Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Park Zielona
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Przyroda
Stron: 1, 2, 3, 4
Bathurst
Czosnek jest już całkiem nieźle widoczny, choć takie widoki zazwyczaj są miesiąc wcześniej.
Liście z bliska są jednak zmarznięte i wyglądają na uwiędnięte - efekt przydługiej zimy.

Uploaded with ImageShack.us
Leszek
Za to wystarczy odrobina słońca (byłem na Zielonej w piątek) i już cały park jest przesiąknięty zapachem czosnku smile2.gif
Bathurst
CYTAT
Dąbrowa Górnicza: Stowarzyszenie Czysty Las posprzątało leśne tereny w Parku Zielona
2013-04-25, Aktualizacja: wczoraj 13:21

Sukcesem zakończyła się zorganizowana w niedzielę (20.04.2013) przez Stowarzyszenie Czysty Las, akcja zbierania śmieci w Parku Zielona.
Masz zdjęcie do tego tematu? Wyślij
Akcja, zorganizowana z okazji Światowego Dnia Ziemi, możliwa była dzięki wsparciu firmy ALBA MPGK, która już od roku pomaga stowarzyszeniu w sprzątaniu dąbrowskich terenów zielonych.

Młodzi ludzie, głównie uczniowie i studenci, zebrali ponad 70 worków wypełnionych rozmaitymi śmieciami. Udało się także zlikwidować dzikie wysypisko, na którym składowane były części samochodowe (zderzaki, opony, szyby, wykładziny, etc.).

Podczas sprzątania znaleziono także winietę z numerem rejestracyjnym, którą przekazano policji z nadzieją odnalezienia osoby odpowiedzialnej za powstanie wysypiska, oraz wszczęcia przeciwko niej postępowania karnego.

Kolejna akcja już w maju! Szczegóły wkrótce! A tymczasem zapraszamy wszystkich do zapoznania się z profilem Stowarzyszenia na portalu Facebook: https://www.facebook.com/czystylas

http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/arty...f16921a9,1,3,11
Leszek
To w końcu w niedzielę czy 20 kwietnia? laugh.gif
Bathurst
praca w plenerze - więc mogło się trochę omsknąć w czasie fnd (22).gif
oby więcej takich akcji.... albo mniej a więcej kultury na co dzień
pulsatilla1214
Zielona na zielono - szczyr, czosnki, zawilce białe i żółte, 27 IV 2013

Grzegorz-dg
W tegorocznym budżecie miasta widziałem zapisaną kwotę 20000,00 i tytył rewitalizacja parku zielona ciekawe co planują robić w Parku .
pulsatilla1214
...na coś takiego natknąłem się przy okazji... Chrońmy Przyrodę Ojczystą, 1988

Grzegorz-dg
Ciekawe czy UM ma w planach modernizacje Parku Zielona przydało by się tam wymienić nawierzchnie alejek,nowe oświetlenie, bo po 2 stronie jest ładnie zrobione centrów sportów letnich,a park tak lekko wizualnie zaniedbany .Ktoś budując centrum sportów letnich zapomniał o remoncie drogi dojazdowej ulica Letnia jest w fatalnym stanie dziury,koleiny i chodniki poniszczone jak waszym zdaniem powinien się prezentować park.
KAMAZ
CYTAT(Grzegorz-dg @ pią, 07 cze 2013 - 09:55) *
Ciekawe czy UM ma w planach modernizacje Parku Zielona przydało by się tam wymienić nawierzchnie alejek...

Jeżeli mieliby alejki wybrukować kostką betonową (a tylko takie wymiany nawierzchni się u nas stosuje) to ja już wolę żeby zostały takie jak są.
Zibar
Nie wiem czy do gospodarki wodnej czy do parkowego tematu się nadaje, ale efekt ciekawy smile2.gif

woda w samej fontannie jest znacznie niżej niż poza.
Bathurst
Jak na Titanicu orkiestra grała do końca, tak na Zielonej fontanna tryska nawet podczas potopu laugh.gif
szer
Jak byłem w czwartek w parku to woda tam stała już wtedy. Długi czas się utrzymuje.
Bathurst
CYTAT
Dąbrowa Górnicza park Zielona: wspólny projekt

Zagłębiowskie miasta i gminy stworzyły bowiem wspólny projekt pod nazwą "Zagłębiowski Park Linearny - rewitalizacja obszaru funkcjonalnego doliny rzek Przemszy i Brynicy". Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza, Będzin, Siewierz, Sławków i Psary chcą dzięki wsparciu z UE w wysokości ponad 2,3 mln zł stworzyć nowoczesną bazę rekreacyjną dla mieszkańców całego regionu.

