Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Akcja " Metropolia Śląsko-Dąbrowska" z FdZD-DG
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2
kwintosz
Jako przewodniczący stowarzyszenia, pozwoliłem sobie założyć niniejszy temat, ze względu na charakter akcji.

Jak wiecie zapewne, Ślązacy wraz z Zagłębiakami tzn. m.in stowarzyszeniami FdZD: z Sosnowca, Czeladzi, Dąbrowy Górniczej staramy się promować dwuczłonową nazwę przyszłej metropolii. Staramy się z tą akcją dotrzeć do Zagłębiaków, osób znanych i cenionych. Sosnowiec, stworzył już listę takich osób. Nasz oddział dąbrowski, na spotkaniu, które odbyło się 19go grudnia postanowił włączyć się także aktywnie w tą akcję. Chcielibyśmy stworzyć listę znanych i cenionych Dąbrowiaków, do których moglibyśmy zwrócić się o poparcie tej inicjatywy. Dlatego też, prosimy was forumowiczów o pomoc w stworzeniu takiej listy. Chodzi o ludzi nauki, kultury, sztuki i innych znanych i cenionych w jakimś szerokim środowisku osób.

Na początek, listy, jak pewnie większość wie, trafią dwie osobistości najbardziej znane, także w całej Polsce:
1. Janusz Gajos
2. Sobiesław Zasada
Osoby te nie mieszkają już niestety w naszym mieście, ale tu się urodziły. Zresztą chyba nie trzeba ich przedstawiać. Dostęp do nich za pewne będzie trudny, ale spróbujemy ich jakoś namierzyć i chociaż zapytać o zdanie, poprzez maila, strone www czy inne.. a nóż się uda..

Kolejne miejsca na liście, miejmy nadzieję dzięki wam szybko sie uzupełnią i pozwoli to nam włączyć się w taką akcję, w sposób jak najbardziej aktywny. W wikipedii można jeszcze znaleźć nazwisko p. Kazimierza Imielińskiego, znanego seksuologa (osobiście nie znam) ale też może warto się temu przyjrzeć.

Cytując naszego p. Podrazę: "Nic o nas, bez nas!".
Do dzieła!
szer
January Bronisław Bień (http://pl.wikipedia.org/wiki/January_Bień) - jakby niepatrzeć urodzony w DG, niestety lewus...
Mirosław Jan Wojciechowski ([http://pl.wikipedia.org/wiki/Mirosław_Wojciechowski
kwintosz
Myślę także jeszcze o:
Arkadiusz Rybak http://pl.wikipedia.org/wiki/Arkadiusz_Rybak

Oczywiście rozpoznawalny i myślę że warto uderzyć to kabaret DNO.
A także wygrzebałem że z DG są Jacek Łapot i Piotr Skucha członkowie kabaretu DŁUGI.. (z dotarciem do kab. DNO nie będzie problemu, gorzej z DŁUGIM)

Są jeszcze na nasze eksportowe młode siatkarki plażowe: Katarzyna Urban i Joanna Wiatr
http://www.urbanwiatr.pl/

Ale potrzebni by najbardziej byli ludzie nauki, kultury..
szer
Właśnie o DNIE zapomniałem. Dzisiaj rano jak wstałem to właśnie o Urban i Wiatr pomyślałem.... Jeszcze poszukam kogoś... Z dotarciem będzie ciężko, ale zawsze warto spróbować
:)
w drugiej kolejnosci po znanych osobach, moglibyscie tez zwrocic sie do dabrowskich stowarzyszen
Master
Emil Wąsacz - były minister skarbu , ale nie wiem czy to dobry pomysl , bo chyba był zatrzymany przez ABW rolleyes.gif
szer
Nie chyba, a napewno biggrin.gif. I to na terenie Dąbrowy w mieszkaniu swojej córki :). W sumie można i do niego, no i tak odrazu zachaczyć o CBŚ(bo to chyba właśnie oni zatrzymania dokonali) laugh.gif
Dave
Do kabartu DNO faktycznie nie trudno będzie dotrzeć - jeden z ich członków ma (miał?) bar blisko centrm miast, drugi sobie wczoraj robił rano zakupy na moim osiedlu w Biedronce tongue.gif
Łapota daaaawno temu widziałem (z 6 lat) widziałem, jak wychodził z PKZu - teraz chyba w DG nie przebywa już sad.gif
Łapota i DNO miałem polecić - ale już za pźno, bo ktoś mnie wyprzedził ;-)
marcin.p
Piszemy o dąbrowiakach czy zagłębiakach? Oto moje propozycje:
- Krzysztof Materna - satyryk, pochodzi z sosnowca
- Zbigniew Meres - wiadomo, pochodzi z DG
- Jan Urban - trener Legii W-wa, pochodzi z Jaworzna

