Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wywiad z rzecznikiem
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > OFF-TOPIC > Humor
Misiek
Wywiad z rzecznikiem wrocŁawskiego MPK

Joanna BanaŚ: Dlaczego pasaŻer waszego tramwaju nie moŻe przesiĄŚĆ siĘz wagonu do wagonu?

Janusz Rajces, rzecznik wrocŁawskiego MPK: MoŻe, tylko musi skasowaĆ drugi bilet.

- Jak to? PrzecieŻ nadal jedzie tym samym tramwajem i ma bilet.

- Regulamin przewozowy mÓwi wyraĹşnie: bilet jest waŻny w tym wagonie, w ktÓrym zostaŁ skasowany.

- Przepis przepisem, ale staram siĘzrozumieĆ jego sens. Tak naprawdĘ, dlaczego nie mogĘzmieniĆ wagonu?

- Przebiec na czerwonym teŻ pani moŻe, tyle Że ryzykuje pani wypadkiem albo mandatem. A tutaj ryzykuje pani, Że zŁapie jĄ kontroler.

- Ale przechodzenie na czerwonym jest niezgodne z prawem, a przesiadanie siĘz wagonu do wagonu nie.

- Jakby siĘludzie tak przesiadali, to kontrolerom byŁoby trudno pracowaĆ.

- Czyli wygoda kontrolerÓw ma byĆ argumentem?

- Argumentem jest przepis. A poza tym jeŚli kupuje pani bilet na pociĄg, to chociaŻ do Gdańska jedzie i 15.30, i o 18.15, to pani ma bilet tylko na ten o 15.30.

- Przepraszam, ale tylko jeŚli to miejscÓwka, a u nas jakoŚ w tramwajach ich nie ma.

- A po co w ogÓle siĘprzesiadaĆ?

- PrzecieŻ sĄ sytuacje, kiedy trzeba siĘprzesiĄŚĆ, na przykŁad gdy w naszym wagonie jadĄ pijani, agresywni ludzie.

- O tak, uciec jest najproŚciej, a przecieŻ trzeba zainterweniowaĆ.

- SzczegÓlnie gdy siĘjedzie na przykŁad z maŁym dzieckiem?

- Nie ma powodu, by zmieniaĆ wagon. MoŻna podejŚĆ do motorniczego, a on juŻ wie, co robiĆ.

- Ale przecieŻ w drugim wagonie nie ma motorniczego...

- No wŁaŚnie, on przestrzega przepisu. Nie ma go w drugim wagonie, bo nie moŻe przejŚĆ, gdyŻ teŻ musiaŁby skasowaĆ bilet.

- To jak interweniowaĆ, jeŚli jest siĘw drugim wagonie, w ktÓrym nie ma motorniczego?

- PrzejŚĆ do pierwszego i skasowaĆ bilet...

- SkasowaĆ bilet?!

- OczywiŚcie. Przepis jest wyraĹşny.

- Czy motorniczy przejdzie do drugiego wagonu i zainterweniuje?

- JeŚli skasuje mu Pani bilet, to tak.

- Ja mam kasowaĆ bilet za motorniczego?!

- OczywiŚcie, przecieŻ mÓwiŁem Pani, Że motorniczy nie przechodzi, bo musiaŁby kasowaĆ bilet. JeŚli chce Pani interwencji, to musi Pani mieĆ dodatkowy bilet dla motorniczego, a najlepiej dwa, Żeby mÓgŁ wrÓciĆ do pierwszego wagonu.

- A po co bĘdzie jeszcze przechodziŁ?

- Jak to po co? KtoŚ musi kierowaĆ tramwajem!

- To nie moŻe po prostu przejŚĆ jak czŁowiek?!

- ProszĘPani, przecieŻ przepis wyraĹşnie mÓwi, Że bez skasowania dodatkowego biletu nie moŻna przechodziĆ... Poza tym motorniczy to nie jakiŚ czŁowiek, a motorniczy. To zasadnicza rÓŻnica!

- Wie Pan, to ja wolĘzostaĆ w tym pierwszym wagonie i nie interweniowaĆ...

- No widzi Pani, od razu mÓwiŁem: po co przechodziĆ i robiĆ zamieszanie!

blink.gif blink.gif blink.gif
adzime
To jest klasyk laugh.gif laugh.gif Jaki z tego wniosek TRZEBA MIESIĘCZNE KUPOWAĆ laugh.gif laugh.gif laugh.gif
rafi
Hyhyhyh. No chyba, ze to bedzie miesieczny tylko na wybrany wczesniej wagon biggrin.gif Dobrze ze u nas praktycznie same pojedyncze jezdza... biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.