![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
ciekawe dlaczego o nich pisza a o innych nie, mimo ze Mayland jest jednym z wielu a nie strategicznym. I czy dadza jak innym 300 tys zl ale to juz w innym temacie w "sporcie". No ale z punktu widzenia tego tematu najwazniejsza jest ta data.
Jak obstawiacie - pazdziernik, listopad czy grudzien? Wreszcie zaktualizowano terminy na stronie Mayland: Pogoria - jesien 2008 Karolinka - sierpien 2008 Jantar - wrzesien 2008 Ciekawa sprawa z Jantarem bo tam zdecydowanie najmniej zaawansowani. Tam chyba wogole nie zaczeli jeszcze budowac a tylko przygotowanie terenu i instalacje podziemne. Tak przy okazji, dość ładna pogoda dziś, może by ktoś zrobił fotki placu budowy? no wlasnie Szer obiecal ze w tym tygodniu pozwali nam zobaczyc "progress"
![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Dąbrowa G ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 626 Dołączył: wto, 15 lis 05 Skąd: PL Nr użytkownika: 168 Płeć: Mężczyzna GG: 3563765 Skype: syzio0 ![]() |
Ale Jantar to jest przebudowa jakiś baraków a nie budowa od podstaw
|
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
to gdzie te baraki?
![]() z pazdziernika ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Dąbrowa G ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 626 Dołączył: wto, 15 lis 05 Skąd: PL Nr użytkownika: 168 Płeć: Mężczyzna GG: 3563765 Skype: syzio0 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 2,625 Dołączył: śro, 13 lip 05 Skąd: Mydlice Południe Nr użytkownika: 152 Płeć: Mężczyzna GG: 7413760 ![]() |
W tygodniu niestety nie wyszło z fotkami. Natłok obowiązków. Ale w sobote fotki będą
![]() -------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 253 Dołączył: śro, 06 sie 03 Nr użytkownika: 4 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Przejeżdzałem przed chwilą w okolicy CH Pogoria a tam praca wre swiatła pozapalane i leją beton.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,266 Dołączył: pon, 03 lis 03 Nr użytkownika: 32 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Fajnie :)
Mnie zastanawia to czy oni wyrównają ziemię do ul. Sobieskiego bo teraz jest aki nasyp o wysokości hmm 2m po którym leci chodnik. Zastanawia mnie również co z drzewami tymi wysokimi przy Sobieskiego? Mam nadzieję że trochę je przytną i zadbają. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Fajnie :) Mnie zastanawia to czy oni wyrównają ziemię do ul. Sobieskiego bo teraz jest aki nasyp o wysokości hmm 2m po którym leci chodnik. Zastanawia mnie również co z drzewami tymi wysokimi przy Sobieskiego? Mam nadzieję że trochę je przytną i zadbają. Raczej na pewno przytną - bo zasłoniło by całe CH..... |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Ja powiem tak: zaobserwowałem dwa modele postępowania przy budowie marketów:
- pierwszy - zdecydowanie najczęściej stosowany - czas - a nawet termin - otwarcia podawany jest bardzo wcześnie i potem wygląda to tak, że albo otwarcia nie ma (vide Pasaż Grunwaldzki we Wrocławiu) i jest straszna wtopa albo market otwierają a potem jeszcze przez 1 - 3 miesiące dalej trwają prace tyle, że nocami (wariant gorszy, bo te markety tak naprawdę nigdy już nie są wykańczane w 100%) - drugi - niezwykle rzadki ale zdarza się - termin otwarcia podawany jest w przybliżeniu (np. jesień 2008) a nawet na krótko przed otwarciem do samego końca nie podają daty tylko piszą "otwarcie już wkrótce". Wariant drugi jest zdecydowanie lepszy IMHO, bo daje pewne pole manewru inwestorowi bez obawy o zaliczenie wtopy natomiast użytkownikom nadzieje, że obiekt jest wykonany porządnie. Tym co się śpieszy polecam odwiedzić budowę marketu budowanego w pośpiechu - np. tydzień do otwarcia a tam akcje takie, że włos się jeży na głowie i człowiek stwierdza, że w sumie strach po obiekcie chodzić. pees: ciekawostka - z opowiadań budowlańców wynika, że najgorzej wygląda sprawa w przypadku "multikin" - nie wiadomo dlaczego budowane w strasznym pośpiechu i podobno w przypadku niektórych naprawdę ci, którzy widzieli budowę nie wchodzą na gotowy obiekt, bo się boją :) |
|
|
![]()
|
|
moze podadza tylko miesiac
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,266 Dołączył: pon, 03 lis 03 Nr użytkownika: 32 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Ciekawe też co z kładką nad Sobieskiego ![]() tzn? przeciez bedzie. Oby czegos nie zepsuli i byla taka lekka, szklana jak na wizualizacji -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
tzn? przeciez bedzie. Oby czegos nie zepsuli i byla taka lekka, szklana jak na wizualizacji Ja słyszałem że mogą być problemy bo budowa kładki wiąże się z zamknięciem dla ruchu ul. 3-go maja co przełożyło sie na protesty ludzi którzy tam mają sklepy i brak możliwości dojazdu do ich obiektów. Nie wiem jak to się skończy lub skończyło, ale jak widać są problemy. Przed chwilą byłem koło terenu budowy i praca ostro wre! Na budowie naliczyłem 6 dźwigów, a ilość robotników ogromna. Obiekt rośnie aż miło :) Ten post edytował Bartek pią, 23 lis 2007 - 13:49 |
|
|
![]()
|
|
no bez jaj qr**!!!!!!!!!!!!!!
![]() ![]() ![]() no o to chodzi zeby zamknac skoro straz miejska nawet tam nie pilnuje. Jesli nie bedzie kladki to caly projekt okraglego placu z tarsaem traci sens. Dojazd moga miec od drugiej strony -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
no bez jaj qr**!!!!!!!!!!!!!! ![]() ![]() ![]() no o to chodzi zeby zamknac skoro straz miejska nawet tam nie pilnuje. Jesli nie bedzie kladki to caly projekt okraglego placu z tarsaem traci sens. Dojazd moga miec od drugiej strony No jasne że mogą mieć wjazd od strony Okrzei, ale ciężko tam nawrócić nie mówiąc już o samochodach dostawczych ;) Problemem są te czarne słupki które powodują owe problemy. Z ul. 3-go Maja powinny zniknąć wszystkie te słupki i wprowadzić zakaz parkowania od godz 7:00 do 22:00 po czym wyremontować układając granitową kostkę itp i zrobić taką małą uliczkę z kawiarniami itp. Tylko do tego trzeba mieć chęci i jaja. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 59 Dołączył: pon, 01 paź 07 Nr użytkownika: 819 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Wie ktoś , gdzie można skłądać oferty o pracę w CH Pogoria ?
|
|
|
![]()
|
|
spokojnie, jeszcze za wczesnie. Przeciez nie bedzie Mayland przyjmowal a poszczegolni najemcy.
Pewnie niedlugo Mayland wyda komunikat o sponsorowaniu i tej dacie. na razie wiemy: CYTAT Andrzej Jarosz dyrektor ds badań rynku Mayland Real Estate. Centrum handlowe ma być gotowe za rok. Będzie kosztować 250 mln złotych Jantar tylko 120 mln zl -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
W roku 2004 gdy zaczynała się budowa Silesia City Center koszt budowy wyniósł 200mln euro, a powierzchnia handlowa wynosi 65tyś mkw.
250mln zł to jakieś 70mln euro. Oczywiście obiekt o wiele mniejszy, koszty materiałów poszły w górę więc nie oczekiwałbym że będzie to ładne CH. Galeria Bałtycka kosztowała 400mln zł i ma pow. 40tyś mkw. |
|
|
![]()
|
|
otwarcie w listopadzie
-------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: poniedziałek, 13 października 2025 - 08:12 |