IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

3 Stron V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Region Zagłebie bez Sosnowca?
Dami7
post pon, 14 lis 2005 - 09:46
Post #1

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 102

Temat ciĄgle odgrzewany, tym niemniej ciĄgle aktualny.

QUOTE(Dziennik Zachodni)
ZagŁĘbie bez stolicy

PoniedziaŁek, 14 listopada 2005r.

Spotkanie prezydentÓw, burmistrzÓw i wÓjtÓw reprezentujĄcych DĄbrowĘGÓrniczĄ, BĘdzin, CzeladĹş, Wojkowice, Bobrowniki, MierzĘcice, Psary, Siewierz i SŁawkÓw uwieńczono podpisaniem dokumentu pod nazwĄ „Porozumienie o utworzeniu Regionu ZagŁĘbie”. Jak widaĆ porozumienie powstaŁo z wyŁĄczeniem wŁadz Sosnowca.

ZbliŻenie ograniczone?

Dokument ma gwarantowaĆ wspÓlnĄ realizacjĘplanÓw i projektÓw dobrze sŁuŻĄcych zagŁĘbiowskiej spoŁecznoŚci.
REKLAMA

— Celem wspÓŁpracy w ramach utworzonego Regionu ZagŁĘbie bĘdzie poprawa warunkÓw Życia ludzi zamieszkujĄcych obszar regionu, uŁatwienie wzajemnych kontaktÓw, zbliŻenie lokalnych spoŁeczeństw, przeŁamywanie uprzedzeń, programowanie prac zmierzajĄcych do zapewnienia zrÓwnowaŻonego rozwoju spoŁeczno-gospodarczego oraz wspieranie dziaŁań zmierzajĄcych do nawiĄzania wspÓŁpracy miĘdzy lokalnymi wŁadzami — napisano w uzasadnieniu do uchwaŁy o przystĄpieniu do porozumienia.
PowoŁanie Regionu ZagŁĘbie stawia go niejako naturalnie w opozycji do istniejĄcego wczeŚniej ZagŁĘbia DĄbrowskiego, ktÓrego stolicĄ jest wŁaŚnie Sosnowiec.

WŁadze Sosnowca sprawĘkomentujĄ niechĘtnie.

— Nie moŻemy wypowiadaĆ siĘw sprawie porozumień, w ktÓrych nie braliŚmy udziaŁu. Istnieje przecieŻ Zintegrowany Program Rozwoju, do ktÓrego przystĄpiŁy wszystkie gminy. Nie moŻemy zajmowaĆ stanowiska w sprawach lokalnych porozumień, do ktÓrych przystĄpiŁy dwie lub trzy gminy. Inna sprawa, Że nazwĘwybrano dosyĆ niefortunnie — ocenia Grzegorz DĄbrowski, rzecznik prasowy sosnowieckiego magistratu.

Jeszcze przemyŚlĄ

RzeczywiŚcie porozumienie w tym ksztaŁcie moŻe nieco mĄciĆ w gŁowach tym, ktÓrzy region znajĄ i dotĄd trwali w przekonaniu, Że stolicĄ ZagŁĘbia jest wŁaŚnie Sosnowiec.

— Porozumienie o utworzeniu Regionu ZagŁĘbie zostaŁo podpisane miĘdzy innymi w zwiĄzku z przystĄpieniem tychŻe gmin do Transeuropejskiego Stowarzyszenia T. E. M. A. To stowarzyszenie, ktÓre skupia maŁe miasta (Marche — WŁochy, KoroĹĄka — SŁowenia, VĄrpalota — WĘgry, Lavanttal — Austria oraz Jiu Tales — Rumunia). DĄbrowa GÓrnicza w porÓwnaniu do innych miast, ktÓre naleŻĄ do stowarzyszenia jest bardzo duŻa. Nam udaŁo siĘjednak przystĄpiĆ do porozumienia, bo to wŁaŚnie nasze miasto byŁo inicjatorem akcji. Nie zŁoŻyliŚmy propozycji wŁadzom Sosnowca, bo to duŻe miasto, a nie chcieliŚmy zaburzaĆ struktury Transeuropejskiego Stowarzyszenia T. E. M. A, ale to nie jest sprawa ostatecznie zamkniĘta — wyjaŚnia Anna Saltarska-Stachura z dĄbrowskiego magistratu.

Podobnie mÓwiĄ w BĘdzinie.

— To nie my decydowaliŚmy, ktÓre z miast wŁĄczĄ siĘdo porozumienia. Nas zaproszono i BĘdzin z tego zaproszenia skorzystaŁ — tŁumaczy Marzena Karolczyk, rzecznik prasowy UM w BĘdzinie.
Sprawa nazwy rÓwnieŻ komentowana jest krÓtko.

— PrzecieŻ ZagŁĘbie to nie tylko Sosnowiec — mÓwi Anna Saltarska-Stachura.

SkĄd ten podziaŁ?

Nie moŻna oczywiŚcie sprowadzaĆ caŁego regionu do jednego miasta, ale nie moŻna teŻ chyba mÓwiĆ o integracji lokalnej spoŁecznoŚci i wspieraniu wspÓŁpracy miĘdzy ich wŁadzami, tworzĄc nowe i sztuczne podziaŁy. •

GraŻyna Krawczyk - Dziennik Zachodni

W kontekŚcie tego artykuŁu zadam pytania: kto tak naprawdĘmusi szukaĆ swojej toŻsamoŚci - czy my, DĄbrowiacy, czy teŻ mieszkańcy Sosnowca? Wszak ZagŁĘbie jest DĄbrowskie a nie Sosnowieckie! Czy Sosnowiec ma byĆ stolicĄ subregionu tylko dlatego, Że jest miastem wiĘkszym pod wzglĘdem liczby ludnoŚci?
Go to the top of the page

+Quote Post
TeodorMotor
post pon, 14 lis 2005 - 13:34
Post #2

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 42

QUOTE(Dami7)
Temat ciĄgle odgrzewany, tym niemniej ciĄgle aktualny.

QUOTE(Dziennik Zachodni)

(...)Inna sprawa, Że nazwĘwybrano dosyĆ niefortunnie — ocenia Grzegorz DĄbrowski, rzecznik prasowy sosnowieckiego magistratu.
(...)

W kontekŚcie tego artykuŁu zadam pytania: kto tak naprawdĘmusi szukaĆ swojej toŻsamoŚci - czy my, DĄbrowiacy, czy teŻ mieszkańcy Sosnowca? Wszak ZagŁĘbie jest DĄbrowskie a nie Sosnowieckie! Czy Sosnowiec ma byĆ stolicĄ subregionu tylko dlatego, Że jest miastem wiĘkszym pod wzglĘdem liczby ludnoŚci?

Albo Sosnowiec zmieni wodnika prasowego, albo zostaje tak jak jest... :)

+Quote Post
:)
post pon, 14 lis 2005 - 19:59
Post #3

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

jak nazwa wskazuje stolica Zaglebia Dabrowskiego jest DG - juz kiedys na dforum to walkowalismy wink.gif

+Quote Post
Dami7
post pon, 14 lis 2005 - 21:15
Post #4

UZYTKOWNIK

:)+-->
QUOTE(:))
jak nazwa wskazuje stolica Zaglebia Dabrowskiego jest DG - juz kiedys na dforum to walkowalismy wink.gif[/quote]

ToĆ napisaŁem, Że temat odgrzewany... :wink: :wink: :wink:

+Quote Post
Krawiec
post pią, 10 lis 2006 - 11:02
Post #5

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 21

Jest to inicjatywa sprzed roku funkcjonująca pod auspicjami Prezydenta DG Jerzego Talkowskiego . Jako Zagłębiak i obecnie Sosnowiczanin chciałbym spytac sie mieszkańców DG co o tym sądzą ...?

Ten post edytował Krawiec pią, 10 lis 2006 - 19:46

--------------------

+Quote Post
bzenek
post pią, 10 lis 2006 - 11:37
Post #6

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 87

QUOTE(Krawiec @ Nov 10 2006, 01:02 PM) *
Jest to inicjatywa sprzed roku funkcjonująca pod auspicjami Prezydenta DG Jerzego Talkowskiego . Jako Zagłębiak i obecnie Sosnowiczanin chciałbym spytac sie mieszkańców DG co o tym sądzą...

Napisz może coś więcej. Bo pamiętam awanturę z zeszłego roku ale nie pamiętam czym ta inicjatywa się przejawia. Jesli to twór propagandowo-papierowy (na złość Sosnowcowi) to nie ma się czym przejmowac - umrze wraz z obecną władzą. Jesli ma on praktyczne znaczenie to Zagłębie bez Sosnowca brzmi dziwnie. W końcu, z takich czy innych względów, wyrósł on na zagłębiowską stolicę.

+Quote Post
post pią, 10 lis 2006 - 13:32
Post #7

www.dabrowa-gornicza.pl

Dąbrowa Górnicza wraz z gminami Regionu Zagłębie pełnoprawnym członkiem Transeuropejskiego Stowarzyszenia Gmin T.E.M.A.
[2006-11-07 13:54:54]

28 października 2006 r. przedstawicie Regionu Zagłębie (Zastępca Prezydenta Dąbrowy Górniczej – Janusz Olszówka oraz Burmistrz Siewierza - Andrzej Mruk) wzięli udział w spotkaniu zarządu Transeuropejskiego Stowarzyszenia Gmin T.E.M.A., które odbyło się w mieście Slovenj Gradec położonym w słoweńskim Regionie Koroška.

Podczas zjazdu Region Zagłębie stał się pełnoprawnym członkiem Transeuropejskie Stowarzyszenie Gmin T.E.M.A. (Trans European Municipality Association).

Obecnie to międzynarodowe stowarzyszenie jest stowarzyszeniem gmin 6 regionów Europy – Laventtal (Austria), Marche (Włochy) Koroška (Słowenia), Vàrpalota (Węgry), Jiu Tales – (Rumunia) oraz Regionu Zagłębie.

Celem działalności stowarzyszenia T.E.M.A. jest organizacja europejskich projektów oświatowych, młodzieżowych, gospodarczych, kulturalnych, turystycznych i sportowych pomiędzy regionami oraz zachęcanie i wspieranie współpracy w zakresie rozwoju gospodarczego.
W skład Regionu Zagłębie wchodzi 9 gmin – Dąbrowa Górnicza, Będzin, Czeladź, Sławków, Siewierz, Psary, Mierzęcice, Bobrowniki i Wojkowice. Gminy Regionu Zagłębie będą mogły wspólnie z gminami Regionów wchodzącymi w skład Stowarzyszenia T.E.M.A. realizować międzynarodowe projekty w dziedzinach życia społeczno – gospodarczego.

as

http://www.dabrowa-gornicza.pl/?nodeid=469..._glowny_id=6374

http://www.tema-schoolprojects.com/

Dla mnie Sosnowiec nigdy zadna stolica nie byl. Jak im sie projekt nie podoba to niech spadaja i lacza sie w projekty z Katowicami. A moze tej "niepisanej" stolycy pzreszkadzalo ze przewodzi temu DG?

--------------------

+Quote Post
vacu
post pią, 10 lis 2006 - 13:44
Post #8

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

W skład Regionu Zagłębie wchodzi 9 gmin – Dąbrowa Górnicza, Będzin, Czeladź, Sławków, Siewierz, Psary, Mierzęcice, Bobrowniki i Wojkowice.

Zajefajnie, potężny region - nie ma co. A szefować ma Talkowski niby?

IMHO jest to głupie skłócanie, nie dość, że Zagłębie jest malutkie to jeszcze podział... Z tym stolycowaniem im jakaś woda sodowa uderzyła, z Zagłębia wydaje mi się, że tylko Sosnowiec w miarę jako tako działa i tworzenie takich dziwolągów bez S-ca to jak dla mnie sztuka dla sztuki...

A s-c na tej "miłości" do Katowic to się jeszcze przejedzie...

+Quote Post
post pią, 10 lis 2006 - 14:15
Post #9

@ vacu - to jak zmusic sila Sosnowiec? bez niego nie moze byc zadnych projektow? To jest duza wioska Sosnowieś i tyle. Co innego jakby to w tym miejscu lezal Krakow - wtedy trudno kwestionowac stolice i trudno obejsc sie bez niego. Nawet takie Katowice czy Gliwice (jesli bylyby zagblebiowskie hehe laugh.gif)
Sosnowieś laski nie robi ze sie laskawie zgodzi przystapic.

Zagłębie tak naprawde nie ma zadnej stolicy, a jesli ktos inaczej sadzi to nie ma pojecia o temacie i czym jest stolica. za to pisana "stolica" Zaglebia jest od zawsze DG ale w praktyce to nie ma zadnej stolicy

--------------------

+Quote Post
pozdrawiam
post pią, 10 lis 2006 - 14:18
Post #10

jasiek

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 3

To jest zwykła złośliwość Talka wobec SLD, które rządzi w Sosnowcu i moim zdaniem tak powinno się traktować całą sprawę

+Quote Post
post pią, 10 lis 2006 - 14:32
Post #11

QUOTE(pozdrawiam @ Nov 10 2006, 02:18 PM) *
To jest zwykła złośliwość Talka wobec SLD, które rządzi w Sosnowcu i moim zdaniem tak powinno się traktować całą sprawę

tzn zabronil Sosnowsi sie przylaczyc do projektu? Przekonal inne miasta zeby tez zabronily i sie zgodzily nie przyjmowac?

--------------------

+Quote Post
Guest_Sosnowiczanin_*
post pią, 10 lis 2006 - 14:45
Post #12

Guests

Sosnowiec to nie jest małe miasto. Jeśli jest "Sosnowsią" to czym jest w takim razie Dąbrowa ? Półwsią?

+Quote Post
Guest_Sosnowiczanin_*
post pią, 10 lis 2006 - 14:47
Post #13

Guests

Lepiej zakończmy tą dyskusję - nie ma sensu i źle świadczy o nas mieszkańcach Zagłębia.

+Quote Post
post pią, 10 lis 2006 - 14:55
Post #14

QUOTE(Sosnowiczanin @ Nov 10 2006, 02:45 PM) *
Sosnowiec to nie jest małe miasto. Jeśli jest "Sosnowsią" to czym jest w takim razie Dąbrowa ? Półwsią?

a co ma do tego wielkosc ??????? blink.gif
co sadze o DG jest w mojej sygnaturce pod kazdym postem

--------------------

+Quote Post
Dami7
post pią, 10 lis 2006 - 15:31
Post #15

UZYTKOWNIK

Proponuję zawiesić dyskusję w tym temacie na "po wyborach". Po co jeszcze się podkręcać, i tak już atmosfera zgęstniała. tongue.gif

--------------------
"Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."

+Quote Post
Krawiec
post pią, 10 lis 2006 - 17:57
Post #16

UZYTKOWNIK

@ : )

Trochę mnie zaszokowałeś swoją wypowiedzią. Zgodze się co do pojęcia "stolica" Zagłębia. Wolałbym aby Zagłębie było pojmowane jako aglomeracja miast partnerskich ale nazywanie Sosnowca - "Sosnowieś" ... pozostawie to bez komentarza. Wiadomo, że oba miasta nie są metropoliami ale chyba nie tędy droga żeby udowadniać sobie kto jest większa wsią...

Tak to my nie zbudujemy silnego subregionu Zagłębie, z którym będą musiały się liczyć władze województwa przy rozdzielaniu środków z UE, i który wreszcie zaistnieje na mapie kraju.

Poza tym nie wiem skąd ten pogląd, że Sosnowiec kocha Katowice? Fakt K.Górski widzi Sosnowiec w związku metropolitarnym i nie starał się tak jak J.Talkowski żeby ten związek nazwyał się śląsko-zagłębiowski ale do jasnej cholery nie można uogólniać. Powiedz zwykłym mieszkańcom Sosnowca, że pałają sympatią do Katowic...

Takie stwierdzenia dowodza, że nie znasz nastrojów jakie panują w Sosnowcu, a są one na ogół zagłębiowskie, a nie katowickie.

Poza tym : ) wypowiadasz się tak jakbyś znał sprawę, może J.Talkowski nie zaprosił Sosnowca do tej inicjatywy bo miał taki kaprys???

"Niech spadają"??? Ja też mam spadac z tego forum? Jestem Sosnowiczaninem z urodzenia i zamieszkania, ale korzenie mojej rodziny są dąbrowskie (pradziadek zginął na kopalni Reden). Mieszkałem też 7 lat w DG i mam w Waszym/Naszym miescie wielu dobrych znajomych.

Nie może być Sosnowca bez Zagłębia i Zagłębia bez Sosnowca. Ci którzy spowodowali, że Sosnowca tam nie ma są bez wyobraźni albo też Zagłębie jako silny subregion nie jest w ich interesie . Może to być wina WŁADZ Sosnowca a może wina leży po środku. Ja chciałbym poznać sprawę.

Na razie zbieram opinie na prosty temat pt. czy Dąbrowiacy popierają inicjatywę "Region Zagłębie" bez Sosnowca?

Ten post edytował Krawiec pią, 10 lis 2006 - 18:23

--------------------

+Quote Post
vacu
post pią, 10 lis 2006 - 18:10
Post #17

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

QUOTE(Krawiec @ Nov 10 2006, 07:57 PM) *
Na razie zbieram opinie na prosty temat pt. czy Dąbrowiacy popierają inicjatywę "Region Zagłębie" bez Sosnowca?

Moja opinia jest taka, że to jest bzdura. Bo co to za region miałby być? Wygląda jak DG + dzielnice tongue.gif

Myślę, że ktoś próbuje nas skłocić i tyle, w ogóle co to za pomysł z tą stolicą? To chyba jakieś kompleksy nasi lokalni działacze próbują leczyć. Ja bym raczej powiedział, że Sosnowiec współnie z DG powinny być "liderami" regionu, ew. z przewagą Sosnowca ale nie tylko z powodu większej liczby mieszkańców ale przede wszystkim z powodu większej obrotności tamtejszych władz.

Bo w sumie Sosnowiec może mieć w d... DG, bo nieby co pod rządami Talkowskiemu moglibyśmy Sosnowcowi zaoferować? To raczej nam powinno zależeć, bo może np. na jakieś środki z UE załapiemy się "na doczepkę".

Myślę, że - tak jak napisał pozdrawiam - cały ten wyimaginowany konflikt skończy się wraz ze zmianą władzy w DG.

+Quote Post
pulsatilla1214
post pią, 10 lis 2006 - 19:20
Post #18

UZYTKOWNIK

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 148

Zgadza się. Ten związek to hybryda, efekt chorej polityki Talkowskiego.

Zagłębie bez Sosnowca nie może istnieć.

A co do stolic to i Będzin się mieni historyczną stolicą, Siewierz stolicą Księstwa Siewierskiego chlubi rolleyes.gif Nie tędy droga :) To takie wymyślanie podziałów, kto lepszy, kto gorszy.

Po prostu jesteśmy regionem :) I trzeba patrzeć na to co nas łączy, a nie dzieli, abyśmy wszyscy na tym skorzystali.

P.S.

Krawiec, wyrazy współczucia w związku z losami pradziadka. Zginął w katastrofie września 1923..?

+Quote Post
Krawiec
post pią, 10 lis 2006 - 19:39
Post #19

UZYTKOWNIK

Tak, zginął podczas tragcznego pożaru w 1923.

--------------------

+Quote Post
post sob, 11 lis 2006 - 00:23
Post #20

QUOTE(Krawiec @ Nov 10 2006, 05:57 PM) *
Poza tym : ) wypowiadasz się tak jakbyś znał sprawę, może J.Talkowski nie zaprosił Sosnowca do tej inicjatywy bo miał taki kaprys???

"Niech spadają"??? Ja też mam spadac z tego forum? Jestem Sosnowiczaninem z urodzenia i zamieszkania, ale korzenie mojej rodziny są dąbrowskie (pradziadek zginął na kopalni Reden). Mieszkałem też 7 lat w DG i mam w Waszym/Naszym miescie wielu dobrych znajomych.

Nie może być Sosnowca bez Zagłębia i Zagłębia bez Sosnowca. Ci którzy spowodowali, że Sosnowca tam nie ma są bez wyobraźni albo też Zagłębie jako silny subregion nie jest w ich interesie . Może to być wina WŁADZ Sosnowca a może wina leży po środku. Ja chciałbym poznać sprawę.

spokojnie Krawiec :)
to "spadanie" dotyczylo oczywiscie wladz a nie mieszkancow Sosnowca
nie wiem co zrobil prezydent Talkowski, ale Sosnowiec mial ten projekt najwyrazniej w d**** i taka jest prawda. Na pewno o tym projekcie wiedzieli a jesli by sie zwrocili o informacje i przylaczenie to przeciez nikt by nie odmowil. Wiadomo ze obecne wladze DG i Sosnowca nie beda wieczne (pewnie ostatnie dni dla niektorych wink.gif). Ciekawe czy Sosnowiec dolaczy w przyszlosci. Czyzby dla obecnych prezdentow wazniejsza byla polityka?

jesli wladze Sosnowca nie widza potrzeby wspolpracy miast zaglebiowskich i uczestnictwa w takich projektach to jak najbardziej popieram inicjatywe "Region Zaglebie" bez Sosnowsi

QUOTE(pulsatilla1214 @ Nov 10 2006, 07:20 PM) *
Zagłębie bez Sosnowca nie może istnieć.

ja nie widze problemu jesli nie ma checi sosnowieckich wladz.
Mnie do szczescia Sosnowies "niepisana" stolyca jest niepotrzebna. W stolicy sie pracuje/ spedza wolny czas/ zalatwia sprawy urzedowe. Co mi wielkiego oferuje Sosnowies?

--------------------

+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 22:10
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza