IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

3 Stron V  < 1 2 3  
Reply to this topicStart new topic
> Region Zagłebie bez Sosnowca?
:)
post sob, 11 lis 2006 - 16:38
Post #41

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

ogolnie caly temat jest smutny sad.gif
ja mam nadzieje ze nadejdzie taki dzien, w ktorym Sosnowiec potraktuje DG powaznie, na rowni i partnersko. I ze powstana wspolne wielkie projekty, z ktorch wszyscy bedziemy mieli korzysc.
Jesli chodzi o budzety miast to Sosnowiec jest niewiele wiekszym miastem od DG. Powierzchniowo to wiadomo wogole kto rzadzi (chodz to malo istotne bo powiecie ze kazdy moze sobie dolaczyc laki, ale Sosnowiec mialby przez swoje polozenie z tym problem) biggrin.gif Potencjal rozwojowy DG ma najwiekszy w calym GOPie (bylo o tym kilka publikacji) po Katowicach. Wina wladz ze tego nie wykorzystuja. Pisze to dlatego ze dziwie sie czemu Sosnowiec nie traktuje nas powazniej. Gdansk i Sopot - rownorzedni partnerzy, ktorzy bardzo sie szanuja. A tu troszke wieksze miasto (budzetowo) chce odgrywac stolice. Wiem ze Sosnowiec ma problem z tym stolicowaniem - mowiono o tym glosno ze traci na znaczeniu wraz z rozwojem kulturalnym DG, hala sportowa i nemo.

QUOTE(vacu @ Nov 11 2006, 01:52 PM) *

Bycie zaglebiakiem nie przynosi powodu do dumy i tak bedzie przynajmniej przez kilka pokolen (no chyba ze zdarzy sie cos nieprzewidzianego np. jakas wojna ). I niestety slazacy smiejac sie z Zaglebia najczesciej maja racje!

A możesz powiedzieć dlaczego?

jasne - z powodu mieszkancow i ich zachowan.

@Krawiec.
slazakami to sie nie zajmowalem ale dobrze znam Bobrek i inne "fajne" dzielnice wink.gif
nie pisalem o "klimatach" slaskich dzielnic i ich mieszkancach bo nie o tym mowa.

QUOTE(Bathurst @ Nov 11 2006, 03:56 PM) *
Dodam jeszcze że prowincjonalność to pojęcie które można odnieść do poziomu mentalnego niż do położenia geograficznego i administracyjnego.

i caly czas wlasnie o tym pisze

--------------------
Go to the top of the page

+Quote Post
Bathurst
post sob, 11 lis 2006 - 16:58
Post #42

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 80

@Kwintosz przykład Gliwic jest jak najbardziej trafny, a wymieniając powody które świadczą o wyższości Gliwic nad DG uzasadniasz go jeszcze bardziej. Otóż Gliwicom nikt nie dał za darmo klimatu do biznesu, strefy ekonomicznej, uczelni, pieniędzy i studentów - sami sobie to wszystko ( jeśli nie to większość) wypracowali w takiej samej rzeczywistości jak DG - licząc od czasów powojennych. Tak samo jak my, mieszkańcy Gliwic mieli szansę wybrać władzę, skuteczną władzę, tak samo jak my zżymają się że Katowice są stolicą województwa i że coś tam robią źle dla nich . Ale w Gliwicach nikt nie stworzył klimatu dla inwestorów ogladając się co na to Bytom i ile Bytom może im w tym pomóc ( dodam że miasta o porównywalnej wielkości,potencjale i historii). Poprostu znaleźli się ludzie którzy na przestrzeni lat coś robili na rzecz miasta. Politechnika Gliwicka to nie wszystko i nie determinuje sprawy. Inwestorzy wybierający podwrocławskie Kobierzyce nie byli zrażeni faktem iż w mieście(?) tym nie ma uczelni wyższych - są obok we Wrocławiu. Tak jak u nas pod nosem w Sosnowcu, Katowicach i Gliwicach ( to naprawdę nie jest daleko). Ale z jakiegoś powodu słyszymy o Kobierzycach a nie o podwrocławskich np. Siechnicach. Myślę że dużą rolę odgrywa tutaj mentalność - w społeczeństwach lokalnych mniej obciążonych marazmem, zniechęceniem, kompleksami po prostu łatwiej o skuteczniejsze władze i skutecznych mieszkańców.

