![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 312 Dołączył: sob, 13 wrz 03 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie (Sosnowiec) Nr użytkownika: 21 ![]() |
@ :)
No właśnie równolegle... Nie rozumię dlaczego bogate Gliwice dostają 160 mln na supernowoczesną halę widowiskową? Czy to jest konieczne dla rozwoju województwa jako całości? Jeśli chcą mieć obiekt widowiskowo-rozrywkowy to niech wyłożą jakąś cześć z budżetu miasta, a resztę pozyskają ze środków zewnętrznych - tak jak to zrobiły Kielce budując stadion piłkarski. My nie mamy Opla ani Toyoty więc potrzebujemy rozwoju infrastruktury drogowej aby do nas tacy inwestorzy przybyli. Bezrobocie jest u nas o wiele wyższe na skutek gwałtownej likwidacji przemysłu i wizjonerzy marzący o Siatkarskiej Lidze Światowej w Gliwicach powinni to zrozumieć. Projekt DTS Mysłowice-Sosnowiec-DG złożony został w Urzędzie Marszałkowskim 2 lata temu. Zbadam temat jutro czy rzeczywście jest tak jak mówisz i nie było zrobionych żadnych ekspertyz. Jesli chodzi o DTŚ Katowice-Mysłowice nie chodzi o cały odcinek ale o "Stworzenie połączenia DTŚ w Katowicach z Obrzeżną Zachodnią w Mysłowicach wraz z przebudową obiektów inżynierskich." i ma to kosztować ok 120 mln z czego 100 idzie z RPO. @ Kwintosz Sorry Kwintosz ale każdy wspólny projekt można w ten sposób dyskredytować. Np. DG może być liderem projektu połaczenia szybkim tramwajem DG z Sosnowcem (torowisko linii nr 15 za jakiś czas dojdzie pod granicę DG) i ktoś z Sosnowca może powiedziec tak jak Ty w sprawie autobusów, że tylko Dąbrowie na tym zależy bo ... szybki tramwaj będzie przejeżdzał przez DG. W obu miastach i w Będzinie również są ludzie którzy, mają jakieś swoje argumenty dotyczące stolicy, lidera i przywódcy ZD. Nie te przydomki są istotne tylko to ile w następnych latach wspólnymi siłami uda się nam pozyskać środków na rewitalizację naszego Zagłębia. Ok, ważne jest, że się zgadzamy co do przyszłości! ....... Kierunek powinien być taki by nasi nowi/starzy rajcy po wyborach wspólnie ZAWALCZYLI o projekty kluczowe dla Zagłebia Dąbrowskiego. To jest przede wszystkim DTŚ i Sławków. Jeśli te strategiczne inwestycje dla Zagłebia nie znajdą swojego miejsca w RPO 2007-2013 to czarno widzę perspektywę rozwoju naszego subregionu. Ten post edytował Krawiec wto, 31 paź 2006 - 21:51 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
@ :) No właśnie równolegle... Nie rozumię dlaczego bogate Gliwice dostają 160 mln na supernowoczesną halę widowiskową? Czy to jest konieczne dla rozwoju województwa jako całości? (...) Projekt DTS Mysłowice-Sosnowiec-DG złożony został w Urzędzie Marszałkowskim 2 lata temu. Zbadam temat jutro czy rzeczywście jest tak jak mówisz i nie było zrobionych żadnych ekspertyz. Jesli chodzi o DTŚ Katowice-Mysłowice nie chodzi o cały odcinek ale o "Stworzenie połączenia DTŚ w Katowicach z Obrzeżną Zachodnią w Mysłowicach wraz z przebudową obiektów inżynierskich." i ma to kosztować ok 120 mln z czego 100 idzie z RPO. no z ta hala to jest przekret. Co jak co ale akurat hala nie jest aktualnie najwaznejsza w GOPie - wyremontowaliby generalnie spodek a super hale budowac w przyszlosci. Ta Gliwicka znowu nie bedzie az taka super ![]() Co do DTŚ to z tego co wiem to powstala tylko koncepcja jej przebiegu i to wedlug starych, nieaktualnych map. Nie wiem jak z rozstrzygnieciem przetargu na zarzadzanie projektem Katowice - DG. Cale szczescie ze do Obrzeznej Zachodniej bo to wlasnie bedzie wspolny odcinek DTŚ a wiec i do DG. Widac ze to jest zasluga Katowic bo tym sposobem zbuduja sobie calkowicie odcinek katowicki a dalej to juz sami sobie musimy lobbowac bo przeciez nie bedzie tego robil prezydent Katowic. Ten post edytował :) wto, 31 paź 2006 - 23:10 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 407 Dołączył: pią, 09 gru 05 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 174 Płeć: Mężczyzna GG: 1006247 ![]() |
Zastanawianie się, czy Gliwicom dać halę czy nie jest nieco zbieżne z walką woj. śląskiego (ze ścianą wschodnią) o fundusze na lata 2007-13. Chodzi o to czy premiować dobrych, którzy dobrze się rozwijają, czy dawać biednym.
Jakby nie patrzeć na ostatnie lata, Gliwice są najbardziej dynamicznym miastem GOPu. Bardziej niż Katowice, przynajmniej jeszcze parę lat temu, zanim DTŚ do nich wjechał. Rzecz w tym, że Gliwicami rządzi od miliona lat Frankiewicz, który różny sobie bywa, ale wygląda mi na to, że gość ma jedną obsesję: rozwój miasta - i dąży do tego jak tylko umie. Warto pamiętać, że A1 wcale nie od razu miała przez Gliwice lecieć, różne były warianty, ale chyba tylko Gliwice nie kwękały, że autostrada to same problemy. Opla wygrały Gliwice z nami. Teraz z pieniędzy unijnych tworzą sobie na terenach poprzemysłowych strefę aktywności gosp. + nową szkołę wyższą. A u nas dyskutuje się kiedy na terenach po hucie bankowej galeria handlowa powstanie :) Hala w Gliwicach wcale mnie nie cieszy, bo 160 mln to jednak dużo łykną. Ale oprócz tego sporo jeszcze zostaje. Trzeba po prostu brać przykład i mieć dobre pomysły, logicznie przygotowywać projekty od strony formalnej i finansowej. No i też lobbować. A co do Sosnowca, to zawsze miałem nadzieję, że stanie się takim regionalnym biegunem rozwoju - i wreszcie chyba się staje. Też m.in. dzięki funduszom (i marszałkowi Czarskiemu). Czy DG mu w tym pomoże czy nie - dla DG i tak dobrze będzie. I jeszcze jedno - co będzie pierwsze: DTŚ do Dąbrowy czy trzeci pas na DK94 od szpitala górniczego do skrzyżowania z DK 1? Przydałby się, bo ruch strasznie duży. Ale jak DTŚ powstanie, to może nie będzie to już takie pilne. |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
robi sie juz maly off-topic bo watek o DTŚ mamy gdzie indziej
![]() qrcze pomylilem sie - odcinek do DG bedzie od Obrzeznej POLNOCNEJ! a wiec powstanie czesc odnogi do Myslowic... ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Piotrek Drygała(drygu) ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 51 Dołączył: sob, 14 paź 06 Nr użytkownika: 232 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Witam
![]() Jestem pod olbrzymim wrażeniem tego forum. To kopalnia wiedzy o środkach UE w regionie i Dąbrowie Górniczej.Brawo ![]() Ostatnio chciałem porównać DG do innych samorządów i wyszło mi co wyszło. Na podstawie Naszemiasto.pl – Jak się rządzą samorządy Zrobiłem takie zestawienie. Niestety na szybko i wymaga to sprawdzenia rachunkowego. Nie do końca rozumiem też skąd autorzy wzięli liczby co do budżetów samorządów ale w przybliżeniu są właśnie takie. ![]() Samorząd; Budżet (wydatki); Liczba mieszkańców; Kwota uzyskanych środków z UE;Stosunek kwot uzyskanej z UE do budżetu (wydatki) (%) Tychy; 335 610 430 131 153 380 000 000 113% Piekary Śląskie: 134 073 033 59 093 90 000 000 67% Będzin ok. 186 000 000 58 000 100 000 000 54% Zabrze 518 825 894 184 711 273 392 066 53% Rybnik 593 580 301 140 000 350 000 000 59% Jastrzębie Zdrój 221 000 000 96 000 96 100 000 43% Sosnowiec 609 000 000 226 805 194 500 000 32% Żory 205 822 907 62 293 52 421 838 25% Myszków 55 000 000 33 902 4 700 000 9% Gliwice 700 000 000 192 524 ok. 54 000 000 8% Żywiec 73 364 364 32 390 3 300 000 4% Dąbrowa Górnicza 398 423 239 130 000 8 029 931 2% Siemianowice Śląskie 166 574 054 75 000 4 080 821 2% Czechowice-Dziedzice 78 648 287 43 000 1 892 000 2% Mikołów 85 829 487 38 057 1 624 354 2% Mysłowice 227 800 000 75 545 3 314 485 1% Cytuje z naszego miasta: Aż 17 miast naszego regionu znalazło się w pierwszej setce najbardziej przedsiębiorczych miast Polski. Ranking opracowany przez ekonomistów z Uniwersytetów Warszawskiego i Wrocławskiego obejmował skuteczność gmin w pozyskiwaniu środków z Unii Europejskiej, oraz sposób wydatkowania pieniędzy. Naukowcy doszli do wniosku, że same fundusze nie zapewniają rozwoju gminy. Oceniali m.in. ilość środków zainwestowanych w transport, poziom bezrobocia, ilość prywatnych komputerów podłączonych do internetu, stan sieci kanalizacyjnej i wodociągowej, a także przedsiębiorczość społeczeństwa liczoną według ilości zarejestrowanych w gminie podmiotów gospodarczych. W opracowanym na tych podstawach rankingu kolejne miejsca zajęły: 4. Katowice, 10. Żywiec, 11. Bieruń, 17. Bielsko-Biała, 25. Cieszyn, 39. Lędziny, 54. Ustroń, 60. Gliwice, 62. Lubliniec, 78. Rydułtowy, 82. Tychy, 90. Tarnowskie Góry, 91. Częstochowa, 92. Łaziska Górne, 94. Rybnik, 98. Radlin, 100. Dąbrowa Górnicza. Więcej o tym rankingu i jego tabele wyników można znaleźć: Samorządowi liderzy funduszy strukturalnych Ranking samorządów terytorialnych Ranking ZPP O tym, że ze środkami jest w DG cienko świadczy również ranking Związku Powiatów Polskich Dąbrowa G jest tu na drugiej pozycji ale z okonek dotyczących środków UE nic nie wynika. Świadczy to o tym, że to II miejsce na pewno nie zawdzięczamy punktom za środki UE Pozdrawiam ![]() No tak nie wiem jak wkleić tabele ![]() sorki podaje w takim razie tylko Stosunek kwot uzyskanej z UE do budżetu (wydatki) (%) i tak widac o co chodzi ![]() Tychy; 113% Piekary Śląskie: 67% Będzin ok. 54% Zabrze 53% Rybnik 59% Jastrzębie Zdrój 43% Sosnowiec 32% Żory 25% Myszków 9% Gliwice 8% Żywiec 4% Dąbrowa Górnicza 2% Siemianowice Śląskie 2% Czechowice-Dziedzice 2% Mikołów 2% Mysłowice 1% -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() jasiek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,062 Dołączył: śro, 06 sie 03 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 3 ![]() |
No i tak możemy dyskutować. Wreszcie ktoś związany z polityką zaczął prawdziwie merytoryczną dyskusje. Ja znam te dane już jakiś czas, lecz dopiero teraz zauważyłem pewną ciekawostkę. Mianowicie jest to pewna reklama PO. Bardzo wysoko przecież jest „gmina Meresa” i Będzin, w którym również rządzi prezydent z PO.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Piotrek Drygała(drygu) ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 51 Dołączył: sob, 14 paź 06 Nr użytkownika: 232 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ekstra, że znasz te dane. :) To dobrze jak trochę ludzi w DG wie, w na czym sprawa stoi.
Nie chciałem oczywiście promować PO, ![]() Dziś jest tak, że zamiast się spierać merytorycznie co i za ile warto z UE zrobić, to mamy Bałaga. I myślę sobie tak, że bez względu na opcje polityczne, na które stawiamy powinniśmy wszyscy, właśnie głosem wyborczym zlikwidować ten bałagan. A na sprawę środków UE spojrzeć najlepiej zupełnie od nowa. Teraz konkretnie co zrobić aby DG pozyskiwała, środki. Sprawa jest złożona i nie ma prostych odpowiedzi. Ja jeśli będę miał na to wpływ to postawię na następujące sprawy. Po pierwsze strategia Czyli nowy dokument Strategiczny DG (najważniejszy akt prawa lokalnego) na lata 2007 – 2013. To skandal, że takiego niema. Projekt, takiej strategia powinien już od przynajmniej 2 lat być w obiegu. Już nie ma czasu ale trzeba to zrobić. Dobrze skonsultowany dokument tej rangi musi być święty. Następna ekipa powinna go realizować. Oczywiście spór o szczegóły i dokumenty operacyjne jest dopuszczalny ale następny każdy prezydent powinien go realizować. W pozyskiwaniu środków to podstaw wykazać konkretny plan. (przykład modernizacja centrum od PKP po górę Kościuszki – musimy wiedzieć jak to ma wyglądać razem przedyskutować i rok po roku realizować) Taki dokument musi być konsultowany. Po to chcę założyć w DG Centrum Organizacji Pozarządowych. Dialog między Urzędem a członkami NGO będzie ułatwiony. Forum to też kopalnia wiedzy o tym co myślą mieszkańcy, świetnie się na daje. Po drugie struktura UM Do tego potrzeba odpowiedniego Prezydenta. Rada może go oczywiście rozliczać z działań w tym kierunku. Trzeba tak zorganizować wydziały i je koordynować, aby były nastawione na mylenie o środkach UE. Oczywiście koniecznie musi istnieć komórka, z zatrudnionymi fachowcami od myślenia projektowego, koordynująca to wszystko. Ja sam się przekonałem, że obecnie w UM jest problem w podejmowaniu w ogóle decyzji. To może wątek organizacji pracy UM pomińmy. Po trzecie współpraca trójsektorowa. Czyli biznes, NGO i administracja. Po to również Centrum Organizacji Pozarządowych. Mając bazę organizacji Centrum może poszukiwać konkursów, kojarzyć z nimi organizacje i namawiać i wspomagać w sięganiu po te środki. Wspólnie z komórką odpowiedzialną z środki UE w UM poszukiwać te organizację pozarządowe i prywatnych (biznes) które mogą wchodzić w partnerstwa dla projektów UM. Już nie wspomnę o prowadzeniu dla organizacji szkoleń. To samo wlkeiłem w temaci podsumowanie kadencji ale chyba nic nie szkodzi o tym za dużo:) Pozdrowionka:) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
QUOTE Protokół Nr LXII/06
z Sesji Rady Miejskiej Dabrowy Górniczej z dnia 9 pazdziernika 2006 roku od godz. 14.00 do godz. 17.00 (...) Przewodniczacy Rady Miejskiej Robert Koćma „Do Prezydenta Olszówki mówie, z ironia próbował pan o Sosnowcu mówic, tylko powiem taki przykład w tej kadencji Sosnowiec pozyskał 300mln zł z Unii Europejskiej a my może 6mln zł.”. Prezydent Miasta Jerzy Talkowski „Dlatego, żescie panstwo zostawili w ogóle, nie było żadnej dokumentacji żebysmy mieli możnosc skorzystania, ile przygotowaliscie wniosków. Budowała sie Hala, Aqua Park i inne rzeczy. Nie korzystaliscie w ogóle i pan mi bedzie takie bzdury w tej chwili mówił”. Przewodniczacy Rady Miejskiej Robert Kocma „Nie bylismy w Unii wtedy panie Prezydencie. Miał pan cztery lata, nie przygotował pan żadnego projektu”. Prezydent Miasta Jerzy Talkowski „Musiałem przygotowywac dopiero po kilku latach”. Przewodniczacy Rady Miejskiej Robert Kocma „Krótkie pytanie i krótka odpowiedz, który projekt zostawia pan nastepcy?” Prezydent Miasta Jerzy Talkowski „Robimy ten wielki projekt”. Przewodniczacy Rady Miejskiej Robert Kocma „Gotowy projekt”. Prezydent Miasta Jerzy Talkowski „Prosze mi powiedziec co wyscie zrobili najpierw”. Przewodniczacy Rady Miejskiej Robert Kocma „A ten projekt, o którym pan mówi jeżeli chodzi o sprawy wodno – sciekowe to koncepcje były opracowane w poprzedniej kadencji i dalej jestesmy na etapie koncepcji”. Prezydent Miasta Jerzy Talkowski „Wyscie zadłużyli gmine i teraz mamy bardo małe możliwosci dofinansowania”.(...) -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 2,625 Dołączył: śro, 13 lip 05 Skąd: Mydlice Południe Nr użytkownika: 152 Płeć: Mężczyzna GG: 7413760 ![]() |
Nie ma to jak kłutnie lewicy z prawicą
![]() -------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,266 Dołączył: pon, 03 lis 03 Nr użytkownika: 32 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Co to jest ten "wielki projekt" ? ;-)
Jest gdzies pelna wersje tego protokolu? Bede mial co czytac w autobusie ![]() Ten post edytował Bartek pon, 06 lis 2006 - 22:15 |
|
|
![]()
|
|
Co to jest ten "wielki projekt" ? ;-) Jest gdzies pelna wersje tego protokolu? Bede mial co czytac w autobusie ![]() pewnie kanalizacja to sa 2 wersje do wyboru - pdf i doc http://www.bip.dabrowa-gornicza.pl/uchwaly...php?ident=20324 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
QUOTE(szer @ Nov 6 2006, 06:09 PM)
Nie ma to jak kłutnie lewicy z prawicą . W mieście jest gorzej niż kiedykolwiek.... Poprostu pogratulować i radzie miejskiej i prezydentowi... To nie jest tak, że to kłótnie lewicy z prawicą. Faktycznie większa część Rady Miejskiej reprezentowała lewice, ale Pan Talkowski reprezentuje sobie znany tylko UKŁAD(użyje ulubionego słowa prawicy). Układ, w którym są niestety również ludzie kiedyś reprezentujący lewice. Chorągiewki tzw. W SLD razem ze swoimi rówieśnikami i Podrazą postaraliśmy się by zrobić z tym porządek i takich ludzi nie dopuściliśmy do list Lewicy i Demokratów. Gdyby lewica miała z kim dyskutować w tym mieście to pewnie nie było by takiego bałaganu. Mnie osobiście bardzo wkurzają ludzie zmieniający ciągle ugrupowania Polityczne. Warto pamiętać o nowej ordynacji wyborczej i tzw. „blokowaniu list”. To zaciemnia sprawę zwykłemu wyborcy ale bardziej wnikliwy dowie się kto z kim trzyma i kto za Talkowskim cztery lata stoi. Grupa list nr 7, nr 17, nr 20, nr 21 Komitet Wyborczy Samoobrona Rzeczpospolitej Polskiej Komitet Wyborczy Demokratycznej Partii Lewicy Komitet Wyborczy Wyborców NASZA DĄBROWA-JERZY TALKOWSKI Komitet Wyborczy Polska Partia Pracy Środki UE Dla mnie osobiście Dąbrowski magistrat nie zrobił nic w tej sprawie. Byli w UM ludzie, którzy chcieli działać w tym temacie ale przez bałagan organizacyjny oraz brak konkretnych decyzji nic nigdy z tego nie wyszło. Kiedyś z ramienia OHP podjąłem współprace z UM w sprawie wniosku EQUAL. Projekt nazywał się „Sieć” i miał polegać na stworzeniu na bazie już istniejących świetlic środowiskowych sieci placówek dla młodzieży, gdzie po szkole i wieczorami, można by uzupełniać wiedzę i spędzać czas na rozwijaniu swoich zainteresowań. Oczywiście mieli tam być psycholodzy, doradcy zawodowi - można by długo pisać . Wniosek w końcu złożyłem ale jako OHP. Niestety zdobył za mało punktów. Może dlatego, że złożyłem go jako OHP (instytucja budżetowa Ministerstwa Pracy.. - to mogło wpłynąć na ocenę, bo OHP dysponuje już dużymi środkami UE) Pierwotnie wniosek miał złożyć UM w DG, w tedy może była by ta kasa bo projekt dotyczył świetlic w DG i to UM powinien być wiodącym partnerem. Tak się nie stało bo w UM nie ma kto podejmować decyzji, bo ludzie tam nie są zdeterminowani. Zeby nie zmarnować kilku miesięcznej pracy nad projektem poprsiłem swoich szefów, żeby złożyć go z OHP. A zresztą osobą, która się z ramienia UM tym zajmowała była dziewczyna, która nie mieszka w DG to co jej ma na tym zależeć?? Pisze to po to, żeby dać przykład dlaczego jest w DG tak cienko ze środkami UE. Nam jest potrzebny człowiek na stanowisku Prezydenta, który zrobi z tym wszystkim porządek i umie zarządzać ludźmi, organizować pracę. Oczywiście dla mnie to Zbigniew Podraza, ale każdy inny będzie lepszy, niż Pan (z całym szacunkiem) który zaraz będzie na zasiłku pielęgnacyjnym, a jego teorie ekonomiczne były obowiązującymi ale w latach 80. Co do tych kłótni lewicy z prawicą, to się powtórzę. W tej sprawie musi być konsensus. Następna Rada musi razem z prezydentem przygotować poważną strategie dla miasta. Plan, który pozwoli urzędnikom spokoju zająć się pisaniem wniosków i szukaniem partnerów.Tylko w tedy będzie kasa z UE. Jeżeli sie sytuacja nie zmieniu to bedzie jak teraz. Ludzie w UM boją sie że straca robote, bo naczelników i wiceprezydentów wymienia się kilka razy w roku. Zależy od humoru Pana Prezydenta i jego żony. No to jak oni tam maja pracować.Człowiek w UM musi nie bać się powiedzieć szefowi "NIE robimy źle pomyślmy trochę inaczej...". Dobry szef to taki, który potrafi z tego wyciągnąć wniosek i zmienić decyzje. Zły to taki, który nas zwolni z roboty. Pozdrawiam ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
ponawiam pytanie - co z DG!? czyzby nas wykreslono? ![]() jestesmy ale widzisz sam Hator ze to dziwne ze na stronie sosnowieckiego urzedu wymienili wszystkich oprocz DG - pasuje do dyskusji czy mozna bez Sosnowca, i z tym stolicowaniem ![]() ![]() QUOTE PAP
Więcej pracy w Zagłębiu 30.10.2006 13:26 Blisko 12 tysięcy miejsc pracy może docelowo powstać na blisko 600-hektarowym terenie nowotworzonej Zagłębiowskiej Strefy Gospodarczej, która obejmie tereny w pięciu miastach Zagłębia Dąbrowskiego. Ich przygotowanie pod inwestycje zajmie maksymalnie cztery lata i pochłonie ok. 47 mln euro, z czego 85 proc. ma pochodzić z unijnych funduszy strukturalnych. Pierwsze tereny strefy mają być gotowe w końcu 2009 roku. W poniedziałek prezydenci i burmistrzowie Jaworzna, Sosnowca, Dąbrowy Górniczej, Czeladzi i Będzina oraz starosta powiatu będzińskiego, podpisali list intencyjny w sprawie przygotowania i realizacji projektu pod nazwą ?Gospodarcza Brama Śląska?. Samorząd woj. śląskiego zaliczył to przedsięwzięcie do kluczowych dla regionu w latach 2007-2013. To pierwszy tego typu projekt, obejmujący tereny w kilku sąsiadujących ze sobą miastach. Dotychczas wiele samorządów samodzielnie tworzyło parki przemysłowe, namawiając przedsiębiorców do inwestycji na swoim terenie. Samorządowcy z Zagłębia Dąbrowskiego doszli jednak do przekonania, że lepsze efekty da kompleksowa oferta dobrze skomunikowanych, wyposażonych w infrastrukturę terenów w kilku miastach. Projekt Zagłębiowskiej Strefy Gospodarczej polega na kompleksowym uzbrojeniu w infrastrukturę blisko 520 hektarów niezagospodarowanych terenów, częściowo poprzemysłowych. Na dalszych 73 hektarach mają postać parki: naukowo-technologiczny i przemysłowo-technologiczny z uzupełniającą się ofertą dla podmiotów innowacyjnych oraz jednostek naukowo-badawczych. Według samorządowców, atutem strefy będzie jej położenie w pobliżu skrzyżowania autostrady A-4 i drogi S-1 ? wschodniej obwodnicy aglomeracji. Przygotowanie terenów inwestycyjnych na granicy miast ma także dać możliwość lokalizowania tam nowych przedsięwzięć w sytuacjach, gdy jedno z miast nie byłoby w stanie samodzielnie przygotować odpowiedniego terenu. W ramach projektu na wydzielonych polach inwestycyjnych ma postać infrastruktura wodociągowa, kanalizacja deszczowa i sanitarna, sieć informatyczna, energetyczna oraz drogi lokalne. Stare obiekty przemysłowe mają być rozebrane, a zdegradowane tereny ? zrewitalizowane. Całość ma kosztować ponad 47 mln euro, z czego 40 mln euro ma pochodzić z Regionalnego Programu Operacyjnego Woj. Śląskiego na lata 2007-2013. Prace mają się rozpocząć w połowie przyszłego roku i potrwają maksymalnie cztery lata, choć pierwsze tereny mają być gotowe w 2009 roku. Autorzy projektu wyliczyli, że jego realizacja może dać docelowo, w ciągu kilku lat, 11.862 nowe miejsca pracy, czyli około 20 na każdy hektar strefy. Pomysłodawcy ?Gospodarczej Bramy Śląska? są przekonani, że chętnych do lokowania swoich przedsięwzięć na dobrze uzbrojonym i skomunikowanym terenie nie zabraknie. W Jaworznie i Sosnowcu strefa ma objąć ponad 250 hektarów, w Dąbrowie Górniczej ok. 200 ha. W Będzinie będzie to m.in. obszar w pobliżu Elektrowni Łagisza, w Czeladzi - w rejonie popularnej drogi krajowej nr 94. Wyspecjalizowane parki technologiczne mają powstać w Sosnowcu oraz Czeladzi i Będzinie. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() jasiek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,062 Dołączył: śro, 06 sie 03 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 3 ![]() |
Kluczowe inwestycje naszego województwa na lata 2007-2013:
QUOTE Śląskie
Sektor Nazwa projektu Instytucja odpowiedzialna za realizację Wartość (w mln euro) DROGI Usprawnienie ruchu tranzytowego w Subregionie Zachodnim –budowa obwodnic w Rybniku i Żorach wraz z modernizacją DW 935 Miasto Rybnik 30,0 Stworzenie połączenia DTŚ z Dąbrową Górniczą - etap I połączenie DTŚ w Katowicach z Obrzeżną Zachodnią w Mysłowicach wraz z przebudową obiektów inżynierskich Województwo Śląskie 29,42 KOLEJE Szybka Kolej Regionalna Miasto Tychy 11,76 LOTNISKA Infrastruktura okołolotniskowa Międzynarodowego Portu Lotniczego Katowice w Pyrzowicach –wodno-ściekowa Gmina Ożarowice 23,53 Infrastruktura okołolotniskowa Międzynarodowego Portu Lotniczego Katowice w Pyrzowicach - centrum logistyczne Gmina Ożarowice 11,76 SPOŁECZEŃSTWO INFORMACYJNE Centrum Informatyczne i Biblioteka Uniwersytetu Śląskiego, Akademii Ekonomicznej i Politechniki Śląskiej Uniwersytet Śląski 20,0 INWESTYCJE NA RZECZ PRZEDSIĘBIORCZOŚCI Gospodarcza Brama Śląska –etap I: uruchomienie Zagłębiowskiej Strefy Gospodarczej Miasto Jaworzno 47,06 TURYSTYKA/ REKREACJA Rozwój infrastruktury turystycznej Subregionu Południowego Miasto Bielsko-Biała 48,51 Wzmocnienie znaczenia Centrum Pielgrzymkowego poprzez modernizację Alei Najświętszej Maryi Panny w Częstochowie Miasto Częstochowa 11,76 KULTURA Kompleksowa restauracja zabudowań klasztoru Ojców Paulinów na Jasnej Górze Zakon Ojców Paulinów 16,25 EDUKACJA/POMOC SPOŁECZNA Budowa bazy naukowo - dydaktycznej akademii im. Jana Długosza: Akademickiego Centrum Sportu i Wydziału Nauk Społecznych w perspektywie powołania Uniwersytetu Częstochowskiego Akademia im. Jana Długosza w Częstochowie 14,12 INWESTYCJE NA RZECZ PRZEDSIĘBIORCZOŚCI Gospodarcza Brama Śląska –etap I: uruchomienie Zagłębiowskiej Strefy Gospodarczej Miasto Jaworzno 47,06 |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
QUOTE INWESTYCJE NA RZECZ PRZEDSIĘBIORCZOŚCI Gospodarcza Brama Śląska –etap I: uruchomienie Zagłębiowskiej Strefy Gospodarczej Miasto Jaworzno 47,06 Przy okazji tego postu mam pytanie - może ktoś się orientuje a ja nie bardzo to mogę zrozumieć. Ta inwestycja o tajemniczej nazwie "Gospodarcza Brama Śląska" - nigdy nie rozumiem o co w tym chodzi po stanowiłem więc poczytać ale cele np. tej inwestycji są takie: QUOTE Celem projektu „Gospodarcza Brama Śląska”. jest uzyskanie wzrostu atrakcyjności inwestycyjnej regionu śląskiego poprzez stworzenie infrastruktury dla rozwoju nowych przedsiębiorstw i usług służących osiągnięciu wzrostu gospodarczego i zwiększeniu zatrudnienia w nowych przedsiębiorstwach, rozwój technologiczny i innowacyjny, restrukturyzacja i dywersyfikacja działalności gospodarczej, zagospodarowanie terenów o różnorodnym pochodzeniu i charakterze. Projekt polega na kompleksowym uzbrojeniu w infrastrukturę 519,6 ha terenów niezagospodarowanych o wydzielonych zdywersyfikowanych polach inwestycyjnych różnej wielkości oraz przygotowaniu infrastruktury wsparcia biznesu tj. utworzeniu Parku Naukowo - Technologicznego i Parku Przemysłowo-Technologicznego o wzajemnie uzupełniających się ofertach dla innowacyjnych podmiotów prowadzących działalność gospodarczą i jednostek naukowo-badawczych. Szacunkowa wartość dofinansowania projektu z Europejskiego Funduszu Rozwoju regionalnego wynosi około 40 milionów euro. I dalej jedyne co z tego rozumiem (chyba) to "uzbrojenie w infrastrukturę", reszta - te parki technologoiczne, inkubatory - nie mam pojęcie co to jest i po co. Ktoś mi może to jakoś w dwóch zdaniach wyjaśnić - co one konkretnie robią? Bo jak się nie wie to się dochodzi do wniosku, że pewnie nic nie robią a nazwy są celowo takie dziwne, żeby nikt nie wiedział po co to powstaje ![]() I nie pytam tutaj złośliwie, po prostu jestem ciekawy. pees: dla przykładu poszukałem dalej i znalazłem np. "nowosądecki inkubator przedsiębiorczości" i jego zadania: QUOTE tworzenie instrumentów, na bazie obiektu i zaplecza technicznego, wspierających powstawanie nowych miejsc pracy dla bezrobotnych poprzez inkubowanie nowych i rozwój istniejących małych i średnich przedsiębiorstw (działających na rynku nie dłużej niż 1 rok), wspieranie i stosowanie systemu zachęt celem szybkiego wyinkubowania nowych podmiotów gospodarczych, wspieranie wszelkich przedsięwzięć społecznych pozwalających na łagodzenie i usuwanie negatywnych skutków bezrobocia oraz na rzecz wzrostu aktywizacji zawodowej osób niepełnosprawnych. Jak dla mnie to lanie wody, tym bardziej, że w dziale "Nasza oferta" skupiają się głównie na lokalach do wynajęcia a to przecież "inkubator" a nie biuro nieruchomości ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 407 Dołączył: pią, 09 gru 05 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 174 Płeć: Mężczyzna GG: 1006247 ![]() |
Widziałem kiedyś (już chyba z 5 lat temu) taki inkubator w Niemczech (zachodnich, nie w ddr) - idea była taka, że całkowicie wyremontowano stare koszary armii francuskiej i przeznaczono je dla młodych firm, z reguły opartych na nowych technologiach.
Firma, która tam zaczynała działalność, miała przez rok albo dwa zwolnienie z opłat za czynsz, media, internet, taniej linia telefoniczna i takie różne. Dodatkowo dofinansowywali im różne szkolenia, usługi doradcze i coś tam jeszcze. Generalnie pomysł był taki, że z opuszczonych i zdewastowanych koszar przy pomocy pieniędzy unijnych zrobili miejsce, gdzie funkcjonowało mnóstwo firm i ileś ludzi miało pracę, a dodatkowo dookoła powstało jeszcze trochę miejsc pracy w firmach obsługujących . Nawet fajne to było. |
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,433 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 6 Płeć: Mężczyzna ![]() |
@pozdrawiam
czy odnosnie tych kluczowych inwestycji w naszym woj bylo cos wspomniane o projektach dla Jury? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 293 Dołączył: pią, 08 kwi 05 Nr użytkownika: 139 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ja chce poruszyć problem azbestu. Jak on się ma do środków z UE. Jak wiadomo to jest ogromny problem w naszym mieście. Na usunięcie tego wszystkiego potrzeba bardzo dużej ilości funduszy. Jak można się domyślić sam Lokator sobie z tym nie poradzi. Wbrew pozorom nie pozostało tak dużo czasu na wykonanie tych prac (do 2032) biorąc pod uwagę ogrom ton azbestu w mieście.
Więc jak i z czego można wyciągnąć na to zadanie środki z UE? Jak wy widzicie pozyskiwanie tych środków. Miasto obecnie finansuje tylko część zadań związanych ze zdjęciem tych płyt (wywóz bodajże). Co się dzieje w tej sprawie w dg? Narazie chyba nic. Bo co to jest zdjęcie płyt z bocznych ścian na dwóch blokach na Mydlicach, czy jak dobrze zauważyłem z jednego bloku na Tierieszkowej w Gołonogu. Czy nie czas wziąć się za to bardzo poważnie? |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 58 Dołączył: pon, 22 wrz 03 Skąd: Sosnowiec Nr użytkownika: 22 ![]() |
Jest demokracja i o wszystkim decyduje właściciel, zatem nie można powiedzieć, że miasto jest winne, bo wspólnota lub spółdzielnia czegoś nie robią.
Szczególny problem jest w przypadku wspólnot mieszkaniowych, albowiem ich majątek finansowy jest stoisunkowo niewielki i tego typu zadania przerastają ich możliwości... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 23:22 |