnego rodzaju tablice i słupy informujące o ważnych i użytecznych obiektach. Panuje wielka różnorodność - mówi Krzysztof Krzemiński, rzecznik Górnośląskiego Związku Metropolitalnego.

- W wyniku realizacji projektu powstanie spójny system, który z jednej strony będzie identyfikował Metropolię w przestrzeni publicznej, a z drugiej strony ułatwi życie mieszkańcom oraz turystom coraz liczniej odwiedzającym nasze miasta i biorącym udział w imprezach, koncertach czy zwiedzającym muzea - dodaje.

Ten system to m.in. tzw. "witacze", znaki witające umieszczane na rogatkach, informujące o wjeździe do danego miasta. Ma ich powstać 440. Oprócz tego pojawią się znaki kierujące ruchem pieszym, samochodowym i dokumentacja techniczna, która ma rozwijać projekt - w niej pojawią się koncepcje oznaczenia ulic i numeracji domów.

Metropolia Silesia współpracuje również ze Śląską Organizacją Turystyczną, dzięki czemu ma powstać kolejny projekt - Śląski System Informacji Turystycznej - największa w kraju sieć regionalnej informacji turystycznej. Na ten cel wydane zostanie 14,5 mln złotych (85% to środki wojewódzkie), powstanie w latach 2011-2013. Dzięki niemu na terenie aglomeracji pojawią się nowe punkty informacji turystycznej i infokioski.

Jak zapewniają autorzy - systemy mają się uzupełniać i działać kompleksowo. Z jednej strony pojawi się uwspólnienie, z drugiej - ma zostać zachowana specyfika poszczególnych miast.

CYTAT
Metropolia będzie oznakowana
25-03-10 14:03:03:11, Paweł Kaniak - gospodarkaslaska.pl

Za trzy lata w województwie śląskim powstanie metropolitarny System Informacji Miejskiej.

SIM będzie obejmował 14 samorządów zrzeszonych w Górnośląskim Związku Metropolitarnym. Założeniem projektu jest nowoczesne, czytelne i jednakowe oznakowanie wszystkich miast. Pojawią się m.in. nowe tabliczki z nazwami ulic, kierunkowskazy do ważnych obiektów i tablice z informacją turystyczną. System będzie opierał się na dwóch filarach. Pierwszy z nich, to oznakowania o zasięgu metropolitarnym - samochodowe oznaczenia prowadzące do najważniejszych i najciekawszych miejsc w regionie (np Stadion Śląski, Spodek itp). Bardziej szczegółowy charakter będą miały oznaczenia o charakterze miejskim (samochodowe i piesze). Obejmą one informacje o urzędach, mniejszych instytucjach kultury, kościołach, osobom nieznającym miasta ułatwią dojście do rynku itp.

Na styku poszczególnych miast pojawią się bilbordy informujące o przekraczaniu granicy miasta i przejściu do drugiego.

System ma być jednolity dla wszystkich miast GZM-u. Zdaniem specjalistów ze Związku, stworzenie takiego systemu przyczyni się do zwiększenia świadomości mieszkańców województwa o istnieniu metropolii "Silesia". Badania pokazują bowiem, że większość mieszkańców 14 miast w ogóle nie wie o tym fakcie. System ma też ułatwić poruszanie się po województwie osobom z innych części Polski i gościom z zagranicy.

Wdrażanie Systemu Informacji Miejskiej zostało podzielone na cztery etapy. Realizacja projektu rozpocznie się we wrześniu br, i zakończy w czerwcu 2013 r. System będzie kosztował blisko 8 mln zł. Górnośląski Związek Metropolitarny zwrócił się do Urzędu Marszałkowskiego o unijne dofinansowanie. Miasta członkowskie GZM-u wyłożą trochę ponad 1 mln zł.
camillo
Ja natomiast też "zapodam" temat z innej beczki.Proszę (jeśli ktoś jest w stanie) wyjaśnić mi o co chodzi z oznakowaniem na rondzie w centrum???
ZMK
Materiał o systemie informacji turystycznej:

http://www.tvzaglebie.pl/?p=529
CYTAT

gazeta.pl

Na Korzeńcu zawisły nowe tablice. Mieszkańcy osłupieli

W ubiegłym tygodniu mieszkańcy dzielnicy Korzeniec z Dąbrowy Górniczej ze zdumieniem odkryli, że...już w niej nie mieszkają. Co więcej przy ulicy Cupiała pojawiły się tablice informujące o nowym patronie ulicy - niejakim Ciupale.
Sprawę na swoim blogu opisał Mariusz Gajowiec, mieszkaniec Dąbrowy Górniczej i działacz społeczny. - Z przykrością zauważam, że władze miejskie nie tylko zapomniały jakie ulice są w granicach naszego miasta, ale wykazały się dalece posuniętym dyletanctwem i nieznajomością historii - denerwuje się lokalny bloger, sugerując, że nieoczekiwana zmiana obszarów dzielnic może mieć związek ze zbliżającymi się wyborami samorządowymi.

Jak wyjaśniają urzędnicy nowe oznaczenia ulicy to zwykła pomyłka. - Tablice zamontowali robotnicy firmy, która wykonuje w rejonie dzielnic Dziewiąty, Trzydziesty prace w ramach uporządkowania gospodarki wodno-ściekowej. Informacje zawisły, zanim nasi urzędnicy je zaakceptowali. Nieszczęsną literówkę zauważono w poniedziałek i tablice natychmiast zdemontowano - mówi Bartosz Matylewicz, rzecznik prasowy Urzędu Miejskiego w Dąbrowie Górniczej, dodając: - W naszym mieście granice mają swoje ugruntowanie bardziej w tradycji i świadomości mieszkańców niż w formalnej dokumentacji. Stąd mogą pojawiać się rozbieżności - zaznacza Matylewicz.

Jak udało nam się dowiedzieć, prawidłowe oznaczenie ulic ma się pojawić w ciągu kilku dni.

Korzystając z okazji warto przypomnieć, że Jan Cupiał (1882- 1941 ) był działaczem niepodległościowym, członkiem PPS-u, jednym z organizatorów demonstracji w Zawierciu w czasie rewolucji 1905 roku. W czasie II wojny światowej został aresztowany przez gestapo, wywieziony do obozu w Dachau i stracony.

Granica miedzy Korzeńcem, a Dziewiątym przebiegać chyba powinna wzdłuż ulicy Granicznej, która oddzielała Dąbrowę od Gołonoga. Na zachód od ul.Granicznej - Korzeniec, na wschód Dziewiąty.

No i mamy kolejny rodzaj tych tabliczek. Niby nawiązują do poprzednich jednak trochę się różnią, do tego całkiem inne słupki. Teraz można spotkać 2 rodzaje białych i chyba z 3 rodzaje niebieskich. Te stare zniszczone i wyblakłe przydałoby się w całym mieście wymienić. Do tego w wielu rejonach wogóle niewiele ich się uchowało i nie ma żadnych.
Dave
Ciupała... laugh.gif

Swoją drogą, zauważyłem to dopiero po dłuższej chwili. tongue.gif
CYTAT(:) @ pon, 14 lip 2014 - 01:35) *
Jak udało nam się dowiedzieć, prawidłowe oznaczenie ulic ma się pojawić w ciągu kilku dni.

Minął ponad rok i dalej się nie pojawiło!

Dotyczy to bardzo wielu ulic, gdzie podczas prac kanalizacyjnych zdemontowano stare, a nowe się nigdy nie pojawiły.

I tak ze wszystkim w tym mieście. Jak się coś zepsuje to już nigdy nie naprawią np. zniszczone barierki w mieście, nowe bariery na DK94 w wielu miejscach, oznakowanie drogowe zasilane słonecznie.
Odgrzebuję stary temat bo na nowo nazwanych rondach pojawiły się tablice z nazwami w nowym stylu.
Te nowe są na ciemno zielonym tle i wyglądają dużo lepiej niż stare białe, już nie pisząc o jeszcze starszych niebieskich.
Oby był to zwiastun nowego systemu i kiedyś zastąpiły wszystkie stare. Tylko potrzebna jest konsekwencja!

Te stare słupki i tablice są bardzo już zdekompletowane i więcej już ich przepadło niż zostało. Do tego poprzednie uzupełniane czasem białe nie były tez identyczne ze starszymi. Trochę podobne ale inne.
Ogólnie w mieście sprawia to fatalne wrażenie.

Miasto powinno wreszcie stworzyć jednolity system informacji miejskiej obejmujący nazwy ulic, obiektów użyteczności, dzielnic. I to taki obejmujący numerację na wszystkich budynkach.
Dave
Ktoś mi powie, gdzie w DG jest (jeśli jest?) "Rondo Solidarności"?
^^^
IMO nie ma

A tu fota jednej z tych nowych tablic:

Jak widać są na nich też nazwy dzielnic. Używa się tez tego do budżetów partycypacyjnych. Wie Ktoś czy DG ma już oficjalnie dzielnice? Jest o tym temat na forum ale coś to wtedy utknęło a potem nie było publicznie za bardzo nowych wieści snf (51).gif http://www.dabrowa-gornicza.org/Podzial-na...nice-t5680.html

a tak to wygląda w przypadku ulic:

Teraz tylko się trzymać tego nowego i wszystkie tablice powinny mieć w przyszłości identyczne wykonanie.
Wymienić te resztki starych i poustawiać tam gdzie już od dawna nic nie ma.
Dave
A to nazwy ulic nie są teraz robione na tablicach zunifikowanych wg wzoru GZMu? Tak samo jak wiaty przystankowe? Wydawało mi się, że w miastach GZM tablice z nazwami ulic co raz częściej są jednolite właśnie wg wzoru (takie ciemno-brązowe coś jak napisy nazw przystanków na wiatach).
^^^
no właśnie GZM nie podjął tego tematu. Katowice same wprowadziły sobie swój system.
A można było wypracować coś wspólnego. Nawet kolorystyka w miastach mogła być inna, ale według tego samego wzoru. Teraz już po sprawie. Wprowadzajmy te swoje nowe.
na zdjęciu z fb MB więcej elementów nowego systemu snf (51).gif https://scontent.fktw4-1.fna.fbcdn.net/v/t3...amp;oe=65AA5AE9

podoba mi się smile2.gif
Teraz widać, że to będzie cały system. A prezydent zasłania jeszcze leżącą chyba tabliczkę z numerem. Na tablicach z nazwami ulic jest tez zakres numeracji. Przypomina system katowicki, chociaż same tablice w Katowicach nie takie płaskie i zagięte snf (51).gif https://d-art.ppstatic.pl/kadry/art-art/ad/...75_original.jpg

Wprowadzać jak najszybciej! Na początek na przebudowanej głównej osi miasta i potem dalej. To co teraz mamy to resztki starych tablic, na których była tylko nazwa ulicy i trudno to nazwać systemem. Niewiele już z tych starych tablic zostało, do tego te resztki są w kilku różnych stylach.
Na koniec wszyscy właściciele budynków powinni dostać tabliczki z numerami i być zobowiązani do ich zamontowania.
Dramat, był kiedyś taki tekst o tablicach zdjętych na czas przebudowy snf (51).gif https://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/dabr...a/ar/c1-9634939

i z niego:

CYTAT
Miasto uspokaja tymczasem wszystkich zniecierpliwionych. - Na czas przebudowy układu komunikacyjnego w mieście wszystkie tablice informujące o patronach rond trafiły do magazynów. Powrócą na swoje miejsca do końca tego tygodnia – zapewnia Bartosz Matylewicz, rzecznik prasowy dąbrowskiego Urzędu Miejskiego.

no i wykonawcy gdzieś to sobie zgubili lub zniszczyli i zamontowali zupełnie nowe tablice ale w stylu tych starych zamiast nowe wersje. Jak zawsze musi być coś nie tak i nie ma porządku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.