Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zwiedzaj Zagłębie z FdZD !
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Impreza
Stron: 1, 2
Leszek
Ten sam. Warto, ja z nim łaziłem samowtór po tych terenach smile2.gif
darco
Zapraszamy na cykl wycieczek które co prawda obejmują obszar nieco większy niż Zagłębie ale które są jednak elementem naszego, zagłębiowskiego projektu smile.gif

Stowarzyszenie regionalne Forum dla Zagłębia Dąbrowskiego zaprasza na spotkanie z zagłębiowskim pątnikiem Jerzym Krysiakiem z Czeladzi który podczas jednej ciągłej kilkumiesięcznej wędrówki przemierzył szlak świętego Jakuba od Zagłębia do Hiszpanii.

Podczas spotkania które odbędzie się w piątek (29.04) o godz. 16.00 w sosnowieckim Centrum Informacji Miejskiej p. Jerzy Krysiak opowie o swojej wędrówce oraz zaprezentuje zdjęcia z niej.

Zostanie także zaprezentowany film o Santiago de Compostela z sanktuarium świętego Jakuba. Ponadto na spotkaniu będzie się można zapoznać z multimedialną prezentacją zagłębiowskiego (zachodnio małopolskiego) odcinka Drogi św. Jakuba – VIA Regia oraz otrzymać materiały informacyjne na jego temat.

Wszystkich uczestników tego spotkania oraz czytających tą informację już teraz zapraszamy na weekendowe piesze przejścia tej trasy organizowane wspólnie z sosnowieckim Oddziałem PTTK.

7 maj 2011 Kraków Krowodrza – Prądnik – Ojców

14 maj 2011 Ojców – Pieskowa Skała – Sułoszowa - Przeginia

4 czerwiec 2011 Przeginia - Osiek - Olkusz

24 wrzesień 2011 Olkusz – Bukowno – Sławków

1 październik 2011 Sławków – Sosnowiec Maczki

Szczegółowe informacje na temat tych imprez można uzyskać w siedzibie Oddziału PTTK, Sosnowiec ulica Dęblińska 1, telefon: 032 266 23 61, od wtorku do piątku w godz. 12.00 – 16.00
pawcio1978
Nie wiem jak wy. Ale wg mnie to jest Slask, a nie Zaglebie. Moze jeszcze pojdziecie w slady za hanysami i zdecydujecie odlaczyc sie lub zrobic autonomie?
kamillll
CYTAT(pawcio1978 @ wto, 06 wrz 2011 - 00:23) *
Nie wiem jak wy. Ale wg mnie to jest Slask, a nie Zaglebie.

co jest śląsk?
sosnowiec, sławków? czy może dąbrowa?
pawcio1978
Te miasta, ktore zazwyczaj okresla sie mianem Zaglebie.
szer
Oj coś kiepsko z historią, kiepsko.
pawcio1978
Szer:
Nigdy nie bylo i nie ma wg podzialu administracyjnego woj. Slasko-Zaglebiowskiego czy tylko Zaglebiowskiego. Tak samo jak nie bylo narodowosci slaskiej.
szer
Dlaczego mylisz podziały administracyjne z historią?
A i województwo Śląsko-Dąbrowskie już np. było.
pawcio1978
I potem isc w slady hanysow i domagac sie autonomii lub odlaczyc sie? A podzial administracyjny nie wiaze sie z historia/geografia? Poza tym wielu rodakow (z innych rejonow kraju) nawet nie wiedza gdzie zaczyna sie to Wasze Zaglebie. Dodatkowm hanysi jadac np do Sosnowca powiedza, ze to zagranica (i nie chodzi mi o Pana Handke; czy jak tam nazywal sie).
szer
Widać, że nic na ten temat nie wiesz, a jednak piszesz...
Ehh ja się poddaję.
Leszek
CYTAT(pawcio1978 @ wto, 06 wrz 2011 - 11:28) *
A podzial administracyjny nie wiaze sie z historia/geografia?

Może, ale nie musi. Poza tym - historycznie aż do 1918 roku (z krótką przerwą na przełomie XVIII i XIX wieku) Zagłębie i Śląsk były w innych państwach, a po 1918 w różnych województwach. Dopiero od 1945 roku były w jednym województwie.
pawcio1978
Co bylo a nie jest nie pisze sie w rejestr :p :)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.