Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Święta w mieście
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
kwintosz
Wow, tylko popatrzcie:
CYTAT
Wybierzmy kolor iluminacji świetlnej świątecznej choinki

Szanowni Mieszkańcy Dąbrowy Górniczej!

Serdecznie zapraszamy do wypełniania ankiety dotyczącej koloru iluminacji świetlnej, w którą zostanie „ubrana” choinka ustawiona w Centrum naszego miasta z okazji Świąt Bożego Narodzenia.

Pobierz i wypełnij CHOINKA

Wypełnione ankiety prosimy przesyłać do 5 listopada 2008 roku na adres-mailowy wgk@dabrowa-gornicza.pl

UWAGA!

Swoją opinię można też wyrazić biorąc udział w krótkiej sondzie internetowej

www.dabrowa-gornicza.pl

To się szarpnęli.. smile.gif Ciekawe.. Czyżby czytali forum i zobaczyli że 3/4 osobom zeszłoroczna się nie podobała (?) czy może światełka się "spaliły" - choinki w ogródku czymś trzeba oświetlić.. laugh.gif i potrzebne są więc nowe..

Ja tam wysyłam..
Sebastian22
Też wysłałem - na kolorowe. Zrób ankiete zobaczymy czy wybiorą te same smile2.gif
syzio
Ja też wysłałem na kolorowe i tak samo zagłosowałem na stronie internetowej. Z sondy wynika, że większość jest za kolorowymi.
Dave
Co z tego, że o choice piszą, która nie była jeszcze taka tragiczna, jak pozostałe "ozdoby" to wstyd dla miasta?!
Arbas
Jestem za rozważnym wydatkowaniem publicznych pieniędzy i uważam, że nie ma sensu inwestować
w nowe oświetlenie, jeśli stare jest w dobrym stanie.
Może ktoś poda mieszkańcom ile w przybliżeniu taka zabawa kosztuje?
Najbardziej ucieszy się z corocznych zmian firma, która dostanie zlecenie na dekorację.
Niebieskie lampki pięknie harmonizowały z oświetleniem lodowiska, które było jak pamiętacie w tym samym kolorze i tworzyło piękny bajkowy klimat.
WIELOKOLOROWOŚĆ ŚWIĄTECZNYCH CHOINEK JEST JUŻ NA ŚWIECIE DEMODE!
Przyjrzyjcie się proszę bożenarodzeniowym relacjom z wielkich miast.
Nawiasem mówiąc, w ubiegłym roku w Katowicach w okresie świątecznym nie było ANI JEDNEJ LAMPKI.
Ciekawe ile zaoszczędzili? Proszę nie zrozumieć, że sugeruję to władzom Dąbrowie Górniczej.
Ale bez szaleństw na rokroczne zmiany...
Powtarzam więc pytanie:
- Ile miasto wyda na nowe oświetlenie i czy nie lepiej przeznaczyć te pieniądze na coś pożytecznego?
Dave
Mam jeszcze wycinek z gazety sprzed ok. 5 lat gdzie jest napisane, że DG wyda(ła) na świąteczne ozdoby kilkadziesiąc tysięcy złotych, a Sosnowiec zdaje się ponad 100 tys. zł!
Maryhna
zgodzę się z Arbasem, wielokolorowe ozdoby choinkowe wyglądają dobrze ale tylko wtedy, kiedy ubiera się choinkę na styl lat 80/90 żeby powspominać dawne czasy O.o;
poza tym zmniejsza się ryzyko kiczowatego oświetlenia kiedy ograniczymy je do jednego koloru smile2.gif

najświeższe wyniki sondy:

Czy iluminacja świetlna choinki świątecznej w centrum miasta ma być w kolorze:
wielokolorowym 51%
żółtym 18.8%
niebieskim 15.6%
czerwonym 14.6%

ehh.pl
bzenek
CYTAT(Dave @ pon, 13 paź 2008 - 10:04) *
Mam jeszcze wycinek z gazety sprzed ok. 5 lat gdzie jest napisane, że DG wyda(ła) na świąteczne ozdoby kilkadziesiąc tysięcy złotych, a Sosnowiec zdaje się ponad 100 tys. zł!

A cóż to za bidaporównanie z Sosnowcem ? Kraków czy Warszawa wydają rocznie milionowe kwoty i tam to efekty widać. U nas jest nędza.

Lampki lampkami, a mnie się tam marzy takie oficjalne miejskie odpalenie chionki i lodowiska. Prezydent, radni, mieszkańcy, prezenty... Jak pod Rockefeller Center w New Yorku. Mamy już walentynki, mikołaja to i taką tradycję sobie zaodoptujmy anv (2).gif

CYTAT(Arbas @ sob, 11 paź 2008 - 09:34) *
WIELOKOLOROWOŚĆ ŚWIĄTECZNYCH CHOINEK JEST JUŻ NA ŚWIECIE DEMODE!

My bzenek globulizacji, makdonaldyzacji oraz postępującej jednokolorowości chionek mówimy stanowcze NIE wink.gif

CYTAT(Maryhna @ śro, 15 paź 2008 - 03:12) *
kiedy ubiera się choinkę na styl lat 80/90 żeby powspominać dawne czasy O.o;

Łomatko, 80/90 to dawne czasy są ? blink.gif
Maryhna
@bzenek zależy dla kogo tongue.gif Ale chyba widzisz różnicę w tym jak wyglądały ozdoby choinkowe wtedy a jak wyglądają teraz?
bzenek
CYTAT(Maryhna @ śro, 15 paź 2008 - 17:29) *
Ale chyba widzisz różnicę w tym jak wyglądały ozdoby choinkowe wtedy a jak wyglądają teraz?

Pewnie, że widzę. Lampki choinkowe 20 lat temu były ze sto razy lepsze niż ten cały dzisiejszy jednorazowy szmelc z dalekiego wschodu. smile.gif
Maryhna
To prawda smile2.gif Fajnie wyglądałaby choinka wystrojona orzechami, słodyczami, łańcuchami ręcznie robionymi... ehh pomarzyć zawsze można smile2.gif
:)
Ogloszono przetarg:

CYTAT
Wykonawca zobowiązuje się dostarczyć przedmiot umowy, składający się z elementów iluminacji świątecznych. Elementy iluminacji świątecznych mają prezentować zróżnicowane symbole świąt Bożego Narodzenia (przedstawiające symbol mikołaja, choinki, gwiazdy, bombki, renifera).

A. Symbole iluminacji świątecznych, składające się z elementów słupowych z węży świetlnych
o wymiarach: wysokość 1,40m, szerokość 1m, przypominające kształtem choinkę i gałązkę choinki – po 20 sztuk każdego symbolu – łącznie 40 sztuk.

B. Symbole iluminacji świątecznych, składające się z elementów słupowych z węży świetlnych
o wymiarach: wysokość 1,80m, szerokość 1,10m, przypominające kształtem symbol świąt: mikołaja – 3 szt.; dzwonek – 2 szt.; bombkę – 2 szt.;, gwiazdę – 3 szt.- łącznie 10 sztuk.

C. Symbole iluminacji świątecznych, składające się z elementów słupowych z węży świetlnych
o wymiarach: wysokość 1m, szerokość 1m, przypominające kształtem zwierzątko
bożonarodzeniowe - renifer – 40 sztuk.

D. Symbole iluminacji świątecznych, składające się z elementów słupowych z węży świetlnych
o wymiarach: wysokość 1,60m, szerokość 1,40m, przypominające kształtem symbol świąt - mikołaja, dzwonek, bombkę, gwiazdę – po 5 sztuk każdego symbolu - łącznie 20 sztuk.

E. Symbole iluminacji świątecznych, składające się z elementów słupowych z węży świetlnych
o wymiarach: wysokość 1,70m, szerokość 2m, przypominające kształtem symbol świąt - mikołaja – 2 szt.; dzwonek – 3 szt.; bombkę – 3 szt.; gwiazdę – 2 szt. – łącznie 10 sztuk.

F. Symbole iluminacji świątecznych, składające się z elementów słupowych z węży świetlnych
o wymiarach: wysokość 3,90m, szerokość 1,60m, przypominające kształtem symbol świąt - mikołaja – 3 szt.; dzwonek – 3 szt.; bombkę – 2 szt.; gwiazdę – 2 szt. – łącznie 10 sztuk.

G. Symbole iluminacji świątecznych, składających się z elementów słupowych z węży świetlnych
o wymiarach: wysokość 1,40m, szerokość 1m, przypominające kształtem symbol świąt np. mikołaja, dzwonek, bombkę, gwiazdę – po 10 sztuk każdego symbolu - łącznie 40 sztuk.

H. Symbole iluminacji świątecznych, składających się z elementów linowo-elewacyjnych
z węży świetlnych o wymiarach: wysokość 1,30m, szerokość 6m, w kształcie napisu „Do siego roku” lub innym napisem związanym ze świętem bożonarodzeniowym – 1 sztuka.

I. Symbole iluminacji świątecznych, składających się z elementów słupowych z wypełnieniem
o wymiarach: wysokość 1,60m, szerokość 1,30m, przypominające kształtem symbol świąt - mikołaja – 9 szt.; dzwonek – 7 szt.; bombkę – 7 szt.; gwiazdę – 7 szt. – łącznie 30 sztuk.
syzio
Raczej w tym sezonie tych ozdób nie zobaczymy.
Termin: 30.10 i mają 30 dni na rozstrzygnięcie przetargu. dry.gif
Sebastian22
Jak to nie to kiedy? Musi to byc na ten sezon...przeciez stroi się miasto na pocz. grudnia (markety maja zaraz po wszystkich św. ale po to zeby nakrecic ludzi)
szer
CYTAT(syzio @ wto, 28 paź 2008 - 21:21) *

No to właśnie spokojnie zdążą ;d. Nie opłacałoby im się wysilać i robić w tym roku przetargu na ozdoby na przyszły rok. Więc w tym je ujrzymy (jak nie anulują przetargu xD).
No to ciekawe jak to będzie wyglądać w tym roku.
syzio
Mam nadzieje, że nie jakaś tandeta, która będzie szpecić. Chociaż, chyba gorzej już być nie może tongue.gif
Patrimonium
bożena... taa "światełka bedą u kogoś w ogróku, że zadrogie, że za tanie bo w wawie są droższe, że gorzej być nie może" światełka na choince to normalna rzecz - ozdoba taka, czym tu sie podniecać?
Dave
CYTAT(syzio @ wto, 28 paź 2008 - 21:21) *

Jak to nie? Jeśli wpłyną oferty/ta i pozytywnie rozpatrzą do końca listoapda i dostaną te ozdoby, to do połowy grudnia mogą wieszać. Pamiętam, że 2 lata temu nasze kochane miasto z założeniem świątecznych ozdób i ubrania choinki w centrum borykało się tuż przed Wigilią!
A żeby było śmieszniej, to ozdoby te rok temu wisiały i świeciły (!) jeszce kilka dni po 2 lutym czyli dniu, kiedy najpóźniej rozbiera się choinkę i ozdoby świąteczne! angry.gif
kwintosz
Wygrzebałem wykaz miejsc gdzie będą ozdoby świąteczne. Jest to załącznik do "Postępowania o udzielenie zamówienia prowadzone w trybie przetargu nieograniczonego o wartości zamówienia poniżej kwoty określonej w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8 Ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. -Prawo zamówień publicznych (tekst jednolity z 2007r. Dz.U. Nr 223 poz. 1655) na zadanie pn.: „Rozwieszenie iluminacji świątecznych na wytypowanych ulicach miasta Dąbrowy Górniczej w sezonach świątecznych: 2008/2009, 2009/2010, 2010/2011”. dostępnego pod poniższym adresem:
http://www.bip.dabrowa-gornicza.pl/BIP.asp...amp;ident=35069

A więc:
CYTAT
Załącznik nr 1 do umowy ZP/ 166 /WKD/08

Wymagania zamawiającego w zakresie wystroju świątecznego.

