![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 540 Dołączył: wto, 03 kwi 07 Skąd: Toruń/DG Nr użytkownika: 652 Płeć: Kobieta GG: 2636495 ![]() |
Śladami Vlada Palownika - odczyt z podróży Grzegorza Kuśpiela
6 września(sobota) o godzinie 17:00 w Muzeum Sztygarka w Dąbrowie Górniczej, z inicjatywy stowarzyszenia Forum dla Zagłębia Dąbrowskiego, odbędzie się odczyt z podróży po Bałkanach Grzegorza Kuśpiela - podróżnika, nagrodzonego m.in. tytułem "Dąbrowianina roku 2004". Nikomu nie jest obca postać słynnego wampira Drakuli, ale czy ktokolwiek zna Vlada Palownika? To właśnie on stanowi pierwowzór dla książkowej i filmowej postaci wampira z Transylwanii. Jego osoba będzie też głównym tematem odczytu i jest to doskonała okazja by zweryfikować prawdziwość legendy o księciu Drakuli oraz poznać jego prawdziwą historię. A dla strachliwych rada: Weźcie ze sobą czosnek. ![]() Wszystkich zainteresowanych serdecznie zapraszamy! Wstęp na wycieczkę jest bezpłatny! Szczegółowe informacje pod adresem: maria.rojowska@gmail.com Ten post edytował Maryhna sob, 30 sie 2008 - 16:02 -------------------- Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże! www.zaglebiedabrowskie.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 65 Dołączył: sob, 22 gru 07 Nr użytkownika: 982 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Fajna sprawa.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,023 Dołączył: czw, 16 lis 06 Nr użytkownika: 307 ![]() |
Maryhna pyta: - Czy ktokolwiek to zna Vlada Palownika?
Owszem, znamy z czasopisma - nie chcę błędnie podać tytułu - w którym w ubiegłym roku poświęcono mu 2, czy 3 strony, opisując straszne czyny które ten zboczony człowiek bezkarnie popełniał w swoim życiu nie ponosząc żadnych konsekwencji, ponieważ był majętnym arystokratą. Palownik to nie nazwisko, a przydomek nadany mu po tym jak wbił na pale swoich przeciwników i napawał się ich cierpieniem? Nie warto wracać do takich postaci. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 540 Dołączył: wto, 03 kwi 07 Skąd: Toruń/DG Nr użytkownika: 652 Płeć: Kobieta GG: 2636495 ![]() |
użytkowniku Arbas, po raz drugi zwracam się do Ciebie z prośbą o zastanowienie się powtórne nad twoimi wypowiedziami... jeśli nie masz ochoty uczestniczyć w takim odczycie to najlepszą formą protestu prezentującą twoje stanowisko będzie nieobecność na imprezie.
ps: jakże szlag Cię musiał trafiać jak w szkole podstawowej czy liceum musiałeś posiadać wiedzę nt. takich postaci jak Hitler czy Mussolini i wracać do nich przed klasówką :/ -------------------- Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże! www.zaglebiedabrowskie.pl |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,023 Dołączył: czw, 16 lis 06 Nr użytkownika: 307 ![]() |
Użytkowniku Maryhno!
Wybacz, że jednak w przeciwieństwie do Ciebie użyłem dużej litery w tytule. Ja również zwracam się dziś po raz drugi i obiecuję, że po raz ostatni. Otóż masz rację. Zawsze wpadam w zły nastrój, stykając się z nazwiskami Hitler, czy Mussolini i paru innymi. Na szczęście, o Draculi w naszej szkole nie uczono. Dla uzupełnienia wiedzy przeczytałem ogólnodostępny artykuł z naszej lokalnej prasy i uważam, że to wystarczy. Stąd mój wpis w temacie odczytu Pana Kuśpiela, który Cię tak rozdrażnił. Wpis oczywiście, a nie odczyt! Proponuję, abyś omijała moje posty, szybko przechodząc do następnych. Ja Ci się zrewanżuję. W ten sposób unikniemy niepotrzebnych starć słownych. Niestety, nie zrobię Ci tej przyjemności i z własnej woli nie zrezygnuję z forum, choć widzę że dla niektórych jestem jak ta przysłowiowa sól w oku. Dla porządku przypominam, że Forum mieszkańców Dabrowy Górniczej jest wolne i niezależne oraz otwarte dla wszystkich wypowiedzi, które nie łamią regulaminu. użytkownik Arbas, niestety nie do usług |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 55 Dołączył: czw, 29 lis 07 Skąd: Mydlice Pn. Nr użytkownika: 916 Płeć: Kobieta GG: 8664757 ![]() |
A ja bym się chętnie wybrała, gdybym nie narzekała na nadmiar zajęć [niestety], krawe postaci historyczne to właśnie to, co bardzo mnie interesuje :] Może uda się oderwać od nauki i wpaść
![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 2,625 Dołączył: śro, 13 lip 05 Skąd: Mydlice Południe Nr użytkownika: 152 Płeć: Mężczyzna GG: 7413760 ![]() |
Hmmm nie wiem dlaczego tak się denerwujecie. FdZD organizuje takie odczyty razem z Panem Kuśpielem i muzeum dla mieszkańców. Wstęp jest bezpłatny i to powinno zachęcić. Tematów odczytów jest wiele, ale tym razem padło na "Śladami Vlada Palownika - odczyt z podróży Grzegorza Kuśpiela". Sam chętnie się wybiorę. Nie uważam, by temat był zły czy coś. Pan Kuśpiel chce się z nami podzielić wrażeniami, wiedzą itd
![]() Mam nadzieję, że chętnych będzie dużo ![]() -------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
hmmm gdybyś mnie znał i dokładnie czytał moje posty wiedziałbyś, że często nie używam wilekich liter i nie ma to nic wspólnego z brakiem szacunku do rozmówcy
![]() next.. nie obiecuj bo przyjdzie ci jeszcze złamać dane obietnice ![]() nie zamierzam omijać twoich postów ponieważ azaliż iż ażeby nie zwykłam omijać jakichkolwiek postów... grozi to zamieszaniem w danym wątku ![]() alez nie rezygnuj z forum ponieważ byłaby to spora strata a gdybyśmy się wszyscy zgadzali ... byłoby nudno... co do tego o czym przypominasz... masz rację i nie mam odwagi temu zaprzeczyć i ostatnia kwestia: nie pozostaje mi nic innego jak przeprosić cię za moje zbyt ostre słowa, wynikały one co prawda ze sporej dawki irytacji ale jako dorosły człek powinnam się "ogarnąć" w odpowiednim momencie, dlatego proponuję zawieszenie broni, "niefoszenie" i uśmiech ![]() pozdrawiam -------------------- Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże! www.zaglebiedabrowskie.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 65 Dołączył: sob, 22 gru 07 Nr użytkownika: 982 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jejku, Arbas pan Grzegorz Kuśpiel to znany podróżnik. Tym razem chce opowiedzieć o tym jak przemierzał obszary władzy pana Palownika. Takie krwawe i wredne osóbki są dosyć ciekawe, o czym świadczy popularność i nieśmiertelność w kulturze masowej wampirów, których w pewnym sensie ojcem jest pan Palownik. Zapewne to będzie tylko tło dla opisu pięknych opisów Transylwanii, taki smaczek.
Drakula robił to co wielu innych władców w jego czasach. Był zdradzany i sam zdradzał. Niszczył przeciwników politycznych strachem, terrorem ale głównie tych, którzy faktycznie spiskowali przeciw niemu i jego rodzinie. Dotyczyło to zwłaszcza bojarów, którzy przyczynili się do śmierci jego ojca a jego brata (dowódcę wołoskiego oddziału pod Warną) torturowali i pogrzebali żywcem. W takim kraju się wychował. Walczył z Turkami, musiał uważać na Węgrów, był przyjacielem Stefana Wielkiego hospodara Mołdawii i...........świętego w kościele prawosławnym. W tamtych czasach co drugi władca truł rodzinę, mordował przeciwników. Takie życie. Także więcej historii, mniej legend. P.S. Polacy też wbijali na pal. Ten post edytował Radkowitz czw, 04 wrz 2008 - 00:08 |
|
|
![]()
|
|
Drogi Radkowitz!
Zawsze chętnie słucham opowieści Pana Kuśpiela i z entuzjazmem wybrałbym się z nim w odczytową podróż po Transylwanii - i każdą inną. Zdaję sobie sprawę, że włączenie do tytułu postaci Draculi to "zabieg marketingowy". Jednakże moim skromnym zdaniem zupełnie niepotrzebny, ponieważ Grzegorz Kuśpiel to już w regionie tak znana Firma, że do takich zabiegów uciekać się nie musi. Tylko to było zakamuflowanym powodem mojego krytycznego wpisu, za który nie przepraszam. Pozdrawiam a |
|
|
![]()
|
|
Z całym szacunkiem ale Drakula jest sławniejszy, w postaci fikcyjnej ale jednak. A na poważnie. Gdyby ktoś robił wykład o przyrodzie i zabytkach Kambodży i zatytułował go: "W krainie Czerwonych Khmerów - opowieści o Kambodży"? Jedni przyjdą dla osoby pana Kuśpiela, inni dla opowieści o ich ulubionej postaci, jeszcze inni dla opowieści o danym kawałku Ziemi w którym są zakochani lub zwyczajnie nim zainteresowani. No ale to tylko moje subiektywne zdanie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD Grupa: Użytkownik Postów: 10 Dołączył: wto, 05 sie 08 Skąd: ZAGŁĘBIE DĄBROWSKIE Nr użytkownika: 1,396 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Najlepiwej będzie Abrasie jak przyjdziesz na ten odczyt
![]() -------------------- www.zaglebiedabrowskie.org
|
|
|
![]()
|
|
no właśnie, jeszcze raz wszystkich zapraszamy, to już dziś
![]() -------------------- Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże! www.zaglebiedabrowskie.pl |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 12:04 |