Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Budynki do wyburzenia
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3
zizi
Teraz doszedł stary dworzec. Dzisiaj go zwiedziłam wewnątrz,jak poprawię zdjęcia to wstawię.
Slyzaba
Na dworcu zaczęły się już jakieś prace ??

Miałem na myśli ulicę Łączącą - niestety przez krzaki nie widać za dużo: https://maps.google.pl/maps?q=D%C4%85browa+...59.72,,0,-11.01

widok z góry:
https://maps.google.pl/maps?q=D%C4%85browa+...85skie&z=20
zizi
Galeria wyburzanego dworca

Bathurst
Obejrzałem z uwagą zdjęcia. Robią wrażenie stare ręczne zapiski i strzępy gazet....

Kiedy zacznie się wyburzanie?

PS. Martwię się o dworzec w Gołonogu sad.gif
Sebastian22
CYTAT(Bathurst @ sob, 20 lip 2013 - 00:24) *
Obejrzałem z uwagą zdjęcia. Robią wrażenie stare ręczne zapiski i strzępy gazet....

Kiedy zacznie się wyburzanie?

PS. Martwię się o dworzec w Gołonogu sad.gif

nie martw sie, na pewno wkrotce zostanie po nim kupa gruzu wink.gif
Grzegorz-dg
Szkoda że taki budynek przy ulicy Sienkiewicza się marnuje można by go wyremontować i zrobić w nim na nowo mieszkania ,tylko czy koszty by nie były większe od postawienia nowego budynku,ciekawe czy go wyburzą ,czy wyremontują miasto pewnie szuka właściciela budynku .Orientuje się ktoś do kogo ten budynek należy czy jest to prywatny właściciel czy MZBM a tak to straszy taka ruina w centrum miasta ,powinni coś z tym zrobić jakieś działania zmierzające do poprawy stanu rzeczy.Drugim takim budynkiem jest budynek przy ulicy Kościuszki na wprost budowanego marketu Aldi też dalej stoi taka ruina.Bathurst a co do dworców to na stronie facebooka na profilu oficjalnym Dąbrowy Górniczej był wpis że jedyne co planuje zrobić PKP z dworcami w naszym mieście to je wyburzyć także twoje obawy w tej materii są uzasadnione.
xMarcinx
Ten przy aldim mieli rozbierać, kiedyś było na forum.
Slyzaba
Dziś wokół kamienicy przy Wojska Polskiego 3 pojawiły się blachy odgradzające ją od chodnika. Czyżby początek prac rozbiórkowych czy tylko zabezpieczenie?

Zielony znacznik:
http://dawnadabrowa.pl/fotografia/historyc...kiego_1337.html

https://maps.google.pl/maps?q=Wojska+Polski...105.02,,0,-2.28

matidg
CYTAT
Dąbrowa Górnicza Kościuszki rudera: patowa sytuacja
2013-09-27, Aktualizacja: dzisiaj 12:16

Dąbrowa Górnicza Kościuszki rudera. Rozpadające się dwa budynki przy ul. Kościuszki 8, w samym centrum miasta, na stałe wpisały się już w krajobraz naszego miasta. Niestety szpecą go strasznie, bo rudery same się rozpadają na naszych oczach, a do tego są niebezpieczne dla przechodniów.

Dąbrowa Górnicza Kościuszki rudera: 17 spadkobierców

Choć i w tym przypadku sprawa jest patowa. Miasto na wniosek PINB może dokonać rozbiórki obiektu stwarzającego zagrożenie.

– Jest to decyzja trudna, ponieważ nie można dogadać się z właścicielami. Przez siedem lat nie uporządkowali spraw własnościowych, nie mają dokumentów, które można i trzeba skompletować. Wnieśli do sądu o założenie księgi, ale ze względu na brak dokumentów sąd odrzucił wniosek. Gdy nawet miasto rozbierze budynki, działka i tak dalej należeć będzie do osób prywatnych, miasto nie wyegzekwuje pieniędzy, a na dodatek może zostać zaskarżone, że działa na prywatnej własności. Właściciele podtrzymują dalej, że chcą sprzedać nieruchomość – informuje Lucyna Stępniewska.
Wydawałoby się, że nie powinno być problemów z ich wyburzeniem, choć nie ma na to zgody właścicieli, którzy jednak nie dbają o swoją własność. Miasto na razie nie chce jednak decydować się na tak radykalne rozwiązanie.

Wracamy do tej sprawy, sprawdzając, jaki jest aktualny stan prawny działań, by w końcu zostały zrównane z ziemią. Dowiedzieliśmy się, że w kwietniu 2006 roku Rada Miejska podjęła uchwałę, w której wyraziła zainteresowanie wykupem działki przy ul. Kościuszki 8 pod warunkiem uregulowania stanu prawnego przez właścicieli.

– Przez te siedem lat „sukcesem” jest doprowadzenie przez postępowania spadkowe do określenia końcowego (przynajmniej na tę chwilę) liczby spadkobierców. Jest ich 17. Od 2007 roku PINB prowadzi postępowanie administracyjne w sprawie „niedostatecznego stanu technicznego budynku”. Wydał dwie decyzje o rozbiórce. Pierwszą w grudniu 2010 roku, drugą w kwietniu 2013 roku. Właściciele wnoszą odwołania. Teraz czekamy na decyzję Wojewódzkiego Inspektora Nadzoru Budowlanego. Potem dąbrowski PINB będzie musiał podjąć kolejne kroki – informuje Lucyna Stępniewska z Urzędu Miejskiego.

Dąbrowa Górnicza Kościuszki rudera: chcą sprzedać, ale efektów nie ma

Zgodnie z obowiązującymi przepisami PINB, ze względu na zagrożenie, zgłosił sprawę do prokuratury. Ta pod koniec maja 2013 roku wszczęła postępowanie Choć i w tym przypadku sprawa jest patowa. Miasto na wniosek PINB może dokonać rozbiórki obiektu stwarzającego zagrożenie.

– Jest to decyzja trudna, ponieważ nie można dogadać się z właścicielami. Przez siedem lat nie uporządkowali spraw własnościowych, nie mają dokumentów, które można i trzeba skompletować. Wnieśli do sądu o założenie księgi, ale ze względu na brak dokumentów sąd odrzucił wniosek. Gdy nawet miasto rozbierze budynki, działka i tak dalej należeć będzie do osób prywatnych, miasto nie wyegzekwuje pieniędzy, a na dodatek może zostać zaskarżone, że działa na prywatnej własności. Właściciele podtrzymują dalej, że chcą sprzedać nieruchomość – informuje Lucyna Stępniewska. .
kwintosz
Tragedia z tą ruderą. rolleyes.gif Czy w tym kraju prawo zawsze musi być takie popieprzone? Te procedury, odwołania, decyzje, zaskarżenia, wszystko trwa to latami... wink.gif Najgorsze w tym wszystkim jest to, że bardzo często ludzie sami specjalnie do tego doprowadzają, bo mają w tym własny interes.

Z tą kamienicą tyle lat już ciągnie się ta sprawa i raczej nie widzę końca. wink.gif
:)
ciekawe kto odpowie, jak komuś coś się stanie
Slyzaba
CYTAT
Dziś wokół kamienicy przy Wojska Polskiego 3 pojawiły się blachy odgradzające ją od chodnika. Czyżby początek prac rozbiórkowych czy tylko zabezpieczenie?

Zielony znacznik:

Wczoraj pojawiła się tablica ROZBIÓRKA - jeśli ktoś będzie w okolicy, a prace się zaczną, to prośba o zrobienie zdjęcia.
Bathurst

CYTAT
Dąbrowa ośrodek przetarg: nie ma chętnych
2013-10-11, Aktualizacja: wczoraj 17:08

Dąbrowa ośrodek przetarg. Nie ma chętnych na kupno terenu wraz z budynkami po byłym Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym dla Dzieci Słabo Widzących i Niewidomych w Gołonogu. Nikt nie zgłosił się do przetargu.
Wychowankowie ośrodka przenieśli się do nowoczesnego kompleksu przy ul. Swobodnej
Masz zdjęcie do tego tematu? Wyślij

Wychowankowie ośrodka przenieśli się do nowoczesnego kompleksu przy ul. Swobodnej
Dąbrowa ośrodek przetarg: nie ma chętnych

Miasto chce szybko sprzedać budynek po byłym Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym dla Dzieci Słabo Widzących i Niewidomych im. Zofii Książek-Bregułowej w Gołonogu. Nieruchomość znajduje się przy ul. Kwiatkowskiego, a nie Wybickiego, do której pierwotnie została przypisana.

Całość terenu przeznaczonego do sprzedaży to działka zabudowana i niezabudowana o łącznej powierzchni 1 ha 6402 m kw. Cena wywoławcza nieruchomości to 4 mln 546 tys. zł. W tym cena gruntu 3 mln 116 tys. zł oraz cena budynków 1 mln 430 tys. zł. Wadium wynosiło 454 tys. zł. Do wylicytowanej sprzedaży działki miał zostać doliczony 23-procentowy podatek VAT.

Taka oferta nie wywołała jednak wsród nikogo zainteresowania.

Dąbrowa ośrodek przetarg: co chcą sprzedać?

Nieruchomość zabudowana jest:

• budynkiem szkoły z internatem (typu „Lipsk”) - o pow. użytkowej 4.745 m2 i kubaturze 21.467 m3, wzniesionym w latach 70-tych ubiegłego stulecia, wolnostojącym, o konstrukcji mieszanej. Budynek posiada pięć kondygnacji naziemnych oraz pełne podpiwniczenie. Ze względów przeciwpożarowych piąta kondygnacja została w 2006 roku wyłączona z użytkowania

• budynkiem stołówki - o pow. użytkowej 859 m2 i kubaturze 5.765 m3, wzniesionym w latach 70-tych ubiegłego stulecia, parterowym, częściowo podpiwniczonym, wolno stojący o konstrukcji żelbetowej
• budynkiem garażowym - o pow.
użytkowej 16,32 m2 i kubaturze 52 m3, budynek wzniesiony w technologii tradycyjnej z bloczków gazobetonowych.

Dąbrowa ośrodek przetarg: no to może rozbiórka?

Jak dowiedzieliśmy się w Urzędzie Miejskim na razie miasto nie zamierza po wrześniowym przetargu wyznaczać nowego terminu dla oferentów. Dlaczego? Ponieważ rozważa możliwość wyburzenia budynku ośrodka na własny koszt, a dopiero potem będzie się starało sprzedać sam grunt, który rzeczywiście może bardziej zainteresować potencjalnych nabywców. Na razie wiążące decyzje jeszcze jednak nie zapadły.

http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/arty...0b300c2f,1,3,11
Leszek
CYTAT(Slyzaba @ wto, 01 paź 2013 - 01:40) *
CYTAT

Zielony znacznik:

Wczoraj pojawiła się tablica ROZBIÓRKA - jeśli ktoś będzie w okolicy, a prace się zaczną, to prośba o zrobienie zdjęcia.

Wczoraj (nie miałem niestety aparatu) brakowało już mniej więcej połowy piętra.
luket
"Słynna" rudera na ul. Kościuszki właśnie kończy swój żywot... Niestety nie miałem aparatu.
sandwich
Porobiłem tam parę zdjęć miesiąc temu. Jak wrócę do domu spróbuję zamieścić.
Slyzaba
Dzięki luket za informację.

Do użytkowników forum - może ktoś tam będzie jeszcze dzisiaj przechodził/przejeżdżał i może zrobić zdjęcia wyburzenia?
xMarcinx
ja mam fotki ale slabej jakości
sandwich
Zdjęcia z Kościuszki

Leszek
W końcu, w końcu, w końcu smile2.gif
Nawet jeżeli zostanie udeptane klepisko i tak będzie wyglądać o niebo lepiej.

Żałuję, że nie zrobiłem zdjęć kilka lat temu - fajne cmentarzysko lodówek była za tym budynkiem. A może ktoś ma foty?
sandwich
Artykuł i zdjęcia z rozbiórki są na Wyborczej.
http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnowiec...067056.html?i=2

A czym za tym budynkiem nie był czasem skup złomu?
Slyzaba
Tyle, że fotek z GW nie mogę wykorzystać...

xMarinx:
CYTAT
Błąd kodowania zawartości

Otwierana strona nie może zostać wyświetlona, ponieważ używa nieprawidłowych lub nieobsługiwanych metod kompresji.

Należy poinformować właścicieli witryny o tym problemie.

sandwich:
Mogę wykorzystać u siebie 1-2 zdjęcia?
Mały77
CYTAT(Slyzaba @ wto, 03 gru 2013 - 15:34) *

Prezydent się chyba zgodzi wink.gif
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.7...4658&type=1
sandwich
CYTAT(Slyzaba @ wto, 03 gru 2013 - 17:34) *

xMarinx:
CYTAT
Błąd kodowania zawartości

Otwierana strona nie może zostać wyświetlona, ponieważ używa nieprawidłowych lub nieobsługiwanych metod kompresji.

Należy poinformować właścicieli witryny o tym problemie.

sandwich:
Mogę wykorzystać u siebie 1-2 zdjęcia?

Pewnie. Wszystkie. biggrin.gif
luket
CYTAT(sandwich @ wto, 03 gru 2013 - 14:44) *
A czym za tym budynkiem nie był czasem skup złomu?

Skup złomu jest na Przybylaka jakieś 200 metrów dalej i chyba ma się dobrze smile2.gif

Przy ruderze był swojego czasu popularny bar piwny wink.gif
Slyzaba
Mały77 smile2.gif

CYTAT

Już napisałem prośbę smile2.gif
Grzegorz-dg
To dobra wiadomość że miasto zdecydowało się podjąć decyzję o wyburzeniu tej ruiny.Miasto było zawsze skłonne wyburzyć ten budynek tylko właściciel budynku nie był zainteresowany tym i wszystko się tak przedłużało a tu takie zmiany na lepsze.Slyzaba ty jako zasłużony dla miasta i mieszkańców kolekcjoner fotografii miejskich dostaniesz zgodę od prezydenta bezproblemowo. smile2.gif Pozostaję nam jeszcze budynek przy ulicy Sienkiewicza.
Slyzaba
Grzegorz-dg:
CYTAT
Slyzaba ty jako zasłużony dla miasta i mieszkańców kolekcjoner fotografii miejskich dostaniesz zgodę od prezydenta bezproblemowo.

- póki co milczy...

Z tych największych budynków, to rzeczywiście kamienica przy Sienkiewicza jest numerem 1.
Slyzaba
Jest zgoda od Prezydenta więc niedługo wrzucę kilka zdjęć na stronę smile2.gif
zizi
W końcu na Kościuszki wyburzyli. Za długo to stało.
Leszek
Ale uwinęli się błyskawicznie - dziś rano już było puściutko, wyrównane, bez gruzu.
Ale te garaże z tyłu też nie są ozdobą centrum.
signaal
Tak mi się przypomniało nt. garaży - gdzieś w tym roku zniknęły niepostrzeżenie garaże położone przy Spisaka/Sadowej.
Zniknął też, wraz z przyczółkami, wiadukt w nad linią kolejową nr 1 w pobliżu pierwszej Pogorii.
Leszek
Wiadukt przy Pogorii został rozebrany ponad rok temu - w listopadzie.
Tzn. przęsło, nie wiem, kiedy przyczółki - nawet nie wiedziałem, że ich już nie ma.
xMarcinx
PKP przypomina sobie o swoich terenach?!
Bathurst
PKP wyburzyło też budynki mieszkalne przy przejeździe kolejowym koło Pogorii I
Grzegorz-dg
W serwisie Naprawmy To czytałem kilka wpisów na temat garaży że są postawione nielegalnie może to te przy Sadowej ,Spisaka dlatego zniknęły.
xMarcinx
Przecie takich garaży stawianych nielegalnie w mieście jest pełno, zwykle to rozlatujące się blaszaki lub wykonane z betonowych prefabrykatów wykorzystywanych podczas stawiania bloków. Dziwne by zaczynali ich likwidowanie od obrzeży. Choć w sumie ciekawa inicjatywa, kiedyś czytałem, że gminy wynajmują detektywów by ustalać właścicieli garaży.
Leszek
CYTAT(Bathurst @ czw, 12 gru 2013 - 16:14) *
PKP wyburzyło też budynki mieszkalne przy przejeździe kolejowym koło Pogorii I

A ten przy Laskach jeszcze stoi?
Bathurst
dawno tam nie byłem - we wrześniu, o dziwo jeszcze stał
Sebastian22
Chodzi o kolonie Matheron ? a to nie były huciane kamienice?

http://www.dabrowa.pl/dg_dzielnica_matheron.htm#MATHERON - DAWNA DG
Leszek
Raczej chodzi o budynek bezpośrednio przy Gwardii Ludowej - praktycznie naprzeciwko Żeglarskiej.

A Matheron był górniczy (kop. Paryż), nie hutniczy smile2.gif
Slyzaba
Na dowód słów Leszka ;-)

http://dawnadabrowa.pl/pocztowka/kolonja,m...lonogu_831.html

Bathurst
jutro niedziela, integracja rodzinna itd. Po prostu udajcie się na spacer w tamte okolice i sami obczajcie, czego w krajobrazie brakuje wink.gif

PS. Wyburzyć Matheron ?! Boga nie ma w takim razie............
Leszek
To bardziej do wątku o drogach, chyba, że przy okazji jakiś dom zlikwidują wink.gif
Bathurst
Teraz to już muszą wyburzyć jakąś chałupę, żeby post się zgadzał z tytułem wink.gif

Tak się zahaczyłem jakoś na hasło "wyburzają"
mawwm
CYTAT(Bathurst @ nie, 22 gru 2013 - 12:27) *
Teraz to już muszą wyburzyć jakąś chałupę, żeby post się zgadzał z tytułem wink.gif

Tak się zahaczyłem jakoś na hasło "wyburzają"

w końcu dla mieszkających "pod mostem" wiadukt to dom, a dom to budynek - ech, zapętliłem się chyba blink.gif
Po chyba już kilkunastu latach wyburzają resztki Varpleksu. Pewnie niektórzy pamiętają jaka to była ogólnopolska afera. Przez te lata miasto musiało często sprzątać niezabezpieczony teren.
Jest nowy właściciel. Kiedyś miała być licytacja komornicza. Teren przeznaczony pod usługi. Ciekawe czy w przyszłości pojawi się tam jakiś sklep.
Slyzaba
Ktoś może tamtędy będzie przejeżdżał?? I mógłby zrobić foto??

https://maps.google.pl/?ll=50.334398,19.200...mp;t=h&z=19
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.