Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: WOŚP 2008
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Impreza
Stron: 1, 2
prezes
CYTAT
Zagłębiowski WOŚP
Jeszcze niewiele ponad tydzień dzieli Zagłębiaków od pierwszego regionalnego Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy w Sosnowcu. Stolica Zagłębia będzie gospodarzem imprezy plenerowej pod halami Expo Silesia. Trzecim organizatorem WOŚP-u jest UM w Dąbrowie Górniczej. Oj, będzie się działo!

Choć do finału jeszcze kilka dni, wszyscy już przepowiadają spektakularny sukces. W końcu Orkiestra jest największym przedsięwzięciem charytatywnym w Polsce, a przy okazji imprezą, na której bawią się miliony ludzi. Także w Zagłębiu liczą na frekwencję. –To duży, regionalny finał, liczymy więc na gości nie tylko z Sosnowca i Dąbrowy, ale i na cały region – mówi Marcin Bazylak, naczelnik Wydziału Strategii, Promocji, Kultury i Sportu Urzędu Miejskiego w Dąbrowie Górniczej.

Aby przyciągnąć jak najwięcej osób (a tym samym namówić Zagłębiaków do wrzucenia paru złotych do WOŚP-owych puszek) potrzebny jest dobry program muzyczno-rozrywkowo-sportowy. Ten zagłębiowski jest dosłownie naszpikowany atrakcjami. -Rozpoczynamy w sobotę od samego rana. Już o godz. 10.00 startuje duży piknik rodzinny. Wystąpią trzy kapele góralskie, zespół bluesowy Bartka Nizioła, zespół rockowy Czas Pokaże, Kabaret Klinkiernia, Koła Gospodyń i Maciej Kuroń – wylicza Grzegorz Winczewski, szef główny sztabu sosnowiecko-dąbrowskiego. Będą też zawody sportowe, a wieczorem zabawa taneczna z DJ-em. Atrakcję dla dzieci szykuje także sosnowiecki magistrat. – Na pewno wielu mieszkańców zaciekawią wyścigi psich zaprzęgów i strażacki fire show – zapewnia Paweł Dusza, naczelnik Wydziału Kultury i Sztuki UM.

Najważniejszym punktem programu będą jednak koncerty. – Zgłosiły się do nas zespoły właściwie z każdego nurtu muzycznego, jaki istnieje – od ludowych po heavy metal – śmieje się Dusza. –To świetnie, bo każdy Zagłębiak będzie miał szansę na dobrą zabawę. Wielką gwiazdą niedzielnego finału będzie zespól Feel (zagrają o 20.00 – przyp. red.). Poza tym zagrają: Tomato, Kruk, Old Wave, Mariusz Kalaga oraz Iscariota. Koncerty potrwają do godz. 22.00 – potem zabawa przenosi się do sosnowieckich i dąbrowskich klubów – dodaje naczelnik. – Zbiórkę i zabawę w klubach zaczynamy już w sobotę po północy. Potem kwestujemy całą niedzielę i znów przenosimy się do pubów, gdzie będzie można bawić się do rana – mówi Michał Witkowicz, szef sztabu studentów Wyższej Szkoły Humanitas w Sosnowcu.

Jak zapewniają organizatorzy, rozrywka jest tylko dodatkiem do podstawowego celu zagłębiowskiego WOŚP-u, czyli zbiórki pieniędzy dla fundacji Owsiaka. „Finał z głową” ma służyć zgromadzeniu środków na zakup sprzętu do walki z chorobami laryngologicznymi u dzieci. 13 stycznia armia wolontariuszy będzie przez cały dzień obecna nie tylko pod Expo Silesia, ale także we wszystkich ważnych punktach zagłębiowskich miast. Wolontariusze, zaopatrzeni w oryginalne puszki Fundacji WOŚP oraz identyfikatory, będą honorować darczyńców czerwonymi serduszkami – symbolami akcji. Pieniądze zbierają także dzieci z zagłębiowskich szkół organizując składki wśród uczniów i rodziców. Dla uczniów przygotowano także konkurs plastyczny na „największe serducho” Orkiestry. –Największe i najpiękniejsze zawisną na scenie, oczywiście z przeznaczeniem na licytację – mówi Grzegorz Winczewski.

WOŚP powinien być dziełem wspólnym. Organizatorzy przypominają, że każdy wkład we współorganizację finału będzie służył dzieciom z problemami laryngologicznymi. –To już XVI finał, a dzięki poprzednim udało się wiele zrobić dla polskiej służby zdrowia. Pieniądze wydawano na zakup sprzętu ratującego zdrowie i życie, na zapewnienie noworodkom badań profilaktycznych, karetek niezbędnych do ratowania ofiar wypadków. Cały czas mamy świadomość, że dzięki naszej pracy możemy przyczynić się do tego wielkiego dzieła, jakie robi dla nas wszystkich Owsiak – mówi Michał Witkowicz. –Jurek Owsiak to niesamowity człowiek. Po tylu latach ma nadal tak wiele energii, pozytywnych emocji, które przekazuje innym. Takie emocje udzieliły się też naszym przedstawicielom podczas spotkań sztabów WOŚP z całej Polski – dodaje Paweł Dusza. –Wiele można jeszcze zrobić. Warto nie tylko wrzucać pieniądze do puszek wolontariuszy, ale także np. przynieść do naszych sztabów przedmioty na licytację – przekonuje Bazylak. –Licytacje będą prowadzone w niedzielę, 13 stycznia, przez cały dzień w pięciu blokach. Najpierw cztery mniejsze, a o godz. 19.30, tuż przed „światełkiem do nieba” i występem gwiazdy wieczoru, licytacja główna – wylicza Winczewski.

Nawet jeśli ktoś nie ma ochoty lub czasu, by dostarczyć sosnowieckim czy dąbrowskim sztabom przedmiotów do zlicytowania, może uczynić to nie wychodząc z domu. Z pomocą nieśmiałym i zabieganym przyszedł portal aukcyjny Allegro. –Na stronie głównej zachęcamy do wystawienia przedmiotów z przeznaczeniem na WOŚP-ową licytację. Każdy może sprzedawać i kupować dowolny przedmiot na Allegro, a my przekażemy pieniądze z takich zakupów na konto Orkiestry. Czy to z Sosnowca, czy z Gdańska – wszystkie pieniądze trafiają do fundacji Jurka – mówi Aleksandra Gronowska z poznańskiego biura Allegro. Już podczas ubiegłorocznego finału Gronowska współpracowała z Owsiakiem. –Znam tę pracę „od podszewki”, gdyż pracowałam w głównym sztabie Allegro w Warszawie, w studiu Telewizji Polskiej. To ciężka harówka. Mnóstwo osób brało udział w licytacjach za naszym pośrednictwem naszego serwisu aukcyjnego. Dużo pracy, duży stres, ale i wspaniałe emocje. Najlepszą nagrodą za wysiłek była świadomość, że pomaga się dzieciom. Mam nadzieję, że w tym roku będę miała jeszcze więcej pracy i kolejną nieprzespaną noc za sobą – śmieje się Ola.

Jak do tej pory, jedyne kontrowersje wokół organizacji zagłębiowskiego finału WOŚP narosły wokół bicia rekordu Guinessa w gotowaniu parzybrody. –Żeby pobić rekord trzeba ugotować ok. 12 tysięcy litrów zupy. Przy okazji zrobimy też konkurs „parzybroda kontra kwaśnica” – mówi Winczewski. –Wielki garnek tradycyjnej zupy zagłębiowskiej stanie na terenie Expo w sobotę rano – dodaje Michał Witkowicz, szef sztabu WSH. Pytanie tylko, na ile parzybroda jest tradycyjnie zagłębiowska? Internauci, po publikacji informacji o biciu rekordu, oburzali się, że zupa ta nie ma z Zagłębiem wiele wspólnego. „Rozumiem, iż Pan Michał Witkowicz z WSH nie jest Zagłębiakiem. Bo gdyby Nim był to doskonale wiedziałby, że PARZYBRODA nie była i nie jest tradycyjną zagłębiowską zupą!!! Parzybroda jest tradycyjną ŚLĄSKĄ zupą” – bulwersował się czytelnik o Nicku Wojtek, na dowód swych racji przytaczając linki do artykułów w sieci. Okazuje się jednak, że zasoby internetowe zawierają różnorakie teorie o pochodzeniu parzybrody. Zupa jest uważana jednocześnie za potrawę poznańską, kielecką, częstochowską, śląską, ale także zagłębiowską. Na ogólnopolską Listę Produktów Tradycyjnych została zapisana jako potrawa z województwa śląskiego. Czyli także z Zagłębia.

Zupa posłuży nie tylko do bicia rekordu. Przy okazji wielkiego gotowania, magistraty wpadły na pomysł pomocy ubogim. -W sobotę zupa będzie gotowana i sprzedawana za cegiełki na rzecz WOŚP. Będzie wtedy „zarabiać” na Orkiestrę. W niedzielę jednak chcielibyśmy ją spożytkować w nieco inny sposób - rozdając wszystkim Zagłębiakom. Gościom finału, ale także ludziom niezamożnym, bezdomnym, samotnym. Dlatego zapraszamy do Expo także organizacje charytatywne, pomocy rodzinie i bezdomnych. Nie chcielibyśmy, aby choć łyżka parzybrody się zmarnowała, skoro może być ciepłym posiłkiem dla wielu potrzebujących. Bardzo liczymy na ich obecność. Zupy na pewno dla nikogo nie zabraknie – zapewnia Marcin Bazylak.

Na sosnowieckim finale nie zabraknie także najbardziej charakterystycznej oznaki Orkiestry - światełka do nieba.
:)
^^
brakuje zrodla

co znaczy regionalny final? Tylko Zaglebia czy calego GOPu. Zawsze fragmenty takiego sa transmitowane w tv. No i czy juz jest gotowy parking i wjezdza sie na niego od Starocmentarnej?
Maryhna
nie rozumiem... to DG będzie miało osobną imprezę czy nie? bo jeśli nie to będę w szoku . . .
filip13
to będzie w sosnowcu ale organizowane przez nasz UM. czyli zagebiowskie bo z udzialem dwoch miast z zaglebia laugh.gif czyli takie chyba polaczone tongue.gif
Maryhna
czyli lipa
szer
Z tego co mi wiadmo na całe zagłębie jest organiozwany finał Zagłębiowski na terenach targów Expo. Organizatorami jest Sosnowiec i Dąbrowa Górnicza. Miał być jeszcze Będzin, ale chyba sie nie dogadali z tego co wiem. Nie dowiedziałem się niczego czy w DG będzie osobna impreza ;p. Się dowiem, to powiem ;p
kwintosz
No jeśli UM zaangażował się w tą imprezę więc na 80% nie będzie nic w DG.
I jak dla mnie bardzo dobrze!!! Jak dla mnie + dla urzędów DG i S-a.
Taki zagłębiowski finał jest lepszy niż nic, bo to co było u nas do tej pory tak to trzeba nazwać.
Po pierwsze, może pokażą nas w TV (jako Zagłębie), a po drugie na taką imprezę łatwiej zaprosić jakąś gwiazdę, która przyciągnie ludzi a garstke ludzi chcących posłuchać grajków jak z wesela. Po trzecie to pierwsza możliwość wypromowania targów, na których nam także powinno zależeć.
Sebastian22
CYTAT(kwintosz @ czw, 03 sty 2008 - 22:04) *
No jeśli UM zaangażował się w tą imprezę więc na 80% nie będzie nic w DG.
I jak dla mnie bardzo dobrze!!! Jak dla mnie + dla urzędów DG i S-a.
Taki zagłębiowski finał jest lepszy niż nic, bo to co było u nas do tej pory tak to trzeba nazwać.
Po pierwsze, może pokażą nas w TV (jako Zagłębie), a po drugie na taką imprezę łatwiej zaprosić jakąś gwiazdę, która przyciągnie ludzi a garstke ludzi chcących posłuchać grajków jak z wesela. Po trzecie to pierwsza możliwość wypromowania targów, na których nam także powinno zależeć.

Też tak uważam - lepiej łączyć siły w takich imprezach! Impreza jest terochę w niezbyt atrakcyjnym miejscu tzn ciężko tam dojechać jeśli niema się auta ale myśle że kto bedzie chciał to dotrze....
szer
Jutro sie wszystkiego dowiem na temat wośpa w Zagłębiu to spisze sobie na kartke Wam przekaże :)

Co do takiego finału to racja. Lepiej wypromować region i bardzo dobrze zrobili urzędasy =].
Dave
A ja właśnie wolałbym osobne imprezy w DG i Sosonwcu! A jeśli już wspólne, to na teranie DG oczywiśćie a nie Sosnowca! tongue.gif
Jeśli uda nam się dostać na antenę TVP aby zdać realcje to czuję, że będzie hasło w stylu "halo Sosnowiec, halo Sosnowiec!" albo jeszcze gorzej "halo Śląsk, haslo Śląsk"! I ani jedno, ani tym bardziej drugie nie będzie dobre dla DG, któa przecież też jest organizatorem tej imprezy! Noo! Chyba, że w realcji przewinęlo by się też miasto Dąbrowa Górnicza! tongue.gif
Skoro przez ostatnie lata co rok inne miasto miało u siebie finał wojewódzki, to teraz też by tak mogło być - i albo oficjalnie organizatorem wojewódzkiego finału jest DG albo Sosnowiec, bo obawiam się, że obydwa miasta nie zostaną wymienione! sad.gif
No, ale zobaczę, jak to będzie! tongue.gif
Karolyfer
Zgadzam się z Dave'em w kwestii relacji TVP, oni po prostu wszystko traktują po macoszemu i jak wspólna impreza będzie w Sosnowcu to zamiast napisać Zagłębie (bądź Zagłębie Dąbrowskie) wspomną tylko o Sosnowcu (albo Śląsku blink.gif ) A tak w ogóle to wpadnę pewnie bo będzie grał zespół mojego znajomego wink.gif
Maryhna
no i trudno tu sie z davem nie zgodzić... ja rozumiem, ze brzmi to samolubnie ale też mam podejrzenia do "halo śląsk, halo śląsk!" .... tongue.gif

lol forumowy słownik tez jakiś anty śląski bo "śląsk" podkreśla grubą czerwoną linią tongue.gif
kwintosz
CYTAT(Dave @ czw, 03 sty 2008 - 22:43) *
A ja właśnie wolałbym osobne imprezy w DG i Sosonwcu! A jeśli już wspólne, to na teranie DG oczywiśćie a nie Sosnowca! tongue.gif
Jeśli uda nam się dostać na antenę TVP aby zdać realcje to czuję, że będzie hasło w stylu "halo Sosnowiec, halo Sosnowiec!" albo jeszcze gorzej "halo Śląsk, haslo Śląsk"! I ani jedno, ani tym bardziej drugie nie będzie dobre dla DG, któa przecież też jest organizatorem tej imprezy! Noo! Chyba, że w realcji przewinęlo by się też miasto Dąbrowa Górnicza! tongue.gif
Skoro przez ostatnie lata co rok inne miasto miało u siebie finał wojewódzki, to teraz też by tak mogło być - i albo oficjalnie organizatorem wojewódzkiego finału jest DG albo Sosnowiec, bo obawiam się, że obydwa miasta nie zostaną wymienione! sad.gif
No, ale zobaczę, jak to będzie! tongue.gif

Eeeeejjj ale to jest finał ZAGŁĘBIOWSKI, nie ŚLĄSKI. Chyba nie sądzicie że w Katowicach czy Gliwicach nie będzie finału?? Więc nie sądzę by do dwóch miejsc jednocześnie używali jednego sformułowania. Poza tym owszem, to co piszesz o "Halo Sosnowiec, halo Sosnowiec" powinno leżeć w gestii organizatorów, zarówno z DG jak i S-ca by to była impreza regionalna! I tak mam nadzieje organizatorzy do tego podejdą (szczególnie nasz urząd) że nas po prostu nie wydymają!
A tak nie podoba mi się także że, psioczycie tak że to Sosnowiec a nie DG, a szkoda tylko, że do centrum DG jest bliżej niż S-a!
prezes
przepraszam za brak źródła:
http://www.e-sosnowiec.pl/index.php?dane=t...g=328&num=1

mnie bardziej interesuje rozdzielenie w tym tekście na dwa dni, czy to znaczy że impreza będzie trwała sobote i niedziele? bo jeśli tak to będzie pierwszy raz dwudniowy finał biggrin.gif ale okaże sie pewnie że to znowu tylko błąd w artykule :/
Bartek
Wszystko wskazuje na to że w Katowicach nie będzie finału WOŚP http://www.polskatimes.pl/50,15627.htm

blink.gif wacko.gif
Arbas
Zupą zagłębiowska jest zalewajka, której na Śląsku nie znają. Gotowana na wędzonce, kiełbasie,
jarzynach i z ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Po ugotowaniu ziemniaków do miękkości, zalewa się całość żurkiem i przyprawia majerankiem.
Od pewnego czasu należymy do GZM i jestesmy według mediów Śląskiem. Obym się mylił, ale o Zagłębiu w finale WOŚP chyba nie usłyszymy, bo przeca impryza bydzie w EXPO SILESIA.

strona -> http://demo.qbicone.com/
Biuro jest w WSB

To bedzie na placu czy w hali?

Jednoczesnie bedzie to otwarcie Expo -> http://www.parzybroda.com.pl/
Ale co to za zupa? Chyba nie zaglebiowska? Ja o niej nie slyszalem, tutaj pisza ze z okolic Czestochowy http://wiadomosci.wp.pl/kat,1515,wid,93114...ml?ticaid=15233
Ale dlaczego pisza ze slaska?
Dave
I guzik! Od kulku dni na TVP Katowice (TVP Info) widzę reklamę, że finał WOŚP zagra w Zawierciu! :)
Nic nie ma o innych miastach, tym bardziej o DG i Sosnowcu! tongue.gif
A więc gospodarzem wojewódzkiego finału WOŚP nie będzie Expo Silesia - dla mnie dobrze tongue.gif
Ale może w TV i tak będziemy na parę sekund! ;-)
szer
Moze :). Któż to wie... Przecież TVP Katowice nie zrobi śląskiego finału w Zagłębiu!... Jak tak można by było... I ja się ciesze...

O tej zupie to szczerze pierwsze słysze ;p. Hehe no ale jak taka wola organizatorów to cóż ;p. Może się przejde na tereny Expo żeby popatrzec jak sie targi sprawują czy inne takie ;p...
savalas
szkoda, że DG, nie organizuje własnego finału. Po cholere nam ta hala, po kiego ten park halera, jak nic tam nigdy się nie dzieje. Fakt, że targi expo, praktycznie znajdują się na styku miast, ale to jednak sosnowiec. Ja wolę, żeby nasze miasto, wkońcu działało samo, nie po to głosowałem na obecnego prezydenta, żeby dalej w dąbrowie było tak jak za poprzedniej kadencji, czyli nudno i smutno. Jedno lodowisko wiosny nie czyni. Na telewizje to raczej bym nie liczył, chyba, że przyciągnie ją zespół feel, poprostu któraś ze stacji, zainteresuje się gdzie to grają gwiazdeczki, notabene, jest to chyba najgorszy z zespołów, jakie zawita do sosnowca od wielu lat. Kicz, dla mas, ale chyba o to chodzi. Wolę już boysów którzy mają pojawić się chyba w dg na walentynki, przynajmniej będzie śmiesznie. Oczywiście pojawię się na światełku do nieba, dorzucę się do puszki, ale niesmak imprezki pozostanie
picaro
Panie Savalas dodam tyle, że do Boysów w PKZ (z których osobiście się akurat średnio cieszę, ale w końcu dla każde coś dobrego) będzie dołączona projekcja filmu pt. "Rezerwat" - gorąco polecam ;-)
W kwesti Parku Hallera, cóż w roku ubiegłym odbyły się tam dwie duże imprezy (Dni DG i Złota) i w tym roku też jakieś imprezy mają być. Z kolei w hali odbywają się jakieś imprezy sportowe, w których niestety nie uczestnicze, ale może w przyszłości się uda. Ale zgadzam się, że to mało, jednak mama takie info, że jest szanasa iż będą tam organizowane duże koncerty jeszcze w tym roku. I mam nadzieje, że jeśli już będą te koncerty to miło zaskoczymy mieszkańców.
A orkiestra to chyba ważne, że wogóle gra i jakoś mnie osobiście zupełnie nie przeszkadza gdzie i co tam gra.
pozdro
szer
@Savalas Twoje słowa mnie bardzo dziwią. Ja się bardzo ciesze, że jest ZAGŁĘBIOWSKI finał Wośp! Mamy razem działać, a nie osobno... Popatrz sobie na takie Katowice... U nich nie będzie niczego szczególnego, koncerty odwołane... U nas jest kilku organizatorów i wszystko dopięte na ostatni guzik! Bardzo się ciesze z tej wspólnej inicjatywy. Skoro Ty nie, to cóż...

Hala Sportowe jest używana z tego co widze przynajmniej raz w tygodniu. Mecze LSK, koszykówki, Dąbrowska liga futsalu... Fakt, że przydałyby się inne imprezy sportowe, a w szczególności siatkówki, bo mamy odpowiednie certyfikaty... Niestety wielki kibic siatkówki Pan Podraza nie umie tego dostrzec :|... Park Hallera... Imprezy się tam odbywają tak jak wsponiał Picaro. Czego więcej chcesz? Jest powiedzenie "w kupie siła". I się z tym zgadzam, niż mielibyśmy się męczyć sami z Wośpem... Tyle off topa z mojej strony...
marcin.p
Ja tez sięc cieszę, że jest finał zagłębiowski. Szkoda tylko, że współorganizatorem nie jest również Będzin. No ale cóż, może kiedys wyjdzie nam razem cos fajnego...

Co miejsc organizacji, to uważa, że władze naszych miast powinny pomysleć o stworzeniu czegoś u zbiegu granic DG, Będzina i Sosnowca... I tam powiny sie odbywac tego typu imprezy...
Mieszkańcy Mydlic może mnie i wyklna ale takie jest moje zdanie :-)
szer
Siara, a czemu mają wyklnąć? :> Wreszcie Południowa część Mydlic by ożyła w jakiś sposób :). Bo wybaczcie, ale ul. Ludowa i Dąbskiego to zwykłe odludzie ;p. Heheh :). Szkoda Będzina... Jeszcze ponad miesiąc temu miałem info, że z Będzinem są negocjacje w sprawie wośpu jednak nie doszło to do skutku... Ważne, że poprzez takie imprezy jak ta Zagłębie Dąbrowskie się integruje i wkońcu współpracuje =]
marcin.p
CYTAT
Siara, a czemu mają wyklnąć?

Znam takiego gościa mieszkającego koło pętli, który nie może spać bo "samoloty za nisko latają" laugh.gif , a co dopiero jakby w poblizu miały odbywac się jakies imprezy
szer
Porcja wieści... Finał Zagłebiowski (albo jak kto woli Sosnowiecko-Dąbrowski) będzie największym na terenie woj. Śląskiego... Byliśmy tuż za Katowicami, ale oni imprezy nie mają. Prawdopodobnie do nas (na teren Expo) przyjedzie telewizja i będzie transmisja... Nie wiadomo nic o tym jaka by to miała być. =]
Padziu
CYTAT(szer @ śro, 09 sty 2008 - 14:46) *
Porcja wieści... Finał Zagłebiowski (albo jak kto woli Sosnowiecko-Dąbrowski) będzie największym na terenie woj. Śląskiego... Byliśmy tuż za Katowicami, ale oni imprezy nie mają. Prawdopodobnie do nas (na teren Expo) przyjedzie telewizja i będzie transmisja... Nie wiadomo nic o tym jaka by to miała być. =]