--------------------
Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam

www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com

+Quote Post
Hator
post nie, 12 lis 2006 - 11:30
Post #43

FdZD

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 6

@ :) szer i syzio
ja nie wiem co Wy macie do Sosnowca. S-wiec moze nie jest stolica ale napewno jest liderem regionu i o to nie mozna miec pretensji-tym bardziej ze sami na to sobie zapracowali.
Dla przykladu porownajcie sobie DG i Sosnowiec pod wzgledem:
a) edukacji wyzszej (DG - PŚ, WSB i WSPS a Sosnowiec - PŚ, US, AM, WSZIM) na dodatek zauwazcie ze w Sosnowcu w sprawie US i PS sa remonty, przebudowy, nowe budyni, a u Nas??
b )kultury - Sosnowiec bedzie miec 3 kina, teatr zaglebia, a u nas PKZ i... nic.
c) rozrywki - u nas nie ma zadnej dyskoteki, fajnych pubow i klubow mozna policzyc na palcach 1 reki, w Sosnowcu nie byloby z tym problemu
d) liczbi mieszkancow
e) liczby inwestycji i ogolnie pojetego rozwoju miasta - tu chyba najbardziej widac jak duzo jestesmy do tylu

Takze nie rozumiem, czemu sie wsciekacie, ze DG zawsze jest olewana. To nie Sosnowiec robi nam na zlosc tylko poprostu my nic nie robimy w naszym imieniu. Powiedzcie sami - co zrobila dabrowa by byc brana pod uwage jako powazny partner? z jakimi projektami nasze miasto wystapilo w swym i zaglebia imieniu??? Zadnym!
Ktos pisal o projeckie na autobusy, ze w DG tak sie malo zrobi, a w Sosnowcu to ogrom prac - tak, tylko ze to DG mogla powiedziec, ze chce jeszcze zrobic to i to w ramach projektu i przede wszystkim - dac na to kase! przypomne forumowiczom jak to niedawno Pan Talkowski na sesji rady zapieral sie by niedawac pieniedzy na autobusy z budzetu - jaka to byla afera!

Reasumujac - Sosnowiec jest w Zaglebiu ale ma takze bliskie polozenie z Katowicami - ja, gdybym byl Sosnowiczaninem (uffff... trudne slowo biggrin.gif) mialbym pretensje do wladz samorzadu, gdyby tych czynnikow nie wykorzystaly.
Natomiast DG jest w ZD i powiedzmy, ze w Jurze. Dlatego na tym powinnismy sie skoncentrowac - gospodarczo wspolne projekty z miastami osciennymi, a turystyczno-rekreacyjnie promowac sie z wraz z reszta Jury. I w tym widze nasza szanse.
Takze przestancie biedolic jaka to DG jest zawsze pokrzywdzona - bo to tylko i wylacznie nasza (wladzy) wina!

PS Krawiec - w pon wysle maila z zapytaniem do naszego UM w poruszonej kwesti.
pozdr

--------------------

+Quote Post
pozdrawiam
post nie, 12 lis 2006 - 11:36
Post #44

jasiek

Nr użytkownika: 3

Spox. Tylko w sprawie formalnej: Ja doliczyłem się tylko 2 kin w najbliższej przyszłości w S-c. Czy coś przeoczyłem? Helios+Plaza???

Ten post edytował pozdrawiam nie, 12 lis 2006 - 11:37

+Quote Post
Hator
post nie, 12 lis 2006 - 11:40
Post #45

FdZD

a adria - czy jak ona sie tam nazywa ?
cos jak nasz ars w dg - tez w centrum, 1 kino, ale calkiem niezle wyposazone - przynjamniej kiedys :)

--------------------

+Quote Post
pulsatilla1214
post nie, 12 lis 2006 - 12:29
Post #46

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 148

Hator, chyba Muza...? :)

+Quote Post
post nie, 12 lis 2006 - 12:41
Post #47

QUOTE(Hator @ Nov 12 2006, 11:40 AM) *
a adria - czy jak ona sie tam nazywa ?
cos jak nasz ars w dg - tez w centrum, 1 kino, ale calkiem niezle wyposazone - przynjamniej kiedys :)

?? moze chodzilo Ci o nieistniejaca Muze? jesli chodzilo o Muze to byla to tragedia. Uklad rzedow jak nie w kinie, na dluzszych filmach nie dalo sie usiedzic w tych fotelach, obsluga w niebieskich fartuchach, jakby prosto z planu Misia.

z Twojego wczesniejszego postu wynika jakby Sosnowieś tetnila zyciem nocnym laugh.gif a jak na tej wielkosci miasto oferta jest zalosna. I znowu ta liczba mieszkancow - dla Sosnowca to lepiej zeby przyjezdni wrocili do swoich rodzinnych wiosek - na szczescie juz sie powoli to dzieje :)
Jedny + Sosnowca to wlasnie wyzsze uczelnie. Ale udajcie sie do "miasteczka akademickiego" na Pogoni - niestety rozpacz - jakby wiecznie wymarle.
a z jakim powaznym zagblebiowskim projektem wystapila Sosnowieś?
Jesli chodzi o kase na autobusy ktorej nie chcial dac nasz prezydent to przeciez nie chodzilo o ten wspolny projekt unijny!

Dla mnie Sosnowieś jest liderem prostactwa i zasciankowosci

--------------------

+Quote Post
Krawiec
post nie, 12 lis 2006 - 14:34
Post #48

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 21

Zapomniałeś dodać, że jesteśmy matecznikiem komunizmu, azjatami i barbarzyńcami niszczącymi śląską kulturę. Teraz przechodząc koło "Żylety" będę uważniej patrzył w niebo czy czesem jakiś samolot startujący z Pyrzowic nie leci zbyt nisko wink.gif

--------------------

+Quote Post
Hator
post nie, 12 lis 2006 - 14:49
Post #49

FdZD

Hator, chyba Muza...? smile.gif

ok - pomylilem z muza - nie zagladalem tam czesto wiec nie pamietam :) ja tam bylem kiedys na south parku i bylo ok (jak na tamte czasy bylo dolby sr wiec to o czyms swiadczylo). Nie wiedzialem ze muza jest zamknieta ohmy.gif ohmy.gif

z Twojego wczesniejszego postu wynika jakby Sosnowieś tetnila zyciem nocnym

jak na nocne zycie polakow to tetni - sory ale to nie krakow z milionami turystow czy nadmorski kurort w sezonie - wiec nie masz co wyolbrzymiac.
porownaj sobie ilosc klubow, pubow, dyskotek sosnowca z innymi miastami ZD... a nawet i GOPu - moze tylko Katowice czy Gliwice sa porownywalne.

I znowu ta liczba mieszkancow

a czemu mam tego faktu nie przytaczac? Sosnowiec to 14 miasto w kraju pod wzgledem liczby mieszkancow. To 230 tys ludzi, to ogromny liczba klientow/konsumentow/to jedna z wielu przyczyn rozwoju sosnowca. Dziwie sie, ze do Ciebie ten argument nie trafia.

Jedny + Sosnowca to wlasnie wyzsze uczelnie.

to ne jedyny i najwaazniejszy plus (podalem tylko kilka glownych czynnikow). Najwazniejszym jest rozwoj tego miasta, ktorego w odniesieniu do DG nie ma!

a z jakim powaznym zagblebiowskim projektem wystapila Sosnowieś?

a z jakim wyskoczyla DG???? Sosnowiec w glownej mierze zalatwil autobusy - zle Ci ze jezdzisz solarisami? wolisz dalej ikarusy? Sosnowiec wystapil z inicjatywa budowy stadionu - moze to nie projekt ekonomiczny, ale promocyjny dla regionu napewno. Sosnowiec zalatwil targi przy granicy z DG (nie skorzystac z takiego prezentu dla promocji miasta bedzie zgroza). Lepsze to niz nic jak w przypadku DG.

Jesli chodzi o kase na autobusy ktorej nie chcial dac nasz prezydent to przeciez nie chodzilo o ten wspolny projekt unijny!
wiem, ale to pokazuje stosunek wladz miejskich do problemu komunikacji - miasto w przeciagu 4 lat nie zabardzo ma sie czym chwalic w tym temacie. Podobnie jest wlasnie do projektu autobusow - mielibysmy wiekszy zakres inwestycji, gdyby wladze UM przeznaczyly na ten projekt wiecej pieniedzy - a tak to mamy krzyzowke na granicznej i remont kraweznikow przy przystankach.

:) - musisz zrozumiec, ze obrazanie sie na sosnowiec nic nie da. my im laski nie robimy, ze w DG wladze miejskie maja gdzies Sosnowiec... jak nie z nami to zwroca sie w strone katowic (jak to powoli zaczyna sie obserwowac) a my do kogo? bedzina? czeladzi ? (oczywiscie bez urazy dla tych miast)
prawdodobnie w Sosn wladza sie nie zmieni takze jezeli w DG bedzie wciaz ten sam bezpartyjny wink.gif prezydent to nie mamy co sobie obiecywac po wspolpracy...

