Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: TRANSFERY
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Sportowa Dąbrowa > Siatkówka
Stron: 1, 2
bonus11
Ewa Matyjaszek w Farmutilu Piła...
Grzesko
No i Ewa zostanie tam pierwszą rozgrywającą.U nas też mogła być, to postawili na emerytkę.A skład na utrzymanie nie na Ligę Mistrzów.A trener na A klase.
SokratesDG
Po pierwsze nie obrażaj Magdy.
Po drugie, to trener decyduje kto gra na boisku.
Po trzecie nie wyrokowałbym z tym utrzymaniem, myślę, że możemy być jeszcze pozytywnie zaskoczeni. Na boisku gra drużyna, nie nazwiska. Można mieć w składzie pół reprezentacji Polski, a nie mieć drużyny. Ja wierzę w to, że będzie wszystko dobrze. Też mi żal Ewy, ale życzę jej sukcesów w Pile skoro nie dane jej było w Dąbrowie...
SokratesDG
Na pyskówki z dziećmi szkoda czasu, więc wróćmy do tematu...
Szkoda, że odeszła od nas Ewa, ale w sumie tego się należało spodziewać. Zrealizowano już dwa transfery i zgodnie z zapowiedzią będzie jeszcze trzeci na pozycji rozgrywającej, więc albo jeszcze któraś z naszych dziewczyn odejdzie, albo drużyna będzie 14-osobowa, co w świetle nowych przepisów jest możliwe pod warunkiem, że są dwie libero, bądź zawodniczka wyznaczona do tej funkcji przed meczem (może grać tylko na tej pozycji).
Wiele się pisze, że najprawdopodobniej pojawi się u nas Magdalena Godos, ciekaw jestem ile w tym prawdy.
Lui
CYTAT
Walawender w MKS-ie

W siatkarskiej Plus Lidze trwa gorący okres transferowy. Dosięgnął on także klub MKS Dąbrowa Górnicza. Po przyjściu środkowej Katarzyny Gajgał, prezes Robert Karlik "złowił" kolejną siatkarkę.

Jest nią była przyjmująca AZS-u Białystok Katarzyna Walawender. Siatkarka postanowiła nie przedłużać umowy z dotychczasowym pracodawcą i zdecydowała się skorzystać z oferty MKS-u Dąbrowa Górnicza. Siatkarka charakteryzuje się solidnym przyjęciem, co na pewno będzie korzystne dla dąbrowskiej ekipy, która w minionym sezonie właśnie przez ten element przegrała najważniejsze batalie. Walawender od razu zagościła w pierwszej szóstce AZS-u i była kluczowa postacią w tym zespole. Dzięki niej białostocki klub utrzymał się bez problemu. W sezonie 2008/2009 Walawender rozegrała 99 setów. Zdobyła łącznie 202 punkty (166 w ataku, 19 z zagrywki i 17 blokiem). Miejmy nadzieję, że w MKS-ie będzie spisywać się równie dobrze.

Po zakontraktowaniu przyjmującej Katarzyny Walawender oraz środkowej Katarzyny Gajgał w miejsce Katarzyny Wysockiej (odeszła do AZS-u Białystok), do skompletowania kadry pozostała już tylko pozycja rezerwowej rozgrywającej (odeszła Ewa Matyjaszek), która ma się ogrywać i nabierać doświadczenia u boku Magdaleny Śliwy. Działacze z Dąbrowy chcą, żeby to była młoda, perspektywiczna zawodniczka, która w przyszłości ma zastąpić Śliwę. Czy te zmiany w składzie gwarantują walkę o czołową czwórkę i uniknięcie kompromitacji w Lidze Mistrzyń? Niech kibice odpowiedzą sobie na to pytanie sami.

sportowezaglebie.pl
mydlik
Jeżeli oprócz Wysockiej, Matyjaszek klub opuszczą również Cieśla i Strządała i licząc dwie które pozyskano to obecnie jest 10 zawodniczek. Dlatego liczymy jeszcze na kilka zawodniczek, które będą wzmocnieniem, a nie uzupełnieniem zespołu.

LM zobowiązuje, no i w PLK przydałby się przynajmniej brązik
Padziu
do medalu daleko ale czy w nowym sezonie drużyny będą mogły liczyć 14 zawodniczek (żeby nie było jak w zeszłym roku z dotykaniem siatki w bloku) i czy info odnośnie Strządały i Cieśli są pewne ?

A wracając do tematu to może niech zarząd pomyśli o zawodniczkach które pomogą uniknąć kompromitacji w LM (chodzi mi o znane i renomowane zawodniczki:) )
szer
14 zawodników, czyli inaczej dwóch libero, tylko w lidze światowej ma być. W naszej lidze tego nie będzie...
Lui
CYTAT
Katarzyna Walawender: To dla mnie sportowy awans

Katarzyna Walawender, która nie przedłużyła kontraktu z Pronarem Zeto Astwa AZS Białystok, w sezonie 2009/2010 zagra w MKS-ie Dąbrowa Górnicza. Z kolei z tego klubu do AZS-u prawdopodobnie przyjdzie Małgorzata Cieśla.

- "Myślałam o grze w I lidze, jednak gdy pojawiła się oferta z Dąbrowy Górniczej, długo się nie zastanawiałam" - mówi "Współczesnej” Walawender. - "MKS znalazł się w Lidze Mistrzyń, poza tym jeszcze kilka lat temu nawet nie marzyłam o występach u boku Magdaleny Śliwy. Ona prowadzi grę w sposób, który mi najbardziej odpowiada. Myślę, że przejście do Dąbrowy to dla mnie sportowy awans".

Działacze Pronaru Zeto Astwa AZS, mimo wyjazdu Walawender, wierzyli, że zdołają jeszcze namówić ją do zmiany zdania. Teraz pozostaje szukać zastępczyń. Blisko finalizacji rozmów z klubem jest rezerwowa atakująca Dąbrowy Górniczej Małgorzata Cieśla, a także jedna z przyjmujących zawodniczek z ekstraklasy. Jej nazwiska włodarze nie zdradzają. Prawdopodobnie nie pojawiało się ono do tej pory w ogłaszanych przez media listach zainteresowań prezesów białostockiego klubu.

siatka.org
Lui
Magda Piątek w Stali Mielec smile2.gif
Padziu
Co do Mielca to właśnie zaczęli polowanie :
CYTAT
Stal bez prezesa, ale z nowymi zawodniczkami
dzisiaj, 09:59:36
(aktualizacja: dzisiaj, 19:18:25)

Umowę ze Stalą przedłużyła Iwona Niedźwiecka. Bardzo możliwe, że w nowym sezonie zagra jako środkowa. Do ekipy Stali dołączyły też trzy nowe zawodniczki: Magdalena Piątek, Agata Durajczyk oraz Anita Chojnacka.

zamknij

Na dzisiejszym Walnym Zebraniu Sprawozdawczo-Wyborczym nie został wybrany nowy prezes. Podczas zebrania członkowie klubu udzielili absolutorium zarządowi. Niestety nie było żadnego kandydata na stanowisko prezesa. Natomiast Marian Grzanka, któremu skończyła się 4-letnia kadencja, odrzucił swoją kandydaturę. Decyzją komisji wyznaczono nowy termin Walnego Zebrania Sprawozdawczo-Wyborczego na 15 lipca. Do tego czasu zarząd KPSK Stal Mielec będzie pracował w nie zmienionym składzie.

Podczas zebrania został ogłoszony skład zespołu na nowy sezon. Prezes Marian Grzanka podał do wiadomości
, że prowadzone są rozmowy z środkową, jednak nazwiska nie chciał ujawnić.

Tomasz Kamuda został asystentem Rafała Prusa, nowego trenera Stali Mielec. Kamuda urodził się w Mielcu i tu ma rodzinę. Swoją siatkarską karierę rozpoczynał w barwach mieleckiej Stali.

Nowymi zawodniczki Stali zostały oficjalnie: Magdalena Piątek, Agata Durajczyk oraz Anita Chojnacka.

- "Mam nadzieję, że Magda będzie rywalizować o miejsce w podstawowym składzie z Martą Łukaszewską" - powiedział Marian Grzanka.

Magdalena Piątek mierzy 181 cm wzrostu, w poprzednim sezonie występowała w krakowskiej Wiśle, a wcześniej w MKS Dąbrowa Górnicza. Magda ma 24 lata i 181 cm wzrostu, występuje na pozycji atakującej. Ukończyła krakowski Uniwersytet Pedagogiczny.

Agata Durajczyk, wychowanka Gedanii Gdańsk, zastąpi w nowym sezonie Magdalenę Banecką na pozycji libero. 20- letnia zawodniczka od sezonu 07/08 występowała w Gedanii. Na swoim koncie ma sukcesy w Mistrzostwach Polski kadetek i juniorek z zespołem Gedanii.

Anita Chojnacka jest absolwentką Szkoły Mistrzostwa Sportowego w Sosnowcu. Grała również przez 4 sezony w Pile, gdzie zdobyła razem z drużyną trzy srebrne, jeden brązowy medal Mistrzostw Polski oraz Puchar Polski. Zdobywała również medale na Mistrzostwach Europy Juniorek i Kadetek oraz Mistrzostwach Świata Juniorek. Nowa siatkarka Stali, występowała w kadrze B, z którą zdobyła złoty medal Uniwersjady w Bangkoku. W ostatnim sezonie występowała w Calisii Kalisz.

Kontrakt ze Stalą przedłużyła Iwona Niedźwiecka. Podpis złożyła później, bo uzależniała swoją decyzję od swojego partnera szczypiornisty Łukasza Kandory, który negocjuje z działaczami BRW Stali. Gdzie on zagra, ostatecznie nie wiadomo, ale siatkarka zdecydowała się zostać w Mielcu. Nie wykluczone, że w nowym sezonie zagra jako środkowa.
www.siatka.org
szer
CYTAT
Marta Haładyn odchodzi z Impelu Gwardii
dzisiaj, 23:01

Marta Haładyn odchodzi z Impelu Gwardii Wrocław, będzie grać w MKS-ie Dąbrowa Górnicza. To spore osłabienie wrocławskiego klubu, który chce grać w pucharach, a ma teraz tylko jedną rozgrywającą - juniorkę Joannę Wołosz.

Joanna Wołosz w tym sezonie będzie się uczyć siatkówki na poziomie PlusLigi Kobiet. Miała stanowić mocną rezerwę dla żelaznej wystawiającej Gwardii Marty Haładyn, ta jednak wolała zmienić pracodawcę. Wcześniej miała niezłą ofertę z Farmutilu Piła, a w ostatnich dniach negocjowała z MKS-em Dąbrowa Górnicza. Ostatecznie zagra w tym klubie w nowym sezonie, a - co nie jest żadną tajemnicą - o wszystkim zdecydowały finanse. MKS zaoferował Haładyn pieniądze, których Gwardia nie była w stanie wyłożyć.

- Na pewno odejście Marty jest sporym osłabieniem, bo nie ukrywam, że w ostatnim czasie sporo swojej wiedzy zainwestowałem w tę zawodniczkę - mówi trener Impelu Gwardii Rafał Błaszczyk. - Mam tylko nadzieję, że kiedyś skończy się ta sytuacja, że my tylko szkolimy siatkarki, a one potem odchodzą do innych klubów...

Teraz Gwardia musi poszukać klasowej rozgrywającej, bo opierać grę na młodziutkiej Wołosz w sytuacji, gdy zespół chce grać w Pucharze CEV, byłoby grubym nieporozumieniem.

Przypomnijmy tylko, że oprócz Wołosz Gwardia pozyskała w ostatnich tygodniach także 27-letnią Monikę Konsek grającą na pozycji atak-przyjęcie. Konsek występowała w pierwszoligowym Sokole Chorzów i dla niej także PlusLiga będzie nowym wyzwaniem. Wcześniej wrocławski klub zakontraktował także Dominikę Sobolską, 18-letnią środkową, która ostatnio grała w Belgii. W tej sytuacji właśnie na środku Gwardia ma najmniej niewiadomych, bo na pewno pozostaną w niej Zuzanna Efimienko i Aleksandra Szafraniec.

Gwardia zatrzyma dwójkę libero - Agnieszkę Jagiełło i Aleksandrę Krzos, na Krupniczej pozostanie też Marta Czerwińska. Aleksandra Kruk związała się za to z pierwszoligowym Treflem Gdynia.

Najważniejsze z perspektywy gry w pucharach będzie jednak przedłużenie umów z Katarzyną Mroczkowską i Bogumiłą Barańską. - Na razie nic nie wskazuje na to, by jedna z nich miała nas opuścić. W tej kwestii jestem optymistą, choć nie można wykluczyć, że znajdzie się chętny i będzie miał na to przygotowane pieniądze - mówi Błaszczyk.

autor tekstu: Jakub Michalak, Gazeta Wyborcza Wrocław

www.siatka.org

CYTAT
IMPEL Gwardia Wrocław zostanie bez swojej pierwszej rozgrywającej. Marta Haładyn przechodzi bowiem do MKS-u Dąbrowa Górnicza. Do załatwienia pozostały już tylko formalności.

O odejściu reprezentantki Polski ze stolicy Dolnego Śląska raczej się nie mówiło. Ona sama deklarowała, że prawdopodobnie zostanie w Gwardii. I była na to gotowa. Tyle, że działacze 6. zespołu PlusLigi do dziś nie przedstawili jej nowej umowy do podpisu. Teraz jest już za późno, bowiem z opieszałości skorzystał MKS. Drużyna z Dąbrowy Górniczej w przyszłym sezonie wystąpi w Lidze Mistrzów i szukała rozgrywającej, która docelowo zastąpi Magdalenę Śliwę.

Haładyn jeszcze w tym tygodniu powinna podpisać kontrakt z nową drużyną. Będzie on obowiązywać przez 3 lata. Piąty zespół ostatniego sezonu wykupi kartę utalentowanej siatkarki.

- Bardzo się cieszę, że przechodzę do Dąbrowy. To na pewno awans sportowy - będę mogła uczyć się od tak znakomitej zawodniczki jak Magdalena Śliwa, a jednocześnie spróbować swoich sił w Lidze Mistrzów. Nie da się ukryć, że MKS to wyższa półka sportowa niż Gwardia. Dla mnie to nobilitacja i mobilizacja do dalszej pracy. - mówi Haładyn.

Gwardia zaś została z jedną rozgrywającą. Jest to sprowadzona z SMS-u Sosnowiec młoda Joanna Wołosz. Teraz wrocławianie na gwałt będą musieli poszukać jeszcze jednej zawodniczki na tę pozycję. Być może trop wiedzie do Magdaleny Godos, która opuściła Calisię, a była na liście MKS-u Dąbrowa.

Tomasz Szuchta
(tomasz.szuchta@dlastudenta.pl)
Lui
No to jednak nie Magda Godos.. wink.gif
Padziu
No to pozyskaliśmy młodą perspektywiczną rozgrywającą. Chyba w transferach już niewiele się zmieni w tym roku oprócz Gajgał to raczej bez rewelacji, z tym składem raczej powinny wejść do "4" tak jak obiecywał prezes...
Kamil_
To jest ta Wołosz co w SMS'ie grała? A pisałem z rok temu, żeby ją brać...
Lui
Tak to jest ta co grała w SMS'ie Sosnowiec smile2.gif
Padziu
CYTAT
Nowe zawodniczki w Białymstoku

Małgorzata Cieśla podpisała dwuletni kontrakt z Pronarem Zeto Astwą AZS Białystok. 23-letnia atakująca w poprzednim sezonie broniła barw MKS Dąbrowa Górnicza. Do akademiczek mają dołączyć również Alena Hendzel i Magdalena Godos.

- Może nie grała tam pierwszych skrzypiec, ale jest bardzo perspektywiczną zawodniczką i w przeciągu dwóch sezonów powinna się rozwinąć - mówi Adam Cybulski, prezes białostockiego klubu, o transferze Małgorzaty Cieśli.

Mierząca 186 cm siatkarka podążyła śladem Katarzyny Wysockiej, która wcześniej także zdecydowała się zamienić Dąbrowę na Białystok. Jak na razie są to jedyne wzmocnienia akademiczek w przerwie letniej.

- Jesteśmy blisko finalizacji rozmów z innymi zawodniczkami i każdy dzień może przynieść coś nowego w tych sprawach - dodaje prezes Cybulski.

Wiadomo, że klub przygotował już umowy dla Aleny Hendzel i Magdaleny Godos, które muszą tylko złożyć podpisy. Podobnie ma się sprawa z nowym szkoleniowcem Alojzym Świderkiem, który wkrótce powinien pojawić się w Białymstoku.

źródło:www.siatka.org/poranny.pl
bargidg
CYTAT
IMPEL Gwardia Wrocław zostanie bez swojej pierwszej rozgrywającej. Marta Haładyn przechodzi bowiem do MKS-u Dąbrowa Górnicza. Do załatwienia pozostały już tylko formalności.

O odejściu reprezentantki Polski ze stolicy Dolnego Śląska raczej się nie mówiło. Ona sama deklarowała, że prawdopodobnie zostanie w Gwardii. I była na to gotowa. Tyle, że działacze 6. zespołu PlusLigi do dziś nie przedstawili jej nowej umowy do podpisu. Teraz jest już za późno, bowiem z opieszałości skorzystał MKS. Drużyna z Dąbrowy Górniczej w przyszłym sezonie wystąpi w Lidze Mistrzów i szukała rozgrywającej, która docelowo zastąpi Magdalenę Śliwę.

Haładyn jeszcze w tym tygodniu powinna podpisać kontrakt z nową drużyną. Będzie on obowiązywać przez 3 lata. Piąty zespół ostatniego sezonu wykupi kartę utalentowanej siatkarki.

- Bardzo się cieszę, że przechodzę do Dąbrowy. To na pewno awans sportowy - będę mogła uczyć się od tak znakomitej zawodniczki jak Magdalena Śliwa, a jednocześnie spróbować swoich sił w Lidze Mistrzów. Nie da się ukryć, że MKS to wyższa półka sportowa niż Gwardia. Dla mnie to nobilitacja i mobilizacja do dalszej pracy. - mówi Haładyn.

Gwardia zaś została z jedną rozgrywającą. Jest to sprowadzona z SMS-u Sosnowiec młoda Joanna Wołosz. Teraz wrocławianie na gwałt będą musieli poszukać jeszcze jednej zawodniczki na tę pozycję. Być może trop wiedzie do Magdaleny Godos, która opuściła Calisię, a była na liście MKS-u Dąbrowa.

CYTAT
Marta Haładyn nie będzie już występować w Gwardii Wrocław. Do zawodniczki dotarła korzystniejsza oferta z Dąbrowy Górniczej. - Gwardia przedstawiła mi konkretną ofertę, ale nie będę ukrywać, że propozycja z Dąbrowy Górniczej była korzystniejsza. To dla mnie awans sportowy, ale też satysfakcja, że ktoś docenił moją pracę - twierdzi.
W sezonie 2008/2009 Gwardia Wrocław niespodziewanie zajęła 6. miejsce w końcowym rozrachunku. W stolicy Dolnego Śląska nie spodziewano się tak dobrego rezultatu. Grę ekipy poprowadziła Marta Haładyn, młoda rozgrywająca, która debiutowała w ekstraklasie. Za swoją szybką grę zebrała wiele pochlebnych opinii. Wszystko zaowocowało propozycją z Dąbrowy Górniczej, gdzie będzie miała szansę występować w Lidze Mistrzyń. - Bardzo się cieszę, że tak to się zakończyło - mówi zawodniczka. - Gwardia przedstawiła mi konkretną ofertę, ale nie będę ukrywać, że propozycja z Dąbrowy Górniczej była korzystniejsza. To dla mnie awans sportowy, ale też satysfakcja, że ktoś docenił moją pracę - twierdzi.

Swego czasu w mediach pojawiły się doniesienia o pozostaniu zawodniczki w klubie. - Nie wiem, skąd wzięły się takie doniesienia. Skończył mi się kontrakt z Gwardią i jak każda zawodniczka w tej sytuacji mogłam rozmawiać z innymi zespołami - twierdzi siatkarka. - Rzeczywiście, mówiło się, że Marta będzie grać u nas, ale stało się inaczej. Nie mogliśmy tego przewidzieć - stwierdza Jacek Grabowski, prezes kobiecej Gwardii.

Prezes przyznaje, że klub zabiegał o to, żeby siatkarka w kolejnym roku również występowała we Wrocławiu. - Wiedzieliśmy, że Marta rozmawia z innymi klubami. Przedstawiliśmy jej konkretną ofertę, ale pewnego poziomu nie przeskoczymy. Pożegnaliśmy się w miłej atmosferze - twierdzi.

Teraz przez działaczami Gwardii kolejne trudne zadanie. Będzie nim znalezienie rozgrywającej, która wspomoże młodą Joannę Wołosz, sprowadzoną niedawno z SMS-u Sosnowiec. Trudno będzie zakontraktować zawodniczkę klasy Haładyn. - Czasu niby jest sporo, ale rynek transferowy jest płytki - kończy Grabowski.
szer
CYTAT
MKS szuka wzmocnień w Rosji i Serbii

Siatkarki MKS-u Dąbrowa Górnicza będą reprezentować Polskę na arenie międzynarodowej. Aby móc pokazać się z dobrej strony, oprócz nowoczesnej hali i kibiców, potrzebny jest mocny zespół. Czy Dąbrowa zbuduje swój dream team?

Z klubem pożegnało się kilka zawodniczek: Katarzyna Wysocka (AZS Białystok), Małgorzata Cieśla (AZS Białystok), Aleksandra Liniarska (?) i Ewa Matyjaszek (Farmutil Piła). Natomiast w miejsce tych siatkarek sprowadzono: Katarzynę Gajgał (BKS Bielsko-Biała), Katarzynę Walawender (AZS Białystok) oraz Martę Haładyn (Gwardia Wrocław).

– W związku z tym, że będziemy grać w Lidze Mistrzyń, poczyniliśmy odpowiednie wzmocnienia. Myślę, że nowe nabytki znacznie wpłyną na poprawę poziomu naszej gry. Na przełomie lipca i sierpnia spodziewamy się jeszcze jednej zawodniczki, grającej na pozycji przyjęcie-atak. – mówi prezes klubu Robert Karlik.

Z zespołu odeszła druga atakująca (Małgorzata Cieśla) i jedyną zawodniczką na tej pozycji jest Magdalena Sadowska. Czy kibice mogą się spodziewać nowej konkurentki Sadowskiej? – Szukamy siatkarki, która byłaby zmiennikiem lub rywalizowałaby z Asią Szczurek na pozycji przyjęcie – atak. Taka zawodniczka musi przede wszystkim wzmocnić przyjęcie, ale być także na tyle dobra, aby mogła występować w ataku i godnie zastępować Magdę. – dodaje prezes.

Sternik MKS-u nie zna jeszcze nazwisk siatkarek jakie mogą dołączyć do zespołu, ale wie w jakich państwach będzie ich poszukiwał. – W naszym kraju już nikogo nie znajdziemy. Dlatego menadżerowie szukają dla nas zawodniczek na rynku zagranicznym. W grę wchodzą siatkarki z takich państw jak Serbia, Chorwacja, Rosja i Białoruś. – wyjaśnia Karlik.

Dąbrowianki podczas losowania trafiły na włoskie Scavolini Pescaro (z Katarzyną Skowrońską), francuski ASPTT Mulhouse (z trenerką - Teresą Worek) oraz turecki Vakifbank Stambuł. Jak ocenia rywali prezes? – Marketingowo wygląda to rewelacyjnie. Nikomu nie trzeba przypominać, co to za kluby. Regularnie występują w tych rozgrywkach i to z sukcesami. Mecz np. we Francji będzie o tyle ciekawy, że połowa mieszkańców tego miasta, to Polacy. Liczę na pełną halę kibiców i głośny doping. – kontynuuje.

O ile marketingowo rywalizacja wygląda fantastycznie, to sportowo już nie bardzo. Czy młode zawodniczki MKS-u poradzą sobie ze stresem i poziomem rywalizacji? – Kiedyś trzeba podnieść tą rękawice i zobaczyć jak to wygląda. Będzie to doskonała szkoła dla takich siatkarek jak Krysia Tkaczewska czy Ewelina Sieczka. Myślę, że to doświadczenie przełoży się na lepszą postawę zespołu w Pluslidze. Pamiętajmy również, że w naszej drużynie jest kilka doświadczonych zawodniczek, które grały już w pucharach i reprezentacji kraju. Młodość i doświadczenie to dobra mieszanka. – tłumaczy Karlik.

MKS czeka ciężki sezon. Oprócz gry w Lidze Mistrzyń, Pluslidze Kobiet jest także rywalizacja w Pucharze Polski. Jakie cele stawia sobie klub przed nowymi rozgrywkami? – W polskiej lidze chcemy przede wszystkim awansować do czwórki, a później kto wie, może uda się powalczyć o medal? Jeżeli chodzi o grę w europejskich pucharach, to musimy się sprawdzić pod względem organizacyjnym. To jest ogromne wyzwanie. Poprzeczka postawiona jest bardzo wysoko. Jednak mam nadzieję, że damy sobie radę. – mówi prezes

sosnowiec.info
Zibar
CYTAT
Chciała grać z idolką dziś

Marta Haładyn to nowy nabytek MKS-u. Opuściła Gwardię Wrocław, by rywalizować o jak najwyższe cele w lidze. Jest pełna zapału do treningów

Trenerzy MKS Dąbrowa Górnicza długo szukali drugiej rozgrywającej, która zastąpiłaby Ewę Matyjaszek i była alternatywą dla Magdaleny Śliwy. Dąbrowscy szkoleniowcy jak i władze klubu penetrowali rynek w celu znalezienia zawodniczki młodej, perspektywicznej, ale już z bagażem doświadczeń. Wydaje się, że lepiej trafić nie mogli. W minionym sezonie Marta Haładyn była pierwszą rozgrywającą Gwardii Wrocław, regularnie występował w kadrze B, a kilka dni po transferze do MKS została powołana do pierwszej reprezentacji, która w najbliższych dniach będzie rywalizować w Rzeszowie w kwalifikacjach do mistrzostw świata. Obecnie nowa rozgrywająca wraz z koleżankami klubowymi: Eweliną Sieczką i Krystyną Tkaczewską przebywa na Uniwersjadzie w Belgradzie.

Marta Haładyn ma 21 lat i 180 centymetrów wzrostu. Zaczynała karierę w Gwardii Wrocław, ale w Zagłębiu na pewno nie będzie czuć się obco. Nowy nabytek dąbrowskiego klubu ma za sobą okres spędzony w Szkole Mistrzostwa Sportowego w sąsiednim Sosnowcu. Po ukończeniu liceum wróciła do stolicy Dolnego Śląska. Teraz znów będzie występować w naszym regionie.

- Skorzystałam z oferty klubu, który będzie grał o znacznie wyższe cele, niż Gwardia Wrocław. Nie chodzi tutaj tylko o ligę, ale także o możliwość występów w prestiżowej Lidze Mistrzów. Przyjście do MKS to dla mnie na pewno sportowy awans. Oferta klubu z Dąbrowy była także korzystniejsza finansowo, ale przede wszystkim zadecydowały względy sportowe - podkreśla Marta Haładyn, która nie boi się rywalizacji o miejsce w składzie z Magdaleną Śliwą.

- Przede wszystkim chciałabym podkreślić, że Magda to moja idolka. Zawsze ją podpatrywałam, podziwiałam. Jestem niezwykle szczęśliwa, że będę mogła grać z nią w jednej drużynie. Na pewno dużo się od niej nauczę. Co do rywalizacji to myślę, że będzie to bardziej współpraca. Przed nami ciężki sezon, wiele spotkań. Na pewno nie przyszłam tutaj tylko po to, aby statystować. Nie to było moim celem. Zresztą pewne rzeczy zostały ustalone podczas składania podpisu pod kontraktem i jestem przekonana, że będą one respektowane. Chcę grać, pomóc drużynie i myślę, że wszystko dobrze się ułoży - dodaje Haładyn, dla której ostatnie tygodnie to prawdzie szalony okres.

Przenosiny do nowego klubu, powołanie do pierwszej reprezentacji, wyjazd na Uniwersjadę.

- Zdaje sobie sprawę z tego, że ten awans sportowy, jakim jest powołanie na najbliższe mecze pierwszej reprezentacji w dużej mierze jest spowodowany kłopotami zdrowotnymi kliku zawodniczek. Cieszę się z powołania do reprezentacji, ale zdaję sobie sprawę z mojego miejsca w szeregu. Przede mną jeszcze wiele nauki, ale chętnie podejmę to wyzwanie. Jedno jest pewne. To wszystko co teraz się dzieje wokół mnie mobilizuje do jeszcze cięższej pracy. To dla mnie wyjątkowo gorące lato - mówi Haładyn.

Ściągniecie byłej rozgrywającej Gwardii Wrocław to praktycznie ostatni transfer do dąbrowskiego klubu. Przypomnijmy, że wcześniej MKS pozyskał Katarzynę Gajgał (również została powołana na turniej kwalifikacyjny MŚ - przyp. red.) oraz Katarzynę Walawender.

Z klubu odeszły z kolei Katarzyna Wysocka i Ewa Matyjaszek. Prawdopodobnie ich los podzieli również Małgorzata Cieśla, której pozyskaniem zainteresowany jest AZS Białystok. Wcześniej kontrakt z klubem z Podlasia podpisała Wysocka.

Krzysztof Polaczkiewicz - POLSKA Dziennik Zachodni

Trochę jest w poprzednim artykule - wlejonym przez Szera, trochę w powyzszym. Razem, mniej/więcej tworzą obraz ruchów transferowych w MKS-e. Z tym, że odeszła Beata Strządała a Ola została. Już w najbliższym czasie wszytko się wyjaśni, bo to już tylko trzy tygodnie do wznowienia treningów. Pozosatje mieć nadzieję, że na grzę w MKS-e zdecyduje się jakaś "rasowa" atakująca. Uwzgledniajać, że ma pochodzić z za granicy - kogo chcieli byście oglądać w hali "Centrum"?
mateusz91
Siema. Nie chce mi się tego czytać całego wiec możecie mi powiedzieć kto przyszedł do mks-u??

Z góry dzięki i pozdrawiam wink.gif
Bartek90
CYTAT(mateusz91 @ nie, 12 lip 2009 - 22:42) *
Siema. Nie chce mi się tego czytać całego wiec możecie mi powiedzieć kto przyszedł do mks-u??

Z góry dzięki i pozdrawiam wink.gif

Dużo byś szukać nie musiał, no ale masz tongue.gif

Katarzyna Gajgał
Katarzyna Walawender
Marta Haładyn

Padziu
CYTAT
Jaqueline zagra w polskiej lidze?
dzisiaj, 12:01
MKS Dąbrowa Górnicza

Drużyna siatkarek MKS Dąbrowa Górnicza, która nieoczekiwanie dostała "dziką kartę" do udziału w Lidze Mistrzyń, niebawem zyska nowego, strategicznego sponsora - czytamy w dzienniku "Sport". To pozwoli im także na wzmocnienia kadrowe.

Działacze klubu zwrócili się do Andrzeja Grzyba , znanego menedżera
, o znalezienie dobrej siatkarki. Dziennikarze "Sportu" nie wykluczają nawet sprowadzenia 25-letniej brazylijskiej przyjmującej Jaqueline Carvalho , która wyróżnia się nie tylko umiejętnościami, ale również urodą.

Więcej szczegółów w "Sporcie"

www.siatka.org

Czyżby hit porównywalny ze ściągnięciem Abramova do Jastrzębskiego Węgla? (w końcu Mistrzyni Olimpijska z Pekinu )
szer
Nie wiem czy się śmiać czy płakać... Hymmmm Strefa Siatkówki schodzi poziomem do Faktu...
Goły
Jak ta dupeczka będzie u nas grała to pozwalam Wam co najmniej 5 razy w ciagu seta skandowac jej nazwisko biggrin.gif
Coelho
ta i wprowadzimy nową przyśpiewkę...
"pokaż cycki, pokaż cycki" xD
hehehe
SokratesDG
Musi sezon ogórkowy na całego i dziennikarze się nudzą, bo te bzdury powtarza reprezentacja.net
Padziu
A prawda jest taka że w 'sporcie' są przytaczane wypowiedzi tego menedżera Grzyba który mówi mniej więcej tak: "Jeśli MKS znajdzie 1mln zł. to możemy ściągnąć nawet Jaqueline'
Także to raczej bajki bo skoro najbogatsza Muszyna ma budżet 3-3,5 mln (jeśli źle podaje to poprawcie) to DG nie bedzie miala wiecej kasy i nie wyda 1/3 budżetu na 1 zawodniczke smile2.gif
SokratesDG
Sezon ogórkowy w pełni...

CYTAT
[...]Spektakularne wzmocnienia szykują działacze MKS Dąbrowa Górnicza, który w przyszłym roku zagra w Lidze Mistrzów. Informacja o pozyskaniu Brazylijki Jaqueline okazała się co prawda kaczką dziennikarską (Jaqueline podpisała kontrakt z Osasco Sao Paolo), ale Dąbrowa Górnicza jest zainteresowana Amerykanką Jordan Larson.[...]

supervoley.pl
szer
ze strony klubowej Agata Karczmarzewska - Pura została 12 zawodniczką MKSu
Michael
Spektakularne wzmocnienie na miarę Ligi Mistrzyń to to nie jest, ale zawsze coś.
Padziu
CYTAT(Michael @ czw, 17 wrz 2009 - 19:00) *
Spektakularne wzmocnienie na miarę Ligi Mistrzyń to to nie jest, ale zawsze coś.

No ja też spodziewałem się czegoś więcej ale właściwie .... do wczoraj - bo to właśnie wtedy kierownik hali oznajmił że najprawdopodobniej zostanie "dziewczyna z Muszyny"

No cóż obyśmy się mylili co do umiejętności Agaty
Lui
Po zapowiedziach prezesa Karlika, że szukają wzmocnień za granicą, wszyscy liczyli na coś więcej.Ale cóz, wszystko wyjdzie w praniu. smile2.gif
Zibar
Witamy serdecznie wszystkie nowe zawodniczki smile.gif
Garść suchych statystyk. Na wątpliwości i pytania odpowiedz da zapewne nadchodzący sezon tongue.gif

PUNKTY
Zawodniczki Specjalność Drużyna Rozegrane Mecze Roz. sety PUNKTY ZPk PUNKTY na SET
1 Mroczkowska Katarzyna środkowy Impel Gwardia Wroclaw 27 106 510 182 4,81
2 Wozniakowska Anna przyjmujący Calisia Kalisz 23 88 452 170 5,14
3 Kowalkowska Ewa atakujący GCB Centrostal Bydgoszcz 28 102 428 150 4,2
4 Baranska Anna przyjmujący BKS Aluprof Bielsko-Biala 27 101 422 214 4,18
5 Zebrowska Izabela atakujący Pronar Zeto Astwa AZS Bialystok 27 98 421 132 4,3
6 Wellna Katarzyna atakujący Gedania Zukowo 27 105 415 149 3,95
7 Skowronska Elzbieta przyjmujący Gedania Zukowo 27 102 400 128 3,92
8 Kosmatka Agnieszka atakujący Farmutil Pila 28 109 382 143 3,5
9 Jagielo Aleksandra przyjmujący MKS Muszynianka Fakro Muszyna 28 109 354 159 3,25
10 Bamber Natalia atakujący BKS Aluprof Bielsko-Biala 27 95 344 127 3,62
11 Kuligowska Joanna przyjmujący GCB Centrostal Bydgoszcz 28 103 327 149 3,17
12 Kaczorowska Klaudia przyjmujący Farmutil Pila 28 108 320 147 2,96
13 Karczmarzewska-Pura Agata przyjmujący Pronar Zeto Astwa AZS Bialystok 27 94 319 127 3,39
14 Fratczak Kamila atakujący MKS Muszynianka Fakro Muszyna 28 98 317 105 3,23
15 Bednarek Agnieszka środkowy Farmutil Pila 28 109 311 135 2,85
16 Szczurek Joanna przyjmujący MKS Dabrowa Górnicza 28 96 300 123 3,12
17 Hendzel Alena środkowy Farmutil Pila 28 99 298 139 3,01
18 Horka Helena przyjmujący BKS Aluprof Bielsko-Biala 27 88 285 127 3,24
19 Koczorowska Dominika środkowy Pronar Zeto Astwa AZS Bialystok 27 96 282 105 2,94
20 Zemstova Natalya środkowy Gedania Zukowo 24 96 281 102 2,93
21 Efimienko Zuzanna środkowy Impel Gwardia Wroclaw 27 106 278 127 2,62
22 Wysocka Katarzyna środkowy MKS Dabrowa Górnicza 28 91 268 104 2,95
23 Mirek Joanna przyjmujący MKS Muszynianka Fakro Muszyna 28 87 266 129 3,06
24 Sciurka Dorota przyjmujący KPSK Stal Mielec 23 86 260 106 3,02
25 Mróz Katarzyna środkowy GCB Centrostal Bydgoszcz 28 102 258 97 2,53
26 Baranska Bogumila przyjmujący Impel Gwardia Wroclaw 26 97 250 96 2,58
27 Chojnacka Anita atakujący Calisia Kalisz 23 88 246 78 2,8
28 Dazblaz Ewelina środkowy KPSK Stal Mielec 23 84 242 110 2,88
29 Kuczynska Dominika środkowy GCB Centrostal Bydgoszcz 28 102 238 98 2,33
30 Dziekiewicz Eleonora środkowy BKS Aluprof Bielsko-Biala 27 91 237 126 2,6
31 Pycia Sylwia środkowy MKS Muszynianka Fakro Muszyna 28 101 233 128 2,31
32 Tokarska Maja środkowy Gedania Zukowo 23 85 230 103 2,71
33 Sadowska Magdalena atakujący MKS Dabrowa Górnicza 27 77 229 89 2,97
34 Zaroslinska Katarzyna atakujący KPSK Stal Mielec 23 74 212 67 2,86
35 Sieczka Ewelina przyjmujący MKS Dabrowa Górnicza 28 83 207 101 2,49
36 Kruk Aleksandra przyjmujący Impel Gwardia Wroclaw 27 98 204 86 2,08
37 Walawender Katarzyna przyjmujący Pronar Zeto Astwa AZS Bialystok 27 99 202 72 2,04
38 Teixeira Michela przyjmujący Farmutil Pila 28 106 195 87 1,84
39 Pykosz Dorota środkowy MKS Muszynianka Fakro Muszyna 28 84 190 88 2,26
40 Wojcieska Sylwia środkowy Calisia Kalisz 23 88 189 98 2,15
41 Lis Malgorzata środkowy MKS Dabrowa Górnicza 28 86 186 92 2,16
42 Hardzeyeva Tatsiana przyjmujący GCB Centrostal Bydgoszcz 28 80 185 70 2,31
43 Studzienna Jolanta środkowy BKS Aluprof Bielsko-Biala 27 84 178 93 2,12
44 Sieradzan Dominika przyjmujący Calisia Kalisz 23 83 175 76 2,11
45 Nuszel Natalia przyjmujący Gedania Zukowo 27 100 174 80 1,74
46 Plchotova Ivana środkowy MKS Muszynianka Fakro Muszyna 28 84 173 101 2,06
47 Niedzwiecka Iwona przyjmujący KPSK Stal Mielec 23 73 170 78 2,33
48 Mieszala Marlena środkowy Pronar Zeto Astwa AZS Bialystok 27 97 159 85 1,64
49 Toborek Ewelina środkowy Calisia Kalisz 21 81 158 71 1,95
50 Skorupa Malgorzata środkowy KPSK Stal Mielec 23 80 145 73 1,81
51 Czerwinska Marta przyjmujący Impel Gwardia Wroclaw 27 96 138 61 1,44
52 Sliwa Magdalena rozgrywający MKS Dabrowa Górnicza 28 97 128 64 1,32
53 Kucharska Edyta środkowy Farmutil Pila 28 92 126 45 1,37
54 Kaczor Joanna atakujący MKS Muszynianka Fakro Muszyna 28 64 115 39 1,8
55 Gajgal Katarzyna środkowy BKS Aluprof Bielsko-Biala 27 57 113 56 1,98
56 Belcik Izabela rozgrywający MKS Muszynianka Fakro Muszyna 28 89 101 63 1,13
57 Sadurek-Mikolajczyk Milena rozgrywający Farmutil Pila 28 109 98 63 0,9
57 Strzadala Beata przyjmujący MKS Dabrowa Górnicza 28 49 98 33 2
59 Skorupa Katarzyna rozgrywający BKS Aluprof Bielsko-Biala 27 103 91 55 0,88
59 Zielinska Kinga przyjmujący GCB Centrostal Bydgoszcz 21 42 91 34 2,17
61 Wilk Agata przyjmujący KPSK Stal Mielec 22 65 89 49 1,37
62 Rosner Milena przyjmujący MKS Muszynianka Fakro Muszyna 27 64 85 44 1,33
62 Wilczynska Marzena przyjmujący MKS Dabrowa Górnicza 28 63 85 39 1,35
64 Ciaszkiewicz Karolina przyjmujący BKS Aluprof Bielsko-Biala 27 63 83 41 1,32
65 Szafraniec Aleksandra środkowy Impel Gwardia Wroclaw 27 76 82 41 1,08
65 Lukaszewska Marta atakujący KPSK Stal Mielec 23 55 82 27 1,49
67 Okuniewska Berenika środkowy BKS Aluprof Bielsko-Biala 27 74 80 32 1,08
68 Kaliszuk Tamara atakujący Gedania Zukowo 27 65 74 31 1,14
69 Savochina Yana rozgrywający Gedania Zukowo 24 93 67 35 0,72
70 Muhlsteinova Lucie rozgrywający Pronar Zeto Astwa AZS Bialystok 27 96 63 47 0,66
71 Haladyn Marta rozgrywający Impel Gwardia Wroclaw 27 105 59 33 0,56
72 Godos Magdalena rozgrywający Calisia Kalisz 23 88 56 34 0,64
72 Naczk Monika środkowy GCB Centrostal Bydgoszcz 28 83 56 33 0,67
72 Liniarska Aleksandra środkowy MKS Dabrowa Górnicza 28 32 56 28 1,75
75 Smak Monika rozgrywający GCB Centrostal Bydgoszcz 26 98 54 31 0,55
76 Kasprzyk Izabela atakujący GCB Centrostal Bydgoszcz 28 44 52 18 1,18
77 Szkudlarek Wioletta środkowy Impel Gwardia Wroclaw 14 49 51 25 1,04
78 Olczyk Karolina rozgrywający KPSK Stal Mielec 23 60 46 31 0,77
79 Szymanska Aleksandra środkowy Gedania Zukowo 26 48 36 16 0,75
80 Srutowska Agnieszka rozgrywający MKS Muszynianka Fakro Muszyna 28 75 31 19 0,41
80 Zwiazek Anna atakujący KPSK Stal Mielec 18 28 31 10 1,11
82 Truchanova Katarina przyjmujący Pronar Zeto Astwa AZS Bialystok 18 35 30 14 0,86
82 Szeszko Joanna przyjmujący Pronar Zeto Astwa AZS Bialystok 27 39 30 4 0,77
84 Dutkiewicz Paulina środkowy KPSK Stal Mielec 23 25 28 15 1,12
84 Szczygielska Marta przyjmujący Farmutil Pila 26 46 28 6 0,61
86 Ordak Justyna rozgrywający KPSK Stal Mielec 23 62 25 20 0,4
86 Nowakowska Dominika przyjmujący GCB Centrostal Bydgoszcz 28 83 25 15 0,3
88 Kalinowska Katarzyna środkowy Pronar Zeto Astwa AZS Bialystok 26 42 19 9 0,45
89 Wawrzyniak Magdalena atakujący Calisia Kalisz 23 44 15 9 0,34
89 Tanaka Masami przyjmujący Calisia Kalisz 22 45 15 9 0,33
91 Lunkiewicz Justyna rozgrywający GCB Centrostal Bydgoszcz 28 39 14 4 0,36
92 Starzyk Agnieszka przyjmujący Impel Gwardia Wroclaw 7 5 13 5 2,6
93 Frackowiak Joanna przyjmujący Farmutil Pila 7 12 9 3 0,75
94 Ciesla Malgorzata atakujący MKS Dabrowa Górnicza 28 12 8 5 0,67
95 Kupisz Malgorzata rozgrywający Impel Gwardia Wroclaw 12 33 7 3 0,21
96 Wysocka Katarzyna libero GCB Centrostal Bydgoszcz 27 97 6 3 0,06
97 Waligóra Iwona przyjmujący BKS Aluprof Bielsko-Biala 27 15 5 2 0,33
97 Pasznik Aleksandra rozgrywający Gedania Zukowo 24 52 5 2 0,1
99 Kaczmar Anna rozgrywający BKS Aluprof Bielsko-Biala 27 47 4 4 0,09
99 Wojtowicz Gabriela atakujący Farmutil Pila 28 13 4 1 0,31
101 Kasprów Ewa rozgrywający Farmutil Pila 28 26 3 2 0,12
101 Wawrzyniak Katarzyna rozgrywający Calisia Kalisz 23 33 3 2 0,09
101 Manikowska Anna rozgrywający Pronar Zeto Astwa AZS Bialystok 27 45 3 1 0,07
104 Jagiello Agnieszka libero Impel Gwardia Wroclaw 27 84 2 2 0,02
104 Wajda Ewa rozgrywający Impel Gwardia Wroclaw 7 11 2 1 0,18
104 Matyjaszek Ewa rozgrywający MKS Dabrowa Górnicza 28 12 2 1 0,17
104 Saad Magdalena libero Pronar Zeto Astwa AZS Bialystok 27 101 2 1 0,02
104 Maj Paulina libero Farmutil Pila 28 109 2 1 0,02
109 Solodkowicz Anna przyjmujący Gedania Zukowo 1 3 1 0 0,33
109 Gierak Ilona przyjmujący Pronar Zeto Astwa AZS Bialystok 27 19 1 0 0,05

Lui
CYTAT
"Sucha” na deser

Dąbrowscy kibice mogą już spać spokojnie. Ostatnią zawodniczką MKS-u została atakująca AZS-u Białystok Agata Karczmarzewska-Pura i skład jest już zamknięty.

Popularna „Sucha” poszła w ślady przyjmującej Katarzyny Walawender, która miała okazję grać z Karczmarzewską w poprzednim sezonie w barwach drużyny z Białegostoku. Najwyraźniej usłyszała, jaka świetna atmosfera panuje w dąbrowskiej ekipie i postanowiła również przenieść się do naszego regionu. Tym samym ostatnia pozycja, na którą trener Waldemar Kawka szukał zawodniczki, została zajęta. Dąbrowianki już w spokoju mogą przygotowywać się do najbliższego sezonu, w którym na początek zmierzą się Gwardią Wrocław (24.10.).

Nie jest tajemnicą, że trener Kawka szukał doświadczonej atakującej, która w razie problemów kadrowych lub słabszej formy koleżanek nie tylko w rozgrywkach ligowych, ale i europejskich pucharach, będzie mogła zagrać także w przyjęciu. Biorąc pod uwagę te kryteria, wybór Karczmarzewskiej - Pury jest strzałem w dziesiątkę. 31-letnia siatkarka ma za sobą nie tylko solidne występy w lidze, ale posiada także przeszłość reprezentacyjną. Oprócz epizodu w Białymstoku, występowała w takich zespołach jak: Dick Black Andrychów, BKS Bielsko-Biała, Stal Mielec, PTPS Piła, MKS Muszynianka. Nie wolno także zapomnieć o reprezentowaniu przez nią barw włoskiego zespołu Airone Terra Sarda Tortoli oraz rosyjskiej ekipy Tulica Tulamasz Tula.

Nowy „nabytek” MKS-u mierzy 188 cm wzrostu i waży 74 kg. Jest brązową medalistką mistrzostw Europy juniorek. Największe sukcesy odnosiła jednak jako seniorka. W barwach Muszynianki wywalczyła mistrzostwo Polski (2008) oraz Puchar Polski (2003). Poza tym dwa razy sięgnęła po wicemistrzostwo Polski (1998, 2000) i raz po brązowy medal (2001). Miejmy nadzieję, że tak utytułowana siatkarka będzie nie tylko wzorem dla młodszych koleżanek, ale i pociągnie dąbrowski zespół do walki o medale mistrzostw Polski i przyzwoity występ w Lidze Mistrzyń.
Ostateczny skład MKS-u na najbliższy sezon:

Rozgrywające:
Marta Haładyn, Magdalena Śliwa

Środkowe:
Katarzyna Gajgał, Aleksandra Liniarska, Małgorzata Lis

Przyjmujące:
Ewelina Sieczka, Joanna Staniucha-Szczurek, Katarzyna Walawender, Marzena Wilczyńska

Atakujące:
Agata Karczmarzewska-Pura, Magdalena Sadowska

Libero:
Krystyna Tkaczewska

sportowezaglebie.pl
Master
Czyli przybyły

Marta Haładyn - Wrocław

Katarzyna Walawender - Białystok

Agata Karczmarzewska-Pura - Białystok

Katarzyna Gajgał - Bielsko Biała

a ubyły ?? bo nie pamietam
Padziu
Beata Strządała - Murowana Goślina (?)
Katarzyna Wysocka - AZS Białystok
Małgorzata Cieśla - AZS Białystok
Ewa Matyjaszek - PTPS Piła
Master
Czyli jak oceniacie zmiany na Plus czy na Minus ?? Ja nie jestem akurat zbyt zorientowany;)
Kamil_
Na plus choć mogłoby być jeszcze lepiej smile2.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.