Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dopalacze
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Sprawy
Mungojerrie
Dziś całkiem przypadkowo szłam ulicą Sobieskiego i oto moim oczom ukazał się... sklep z dopalaczami. Przyznam szczerze, zmroziło mnie to, bo jestem przeciwna takim hmm... salonikom.

Ktoś się chociaż cieszy? :]
Sebastian22
A to ta znana sić co pokazywali na TVN chyba w Uwadze....sprzedają różne specyfiki jako....rzeczy do kolekcjonowania czy jakoś tak...Nie mam się z czego cieszyć czy nie cieszyć - mnie to raczej nie interesuje ale sądzę że ludzi w wieku 15-20 to na pewno...
micael
są tacy co sie cieszą smile2.gif choć nie należę do tj części ludzi to otaczają mnie tacy smile2.gif a w Dąbrowie są już 3 sklepy Dopalaczy o ile sie nie myle:)
Lui

Oficjalna strona

pzdr wink.gif
sarsolot
Ktoś sobie zarobi ...
xMarcinx
zaraz sie cpunki tam zlecą:D
Lui
A najlepsze jest to, że na stronie pisze,że nic się nie nadaję do spożycia przez ludzi, w celach kolekcjonerskich dla osób pełnoletnich albo dla roślin.. laugh.gif

pzdr wink.gif
Padziu
I co jak idziesz do takiego sklepu to mówisz że chcesz jakiś tam produkt a sprzedawca Cię za wszelką cenę przekonuję żebyś tego nie jadł tylko dał swojej paprotce w domu?? biggrin.gif
Prosty
Duzo jest ludzi co sie ciesza, wlasnie w wieku 15-20. Swoja droga TVN im zrobil dobra reklame
symetria
jest już tworzona ponoć ustawa zakazująca takich praktyk "kolekcjonerskich", nie będzie można otwierac dopalaczy. ostatnio nawet tv szumi o dziewczynie ktora sie tym struła. Ale niestety nie wygra z siecią dopalaaczy. bo na każdym produkcie pisze ze nie jest do spozycia przez ludzi. kto chce kupuje ale na wlasna odpowiedzialność. mnie bardziej zmartwila inna zmiana na tej samej ulicy z księgarni malej i milej zrobiono salon gier ;( debilizacja spoleczenstwa postepuje niestety
Lui
CYTAT(Padziu @ czw, 29 sty 2009 - 10:18) *
I co jak idziesz do takiego sklepu to mówisz że chcesz jakiś tam produkt a sprzedawca Cię za wszelką cenę przekonuję żebyś tego nie jadł tylko dał swojej paprotce w domu?? biggrin.gif

Nie wiem, co mi sprzedawca powie, bo tam nie byłem.. laugh.gif
Przejdź sie,kup sobie coś i napisz co Ci szanowny sprzedawca powie-doradzi wink.gif
Beica
CYTAT(Padziu @ czw, 29 sty 2009 - 10:18) *

I sprzedawca dodaje Ci do twojego zakupu lufkę, żeby roślinka z nią ładniej wyglądała laugh.gif
Kamil_
Nie wiem w czym widzicie problem. Kto będzie chciał, to sobie coś kupi, kto nie to nie... Wolny rynek...

A na dostępność narkotyków i tak nie będzie to miało wielkiego wpływu. Kto chciał kupić trawę, czy coś mocniejszego i tak kupował...
xMarcinx
to w takim razie za komuny też był "wolny rynek" ogłupiacza narodu w postaci wódki
Kamil_
A czy teraz nie ma wódki?

xMarcinx
CYTAT(Kamil_ @ czw, 29 sty 2009 - 15:44) *
A czy teraz nie ma wódki?

zapytaj się mamy to zrozumiesz o co chodzi
Kamil_
CYTAT(xMarcinx @ czw, 29 sty 2009 - 15:47) *
zapytaj się mamy to zrozumiesz o co chodzi

A skąd wiesz chłopcze ile mam lat? Chodzi Ci o sprzedaż na kartki, czy po 13? Wyjaśnij jak taki mądry jesteś...
xMarcinx
CYTAT(Kamil_ @ czw, 29 sty 2009 - 16:00) *
A skąd wiesz chłopcze ile mam lat? Chodzi Ci o sprzedaż na kartki, czy po 13? Wyjaśnij jak taki mądry jesteś...

http://kresy24.pl/showNews/news_id/1465/
dodam, że nie było widocznej akcyzy w cenie
Prosty
CYTAT(Kamil_ @ czw, 29 sty 2009 - 14:43) *
A na dostępność narkotyków i tak nie będzie to miało wielkiego wpływu. Kto chciał kupić trawę, czy coś mocniejszego i tak kupował...

dokladnie, w tym jest problem ze jest to za latwo dostepne mellow.gif
Kamil_
CYTAT(xMarcinx @ czw, 29 sty 2009 - 16:53) *
http://kresy24.pl/showNews/news_id/1465/
dodam, że nie było widocznej akcyzy w cenie

I jak to się ma do dopalaczy i wolnego rynku?
xMarcinx
CYTAT(Kamil_ @ czw, 29 sty 2009 - 17:48) *
I jak to się ma do dopalaczy i wolnego rynku?

Napisałeś, że "Kto będzie chciał, to sobie coś kupi, kto nie to nie.. Wolny rynek"

To dałem Ci przykład, że mimo braku wolnego rynku za PRL i pozornych utrudnień alkohol był szeroko propagowany przez władze społeczeństwu, to natomiast przekładało się na spożycie a wiec i ogłupienie narodu, odciągniecie od polityki i tego co się dzieje w kraju..
A wiec to nie kwestia wolnego rynku, tylko tego kto chce ogłupić tym społeczeństwo a i przy okazji zarobić $. Wobec tego nic do tego Wolnemu rynkowi, tym bardziej, że wolny rynek kształtuje w sposób wolny CENE towaru, a nie to czy dane dobro powinno być dostępne na rynku.

st1111
Tak tak-a to jest butelka w której pan sprzedawał wódkę chłopom pańszczyźnianym.
szwedzki
Myślę że trochę odchodzicie od tematu, tak naprawdę to caly problem polega na hipokryzji państwa. Przecież alkohol jest używką, która działa uzależniająco, a jednak państwo zezwala na jej rozpowszechnianie, ponieważ pobiera za to podatek w formie akcyzy. I tak naprawdę mało kogo interesuje ile zła w życiu ludzi i ich rodzin alkohol powoduje. Bo jest dozwolony i tyle. A tak naprawdę to te tajemnicze "narkotyki" są złe....

Ja tego nie rozdzielam, używka to używka, myślę że większość zażywających, którzy mają doświadczenie wie jak sztuczne i nielogiczne są to podziały. Niebezpieczeństwo uzależnienia jest zawsze taki samo. Czy pijemy piwko czy palimy ziółko. Pomijam tu oczywiście substancje które uzależniają fizycznie, choć jak porozmawiacie z alkoholikiem to wam powie, że po pewnym czasie fizycznie też sie to odczuwa.

Teraz pojawiły się te dopalacze, oczywiście jest to wykorzystanie luki w prawie, no i państwo traci pieniądze, zatem faktycznie jest to zło ostateczne. Aczkolwiek przecież nawet jeżeli te dopalacze się zlikwiduje to i tak pozostanie jak zawsze czarny rynek, który będzie dalej czerpał zyski z durnej selektywnej prohibicji państwa.

Ludzie sami powinni podejmować decyzje, a nie pozwalać jakimś urzędnikom robić to za nich.
Sebastian22
A tak w ogole gdzie otworzyli ten sklep? Mam nadzieje że nie obok ProLine...bo tam coś szykowali jak widziałem ostatnio...
Master
koło kładki przy przystanku na Sienkiewicza, obok Foto Pasek smile.gif co ciekawsze są tam 2 sklepy tego rodzaju, drugi jest na parterze w Hetmanie - PARTY SHOP na wprost DOPALACZE.COM smile.gif
Arbas
Dopalacz to substancja chemiczna, która wyżera mózg równie skutecznie jak np.kwas solny.
Róznica polega jedynie na tym, że czyni to podstępnie bo bezboleśnie.
Chrońmy nasze dzieci, które nie powinny mieć nic wspólnego z tak pojętym wolnym rynkiem!
Kim są ludzie sprzedający to świństwo? I kto im na to pozwala?

Sebastian22
CYTAT(Master @ pią, 30 sty 2009 - 23:03) *
koło kładki przy przystanku na Sienkiewicza, obok Foto Pasek smile.gif co ciekawsze są tam 2 sklepy tego rodzaju, drugi jest na parterze w Hetmanie - PARTY SHOP na wprost DOPALACZE.COM smile.gif

WOW widze mamy niezly rynek jesli chodzi o te tematy....no coz widac popyt na takie rzeczy to i podaż musi też być na odp. poziomie....
xMarcinx
To już jasne czemu jesteśmy jednym z miast gdzie najgorzej wypada matura biggrin.gif
Lui
Dziś w 'uwadze' będzie o dopalaczach.. wink.gif
w zapowiedzi był pokazany sklep, taki jak jest u nas na ul.Sobieskiego tongue.gif
BARES
CYTAT(Lui @ wto, 03 lut 2009 - 16:53) *
Dziś w 'uwadze' będzie o dopalaczach.. wink.gif
w zapowiedzi był pokazany sklep, taki jak jest u nas na ul.Sobieskiego tongue.gif

Własnie przed chwileczką się skończył , w reportażu min. jest z rozmowa z człowiekiem który wzioł sprawy w swoje ręce i stara sie z tym walczyć założył nawet strone stopdopalacz nie podaje linka bo nie otwiera się w tym momencie.
prezes
a nie uważacie że kto ma wziąć to i tak weźmie... kupi gdzieś na ulicy czy w szkole, dodatkowo duużo taniej. ja myśle że tu chodzi głównie o kwestie podejścia... jeśli np. źle wychowaliśmy nasze dziecko, lub po prostu coś mu "odbiło" jednorazowo, to może lepiej że przynajmniej nie łamie przy tym prawa i nie zapieprzy "kartotek"...
wiem że to przewrotne zdanie, ale ostatnio dużo o tym myślałem i nie do końca zgadzam się z przeciwnikami takich sklepów (od wielu lat tzw. dopalacze były dostepne w sklepach internetowych i nikt z tym nic nie robił).

dodam, że nie brałem nigdy żadnych dopalaczy i nie mam zamiaru.
sarsolot
Jak dla mnie sklep dopalacze to sklep dla ludzi, ktorzy po prostu nie maja co gdzie ( a takich chyba mniejszosc). A kto nie ma co gdzie, raczje nie ma szans wpasc w nalog. Po prostu (jak pisalem wyzej) ktos sobie na tym zarobi, a kto kupuje co kupuje taki sklep i tak ominie szerokim lukiem. Wg mnie to dopolacze moga co najwyzej zniechecic niz zachecic.
savalas
myślę, że moc tego g***a Dąbrowa pozna na najbliższych dniach miasta, kiedy to dzieciarnia będzie naćpana jak cholera. Ja to się dziwie, że jeszcze sejm nie uchwalił prawa zamykającego te chore sklepy.
zizi
Mam nadzieję,że wkrótce zajmą się tym syfem.
nieznajomy
ale tam jest na opakowaniu napisane ze nie jest to do spożycia dla ludzi hmmm

wiec jak to wyżera mózg hmmm
esenem
Wszystko jest dla ludzi, tylko trzeba umieć korzystać. A co do ogólno dostępnych legalnych używek, to kawa, herbata, papierosy, alkohol, też zabijają powoli. Jak ktoś całe życie wcina masło, to zabije go nadmiar cholesterolu zróbmy akcje "stop cholesterolowi" to cichy zabójca jest. Alkohol niszczy wątrobę, a większość gówniarzy chla wóde tylko im się uszy trzęsą do tego podpalają papieroski. Sam nie korzystam z tego rodzaju używek bo wyrosłem już z tego ale jak ktoś spali sobie jointa jest mniej agresywny niż jak się „nabombi” wódą. Nie będe już wspominał o Klubach w których spora część osób jest w stanie mocno „sfazowanym” i to nie koniecznie specyfikami ze sklepu z dopalaczami. Każdy ma wolny wybór nikt nikogo nie zmusza do palenia czy jedzenia tego czegoś. Nie znam badań ale jestem przekonany, że więcej osób cierpi z powodu przemocy w rodzinie spowodowanej alkoholem niż narkotykami. Wszyscy mówią że „dilerzy” roznoszą śmierć... jasne. Przecież "diler" nie wciska nam na chama tego towaru tylko sami z własnej woli kupujemy! Ktoś pisał że się zatruł dopalaczami- O Jezu straszne. Przyznajcie się ile razy rzygaliście po Wódzie wymieszanej z piwskiem albo innymi badziewiami. Wytoczmy proces. Nie bądźcie śmieszni! Wszystko jest dla Ludzi!! A wasze dzieci tak samo i moje pewnie i tak spróbują marichułany, amfetaminy i innych wynalazków, czy będziemy tego chcieli czy nie. Warto je jednak uświadomić czym to grozi, a nie zakazywać bo jak wszyscy wiemy, „zakazany owoc smakuje najlepiej”. smile.gif
Patrimonium
true true esenem więcej syfu jest na ulicach niż w tych sklepikach...
Arbas
CYTAT(esenem @ śro, 11 lut 2009 - 14:18) *
Wszystko jest dla ludzi, tylko trzeba umieć korzystać. A co do ogólno dostępnych legalnych używek, to kawa, herbata, papierosy, alkohol, też zabijają powoli. Jak ktoś całe życie wcina masło, to zabije go nadmiar cholesterolu zróbmy akcje "stop cholesterolowi" to cichy zabójca jest. Alkohol niszczy wątrobę, a większość gówniarzy chla wóde tylko im się uszy trzęsą do tego podpalają papieroski. Sam nie korzystam z tego rodzaju używek bo wyrosłem już z tego ale jak ktoś spali sobie jointa jest mniej agresywny niż jak się „nabombi” wódą. Nie będe już wspominał o Klubach w których spora część osób jest w stanie mocno „sfazowanym” i to nie koniecznie specyfikami ze sklepu z dopalaczami. Każdy ma wolny wybór nikt nikogo nie zmusza do palenia czy jedzenia tego czegoś. Nie znam badań ale jestem przekonany, że więcej osób cierpi z powodu przemocy w rodzinie spowodowanej alkoholem niż narkotykami. Wszyscy mówią że „dilerzy” roznoszą śmierć... jasne. Przecież "diler" nie wciska nam na chama tego towaru tylko sami z własnej woli kupujemy! Ktoś pisał że się zatruł dopalaczami- O Jezu straszne. Przyznajcie się ile razy rzygaliście po Wódzie wymieszanej z piwskiem albo innymi badziewiami. Wytoczmy proces. Nie bądźcie śmieszni! Wszystko jest dla Ludzi!! A wasze dzieci tak samo i moje pewnie i tak spróbują marichułany, amfetaminy i innych wynalazków, czy będziemy tego chcieli czy nie. Warto je jednak uświadomić czym to grozi, a nie zakazywać bo jak wszyscy wiemy, „zakazany owoc smakuje najlepiej”. smile.gif

Mam nadzieję, że ustawa dotycząca dopalaczy obejmie również zakaz wygłaszania na forum publicznym
pogladów zaprezentowanych powyżej przez Esenema.
camillo
Hej Arbas!Co jest nie tak w jego wypowiedzi???Sama prawda,samo życie...
picaro
Tak! Zakaz wypowiadania swojego zdania na forum publicznym mi coś przypomina. O czym to było???

laugh.gif

Arbas
CYTAT(picaro @ pią, 13 lut 2009 - 15:50) *
Tak! Zakaz wypowiadania swojego zdania na forum publicznym mi coś przypomina. O czym to było???

laugh.gif

Ciekawe jak zareagujesz, gdy ktoś wciskając TWOJEMU dziecku dopalacz lub inne świństwo,
zacytuje argumenty zawarte w wypowiedzi Esenema?
Kamil_
Ale to wtedy chyba trzeba mieć też pretensje to dziecka, czyż nie?
esenem
Arbas z tego co mi wiadomo to ludzie mają własny rozum i sami wiedzą co jest dla nich odpowiednie. Nikt nikomu nic nie wciska, a jak Ci wciska to dziękujesz i idziesz bawić się dalej. A jak pani w kiosku sprzeda Twojemu dziecku papierosy, to co zrobisz?(co najwyrzej podkablujesz panią, że sprzedaje tytoń nieletnim ale jak ta zabuli kare, to inna mu sprzeda a przypomne że papierosy także zabijają)Problem tkwi w edukacji. Po co mówić o skutkach ubocznych brania środków odurzających, zainwestować w kampanie społeczne, zorganizować dzieciakom w szkołach rozmowy z psychologami, lepiej jest napisać ustawę zakazującą. Przecież to jest tańsze!! Po za tym niedoinformowanym społeczeństwem łatwiej się steruje. Najlepszym tego przykładem jest ojciec papa rydzyk który kieruje w sprytny sposób swoją niedoinformowaną armią. Dla mnie większym złem jest kościół i księża którzy manipulują społeczeństwem. Naprawde, nie polecam wierzyć we wszystko co powie pani redaktor w TVN-nie.
Arbas
CYTAT(esenem @ sob, 14 lut 2009 - 11:37) *
Arbas z tego co mi wiadomo to ludzie mają własny rozum i sami wiedzą co jest dla nich odpowiednie. Nikt nikomu nic nie wciska, a jak Ci wciska to dziękujesz i idziesz bawić się dalej. A jak pani w kiosku sprzeda Twojemu dziecku papierosy, to co zrobisz?(co najwyrzej podkablujesz panią, że sprzedaje tytoń nieletnim ale jak ta zabuli kare, to inna mu sprzeda a przypomne że papierosy także zabijają)Problem tkwi w edukacji. Po co mówić o skutkach ubocznych brania środków odurzających, zainwestować w kampanie społeczne, zorganizować dzieciakom w szkołach rozmowy z psychologami, lepiej jest napisać ustawę zakazującą. Przecież to jest tańsze!! Po za tym niedoinformowanym społeczeństwem łatwiej się steruje. Najlepszym tego przykładem jest ojciec papa rydzyk który kieruje w sprytny sposób swoją niedoinformowaną armią. Dla mnie większym złem jest kościół i księża którzy manipulują społeczeństwem. Naprawde, nie polecam wierzyć we wszystko co powie pani redaktor w TVN-nie.

Amen
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.