a ja powiem tak....
jeżdżę tramwajem 22 prawie codziennie na trasie DG manhattan - Czeladź pętla i wyobraźcie sobie, że jeździ nim masa ludzi, rano, masa ludzi popołudniu.
Jak wypada jeden tramwaj bo był np. wypadek to tak naprawdę wypadają 3 bo jest "mijanka" od ronda w stronę czeladzi i tramwaj jadący od strony DG musi odczekać swoje, trzeba do tego dodać jeszcze czas naprawiana ew. szkód bądź zjazdu tramwaju do zajezdni.
i mimo, ze tramwaj kursuje co 10 minut to nagle robi sie dziura 40minutowa
dlaczego tramwaj 22 jest taki ważny?
1. jeździ nim naprawdę sporo ludzi, nie mówiąc już o dniach targowych w dg i będzinie
2. jak jeździ co 10 minut to i tak jest duża dziura w razie wypadków etc.
3. gdyby jeździł co 20 minut to dopiero w razie czegokolwiek robiły by sie meeega dziury w rozkładzie
4. nie uwierzycie ale w czeladzi można studiować, powstało tam kolegium, do którego z roku na rok będzie dojeżdżało coraz więcej osób
5. jak wiadomo centrum handlowe M1 tez przyciąga ludzi, do pracy, na zakupy etc.
6. żaden inny tramwaj nie jeździ tą samą trasą
ps1: gdyby hipotetycznie jeździł co 20 minut, gdyby np. jeden wypadł to ja jestem uwalona na całą godzinę i już odpadają mi jedne zajęcia, kolos, egzamin etc. ale trudno, zawsze jest sesja poprawkowa, kolosa można nadrobić a obecność cóż, nic strasznego; najwyżej jesienią lub w zimie mnie przepizga bo jak ten łoś zamiast wrócić do domu będę sterczała na przystanku i marzła... ale to wszystko pikuś
gorzej z ludźmi, którzy nie zdążą do pracy, oberwą upomnieniem od szefa albo co gorsza ją stracą
ps2: tej zimy byłam świadkiem 4 wypadków w ciągu 2 miesięcy na tej trasie
ps3: proponowałabym zredukowanie jazdy do kursów co 15 minut, to nie byłoby takie straszne, a zapewne dałoby konkretne skutki
ps4: uśmieszek z twojej strony to już hipokryzja, mamlesz tym swoim netowym jęzorem co to ty nie myślisz na dany temat ale żeby ruszyć tyłek i przyjść na spotkanie, porozmawiać , poddać pomysł to już nie potrafisz... a nikt z fdzd nie jest na tyle uzależniony od sieci, żeby siedzieć ciągle na forum i śledzić wszystkie twoje idee...
ciągle marudzisz, to źle, to tamto a mnie szlag trafia bo nie robiąc nic i ciągle marudząc tak naprawdę odbierasz sobie prawo do krytykanctwa, jedno woleć !