Po za tym fajnie by było jakby siatkarki MKS-u DG i piłkarze Zagłębia S-c wychodzili na boiska w koszulkach z napisem " NIE dla marginalizacji Zagłębia"
szer
Jest jeszcze Mariusz Kalaga :)
kwintosz
CYTAT(siara @ wto, 25 gru 2007 - 12:20) *
Piszemy o dąbrowiakach czy zagłębiakach? Oto moje propozycje:
- Krzysztof Materna - satyryk, pochodzi z sosnowca
- Zbigniew Meres - wiadomo, pochodzi z DG
- Jan Urban - trener Legii W-wa, pochodzi z Jaworzna

Po za tym fajnie by było jakby siatkarki MKS-u DG i piłkarze Zagłębia S-c wychodzili na boiska w koszulkach z napisem " NIE dla marginalizacji Zagłębia"

Piszemy o osobach w jakiś sposób związanych z naszym miastem. Stowarzyszenie w Sosnowcu swoją listę także zrobiło, dlatego nas interesują sami dąbrowianie. Mam nadzieję że jeszcze trochę nazwisk dopiszemy.. ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?
marcin.p
Aha! No to jeszcze ze sportu dorzucę Waldemara Wspaniałego! Jego jednym z pierwszych klubów była Unia Ząbkowice! I z mojej listy pozostaje Meres!
I jeszcze dodam http://www.dabrowa-gornicza.pl/?nodeid=32
kwintosz
Super, dobry link! Trzeba poszukać wyników plebiscytów z różnych lat Dąbrowianin Roku a nóż się coś trafi. Kuśpiel i Wspaniały są już na liście sosnowiczan (Wspaniały bo ur. w S-u a Kuśpiel nie znalazłem, więc może też). Zresztą wrzucę ją tu:
CYTAT
Wszystkie dotychczasowe propozycje:
Prof. Włodzimierz Wójcik - UŚ
Prof. Jacek Wódz - UŚ
Jacek Cygan - muzyk
Krzysztof Materna - publicysta

Prof. Kazimiera Wódz - UŚ
Prof. Jerzy Kopel - WSH
Prof. Mirosław Ponczek - AWF
Janusz Osiński - pisarz
Tomasz Kostro - pisarz, dziennikarz
Sławomir Matusz - poeta
Zbigniew Podsiadło - fotografik
Grzegorz Kuśpiel - podróżnik
Halina Szpilman - żona znanego pianisty
Andrzej Jarosik - piłkarz
Magdalena Piekorz - reżyser
dr Maria Piekorz - pracownik naukowy UŚ, matka Magdaleny
Małgorzata Maier - uczestniczka Big Brothera wink.gif
Waldemar Wspaniały - trener siatkówki
Adam Śmigielski - biskup sosnowiecki
Rafał Sznajder - były szermierz
Andrzej Bil - trener szermierki, były szermierz
Leszek Chłosta - trener szermierki, były szermierz
Krzysztof Wątor - trener szermierki, były szermierz
Jacek Borusiński - aktor kabaretowy grupy Mumio
Paweł Walewski - dziennikarz, lekarz

Byleby u nas się nie rozdrabniać też za bardzo.. że będziemy brać jak leci (np. juniorów z wynikami), tak więc jak dla mnie póki co to:
1. Janusz Gajos - aktor
2. Sobiesław Zasada - były rajdowiec
3. Kabaret Dno - sama nazwa wskazuje
4. Członkowie Kabaretu Długi - tu także
5. Urban i Wiatr - MP w piłce plażowej
6. Arkadiusz Rybak (ur. w Sosnowcu, więc nie wiem czy oddział sosnowiecki nam go nie zabierze) -kustosz Muzeum w DG
7. Tomasz Byjos - karateka
8. Jan Kmiotek - wieloletni kolekcjoner kart pocztowych i widokówek, wydawca przewodników
9. Paweł Majerski - historyk literatury, krytyk literacki http://free.art.pl/spp/majerski.html (ur. w Będzinie ale mieszka w DG)
10. ...
Jak lista będzie zbyt uboga to się wtedy będzie kombinować..
marcin.p
10... Ja jednak upierał bym sie przy Meresie! W końcu urodzony w DG, tu chodził do szkoły... no i mówił, że jest z DG "związany" mimo, że mieszka w Piekarach.

kwintosz
Tak, tylko że to polityk a w tej chwili na liście nie ma polityków. Zresztą na spotkaniu o tym rozmawialiśmy i może się uda, by wysłać do naszych wybrańców narodu pisma, nie tylko w sprawie nazwy Metropolii ale także, a raczej przede wszystkim w sprawie zagłębiowskiego odcinka DTŚ. Tak czy siak, ta sprawa będzie prowadzona tak jakby drugim torem. Tak więc politycy reprezentujący nasz region w senacie i sejmie o tej akcji i stowarzyszeniu na pewno usłyszą!
CYTAT(kwintosz @ wto, 25 gru 2007 - 21:32) *
Kuśpiel i Wspaniały są już na liście sosnowiczan (Wspaniały bo ur. w S-u a Kuśpiel nie znalazłem, więc może też)

Kuśpiel na liscie sosnowieckiej? Mieszka blisko mnie od zawsze. Zwiazany tez z DG. No chyba ze sie tam urodzil ale to akurat nic nie znaczy skoro tam nie mieszkal i niezwiazany. Ja tez sie nie urodzilem w DG mimo, ze od zawsze tu mieszkam od pierwszego wyjscia ze szpitala tongue.gif

http://www.dabrowa-gornicza.pl/?nodeid=673
Fremlin
CYTAT(kwintosz @ sob, 22 gru 2007 - 21:17) *
Cytując naszego p. Podrazę: "Nic o nas, bez nas!".
Do dzieła!

Ratunku, przecież to jest hasło Rzeczpospolitej Szlacheckiej, a później Solidarności. (nihil de nobis sine nobis)

Wąsacza trzeba trzymać z daleka od tej listy, bo to nie jest odpowiednia postać.

A co do osób, to trzeba wysłać listy na wyższe uczelnie, żeby podpisali się na nich pracownicy naukowi.
Maryhna
Kuśpiel pewnie ze względu na swoją działalność w speleoklubie sosnowieckim, poza tym z tego co wiem ma kilka miejsc zamieszkania :)
marcin.p
A co z ludźmi z Zagłębia ale nie z DG bądź S-ca? Jeżeli Stowarzyszenie będzie zbierać podpisy nie można zapomnieć o Panu Generale Januszu Skulichu, pochodzącym z Jaworzna.

Ale wracam do DG.
- Maciej Mizia - piłkarz, kojarzony głównie z Ruchem Chorzów. Ale pod koniec piłkarskiej kariery grał w Zagłębiaku DG i Unii Ząbkowice. W tym ostatnim klubie pełnił też funkcje Dyrektora Sportowego, a do dziś gra tam Jego sym!
Kandydatura dla wielu wyda się kontrowersyjna ze względu na związki ze śląską częścią metropolii. Ale to właśnie ludzie związani z obiema stronami Brynicy mog ą okazać się największym skarbem "SILESII-DOMBROVII"
Dami7
CYTAT(:) @ śro, 26 gru 2007 - 11:20) *
Kuśpiel na liscie sosnowieckiej? Mieszka blisko mnie od zawsze. Zwiazany tez z DG. No chyba ze sie tam urodzil ale to akurat nic nie znaczy skoro tam nie mieszkal i niezwiazany. Ja tez sie nie urodzilem w DG mimo, ze od zawsze tu mieszkam od pierwszego wyjscia ze szpitala tongue.gif

http://www.dabrowa-gornicza.pl/?nodeid=673

Nie wiem, gdzie się urodził, ale mieszkał w Gołonogu na Tysiąclecia. Mieszkałem tuż obok, na Florowskiej (obecnie Piłsudskiego), kolegowaliśmy się. A teraz nasze dzieci się kumplują ;)
Z Sosnowcem jest związany przez Speleoklub Aven.
Maryhna
jeszcze 3-4 lata temu miał mieszkanie na redenie
kwintosz
Tak więc, sprawę Kuśpiela trzeba by przedyskutować z Sosnowcem, co by się nazwiska na liście nie pokrywały. Oczywiście nie chodzi o jakąś rywalizację, ale o to żeby to jakoś poukładać.
Myślcie jeszcze nad jakimiś nazwiskami, właśnie szkoda że u nas tak bardzo leży szkolnictwo wyższe. Warto by mieć jakieś podpisy osób nauki.. Mi osobiście zależy na osobach kultury..

Tak myślę nad p. Małgorzatą Łazowską ----> przeczytajcie TO
zawsze to odznaczenie nadane przez ważna osobistość. Nie wiem tylko, jak jest ta osoba znana w światku, w którym działa. Niestety taką muzyką się osobiście nie interesuje. Jak myślicie, nadaje się?
marcin.p
CYTAT
Tak myślę nad p. Małgorzatą Łazowską

Jak najbardziej! Pamiętam tą panią z podstawówki, organizowała takie spotkania z muzykami. I bardzo fajnie to robiła, tak w stylu Niesiołowskiego "z batutą i z humorem".

Co do nazwisk to na stronie Pana Darka Nowaka jest "trochę" ludzi związanych z DG. Większość to już niestety postacie historyczne ale jest kilka osób żyjących.
http://www.dabrowa.pl/ potem zakładka historia i znane postaci związane z DG
kwintosz
CYTAT(siara @ śro, 26 gru 2007 - 21:39) *
Jak najbardziej! Pamiętam tą panią z podstawówki, organizowała takie spotkania z muzykami. I bardzo fajnie to robiła, tak w stylu Niesiołowskiego "z batutą i z humorem".

Co do nazwisk to na stronie Pana Darka Nowaka jest "trochę" ludzi związanych z DG. Większość to już niestety postacie historyczne ale jest kilka osób żyjących.
http://www.dabrowa.pl/ potem zakładka historia i znane postaci związane z DG

Wiem, przejrzałem całą tą stronę i 7/8 nazwisk to albo nie żyje albo to czynni politycy związani z DG. wink.gif Jakoś nikogo ciekawego tam nie spotkałem, a może po prostu gdzieś przegapiłem. Cóż, trzeba sięgnąć gdzieś jeszcze głębiej a może jeszcze parę nazwisk się dorzuci..
Maryhna
heh szkoda, że Marchwickiego stracili - ten to by nas wypromował ;-)
szer
CYTAT
Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską
Jarosław Piwowar 2007-12-27, ostatnia aktualizacja 2007-12-27 16:57

Internauci z Zagłębia nie zgadzają się, by nowo powstająca metropolia nazywała się Silesia. Chcą przekonać wojewodę do Metropolii Śląsko-Dąbrowskiej.

Nowa nazwa ma podkreślać, że wskład metropolii wchodzą dwa regiony, które nie chcą wyzbywać się swojej tożsamości. - Po wojnie istniało województwo śląsko-dąbrowskie, działa też śląsko-dąbrowska "Solidarność". Dlaczego metropolia miałaby się nazywać inaczej, skoro ta dwuczłonowa nazwa jest już utrwalona w świadomości ludzi? - pyta Piotr Krawczyk ze stowarzyszenia Forum dla Zagłębia Dąbrowskiego, które powstało w listopadzie z inicjatywy internautów.

