![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 2,625 Dołączył: śro, 13 lip 05 Skąd: Mydlice Południe Nr użytkownika: 152 Płeć: Mężczyzna GG: 7413760 ![]() |
W sumie racja Kwintosz... Ciekawi mnie dlaczego jeszcze do tego projektu wszedł Będzin, Siewierz i Sławków? Co oni z tego będą mieli i co wniosą w projekt? Będzin i Siewierz w miare blisko mają, ale Sławków? Hmmm dziwne musze powiedzieć...
Co do poszerzenia plaży, to może kosztem Pogorii ją poszerzą... Choć to by było dziwne moim zdaniem ;p. Piach by w sumie mieli, bo kopalnia niedaleko i wogóle =]. Ten projekt jest bardzo ciekawey i wart poświęcenia większej ilości pieniędzy... Wszak Pogoria to ma być jedna z wizytówek Dąbrowy -------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Te gminy które realizują projekt wraz z nami, to gminy do których mają prowadzić bezpośrednio ścieżki rowerowe. Bynajmniej z tego co kiedyś było pisane tak wywnioskowałem.
No i właśnie, zapomniałem wcześniej napisać o ścieżce rowerowej na około Pogorii III, która chyba też miała przejść remont. Mam nadzieję, że zrobią asfaltową ścieżkę (taką jak na Pogorii IV - choć prowadząca donikąd) na całej długości. No niestety więcej szczegółów nie znamy, więc trudno coś więcej powiedzieć a tym bardziej w oparciu o doniesienia prasowe z DZ. -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 2,625 Dołączył: śro, 13 lip 05 Skąd: Mydlice Południe Nr użytkownika: 152 Płeć: Mężczyzna GG: 7413760 ![]() |
Co do ŚR naokoło Pogorii 3 to jestem jak najbardziej za =]. Po tych kamieniach i nierównej "ścieżce" się jeździć nie da... Komfort jazdy jest byle jaki.... Dla rowerów asfaltowa, dla ludności cywilnej moga sobie już tą kostke dać, choć lepiej by też asfalt był, zamontować ławeczki naokoło i będzie pięknie =]. Szkoda, ze miasto nie patrzy na Pogorie tak jak powinno. Przecież na nią można by było wiele pieniędzy z Uni wyciągnąc... Stawiają na podobno na turystyke... Bardziej by się odrazu opłaciło zamiast inwestycji w błedowie zrobić część na pogorii....
-------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
A mnie ciekawi jeszcze czy ten Eurocamping Błędów już działa i można wynająć domek. Zerknąłem na neta, ale nie znalazłem nawet strony internetowej, czy numeru tel. No więc jeśli tak będzie wyglądać promocja tego miejsca, to na pewno się zwróci ta inwestycja.. ale chyba po 2428 roku..
-------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
|
|
![]()
|
|
Ja już teraz twierdze, że to jest chybiony pomysł :|... Kasa w błoto... No bo z taką promocją miasta to będzie ciężko z zarabianiem eurocampingu... Powinni mieć napewno strone internetową... No chyba jednak nie mają :|. Pozatym co oni tam zaoferują? Wielbłądy? ^^
Ciągle tylko o przejazdach konnych i quadach piszą i mówią... -------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
A mnie ciekawi jeszcze czy ten Eurocamping Błędów już działa i można wynająć domek. Eurocamping jeszcze nie funkcjonuje. Nie jest jeszcze uporządkowany teren na terenie obiektu. Cześć urządzeń i małej architektury stoi zapakowana w folię. Podejrzewam, że trzeba jeszcze troszkę pracy budowlano-montażowej włożyć w jego wykończenie. Pewnie trzeba go też jakoś administracyjnie uruchomić, zatrudnić ludzi, uzupełnić papiery... No i co najważniejsze nie wiadomo kiedy w Błędowie będzie Ksiądz Biskup Adam Śmigielski. Jak to gospodarz diecezji pewnie grafik ma szczelnie wypełniony, a ostatnio bez niego nie może się odbyć w DG żadna inauguracja. Ciekawe co na to posłanka Senyszyn ? Bądź co bądź to klubowa koleżanka prezydenta Podrazy ![]() Miejmy nadzieję, że na weekend majowy ośrodek ruszy. To w końcu okres żniw w turystyce ![]() Szer, nie zgadzam się z Tobą. Eurocamping jest świetnym pomysłem i trzeba tu przyznać rację prezydentowi Talkowskiemu. Choć nie jestem zwolennikiem angażowania się państwa i samorządu w jakąkolwiek działalność gospodarczą to popieram ten projekt jako impuls, który może rozruszać turystykę w naszym mieście. Aczkolwiek zgadzam się, że obiekt ten może w pełni zaistnieć dopiero w ścisłej współpracy z podobnym ośrodkiem nad Pogoriami. W ten sposób można wypromować "Zielony weekend w DG" albo coś podobnego. W sobote oglądamy Pustynię, a wieczorem balanga przy ognisku. Natomiast w niedzielę na rower i nad Pogorie ![]() o ścieżce rowerowej na około Pogorii III, która chyba też miała przejść remont. Mam nadzieję, że zrobią asfaltową ścieżkę (taką jak na Pogorii IV - choć prowadząca donikąd) na całej długości. Oj, nie, nie, nie ![]() Żadnego asfaltu. Trasy rowerowe wokół PIII powstały przy założeniu nie stosowania żadnych obcych przyrodzie materiałów. Po latach pewnie widać pewne zużycie nawierzchni i trzeba by coś ponaprawiać wolałbym żeby tak zostało. A pomysły o kostce brukowej nad Pogorią to już zupełnie uważam za chybione. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Dla mnie kazdy pomysł, który nie jest promowany jak być powinien jest chybiony i tyle... Jeśli Eurocamping ma stać pusty i nie zarabiać to dla mnie to było wyrzucenie pieniędzy w błoto...
Ścieżki rowerowe z asfaltu sa właśnie dobre do jeżdżenia, no przynajmniej dla mnie, bo jak się jeździ po dziurach i kamieniach to mnie tyłek boli... A co do ścieżki dla pieszych napisałem, by dali co chcą... Może też być asfalt, czy jakaś kostka, choć nie napisałem, że brukowa... Np. taka jaka jest na pasażu na mydlicach... -------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
Eurocamping jeszcze nie funkcjonuje. Nie jest jeszcze uporządkowany teren na terenie obiektu. Cześć urządzeń i małej architektury stoi zapakowana w folię. Podejrzewam, że trzeba jeszcze troszkę pracy budowlano-montażowej włożyć w jego wykończenie. Pewnie trzeba go też jakoś administracyjnie uruchomić, zatrudnić ludzi, uzupełnić papiery... No i co najważniejsze nie wiadomo kiedy w Błędowie będzie Ksiądz Biskup Adam Śmigielski. Jak to gospodarz diecezji pewnie grafik ma szczelnie wypełniony, a ostatnio bez niego nie może się odbyć w DG żadna inauguracja. Ciekawe co na to posłanka Senyszyn ? Bądź co bądź to klubowa koleżanka prezydenta Podrazy ![]() Miejmy nadzieję, że na weekend majowy ośrodek ruszy. To w końcu okres żniw w turystyce ![]() Szer, nie zgadzam się z Tobą. Eurocamping jest świetnym pomysłem i trzeba tu przyznać rację prezydentowi Talkowskiemu. Choć nie jestem zwolennikiem angażowania się państwa i samorządu w jakąkolwiek działalność gospodarczą to popieram ten projekt jako impuls, który może rozruszać turystykę w naszym mieście. Aczkolwiek zgadzam się, że obiekt ten może w pełni zaistnieć dopiero w ścisłej współpracy z podobnym ośrodkiem nad Pogoriami. W ten sposób można wypromować "Zielony weekend w DG" albo coś podobnego. W sobote oglądamy Pustynię, a wieczorem balanga przy ognisku. Natomiast w niedzielę na rower i nad Pogorie ![]() Oj, nie, nie, nie ![]() Żadnego asfaltu. Trasy rowerowe wokół PIII powstały przy założeniu nie stosowania żadnych obcych przyrodzie materiałów. Po latach pewnie widać pewne zużycie nawierzchni i trzeba by coś ponaprawiać wolałbym żeby tak zostało. A pomysły o kostce brukowej nad Pogorią to już zupełnie uważam za chybione. ![]() Nie no pomysł z eurocampingiem jest ok. Ale to jest śmieszne, że miasto śpieszy sie by na czas oddać obiekt a się okazuje że 2 msc po odebraniu obiektu jest on jeszcze zamknięty i niewykończony. A przypomnijmy że miasto i tak już dopłaciło chyba z 1,5 mln zł (albo i 2,5 nie pamiętam) więcej na tą inwestycję niż było planowane wcześniej. Dlatego też dziwi, jak bardzo nieudolne za taką sumę pieniędzy jest wykonywanie tej inwestycji przez dąbrowskie władze. Co do ścieżek.. Osobiście jeśli chciałbym du** sobie wymasować na rowerku to idę pośmigać po lesie lub innych dzikich ścieżkach (np. z końca ścieżki na Pogorii IV nie jadę ulicą na Ujejsce tylko przez las na Antoniów). Natomiast tak popularna, łatwa i dostępna turystycznie ścieżka, powinna być jak najbardziej asfaltowa. Nie zapominajmy że spaceruje tam dużo ludzi, jeżdżą nie tylko dorośli ale także dzieci. Wiem jak bardzo męcząca jest taka jazda po kamcorach dla dorosłego człowieka, a co dopiero dla dziecka. Zresztą to jak się zachowuje ścieżka która jest obecnie dokładnie widać, fragmentami to szkoda na nich jeździć bo jest gorzej niż w lesie. Nie mówiąc już o uszkodzeniach roweru wywołanych przez kamienie obijające się o ramę rowerową, niby nic ale jak ktoś ma sprzęt za kilka tys. złotych to może boleć. Więc ścieżki na Pogorii III jak najbardziej dla mnie - asfaltowe. Ten post edytował kwintosz nie, 20 sty 2008 - 15:42 -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
Nie sądzę aby ten Eurocamping kiedykolwiek na siebie zarobił ale zobaczymy. A że z polityką informacyjną władz DG jest hmm... tak sobie to masz rację.
Ścieżki rowerowe z asfaltu sa właśnie dobre do jeżdżenia, no przynajmniej dla mnie, bo jak się jeździ po dziurach i kamieniach to mnie tyłek boli... A co do ścieżki dla pieszych napisałem, by dali co chcą... Może też być asfalt, czy jakaś kostka, choć nie napisałem, że brukowa... Nie jest tajemnicą, że po asfalcie najlepiej się jeździ. Jest po prostu najszybszy ale wokół Pogorii jest ledwie 6km i nie ma się tam gdzie spieszyć. W miejscu rekreacyjnym ja bym się spodziewał jakiejś innej "miększej nawierzchni". Dobra szutrówka też może być bez kamieni i dziur - to kwestia prowadzenia eksploatacji. Jam tam na dalszych wyprawach zawsze z radością witam eleganckie leśne przecinki. Ale mogę mieć skrzywioną opinię bo lubie dziury i ból tyłka na rowerze ![]() Nie jest tajemnicą też, że wyroby betonowe są najgroźniejsze dla stóp. Tenisiści i lekkoatleci wiedzą to już od lat i z powodzeniem stosują tartan. Choć w dzisiejszych czasach już pewnie co innego. No i np. ortopedzi od zawsze zalecają spacery piasku od czasu do czasu. Po całym tygodniu skakania po chodnikach nogi powinny odpocząć na "miększych" nawierzchniach. Dlatego wszelkie kostki brukowe w miejscach rekreacyjnych uważem za chybione. Ciekawe czy dałoby się przy dzisiejszych osiągnięciach biologii i techniki położyć chodniki z trawy ? Robią stadiony to chodniki pewnie też. Ale ile by to kosztowało ![]() |
|
|
![]()
|
|
Się z Tobą zgodzę, że po wielogodzinnych pobytach na twardych powierzchniach miło jest wejść na miękką
![]() -------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
Ale naokoło Pogorii powinna być taka ścieżka by można było jeździć gładko i nie odczuwać kamieni pod kołami... Naprawde tyłek boli, jedzie się ciężej i łatwiej o usterke roweru... To widzę, że mamy całkiem inne podejście do rowerowania ale niech tak pozostanie. Nie wszyscy muszą być identyczni. Aczkolwiek mogę Ci w tajemnicy podsunąć jeszcze jeden argument za asfaltowymi opaskami wokół Pogorii. W sam raz na fundusze z UE. ![]() Tak sobie pomyślałem, obserwując sytuację na P4, że gdyby domknąć asfaltowy ring wokół jeziora to by można było zarekalamować DG jako "Raj dla rolkarzy". Szlaki rowerowe już się w Polsce trafiają (choć dobrych ciągle jak na lekarstwo), a wielokilometrowa trasa dla rolkarzy to byłby chyba fenomen na skalę kraju ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
dla przypomnienia to co wiemy:
CYTAT AKRES PRZEDMIOTOWTY PROJEKTU W ramach inwestycji planuje się stworzyć następujące obiekty: Budowa pomostu spacerowego - przystani na zbiorniku Pogoria III w kształcie litery „T” (prostopadły do linii brzegowej, długość ok. 40 m), po jednej stronie posiadające miejsca do cumowania łódek oraz miejsca dla kajaków, rowerów wodnych i innego sprzętu wodnego; Przebudowa i modernizacja plaży o długości 350 m wraz z kąpieliskiem, Budowa otwartego placu zabaw dla dzieci o powierzchni ok. 400 m2; Budowa alejki spacerowej wzdłuż plaży z ławkami i oświetleniem, o długości 800 m; Budowa dwóch zespołów boisk sportowych – dla siatkówki, siatkówki plażowej, koszykówki, badmintona, piłki ręcznej, tenisa – łącznie 14 boisk; Utworzenie pola namiotowego i bazy kempingowej; Budowa infrastruktury wodno-kanalizacyjnej z sanitariatami; Budowa zaplecza porządkowego wraz z hangarem (150 m2) umożliwiającego przechowywanie sprzętu wodnego w okresie jesienno-zimowym; Modernizacja istniejącego parkingu o powierzchni 5000 m2; Ośrodek skomunikowany zostanie z terenami Dąbrowy Górniczej i miast sąsiednich Będzina, Siewierza dzięki systemowi ścieżek rowerowych o łącznej długości 40 km. Szlaki poprowadzą od ośrodka Pogoria do Będzina (odcinek do użytku ekologicznego przy Czarnej Przemszy, gdzie łączyć się będzie ze szlakiem do Zamku i centrum miasta), Siewierza (wzdłuż zbiornika Pogoria IV do Zamku Siewierskiego, przy którym infrastruktura rekreacyjna, związana ze szlakiem) oraz do Sławkowa (doliną Białej Przemszy do centrum z zabytkowym, średniowiecznym układem urbanistycznym i Zamkiem). BENEFICJENCI Dąbrowa Górnicza – Lider Będzin – Partner Siewierz – Partner Sławków – Partner i niestety CYTAT W wersji zgłoszonej przez miasto koszt realizacji tego przedsięwzięcia wynosił 7,2 mln euro, a wartość dotacji 6,152 mln euro. - Będzie to kompleksowa przebudowa infrastruktury turystycznej w rejonie zbiorników Pogoria. Ponieważ jednak dostaliśmy mniejszą od planowanej dotację, bo 2 mln euro, trzeba zmienić projekt To nasza cudna prasa lokalna tak niejasno znowu napisala - te srodki wymienione to tylko na ten rok. Dokladnie nie wiadomo kiedy oglosza przetarg i na razie rozlozyli kwote po rowno na caly okres realizacji. W WPI realizacja 2007-11, wartosc projektu 10.7 mln zl a wklad DG 8 mln zl Co do tej pseudo sciezki rowerowej wokol III to miala byc asfaltowa a podobno "ekolodzy" zaprotestowali i zrobili wtedy to cos -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Co do tej pseudo sciezki rowerowej wokol III to miala byc asfaltowa a podobno "ekolodzy" zaprotestowali i zrobili wtedy to cos Całe szczęście. Za miliony potrzebne na ewentualny asfalt wokół Pogorii proponuję kupic setki ławek i koszy na śmieci. Przydadzą sie bardziej ![]() CYTAT Ponieważ jednak dostaliśmy mniejszą od planowanej dotację, bo 2 mln euro, trzeba zmienić projekt Fajnie. Miało być super ale imperialiści z Brukseli nie dali i będzie tak se. ![]() A moze warto było odpuścić trochę tej całej termomodernizacji szkół i dać więcej na Pogorię. Zakup styropianu przydatny jest i praktyczny ale ani trochę nie przyspiesza miasta w rozwoju. Powstaje pytanie co będzie jeśli w ciagu najbliższych lat nie dostaniemy ani grosza z funduszy pomocowych ? Skądinąd wiemy, że mamy w tym spore doświadczenie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
Wcale koszty bardzo by sie nie roznily i zamiast jakiejs smoly posypanej zwirem mogla byc cienka warstwa asfaltu. Po tym gorzej sie jezdzilo niz po ziemi. Jedyny plus to taki ze wyrownano podloze. Na szczescie ten zwirek sie wgniotl i malo go juz zostalo
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
dobra wiadomosc:
CYTAT Z Urzędu Wojewódzkiego w Katowicach wpłynęła dotacja w wysokości 212.170,00 zł z przeznaczeniem na zadanie inwestycyjne pn: „ Eurocamping Błędów: baza biwakowo – campingowo – rekreacyjna przy ul. Żołnierskiej 130 w Dąbrowie Górniczej – Błędowie” . Przedmiotowe zadanie zakończono i rozliczono. W związku z powyższym istnieje możliwość przeznaczenia otrzymanej dotacji na inny cel, a mianowicie na prace konserwatorskie, restauratorskie zabytków wpisanych do rejestru zabytków. Pochodzi z BIPu - projektu uchwaly w sprawie zmian w budzecie -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
niestety fatalne wiesci
![]() ![]() CYTAT ![]() Minister Bieńkowska pocięła listę inwestycji Przemysław Jedlecki 2008-02-01, ostatnia aktualizacja 2008-02-01 21:53 Ministerstwo Rozwoju Regionalnego ogłosiło listę inwestycji, które mają szanse dostać unijne dotacje bez konkursu Elżbieta Bieńkowska, minister rozwoju regionalnego Rząd PiS-u zostawił po sobie tzw. listę projektów kluczowych, na której było ponad 850 planowanych inwestycji, na które Unia Europejska miała wyłożyć aż 37,5 mld euro z UE. O pieniądze starały się samorządy, uczelnie i firmy. Elżbieta Bieńkowska, nowa minister rozwoju regionalnego chce, żeby jak najwięcej pieniędzy zostało rozdzielonych w konkursach. Resort proponuje też, żeby na liście znalazły się tylko te wydatki, które są strategiczne dla rozwoju kraju. Bieńkowska przejrzała listę zostawioną przez poprzedniczkę z PiS i w piątek ogłosiła co z niej wypadło. Wcześniej po pieniądze z UE zgłosiło się 75 inwestycji z województwa śląskiego. Zostało 41. Skreślona została m.in. przebudowa kanalizacji w Katowicach. Wartość projektu wynosiła 305 mln euro. Urzędnicy miejscy liczyli na 154 mln euro dotacji. - Rząd ma prawo podejmować decyzje. Także takie, które nie zawsze są mądre. Nasz projekt jest dobry i liczymy na to, że wygramy w konkursie - komentuje Arkadiusz Godlewski, wiceprezydent Katowic. Taki sam los spotkał przebudowę kanalizacji w Sosnowcu. Mateusz Rykała, pełnomocnik prezydenta ds. rozwoju nie ukrywa zaskoczenia. - Chcemy dokończyć prace, będziemy więc musieli stanąć do konkursu - zapowiada Rykała. Decyzją minister Bieńkowskiej w konkursach trzeba będzie teraz zdobywać pieniądze m.in. na rekultywację terenów po dawnych Zakładach Chemicznych Tarnowskie Góry (bez konkursu miało być na to przeznaczone 12,47 mln euro) i inwestycje w Wojewódzkim Parku Kultury i Wypoczynku w Chorzowie. Bez konkursu pieniądze z UE ma dostać za to Politechnika Śląska na Centrum Nowych Technologii i Uniwersytet Śląski na Centrum Edukacji i Badań Interdyscyplinarnych. Nie zabraknie też pieniędzy na budowę trasy kolejowej z Katowic na lotnisko w Pyrzowicach i na rozwój samego lotniska, w tym m.in. na budowę nowych terminali cargo i pasażerskiego oraz parkingów. Na liście resort zostawił również budowę zbiornika przeciwpowodziowego Racibórz, śląski odcinek autostrady A1 drogę ekspresową Kosztowy - Bielsko-Biała oraz fragment trasy S 69 z Wilkowic do Żywca. Zajrzalem na strone ministerstwa, przejrzalem te pdfy i naszej sztandarowej inwestycji tez juz tam nie widze... ![]() No ciekawe czym sie roznia w Zorach, Mikolowie, Bielsku i w dziesiatkach innych prawie identycznych projektow kanalizacyjnych. Teraz pozostanie pseudokonkurs i pewnie sie okaze ze na te najwieksze projekty ,jak w DG kasy nie dadza, bo nie zostanie dla reszty. " Z 541 projektów na listach kluczowych pozostało 433". A o tych kryteriach podzialow srodkow, listach, weryfikacjach nie bede sie wypowiadal bo kazdy wie jak daleko do chocby namiastki jakiejs sprawiedliwosci. CYTAT Jak przeprowadzono weryfikację?
Pierwszym etapem weryfikacji list projektów kluczowych była ich powtórna analiza przez ministerstwa odpowiedzialne za realizację poszczególnych priorytetów (tzw. Instytucje Pośredniczące - IP). Projekty zostały przeanalizowane pod względem zgodności z następującymi kryteriami strategicznymi: 1. Strategiczny charakter projektu, 2. Kwalifikowalność projektu oraz Beneficjenta, 3. Zgodność projektu z celami SRK, NSRO, programu operacyjnego oraz strategiami wojewódzkimi i strategiami sektorowymi, 4. Skala oddziaływania projektu (regionalna w RPO, ponadregionalna i krajowa w programach krajowych), 5. Stopień wpływu projektu na osiągnięcie wskaźników SRK, NSRO oraz programu operacyjnego, 6. Dostępność środków finansowych w ramach alokacji danego priorytetu programu operacyjnego. a takŜe z kryteriami dodatkowymi, takimi jak: 1. Powiązanie i komplementarność z innymi projektami, dąŜenie do zapewnienia efektów sieci (w tym z projektami finansowanymi z innych źródeł), 2. Ewentualne konsekwencje braku realizacji projektu, 3. Termin realizacji projektu, 4. Sprzyjanie wypełnieniu wymogów zasady „n+2”/”n+3”. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
niestety fatalne wiesci Wieści dla jednych fatalne dla innych doskonałe. Nic nie stoi na przeszkodzie aby gminy teraz wygrały swoje inwestycje w konkursach. Zwłaszcza, że pieniędzy do podziału jest teraz więcej. Zajrzalem na strone ministerstwa i naszej sztandarowej inwestycji tez juz tam nie widze Kanalizacja miała być z innych pieniędzy i chyba nie podlega ona decyzjom MRR. A o tych kryteriach podzialow srodkow, listach, weryfikacjach nie bede sie wypowiadal bo kazdy wie jak daleko do chocby namiastki jakiejs sprawiedliwosci. Nie gadaj. Poważne scysje to były w wielkopolskiem. Jak na razie nie ma żadnych zastrzeżeń do podziału ZPORR w Województwie Śląskim i nie ma podstaw zakładać, że administracja marszałka będzie działała gorzej w obecnym rozdaniu. Ten post edytował bzenek nie, 03 lut 2008 - 19:29 |
|
|
![]()
|
|
Miala byc dokladnie z tych pieniedzy. Projekt znajdowal sie na tej liscie kluczowych projektow ministerstwa przed ta weryfikacja. To nie byly srodki wojewodzkie ale ogolnokrajowe.
Pisalem ze przeciez dla nas fatalne. Prezejrzyj ten pdf i zobacz ile innych projektow kanalizacyjnych pozostalo. Mogli przeciez wszytskie wyrzucic. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
A moze warto było odpuścić trochę tej całej termomodernizacji szkół i dać więcej na Pogorię. Zakup styropianu przydatny jest i praktyczny ale ani trochę nie przyspiesza miasta w rozwoju. Nie zapomnij, że szkoły są finansowane przez gminę, w szkole są kaloryfery, w których ciepło jest również finansowane przez gminę. Jeżeli zostaną zaoszczędzone pieniądze to można je wydać na rozwój. Trochę dookoła, ale ma sens, prawda?Jeżeli nazwa Eurocamping to nie tylko nazwa a będzie również zrzeszony to obawiam się, że niewielu z nas będzie stać na to żeby się tam zatrzymać. To są jedne z droższych miejsc noclegowych. Od ~20 $ za domek (2 dor + 2 dzieci) w Czechach do 50 $ na południu Europy. Dla całej rodziny może koszt niewysoki, ale dla dwojga dorosłych już tak. Chyba, że sobie będziemy dzieci pożyczać, żeby było taniej. Szkoda, że jeszcze nikt nie pomyśłał o nowym schronisku czy hostelu.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Miala byc dokladnie z tych pieniedzy. Projekt znajdowal sie na tej liscie kluczowych projektow ministerstwa przed ta weryfikacja. To nie byly srodki wojewodzkie ale ogolnokrajowe. Pisalem ze przeciez dla nas fatalne. Prezejrzyj ten pdf i zobacz ile innych projektow kanalizacyjnych pozostalo. Mogli przeciez wszytskie wyrzucic. Faktycznie, Fundusz Spójności został wchłonięty przez Infrastrukturę i Środowisko, a na dodatek pomylił mi się z ZPORR. No cóż, dla DG gorzej, dla całego kraju pewnie lepiej. Od pewnego czasu mówiło się, że poprzednia ekipa rządowa nawtykała w program Infrastruktura i Środowisko (i inne) nierealną liczbę projektów. Efekt propagandowy był świetny ale wcześniej czy później musiało nastąpic jakieś bolesne zderzenie z rzeczywistością. Choć trzeba przyznać, że wygląda to na zmianę zasad w trakcie gry i wyszło jakoś tak mało elegancko. ![]() Generalnie jestesmy w dobrym i nader licznym (ale pechowym) towarzystwie ![]() CYTAT Środowisko – pozostało 48 projektów na liście podstawowej, usunięto 141 projektów z listy podstawowej oraz 208 projektów z listy rezerwowej W związku z tym ja bym się nie doszukiwał tu specjalnej złośliwości dla DG. CYTAT Jeśli chodzi o gospodarkę wodno-ściekową, to na liście projektów kluczowych znalazło się 6 projektów z lat 2004-2006, 2 projekty tzw. fazowane oraz 25 projektów spełniających dwa podstawowe kryteria: wysoki stopień redukcji zanieczyszczeń oraz wysoki stopień przygotowania do realizacji Nie jest tajmnicą, że dąbrowski projekt od lat rozwijał się w tempie nader ślamazarnym i dopiero rok temu prace ruszyły na poważniej. Może nie osiagnęliśmy "wysokiego stopnia przygotowania" ? Wszyscy wiemy też, że są (były?) kłopoty związane ze strukturą majątkową wodociągów w miescie. Od zawsze podnoszono to jako potencjalne niebezpieczeństwo. Być może gdyby włądze naszego pięknego miasta pomyślały całe lata temu to teraz znaleźlibyśmy się w szczęśliwym gronie kontynuowanych "projektów z lat 2004-2006" ? Być może gdyby ustanowiono jakiś Wielki Zagłębiowski Program Ochrony Wody to byłby szanse na "wysoki stopień redukcji zanieczyszczeń" ? Już wiadomo, że projekty regionalne sa dużo lepiej widziane w UE. Generalnie widac, że płacimy frycowe za nasz spóźniony (o jakieś 10lat) refleks w zakresie pozyskiwania funduszy pomocowych. ![]() Swoją drogą to ciekawe co teraz usłyszą mieszkańcy udający się do Urzędu Miasta w celu załatwienia różnych spraw drogowych, kanalizacyjnych, itd. Do tej pory słyszeli uniwersalny wykręt w stylu "zrobimy to w ramach gospodarki ściekowej" albo "zrobimy to po gospodarce ściekowej" ![]() Ten post edytował bzenek pon, 04 lut 2008 - 19:19 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 23:22 |