![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,433 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 6 Płeć: Mężczyzna ![]() |
a mnie ciekawi co bedzie z realem na katowickiej
nie oszukujmy sie - po wybudowaniu w centrum reala, naszemu jedynakowi znacznie ubedzie klienteli (tym bardziej ze to te same hipermarkety wiec promocje wszedzie beda te same - a dojazd wiadomo gdzie lepszy...) mam nadzieje ze nasz dabrowski real'ek :) nie zniknie jednak z mapy - 3mam za niego kciuki :) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 2,625 Dołączył: śro, 13 lip 05 Skąd: Mydlice Południe Nr użytkownika: 152 Płeć: Mężczyzna GG: 7413760 ![]() |
Raczej nie będzie opłacalne prowadzenie dwóch Real'ów w jednym mieście. Na dodatek są w miare blisko... (1-2 przystanki... i troszke piechtą). Ten na katowickiej pewnie będzie zlikwidowany. BO ludzie raczej pójdą do galerii a nie do zwykłego reala na katowickiej
-------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Oj nie byłbym do końca tego taki pewnien.
![]() Wpuszczenie konkurencji, nie musi spowodować wielkiego spadku obrotów ale napewno będzie miało wpływ na ceny. Nie będą już tak niezależne, bo będzie trzeba obserwować konkurencje i jej ruchy.. -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,433 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 6 Płeć: Mężczyzna ![]() |
kwintosz o jakiej konkurencji mowisz? :))) Przeciez to te same reale w ktorych promo i normalne ceny sa dyktowane z gory.
troche mnie te twoje argumenty nie przekonuja - zwlaszcza ten o mniejszej ilosci sklepow na pasazu - to bedzie wlasnie gwozdz do trumny - ludzie jada porobic zakupy w hipermarkecie i cos na pasazu. Zaleta CH jest wlasnie to, ze robisz wszystkie zakupy naraz w 1 miejscu, oszczedzajac wlasny czas - od art spozywczych, po ciuchy, agd, rtv na nowym zlewozmywaku konczac. Mniejszy pasaz to mniejsza atrakcyjnosc - myslisz ze po co obecne c. handlowe projektuje sie z kilkoma pietrami? spojrz przykladowo na silesie w katowicach - tam tesco zajmuje MOZE 20% powierzchnii handlowej. a odnosnie zakupow przez ludzi z okolic to boje sie, ze tak "liczne" grono moze juz nie wystarczyc do utrzymania rentownosci hipermarketu. ja juz dzis proponowalbym wladzom realu zaczac sie zastanawiac co zrobic by utrzymac jakis przyzwoity poziom obrotow, ...badz ewentualnie - szukac nowego nabywcy ![]() mam nadzieje, ze tak poprostu zamknac go i nikomu go nie odsprzedawac im sie nie oplaca. PS Model z 2 realami moze by sie sprawdzil -ale w sytuacji gdy istnieje 1 ogromiasty real a'la czeladzki na obrzezach miasta i 1 mniejszy real takze z duzym pasazem w centrum. Tak wlasnie bedzie w Zabrzu, gdy w Platanie zamiast Geanta bedzie Real PS2 Dalej bede 3mal kciuki za naszego malego real'ka :)))) - mam do niego ogromniasty sentyment :) Ten post edytował Hator wto, 24 paź 2006 - 23:21 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Mówiąc o konkurencji miałem na myśli wpuszczenie do miasta np. Tesco przy Katowickiej.
Owszem nie uważam by ludzie z okolicy byli wystarczającym czynnikiem do tego aby hipermarket był rentowny. Ale napewno jest to obecnie spora rzasza ludzi. Uważasz @hator że wszyscy jeżdzą do centrów handlowych bo są tam inne sklepy?? Nie uważam tak, bo wiem że tylko zasobniejsza część naszego społeczeństwa robi tam w nich zakupy. Widziałeś kiedyś ludzi starszych w Adidasie, Dolce&Gabana, Reporterze czy czymś takim?? Nie, nie wszyscy lubią ten zgiełk, nie wszyscy mają pieniądze by kupować ciuchy, prezenty, perfumy w sklepach usytuowanych na pasażach, orginalnych i bądźmy szczerzy drogich. Ludzie jeżdzą do hipermarketów bo mają w nich duży wybór i jest stosunkowo tanio. Są różne grupy klientów i do każdego przemawia co innego ale wszystkich trzeba uwzględnic by móc ich przyciągnąć i czerpać jak największe zyski z handlu. Napisałem że tak nie musi być, ale pisałem także o ekspertyzach. Napewno takowe byłyby przeprowadzone, przecież należy uwzględnić chociażby: wielkość miasta, infrastrukture, odległości pomiędzy sklepami, rynek w miastach ościennych i inne. Sytuacja sytuacji nie równa, poza tym spece od strategii także znają się na tym i mogą mieć rozwiązania dla tej sytuacji. Konkretne działania skoro mogą zwiększać wpływy dlaczego nie mogą zmniejszyć ryzyka związanego z 2 marketami jednej sieci w mieście?? Tak czy siak nasze dywagacje są niewiele warte bo nie mamy takiego rozeznania w tym wszystkim, od tego są ludzie którzy biorą duże pieniądze za to i decydują o strategii jaką kieruje się przedsiębiorstwo/sklep/firma itd -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 2,625 Dołączył: śro, 13 lip 05 Skąd: Mydlice Południe Nr użytkownika: 152 Płeć: Mężczyzna GG: 7413760 ![]() |
Hmmmm opłacało by się utrzymywac reala na katowickiej gdyby go zmniejszyli. Napewno łatwiej utrzymać mniejszy sklep do którego napewno przyjdą ludzie... Zrobić coś większego niż te lider price(a w zasadzie Tesco)....
-------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
no coz - czesciowo sie zgadzam a czesciowo nie
fakt faktem ze dabrowski real nigdy nie sciagal klientow zainteresowanych zakupami na pasazu bo poprostu ilosc butikow jest nie za duza - dodatkowo nie ma tam popularnych sklepow odziezowych. Mimo to klientow ma, ktorzy przychodza glownie na zakupy do samego reala - tak jak pisze kwintosz. Moze w tym jest rzeczywiscie jakas szansa. Jednak po otwarciu galerii powstanie drugi real z tym samym towarem i lepszym dojazdem, ktory napewno czesc klientow zabierze. Choc wlasnie mam nadzieje, ze ludzie z okolic katowickiej beda dalej wiernie odwiedzac "malucha" i jako taki utarg zostanie osiagniety. Fakt faktem, ze istnieje tez wiele hipermarketow, ktore maja o wiele gorszy obrot i lokalizacje (chocby geant w sosnowcu czy auchan na 30 kilometrowych "przedmiesciach" czestochowy) takze poki te sklepy istnieja to wierze, ze tym bardziej beda 2 reale w dg. Zaczne sie na powazniej martwic, gdy real zamknie geanta w sosnowcu i nic nie zrobi by go odsprzedac, a w DG bedzie mozna odczuc zauwazalny spadek klientow. PS Kwintosz - mam nadz ze Twoja wiara w zdolnosci menadzerskie firmy, tak by byl wilk syty i owca cala, okaze sie trafiona :)) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Dąbrowa G ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 626 Dołączył: wto, 15 lis 05 Skąd: PL Nr użytkownika: 168 Płeć: Mężczyzna GG: 3563765 Skype: syzio0 ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 407 Dołączył: pią, 09 gru 05 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 174 Płeć: Mężczyzna GG: 1006247 ![]() |
Sorry, ale tam faktycznie coś ruszyło?? Bo dawno w centrum nie byłem.
Czy jak zwykle szumne zapowiedzi? |
|
|
![]()
|
|
![]() jasiek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,062 Dołączył: śro, 06 sie 03 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 3 ![]() |
poszedłem sprawdzić he he he opowiem wieczorkiem
|
|
|
![]()
|
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hehehe a może Helios jak w Sosnowcu który wogóle nie ma powodzenia...i jest do dupy... Najlepiej właśnie jak by to CinemaCity było ![]() -------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
poszedłem sprawdzić he he he opowiem wieczorkiem napisales to tak jakby bylo duzo do opisywania a od Sobieskiego to zupelnie nic nie widac zeby sie cokolwiek dzialo ![]() Budowa musi ruszyc troszke wczesniej niz wmurowanie kamienia wegielnego - przynajmniej jakies wyrownanie i uporzadkowanie terenu Co do kina bardzo jestem ciekawy. Cinema City buduje sie juz w Sosnowcu. Ale to nic nie wyklucza bo w Katowicach sa dwie bardzo blisko siebie. Fajne byloby takze Multikino. Wraz z przejeciem inwestycji przez Metro moze pojawi sie jakis Media Markt, czy inny Saturn -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Dąbrowa G ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 626 Dołączył: wto, 15 lis 05 Skąd: PL Nr użytkownika: 168 Płeć: Mężczyzna GG: 3563765 Skype: syzio0 ![]() |
Ja właśnie myśle czy ten hipermarket na Katowickiej to może zrobią z tego jakić Media Markt albo własnie Saturn lub Praktiker (oczywiście te sklepy należą do Metro AG)
|
|
|
![]()
|
|
No no jeśli coś się faktycznie zaczyna dziać, może w końcu pokażą plany jak to ma wszystko wyglądać, bo póki co to wygląda to tak jak: ktokolwiek widział ktokolwiek wie??
