IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Szkolnictwo w DG
rafi
post śro, 17 wrz 2003 - 19:42
Post #1

Rafi

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 15

No i widac, ze Talkowski zaczal trzasc gaciami. Nagle przypomnial sobie gdzie sa Gliwice, pojechal tam i zaczal normalnie rozmawiac. Efekt tego taki - ze podobno polibuda jednak bedzuie w dg. Coz...po raz kolejny widac jak tzw. noz na gardle mobilizuje do dzialania. Tyle, ze prezydent pewno tak sie tym zmeczyl, ze przez nastepne pol roku juz nic nie zrobi... :14:
Go to the top of the page

+Quote Post
10 Stron V  « < 3 4 5 6 7 > »   
Start new topic
Odpowiedzi (80 - 99)
Hator
post wto, 05 gru 2006 - 19:54
Post #81

FdZD

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 6

przyklad z zycia
kumpela mojej dziewczyny studiuje na wszia w bytomiu
chciala dostac stypendium socjalne (ma dziecko a sama tez pracuje na razie na pol etatu w administracji - stad tam studia by dostac w przyszlosci etat). Sytuacje ma taka ze u niej w rodzinie (ona, maz i dziecko) na osobe - z zarobku przypadalo ponad 200 zl brutto wieci sie nie przelewa - rodzice oczywiscie pomagaja ale wiadomo, ze chcialoby sie odciazyc rodzicow od czesci wydatkow
w regulaminie studiow wszia pisalo ze aby dostac stypenidum socjalne to zarobek na osobe nie mozna przekraczac 500 zl z groszami brutto. Wiec wydawalo sie ze nie ma problemu... ale.

po zlozeniu wniosku i o3maniu odp napisali jej ze NIE PRZYSLUGUJE JEJ SOCJALNE bo ma za MALY DOCHOD NA OSOBE.
powolali sie na paragraf ze w reg. studiow aby dostac socjal trzeba miec mniej niz 500 z groszami, iiiiiii wiecej niz 300 - no comment - na stypenidum socjalne...!
NORMALNIE SKANDAL

i tak bylo na serio - radzilismy by sprawe rozglosnila ale ona powiedziala ze chce ukonczyc te studia. no i co zrobic...
szkoda gadac sad.gif

PS Sytuacja prawdziwa - serio!!

Ten post edytował Hator wto, 05 gru 2006 - 19:54

--------------------

+Quote Post
Nulaena
post wto, 05 gru 2006 - 20:07
Post #82

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 356

Wierze w to. Nawet nie masz pojecia jakie sytuacje nakresla zycie (najlepszy scenarzysta). Nie chce tu o tym pisac, ale zapewne kiedys wydam ksiazke :)
Dziwne rzeczy narzuca "ministerstwo zdrowia szcescia i pomyslnosci", dziwne wzory, dziwne paragrafy.

O! Taka ciekawostka: uczelnia ma naliczac odsetki za zwloke w platnosciach. Czasami wychodzi okolo 1,20 odsetek. Na te 1,20 trzeba wypisac 4 (!) kartki, koperte, potwierdzenie odbioru wyslac poleconym za 6,50. Jesli delikwent nie odbierze list wraca uczelnia placi 6,50. Wysyla ponownie (trzeba 2 razy) znow 6,50+nowa koperta i nowe ZPO. List wraca (ha ha) 6,50! Wtedy sie go skresla za nieplacenie czesnego i (uwazaj!) wysylasz raz za 6,50 (koperta, ZPO, 4 egzemplarze wydruku)!. Wraca -> znow 6,50. Wysylka ponowna -> 6,50 blink.gif
Powrot -> zgadles 6,50.

Teraz w skrocie:
1. ponaglenie do zaplaty: 26+ koszty przygotowania dokumentu /papier, tusz, koperta, czas, amortyzacja, media/ czyli okolo 30 zlotych
2. skreslenie z listy za nieplacenie: 26+ koszty przygotowania dokumentu /papier, tusz, koperta, czas, amortyzacja, media/ czyli okolo 30 zlotych

czyli 1,20 kosztuje uczelnie 60 zlotych!!!!

Podala tutaj wersje pesymistyczna, ze student nie odbiera listow co ostatnio sie czesto zdarza, bo studenci sie spodziewaja co jest w tej kopercie. Juz nie licze kosztow do WKU po skresleniu (ale WKU niestety dla studentow listy odbiera).

Teraz powiem ci najlepsze -> w ordynacji podatkowej jest artykul mowiacy, ze odsetek sie nie nalicza jesli odsetki nie przekraczaja 3-krotnej wartosci wysylki listem poleconym wg. taryfikatora Poczty Polskiej. Niestety uczelnie "ida" inna ustaw, a ordynacja podatkowa ich nie obejmuje ->inna strefa jak sie dowiedzialam.

I tak ministerstwa "udupiaja" nauke i dydaktyke.

+Quote Post
vacu
post śro, 06 gru 2006 - 14:19
Post #83

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

@Nulaena: Do dwóch rzeczy muszę się przyczepić:
- odnośnie tego, że niby uczą te same osoby: niestety poziom na większości [ale nie na wszystkich!] uczelni prywatnych jest strasznie niski, mimo, że uczą te same osoby co na uczelniach państwowych. Sam właśnie skończyłem studia na uczelni państwowej - mam natomiast nawet w rodzinie studentów uczelni prywatnych - mam więc porównanie i mogę powiedzieć, że to co się momentami dzieje w szkołach prywatnych to są jaja. Np. pani wykładowca X na uczelni Y uwala 90% grupy przez 2 terminy a na 3 - płatnym - wszyscy "za friko" przechodzą. Nawet ściąg nie muszą mieć. Takich przykładów mogę mnożyć, nikt mi więc nie wmówi, że poziomy są równe [ale podkreślam jeszcze raz - są na szczęście wyjątki].

- panie z dziekanatu: te liczby do mnie nie mówią. Pani z dziekanatu mojego kierunku miała "pod sobą" wink.gif na oko 900 studentów [5 lat x ok. 180 os. na roku] i nie dość, że dla każdego miała czas, zawsze wszystko dało się wyjaśnić i załatwić a nawet większość "stałych bywalców" kojarzyła już [jeśli nie ponazwisku to przynajmniej osoba-problem]. Dało się? A na uczelni mojego kumpla jest pani dziekan X i pani wykładowca Y, natomiast na AE pracują obie te panie ale... to pani Y jest zwierzchniczką pani X. Jak to ma działać? Efekt jest taki, że pani Y olewa studentów i na uczelni bywa sporadycznie, natomiast pani X słowem jej nie skarci, bo jak można własną szefową? Takie paranoje są, na PW mogę podać nazwiska i nazwę szkoły. Panie z dziekanatu same więc nie widzą co się dzieje to jak mają komukolwiek pomóc.

Uff... się rozpisałem ale akurat jestem na bieżąco z historiami związanymi z uczelniami prywatnymi i po prostu momentami mnie to szokuje jak te szkoły funkcjonują... Co zaś do Twojej postawy Nulaena to podziwiam, może gdyby było więcej takich wykładowców to szkoły prywatne miałyby sens, jak na obecną chwilę to dla mnie [znów podkreślam - w większości] są to zwyczajne drukarnie dyplomów...

+Quote Post
rafi
post śro, 06 gru 2006 - 14:50
Post #84

Rafi

QUOTE(vacu @ Nov 26 2006, 08:07 PM) *
Ja akurat miałem szczęście i trafiłem na super Panią z dziekanatu [Pani Ewa z dziekanatu EiT AEiI PŚ - pozdrawiam]

No wlasnie, a wystarczylo podejsc do drzwi nieopodal i sie trafialo na taka Marylke wink.gif. I gdzie tu sprawiedliwosc...

+Quote Post
kwintosz
post śro, 06 gru 2006 - 17:52
Post #85

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 130
GG: 3030588 status gadu-gadu

Mieliśmy tu rozmawiać o szkolnictwie wyższym w DG ale temat troche zboczył na dziekanat.. To i ja dorzuce swoje 4 grosze, bo o dąbrowskich uczelniach i tak tu w tym temacie za dużo póki co nie możemy porozmawiać.

Sytuacja nie wszędzie wygląda tak różowo jak ją przedstawiacie. wink.gif Co gorsza, zdarza się iż na jednej uczelni jest zupełnie odmienny model traktowania studenta. I przed wyborem uczelnii, także należy się nad tym zastanowić a już napewno przygotować i zasięgnąc opinii od innych studentów.

Osobiście jestem studentem wydziału Mechaniczny Technologiczny Politechniki Śląskiej w Gliwicach. I nasz dziekanat jest słynny już w całej polsce wink.gif Tego jakie sceny się tam rozgrywają nie da się opisać, to trzeba zobaczyć na własne oczy! Zresztą mówie tak o tej sprawie, bo nawet prasa swego czasu tą kwestię podłapała. :) Chodzi mi mianowicie, o prace pań z dziekanatu i jego formę. laugh.gif Na wydziale nie ma standardowych pokoi w dziekanacie, wszystkie sprawy, załatwiamy w "okienku" coś ala kasy w dworcu pkp (szybka z dziurką, bez głośniczka). Dziekanat jest otwarty b. krótko (co i tak uległo poprawie bo dotychczas było jeszcze gorzej): Poniedziałek 12:00 - 15:00; Wtorek 9:00 - 11:00; Środa NIECZYNNE; Czwartek 12:30 - 15:30; Piątek 9:00 - 11:00 Na taką liczbę studentów jaką ma mój wydział jest to śmieszne. Na pierwszym roku jak zaczynałem na całym roku (4 kierunki) była ponad 1000 studentów!! Uwzględniając w tym, osoby odpadające, ale mnożąc to przez 5 (lata studiów) wychodzi nie bagatelna liczba ludzi. Panie w okienku (bynajmniej moja od naszego kierunku) podczas pracy w dziekanacie poprostu sobie wychodzą i ich nie ma. Nic nie idzie załatwić, zdarza się że nie ma jej i z rolleyes.gif 20 min a dziekanat te 20 min dłużej nie jest otwarty. Do okienek są wiecznie kolejki, panie w dziekanacie cicho odpowiadają, że nie sposób je usłyszeć w tym gwarze i rozmowach osób stojących w kolejce. W godzine zamknięcia dziekanatu, chodźby stało 1 czy 2 czy 15 osób, pani z okienka łapie metalową roletę i dup ją zamyka i pozamiatane. Nagminnym jest, że w dziekanacie nic nie wiedzą (kiedy będą listy ze stypendiami - które no ta bene miałby się nie pojawić ale pojawiły się na początku listopada sic!! bo studenci przychodzili i pytali się pojedynczo czy zostało ono przyznane i w jakiej kwocie), że następują pomyłki (błedy w liczeniu średnich!), listy studentów są nieaktualne, plany się nie zgadzają (choć je kto inny układa, dziekanat chyba powinien poinformować ta osobe że sala xx i xx są w remoncie i zajęcia się tam nie mogą odbyć, niestety na planach mamy takie zonki ze mamy mieć zajęcia w salach gdzie przez semestr prawie cały jest remont). Ale panie z dziekanatu przebiły wszystko podczas wyboru specjalności przez mój kierunek, przychodząc ze źle napisanym arkuszem w excelu! przez co wybór się w nieskończoność przedłużał, odbyć się musiał dwa razy a co ciekawe, to my studenci zorientowaliśmy się że coś jest nie tak. Długo by o tym pisać ale nie chce aż tak off-topicować.

Mam tylko nadzieję, że to przyszli studenci też będą rozpatrywać jeśli nie chcą mieć problemów w załatwieniu każdej nawet błachej sprawy. Jak widać nawet na jednej uczelni, bo wypowiadały się już tu studenci Pol. Śl. może być zupełnie inny tego obraz - każdy wydział inaczej do tego podchodzi. Dziekanat ma być dla studenta, nie odwrotnie..

Nie wiem jak to wygląda w szkołach prywatnych, oby lepiej bo nie życze nikomu aby przechodził coś podobnego. :)

Ten post edytował kwintosz śro, 06 gru 2006 - 17:53

--------------------
"(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted

When you love a woman you tell her that she's the one (..)"

+Quote Post
fairplay
post śro, 06 gru 2006 - 19:22
Post #86

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 268

Witam,

pozwolę sobie zamieścić swoje trzy zdania w temacie edukacyjnym.
Niezależnie od typu uczelni a także w większości przypadków kierunku studiów, osoby chcące zdobywać i rozwijać wiedzę mają takie możliwości. Ograniczeniem pozostaje stopień motywacji, nie zaś trudności organizacyjne poszczególnych uczelni.

Warto odnotować, że w stosunku do kilkunastu lat wstecz, liczba osób studiujących bardzo mocno wzrosła a przyrost współczynnika mierzącego stosunek studiujących do ogółu społeczeństwa był najwyższy w Europie.
Przyczyniły się do tego zarówno uczelnie państwowe jaki i rozwój tych drugich.

Oczywiście sam poziom nauczania jest zróżnicowany ale dotyczy to wszystkich uczelni nie tylko niepaństwowych. Odpowiedzią na "pączkowanie" wątpliwej jakości uczelni jest Państwowa Komisja Akredytacyjna, która co rocznie zamyka nie spełniające wymogów (odpowiednia kadra i jej ilość, infrastruktura, miejsca w laboratoriach, bibliotece) kierunki na uczelniach państwowych oraz niepaństwowych.

Trudnym zatem do rozstrzygnięcia sporem jest ocena absolwentów poszczególnych uczelni. Cieszyć się natomiast trzeba, że studia wyższe nie są już marzeniem dla wielu ale realnym etapem na drodze edukacji. I to jest cenny fakt, a pamiętając że wiedza nie przychodzi do nas sama i trzeba się po nią schylić, a czasami nawet i to nie wystarczy, to tym większa chwała dla wszystkich tych, którzy ją zdobywają…
I wierzę, że dzięki temu będzie lepiej!

pozdrawiam!

+Quote Post
rafi
post czw, 07 gru 2006 - 13:05
Post #87

Rafi

Panstwowa Komisja Akredytacyjna jest ok, tylko wydaje mi sie, ze dziala troche na slepo. Nie jest w stanie sprawdzac co roku wszystkich uczelni/kierunkow. Przypuszczam, ze ma zatwierdzane plany inspekcji na dany rok + ewentualnie po jakiejs grubszej aferze z jakims kierunkiem ekstra kontrola.
Jak studiujesz na trefnym kierunku, to raczej glosno o tym nie mowisz, bo jeszcze ci go zamkna, stracisz kase i bedziesz do tylu o kilka semestrow, bo inna uczelnia cie raczej nie przyjmie.

+Quote Post
Hator
post czw, 07 gru 2006 - 20:41
Post #88

FdZD

skoro sie tak rozlalismy w temacie to czy pamietacie afere kilka lat temu z "wyzsza szkola ekologii" w sosnowcu, ktora ponoc nie miala akredystacji a robila nabor (dodatkowo wlascicielem szkoly byl ponoc jakis koles, ktory mial na lewo z prawem)
obecnie od pazdziernika ku memu zdziwieniu gdzieniegdzie widac billboardy z raklama WSE - czy cos sie w tej sprawie wyjasnilo??
ktos cos wie?
pozdr

--------------------

+Quote Post
Nulaena
post pon, 15 sty 2007 - 20:28
Post #89

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 356

Witam ponownie

Pojawil sie temat Panstwowej Komisji Akredytacyjnej. Przeszlam juz 2 takie kontrole. PKA dziala wedlug wlasnego regulaminu. Na rok sa przypisane pewne kierunki (jest ich tylko 118 zgodnie z rozporzadzeniem). Akredytacje mozna dostac na 5 lat (najlepiej), na 2, warunkowa lub negatywna.
PKA wpada z nienacka (mimo, ze sie jej spodziewamy). Po pierwsze wypelnia uczelnia raport samooceny, potem dostaje info o poprawkach jakie ma wprowadzic, a potem (najcxzesciej na 2 dni przed) informacje, ze PKA wpada z wizytacja. I tu sie zaczyna......

Wlaza wszedzie, chca wszystko. Musisz miec czas dla nich, wszystko czego zapragna pod reka (a najciekawsze jest to, ze nie wiadomo czego zapragna). Generalnie jest tak, ze masz 3 dni intensywnego stresu, a twoja adrenalina az zalewa wszystkie zakamarki pokoju. Oprocz wydzialu prowadzacego kierunek akredytowany sprawdzaja uczelnie (niektore dzialy np.: dzial nauczania), baze socjalna (DS, stolowki, kluby studenckie), biblioteki, parkinki. Spotykaja sie z kadra i ze studentami, ale w zadnym z tych spotkan nie moga uczestniczyc dziekani.

Powiem wam, ze najgorsze z tego wszystkiego jest oczekiwanie na werdykt. Na szcescie dla obu moich kierunkow werdykt brzmial na 5 lat!!

Polecam: http://www.pka.edu.pl/index.php?page=pp

Nulaena

ps. co do WSE to nie jestm pewna, ale afera byla glownie o to, ze szkole zalozyl gosc co to sobie odsiadywal wyrok.

+Quote Post
kwintosz
post pią, 09 lut 2007 - 12:31
Post #90

UZYTKOWNIK

Chyba takiego tematu nie ma, mam nadzieję że to dobra okazja do tego aby właśnie taki temat założyć. Jest o szkolnictwie wyższym, więc czas na podstawowe, gimnazjalne i ponadgimnazjalne.

Przybywa młodych mecenasów

Jolanta Barwińska (czwarta z prawej), dyrektorka ZSS odebrała na warszawskiej gali prestiżowe wyróżnienie.

Zespół Szkół Sportowych to jedyna szkoła w naszym województwie, która w ogólnopolskim konkursie "Przyjaźni środowisku" wywalczyła prestiżowe tytułu Mecenasa Polskiej Ekologii. To ukoronowanie pięcioletniej pracy na rzecz środowiska i edukowania w tym zakresie młodych ludzi.

- Przeprowadziliśmy szereg warsztatów, konkursów i kampanii. Współorganizowaliśmy z Fundacją "Zielona Liga" happeningi na terenie całego województwa. Projekt dotyczący recyklingu zaowocował ogromnym sukcesem, bo zdobyliśmy tytuł Promotora Ekologii na rok 2003, a potem przedłużenie tego znaku na rok 2004 w Narodowym Konkursie Ekologicznym "Przyjaźni Środowisku". Narodowy i Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej przyznał nam wysoką nagrodę pieniężną, dzięki której utworzyliśmy w naszej szkole nowoczesną pracownię ekologiczną - podkreśla Małgorzata Czapla, nauczycielka ZSS.

Te sukcesy sprawiły, że gimnazjaliści z zapałem przystąpili do kolejnych zadań. Tym razem projekt dotyczył wody.

- Zdecydowaliśmy, że tym razem zajmiemy się problemami związanymi z hydrosferą. W ramach projektu zorganizowaliśmy zajęcia dla uczniów dąbrowskich szkół i dla przedszkolaków. Warsztaty prowadzili członkowie Klubu 4H w pracowni ekologicznej Zespołu Szkół Sportowych i na terenie Klubu Sportów Wodnych "Fregata" na Pogorii - opowiada Anna Piwowar, opiekun Klubu 4H.

Młodzi ekolodzy o środowisku naturalnym pamiętają zawsze. Nic więc dziwnego, że włączyli się również do akcji "Choinki nadziei" organizowanej tuż przed Bożym Narodzeniem przez Fundację Ekologiczną Arka oraz Regionalną Dyrekcję Lasów Państwowych. W ramach tego przedsięwzięcia do domów pomocy społecznej dostarczane były żywe drzewka, a dla pensjonariuszy DPS młodzież przygotowała jasełka i poczęstunek.

- Zależy nam na tym, żeby młodzi ludzie umieli obserwować przyrodę i chcieli pracować na rzecz jej ochrony, żeby byli wrażliwi na jej piękno - wylicza Ewa Mazurek, opiekun szkolnego klubu.
(gk) - Dziennik Zachodni

A propo, wie ktoś może jak prezentuje się ZSS w jakichś rankingach takich szkół?? Chyba są takowe prowadzone? Moja kuzynka tam się uczy, ma 13 lat i pływa w kadrze narodowej. Z ostatnich mistrzostw polski przywiozła brązowy medal, więc chyba osiągnięcia jakieś ta szkoła ma. Po prostu jestem ciekaw..

i tak dla formalności..

Nadszedł czas zimowej laby

Uczniowie dziś rozpoczynają dwutygodniowe ferie. W przerwie między szkolnymi obowiązkami nudzić się jednak nie powinni, bo zaproszeń na ciekawe zajęcia nie brakuje. Wśród przygotowanych ofert coś dla siebie znajdą z pewnością amatorzy szeroko rozumianej sztuki, kinomani, a także zwolennicy aktywnego wypoczynku.

Już od jutra każdego dnia ferii, czyli aż do 25 lutego, w sali teatralnej Pałacu Kultury Zagłębia wyświetlane będą filmy. Seanse rozpoczynają się zawsze o godzinie 12, a miłośnicy kinowych filmów obejrzeć będą mogli między innymi "Epokę lodowcową 2", obie części "Garfielda", "7 krasnoludków - historia prawdziwa" i "Szeregowca Dolota". Bilet na każdy seans kosztuje 3 zł.

Młodzi ludzie, które w czasie ferii chcą rozwijać swoje artystyczne pasje, mogą skorzystać z zaproszenia na warsztaty plastyczne.

Zajęcia będą prowadzone przez dwa tygodnie od poniedziałku do piątku i będą się zaczynały o godzinie 10 w holu Pałacu Kultury Zagłębia. Udział w warsztatach jest bezpłatny, a organizatorzy zapewniają potrzebne materiały i oczywiście doskonałą zabawę. Uczestnicy warsztatów codziennie będą poznawać kolejne formy artystyczne i od razu w praktyce będą mogli się w nich sprawdzać.

Jak co roku wiele propozycji przygotowali też pracownicy Młodzieżowego Ośrodka Pracy Twórczej. Zajęcia w MOPT rozpoczynają się zawsze o godzinie 10, a dzieciaki odpoczywające od szkolnych obowiązków, wybierać mogą między warsztatami muzycznymi, językowo-filmowymi, tanecznymi, kabaretowymi, wokalnymi, plastycznymi i teatralnymi. Wszystkie zajęcia są oczywiście bezpłatne. Do MOPT w czasie ferii zajrzeć powinni też najmłodsi uczniowie, dla których czytane będą bajki.

W ząbkowickim Domu Kultury zajęcia każdego dnia rozpoczynają się o godzinie 9 i trwać będą do godz. 14. W tym czasie organizowane będą nie tylko zajęcia świetlicowe, ale także taneczne i muzyczne, można będzie również zagrać w warcaby albo szachy. Planowane są dyskoteki i wycieczki.

Coś dla amatorów sportu

Wiele propozycji przygotowano dla zwolenników aktywnego wypoczynku. Zajęcia w ramach Zimowej Akademii Sportowej prowadzone będą w Hali Widowiskowo-Sportowej "Centrum" (aleja Róż 3), gdzie będą się zaczynały o godzinie 9, oraz w hali sportowej przy ulicy Swobodnej (tutaj początek zajęć zaplanowano na godzinę 11).

W ramach Zimowej Akademii Sportowej można będzie pograć w piłkę nożną, koszykówkę, siatkówkę, wziąć udział w zajęciach muzyczno-ruchowych, a nawet poćwiczyć karate. Planowany jest też turniej hokeja, tenisa stołowego oraz turniej kręglarski.

Będzie też ruch mniej forsowny, czyli aerobik i zajęcia, na których można będzie się nauczyć podstawowych zasad tańca nowoczesnego.

W siedzibie ząbkowickiej Szkoły Podstawowej nr 31 (aleja Zwycięstwa) od poniedziałku do piątku od godziny 10 do 13 prowadzone będą natomiast zajęcia w ramach Zimowej Akademii Badmintona.

Organizatorzy sportowych zmagań przypominają, że warunkiem uczestnictwa w zajęciach jest pisemna zgoda rodziców na udział w zajęciach oraz przynoszenie obuwia zmiennego.

Jeśli pogoda dopisze (spadnie śnieg!), to będzie też kulig oraz biegi narciarskie.
(gk) - Dziennik Zachodni

mod Hator - Kwintosz lacz tematy bo nie ma sensu o szkolnictwie tworzyc kolejnego - takze przemianowalem starszy temat Szkolnictwo Wyzsze w DG na Szkolnictwo w DG i polaczylem z Twoim nowym

Ten post edytował Hator pią, 09 lut 2007 - 12:49

--------------------

+Quote Post
Dave
post pią, 09 lut 2007 - 17:32
Post #91

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 432

Moim zdaniem Pani Jolanta Barwińska (nota bene kiedyś dyrektora SP nr 3 - jak do niej chodziłem poand 10 lat temu) nie zasługuje na miano, o jakim napisano w prasie! Choć zna sie na pewno na rzeczy jest fachowcem na swojej posadzie, to jednak ludziom z zewnąrz chcącym załatwić coś w szkole poświęca mało czasu! Ja byłem się pytać o praktyki pedagogiczne w tej szkole 3 tygodnie prawie codziennie! I mimo, że nauczyciel się zgodził, to owa Pani dyrektor nigdy nie potrafiła znaleźć dla mnei czasu!
Wybrałem inną szkołe, gdzie od ręki wszystkie formalności załatwiłem a Pan i Pani dyrektot byli bardzo mili i zawsze służyli pomocą i odpowiedzią na zapytania...

+Quote Post
Hator
post pią, 16 mar 2007 - 10:47
Post #92

FdZD

z DZ

Fachowcy w cenie

Zakończona w ubiegłym tygodniu Giełda Szkół Ponadgimnazjalnych potwierdziła, że młodzież chce wiedzieć jak najwięcej o wymaganiach, jakim będą musieli sprostać w nowych szkołach. W auli Technicznych Zakładów Naukowych swoje stanowiska rozstawiły placówki ogólnokształcące, techniczne, specjalne i sportowe. Jak zwykle największym zainteresowaniem cieszyły się "ogólniaki", ale jak pokazuje praktyka dziś pracę może zagwarantować od razu tylko konkretny fach.

- W naszej ofercie edukacyjnej są zawody, na które jest ogromne zapotrzebowanie na rynku. Pracodawcy wręcz dopominają się o fachowców. Liczymy na to, że rodzice gimnazjalistów pomogą im w wyborze właściwego kierunku kształcenia, mając także na uwadze szanse na podjęcie pracy zawodowej - mówi Lidia Makuła, dyrektorka dąbrowskiego Zespołu Szkół Budowlanych.

Wielu uczniów, którzy kiedyś zdobywali wiedzę w tej szkole, a potem przerwali naukę, dziś wraca.

- Chcą uzupełnić wykształcenie i otrzymać świadectwa oraz certyfikaty, dzięki którym dostaną pracę - dodaje Lidia Makuła.

W ZSB funkcjonuje obecnie 4-letnie technikum, gdzie można zdobyć maturę, a jednocześnie tytuł technika budownictwa, geodezji i architektury krajobrazu. Nowością w przyszłym roku szkolnym będzie technik urządzeń sanitarnych, a zrezygnowano z kształcenia techników mechaników. W szkole zawodowej w ciągu 3-lat nauki można uzyskać kwalifikacje dekarza, hydraulika, a po 2-latach malarza-tapeciarza i ogrodnika.

- W ramach współpracy z innymi państwami Unii Europejskiej zabiegamy, by nasi uczniowie mogli odbywać staże zawodowe we Francji, co będzie bardzo przydatne w zdobyciu pracy - podkreśla dyrektor Makuła.

(pas)

no no no budowlanka staje sie powoli trendy :)

--------------------

+Quote Post
kwintosz
post śro, 16 maj 2007 - 18:40
Post #93

UZYTKOWNIK

Myślę że warto to wkleić

Rekrutacja na studia inżynierskie w Dąbrowie Górniczej
2007-05-15

Zamiejscowy Ośrodek Dydaktyczny Politechniki Śląskiej w Dąbrowie Górniczej ogłasza nabór kandydatów na studia inżynierskie dzienne na Wydziale Chemicznym o specjalności Technologia chemiczna w przemyśle i ochronie środowiska. Limit przyjęć 120 osób.

Dokumenty składać należy do dnia 6 lipca br – do kwalifikacji na podstawie wyników z egzaminu maturalnego (nowa matura) z matematyki, fizyki z astronomią, chemii bądź biologii, przystępujących do sprawdzianu pisemnego w Uczelni z matematyki, fizyki z astronomią bądź chemii.

Dokumenty potrzebne przy rekrutacji:
• Wypełniony formularz podania
• Świadectwo dojrzałości
• Kserokopia dowodu osobistego
• Zaświadczenie lekarskie
• 4 zdjęcia w stroju wizytowym
• dowód wpłaty kwalifikacyjnej
• 2 koperty z adresem kandydata i znaczkami na listy

Dodatkowe informacje na temat kryteriów przyjęć, wzory formularzy oraz opis teczki kandydata można znaleźć na stronie: www.rekrutacja.polsl.pl oraz na stronie Wydziału Chemicznego: www.polsl.pl/rch

Dokumenty kandydatów na wszystkie kierunki studiów na Wydziale Chemicznym, w tym również na studia inżynierskie w Dąbrowie Górniczej przyjmowane będą w Dziekanacie Wydziału Chemicznego Politechniki Śląskiej w Gliwicach, ul. ks. M. Strzody 9.

A pomyśleć że jakby był MT to razem z chemicznym w Dąbrowie studiowałoby na Pol. Śl. coś chyba około 600 osób jak nie lepiej.. Szkoda że miasto nie walczy o inne wydziały, a takie były zapewnienia.. W końcu łatwiej ściągnąć uczelnie która ma już u nas swój ośrodek zamiejscowy niż nową np. AGH. Poza tym na MT było wzięcie, a prof.Dobrzański z którym to prezydent Talkowski nie doszedł do porozumienia, nie jest już dziekanem wydziału.

Ten post edytował kwintosz śro, 16 maj 2007 - 18:40

--------------------

+Quote Post
Zibar
post pon, 01 paź 2007 - 13:33
Post #94

Sportowa Dąbrowa

Nr użytkownika: 267

Inauguracja roku akademickiego 2007/2008 w Wyższej Szkole Biznesu

5 października 2007 r. o godz. 17.00 w Audytorium Maximum WSB odbędzie się uroczysta inauguracja roku akademickiego 2007/2008. Podczas uroczystości wykład inauguracyjny nt.: „Efektywna polityka monetarna – trudności interpretacyjne” wygłosi prof. dr hab. Stanisław Owsiak – Członek Rady Polityki Pieniężnej, Komitetu Nauk Ekonomicznych PAN, Centralnej Komisji ds. Stopni i Tytułów.

W trakcie uroczystości odbędzie się również wręczenie statuetek „Edukator Roku 2007”. W kategorii „Animator” za podejmowanie działań na rzecz rozwoju nauki polskiej oraz całokształt pracy naukowo-badawczej statuetkę odbierze prof. dr hab. Danuta Hübner - Członek Komisji Europejskiej – Komisarz ds. Polityki Regionalnej. W kategorii „Europejski wymiar edukacji” za podejmowanie działań na rzecz wprowadzania europejskiego wymiaru kształcenia w polskim szkolnictwie wyższym oraz rozszerzania współpracy europejskiej w dziedzinie edukacji statuetki odbiorą: prof. dr hab. Janina Jóźwiak - przewodnicząca Interdyscyplinarnego Zespołu do Spraw Współpracy z Zagranicą Rady Nauki przy Ministerstwie Nauki i Szkolnictwa Wyższego, Rektor SGH w latach 1993 – 1999 oraz prof. dr hab. inż. Tadeusz Kaczorek - Członek rzeczywisty Polskiej Akademii Nauk, Przewodniczący Centralnej Komisji do Spraw Stopni i Tytułów. Ponadto w trakcie inauguracji wyróżnienia i statuetki „Lidera Roku 2007” odbiorą najlepsi Absolwenci WSB.

--------------------
pzd
Zibar

>>>>>>Sportowa Dąbrowa<<<<<

+Quote Post
kwintosz
post pią, 12 paź 2007 - 11:43
Post #95

UZYTKOWNIK

Słowo o bezpieczeństwie w szkołach..

CYTAT

Pod czujnym okiem kamer

Kamery coraz częściej montowane są w szkołach. W dąbrowskim V LO im. Kanclerza Jana Zamoyskiego, gdzie monitoring działa już od 2005 roku, to właśnie dzięki kamerom wyeliminować udało się kradzieże.

- Mieliśmy poważny problem, bo z szatni uczniom ginęły kurtki. Byłam bezradna, kiedy na skargę zgłaszali się rodzice. Koniecznie musieliśmy znaleźć sposób na pozbycie się tych kłopotów. Monitoring okazał się strzałem w dziesiątkę - opowiada Anna Ornat, dyrektorka V LO.

Dziś w szkole działa siedem kamer. Monitorują przede wszystkim szatnie i wejście do szkoły. Obraz jest obserwowany przez pracowników V LO. Uczniowie już się przyzwyczaili do tego, że w szkole są "podglądani". Kamery im nie przeszkadzają. Podobnie traktują to nauczyciele.

- Najważniejsze jest bezpieczeństwo. To właśnie dlatego kamery się u nas pojawiły i dziś już widać, że są skuteczne. Uczniowie wiedzą, że mamy monitoring i pewnie czasem ta myśl powstrzymuje ich przed bójkami czy innymi ekscesami. Kamery działają przede wszystkim prewencyjnie - podkreśla Sławomir Kozieł, katecheta z V LO.

Sami uczniowie twierdzą, że kamery w szkole to nic szczególnego, bo dziś są one już niemal wszędzie.

- Jeśli nie przeszkadza mi monitoring w hipermarkecie, bo nie kradnę, to podobnie nie przeszkadzają mi kamery w szkole, bo tam też nie robię nic złego. To po prostu znak naszych czasów - mówi Karolina Pastuszka, tegoroczna maturzystka z Dąbrowy Górniczej.

W dąbrowskim V LO już są poważne plany rozbudowy monitoringu.

- Chcielibyśmy mieć kamery, z których widać byłoby również drugie wejście do budynku. To pozwoliłoby na czas zorientować się kto obcy kręci się w okolicy i wtedy można będzie sprawdzić, jakie ma zamiary. Już się staramy o pieniądze na ten cel - informuje Anna Ornat.

Obecność kamer jest dość nowym doświadczeniem dla uczniów Zespołu Szkół Projektowania i Stylizacji ubioru w Sosnowcu. Tu monitoring zaczął działać pod koniec ubiegłego roku szkolnego. Kamer jest pięć. System się sprawdza, ale byłoby lepiej, gdyby kamer było więcej.

- Zdarzały się już takie sytuacje, że odtwarzaliśmy zapisy z monitoringu, żeby ustalić przyczynę i przebieg jakiejś bójki. Od kiedy są w szkole kamery to takich incydentów jest rzeczywiście mniej. Niestety, mamy za mało kamer. Nie widać całych korytarzy i uczniowie już chyba zdążyli to zauważyć. Mimo to uważam, że dzięki monitoringowi jest bezpieczniej - podkreśla Janusz Chmurzyński, wicedyrektor Zespołu Szkół Projektowania i Stylizacji Ubioru w Sosnowcu.
...
Grażyna Krawczyk - Dziennik Zachodni
www.dabrowa.naszemiasto.pl

No i świetnie, kamerki powinny być w takich miejscach jak szatnie czy wejścia bo tam najczęściej dochodzi do kradzieży, często przed wejściem lub w jego okolicy dochodzi do bójek, można zidentyfikować obcą osobę wchodzącą na teren szkoły. Same plusy. Byle tylko nie było tego za dużo i kamery nie były wszędzie.. Jak najbardziej jestem za.

Ten post edytował kwintosz pią, 12 paź 2007 - 11:43

--------------------

+Quote Post
szer
post pią, 12 paź 2007 - 17:01
Post #96

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 152
GG: 7413760 status gadu-gadu

Hmmmm szczerze to w Zamoyu nie zauważyłem tych kamer w szatniach ^^. Być może dlatego, że szatnie są w remoncie... Ale jedną kamere widzę codziennie. Co powiem... Ta jedna kamera jest przy wejściu :). Na pozostałych piętrach nie ma, a i tak jest spokój :). Nikt się nie bije, nie ma kłutni, jest normalna bezpieczna atmosfera wink.gif. I w sumie powiem, że za monitoringiem u mnie w Zamoyu jestem na tak :)

--------------------
33001,04

+Quote Post
Sebastian22
post pią, 12 paź 2007 - 19:54
Post #97

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

Ciekawe jak teraz w TZNie ale za moich czasów nie było żadnych kamer a spokój był.

+Quote Post
Hator
post pią, 19 paź 2007 - 10:05
Post #98

FdZD

CYTAT
Międzynarodowe Warsztaty Studenckie w WSB
[2007-10-18 12:03:50]

W dniach 22-24 października 2007 r. w Wyższej Szkole Biznesu w Dąbrowie Górniczej odbędą się Międzynarodowe Warsztaty Studenckie "Internet w społeczeństwie informacyjnym".

W planie przedsięwzięcia m.in. wykłady i prezentacje rozwiązań informatycznych studentów z Niemiec, Czech i Polski, praktyczne warsztaty laboratoryjne z zakresu bezpieczeństwa systemów komputerowych oraz nowoczesnych systemów operacyjnych.

W ramach warsztatów odbędzie się także prezentacja inteligentnych systemów monitoringu oraz wizyta w krakowskim oddziale firmy IBM. Warsztatom będą towarzyszyć także imprezy integracyjne m.in. zawody w kręgle oraz zwiedzanie zabytków Krakowa.

„Niewątpliwie Międzynarodowe Warsztaty Studenckie umożliwiają integrację społeczności studenckiej, ale nadrzędnym celem tego przedsięwzięcia jest prezentacja przez studentów osiągnięć z zakresu informatyki i Internetu w ujęciu interdyscyplinarnym” – mówi Jacek Uroda, koordynator Międzynarodowych Warsztatów Studenckich. „Studenci z Polski i zagranicy mają możliwość wymiany poglądów oraz nawiązania długofalowej współpracy.

Organizacja warsztatów to cenna inicjatywa studentów, która pozwoli im na budowanie własnego doświadczenia i nabywanie nowych praktycznych umiejętności oraz poszerzanie specjalistycznej wiedzy”.

Warto nadmienić, że Międzynarodowa Warsztaty Studenckie „Internet w społeczeństwie informacyjnym” zostały dofinansowane ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego, co wskazuje na wysoki poziom merytoryczny i organizacyjny niniejszego przedsięwzięcia.

Szczegóły na stronie internetowej www.wsb.edu.pl/e-warsztaty

Osoby zainteresowane udziałem w niniejszym przedsięwzięciu prosimy o kontakt z Akademickim Biurem Karier i Promocji WSB (tel. (32) 295 93 16, e-mail: warsztaty@wsb.edu.pl, pokój 227). Liczba miejsc ograniczona.

--------------------

+Quote Post
kwintosz
post czw, 20 gru 2007 - 22:11
Post #99

UZYTKOWNIK

CYTAT
Monitorowane szkoły

Za 114 400,00 zł otrzymanych z Ministerstwa Edukacji Narodowej, dziewięć placówek oświatowych objętych zostało monitoringiem wizyjnym.

Złożony przez gminę wniosek dotyczył 24 dąbrowskich szkół spełniających rządowe kryteria tj. liczących ponad 200 uczniów. Monitoring przyznano 9 placówkom: Szkole Podstawowej nr 3, Szkole Podstawowej nr 10, Szkole Podstawowej nr 31, Gimnazjum nr 9, Zespołowi Szkół nr 3, Zespołowi Szkół nr 4, V Liceum Ogólnokształcącemu, Zespołowi Szkół Technicznych, Specjalnemu Ośrodkowi Szkolno – Wychowawczemu dla Dzieci Słabo Widzących i Niewidomych.

- Standardowy zestaw finansowany z budżetu państwa obejmuje: dwie kamery umożliwiające rejestrację zdarzeń od wewnątrz i na zewnątrz wejścia, w kolorze i w rozdzielczości wystarczającej do identyfikacji osób, urządzenie rejestrujące, kolorowy monitor oraz urządzenia dodatkowe niezbędne do zainstalowania zestawu, w tym okablowanie. Wśród dąbrowskich placówek zestaw standardowy przyznano tylko Szkole Podstawowej nr 10, pozostałe placówki otrzymały dodatkowe kamery, które zgodnie ze wskazaniami dyrektorów szkół, monitorują korytarze, szatnie, plac szkolny, boisko, basen, a także toalety (bez kabin). Dotychczas monitoring funkcjonował w Zespole Szkół Sportowych w Dąbrowie Górniczej – mówi Elżbieta Gęca, naczelnik Wydziału Oświaty.

- W ciągu dnia, podczas zajęć, monitorowaniem tego, co dzieje się w szkole, zajmuje się pracownik placówki. W wyznaczonym pomieszczeniu znajduje się monitor, przekazujący obraz z miejsc monitorowanych. Natomiast wieczorami i w dniach wolnych, poprzez łącze internetowe, aktualny przekaz ze szkół otrzymuje Straż Miejska. Przy kamerach znajduje się także detektor ruchu, który dodatkowo zwiększa możliwości urządzenia – wyjaśnia Krzysztof Buchacz, specjalista ds. monitoringu Straży Miejskiej.

Celem rządowego programu wspierającego gminy w zapewnieniu bezpiecznych warunków nauki, wychowania i opieki w publicznych szkołach i placówkach jest poprawa bezpieczeństwa osób przebywających na terenie szkół i placówek oraz na terenie do nich przyległym, ograniczenie dostępu do tych obiektów osób nieuprawnionych, rozwijanie świadomości społecznej i umiejętności podejmowania działań na rzecz poprawy bezpieczeństwa. Efektem podjętych działań ma być ograniczenie liczby czynów karalnych w szkołach i placówkach oraz w ich bezpośrednim otoczeniu. Program przewidziany jest na lata 2007-2009.
(ste)
www.dabrowa-gornicza.pl

--------------------

+Quote Post
Kamil_
post czw, 20 gru 2007 - 22:16
Post #100

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 782

Ale z tym monitoringiem w ZSS to przesadzili, podobno działają tylko 2 kamery...przy wejściu i na jednym w sektorów.

+Quote Post

10 Stron V  « < 3 4 5 6 7 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 12:24
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza