IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

8 Stron V  « < 4 5 6 7 8 >  
Reply to this topicStart new topic
> Miejska Biblioteka Publiczna
gregol
post śro, 06 sty 2010 - 01:01
Post #101

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 1,349
GG: 1309044 status gadu-gadu

CYTAT
tak, ale ta dyskietka upoważnia do wypożyczania książek w całej DG

Jesteś pewien? Ta przed 'komputeryzacją' też? Czyli ta z 2009. Bo dziś pani z biblioteki na Kasprzaku nie potrafiła mi udzielić takiej informacji..

A potrzeba mi 'na gwałt' jednej książki.

Ten post edytował gregol śro, 06 sty 2010 - 01:02
Go to the top of the page

+Quote Post
zizi
post śro, 06 sty 2010 - 12:00
Post #102

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 196

Czy ktoś może wie,czy w bibliotece będzie system Opac i czy będzie można zarezerwować sobie książkę,jak w niektórych bibliotekach?

--------------------

+Quote Post
savalas
post śro, 06 sty 2010 - 12:50
Post #103

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 612

CYTAT(gregol @ wto, 05 sty 2010 - 23:01) *
CYTAT
tak, ale ta dyskietka upoważnia do wypożyczania książek w całej DG

Jesteś pewien? Ta przed 'komputeryzacją' też? Czyli ta z 2009. Bo dziś pani z biblioteki na Kasprzaku nie potrafiła mi udzielić takiej informacji..

A potrzeba mi 'na gwałt' jednej książki.

w 2009 r. nie miałem problemu z wypożyczeniem książki na "dyskietkę" założoną na Cedlera w bibliotece w centrum, więc i teraz nie powinno być z tym kłopotu, chyba, że znów coś wykombinują.

+Quote Post
Sebastian22
post śro, 06 sty 2010 - 18:03
Post #104

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

No fajnie by było aby dostęp do katalogów każdy miał w domu.....

+Quote Post
savalas
post czw, 07 sty 2010 - 15:22
Post #105

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 612

CYTAT(Sebastian22 @ śro, 06 sty 2010 - 16:03) *

tak i wypożyczanie przez neta, zamawiasz, odbierasz do 24 h i spokój

+Quote Post
zizi
post sob, 09 sty 2010 - 22:20
Post #106

UZYTKOWNIK

CYTAT(savalas @ czw, 07 sty 2010 - 15:22) *
CYTAT(Sebastian22 @ śro, 06 sty 2010 - 16:03) *

tak i wypożyczanie przez neta, zamawiasz, odbierasz do 24 h i spokój

Liczę na taki system,jak w Zabrzu.Tam świetnie się sprawdza.

--------------------

+Quote Post
zizi
post czw, 04 lut 2010 - 17:09
Post #107

UZYTKOWNIK

Jak na razie,to raczej biblioteka nie wprowadziła możliwości nawet przeglądania księgozbioru przez Internet,szkoda...

--------------------

+Quote Post
BARES
post śro, 27 paź 2010 - 22:39
Post #108

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 352

CYTAT
Grzegorz W. Kołodko opublikował swoją czterdziestą książkę pt. „Świat na wyciągnięcie myśli". Jaką problematykę porusza autor w swej najnowszej publikacji? Czy książka ma szansę stać się bestsellerem jak „Wędrujący świat", sprzedany w nakładzie 60 tysięcy egzemplarzy?

Już dziś zapraszamy na spotkanie z autorem, które odbędzie się 30 października 2010 r. o godz. 12.30 w sali audiowizualnej Miejskiej Biblioteki Publicznej w Dąbrowie Górniczej (ul. T. Kościuszki 25).

„Świat na wyciągnięcie myśli" to dzieło wielowątkowe, niezwykle barwne, napisane z polemiczną pasją i wielką siłą przekonywania, z dbałością o logikę wywodu i trafność argumentów, a przede wszystkim z literacką werwą. Autor, obok zwykłej narracji, posługuje się formą rozmowy z innym naukowcem, obszernymi, odnoszącymi się do aktualnych wydarzeń wyimkami z blogu, odpowiedziami na pytania internautów.

Grzegorz W. Kołodko - jeden z głównych architektów polskich reform gospodarczych, światowy autorytet w dziedzinie ekonomii i strategii rozwoju społeczno-gospodarczego, Dyrektor Centrum Badawczego Transformacji, Integracji i Globalizacji TIGER, wykładowca WSPiZ im. Leona Koźmińskiego. Jako wicepremier i minister finansów w latach 1994-1997 doprowadził Polskę do rekordowego tempa wzrostu oraz do członkostwa w OECD. Pełniąc to stanowisko powtórnie w latach 2002-2003 odegrał ważną rolę w procesie integracji z Unią Europejską. Autor prac naukowych opublikowanych w 24 językach. Maratończyk i podróżnik; zwiedził ponad 130 krajów.

http://www.dabrowa-gornicza.pl/aktualnosc-...iete+mysli.html

--------------------

+Quote Post
BARES
post czw, 20 sty 2011 - 15:15
Post #109

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 352

CYTAT
Władca Pierścieni, Gwiezdne Wojny i Japonia w bibliotece

Wystawa "Władca Pierścieni, Gwiezdne Wojny i Japonia w literaturze, filmie i kulturze" rozgościła się na dobre w Miejskiej Bibliotece Publicznej.

Zwiedzający mają wyjątkową okazję do zobaczenia kolekcji plakatów, zdjęć, komiksów oraz gadżetów przywodzących na myśl bogate światy Śródziemia, Galaktyki i Kraju Kwitnącej Wiśni.

Wśród prezentowanych eksponatów można znaleźć, m.in. podstawowe uzbrojenia Hobbitów, Rycerzy Jedi czy Samurajów, ale również książki, gry karciane, dzieła sztuki.

Wystawa oprócz normalnej ekspozycji będzie miała dwie odsłony w postaci Dnia Mocy (19 stycznia) i finału wystawy (29 stycznia).

Podczas Dnia Mocy zaprezentowane zostaną tematy związane z uniwersum Gwiezdnych Wojen.

Na finałowym spotkaniu gośćmi będą członkowie Akademii Fantastyki, którzy przedstawią czym zajmują się na co dzień. Nowością będzie możliwość zagrania w gry planszowe, w których światy i zasady wprowadzą członkowie akademii. Finałowi towarzyszyć będzie również moc innych atrakcji, np. efektywne pokazy walki z udziałem świetlnych mieczy oraz inne niespodzianki.

Przypominamy też, że przez cały czas trwania cyklu wystaw "Władca Pierścieni, Gwiezdne Wojny i Japonia w literaturze, kulturze i filmie" trwa konkurs dla młodszych i starszych pasjonatów tego tematu.

Uczestnicy konkursu mają zaprezentować dowolny fragment ze światów Akademii (Fantasy, Science-Fiction lub Daleki Wschód). Do tego celu mogą wykorzystać tekst literacki, rysunek lub fotografię. Prace konkursowe można przesłać mailem na adres Sekretarza Akademii (przemek@akademiafantastyki.pl) lub dostarczyć do dąbrowskiej biblioteki.

Termin dostarczania prac upływa 20 maja 2011r.

dabrowa-gornicza.pl

--------------------

+Quote Post
Aster
post śro, 16 lut 2011 - 14:56
Post #110

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 4,115

To jest jakaś kpina totalna z tą naszą biblioteką i tym co oni wyrabiają!!! Sam kończyłem studia na bibliotekoznawstwie i informacji naukowej i to są jakieś jaja, że co roku muszę wyrabiać sobie dyskietkę i płacić za to (niby marne grosze) ale jednak 7zł. Jakby nie mogli zrobić dyskietek bezterminowych, tu chodzi o czyste ściąganie kasy. To właściwie jest sprzeczne z ustawą o bibliotekach!!! Mamy niby prawo do bezpłatnego wypożyczania ale zrobili sobie coroczną opłatę za kartę, która defakto upoważnia do wypożyczania. Ustawa jasno określa, że opłaty mogą być pobierane za inne usługi jak ksero czy kary. Na zdrowy rozum kumam, że wyrobienie tej karty to jest koszt dla biblioteki ale powinien być kosztem jednorazowym, a nie co roku wyrabianie nowej i opłata. Zasadniczo tak działają mediateki a nasza biblioteka raczej taką nie jest. Dla przykładu w Bibliotece Śląskiej nie wypożyczałem nic przez trzy lata a moja karta ciągle tam działa.

+Quote Post
storczyk
post śro, 16 lut 2011 - 16:09
Post #111

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 4,429

Mnie też to irytuje, od kiedy nie jestem studentką nie korzystam z biblioteki aż tak często jak wcześniej, bywam tam średnio może z 6 razy do roku, irytuje mnie ta opłata, zwłaszcza, że za zalaminowanie jednej kartki nie płaci się 7 zł., książek które mnie ciekawią czy nowości nie ma znowu aż tak wiele, z nowości zwłaszcza tych poczytnych nie ma co liczyć bo upolować je jest ciężko. Kiedyś bezskutecznie próbowałam upolować pierwszy tom cyklu powieści historycznych pewnego poczytnego francuskiego pisarza i skończyło się na tym, że musiałam ja sobie kupić i tak jest w przypadku większości książek których poszukuję. Ja jestem w takiej sytuacji, że stać mnie na zapłacenie tych 7 zł i mój budżet tego tak na prawdę nie odczuje, ale pamiętam jak za czasów studenckich nawet te 7 zł było dla mnie ważne bo utrzymywałam się tylko ze stypendium naukowego

+Quote Post
zielak
post czw, 17 lut 2011 - 19:40
Post #112

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,811

Gdy kilka miesięcy temu skończyła mi się ważność karty laminowanej, to dostałem (oczywiście po uiszczeniu opłaty) kartę plastikową w barwach biblioteki. Je też co roku wymieniają?

+Quote Post
Aster
post czw, 17 lut 2011 - 21:04
Post #113

UZYTKOWNIK
*

Tak też wymieniają (a w praktyce likwidują stare konto i zakładają nowe, ot tak by nie było niezgodności z prawem), w regulaminie to nawet zapisali co rok nowa karta i 7zł!!! Właściwie to bardzo nieetyczne ze strony naszej biblioteki, znaleźli sobie metodę na dosypywanie grosza do budżetu.

+Quote Post
Padziu
post pią, 18 lut 2011 - 15:13
Post #114

KK25

Nr użytkownika: 917
GG: 5456583 status gadu-gadu

A wiecie gdzie można sprawdzić kiedy plastikowa karta straci ważność? bo jakoś nie mogę znaleźć na niej :/ To chyba powinno pisać, tak jak na karcie bankowej tongue.gif

+Quote Post
zielak
post pią, 18 lut 2011 - 16:42
Post #115

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,811

Aster: jeśli jest tak jak mówisz, to gdy mi za kilka miesięcy zaśpiewają o kolejne 7 złotych (albo i więcej), to z pewnością sprawę nagłośnię, bo jest to bezczelny wyzysk. Rozumiem, że kawałek zalaminowanego papierka lub plastiku trochę kosztuje (ale raczej nie więcej niż 2 zł), lecz taka karta może służyć mnóstwo lat i opłata może być tylko przy jej wydawaniu. Nawet karty bankowe są ważne 2, 3 lata i w bardzo wielu przypadkach są "darmowe".

+Quote Post
Mały77
post pią, 18 lut 2011 - 17:24
Post #116

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,566

CYTAT(zielak @ pią, 18 lut 2011 - 16:42) *
Nawet karty bankowe są ważne 2, 3 lata i w bardzo wielu przypadkach są "darmowe".

Hehe - dobrze, że napisałeś w "" wink.gif Jeżeli biblioteka miała tyle korzyści z tych kart wydawanych co banki z kart bankomatowych to myślę, że też by były darmowe a i zbiory książek się znacznie powiększyły wink.gif

+Quote Post
Aster
post pią, 18 lut 2011 - 21:28
Post #117

UZYTKOWNIK
*

CYTAT(zielak @ pią, 18 lut 2011 - 18:42) *
Aster: jeśli jest tak jak mówisz, to gdy mi za kilka miesięcy zaśpiewają o kolejne 7 złotych (albo i więcej), to z pewnością sprawę nagłośnię, bo jest to bezczelny wyzysk. Rozumiem, że kawałek zalaminowanego papierka lub plastiku trochę kosztuje (ale raczej nie więcej niż 2 zł), lecz taka karta może służyć mnóstwo lat i opłata może być tylko przy jej wydawaniu. Nawet karty bankowe są ważne 2, 3 lata i w bardzo wielu przypadkach są "darmowe".

Nawet jakby ci tej twojej plastikowej dyskietki nie zabrali to co roku tworzą ci nowe konto i płacisz 7zł. Jest o tym zapis w regulaminie biblioteki. Co do banków fajnie to porównałeś, fakt karty są nawet na 3 lata ale za konto bulę 5zł co miesiąc. Wszędzie wyzyskują szkoda tylko, że teraz robią to też ośrodki kojarzone z kulturą.

+Quote Post
eve
post sob, 19 lut 2011 - 00:37
Post #118

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 381

Ja się zastanawiam na co oni wydają tą kasę z kart i skwapliwie ostatnio pobieranych kar, bo na pewno nie na książki. Jak chce się dostać jakąś nowość to najlepiej się do Sosnowca skierować - tam mają mnóstwo nowości i to w dużej liczbie egzemplarzy zaraz po premierze, a nie po dobrych kilku miesiącach jak u nas.

Potem może głupi przykład taki jak cała seria Zmierzchu - chciałam kiedyś wypożyczyć, mieli może w 5 bibliotekach, a w każdej kolejka. W centrum ponad 6 miesięcy czekania. No to podzwoniłam po filiach w Sosnowcu ( każda książkę miała kupioną ) i znalazłam niewypożyczoną już na drugi dzień.

+Quote Post
Arbas
post sob, 19 lut 2011 - 16:01
Post #119

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 307

CYTAT(Aster @ pią, 18 lut 2011 - 19:28) *
CYTAT(zielak @ pią, 18 lut 2011 - 18:42) *

Nawet jakby ci tej twojej plastikowej dyskietki nie zabrali to co roku tworzą ci nowe konto i płacisz 7zł. Jest o tym zapis w regulaminie biblioteki. Co do banków fajnie to porównałeś, fakt karty są nawet na 3 lata ale za konto bulę 5zł co miesiąc. Wszędzie wyzyskują szkoda tylko, że teraz robią to też ośrodki kojarzone z kulturą.

a potem się dziwią, że ludzie nie czytają książek...

+Quote Post
77kasia
post pon, 28 lut 2011 - 10:08
Post #120

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,676

niestety kultura jest droga wiec moge zrozumiec te 7 zł ale niech one beda przeznaczone na nowe ksiazki

+Quote Post

8 Stron V  « < 4 5 6 7 8 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 16:32
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza