![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 500 Dołączył: czw, 04 wrz 03 Skąd: DG - Reden Nr użytkownika: 19 ![]() |
Wywiad z rzecznikiem wrocŁawskiego MPK
Joanna BanaŚ: Dlaczego pasaŻer waszego tramwaju nie moŻe przesiĄŚĆ siĘz wagonu do wagonu? Janusz Rajces, rzecznik wrocŁawskiego MPK: MoŻe, tylko musi skasowaĆ drugi bilet. - Jak to? PrzecieŻ nadal jedzie tym samym tramwajem i ma bilet. - Regulamin przewozowy mÓwi wyraĹşnie: bilet jest waŻny w tym wagonie, w ktÓrym zostaŁ skasowany. - Przepis przepisem, ale staram siĘzrozumieĆ jego sens. Tak naprawdĘ, dlaczego nie mogĘzmieniĆ wagonu? - Przebiec na czerwonym teŻ pani moŻe, tyle Że ryzykuje pani wypadkiem albo mandatem. A tutaj ryzykuje pani, Że zŁapie jĄ kontroler. - Ale przechodzenie na czerwonym jest niezgodne z prawem, a przesiadanie siĘz wagonu do wagonu nie. - Jakby siĘludzie tak przesiadali, to kontrolerom byŁoby trudno pracowaĆ. - Czyli wygoda kontrolerÓw ma byĆ argumentem? - Argumentem jest przepis. A poza tym jeŚli kupuje pani bilet na pociĄg, to chociaŻ do GdaĹska jedzie i 15.30, i o 18.15, to pani ma bilet tylko na ten o 15.30. - Przepraszam, ale tylko jeŚli to miejscÓwka, a u nas jakoŚ w tramwajach ich nie ma. - A po co w ogÓle siĘprzesiadaĆ? - PrzecieŻ sĄ sytuacje, kiedy trzeba siĘprzesiĄŚĆ, na przykŁad gdy w naszym wagonie jadĄ pijani, agresywni ludzie. - O tak, uciec jest najproŚciej, a przecieŻ trzeba zainterweniowaĆ. - SzczegÓlnie gdy siĘjedzie na przykŁad z maŁym dzieckiem? - Nie ma powodu, by zmieniaĆ wagon. MoŻna podejŚĆ do motorniczego, a on juŻ wie, co robiĆ. - Ale przecieŻ w drugim wagonie nie ma motorniczego... - No wŁaŚnie, on przestrzega przepisu. Nie ma go w drugim wagonie, bo nie moŻe przejŚĆ, gdyŻ teŻ musiaŁby skasowaĆ bilet. - To jak interweniowaĆ, jeŚli jest siĘw drugim wagonie, w ktÓrym nie ma motorniczego? - PrzejŚĆ do pierwszego i skasowaĆ bilet... - SkasowaĆ bilet?! - OczywiŚcie. Przepis jest wyraĹşny. - Czy motorniczy przejdzie do drugiego wagonu i zainterweniuje? - JeŚli skasuje mu Pani bilet, to tak. - Ja mam kasowaĆ bilet za motorniczego?! - OczywiŚcie, przecieŻ mÓwiŁem Pani, Że motorniczy nie przechodzi, bo musiaŁby kasowaĆ bilet. JeŚli chce Pani interwencji, to musi Pani mieĆ dodatkowy bilet dla motorniczego, a najlepiej dwa, Żeby mÓgŁ wrÓciĆ do pierwszego wagonu. - A po co bĘdzie jeszcze przechodziŁ? - Jak to po co? KtoŚ musi kierowaĆ tramwajem! - To nie moŻe po prostu przejŚĆ jak czŁowiek?! - ProszĘPani, przecieŻ przepis wyraĹşnie mÓwi, Że bez skasowania dodatkowego biletu nie moŻna przechodziĆ... Poza tym motorniczy to nie jakiŚ czŁowiek, a motorniczy. To zasadnicza rÓŻnica! - Wie Pan, to ja wolĘzostaĆ w tym pierwszym wagonie i nie interweniowaĆ... - No widzi Pani, od razu mÓwiŁem: po co przechodziĆ i robiĆ zamieszanie! ![]() ![]() ![]() -------------------- Ten kraj to jest po prostu Polska
W tym kraju możesz ukraść, nigdy dostać Odwrócony do góry nogami raj Ten kraj, ten kraj, ten kraj ... |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 78 Dołączył: nie, 05 paź 03 Nr użytkownika: 26 ![]() |
To jest klasyk
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Rafi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 802 Dołączył: pon, 25 sie 03 Skąd: DG City Nr użytkownika: 15 ![]() |
Hyhyhyh. No chyba, ze to bedzie miesieczny tylko na wybrany wczesniej wagon
![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 12:27 |