Ten post edytował Hator nie, 12 lis 2006 - 14:51

--------------------

+Quote Post
Krawiec
post nie, 12 lis 2006 - 15:29
Post #50

UZYTKOWNIK

Faktycznie Hator można analizowac różnice między Sosnowcem a DG ale NIE W TYM RZECZ ile tu kin a ile tam, ile tu mieszkańców a ile tam oraz jak to bywało w przeszłości.

Tak Sosnowiec jak i Dabrowa ale też Będzin i Czeladź powinny myślec po zagłębiowsku czyli traktować naszą aglomerację jak jedno miasto ok półmilionowe, które zjednoczone wokół NUTS III pozyskuje środki z UE na przeróżne duże projekty: ekologiczne, turystyczne, infrastrukturalne. np. unowocześnienie komunkikacji tramwajowej w Zagłębiu, zagłębiowskie ścieżki rowerowe, renowacja zagłębiowskich zabytków itd itp.

Ja np. jako Sosnowiczanin ciesze się, a nie zazdroszczę , że w DG powstaje CH Pogoria ponieważ kolejna z dzielnic Zagłębia będzie nowocześniejsza i bardziej miejska.

Nie wiem co Cię ugryzło : ) czy rzuciła Cię laska z Sosnowca, czy też pobiłeś się z kimś z Sosnowca na imprezie, czy też masz w metryce wpisane Chorzów ;-), w każdym bądź razie jeśli naprawdę chcesz żeby kiedyś było prawdziwe partnerstwo miedzy Sosnowcem, a Dąbrową to staraj się budować więź miedzy zwykłymi mieszkańcami, forumowiczami, bo władze się zmieniają, a więzi pozostają i ja głęboko w to wierze, że kiedyś to co piszemy tu na forum przełoży się na rzeczywistość.

(Nawiasem mówiąc poprzez stronę zaglebie.info wchodzi na forum DG coraz więcej Sosnowiczan i to co się tu pisze ma duże znaczenie) .

Nie wszyscy wyrazili się jednoznacznie ale wydaje mi się, że większość poza : ) i szerem jest za współpracą z Sosnowcem w ramach subregionu Zagłębie.

--------------------

+Quote Post
Hator
post nie, 12 lis 2006 - 15:45
Post #51

FdZD

w kwestii wyjasnienia
mi chodzilo o pokazanie roznicy - czemu sosnowiec stal sie liderem naszego regionu
a co do zaglebia - to oczywiste jest ze powinnismy sie jednoczyc a nie wyrozniac bo ten, bo tamto, bo siamto :)

Moze zaczniemy merytoryczna dyskusje na temat tego czego nie ma a byc powinno w 1 wspolnym, silnym Zaglebiu?

pozdr

--------------------

+Quote Post
post nie, 12 lis 2006 - 15:47
Post #52

QUOTE(Krawiec @ Nov 12 2006, 03:29 PM) *
Nie wiem co Cię ugryzło : ) czy rzuciła Cię laska z Sosnowca, czy też pobiłeś się z kimś z Sosnowca na imprezie, czy też masz w metryce wpisane Chorzów ;-), w każdym bądź razie jeśli naprawdę chcesz żeby kiedyś było prawdziwe partnerstwo miedzy Sosnowcem, a Dąbrową to staraj się budować więź miedzy zwykłymi mieszkańcami

mam dziewczyne z Sosnowca wiec wiezi buduje biggrin.gif

@Hator
troche niedokladnie mnie czytasz wink.gif
pisales o liderowaniu i do tego sie odnosilem, dowodzac ze liczba mieszkancow takze nie ma zadnego znaczenia. Wlasnie za przyczyna tych mieszkancow miasto sie nie rozwija.

Co do wspolnych projektow - napisales ze DG zadnych nie stworzyla, to odpisalem ze Sosnowiec tez wielkich zaslug nie ma, na to Ty znowu odpowiedziales "a z jakim wyskoczyla DG???" :)

Gdyby nie PKM nowych autobusow by nie bylo. Uwierzcie ze sosnowieckie wladze wlaczyly do projektu takze DG i Bedzin, bo inaczej mieliby problemy z otrzymaniem dotacji, a wspolne projekty sa bardzo premiowane.

Jesli w przyszlsoci nic sie nie zmieni to z sasiadowania nie bedziemy mieli zadnych pozytkow. Wowczas dla DG lepiej byloby gdyby zamiast Sosnowca bylo wielkie jezioro albo nawet las :) ... i odwrotnie

--------------------

+Quote Post
Krawiec
post nie, 12 lis 2006 - 15:56
Post #53

UZYTKOWNIK

QUOTE(Hator @ Nov 12 2006, 03:45 PM) *
Moze zaczniemy merytoryczna dyskusje na temat tego czego nie ma a byc powinno w 1 wspolnym, silnym Zaglebiu?
pozdr

Otóż to!