1. Ulica Graniczna wraz z parkingiem przed Urzędem Miejskim 8 komet, 8 motywów z gwiazdą zamontować na wytypowanych przez Zamawiającego słupach oświetlenia ulicznego i podłączyć do energii elektrycznej oświetlenia ulicznego.
2. Ulica 3-go Maja od ul. Bandrowskiego do ul. Górniczej 13 „śnieżynek” zamontować na wytypowanych przez Zamawiającego słupach oświetlenia ulicznego i podłączyć do energii elektrycznej oświetlenia ulicznego.
3. Ulica Sobieskiego od kładki do ul. Kościuszki 7 komet, 8 motywów z gwiazdą zamontować na wytypowanych przez Zamawiającego słupach oświetlenia ulicznego i podłączyć do energii elektrycznej oświetlenia ulicznego.
4. Ulica Królowej Jadwigi do ronda 19 komet, 19 motywów z gwiazdą zamontować na wytypowanych przez Zamawiającego słupach oświetlenia ulicznego i podłączyć do energii elektrycznej oświetlenia ulicznego.
5. Ulica Kościuszki 34 kurtyn świetlnych zamontować na wskazanych drzewach i podłączyć do energii elektrycznej oświetlenia ulicznego.
6. Ulica Kościuszki na odcinku od ul. Bandrowskiego do ul. Górniczej 7 zestawów (przewieszek) dekoracji świątecznych (skład zestawu kometa 2 szt. choinka 1 szt.) zamontować na wytypowanych przez Zamawiającego słupach oświetlenia ulicznego i podłączyć do energii elektrycznej oświetlenia ulicznego.
7. Ulica Kościuszki na odcinku ul. Bandrowskiego do ul. Sobieskiego 6 szt. komet zamontować na wytypowanych przez Zamawiająćego słupach oświetlenia ulicznego i podłączyć do energii elektrycznej oświetlenia ulicznego.
8. Plac przed DPK świetlne dekoracje świąteczne na bazie przewodu Houbena (dł. 80m., punkty świetlne co 0,33m.) rozwiesić pomiędzy słupami oświetleniowymi (w rejonie przystanku autobusowego). Zestaw dekoracji świątecznych (24 komety małe, 4 dzwonki, 4 choinki) zamontować na wytypowanych przez Zamawiającego słupach oświetlenia ulicznego i podłączyć do energii elektrycznej oświetlenia ulicznego.
9. Ulica Kościuszki 2 szt. duże choinki zamontować na wytypowanych przez Zamawiającego słupach oświetlenia ulicznego i podłączyć do energii elektrycznej oświetlenia ulicznego.
10. Choinka przed DPK oraz Placu Bema ozdoby choinkowe zamontować na choince
11. Aleja Róż 16 szt. motywów z gwiazdą zamontować na wytypowanych przez Zamawiającego słupach oświetlenia ulicznego i podłączyć do energii elektrycznej oświetlenia ulicznego.
12. Ulica Bandrowskiego 5 szt. motywów z gwiazdą zamontować na wytypowanych przez Zamawiającego słupach oświetlenia ulicznego i podłączyć do energii elektrycznej oświetlenia ulicznego.
13. Ulica Dąbrowskiego 5 szt. motywów z gwiazdą zamontować na wytypowanych przez Zamawiającego słupach oświetlenia ulicznego i podłączyć do energii elektrycznej oświetlenia ulicznego.
14. Ulica 3-go Maja od ul. Sobieskiego do ul. Bandrowskiego 10 szt. motywów z gwiazdą zamontować na wytypowanych przez Zamawiającego słupach oświetlenia ulicznego i podłączyć do energii elektrycznej oświetlenia ulicznego. 15. Około 15 elementów do zawieszenia na słupach oświetleniowych – do wykorzystania według zaleceń Zamawiającego.
(...)
18. Po demontażu iluminacji (demontaż od 01.02. kolejnego roku 07.02. 2009r.) Wykonawca dokona napraw uszkodzonych elementów i wymiany przepalonych żarówek oraz przewiezie elementy dekoracyjne do miejsca w którym będzie przechowywał iluminacje świąteczne do czasu wyłonienia przyszłego Wykonawcy (nie dłużej niż do dnia 31.10.2011r.) i wyda je w stanie sprawnym do dalszego użytku.

smile2.gif
Sebastian22
dziś widziałem choinki na pl. wolności - przypominały ustawienie z poprzedniego roku - znów będzie lodowisko przed PKZ?
michal_dg
bedzie lodowisko smile2.gif
muzzy
Będzie, jest info w ostatnim przeglądzie dąbrowskim.
Sebastian22
lada chwila powinni montowac juz caly ten zamowiony bożonarodzeniowy wystroj. moze juz zaczeli?
BARES
CYTAT(michal_dg @ pią, 28 lis 2008 - 19:38) *
bedzie lodowisko smile2.gif

Dzisiaj zaczeli się rozkładać
Beica
CYTAT(BARES @ pon, 01 gru 2008 - 21:25) *
Dzisiaj zaczeli się rozkładać

Potwierdzam, dzisiaj przechodziłem, widziałem.
W tym samym miejscu co rok temu, nawet drzewka tak samo tongue.gif. A ktoś wie kiedy ruszy?
kwintosz
Panowie od lodowiska jest osobny temat. Nie róbcie OT. Ja wiem że to światełka, choinki itp ale jednak jest osobny temat o lodowisku.

Następne posty będę kasował.

P.S otwarcie lodowiska 06.12.
picaro
To w sumie są światełka i lodowisko wink.gif

Nowe ozdoby zawieszone na ulicach nie sa ladne. Najgorsze te z tym czyms niebieskim
Sebastian22
CYTAT(:) @ pią, 05 gru 2008 - 23:23) *
Nowe ozdoby zawieszone na ulicach nie sa ladne. Najgorsze te z tym czyms niebieskim

Napewno sa ladniejsze niz te w Sosnowcu....nie jest źle.
Dave
Na pewno ładniejsze od tych starych niedoróbek!
Choć sam wygląd nowych też nie jest piorunujący - takie jakieś "chude" szkieleciki... No i za mało kolorów, zwłaszcza czerwonego i zielonego a za dużo białego!
CYTAT

Same lampki nie wystarczą
dziś

Władze miasta po raz pierwszy zdecydowały się wyróżnić tych, którzy w okresie świąt zdecydują się przystroić swoje domy w ciekawy, a jednocześnie niezbyt przesadny sposób.

Ogłosiły konkurs na "Najładniejszą bożonarodzeniową dekorację posesji".

- Pragniemy wyróżnić po-sesje, które będą wzorem do naśladowania dla innych mieszkańców. Chcielibyśmy nagrodzić w ten sposób inwencję we współtworzeniu atmosfery Bożego Narodzenia, czas i zaangażowanie w kreowaniu świątecznego charakteru posesji i otoczenia - podkreśla Zbigniew Podraza, prezydent Dąbrowy Górniczej.

Zgłoszenia przyjmowane będą w urzędzie miasta do najbliższego poniedziałku.

W tym roku gmina zdecydowała się także na radykalną zmianę świątecznego wystroju miejskich ulic. Poświęciła na to 230 tysięcy złotych. Kupi za to 400 nowych ozdób. W tym tygodniu nowe iluminacje w kształcie Mikołajów pojawiły się już m.in. przy ulicy Kościuszki. Tylko dekoracja bożonarodzeniowej choinki, która stanęła%07w centrum miasta kosztowała 15 tysięcy złotych.
PAS

Taki konkurs i rywalizacja troche jak na wsi
endriu
Zrozumiałem to tak, ze w każdej posesji na wsi będzie kejwin sam w domu laugh.gif

Jak będziecie przejeżdżać w odpowiednim czasie przez Preczów, na przeciwko dawnego budynku sklepu GS-u jest posesja, w której od dwóch, trzech lat jest kejwin sam w domu.

Nie wszystko co amerykańckie mnie się podoba. Takie mam zdanie.

Ale ładnie ze smakiem przybrane centrum miasta jest jak najbardziej na miejscu.

pozdr...
Peterek
A mi się podoba taka inicjatywa smile2.gif Kiedy się widzi nawet kiczowato naćpane ozdoby na domach to jakoś tak cieplej na sercu się w święta robi ^^
bzenek
CYTAT(:) @ czw, 18 gru 2008 - 23:30) *
Taki konkurs i rywalizacja troche jak na wsi

3/4 Dąbrowy Górniczej to właśnie tereny... hmm... podmiejskie. ;)

Konkurs fajny jest. Może kiedyś sam wystartuję. smile.gif

Najgorsze, że Boże Narodzenie z reguły wypada pod koniec roku i zawsze są wtedy kłopoty z zamknięciem domowego budżetu przy zakupach lampek choinkowych. mellow.gif

CYTAT(:) @ sob, 06 gru 2008 - 01:23) *

CYTAT(Dave @ sob, 06 gru 2008 - 20:49) *
Na pewno ładniejsze od tych starych niedoróbek! Choć sam wygląd nowych też nie jest piorunujący - takie jakieś "chude" szkieleciki... No i za mało kolorów, zwłaszcza czerwonego i zielonego a za dużo białego!

Zdecydowanie się w tej dziedzinie poprawiło. Chyba dotarły jakieś nowe transporty światełek. smile.gif

Takiego świątecznego "wypasu" to w DG jeszcze nie było. Udekorowana cała ulica Królowej Jadwigi i Piłsudskiego aż do targu/bazaru. Udekorowana Piłsudskiego przez stary Gołonóg. smile.gif

Ino brakuje mi jakiejeś mega-choinki na placu fontanny przed CH Pogorią i dekoracji na kładce do tegoż CH Pogoria.
No zmienilem troche zdanie co do dekoracji smile2.gif

Te pierwsze marne dekoracje zostaly uzpelnione duza iloscia kolejnych nowych, duzo lepszych. Od razu inny efekt. Fajne sa te wielkie, na tych wysokich slupach przy rondach.
Sebastian22
Wczoraj widziałem nawet jak montowali nowe dekoracji na Piłsudskiego w okolicy przystanku tr. Gołonóg Centrum. Montowali akurat po obu stronach jednocześnie na słupach, głośno krzycząc do siebie hasła typu "gdzie ty to montujesz poniżej tej krawędzi czy k...a jak? " istnie świąteczny klimat wink.gif Musze zobaczyć jak to wygląda w nocy.
zdziszek
Hej, zbieram foty tegorocznego oświetlenia świątecznego. Zarówno te piękne, jak i te badziewne. Jeśli macie jakieś fajne z waszego miasta zapraszam do mojej grupy na Pikeo: http://www.pikeo.pl/group/Swiateczna_iluminacja_miast
Kamil_
Ja tam jestem zadowolony z tegorocznej dekoracji świątecznej. Światełek i ozdób jest sporo. Starczyło nawet na Legionów Polskich. smile2.gif A najfajniejsze są te duże Mikołaje smile2.gif
Master
Wystrój miasta w Dąbrowie jest bardzo doby , nie wiem jak to sie kształtowało i wyglada w innych miastach , ale jak na DG porównując wszystkie lata to wystrój jest naprawde na dobrym pozimoie , mnóstwo słupów , ulic w róznych czesciah miasta ozdobione wink.gif
st1111
Wybrałem się wczoraj na spacer i ewentualnie skorzystanie z jakichś atrakcji które oferuje miasto:hala sportowa-nic,aquapark-nieczynne,lodowisko w centrum-zamknięte,Pałac Kultury-brak imprez i wystaw,Kino Helios-otwarte.Oczywiście wspaniałej rozrywki dostarczają też szopki w kościołach i to wszystko.
Sebastian22
CYTAT(st1111 @ pią, 26 gru 2008 - 12:28) *
Wybrałem się wczoraj na spacer i ewentualnie skorzystanie z jakichś atrakcji które oferuje miasto:hala sportowa-nic,aquapark-nieczynne,lodowisko w centrum-zamknięte,Pałac Kultury-brak imprez i wystaw,Kino Helios-otwarte.Oczywiście wspaniałej rozrywki dostarczają też szopki w kościołach i to wszystko.

A nie pomyślałeś o tym że ci ludzie tam pracujący też chcą mieć święta? Zawsze wkurzało mnie takie rozumowanie, jak wprowadzili zakaz handlu w święta to w telewizji pokazywali min. mohery jak były nie zadowolone że "poszła bym sobie kupić serek a tak to nie mogę" - ręce opadają....
Pawell
Szopka, nawiasem mówiąc, niczego sobie =)
http://www.gazetasosnowiec.pl/gazetasosnowiec/0,0.html

Dąbrowa spośród Zagłębiowskich miast jest najładniej oświetlona i "przystrojona".
picaro
Dzięki Sebastian22! Bo ja już nie mal nie wychodzę z pracy. Tak więc fajnie, że chociaż świata mogę spędzić w domu z rodziną. A nawiasem mówiąc to Święta Bożego Narodzenia są od tego by spotkać się z rodziną i przyjaciółmi a nie od imprezowania. I gwarantuje ci st1111, że nawet jak by były imprezy to mało kto by na nie przyszedł i niech już tak zostanie. Bo w sylwestra jak większość się będzie bawić to ja np. będę pracował właśnie po to aby inni się bawili laugh.gif

pozdrowionka i wesołych świąt dla wszystkich mieszkańców DG.
kwintosz
Sorki wszystkim że taki OT ale skoro już @picaro mówisz o pracy w sylwka..

Czemu koncert Boney M jest przed Video a nie na odwrót?? tongue.gif
Czyżby jeszcze się gdzieś wybierali. Mi osobiście bardziej na odwrót by pasowało..

st1111
Nie no ja rozumiem w naszej polskiej jakże patriotycznej tradycji ostatnich lat jest spędzanie świąt przy flaszce to po co nam jakieś imprezy?
Kamil_
Nie oceniaj wszystkich swoją miarą. To, że ktoś woli spędzić czas z rodziną oznacza od razu, że musi temu towarzyszyć alkohol?
zizi
CYTAT(Sebastian22 @ pią, 26 gru 2008 - 13:50) *
A nie pomyślałeś o tym że ci ludzie tam pracujący też chcą mieć święta? Zawsze wkurzało mnie takie rozumowanie, jak wprowadzili zakaz handlu w święta to w telewizji pokazywali min. mohery jak były nie zadowolone że "poszła bym sobie kupić serek a tak to nie mogę" - ręce opadają....

Dokładnie. Popieram. rolleyes.gif
Sebastian22
CYTAT(zizi @ sob, 27 gru 2008 - 03:58) *
Dokładnie. Popieram. rolleyes.gif

mnie sie podoba twoj podpis biggrin.gif
bzenek
CYTAT(picaro @ pią, 26 gru 2008 - 20:19) *
I gwarantuje ci st1111, że nawet jak by były imprezy to mało kto by na nie przyszedł i niech już tak zostanie.

Ano właśnie. Zamknięte jest wszystko z powodu braku popytu, a nie podaży.

CYTAT(picaro @ pią, 26 gru 2008 - 20:19) *
A nawiasem mówiąc to Święta Bożego Narodzenia są od tego by spotkać się z rodziną i przyjaciółmi a nie od imprezowania.

Wigilia i pierwszy dzień świat na pewno tak.

Ale drugi dzień już na pewno nie. U nas w sypialni GOP jest marazm ale we wszystkich zimowych kurortach gospodarze na głowach stają aby zabawić turystów.

Myślę, że w ciągu kilkunastu najbliższych lat 26grudnia stanie się "zwykłą niedzielą" z czynnymi knajpami, discotekami, koncertami, zawodami sportowymi, itd, itp.

CYTAT(Sebastian22 @ pią, 26 gru 2008 - 15:50) *
A nie pomyślałeś o tym że ci ludzie tam pracujący też chcą mieć święta?

Uwielbiam ten socjalistyczno-kościelny przesąd o konieczności świętowania. smile.gif

Zwłaszcza jak w wigilię rano nie idzie już nic załatwić w urzędzie, a wieczorem nie idzie nigdzie dojechać tramwajem bo "ludzie chcą mieć święta". fight (2).gif

Całe szczęście, że z roku na rok coraz więcej ludzi pracuje w trybie ciągłym i praca w święta przestała być symbolem narodowej tragedii.

CYTAT(st1111 @ sob, 27 gru 2008 - 02:16) *
Nie no ja rozumiem w naszej polskiej jakże patriotycznej tradycji ostatnich lat jest spędzanie świąt przy flaszce to po co nam jakieś imprezy?

CYTAT(Kamil_ @ sob, 27 gru 2008 - 02:55) *
Nie oceniaj wszystkich swoją miarą. To, że ktoś woli spędzić czas z rodziną oznacza od razu, że musi temu towarzyszyć alkohol?

Panowie ale co jest złego w spędzeniu wieczoru w towarzystwie dobrze zmrożonej wódeczki. ? smile.gif
CYTAT
gazetasosnowiec

Dąbrowa najładniejsza

Od pierwszych dni grudnia w miastach Zagłębia nie brakowało świątecznych elementów. Władze zadbały zarówno o oświetlenie swoich miast, jak i o ozdoby.

Prym w tym wypadku wiedzie Dąbrowa Górnicza. Centrum miasta i nie tylko, obfituje w pięknie, jednakowo przystrojone choinki. Co więcej, pod Pałacem Kultury Zagłębia otwarto lodowisko.

Dąbrowa Górnicza w tym roku zdecydowanie wyprzedziła pozostałe zagłębiowskie miasta. Gratulujemy, jednocześnie mając nadzieję, że w przyszłym roku konkurencja będzie większa.

PL
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.