Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Drewniana architektura Zagłębia
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Impreza
pulsatilla1214
Za zaglebie.info:

http://www.zaglebie.info/news_kultura.php?n=2763

"Drewniana architektura w Zagłębiu Dąbrowskim

Muzeum Zagłebia w Będzinie zaprasza do zwiedzania wystawy „Drewniana architektura w Zagłębiu Dąbrowskim" Na wystawie pokazane są fotografie oraz ryciny prezentujące drewniane budownictwo z Zagłębia obejmujące okres od XVIII w do czasów współczesnych. Niestniejącą już obiekty ilustrują archiwalne fotografie oraz ryciny. Pozostałe zdjęcia przedstawiają zachowane przykłady drewnianego budownictwa w terenie jak i przeniesionego do Górnośląskiego Parku Etnograficznego. Wystawa została przygotowana przez Damiana Adamczaka i Antoniego Kreisa z Górnośląskiego Parku Etnograficznego w Chorzowie. Aranżację w muzeum wykonał Bartosz Gawlik. Ekspozycji towarzyszy katalog, który można nabyć w muzeum.
Wystawa prezentowana będzie do końca stycznia 2007 w Pałacu Mieroszewskich w Będzinie.

do końca stycznia 2007, Muzeum Zagłębia w Będzinie (pałac)"

Korzystając z okazji chciałbym zwrócić się do wszystkich z następującym pytaniem:

- jakie znacie interesujace przykłady starej drewnianej i kamiennej zabudowy na terenie dzisiejszej Dąbrowy?

Willę Hubertus znamy, młyn w Okradzionowie też. Z najbliższego mi Gołonoga jednak znam także ciekawe obiekty - choćby z ulicy Laski czy ul. Kościelnej. Ostatnio zostałem zapytany o namiary do takich obiektów i szczerze mówiąc uświadomiłem sobie, że wiem o niewielu. A jest ich przecież znacznie więcej. Często na tak charakterystycznych dla Zagłębia śnieżnobiałych, kamiennych, wapiennych podmurówkach.

Drewno czarne ze starości, kamienne mury obrosłe mchem i trawą... Obejście otoczone murkiem z luźno układanych kamieni, bez zaprawy... Bielejące okiennice... O tej porze roku bez pelargonii, malw zaglądających przez okno... Zagubiona wśród trawy nieużywana od lat stara drewniana studnia...
vacu
Przy ul. Konopnickiej jest taki stary drewniany dom. Może nie tak stary jak te, o których piszesz no i pewnie nie tak interesujący ale ja się na tym nie znam a drewniany jest na pewno :-P.
Tzn. Nie wiem czy to na pewno jest ul. Konopnickiej - to jest za punktem Dziennika Zachodniego, naprzeciw targowiska.

Innych przykładów poza ww. również nie mogę sobie przypomnieć...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.