--------------------

+Quote Post
post nie, 12 lis 2006 - 16:00
Post #54

QUOTE(Krawiec @ Nov 12 2006, 03:56 PM) *

pozdr

Otóż to!

i na temat tego co jest a czego byc nie powinno
punkt 1) zasciankowosci i prostactwa - masowe wysiedlenia? wink.gif

--------------------

+Quote Post
Hator
post nie, 12 lis 2006 - 17:49
Post #55

FdZD

a tak na serio pierwsza rzecza jaka uderza w oczy to brak 1 duzej uczelni zaglebiowskiej - to napewno by byl jakis krok do przodu w kierunku integracji i promocji.
Wszedzie tylko Politechnika sl, Uniwer. Sl itp - a czemu by nie Akademia/Uniwersytet/Wyzsza Szkola Zaglebia Dabr. z siedzibami w Sosn DG i Bedzinie? Naprzyklad laczac WSZIM i WSB.
wiem ze to malo realne ale "nie odrazu rzym zbudowano" biggrin.gif

PS zeby nie bylo to ja nic nie mam do slaskich uczelni

pozdr

Ten post edytował Hator nie, 12 lis 2006 - 17:51

--------------------

+Quote Post
vacu
post nie, 12 lis 2006 - 19:55
Post #56

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

@:): tak teraz myślę i mam dwa spostrzeżenia:
- jak sobie przypomne to faktycznie zdarzają się złośliwości typu "u was w DG to pewnie zwijają asfalt w nocy" itp. Ale po pierwsze są to [ja tak to odczułem] tylko drobne sąsiedzkie złośliwości, po drugie... odgryzamy się Sosnowiczanom tym samym :) Ja bym się o to nie obrażał, bo to są drobiazgi poza tym jest w nich najczęściej ziarnko prawdy [jak w żartach z czeladzkim dworcem wink.gif]

- wydaje mi się też, że opisywanyprzez Ciebie problem w dużym stopniu wiąże się z ludnością "napływową", osobiście nie znam "rodowitego" mieszkańca S-ca, który choćby te wyżej wymienione złośliwości by stosował. Podobnie jak "rodowity" mieszkaniec DG o mieszkańcu S-ca. Np. mojego ojca drażnią nawet nasze złe stosunki ze Śląskiem, nie mówiąc już skółóceniu z S-cem [a moja rodzina właściwie od conajmniej kilku pokoleń - a może i dłużej - mieszka w DG/Zagłębiu]. Wydaje mi się, że te sztuczne "wojenki" wywołuje głównie "buracka" część przyjezdnych [do pracy w hutach, kopalniach], którzy mieszkają tu od kilkunastu - kilkudziesiąciu lat ale są bardziej "miejscy" niż odpokoleniowi Zagłębiacy. Z tym, że takich "buraków" równie dużo jest w S-cu jak w DG [procentowo]

pees: pisząc o "burakach" nie mam na myśli wszystkich "przyjezdnych" oczywiście a jedynie tę część, która zaniża poziom kultury w regionie...

+Quote Post
bzenek
post nie, 12 lis 2006 - 20:48
Post #57

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 87

Początkowo miałem się nie wtrącać ten ideologiczy wątek o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy. Ale nie wytrzymałem. Troszkę zboczę z tematu watku na rzecz offtopicznych dyskusji które tu rozgorzały. Postaram się trzymać faktów biggrin.gif

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Nie ma się co licytowac, które miasto jest w GOP najbardziej miejskie, kulturalne, nowoczesne i cywilizowane. Ogólnie wiadomo, że najbliżej to dopiero Bielsko Biała i Rybnik.

GOP w czasach gierkowskich przeszedł proces konsolidacji wszystkiego ze wszystkim. Nowe blokowiska rwały więzi lokalne i na gruzach tworzyły całkiem nowe. Dąbrowa połknęła Ząbkowice i Sławków, Sosnowiec Kazimierz, a Katowice Janów i Murcki. Największym gigantem stały się Tychy które w swych granicach miało rzekę Wisłę. Najdziwniejszym tworem zaś Ruda Ślaska - miasto które nie istnieje. To po prostu zlepek kilku małych miasteczek. Mieszkańcy tych maleńkich ojczyzn wcale nie byli i nie będą zachwyceni z tego powodu. Tychy szczęśliwie rozpadły się, choć w spadku po epoce pozostał im spór z Bieruniem o fabrykę Fiata. Sławków uwolnił się od kochanej Dąbrowy i radzi sobie nieźle. Z rok tem z Bytomia uciekł Radzionków. Reszta się trzyma choć nie mam pojęcia co jeszcze łączy Rudę Śląską. Chyba strach przed Bytomiem i Gliwicami.

Kazde miasto wchłonęło dziesiątki tysięcy przyjezdnych których połykały nienasycone huty i kopalnie. Stąd też struktura społeczna wszystkich naszych miast jest podobna. Po tym okresie odziedziczyliśmy regionalny śląsko-dąbrowski robolizm. "Kult roboty" - jak to trafnie i elegancko nazwał poprzedni rektor Uniwerytetu Śląskiego prof. dr hab. Tadeusz Sławek. Jak pamiętamy ogromnie naraził się tym reżyserowi Kutzowi. Stąd też nasza nędzny poziom wykształcenia, kiepski stan zdrowia, katastrofalny poziom kultury fizyczne i osobistej, brak kreatywności, pomysłowości oraz potrzeb społecznych. Wszyskie miasta są tu podobne. Nie ma się co emocjonowac który mieszkaniec ładniejszy, a który głupszy. Zwłaszcza, że wpływy miast się tu przenikają. Tu pracujemy, tam mieszkamy, a jeszcze indziej kupujemy.

Jedyną wysepką optymizmu w tym oceanie pesymizmu były Gliwice. To one otrzymały w spadku po Lwowie Politechnikę i sporą część tamtejszej elity intelektualnej. U progu transformacji Gliwice posiadały największy odsetek ludzi z wyższym wykształceniem. I w tym upatruję przyczyn dla których Gliwice najlepiej umiały skorzystać z demokracji i wolnego rynku.

Jest takie stare przysłowie - jeśli kogoś nie możesz pokonać to się do niego przyłącz. Sosnowiec jest sprawniejszy więc się korzystajmy z jego bliskości. Katowice są stolicą regionu więc razem z Sosnowcem chłońmy dobre pomysły Katowic. A Katowice ? Katowice mają nadzieję, że Kraków, Wrocław i Warszawę rozwiną się wspaniale, a część biznesmenów i turystów trafi stamtąd do Katowic.

Tak więc sukces DG może urodzić się bardzo daleko. Nie żyjemy w próżni a w naczyniach połączonych. Wszystko jest ze sobą powiązane. Nie ma się co obrażać na istniejący układ sił. Może kiedyś znudzony prezes Sony w drodze z Krakowa do Wrocławia zatrzyma się w DG na dobry obiad w zaglębiowskiej gospodzie, spodoba mu się i zostawi nam jakąś fabrykę rakiet kosmicznych ?

---------------------------------------------------------------------------------------------------

QUOTE(Bathurst @ Nov 11 2006, 01:56 PM) *
Ludzie na czym polega współpraca Sosnowca z Katowicami i Jaworznem? Może napiszcie bo mam wrażenie że teza ta oparta jest na Waszych odczuciach a nie faktach.

Też mam takie odczucia, że emocje wzięły tutaj górę nad rozumowaniem. Przecież jak na razie jest tylko jeden projekt "transgraniczny", w którym Sosnowiec bierze udział wspólnie ze śląskimi miastami. To budowa kolektora ściekowego Bobrek, który ureguluje gospodarkę ściekową w Katowicach, Mysłowicach i Sosnowcu. To projekt typowo zadaniowy. Bez tworzenia jakiejś ideologii.

Dla kontrastu Sosnowiec wspólnie z Będzinem i z DG zainwestował w nowe autobusy. To tez projekt zadaniowy, bez ideologii. Czyli remis 1:1.

Wszystkim nam chyba umknęło, że Dabrowa Górnicza WSPÓLNIE z Sosnowcem i Jaworznem będzie realizować projekt Gospodarcza Brama Śląska – etap I: uruchomienie Zagłębiowskiej Strefy Gospodarczej.
Dla ochłodzenia emocji na linii DG-Sosnowiec przypomnę, że liderem tego projektu jest miasto Jaworzno. Sceptykom napiszę jeszcze, że projekt ten został zaakceptowany przez Zarząd Wojweództwa Śląskiego jako integralna część Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2007-2013 i są już przyznane środki finansowe.
Koszt projektu to 47 mln euro (40 mln to doatcja z Unii) i będzie on polegał na przygotowaniu grupy średnich i małych terenów inwestycyjnych w Jęzorze. To w pobliżu Fejszyn Hauzu (w granicach Sosnowca i Jaworzna). Oraz - co najwazniejsze i pochłonie najwięcej środków - na przygotowanie terenu inwestycyjnego Tucznawa wraz z budową obwodnicy Ząbkowic. Tak więc w tym przypadku to DG zyska najwięcej.
I to znowu jest projekt zadaniowy bez żadnej ideologii.

Podsumowując oba wątki mojej wypowiedzi.

Do współpracy DG i Sosnowca nie potrzeba żadnych tam związków, stowarzyszeń, porozumień o tworzeniu wszechzagłębiowskiej strefy wiecznej szczęśliwości. Cały ten projekt T.E.M.A. (z Sosnowcem czy bez) to ja bym wyrzucił do kosza. Z nim będzie tak jak z miastami partnerskimi - nawet nie ma z nimi wymiany młodzieży, nie mówiąc o wymianie myśli, doświadczeń czy inwestorów. Wszystkie te umowy partnerskie mają wartość papieru na którym zostały spisane.

Po prostu rozwiązujmy wspólne problemy na codzień. Obudźmy się z postindustrialnego snu i zastanówmy się co chcemy miec tu w Zagłębiu, z czego GOP ma słynąć w Polsce, co jako DG możemy dać regionowi. Współpracujmy z Katowicami, Sosnowcem, Sławkowem i Łazami, może nawet z Krakowem. Rzucajmy odważne pomysły, znajdujmy chętnych sprzymierzeńców, dołączajmy się do ciekawych inicjatyw. Na codzień i bez takich durnych papierowych umów. Po co na złość Sosnowcowi mamy sobie wszyscy w Dąbrowie odmrozić uszy ?

QUOTE(Bathurst @ Nov 11 2006, 01:56 PM) *
Bardzo ważne jest dla Zagłębia to co o nim myślimy, jaki budujemy klimat wokół miejsca w którym żyjemy. Dodam jeszcze że prowincjonalność to pojęcie które można odnieść do poziomu mentalnego niż do położenia geograficznego i administracyjnego.

Święte słowa Bathurst. Doskonałe podsumowanie do mojego posta. Sam bym tego lepiej nie ujął :)

Ten post edytował bzenek nie, 12 lis 2006 - 21:21

+Quote Post
Krawiec
post nie, 12 lis 2006 - 22:09
Post #58

UZYTKOWNIK

Zgodze się z Tobą Bzenek i nie zgodzę. Zgodze się w tej kwesti, że współpracy należy szukać wszędzie jeśli to przynosi korzyść miastu. Niemniej jednak należy określić pewien priorytet. Podałeś przykład Gliwic i modelowego zarzadzania tym miastem. Ja myślę że gdyby nie Opel, który o mały włos nie wylądował w DG - pamiętamy rolę Jerzego Buzka i lobbowania za Gliwicami - to . Gliwice nie nabrałyby takiego tempa reowojowego mimo swojego potencjału intelektualnego.

Postulujesz odejście od jakiejś ideologii ale przecież zarówno GOP jak i Związek Metropolitarny to jakas myśl, idea rozwojowa.
Jak dla mnie GOP to już anachronizm a Związek Metropolitarny skupi się na zadaniach największego znaczenia dla województwa jak np, Lotnisko w Pyrzowicach.

Dałeś bardzo dobry przykład Regionalnego Programu Operacyjnego 2007-2013 i tej Zagłębiowskiej Strefy Gospodarczej. Nazwa jest ok ale kwota wydaje mi się śmieszna jak na nasz subregion 40 mln euro. Dla porównania Gliwice mają zapisane w projektach kluczowych 40 mln euro na DTŚ i 75 mln euro na halę sportową. Moga też korzystać ze środków które realizują w ramach swojego NUTS.

Co to oznacza? Oznacza to, że mają silny lobbing i są największym beneficjentem w woj. śląskim pieniędzy unijnych.

Szersze idee współpracy są ok ale to jak będą wyglądały nasze drogi, szpitale, zabytki, tereny rekraacujne i obiekty sportowe, iczy nasze tereny będą dobrze uzbrojone pod inwestycje zależy przede wszystkim od naszej aktywności - dokładnie takiej jak aktywność Gliwic - Zabrza - Rudy Śl. lub okręgu Rybnickiego.

Na dzisiaj mamy (Zagłębie) wspólny NUTS z Katowicami i sprawa wygląda tak, że od kilkunastu lat - oprócz Pogorii IV - pieniądze z Warszawy dzielone przez województwo do nas nie docierają.

Trzeba więc wg mnie stworzyć silną grupę, która się o te pieniądze upomni i która wyznaczy sobie wspólne cele o jakich pisałem wcześniej np. zagłębiowskie ścieżki rowerowe, czy nowoczesne linie tramwajowe w ZD, czy też wspomniana Wyższa Uczelnia. Myślę, że ani Katowice ani Gliwice ani też Kraków nie zrobi tego za nas więc nie ma co liczyć na innych w takich kwestiach.

Żeby nie było, że reprezentuje jakąś ideologię zagłebiowską nastawioną na separatyzm czy antagonizm wobec kogokolwiek przypomnę słowa osoby, któa ocaliła zagłębiowską historię od zapomnienia czyli ś.p. dr Jana Zielińskiego: Zagłębiakiem może być każdy bez względu na pochodzenie, wyznanie, narodowość - wystarczy, że czuje się on Zagłębiakiem i pragnie rozwoju naszej małej ojczyzny. Podczas I Kongresu Kultury Zagłębia powiedziano wyraźnie, że Zagłębiakiem może czuć się też Ślazak. Zatem nasz regionalizm jest otarty i nastawiony na rozwój, a nie separatyzm i szukanie wroga. Podobny jest do regionalizmu Wielkopolskiego.

W odniesieniu do tego jakie powinniśmy obrać cele w Zagłębiu. Tak, wyższa uczelnia to świety pomysł bodaj KRZ rzucił pomysł Zagłębiowskiej Szkoły Wysokich Technologii (poprawcie mnie jeśli przekręciłem nazwę) , powinniśmy też postawić na dobrą informację regionalną i komunikację. Wiele dobrych pomysłów jest zapisane w Zrównoważonej Strategii Rozwoju ZD, od której niestety odchodzimy na rzecz Związku Metropolitarnego, który jak wspomniałem wcześniej nie załatwi nam wielu konkretnych spraw związanych z atrakcyjnością naszych miast.

NUTS III, zagłębiowski dialog i współpraca to nasza prawdziwa szansa rozwojowa.

Zobrazuje to jeszcze inaczej. Jeśli powstanie ta super nowoczesna hala w Gliwicach za 260 mln złotych finansowana z budżetu województwa (koszt 5 stadionów piłkarskich takich jak w Kielecach) i wszyscy będą zachwycać się tym miastem, to czy to będzie zasługa połżenia Gliwic w GOP-ie uczestnictwa w Związku Metropolitarnym, który jeszcze nie funkcjonuje czy dobrego lobbingu ???

Jak pokazuje RPO ani DG ani Sosnowiec nie ma siły przebicia, większą już ma Jaworzno, które jest stosunkowo największym beneficjentem projektu Zagłębiowska Strefa Gospodarcza.

Wnioski nasuwają się same.

Ten post edytował Krawiec nie, 12 lis 2006 - 22:49

--------------------

+Quote Post
post pon, 13 lis 2006 - 00:19
Post #59

QUOTE(vacu @ Nov 12 2006, 07:55 PM) *
- wydaje mi się też, że opisywanyprzez Ciebie problem w dużym stopniu wiąże się z ludnością "napływową", osobiście nie znam "rodowitego" mieszkańca S-ca, który choćby te wyżej wymienione złośliwości by stosował. Podobnie jak "rodowity" mieszkaniec DG o mieszkańcu S-ca. Np. mojego ojca drażnią nawet nasze złe stosunki ze Śląskiem, nie mówiąc już skółóceniu z S-cem [a moja rodzina właściwie od conajmniej kilku pokoleń - a może i dłużej - mieszka w DG/Zagłębiu]. Wydaje mi się, że te sztuczne "wojenki" wywołuje głównie "buracka" część przyjezdnych [do pracy w hutach, kopalniach], którzy mieszkają tu od kilkunastu - kilkudziesiąciu lat ale są bardziej "miejscy" niż odpokoleniowi Zagłębiacy. Z tym, że takich "buraków" równie dużo jest w S-cu jak w DG [procentowo]

pees: pisząc o "burakach" nie mam na myśli wszystkich "przyjezdnych" oczywiście a jedynie tę część, która zaniża poziom kultury w regionie...

dokladnie i to niemal wylacznie wiaze sie z ludnoscia naplywowa! (oczywiscie wiadomo o ktory naplyw chodzi, bo to mlode miasto i wlasciwie na przesztrzeni wiekow to prawie sami naplywowi wink.gif ). Gdynby nie ten naplyw to stosunki ze slazakami bylyby o wiele lepsze

--------------------

+Quote Post

3 Stron V  < 1 2 3
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 17:28
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza