![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
A ja się zastanawiam jak będzie wyglądała ul. 3go Maja, Sobieskiego po otwarciu tego CH. Handel w D.G. upadł na dobre, ulica 3 Maja to ulica banków kredytowych.. i nic się nie dzieje... .. obraz nędzy i rozpaczy.... Jestem przeciwny budowie tego marketu w ścisłym centrum miasta. Jest wiele lokalizacji gdzie można było go wybudować...ten market zniszczy handel w centrum....zniszczył już kino Ars... Pierwsza sprawa to nie market a plaza ze sklepami i sklepikami. To będą markowe sklepy, więc i żadna konkurencja dla targowych straganów i sklepików, które jeszcze się ostały. Kino Ars upadło bo nie miało szans z konkurencją. Jak mogła zniszczyć kino inwestycja której nie było jak upadł ARS. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
@BadMan
poczytaj w jakis sposob i dlaczego upadl Ars i potem napisz co to ma wspolnego z CH Pogoria. Handel w centrum jest zniszczony od dawna. Zostalo 5 sklepow i same banki wiec nie bardzo jest jeszcze co zniszczyc. A przyczynily sie do tego inne CH - i to poza naszymi granicami w ktorych dabrowiacy wydaja pieniadze a sasiedzi zarabiaja z podatkow. To CH juz nic tam nie moze zniszczyc a jest okazja ze centrum odzyje. Na szczescie Pogoria nie bedzie oddzielona calkiem od miasta i zasysala ludzi do srodka (z samochodu prosto do srodka i potem prosto do domu) dzieki kladce. Proponowalem taka kladke wiele lat temu kiedy nie bylo jeszcze tego forum a kladke chciano robic obok Hendrixa. W ten sposob w centrum miasta znajda sie ludzie ktorzy znalezliby sie zamiast tam np w Auchan, a kladka bedzie przedluzeniem pasazu i czesc ludzi zajrzy i na 3Maja. Obecnie na calym swiecie jest tendencja do budowy ponownie w centrach. Po latach zauwazono ze budowa takich obiektow na peryferiach prowadzi do upadku centrow miast. Inna sprawa jest architektura - ten projekt poza kladka ratuje tylko ta kolista galeria przed wejsciem. Tak samo co do samego hipermarketu - Reala mozna miec watpliwosci ale takie czasy i to on przyciaga do obiektu wiecej klientow. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 14 Dołączył: pią, 23 mar 07 Nr użytkownika: 613 ![]() |
Pierwsza sprawa to nie market a plaza ze sklepami i sklepikami. To będą markowe sklepy, więc i żadna konkurencja dla targowych straganów i sklepików, które jeszcze się ostały. Kino Ars upadło bo nie miało szans z konkurencją. Jak mogła zniszczyć kino inwestycja której nie było jak upadł ARS. Kino Ars upadło ponieważ z tego co wiem podniesiono im czynsz do kwoty takiej, że stało się to niopłacalne. Jedyne kino w D.G można było zmodernizować i dalej je prowadzić ale w planach pojawiło się CH Pogoria i sale kinowe... Zastanawiałeś się kiedyś dlaczego w centrum D.G nie ma dobrych, markowych sklepów? CH Pogoria to nie tylko markowe sklepy..to również Real, który zniszczy małe sklepy spożywcze w Centrum. To tylko moje domysły a jak będzie przekonamy się jak juz wszystko ruszy. Ten post edytował BadMan sob, 24 mar 2007 - 13:38 |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
no to BadMan oswiec nas
![]() jesli CH Pogoria nie powstanie to nagle na 3maja zlikwiduja banki i powstana dobre, markowe sklepy? -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
Kino Ars upadło ponieważ z tego co wiem podniesiono im czynsz do kwoty takiej, że stało się to niopłacalne. Jedyne kino w D.G można było zmodernizować i dalej je prowadzić ale w planach pojawiło się CH Pogoria i sale kinowe... Zastanawiałeś się kiedyś dlaczego w centrum D.G nie ma dobrych, markowych sklepów? CH Pogoria to nie tylko markowe sklepy..to również Real, który zniszczy małe sklepy spożywcze w Centrum. To tylko moje domysły a jak będzie przekonamy się jak juz wszystko ruszy. Aby obalić Twoją tezę wystarczy przejść się uliczkami przy Realu, przy Plusie i Biedronce w Gołonogu. Bez demagogii proszę. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Właśnie miałem napisać to co olo, zapraszam w okolice Reala. Mieszkam w okolicy, więc wiem jak się sytuacja zmieniała. Sklepy mają się tu całkiem dobrze. Tyle ile ich było na Alejach przed powstaniem Reala, tyle jest obecnie.
A o tym dlaczego kino ARS upadło, to możemy porozmawiać w innym temacie. W każdym bądź razie, napewno nie przez mające powstać CH Pogoria. Ten post edytował kwintosz sob, 24 mar 2007 - 14:26 -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Pierwsza sprawa to nie market a plaza ze sklepami i sklepikami. Hehe dałeś się nabrać na ten chwyt marketingowy polegający na tym, że do marketu dokładamy parę sklepów, siłkę, ew. kino i już mamy "plazę", "galerię", "pasaż" a nie market. A w rzeczy samej głównie chodzi o market tym bardziej kiedy inwestorem jest właściciel właśnie sieci marketów (a co ciekawe z moich obserwacji wynika, że coraz częściej tak nie jest i wtedy to już można mówić o czymś innym niż market). Co ciekawe pamiętam dobrze, jak kiedy SCC była dopiero w planach mówiono, że to nie będzie market ale wielkie centrum rozrywkowo-kulturalno-biznesowo-handlowo-jakieśtam. Po wybudowaniu okazało się, że to zwykły market i do tego paskudny (ja SCC bardzo nie lubię). |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 193 Dołączył: czw, 10 lis 05 Skąd: Broadway Nr użytkownika: 167 ![]() |
Hehe dałeś się nabrać na ten chwyt marketingowy polegający na tym, że do marketu dokładamy parę sklepów, siłkę, ew. kino i już mamy "plazę", "galerię", "pasaż" a nie market. A w rzeczy samej głównie chodzi o market tym bardziej kiedy inwestorem jest właściciel właśnie sieci marketów (a co ciekawe z moich obserwacji wynika, że coraz częściej tak nie jest i wtedy to już można mówić o czymś innym niż market). Co ciekawe pamiętam dobrze, jak kiedy SCC była dopiero w planach mówiono, że to nie będzie market ale wielkie centrum rozrywkowo-kulturalno-biznesowo-handlowo-jakieśtam. Po wybudowaniu okazało się, że to zwykły market i do tego paskudny (ja SCC bardzo nie lubię). Vacu, z całym szacunkiem, ale piszesz bzdury. Są liczni klienci dla których sam market mógłby nie istnieć. Ja w SSC jeszcze nie byłem w markecie i nawet nie wiem jakiej sieci on jest, natomiast w sklepach i kawiarniach bywam często. Częto jeżdzę do Sosnowca do Plejady ale w markecie także jeszcze tam nie byłem. Te "parę sklepów" w naszej galerii to będzie chyba prawie setka i osobiście mam zamiar być ich częstym klientem. Jeszcze o SSC - to jednak nie jest żaden "market z kilkoma sklepami" tylko faktyczne centrum handlowo-rozrywkowe. Jego problemem jest natomiast fatalna architektura. Mogło wyglądać jak Manufaktura w Łodzi albo Stary Browar w Poznaniu, a wygląda faktycznie jak trochę większy blaszak na peryferiach. Mam nadzieję, że nasza Plaza będzie się lepiej prezentować. Ten post edytował mucha sob, 24 mar 2007 - 20:15 -------------------- (...) Miliony much nie moga sie mylic!
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 2,625 Dołączył: śro, 13 lip 05 Skąd: Mydlice Południe Nr użytkownika: 152 Płeć: Mężczyzna GG: 7413760 ![]() |
~BadMan nie rozśmieszaj. Wogóle o CH Pogoria mówi się już od ładnych paru lat.... A wtedy kino Ars jeszcze istniało. A to że zlikwidowano je to tylko i wyłącznie głupota poprzednich władz. Bo jak to inaczej nazwać.... Byli zbyt zachłanni na kase(jak większość prawicowych, zresztą lewicowych też) więc podwyższyli czynsz. A że nie mieli za co płacić to się wynieśli. Proste i logiczne. Pozatym mało ludzi tam było. Bo większość jeździło do innych miast....
-------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,266 Dołączył: pon, 03 lis 03 Nr użytkownika: 32 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Obecnie na calym swiecie jest tendencja do budowy ponownie w centrach. Po latach zauwazono ze budowa takich obiektow na peryferiach prowadzi do upadku centrow miast. Nie jest to do końca prawda. Prawdą jest to że tylko i wyłącznie w Polsce zauważono efekt budowania dużych centrów handlowych poza centrum danego miasta. Dobrym przykładem jest tutaj Warszawa gdzie na obrzeżach budowano ile się da różnych marketów. Obecnie w budowie z tego co wiem nie ma ani jednego, a inwestorzy kombinują jak by tu kupić dobrą działkę na wielopiętrowy dom handlowy w centrum miasta. Tak właśnie powstały Złote Tarasy które wg. mnie obecnie są najładniejszym centrum handlowym w Polsce ;) Prawdą niestety jest to że CH Pogoria zablokuje na dobrych parę lat możliwość wybudowania w centrum przy ul. 3-go maja domu handlowego z prawdziwego zdarzenia co i tak wg. mnie jest niezlym S-F bo nie ukrywajmy Dąbrowa G. to wioska która ma tylko jedną handlowo-rozrywkową ulicę przy której nawet nie porządnej kawiarni ![]() Niby miasto bogate, ludzie też źle nie żyją, ale wymagań już nie mają, albo je realizują w Sosnowcu lub Katowicach. |
|
|
![]()
|
|
@Bartek
Nie zgadzam sie - na zachodzie od dawna tez zauwazono i probuje sie budowac nowe CH w centrach miast - bardzo czesto przez adaptacje starych budynkow np poprzemyslowych. Dzieje sie tak np w Niemczech, wogole w zachodniej Europie i USA. Moim zrodlem jest miedzy innymi forum SSC - wiele watkow swiatowych i polskich sledzonych od lat ![]() Inna sprawa jest ze w takich CH rzadko powstaje tez wielki hipermarket, jak to bedzie w CH Pogoria -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,266 Dołączył: pon, 03 lis 03 Nr użytkownika: 32 Płeć: Mężczyzna ![]() |
No właśnie chodzi mi o budynki które nie zajmują tak dużych obszarów, mają po kilka pięter i posiadają parking podziemny. W tego typu obiektach nie ma sieci handlowych jak Real, Tesco itd
Zle Cię zroumiałem i miales racje w poprzednim poscie :) Wracając do kwesti CH Pogoria to mi osobiscie się marzy Burger King ![]() |
|
|
![]()
|
|
wlasnie mi sie nie podoba za bardzo ze bedzie tam hipermarket. Do tego w normalnym centrum miasta szkoda miejsca na cos takiego (chyba ze z 4 kondygnacje i na jednej z nich
![]() Ja bym zrobil inaczej - konkurs architektoniczny na teren po czesci huty, Kosciuszki do dworca i na cala strone na ktorej stoi DH "Centrum". Do tego inna elewacja i dach budynku zamykajacego pl. Wolnosci - tego w ktorym jest ksiegarnia. Potem powoli szukac inwestorow ktorzy musieliby sie trzymac wyznaczonych ram. To bylaby jedyna szansa zeby powstala lepsza architektura. Na miejscu CH Pogoria byloby centrum handlowe ale zupelnie inne - otwarte na miasto (wiele sklepow z wejsciem od zewnatrz, witrynami zamiast scian) i bez hipermarketu, z siecia uliczek tylko dla pieszych. Do tego wszedzie zwarta zabudowa np 4-5 kondygnacyjna zabudowa. Ale trudno bedzie co bedzie - 1000 razy lepsze to od tego co jest teraz. Jak pisalem wedlug mnie projekt ten ratuje tylko to okragle wejscie do obiektu z fontanna i kaldka. A konkurs architektoniczny na pozostala czesc centrum miasta musi byc. PS. A wlasnie Burger King wraca do Polski wiec kto wie ![]() Ja mam nadzieje ze z fast foodow bedzie KFC, ktorego nigdzie nie ma w okolicy -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Vacu, z całym szacunkiem, ale piszesz bzdury. Są liczni klienci dla których sam market mógłby nie istnieć. Ja w SSC jeszcze nie byłem w markecie i nawet nie wiem jakiej sieci on jest, natomiast w sklepach i kawiarniach bywam często. Częto jeżdzę do Sosnowca do Plejady ale w markecie także jeszcze tam nie byłem. Te "parę sklepów" w naszej galerii to będzie chyba prawie setka i osobiście mam zamiar być ich częstym klientem. Jeszcze o SSC - to nie jest żaden market tylko centrum handlowo-rozrywkowe - tak jak miało być. Jego problem jest natomiast fatalna architekura. Mogło wyglądać jak Manufaktura w Łodzi albo Stary Browar w Poznaniu, a wygląda faktycznie jak trochę większy blaszak na peryferiach. Mam nadzieję, że nasza Plaza będzie się lepiej prezentować. Może nie wyraziłem się jasno - dla mnie "korytarz ze sklepami przy hipermarkecie" to też market, taka jest moja opinia, można się z nią nie zgadzać, bo jest subiektywna ![]() ![]() BTW - nawet sobie nie zdajecie sprawy jak markety (w moim rozumieniu) nabijają ludzi w butelkę ![]() ![]() ![]() ![]() QUOTE wlasnie mi sie nie podoba za bardzo ze bedzie tam hipermarket. Do tego w normalnym centrum miasta szkoda miejsca na cos takiego (chyba ze z 4 kondygnacje i na jednej z nich ). Ale w DG nie ma centrum a do tego nie widac innego chetnego inwestora. Ja bym zrobil inaczej - konkurs architektoniczny na teren po czesci huty, Kosciuszki do dworca i na cala strone na ktorej stoi DH "Centrum". Do tego inna elewacja i dach budynku zamykajacego pl. Wolnosci - tego w ktorym jest ksiegarnia. Potem powoli szukac inwestorow ktorzy musieliby sie trzymac wyznaczonych ram. To bylaby jedyna szansa zeby powstala lepsza architektura. Na miejscu CH Pogoria byloby centrum handlowe ale zupelnie inne - otwarte na miasto (wiele sklepow z wejsciem od zewnatrz, witrynami zamiast scian) i bez hipermarketu, z siecia uliczek tylko dla pieszych. Do tego wszedzie zwarta zabudowa np 4-5 kondygnacyjna zabudowa. Ooo i takie coś byłoby super :) Szkoda, że to u nas jedynie s-f ![]() |
|
|
![]()
|
|
a ja podobnie jak Mucha - bedac wiele razy w Plejadzie bylem chyba raz w hipermarkecie i to cos zoabzcyc a nie na wielkie zakupy, tak samo w SSC - w tesco bylem tam 1 raz na mini zakupach przy okazji
![]() Wiec roznie to bywa. Tak jak pisze Vacu hipermarkety bardzo oszukuja - nie tylko na "niby" promocjach. W dabrowskim Realu robiac wieksze zakupy ZAWSZE na co najmniej 2-3 produktach oszukaja. Albo cena inna albo pomylone kody albo wogole nabija cos dodatkowego (np kasztany za 40zl ![]() Chyba trzeba by bylo za kazdym razem sprawdzac z czytnikiem a potem jeszcze ogladac paragon - ciekawe komu sie chce i na to licza. Ja tez baaaardzo rzadko spojrze i zawsze jest cos nie tak. W innych sieciach jest podobnie ale najwieksze doswiadczenia mam z naszego Reala (ciekawe czy to centrala tak zaleca czy dyrekcja dabrowskiego). -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,433 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 6 Płeć: Mężczyzna ![]() |
niektorzy narzekaja ze nam sie pogoria buduje - tylko ze przez te lata nic sie wczesniej nie dzialo w naszym miescie - zadne plazy, galerie itp - nikt sie nie interesowal tak atrakcyjnym terenem podupadajacego geant'a w polsce.
Niech juz lepiej Pogoria powstaje - cud architektury to nie jest ale ozywi centrum i przyszlym, ewentualnym inwestorom (z branzy handlowej) podniesie poprzeczke by nie stawialy klocow w miescie. Poza tym, sam UM powinien zainteresowac sie rewitalizacja centrum - polozenie kostki brukowej i postawienie fontanny bobra to za malo jak na zeszle 5 lat. Odnowienie kamienic przy placu w centrum, elewacji PKZetu oraz wypracowanie koncepcji na ul kosciuszki (w tym wznowienie kulturalne dzialanosci w budynku b. kina ARS-moze jako miejsca na offowe sztuki teatralnem, dalszy rozwoj ilosci imprez w PKZecie) to juz jakas wstepna koncepcja - mam nadzieje ze wladze o tym mysla - bo nie tylko dabrowa przemyslem winna stac. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Osobiście uważam że to też nie jest najlepsze rozwiązanie, ale chyba najlepsze patrząc na warunki jakie Dąbrowa może stworzyć.
![]() ![]() Wkurzająca jest indolencja naszych władz w rewitalizacji centrum. ![]() Fajnie..ul. 3 Maja jakoś wygląda ale już kamienice przy niej nie bardzo. ![]() ![]() ![]() Wracając do CH Pogoria to cieszę się że chociaż będzie gdzie iść na kawę, bo póki co to w DG chyba nie ma porządnej kawiarni. Może otoczenie sklepów nie najlepsze ale skoro "Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma.." Ten post edytował kwintosz pon, 26 mar 2007 - 00:47 -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]()
|
|
o projektancie + 1 wizualka
(zaprojektowali tez Felicity czesto przeze mnie wspominane - pamietacie zamieszanie z Gray Inter ![]() ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
zrobilem dzisiaj male googlowanie i
UWAGA, UWAGA!!! Miasta, w których planowane są nowe kina Cinema City: Białystok (8 sal) - Focus Park Bielsko-Biała (10 sal) - Gemini Park (otwarcie 2008) Bydgoszcz (13 sal) - Focus Park Dąbrowa Górnicza (5 sal) - CH Pogoria Gliwice (13 sal) - Forum Gliwice Lublin (8 sal) - Plaza, maj 2007 Rzeszów (10 sal) - Millenium Hall Suwałki (4 sale) - Plaza Zielona Góra (9 sal) - Focus Park - Polska Welna (planowane otwarcie II polowa 2007) Kraków (18 sal) - Bonarka zrodlo: http://pl.wikipedia.org/wiki/Cinema_City wiadomo - to wiki i rozne rzeczy tam mozna przeczytac ale raczej nie sadze zeby ktos sobie wymyslil. Przypuszczalem ze moze to byc Cinema City bo gosc z Maylandu mowil o miedzynarodowym operatorze -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
o projektancie + 1 wizualka (zaprojektowali tez Felicity czesto przeze mnie wspominane - pamietacie zamieszanie z Gray Inter ;)) Z projektów ww. firmy znam dwa: - Korona - jak dla mnie zwykły blaszany kloc, w środku wygląda jak Auchan na Środuli - miejmy nadzieję, że takich koszmarków już nie projektują :), podoba mi się za to znajdujący się w niej tzw. food court, wygląda to mniej więcej tak: ![]() ...i jak się jest w środku to robi to fajne wrażenie :) Fajnie jakby cuś takiego śmiesznego w Pogorii wymyślili (aczkolwiek jedzenie tam to tylko fast foody + chińskie cuś z niedobrym jedzeniem więc jest fajnie tylko od strony wizualnej) - CH na placu grunwaldzkim - charakterystyczne jest to, że nijak się ma do otoczenia o co mają pretensje mieszkańcy Wrocka. Sam projekt też nie rewelacyjny, jakiś ciężki taki a jak się jest w środku to ma się wrażenie bycia w bunkrze ale środek jeszcze nie wykończony w 100% więc trudno coś powiedzieć choć zapowiada się ciekawie. Ten post edytował vacu pon, 26 mar 2007 - 12:36 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 08:52 |