A Tychy?? A Zawiercie?? mnie sie wydaje że nie będziemy mili największej impry sad.gifsad.gifsad.gif
szer
Dostałem taką informację od sztabu... Mieliśmy mieć drugą impreze na śląsku tuż po Katowicach. Ale Katowice nie mają, więc wskoczyliśmy na pierwsze miejsce :)

A na terenie Dąbrowy będzie ponad 500 wolontariuszy :). Policja zapowiedziala, ze w tym dniu będzie większa ilość patroli prewencyjnych jak i w radiowozach nieoznakowanych. Także przestrzegają wszystkich, gdyż ruch drogowy będzie większy nic na codzień.
manago
Niestety mam złe wieści. Zawiercie ma w tym roku finał śląski. Widziałem już zajawkę w TVP Katowice i własnie stamtąd będzie transmisja. O finale zagłębiowskim się nie zająknęli. Niestety.
szer
Co nie zmienia faktu o którym mówiłem... Sztab w Zamoyskim, który jest jednym z organizatorów powiedział, że prawdopodobne jest, że przyjedzie telewzija i możliwe, że sam Owsiak. To nie jest potwierdzone na 100%. Informacja ta dotarła do tego sztabu od innych. Nam finał wojewódzki nie jest potrzebny, ważne, że mamy własny Zagłebiowski, który będzie na niezłym poziomie. W sumie kto może wiedzieć jak nie sam wolontariusz? :>
manago
Racja:) Myślę, że się wszystko uda
szer
Wszyscy powinni być zadowoleni. Jeden z policjantów na dzisiejszym spotkaniu przedstawił fakty z Dąbrowy :). W ostatnim roku nie było ani jednej napaści na wolontariuszy, ani jednego incydentu z zawłaszczeniem sobie zebranych pieniędzy, zebrana duża ilość pieniędzy, duża ilość wolontariuszy głównie z Dąbrowskim liceów. Wg policji był to bardzo udany finał. W tym roku liczą na więcej i podobno nawet sami się interesują tym ile zbierzemy w tym roku =]. Nawet zaoferowali, że jak będziemy się kierowac do sztabu, a będzie jechał radiowóz, to by go zatrzymać i nas podrzucą ^^.
Wg mnie najlepszy finał jak do tej pory u nas =]. Zadowoleni raczej możemy być. Jak jutro się czegoś dowiem to oczywiście przekaże te informacje tutaj na forum
savalas
mam tylko nadzieje, że impreza nie zmieni się w festiwal pieśni o zagłębiu sosnowiec i bliskość sosnowieckiego osiedla Kępa, nie wpłynie na bezpieczny powrót do domu. Według mnie Dąbrowa poszła na finansową łatwizne dzieląc się kosztami z Sosnowcem, oby coś z tego pozytywnego wynikło. Mam nadzieje, że światełko do nieba da rade
marcin.p
To nie jest finansowa łatwizna! Aby byc konkurencyjnym musimy działac razem. Dąbrowa sama nie jest w stanie konkurować z innymi miastami regionu. Ale wspólnie możemy wiele!
Arbas
Marzą mi się zespoły muzyczne, grające gratis na każdy szczytny cel, w tym również na WOŚP.
ARTYSTA-WOLONTARIUSZ ! Jak pięknie brzmi! Niestety nierealnie...
Gdzie bedzie scena? Na parkingu czy wewnatrz hali?

CYTAT(siara @ czw, 10 sty 2008 - 11:05) *
Aby byc konkurencyjnym musimy działac razem. Dąbrowa sama nie jest w stanie konkurować z innymi miastami regionu

??????

Mozesz wyjasnic?

Moze miales na mysli reszte kraju a nie region? Co innego konkurencja z calym krajem czy chocby ze slaska czescia GOPu i tu warto sie jednoczyc w ramach Zaglebia, ale nie jest w stanie miedzy miastami regionu?
DG jest albo liderem w GOPie w wielu przypadkach, albo w czolowce w innych
marcin.p
Chodziło mi o WOŚP! Po co robic 2 finały "obok siebie", jak mozna zrobic jeden duży... I ani sam S-c, ani sama DG nie byłaby w stanie "walczyc" z finałem wojewódzkim.

A, że to przenosi sie też na inne dziedziny to... juz nie będziemy o tym pisac w tym wątku!

no i jestesmy razem, i z Zawierciem nawet nie powalczylismy biggrin.gif
marcin.p
No cóż, należy tylko miec nadzieję, że organizatorzy wyciągna wnioski na przyszłość. I za rok, dwa powalczymy nie tylko ze śląskim finałem wojewódzkim ale nawet... oj chyba się za daleko zagalopowałem.
picaro
impreza charytatywna na szczytne cele, integrująca ludzi "dobrej woli" a tu tylko jakaś takie licytacje i lekka mania wielkości no i najważniejsze żeby w TV pokazali wink.gif
a tak na marginesie to są jeszcze artyści, którzy występują za darmo
szer
Co do koncertu Feel to nie jestem pewien... Doszły mnie słuchy, że będzie w środku hali ;p... Ale tak to chyba reszta na zwnątrz będzie...

I nie powiedziałbym, że skoro Dąbrowa robi z Sosnowcem to idzie na łatwizne... Może pocieszy Cię fakt, że Dąbrowa i Dąbrowskie firmy, szkoły itp bardziej się w to zaangażowały...

Ale tu nie chodzi o to by konkurować tylko razem działać =]. A walka o wojewódzki finał? Na co on nam? I tak tutaj żaden z Gliwic nie przyjedzie, bo i po co?

Nie narzekajcie tylko cieszcie się, że finał jest, bo bardzo wiele osób się zaangażowało w to!
picaro
Ja się cieszę wink.gif
CYTAT

Wojewódzka impreza WOŚP w Zawierciu
dziś

Koncerty gwiazd, atrakcyjne pokazy i konkursy, wielki gar grochówki i kocioł z prawie tysiącem porcji pieczonek - to tylko część atrakcji, jakie czekają na nas 13 stycznia w Zawierciu, gdzie odbędzie się śląski finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.

- Co roku gramy w innym mieście. Nie ukrywamy, że jest to też okazja do odkrycia atrakcji związanych z samym miastem, a Zawiercie reklamuje się ostatnio jako coraz bardziej prężny ośrodek turystyczny - mówił wczoraj na konferencji prasowej dotyczącej XVI Finału WOŚP Mirosław Mazur, prezydent Zawiercia.

Wielką atrakcją i znakiem rozpoznawczym Jury Krakowsko-Częstochowskiej, w której centrum położone jest miasto, są amonity. Największe okazy tych skamieniałości to prawdziwe skarby dla kolekcjonerów. W najbliższą niedzielę w czasie śląskiego finału WOŚP licytowany będzie ważący 5 kilogramów amonit o średnicy 35 centymetrów. Amonit posiada certyfikat podpisany przez Jurka Owsiaka i prezydenta Zawiercia. Wczoraj mogliśmy też podziwiać gigantycznego oscypka, który specjalnie na licytację WOŚP przekazał Paweł Pieczarka z Kapeli Pieczarków. - To największy oscypek na świecie! Waży 11 i pół kilograma. Jest zrobiony w taki sposób, że można go na dziesięć lat schować do gabloty i się nie zepsuje - muzyk zachwalał oryginalny góralski ser.

Iwona i Jacek Bielscy przekazali do licytacji niepowtarzalne, specjalnie ozdobione "orkiestrowo" kolumny głośnikowe.

Aukcja prowadzona będzie na już aktywnej stronie internetowej www.aukcje.zawiercie.eu. Będzie ją można również obserwować na telebimie. Przedmioty do licytacji można zgłaszać w Centrum Informacji Miejskiej w Zawierciu przy ul. Piastowskiej 1 (tel. 032 67 24 331). Wśród zgłoszonych fantów znajdują się już m.in. piłka z autografem Antoniego Piechniczka, maska z Indonezji, ręcznie zrobione szachy.

Gwiazdą muzyczną śląskiego finału WOŚP w Zawierciu będzie zespół Makowiecki Band oraz Smolik i Przyjaciele, czyli Artur Rojek i Mika Urbaniak. Usłyszymy też reggae, ska, rocka, muzykę ludową i orkiestrę dętą.

Tylko w Zawierciu w niedzielę bity będzie rekord na najdłuższą fasolę do nieba, do której każdy będzie mógł dołączyć swój balonik. Tylko tutaj będzie można wziąć udział w konkursie na najbardziej szaloną fryzurę i makijaż orkiestry. Niemałą atrakcją z pewnością okażą się pokazy kontrolowanych poślizgów samochodowych czy przejazd muzealnym samochodem strażackim.

W zeszłym roku w województwie śląskim w czasie finału WOŚP udało się zebrać 1 mln 148 tys. zł. Byliśmy trzecim województwem w skali kraju, który uzbierał tak dużą kwotę. - W tym roku będziemy starali się uzbierać więcej - zapowiadają organizatorzy.

13 stycznia Orkiestra zagra pod hasłem "Finał z głową", a zebrane pieniądze przeznaczone będą na ratowanie zdrowia i życia dzieci z problemami laryngologicznymi.

W innych miastach regionu

Ciekawie zapowiadają się finały WOŚP w innych miastach regionu, m.in.w Gliwicach i Mysłowicach.

W tym roku nie będzie koncertu finałowego w Katowicach. - Nie ma w tym winy władz Katowic. Miasto deklarowało wsparcie organizacyjne lub rzeczowe, np. udostępnienie Estrady Śląskiej. Ale organizatorzy wybrali współpracę z podmiotem komercyjnym - tłumaczy Waldemar Bojarun, rzecznik prasowy katowickiego magistratu. Impreza miała odbyć się na parkingu centrum handlowego Silesia City Center. Jednak jego dyrekcja i organizatorzy akcji na Śląsku niedoszli jednak do porozumienia.
Katarzyna Wolnik

nawet nie wspomnieli smile.gif
Krawiec
Strona zagłębiowskiego 16 finału WOŚP podpięta pod stronę UM DG i pod ZI padła

Tu jest PROGRAM oraz mapa dojazdu:

http://www.zaglebie.info/zaglebie-dabrowsk...nej-pomocy,6835
savalas
muszę przyznać, że impreza dała radę, naprawdę dobra organizacja, pomysł który mi się osobiście niezbyt podobał, przekonał mnie do siebie. Na co bym mógł ponarzekać ? Fatalne nagłośnienie zespołu feel, no ale jaka muza takie nagłośnienie. No i coś mało tej kasy zebranej wedle liczb przedstawianych na scenie. Bardzo pozytywnie odebrałem koncert zespołu Tomato, przyjemne dla ucha reagge, pozytywne, bez zbędnego buntu i o dziwo lepiej nagłośnione niż "gwiazda wieczoru". Zupka taka sobie, nie przepadam za kapuśniakiem hehe
szer
A ja powiem, że mnie sie tam podobało ;p. Przyszedłem tuż przed 20 smile2.gif. Koncert w sumie dobry, nie narzekam na nagłośnienie ;p
Arbas
TV Katowice pokazała ogień pod kotłem, ogromną drewnianą chochlę, 1 kucharza i kilka osób kręcacych się wokół. Może to były migawki z wczoraj, gdy zaczynano wielkie gotowanie? Wyglądało żałośnie. Może ktoś widział bogatszą relację, która akurat nas ominęła?

Nie podoba mi się kierunek w jakim zmierza WOŚP - Ile z takim trudem zbieranych pieniędzy wystrzelono dzisiaj beztrosko w niebo? Po co ten cały cyrk? Tymbardziej, że niecałe 2 tygodnie temu naród naoglądał się dowoli wystrzałów wszelakich w całej Polsce. Czy nie lepiej przeznaczyć środki na bardziej szczytny cel niż sztuczne ognie?
Trochę skromniej Panie Owsiak!
filip13
fajne było to światełko do nieba. ciekawe, ile za te petardy zapłacili. ale pogoda była kiepska badmood.gif

ps. feel to ja z balkonu słuchałem celb (23).gif
savalas
CYTAT(Arbas @ nie, 13 sty 2008 - 22:19) *
TV Katowice pokazała ogień pod kotłem, ogromną drewnianą chochlę, 1 kucharza i kilka osób kręcacych się wokół. Może to były migawki z wczoraj, gdy zaczynano wielkie gotowanie? Wyglądało żałośnie. Może ktoś widział bogatszą relację, która akurat nas ominęła?

Nie podoba mi się kierunek w jakim zmierza WOŚP - Ile z takim trudem zbieranych pieniędzy wystrzelono dzisiaj beztrosko w niebo? Po co ten cały cyrk? Tymbardziej, że niecałe 2 tygodnie temu naród naoglądał się dowoli wystrzałów wszelakich w całej Polsce. Czy nie lepiej przeznaczyć środki na bardziej szczytny cel niż sztuczne ognie?
Trochę skromniej Panie Owsiak!

powiem Ci, że gdyby to nie było organizowane z taką, pompą to na konto fundacji, nie wpłyneło by wczoraj te 30 mln, tylko znacznie mniej. Media przyciągają ludzi, ludzie przyciągają sponsorów, pompa przyciąga wszystkich.
michu
Impreza ewoluuje. WOŚP stała się corocznym festynem, już nie jest tak rockendrollowo jak przed laty ale z drugiej strony masowość tego przedsięwzięcia zapewnia odpowiedni napływ gotówki, zainteresowanie mediów i sponsorów, a przecież o to w tym chodzi.

Granie "za zupełną darmochę" tez się skończyło, bo (w zdecydowanej większości) te wszystkie gwiazdy i "gwiazdy" nie graja za dziękuje ani zwrot kosztów.
Rockendrollowy jest jeszcze Przystanek Woodstock i niech tak zostanie.

Z innej strony cały czas się zastanawiam, czemu co roku politykierwstwo mniej lub bardziej afiszuje się z poparciem i zaangażowaniem w orkiestrę - oczywiście przed kamerami, zamiast się palić ze wstydu, że ludzie się muszą składać na to , żeby w XXI wieku szpitale dysponowały przyzwoitym wyposażeniem......
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.