Nie uwierze do póki nie zobacze.. już raz zaczynali.. jak im się kończyła koncesja.. A co do zamiany Reala przy Katowickiej, owszem jest to też jakieś rozwiązanie. I wcale nie głupie, tyle że Praktikerów w regionie jest sporo, a i Media Markt też są. Ale co do tego jakby to miało wyglądać to chyba dowiemy się w ostatniej chwili.. -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
|
|
![]()
|
|
![]() jasiek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,062 Dołączył: śro, 06 sie 03 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 3 ![]() |
Poza tym że rośnie trawa nic sie nie dzieje na placu i to totalnie nic.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
Oooooo
![]() To może zaczęli już nawozić przyszłe gazony :) Bo powinna raczej już żółknąć, a nie rosnąć ![]() ![]() P.S. A może czekają na nowe władze miejskie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
A może czekają na nowe władze miejskie ![]() to raczej nie bo obecne wladze sa przychylne. Predzej chca zaczac przed nowymi ![]() Ten post edytował :) pią, 27 paź 2006 - 15:49 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
i znowu wraca sprawa Wal-martu
QUOTE PAP "Rz": Czy Wal-Mart połknie polską Żabkę PAP 2006-10-27, ostatnia aktualizacja 2006-10-27 08:52 "Rzeczpospolita" informuje, największy w świecie detalista Wal-Mart wejdzie do Polski w pierwszym kwartale 2007 roku. Chce tu przejąć nie tylko sieć hipermarketów, ale i mniejszych sklepów - na przykład Żabkę. Wal-Mart wynajął już w Polsce firmę doradczą, która ma pomóc gigantowi w przygotowaniach do podboju naszego rynku - dowiedziała się "Rz". To ona wskazuje kandydatów do przejęcia. Według informacji dziennika, wśród nich są m.in. sieć osiedlowych sklepów Żabka i hipermarkety Geant. Wcześniej jako kandydatów do przejęcia przez Wal-Marta wymieniano polskie hipermarkety Auchan oraz największą sieć dyskontów - Biedronkę. "Jesteśmy zainteresowani wejściem do Polski, Czech i Węgier. Pilnie śledzimy możliwości, jakie się pojawiają w tych krajach. Odmawiamy jednak podania jakichkolwiek szczegółów" - mówi gazecie rzeczniczka Wal-Marta do spraw międzynarodowych Emy Wyatt. Sieć 1600 Żabek byłaby dobrym uzupełnieniem hipermarketów. Tym bardziej że Wal-Mart ma doświadczenie w prowadzeniu różnych rodzajów sklepów. Ewentualnej transakcji sprzyja fakt, że Żabka jest teraz na sprzedaż. Przed kilkoma tygodniami "Rz" pisała, że podpisano już listy intencyjne w sprawie sprzedaży 53 proc. akcji Żabki Polskiej, które należą do poznańskiego biznesmena Mariusza Świtalskiego. Nabywcą ma być konsorcjum banków, a transakcja powinna zostać sfinalizowana do końca roku. "Konsorcjum bankowe nie kupuje sieci handlowej z myślą o długotrwałej inwestycji, tylko po to, żeby dalej sprzedać komuś następnemu. To idealna oferta dla Wal-Marta" - mówi anonimowo jeden z analityków. Mocne wejście Wal-Martowi może jednak zapewnić tylko duża sieć hipermarketów. Niedawno jako kandydat do przejęcia wymieniane są polskie hipermarkety Geant, które trafiły latem do niemieckiej grupy Metro, właściciela m.in. sieci Real. "Amerykanie zgodzili się sprzedać swoje sklepy Grupie Metro pod warunkiem, że wymienią się aktywami i dostaną kawałek polskiego rynku. W umowie mają obiecanego Geanta" - twierdzi jeden z informatorów "Rzeczpospolitej". ale mieszaja. To chyba do konca roku nie bedzie rebrandingu hipermarketow Geanta na Real. Jesli bedzie jak pisza to mielibysmy i Wal-mart i Real w DG -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Wysłałem e-mail to Geanta z zapytaniem co i jak i kiedy to napisała żebym skontaktował się z Damianem Ponczek tel. 506 009 603.
PS. Może zadzwonie ![]() |
|
|
![]()
|
|
dzwon dzwon :)
jestem ciekaw co Ci powiedza bo wsumie to do tych terenow u nas to juz chyba nie maja wlasnosci. Ten post edytował Hator nie, 29 paź 2006 - 10:23 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 08:53 |