Z Forum współpracują dwa portale internetowe ze Śląska: wojewodztwoslaskie.eu i zobaczslask.pl, na których można zobaczyć specjalny baner promujący logo Metropolii Śląsko-Dąbrowskiej. Przedstawia dwa koła zębate - niebieskie symbolizuje Śląsk, a czerwone Zagłębie, które potrafią razem pracować.

- Zbieramy też podpisy pod listem otwartym w sprawie nazwy metropolii. W styczniu wręczymy go wojewodzie. Wierzymy, że jako rodowity Ślązak rozumie kwestie tożsamościowe - mówi Krawczyk.

Internauci mają też pomysł na wypromowanie trudnej nazwy metropolii za granicą. Na potrzeby promocji stworzono Metropolię Silesia-Dabrova, która byłaby łatwa do skojarzenia dla obcokrajowców.

Marta Malik, rzeczniczka wojewody śląskiego, mówi, że do tej pory nie było oficjalnych protestów dotyczących nazwy metropolii. - Jeśli tylko taki list otwarty zostanie złożony, to na pewno wojewoda się do niego ustosunkuje - dodaje.

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice
wow ze tez udalo sie przebic do GW. Zobaczymy jakie beda slaskie komentarze biggrin.gif
Fremlin
Oczywiście Zagłębie musi być czerwone - czerwone koło zębate ehhh.
szer
Kolor tego koła zębatego to cóż....mało istotna rzecz... Ważne by nam się udało z tą akcją i by miała medialny rozgłos. My jako FdZD postaramy sięzrobić wszystko by dopiąć swego :).
CYTAT
Jeśli tylko taki list otwarty zostanie złożony, to na pewno wojewoda się do niego ustosunkuje

Hmmm już to widze, no ale zobaczymy gdy takowe pismo wyślemy....

Komentarze na Gazeta.pl już są rózne. Niektóre są za, a niektóre przeciwko... Jak choćby ten (zapewne jakiegoś ślazaka)

CYTAT
Metropolia Śląsko-Dąbrowska. Nieeeee!!!!
Blagam.
Ta nazwa (Metropolia Śląsko-Dąbrowska) i logo
(zobaczslask.pl/indexp.php) sa dobre dla zakladu
produkujacego drut i gwozdzie w latach siedemdziesiatych.

Tylko SILESIA (ewentualnie Katowice badz Wielkie/Metropolia Katowice)

Jakiekolwiek inne zlepki sa do d...!

albo ten

CYTAT
Przypominam kolegom i koleżankom "zza miedzy", że nikt ich specjalnie nie
zaprasza do partycypacji w tym przedsięwzięciu... Szczególnie, jeśli nie widzą
problemu z długaśną proponowaną przez siebie nazwą w porównaniu do prostej Silesii.
marcin.p
Oj hanyski, hanyski! Miałem nadzieje, że "Bercikowy" portret ślązaka to tylko filmowa fikcja, ale się myliłem! Prostactwo i jeszcze raz prostactwo!
szer
Niestety są jeszcze tacy, którzy za wszelką cene będą pokazywać swoją wyższość nad Zagłębiakami... Ale są i tacy, którzy są z nami w sprawie nowej nazwy dla Metropolii, czyli portale: wojewodztwoslaskie.eu i zobaczslask.pl
Bartek
A mi się to logo z kół zębatych nie podoba! Jakieś takie jakby zadane na zadanie domowe dla dzieci z gimnazjum.

Trzeba wynająć kilka firm tworzących wizerunki fim z zagranicy i dać się im wykazać!
szer
Ja bym to logo nazwał wersją roboczą. Aczkolwiek trzeba przyznać, że symbolizują oba regiony, które są uprzemysłowione. Jeśli nasza akcja się powiedzie i urząd marszałkowski jakimś cudem zrobi to czego oczekujemy, wprowadzając taką nazwe, to nad logiem będą się wtedy męczyć urzędnicy, a nie my...
Maryhna
dziwicie sie że ślązacy popierają "Silesie" ?
dla nich to nic innego jak powiększenie terenów, które zamieszkują, wtedy szlak by trafił zagłębie, a najlepiej żeby się gorole nauczyły po śląsku godoć huh.gif

mówię o tych, których wypowiedzi zostały tu zacytowane
kwintosz
A moim zdaniem logo jest świetne! Teraz jest tendencja do tworzenia w taki sposób. Zobaczcie jak zmieniło się logo CH Pogoria, głupie dwa kółka w różnych kolorach a przecież projektowała to znana zagraniczna firma z dorobkiem!

Kolory wcale nie mają symbolizować tego o czym piszecie. Zagłębie nie jest czerwone już od kilku ładnych paru lat, dobitnie pokazały to ostatnie wybory - wystarczy zerknąć na wyniki. Kto tego nie rozumie i ciągle żyje przeszłością i próbuje powielać stereotypy to jego sprawa. Ja osobiście, interpretuje te dwa kolory w sposób, który jest mi najbliższy. Dwa kolory - dwa odrębne regiony, różne środowiska, obyczaje i "kultura" o ile tak szeroko rozumiane słowo można tu użyć. Czemu takie kolory? Niebieski - jako tło godła utożsamianego ze Śląskiem. Wybór trafiony? Trafiony! Czerwony? Bo w każdym (oprócz Czeladzi) każdego z miast ZD: Sosnowca, DG, Siewierza, Sławkowa, Będzina jest obecny ten kolor! Pasuje uzasadnienie? Każdy sobie tłumaczy jak chce.. Co do trybów, to nie będę komentował że to dziecinne (wspomniane kółka CH Pogoria to jeszcze prostsze zadanie).. po prostu obrazuje to współprace dwóch regionów dla dobra nie jednego z regionów, a obu! Nic nie musi być tak precyzyjne ze sobą współgrać, jak dwa koła zębate! Tylko to, zapewni temu regionowi i temu tworzonemu tworowi jakiś sens! Współpraca tylko na warunkach partnerskich! To jak wygląda rzeczywistość obecnie to druga kwestia i osobny temat.

Co do wypowiedzi wklejonych tutaj, zarówno na Śląsku tak i w Zagłębiu znajdą się ludzie krytykujący wszystko i wszędzie. Zresztą nie da się wszystkim dogodzić, trzeba więc to przyjąć z całym dorobkiem inwentarza..

Jednocześnie, jeśli współpraca w tej Metropolii miałaby wyglądać jak obecnie to ja jestem jak najbardziej na nie temu tworowi!
Fremlin
To mi wytłumacz dlaczego w Dąbrowie wygrał Podraza, a w Sosnowcu Górski.
Bartek
CYTAT(szer @ czw, 27 gru 2007 - 20:25) *
Ja bym to logo nazwał wersją roboczą. Aczkolwiek trzeba przyznać, że symbolizują oba regiony, które są uprzemysłowione. Jeśli nasza akcja się powiedzie i urząd marszałkowski jakimś cudem zrobi to czego oczekujemy, wprowadzając taką nazwe, to nad logiem będą się wtedy męczyć urzędnicy, a nie my...

Oby nie urzędnicy!!! Oni mają zatrudnić kilka firm które wybiorą logo, hasło etc, a później w głosowaniu internetowym, szkołach, uczelniach etc powinno wybrać się najlepsze. Takie pospolite ruszenie biggrin.gif
kwintosz
CYTAT(Fremlin @ czw, 27 gru 2007 - 22:28) *
To mi wytłumacz dlaczego w Dąbrowie wygrał Podraza, a w Sosnowcu Górski.

Sytuacji w Sosnowcu aż tak dokładnie nie znam, więc się nie wypowiadam. A co do Podrazy to było tak, że to nie on wygrał wybory tylko Meres je przegrał. W sondach przedwyborczych Meres wygrywał w 1 turze, takie miał poparcie, zresztą jak cała PO. Tyle tylko, że struktury PO w Zagłębiu są tak marne że ta jego kampania to nie powinna się nazywać kampanią. Myśleli, że rozwieszą plakaty i samo się wygra Podraza jeździł, spotykał się z ludźmi a o Meresie pisało się co najwyżej tyle że pracował w Piekarach i zameldował się w DG tuż przed wyborami. Zresztą jego wynik wyborczy w ostatnich wyborach do senatu dobitnie pokazał, że wybory na prezydenta DG były po prostu błędnie rozegrane. Swoją drogą mówiąc, to Meresa dobiło (zamiast pomóc) poparcie Talkowskiego.. można się z tym spierać bądź nie ale wystarczy zapytać osób z kręgu zainteresowanych.

Koniec OT, jak coś to możemy podyskutować na temat wyborów albo "Czerwonego Zagłębia" w innym wątku.
CYTAT(Bartek @ czw, 27 gru 2007 - 20:20) *
A mi się to logo z kół zębatych nie podoba! Jakieś takie jakby zadane na zadanie domowe dla dzieci z gimnazjum.

Trzeba wynająć kilka firm tworzących wizerunki fim z zagranicy i dać się im wykazać!

Ja sie nie dziwie, jestes najwiekszym zwolennikiem Silesii w DG i na SSC masz nawet lokacje Silesia wink.gif Zreszta na FPW chyba tez jestes i wspierasz Silesie jesli dobrze pamietam
Logo musi byc proste i wpadajace a pamiec
Bartek
CYTAT(:) @ pią, 28 gru 2007 - 12:34) *
Ja sie nie dziwie, jestes najwiekszym zwolennikiem Silesii w DG i na SSC masz nawet lokacje Silesia ;) Zreszta na FPW chyba tez jestes i wspierasz Silesie jesli dobrze pamietam
Logo musi byc proste i wpadajace a pamiec

FPW i SSC to jest to samo...

To że jestem za Silesią to moja sprawa bo żyjemy w wolnym kraju dzięki czemu mogę wspierać wszystko to co mi się podoba, prawda?

Weź pod uwagę że nie krytykuję nazwy "Metropolia Śląsko-Dąbrowska" ale logo z kół zębatych, a to jest różnica prawda? W pamięć ma wpadać hasło i nazwa, a nie logo...

CYTAT(Bartek @ pią, 28 gru 2007 - 12:51) *
FPW i SSC to jest to samo...

To że jestem za Silesią to moja sprawa bo żyjemy w wolnym kraju dzięki czemu mogę wspierać wszystko to co mi się podoba, prawda?

sorry z pospiechu - mialo byc oczywiscie GKW biggrin.gif

przeciez nie neguje i nigdy nie negowalem, Twojego ani niczyjego prawa do wlasnego zdania
Bartek
CYTAT(:) @ pią, 28 gru 2007 - 12:59) *
sorry z pospiechu - mialo byc oczywiscie GKW biggrin.gif

przeciez nie neguje i nigdy nie negowalem, Twojego ani niczyjego prawa do wlasnego zdania

Na GKW nie mam i nigdy nie miałem wpisanej Silesii! Nie wiem skąd ten pomysł że działam na rzecz Silesii czy coś w tym stylu. Nie mam na to siły i ochoty :) Jest o wiele więcej ciekawszych rzeczy niż spieranie się o nazwę przez kilka miesięcy biggrin.gif

Silesia mi się podoba bo wpada w ucho i się przyjęła wśród wielu osób w Polsce, ale wiem też że tym co patrzą na względy historyczne i kulturalne się nie podoba i mają prawo protestować :)

Ja jestem neutralny i naprawdę chcę żeby było wszystko the best w GOP bez względu czy to Dąbrowa, Sosnowiec, Bytom, Katowice czy Chorzów. Dla mnie wszystkie miasta są równe. A spieranie się o to czy ma być Silesia, Nowe Katowice, Metropolia Śląsko-Dąbrowska etc pozostawiam wam! :)
szer
CYTAT(Bartek @ pią, 28 gru 2007 - 13:06) *
A spieranie się o to czy ma być Silesia, Nowe Katowice, Metropolia Śląsko-Dąbrowska etc pozostawiam wam! :)

Dlatego FdZD przeprowadza akcję "Metropolia Śląsko-Dąbrowska". Chodzi tutaj o równość obu regionów. Jeśli już nas mają wciągać w ten lipny projekt, to niech to będzie na partnerskich warunkach!
Fremlin
Niby akcja potrzebna, partnerstwo itp, ale obawiam się, że od strony lingwistycznej nic mądrego wymyślić się nie da. Osobiście, jestem stanowczo przeciwko niepolsko brzmiącym nazwom typu Silesia, Silesia-Dobrava itp. Metropolia śląsko-dąbrowska jest w miarę dobra, ale bardzo długo i nikt tak mówił nie będzie. Nikt nie zwrócił na to uwagi?
szer
Hmmmm "Solidarność Śląsko-Dąbrowska" - wiele osób tak mówi, bo i tak się nazywają ;p. Może nazwa i długa, ale odnosząca się do dwóch regionów, które mają wejść w struktury tego pseudo tworu...
Fremlin
A kto mówi Dąbrowa Górnicza albo Tarnowskie Góry jest Dąbrowa i Tarnowskie, a co dopiero nazwa składająca się z 3 wyrazów. SDŚ to co innego, bo to nie miasto. Ja spotkałem się ze skracaniem nawet nazwy Antoniów na Antki. wink.gif
szer
To już inna kwestia :). Też zawsze mówię Dąbrowa, a nie Dąbrowa Górnicza. Żadko kiedy mówię Zagłebie Dąbrowskie, tylko Zagłebie... To jest normalne, że ludzie skracają dwuczłonowe(i więcej) nazwy :).

Chodzi z tą akcją o to, by oficjalnie wszystko było dobrze i dla nas, i dla nich. Czyli by oba regiony były po równemu traktowane. Jak kto później będzie mówił, to już jego sprawa...

Dopisze tutaj treść kolejnego "postu" :)

Wszedłem sobie na gazeta.pl i dałem na miasto Katowice. Tuż pod wiadomościami jest taka tabelka:

CYTAT
Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską
Podoba Ci się taka nazwa? Wejdź na forum A może Silesia wchodzi w grę?

Hmmm zobaczymy co Gazeta.pl planuje w związku z tym... Bo tam to raczej są pro Silesianie
Dave
CYTAT(Fremlin @ sob, 29 gru 2007 - 11:23) *
A kto mówi Dąbrowa Górnicza albo Tarnowskie Góry jest Dąbrowa i Tarnowskie, a co dopiero nazwa składająca się z 3 wyrazów. SDŚ to co innego, bo to nie miasto. Ja spotkałem się ze skracaniem nawet nazwy Antoniów na Antki. wink.gif

Taa! Akurat! Jeszcze się nie spotkałem, żeby ktoś mówił oficjalnie "w Tarnowskich"! biggrin.gif Tarnowskie Góy to akurat pełna nazwa geograficzna miasta i winno się je mówić w całości - tymbardziej, że "tarnowskie" to mogą być też jakieś rejony w okolicach Tarnowa! To nie jest Jastrzębie czy Bielsko! I nawet miejscowi ludzie powiedzą, że mieszkają w "Tarnowskich Górach" a nie w "Tarnowskich"! biggrin.gif
My sobie możemy mówić, że mieszkamy w Dąbrowie, ale tylko lakalnie do kogoś, kto będzie wiedział, o jaką Dąbrowę i gdzie chodzi! Jak pojedziesz poza region i powiesz, że mieszkasz w Dąbrowie to se może ktoś pomyśleć, że mieszkasz w jakiejś małej zielonej wsi Dąbrowa (któych zresztą nie brakuje w Polsce) albo na przykład w Dąbrowie Tarnowskiej czy Białostockiej!
Albo w Dąbrowie Narodowej w Jaworznie! tongue.gif

EOT!
marcin.p
A kto komukolwiek broni skracać nazwę Metropolii Ś-D? Po jednej stronie Brynicy będzie skracana na Silesie, a zdrugiej na Dombrove! Ważne aby w oficjalnej nazwie było odniesienie także do Zagłębia Dąbrowskiego! A kto jak sobie tę nazwę będzie skracał to już jego prywatna sprawa.
savalas
ja mam tylko nadzieje, że nie dojdzie do powstania metropolii, niechcę mieć ze śląskiem nic wspólnego
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.