- Park Zielona odwiedzają mieszkańcy całego regionu. Jeszcze lepsze zagospodarowanie bez wątpienia podniesie jego popularność. Podobnie jest z terenami rekreacyjnymi w innych miastach, które wejdą w skład Zagłębiowskiego Parku Linearnego - uważa Zbigniew Podraza, prezydent Dąbrowy Górniczej.

W projekcie dotyczącym Zielonej ma się znaleźć między innymi odnowienie fontanny i alejek, które mają zachować swój naturalny leśny charakter. Z planów tych cieszy się Beata Kowalik, dąbrowianka często zaglądająca do parku Zielona.

- Cieszę się, że wreszcie coś będzie się tu działo, ale oprócz remontu alejek przydałaby się jakaś kawiarnia czy chociażby budka z lodami. Zielona to bardzo przyjemne miejsce, ale tak naprawdę nic tu nie ma - przekonuje dąbrowianka.

Poza oczywistymi zmianami, jak nowe ławki, kosze i oświetlenie w Parku Zielona przewidziane są też inne inwestycje, które sprawią, że nam wypięknieje. O to, co ma powstać w parku Zielona miasto zamierza spytać mieszkańców.

- Park ma swój urok, ale rzeczywiście wymaga odświeżenia. I to porządnego, ponieważ od kiedy nie ma tu żadnych miejskich imprez nic się tu nie dzieje, nic się nie zmienia na lepsze. Miejmy nadzieję, że wkrótce będzie rzeczywiście lepiej - mówi Mariusz Maciążek, który weeknedy często spędza z rodziną właśnie w tym miejscu.

Dąbrowa Górnicza park Zielona: skorzystają też inni

Remontu ma się doczekać wreszcie również sosnowieckie Egzotarium. Rosnące tutaj palmy i agawy od kilku lat nie mieszczą się już w wybudowanym aż 57 lat temu budynku. Od tego czasu obiekt ani razu nie przechodził generalnego remontu.

Tymczasem modernizacja to konieczność. - To już ostatni dzwonek - alarmował nie tak dawno na naszych łamach kierownik Egzotarium Krzysztof Całka. - Egozotarium to jeden z symboli miasta, który wymaga gruntownej modernizacji. Jednocześnie chcielibyśmy wykorzystać tereny znajdujące się nieopodal parku i wraz z kompleksem sportowym Kresowa połączyć to miejsce w strefę sportowo-rekreacyjno-przyrodniczą. Całość mogłaby zostać nazwana imieniem Władysława Szafera, znakomitego profesora botaniki wywodzącego się z Sosnowca - dodaje Kazimierz Górski, prezydent Sosnowca.

Oprócz Egzotarium i parku Kruczkowskiego w Sosnowcu oraz parku Zielona w Dąbrowie Górniczej w projekcie uczestniczą będzińskie parki Rozkówka, Małpi Gaj i Brzozowica, teren przy zamku w Siewierzu, obszary rekreacyjne nad Białą Przemszą w Sławkowie oraz park w Górze Siewierskiej w gminie Psary.

Projekt związany ze stworzeniem Zagłębiowskiego Parku Linearnego ma być realizowany w kolejnej perspektywie unijnej na lata 2014-2020. Póki co program uzyskał pozytywną ocenę merytoryczną Ministerstwa Rozwoju Regionalnego. Został dzięki temu rekomendowany do dofinansowania w ramach funduszy norweskich na lata 2009-2014.

Całkowita wartość projektu partnerskiego wynosi 2,6 miliona złotych. W ramach projektu autorzy chcieliby uzyskać maksymalne dofinansowanie w wysokości 85 proc

http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/arty...6280cb82a,1,3,5

Cieszę się, że wreszcie coś będzie się tu działo, ale oprócz remontu alejek przydałaby się jakaś kawiarnia czy chociażby budka z lodami. Zielona to bardzo przyjemne miejsce, ale tak naprawdę nic tu nie ma - przekonuje dąbrowianka.

no nie dogodzisz ludziom w Polsce. Bar w centralnym miejscu z piwkiem, lodami itd a oni ciągle ględzą i ględzą....
Leszek
CYTAT(Bathurst @ wto, 27 sie 2013 - 12:45) *
no nie dogodzisz ludziom w Polsce. Bar w centralnym miejscu z piwkiem, lodami itd a oni ciągle ględzą i ględzą....

Piwa to tam niestety nie było, jak byłem ostatnio sad.gif
Bathurst
to ja tydzień temu miałem więcej szczęścia fnd (4).gif
szer
Kilka dni temu jak byłem to sprzedawali. Ta Pani z wywiadu chyba w Parku Zielona już dawno nie była, bo ciężko nie zauważyć tego miejsca...

Mam takie pytanie - jak się ma ten projekt do budżetu partycypacyjnego? Czyżby nie wpłynął żaden projekt związany z Parkiem Zielona?
Leszek
CYTAT(Bathurst @ wto, 27 sie 2013 - 13:17) *
to ja tydzień temu miałem więcej szczęścia fnd (4).gif

Panowie, obawiam się, że się nie rozumiemy tongue.gif

Zapewne sprzedają tam Tyskie/Żywca/Okocim czy coś w tym stylu. Ale piwa nie było...
Bathurst
CYTAT(szer @ wto, 27 sie 2013 - 13:21) *
Mam takie pytanie - jak się ma ten projekt do budżetu partycypacyjnego? Czyżby nie wpłynął żaden projekt związany z Parkiem Zielona?

Nie wiem czy czasem podobnie jak w przypadku Parku Hallera teren Parku Zielona był poza tym projektem. Na mapie niby wszystko się zgadza ale dzielnica Korzeniec-Zielona miała do dyspozycji nieco ponad 140 tyś zł na realizację projektów - więc to chyba trochę mało na jakieś sensowne działania w parku. W projektach mieszkańców żaden nie dotyczył parku..choć z ciekawostek to był projekt dot. nurowiska na P3

@Leszek- w takim razie jak chcesz napić się PIWA na Zielonej to pozostaje Ci chyba zaopatrzyć się w Realu w "Noteckie" i papierową torebkę laugh.gif ...albo na Zając do "Rzułwia" ( czy jakoś tak) smile.gif
Slyzaba
Z tego, co kojarzę, to parki zostały wyłączone z pomysłów budżetu partycypacyjnego (jako obszary 'wyższego rzędu przydatności publicznej'). Drygu musiałby tutaj się wypowiedzieć...
:)
Jeszcze daleka droga do modernizacji Zielonej. Na razie dostaną dofinansowanie na sam projekt. Ale to pierwszy krok.
Grzegorz-dg
Warto podkreślić też fakt że w artykule jest napisane że miasto zamierza w konsultacjach zapytać mieszkańców miasto o to co by chcieli tam mieć zrobione.Czyli miasto nie narzuca sztywno swojego projektu,rozwiązania tylko pyta o zdanie zainteresowanych czyli Dąbrowian ,widać że w urzędzie miejskim jest pozytywna zmiana w postaci konsultacji społecznych.Tak samo postąpiono w przypadku projektu dotyczącego przebudowy naszych alei też były robione konsultacje ,Budżet Partycypacyjny kolejny przykład.A może wy macie swoje pomysły sugestie co by zrobić w Parku jak go zmienić aby zyskał on pozytywny wygląd.Może by tu sięgnąć do starych fotografi Parku Zielona .Ja bym pomyślał nad zrobieniem np ogrodu jordanowskiego lub rosarium które już kiedyś funkcjonowało w parku.Jest nawet zdjęcie tego rozarium z 1985 r na stronie Dawna Dąbrowa bardzo ładnie to musiało wyglądać ciekawe odmiany róż.
st1111
Ja chcę żeby było tak jak jest bo po co mi takie tłumy ludzi jak na Pogori 3?
szer
Jak dla mnie wystarczy odnowić ścieżki (tylko nie żadne kostki brukowe), fontannę, scenę (ostatnio jakiś koncert był w Zielonej, ta scena czasem się nie rozpada?), okrąglak i usunąć tą platformę dla rolkarzy czy co to tam jest. Oczywiście takie rzeczy jak ławki czy oświetlenie (nie wiem czy ledowe czy zwykłe) też.
Więcej moim zdaniem nie potrzeba.
Slyzaba
Okrąglak chyba jest w 100% wyremontowany kilka lat temu?
Bathurst
CYTAT(Slyzaba @ wto, 27 sie 2013 - 20:10) *
Okrąglak chyba jest w 100% wyremontowany kilka lat temu?

wczoraj tam przejeżdżałem jest w bardzo dobrym stanie
Grzegorz-dg
W tym roku na Zielonej szykuje się chyba remont fontanny,a co do konsultacji społecznych orientuje się ktoś kiedy one ruszą .Ja bym tu dodał jeszcze fatalny stan chodnika koło centrum sportów Letnich i droga dojazdowa do tego centrum do kompleksowego remontu się nadająca.
matidg
Na temat parku linearnego z RPO na lata 2014-2020

CYTAT
OBSZAR: ŚRODOWISKO
12.
Zagłębiowski
Park Linearny: Rewitalizacja obszaru funkcjonalnego doliny rzek Przemszy i Brynicy Przedmiotem projektu jest rewitalizacja przestrzeni publicznych Doliny Przemszy i Brynicy poprzez utworzenie Zagłębiowskiego Parku Linearnego, który jako szerokorozumiany system rekreacyjny, będzie przenikał się z innymi systemami aglomeracji tworząc szerszą sieć powiązań funkcjonalnych,
przyrodniczych, społecznych i kulturowych

Miasto Dąbrowa Górnicza (Lider), Miasto Sosnowiec, powiat Będziński, Miasto Będzin, Gmina Siewierz, Gmina Sławków, Gmina Psary

Czas realizacji:
październik 2015r. –grudzień 2017r.

Etapy:
studium wykonalności –grudzień 2015;
zakończenie procedur przetargowych –maj 2016r.;
zakończenie etapu budowy –grudzień 2017r.

Miasto Dąbrowa Górnicza (Lider), Miasto Sosnowiec, Powiat Będziński, Miasto Będzin,
Gmina Siewierz, Gmina Sławków, Gmina Psary 60000000,0085%/EFRR (51000000,00)+ środki z
budżetów: Miasta Dąbrowa Górnicza, Miasta Sosnowiec, Powiatu Będzińskiego, Miasta Będzin,
Gminy Siewierz, Gminy Sławków, Gminy Psary (15%)
bzenek
CYTAT(matidg @ czw, 09 sty 2014 - 22:10) *
szerokorozumiany system rekreacyjny, będzie przenikał się z innymi systemami aglomeracji tworząc szerszą sieć powiązań funkcjonalnych,
przyrodniczych, społecznych i kulturowych

O rany, aż strach wink.gif

Niech ich tylko opatrzność powstrzyma od wykładania kostką alejek na Zielonej. blink.gif

Jeśli dobrze pamiętam to pod koniec kariery prezydenta Lipczyka (2001) już odbyły się konsultacje dotyczące Zielonej. Nawet był konkurs na konkretne rozwiązania.

Może by tak upublicznić te prace ?
st1111
Nie chcę żadnego remontu bo potem tak jak na 3 będą tłumy a komu to potrzebne?
Mały77
CYTAT(st1111 @ pią, 10 sty 2014 - 13:43) *
Nie chcę żadnego remontu bo potem tak jak na 3 będą tłumy a komu to potrzebne?

Chyba temu służą takie miejsca aby mieszkańcy mogli w nich odpoczywać? Moim zdaniem czym więcej takich miejsc tym lepiej - chociaż i tak Park Zielona jest oblegany prawie tak jak Pogoria III.
Bathurst
Moim zdaniem Park na Zielonej jest zdecydowanie mniej oblegany, niż Pogoria III.
Nie remontować to nie jest wyjście - wcześniej czy później ten teren i tak się bardziej rozwinie. Ścieżka spinająca P3 z parkiem to dopiero początek.
Slyzaba
Częściej w 2013 roku byłem na Zielonej niż na PIII - jeśli chodzi o 'oblegalność' to PIII zdecydowanie wygrywa. Około 20-30 razy odpowiadałem na pytania osób idących nową ścieżką z PIII w kierunku Zielonej typu 'a co tam jest? gdzie dojdziemy?'. To najlepiej obrazuje, że Zielona jest wiele mniej rozpoznawalną marką.
Master
"oblegalnośc" Zielonej i Pogorii 3 to dwie różne skale. To tak jakby porównac CH Pogoria do Aldi wink.gif. Na Pogori tysiace ludzi, a na Zielonej kilkadziesiąt. Ma P 3 setki, a na Zielonej kilka osób.
st1111
CYTAT(Master @ pią, 10 sty 2014 - 19:08) *
"oblegalnośc" Zielonej i Pogorii 3 to dwie różne skale. To tak jakby porównac CH Pogoria do Aldi wink.gif. Na Pogori tysiace ludzi, a na Zielonej kilkadziesiąt. Ma P 3 setki, a na Zielonej kilka osób.

Pewnie że tak-latem żeby przejść dookoła 3 musiałem parkować na Zielonej.
Grzegorz-dg
Z ciekawostek przy krzyżu powstańczym na Zielonej spacerowały sobie Sarny udokumentował to Dariusz Nowak w swoich fotografiach najnowszych.
Bathurst
Dosyć często kręcą się tam sarny, kiedyś widziałem w północnej części parku na wzniesieniu.

Czosnek niedźwiedzi już nam bardzo ładnie wybujał tymczasem

:)
jest ankieta snf (51).gif http://www.parklinearny.pl/przemiana/dabro...za_ankieta.html

CYTAT
W każdym z wariantów zagospodarowania, przedstawionych na kolejnych stronach formularza, przewiduje się:

zachowanie leśnego charakteru Parku z silnym nastawieniem na edukację ekologiczną (tabliczki i ścieżki edukacyjne, ekologiczne);
modernizację fontanny oraz małej architektury;
utworzenie punktów małej gastronomii i toalet (w tym dla osób niepełnosprawnych)
modernizację istniejących elementów w parku tj.: ławek oraz koszy na śmieci
modernizację oświetlenia wraz z monitoringiem;
modernizację infrastruktury drogowej, w tym chodników oraz tras/ ścieżek rowerowych.

Różnice między poszczególnymi wariantami dotyczą nadania wybranym fragmentom przestrzeni Parku charakteru:

WARIANT 1 – sportowo-rekreacyjnego
WARIANT 2 – rodzinno-wypoczynkowo-kulturalnego
WARIANT 3 – historyczno-edukacyjnego

JanekS.
CYTAT(:) @ śro, 17 wrz 2014 - 10:01) *
jest ankieta snf (51).gif http://www.parklinearny.pl/przemiana/dabro...za_ankieta.html

CYTAT
W każdym z wariantów zagospodarowania, przedstawionych na kolejnych stronach formularza, przewiduje się:

zachowanie leśnego charakteru Parku z silnym nastawieniem na edukację ekologiczną (tabliczki i ścieżki edukacyjne, ekologiczne);
modernizację fontanny oraz małej architektury;
utworzenie punktów małej gastronomii i toalet (w tym dla osób niepełnosprawnych)
modernizację istniejących elementów w parku tj.: ławek oraz koszy na śmieci
modernizację oświetlenia wraz z monitoringiem;
modernizację infrastruktury drogowej, w tym chodników oraz tras/ ścieżek rowerowych.

Różnice między poszczególnymi wariantami dotyczą nadania wybranym fragmentom przestrzeni Parku charakteru:

WARIANT 1 – sportowo-rekreacyjnego
WARIANT 2 – rodzinno-wypoczynkowo-kulturalnego
WARIANT 3 – historyczno-edukacyjnego

a skonczy sie jak na Pogorii III - osrodek zamkniety a mial byc dla mieszkanow, krzywe molo, niby sciezka rowerowa na chodniku i brak drogi dojazdowej.

pulsatilla1214
ostatnio walory ziela z Zielonej doceniono i na półce przyprawowej smile.gif

BogorJan
piszę jakby ktoś nie wiedział,
http://pl.wikipedia.org/wiki/Czosnek_nied%C5%BAwiedzi
"Roślina objęta w Polsce od 2004 r. częściową ochroną gatunkową"
Leszek
No i? Można go przecież uprawiać.

Poza tym, akurat czosnek niedźwiedzi można zbierać:

CYTAT
8. czosnek niedźwiedzi Allium ursinum Zbiór ręczny z licznych populacji, wyłącznie
na obszarze województw: ślaskiego,
małopolskiego i podkarpackiego. Zostawić
nie mniej niż 75% populacji. Nie należy
uszkadzać części podziemnych.
Bathurst
CYTAT(Leszek @ nie, 02 lis 2014 - 18:20) *

CYTAT
8. czosnek niedźwiedzi Allium ursinum Zbiór ręczny z licznych populacji, wyłącznie

Odradzałbym przypadkowe wyciąganie przepisu z kontekstu. Możesz wprowadzić ludzi w błąd, którzy przyjdą np do rezerwatu i wejdą w kolizję z prawem - nawet jak zostawią to 75%. Chyba że mają jakieś pozwolenie z RDOŚ-u. No i jak każdy zostawi nawet 75% to przy powtórzeniu takiej akcji wielokrotnie przez np. kilkadziesiąt osób to nie będzie co zbierać.
Leszek
CYTAT(Bathurst @ nie, 02 lis 2014 - 18:39) *

CYTAT

Odradzałbym przypadkowe wyciąganie przepisu z kontekstu. Możesz wprowadzić ludzi w błąd, którzy przyjdą np do rezerwatu i wejdą w kolizję z prawem - nawet jak zostawią to 75%. Chyba że mają jakieś pozwolenie z RDOŚ-u. No i jak każdy zostawi nawet 75% to przy powtórzeniu takiej akcji wielokrotnie przez np. kilkadziesiąt osób to nie będzie co zbierać.

Primo - ci, którzy będą coś zrywać w rezerwacie i tak nie będą zwracać uwagi na przepisy.
Secundo - raczej nie spodziewam się, żeby przeciętny obywatel miał z kosą iść np. na Zielona i wywieźć kilka ton czosnku niedźwiedziego, a tym bardziej, by miało ich być nie wiadomo jak wielu. Jeśli już, zerwie sobie kilka roślin.
Bathurst
CYTAT(Leszek @ nie, 02 lis 2014 - 19:22) *
CYTAT(Bathurst @ nie, 02 lis 2014 - 18:39) *

CYTAT

Primo - ci, którzy będą coś zrywać w rezerwacie i tak nie będą zwracać uwagi na przepisy.
Secundo - raczej nie spodziewam się, żeby przeciętny obywatel miał z kosą iść np. na Zielona i wywieźć kilka ton czosnku niedźwiedziego, a tym bardziej, by miało ich być nie wiadomo jak wielu. Jeśli już, zerwie sobie kilka roślin.

a ja się raczej spodziewam bo już różne szkody na przyrodzie widziałem i dlatego reaguję na Twój wpis
Leszek
Jeśli chodzi o inne rośliny - zdecydowanie dopuszczam taką opcję, ale nie w przypadku czosnku niedźwiedziego smile2.gif
Bathurst
O ile z pewnym dystansem podchodzę do różnych histerycznych "wołań" odnośnie dewastacji przyrodniczych np. wycinka drzew na P3 to z niepokojem obserwuję ostatnią modę na czosnek niedźwiedzi ( obym się mylił)
Gdyby tak zapanowała moda na rosołek z gołębi to zdecydowanie bardziej bym się cieszył wink.gif
Leszek
CYTAT(Bathurst @ nie, 02 lis 2014 - 20:18) *
Gdyby tak zapanowała moda na rosołek z gołębi to zdecydowanie bardziej bym się cieszył wink.gif

Fuj, jeść latające szczury blink.gif
Bathurst
Też mnie to szokuje ale kiedyś podobno się jadało, zwłaszcza podawano go dzieciom na wzmocnienie podczas choroby. Ojciec mi opowiadał, że w latach 50/60-tych to było na porządku dziennym i to wcale nie na jakimś odludziu tylko w centrum Krakowa. Tata zachorował na zapalenie oskrzeli i jakoś długo nie mógł się wyleczyć, więc babcia wysłała dziadka na rynek po obiadek dla rekonwalescenta smile.gif

CYTAT
Rosół na gołębiach!

„Gołębiowy rosół” gotuje się na Śląsku, w Wielkopolsce, i rzadko już na Kujawach. Kiedyś przed laty hodowla gołębi i królików dla Ślązaków zawsze stanowiła antidotum na ciężką pracę w kopalniach. Rosół z gołębia ze względu na delikatne mięso jest bardzo wartościowym pożywieniem dla ludzi chorych i rekonwalescentów. Wywar z ugotowanego gołębia, powinien być spożywany przede wszystkim przez dzieci, ponieważ zawiera mało tłuszczu, a posiada dużo wartości odżywczych. Ponadto smakuje zupełnie inaczej, niż klasyczny rosół z kury. Spróbuj, a się przekonasz! smile2.gif

http://kuchniaokiemnijaka.blog.pl/2012/11/...l-na-golebiach/
Leszek
Tak serio to sam pamiętam, że jeszcze w latach 80. mój wujek hodował gołębie i czasem na jakichś imieninach było pieczyste z gołębia smile2.gif
Ale co innego gołębie hodowlane, a co innego sparszywiałe miejskie ptaki (a domyślam się, że to ich populacji zmniejszenie spowodowałoby Twoją radość) smile2.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.