Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Telefonie komórkowe w DG
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
syzio
Mam pytanie: Czy w Dąbrowie działa sieć 3G? Jeżeli tak to jakich sieci?
:)
Na razie tylko Era - w sporej, najwazniejszej czesci miasta http://www.era.pl/repositories/era_pl_repo...bc_katowice.gif

Moze Orange czesciowo na Mydlicach a Plus dotarl na razie do granic

Play buduje sie w DG. Przynajmniej od zeszlego roku dostali wiele pozwolen ale wiadomo ze jeszcze ze swoja siecia chyba nigdzie poza kawalkiem stolicy nie ruszyli. Zreszta wszyscy dostawali pozlenia na rozbudowe stacji bazowych w DG na 3G. Ze wzgledu na wielkosc maista i polozenie to tylko kwestia czasu
syzio
TELEPOLIS.PL:
13. lipca Centertel podpisał umowę ramową z Huawei dotyczącą wdrożenia i utrzymania sieci radiowej 3G na obszarach południowej i zachodniej Polski (okręgi Katowice i Poznań).

Przewidywana wartość zakupów w latach 2007-2009 może wynieść 169 mln złotych. Centertel oczekuje, że umowa z Huawei wpłynie na obniżenie kosztów utrzymania sieci.

Do tej pory Centertel do budowy sieci radiowej 3G używał sprzętu Nokii (północna Polska wraz z Warszawą) i Nortela (południowa Polska). (WitekT)
datmar
W Ząbkowicach od przeszło półtora miesiąca w przypadku Orange zgłasza się sieć 3G biggrin.gif (co nie znajduje swego odzwierciedlenia na mapkach tego operatora). Prędkość zapewne do 1,8 Mbit (nie jestem w stanie zweryfikować, moja komórka nie pozwala na więcej niż 360 kbit).
Sebastian22
Play ma opóżnienia - jeszcze testują Wawę i 3miasto a jak uruchomią już tam to zabierają sie za GOP :) Tutaj jednak kręci sie soro ludzi więc zadbają o nas. Ponoc jeszcze w tym roku.
syzio
czyli u nas na mydlicach mamy zapewnioną sieć 3G Orange, Plusa GSM i Ery?
Sebastian22
Jeśli masz fona 3G to możesz to sprawdzić ustawiając na ręczne szukanie sieci......
syzio
Słyszałem że Orange na Mydlicach ma budować nową bazę. Wiecie coś o tym?
Jeszcze rok temu bylo wydawanych bardzo wiele pozwolen dla wszystkich sieci, pewnie dla UMTS. Ostatnio tylko Play. Przeszukaj archiwalne ogloszenia to znajdziesz lokalizacje http://www.bip.dabrowa-gornicza.pl/BIP.aspx?Sel=5843
Sebastian22
U mnie w Orange mam 3G w domu prawie na maks. Play ma maks.zasięg (swój UMTS a nie Plusa).
syzio
U mnie w domu krzyżują się nadajniki. W jednym pokoju Sosnowiec, w drugim Katowice, w trzecim Siewierz, a w czwartym Będzin. W takim przypadku w moim miejscu zamieszkania zasięg jest minimalny.
shrek
A czy jest jakiś sposób na sprawdzenie jakiego operatora najlepiej wybrać w danym miejscu ? Mieszkam w centrum, koło Wyższej Szkoły Biznesu. Sprawdzałem Orange, mam 3G, ale ciągle zrywa mi połączenie.
Rokko31
Na Mydlicach (Legionów Polskich) jest już zasięg 3G Play, także musieli włączyć jakiś nadyjnik w DG...smile2.gif
Sebastian22
Dziś spojrzałem na stronę Playa i zobaczyłem iż w naszym mieście otworzyli pierwszy salon Play Germanos, mieści się on w Realu. Wie ktoś w którym miejscu/po jakim sklepie?
Padziu
CYTAT(Sebastian22 @ sob, 16 lut 2008 - 13:21) *
Dziś spojrzałem na stronę Playa i zobaczyłem iż w naszym mieście otworzyli pierwszy salon Play Germanos, mieści się on w Realu. Wie ktoś w którym miejscu/po jakim sklepie?

Już ten punkt jakiś czas jest
mieści sie on na przeciwko wejścia (bliżej przystanku) obok TP(orange) , plusa i kas reala
maseur
CYTAT(shrek @ wto, 29 sty 2008 - 08:28) *
A czy jest jakiś sposób na sprawdzenie jakiego operatora najlepiej wybrać w danym miejscu ? Mieszkam w centrum, koło Wyższej Szkoły Biznesu. Sprawdzałem Orange, mam 3G, ale ciągle zrywa mi połączenie.

u mnie, tzn. na Gołonogu Orange hula na 3G jak ta lala smile.gif
Sebastian22
CYTAT(maseur @ sob, 16 lut 2008 - 14:04) *
u mnie, tzn. na Gołonogu Orange hula na 3G jak ta lala smile.gif

Potwierdzam - w domu mam max. zasięg w Orange...
marcin.p
Ja mam Ere i żadnego problemu z siecią, zarówno w DG jak i poza! No jest mały wyjątek. W okolicach HK czasami jest słaba sieć!
Sebastian22
CYTAT(marcin.p @ sob, 16 lut 2008 - 15:03) *
Ja mam Ere i żadnego problemu z siecią, zarówno w DG jak i poza! No jest mały wyjątek. W okolicach HK czasami jest słaba sieć!

To może być uwarunkowane tym iż huta zakłóca sygnał...
bzenek
CYTAT(Sebastian22 @ sob, 16 lut 2008 - 17:05) *
To może być uwarunkowane tym iż huta zakłóca sygnał...

Wow ! A w jaki sposób ? blink.gif
Sebastian22
każdy duży zakład przemysłowy zakłóca...dużym polem elektromagnetycznym choćby....
bzenek
CYTAT(Sebastian22 @ sob, 16 lut 2008 - 17:53) *
każdy duży zakład przemysłowy zakłóca...dużym polem elektromagnetycznym choćby....

To jakieś ludowe zabobony są. Coś w stylu bólu głowy od mieszkania pod linią wysokiego napiecia. Każdy zakład przemysłowy wywołuje też drgania skorupy ziemskiej ale nikt się jeszcze na to nie skarżył. smile.gif

Idąc Twoim tokiem rozumowania na terenie huty nie istniałaby łączność radiowa, a zapewniam Cię, że ma się całkiem dobrze. Podobnie w bezpośredniej bliskości transformatorów energetycznych oraz w ruszającym elektrowozie smile.gif
marcin.p
Ale faktem jest, że w okolicy huty sieć ery słabnie! Więc cos jest na rzeczy. A po za bliskościa huty jest ok. Nawet podróżując po kraju nie spotkałem takiego miejsca, gdzie sieć aż tak słabła by jak właśnie tu. No chyba, że na terenach przygranicznych
syzio
Może w taki sam jak premier to robił tongue.gif
Sebastian22
CYTAT(syzio @ sob, 16 lut 2008 - 22:37) *
Może w taki sam jak premier to robił tongue.gif

Tyle ze zagłuszali sieć państwową jaką jest Plus a Era jest niemiecka
syzio
CYTAT(Sebastian22 @ sob, 16 lut 2008 - 22:48) *
Tyle ze zagłuszali sieć państwową jaką jest Plus a Era jest niemiecka

Ale na rynku są ogólnodostępne zagłuszacze sygnału GSM
marcin.p
Ale chyba władze huty nie stosują zagłuszaczy!?

Byc może mają "silne" nadajniki łącznosci radiowej. Nie wiem, nie znam się na tym! Ale pamiętam, że jak był komisariat na 3-go Powst.Śl. to ich antena zagłuszała sygnał tv! Czasami można było posłuchać o czym przez "szczekaczki" rozmawiali.
syzio
Jakiej sieci powstał nadajnik na budynku przy ul. Legionów Polskich 123? (obok przystanku Osiedle Mydlice Szpital)
szer
Ostatnimi czasy Play dostał dużo pozwoleń na założenie nadajników :-). Ale jeszcze na BIPie poszukam

I jak mówiłem:

CYTAT
"Budowa stacji bazowej telefonii komórkowej P4 Sp. z o.o. o oznaczeniu SOS-0021-A (istniejący budynek)"
Adres inwestycji: Dąbrowa Górnicza, ul. Legionów Polskich 123, (k. m. 130 dz. nr 4)
Sebastian22
a na PZU czyj nadajnik jest?
syzio
Na PZU nie ma żadnego biggrin.gif Tylko na budynku mieszkalnym obok PZU biggrin.gif
Sebastian22
CYTAT(syzio @ nie, 16 mar 2008 - 14:02) *
Na PZU nie ma żadnego biggrin.gif Tylko na budynku mieszkalnym obok PZU biggrin.gif

no tak a jakiej jest sieci?
syzio
A jaki to adres?
Sebastian22
Krolowej Jadwigi ale ile to nie wiem....
aero
Królowej Jadwigi 6, stoi tam nowy BTS PTK Centertel
mydliczek
Dąbrowa Górnicza, ul. Legionów Polskich 123

syzio
Wie ktoś może kiedy ruszy ten BTS?
Orange nareszcie pokryl juz UMTS podobnie jak od dawna Era. Tylko wciaz Plus nie dociera wedlug mapek.

Orange:
syzio
Tylko u mnie w mieszkaniu (Mydlice) są dwie kreski zasięgu :/
mydliczek
Legionów Polskich 137

syzio
Co to jest? Za cienkie to na umocowanie BTS-a
KAMAZ
Tu mi najbardziej pasowało:

CYTAT
2014-05-05 / 08:07

Miasto uruchomiło darmowy Internet

Wystarczyło jedno „kliknięcie” i szerokie pasmo darmowego Internetu dla mieszkańców popłynęło do 24 hot-spotów zlokalizowanych w różnych częściach Dąbrowy Górniczej. Uruchomione punkty dostępu są tylko częścią projektu „Rozwoju społeczeństwa informacyjnego”, który realizowany jest obecnie w naszym mieście.

- Nowoczesne technologie stawiają przed nami nowe możliwości ale i nowe wyzwania, którym musimy sprostać. Korzystanie z Internetu stało się dziś tak naturalne, że powoli przestajemy potrafić funkcjonować bez dostępu do sieci, która w Dąbrowie dzisiaj stała się jeszcze bardziej dostępna – mówił podczas uruchomienia darmowych punktów dostępu prezydent Dąbrowy Zbigniew Podraza.

Z bezpłatnego połączenia z Interentem będzie można skorzystać m.in. w budynkach miejskich instytucji, a także na Placu Wolności w Centrum, Placu Bema w Gołonogu, w Parku Hallera, na ul. 3-go Maja, deptakach na Mydlicach Północnych i Południowych, na Broadwayu, na osiedlach Kasprzaka, Adamieckiego, Łęknice, Młodych Hutników. Dostęp do sieci będzie również w okolicy targowiska, na plaży nad Pogorią III, w Strzemieszycach i Antoniowie.

Aby uzyskać dostęp do sieci należy włączyć Wi-Fi w swoim urządzeniu (telefon, tablet, komputer), uruchomić przeglądarkę Internetową i założyć konto użytkownika, które już na stałe otworzy dostęp do Internetu w każdym hot spocie na terenie miasta. Potem potwierdzić swoje dane, przesłać do operatora otrzymany SMSem kod. Przy kolejnym logowaniu do systemu podaje się już tylko swoje zdefiniowane hasło. Nazwa sieci, którą należy wybrać to „Dębowy Świat”.

Tak, jak w całej Polsce, także w Dąbrowie Górniczej, Urząd Komunikacji Elektronicznej, chroniąc interesy operatorów komercyjnych, wprowadza ograniczenia dla bezpłatnych punktów dostępu. Dlatego transfer wyniesie w nich 512 kb/s, a sesja będzie automatycznie zrywana co 45 minut na 15 minut. Podczas tej 15 minutowej przerwy nie zostaniemy jednak całkowicie „odcięci od Internetu”. W tym czasie bez żadnych ograniczeń będzie można przeglądać oficjalną stronę miasta www.dabrowa-gornicza.pl, stronę Dębowego Maj Festiwalu www.debowymaj.pl czy Dąbrowskiego Budżetu Partycypacyjnego www.twojadabrowa.pl

Uruchomione dzisiaj hot spoty są tylko częścią ogromnego projektu w ramach którego na terenie całego miasta ułożona została sieć światłowodowa o długości 53 km, która połączyła wszystkie miejskie instytucje oraz 63 placówki oświatowe.

- Sieć, która powstała stworzyła swojego rodzaju cyfrowy szkielet, który wszystkim podłączonym jednostkom udostępnia bezpieczny dostęp do szybkiego Internetu. Dzięki takiemu rozwiązaniu możemy np. centralnie zabezpieczyć Internet dostarczany szkołom w taki sposób, aby niedostępne były treści zawierające przemoc czy przeznaczone dla osób pełnoletnich. To również możliwość centralnej ochrony antywirusowej czy jednoczesny i bardzo szybki przesył danych. – mówi Michał Rabka, naczelnik Wydziału Informatyki i koordynator całego projektu.

Sam system stwarza też wiele innych, bardziej zaawansowanych możliwości, które w przyszłości mogę bezpośrednio wpływać na funkcjonowanie całego miasta. Stworzona sieć może ułatwić rozwój systemu monitoringu miejskiego czy realizację wizji „inteligentnego miasta”, gdzie przy wykorzystaniu możliwości sieci pracują systemy monitorowania i sterowania organizmem miejskim, np. systemy sterowania ruchem miejskim, zdalne monitorowanie poziomu wód, czy nawet przy współpracy ze Strażą Pożarną monitorowanie wilgotności ściółki leśnej.

A o tym, że sieć ma potencjał najlepiej świadczy technologia użyta do jej budowy.

- Jest to sieć nowej generacji, która w zasadzie nie posiada żadnych ograniczeń i pozwoli zabezpieczyć potrzeby telekomunikacyjne mieszkańców Dąbrowy przez najbliższe 30 lat. Aby pokazać to, choć trochę obrazowo, proszę sobie wyobrazić, że kanalizacja budowana pod sieć może pomieścić do 1600 włókien światłowodowych, a na dzień dzisiejszy tylko 100 włókien jest w stanie „przepuścić” wszystkie rozmowy telefoniczne, które obecnie odbywają się na całym świecie. To pokazuje innowacyjność tego projektu oraz szanse, jakie stwarza on przed Dąbrową i jej mieszkańcami. – podsumowuje naczelnik Rabka.

Dzisiejsze uruchomienie hot spotów, mimo tego że na razie ma charakter testowy, jest w pełni przepustowe. W przypadku gdyby jednak pojawiły się jakieś ewentualne problemy czy uwagi prosimy o ich mailowe zgłaszanie na adres: mjanoska@dabrowa-gornicza.pl

Wartość całego projektu „Rozwoju społeczeństwa informacyjnego” wynosi niemal 23 mln zł. Unijne dofinansowanie opiewa na ponad 14 mln zł.

Źródło: dg.pl

Leszek
A właśnie byłem ciekaw, czy to już działa - widziałem skrzynki w parku Hallera i na Placu Bema (ale że w "przelocie", nie chciało mi się wyciągać telefonu i sprawdzać czy jest sygnał).

Ciekaw jestem, co rozumieją przez Osiedle Kasprzaka, pewnie okolice poczty/biblioteki, w mieszkaniu mi w każdym razie nie znajduje tej sieci.
Z tymi hot spotami to mamy trochę bałagan na forum i w kilku wątkach tongue.gif

Udało Wam się połączyć? Ja kiedyś spróbowałem i się nie dało (był Debowy Swiat i jakiś dg test).
Leszek
Telefon łapał mi sieć Dębowy Świat (na Placu Bema) i wyświetlał okno rejestracji - więc chyba działało smile2.gif
Rokko31
Mnie udało się połączyć już jakieś 2 miesiące temu jak jeszcze nie było oficjalnego startu, ale teraz pokazuje mi błędny login cały czas i nie wiem co mam zrobić a drugi raz nie mogę się zarejestrować bo numer telefonu jest już zajęty.
Na Windows Phone jest problem z połączeniem - niby łączy się szybko ale zaraz rozłącza i nie da się wczytać tej specjalnej strony. Raz mi się jakoś udało.

Jak ruszy oficjalnie to powinni dać mapę punktów na stronie urzędu i w terenie zamontować tabliczki.
xMarcinx
Przecie już dawno był start, na leknicach i wszędzie gdzie sprawdzałem też są takie problemy. Po prostu bardzo słabe nadajniki. Amatorszczyzna

http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/342...potow,id,t.html

ktoś pisał pod adres podany w artykule?
z tego artykułu
CYTAT
Uruchomienie hot spotów, mimo tego że na razie ma charakter testowy, jest w pełni przepustowe

Zasięg miałem na maksa (blisko anteny), ale sprzętu to już nie wymienią. Niech to jakoś skonfigurują i oznakują miejsca.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.