Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: nie masz planów na sobotnie popołudnie?
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Impreza
Maryhna
Śladami Vlada Palownika - odczyt z podróży Grzegorza Kuśpiela

6 września(sobota) o godzinie 17:00 w Muzeum Sztygarka w Dąbrowie Górniczej, z inicjatywy stowarzyszenia Forum dla Zagłębia Dąbrowskiego, odbędzie się odczyt z podróży po Bałkanach Grzegorza Kuśpiela - podróżnika, nagrodzonego m.in. tytułem "Dąbrowianina roku 2004".

Nikomu nie jest obca postać słynnego wampira Drakuli, ale czy ktokolwiek zna Vlada Palownika? To właśnie on stanowi pierwowzór dla książkowej i filmowej postaci wampira z Transylwanii. Jego osoba będzie też głównym tematem odczytu i jest to doskonała okazja by zweryfikować prawdziwość legendy o księciu Drakuli oraz poznać jego prawdziwą historię. A dla strachliwych rada: Weźcie ze sobą czosnek. wink.gif

Wszystkich zainteresowanych serdecznie zapraszamy!
Wstęp na wycieczkę jest bezpłatny!
Szczegółowe informacje pod adresem: maria.rojowska@gmail.com
Radkowitz
Fajna sprawa.
Arbas
Maryhna pyta: - Czy ktokolwiek to zna Vlada Palownika?

Owszem, znamy z czasopisma - nie chcę błędnie podać tytułu - w którym w ubiegłym roku poświęcono mu 2, czy 3 strony, opisując straszne czyny które ten zboczony człowiek bezkarnie popełniał w swoim życiu nie ponosząc żadnych konsekwencji, ponieważ był majętnym arystokratą.
Palownik to nie nazwisko, a przydomek nadany mu po tym jak wbił na pale swoich przeciwników
i napawał się ich cierpieniem?
Nie warto wracać do takich postaci.
Maryhna
użytkowniku Arbas, po raz drugi zwracam się do Ciebie z prośbą o zastanowienie się powtórne nad twoimi wypowiedziami... jeśli nie masz ochoty uczestniczyć w takim odczycie to najlepszą formą protestu prezentującą twoje stanowisko będzie nieobecność na imprezie.

ps: jakże szlag Cię musiał trafiać jak w szkole podstawowej czy liceum musiałeś posiadać wiedzę nt. takich postaci jak Hitler czy Mussolini i wracać do nich przed klasówką :/
Arbas
Użytkowniku Maryhno!
Wybacz, że jednak w przeciwieństwie do Ciebie użyłem dużej litery w tytule.
Ja również zwracam się dziś po raz drugi i obiecuję, że po raz ostatni.
Otóż masz rację. Zawsze wpadam w zły nastrój, stykając się z nazwiskami Hitler, czy Mussolini
i paru innymi. Na szczęście, o Draculi w naszej szkole nie uczono. Dla uzupełnienia wiedzy przeczytałem ogólnodostępny artykuł z naszej lokalnej prasy i uważam, że to wystarczy. Stąd mój wpis w temacie odczytu Pana Kuśpiela, który Cię tak rozdrażnił. Wpis oczywiście, a nie odczyt!
Proponuję, abyś omijała moje posty, szybko przechodząc do następnych. Ja Ci się zrewanżuję.
W ten sposób unikniemy niepotrzebnych starć słownych.
Niestety, nie zrobię Ci tej przyjemności i z własnej woli nie zrezygnuję z forum, choć widzę że dla niektórych jestem jak ta przysłowiowa sól w oku.
Dla porządku przypominam, że Forum mieszkańców Dabrowy Górniczej jest wolne i niezależne
oraz otwarte dla wszystkich wypowiedzi, które nie łamią regulaminu.

użytkownik Arbas, niestety nie do usług
Mungojerrie
A ja bym się chętnie wybrała, gdybym nie narzekała na nadmiar zajęć [niestety], krawe postaci historyczne to właśnie to, co bardzo mnie interesuje :] Może uda się oderwać od nauki i wpaść smile2.gif
szer
Hmmm nie wiem dlaczego tak się denerwujecie. FdZD organizuje takie odczyty razem z Panem Kuśpielem i muzeum dla mieszkańców. Wstęp jest bezpłatny i to powinno zachęcić. Tematów odczytów jest wiele, ale tym razem padło na "Śladami Vlada Palownika - odczyt z podróży Grzegorza Kuśpiela". Sam chętnie się wybiorę. Nie uważam, by temat był zły czy coś. Pan Kuśpiel chce się z nami podzielić wrażeniami, wiedzą itd smile2.gif. Powinniśmy się z tego cieszyć.

Mam nadzieję, że chętnych będzie dużo wink.gif.
Maryhna
hmmm gdybyś mnie znał i dokładnie czytał moje posty wiedziałbyś, że często nie używam wilekich liter i nie ma to nic wspólnego z brakiem szacunku do rozmówcy smile2.gif
next.. nie obiecuj bo przyjdzie ci jeszcze złamać dane obietnice tongue.gif
nie zamierzam omijać twoich postów ponieważ azaliż iż ażeby nie zwykłam omijać jakichkolwiek postów... grozi to zamieszaniem w danym wątku tongue.gif
alez nie rezygnuj z forum ponieważ byłaby to spora strata a gdybyśmy się wszyscy zgadzali ... byłoby nudno...
co do tego o czym przypominasz... masz rację i nie mam odwagi temu zaprzeczyć

i ostatnia kwestia: nie pozostaje mi nic innego jak przeprosić cię za moje zbyt ostre słowa, wynikały one co prawda ze sporej dawki irytacji ale jako dorosły człek powinnam się "ogarnąć" w odpowiednim momencie, dlatego proponuję zawieszenie broni, "niefoszenie" i uśmiech smile2.gif

pozdrawiam
Radkowitz
Jejku, Arbas pan Grzegorz Kuśpiel to znany podróżnik. Tym razem chce opowiedzieć o tym jak przemierzał obszary władzy pana Palownika. Takie krwawe i wredne osóbki są dosyć ciekawe, o czym świadczy popularność i nieśmiertelność w kulturze masowej wampirów, których w pewnym sensie ojcem jest pan Palownik. Zapewne to będzie tylko tło dla opisu pięknych opisów Transylwanii, taki smaczek.

Drakula robił to co wielu innych władców w jego czasach. Był zdradzany i sam zdradzał. Niszczył przeciwników politycznych strachem, terrorem ale głównie tych, którzy faktycznie spiskowali przeciw niemu i jego rodzinie. Dotyczyło to zwłaszcza bojarów, którzy przyczynili się do śmierci jego ojca a jego brata (dowódcę wołoskiego oddziału pod Warną) torturowali i pogrzebali żywcem. W takim kraju się wychował. Walczył z Turkami, musiał uważać na Węgrów, był przyjacielem Stefana Wielkiego hospodara Mołdawii i...........świętego w kościele prawosławnym. W tamtych czasach co drugi władca truł rodzinę, mordował przeciwników. Takie życie. Także więcej historii, mniej legend.

P.S. Polacy też wbijali na pal.
Arbas
Drogi Radkowitz!
Zawsze chętnie słucham opowieści Pana Kuśpiela i z entuzjazmem wybrałbym się z nim w odczytową podróż po Transylwanii - i każdą inną.
Zdaję sobie sprawę, że włączenie do tytułu postaci Draculi to "zabieg marketingowy".
Jednakże moim skromnym zdaniem zupełnie niepotrzebny, ponieważ Grzegorz Kuśpiel to już
w regionie tak znana Firma, że do takich zabiegów uciekać się nie musi.
Tylko to było zakamuflowanym powodem mojego krytycznego wpisu, za który nie przepraszam.
Pozdrawiam a
Radkowitz
Z całym szacunkiem ale Drakula jest sławniejszy, w postaci fikcyjnej ale jednak. A na poważnie. Gdyby ktoś robił wykład o przyrodzie i zabytkach Kambodży i zatytułował go: "W krainie Czerwonych Khmerów - opowieści o Kambodży"? Jedni przyjdą dla osoby pana Kuśpiela, inni dla opowieści o ich ulubionej postaci, jeszcze inni dla opowieści o danym kawałku Ziemi w którym są zakochani lub zwyczajnie nim zainteresowani. No ale to tylko moje subiektywne zdanie.
artur
Najlepiwej będzie Abrasie jak przyjdziesz na ten odczyt smile2.gif
Maryhna
no właśnie, jeszcze raz wszystkich zapraszamy, to już dziś smile2.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.