![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Użytkownik ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 160 Dołączył: wto, 11 mar 08 Skąd: z Dupy Nr użytkownika: 1,151 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jakis gosciu ktory zajmuje sie jakimis samolotkami z drewna czy cos w tym stylu stał sobie tam koło basenow i z prowadzacymi rozmawiał wlasnie o tym i w pewnym momencie poleciał do tyłu na plecy :/ poprostu zemdlał i to jeszcze upadł na plecy na głowe i nikt go nie przytrzymał a prowadzacy stal i sie patrzal :| odrazu wlaczyli jakis teledysk a pozniej za 2 min znowu sie polaczyli i ten gosciu juz sobie siedzial na krzesle heheh ostra jazda
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 17 Dołączył: pon, 14 lip 08 Skąd: Dąbrowa Górnicza (Gołonóg) Nr użytkownika: 1,373 Płeć: Kobieta ![]() |
też to oglądałam, dobrze, że mu się nic nie stało, ale mogliby więcej DG pokazać
-------------------- BO KAŻDY SZUKA KOGOŚ BY ISĆ TĄ SAMĄ I W DZIEŃ W NOCY
|
|
|
![]()
|
|
Użytkownik ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 160 Dołączył: wto, 11 mar 08 Skąd: z Dupy Nr użytkownika: 1,151 Płeć: Mężczyzna ![]() |
No mogliby
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,266 Dołączył: pon, 03 lis 03 Nr użytkownika: 32 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jakis gosciu ktory zajmuje sie jakimis samolotkami z drewna czy cos w tym stylu stał sobie tam koło basenow i z prowadzacymi rozmawiał wlasnie o tym i w pewnym momencie poleciał do tyłu na plecy :/ poprostu zemdlał i to jeszcze upadł na plecy na głowe i nikt go nie przytrzymał a prowadzacy stal i sie patrzal :| odrazu wlaczyli jakis teledysk a pozniej za 2 min znowu sie polaczyli i ten gosciu juz sobie siedzial na krzesle heheh ostra jazda To dobrze że nic mu się nie stało ![]() Ja tylko widziałem od godz. 6:00 do 6:10 i był prezydent, a potem kucharz opowiadał o zupach ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 540 Dołączył: wto, 03 kwi 07 Skąd: Toruń/DG Nr użytkownika: 652 Płeć: Kobieta GG: 2636495 ![]() |
-------------------- Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże! www.zaglebiedabrowskie.pl |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 2,625 Dołączył: śro, 13 lip 05 Skąd: Mydlice Południe Nr użytkownika: 152 Płeć: Mężczyzna GG: 7413760 ![]() |
No nie dokońca zemdlał i poleciał na głowę. W pewnym momencie przechylił się d otyłu i upadł, ale spadł na tyłek i rękami się podtrzymał. Po chwili próbował wstać i pomógł mu ktoś ;p.
Co do materiału to ejstem zadowolony ![]() ![]() -------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
![]() Sun of a beach ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 202 Dołączył: nie, 18 lis 07 Nr użytkownika: 883 Płeć: Mężczyzna GG: 6460675 Skype: peterek.fm ![]() |
Malownicza miejscowość
![]() Takie lekkie podlizywanie się w tym tekście ![]() Ale swoją drogą nie wiedziałem, że u nas się tyle rzeczy dzieje ![]() ![]() -------------------- "Słońce lśni, mieni się, jak ze złota sztabka, trafia szlag, że nie można go skraść"
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 77 Dołączył: wto, 15 kwi 08 Skąd: Czeladź Nr użytkownika: 1,222 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Mam pytanko, czy podczas prezentacji Dabrowy Górniczej padło stwierdzenie:
Dąbrowa Górnicza na Śląsku, czy może się postarali i powiedzieli - Dąbrowa Górnicza w Zagłębiu Dąbrowskim?? Czy może nie było żadnych tego typu komentarzy?? Oglądałem niestety tylko ostatnie 10 minut i jestem bardzo ciekawy. Dzięki z góry. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Dąbrowa G ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 626 Dołączył: wto, 15 lis 05 Skąd: PL Nr użytkownika: 168 Płeć: Mężczyzna GG: 3563765 Skype: syzio0 ![]() |
Ma ktoś może nagrany program?
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 17 Dołączył: pon, 14 lip 08 Skąd: Dąbrowa Górnicza (Gołonóg) Nr użytkownika: 1,373 Płeć: Kobieta ![]() |
Mam pytanko, czy podczas prezentacji Dabrowy Górniczej padło stwierdzenie: Dąbrowa Górnicza na Śląsku, czy może się postarali i powiedzieli - Dąbrowa Górnicza w Zagłębiu Dąbrowskim?? Czy może nie było żadnych tego typu komentarzy?? Oglądałem niestety tylko ostatnie 10 minut i jestem bardzo ciekawy. Dzięki z góry. było mówione że Dąbrowa Górnicza znajduje się w województwie śląskim; ale także że Dąbrowa to Zagłębie i troszkę było tłumaczone czym się to różni -------------------- BO KAŻDY SZUKA KOGOŚ BY ISĆ TĄ SAMĄ I W DZIEŃ W NOCY
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
A czy ktoś wie jaką tradycyjną dabrowską zupę gotował kucharz ? ![]() zapamiętałam dwie potrawy: zalewajkę i prażuchy nazwy drugiej zupy nie pamiętam -------------------- BO KAŻDY SZUKA KOGOŚ BY ISĆ TĄ SAMĄ I W DZIEŃ W NOCY
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,023 Dołączył: czw, 16 lis 06 Nr użytkownika: 307 ![]() |
A czy ktoś wie jaką tradycyjną dabrowską zupę gotował kucharz ? Kucharz ugotował zalewajkę, czyli w przybliżeniu zupę kartoflaną zalaną żurem z mąki żytniej.Pozostałych dwóch potraw zagłębiowskich nie zapamiętałem.![]() było mówione że Dąbrowa Górnicza znajduje się w województwie śląskim; ale także że Dąbrowa to Zagłębie i troszkę było tłumaczone czym się to różni Dzięki Panu Woźniczce większość telewidzów w Polsce wreszcie zrozumieła, że Zagłębie to odrębny region w naszym województwie. Pan Kucharz sprawę przypieczętował.
|
|
|
![]()
|
|
prażuchy to nic innego jak starte ziemniaki i prażone ze słoniną (smarzone)
-------------------- BO KAŻDY SZUKA KOGOŚ BY ISĆ TĄ SAMĄ I W DZIEŃ W NOCY
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 2,625 Dołączył: śro, 13 lip 05 Skąd: Mydlice Południe Nr użytkownika: 152 Płeć: Mężczyzna GG: 7413760 ![]() |
Zalewajka:
- kości wieprzowe wędzone, - ziemniaki, - zakwas z mąki żytniej, - grzyby suszone, - gęsta śmietana, - słonina, - boczek wędzony, - ziele angielski, - liść laurowy Prażuch: - ziemniaki, - smalec, - jajka, - mąka pszenna, - słonina, - boczek wędzony, - sól, pieprz Zapolanka: - mięso wieprzowe, - smalec, - marchew, - seler, - korzeń pietruszki, - mąka, - natka pitruszki Potrawki w kolejności demonstracji w programie + potrzebne przyprawy, warzywa, mięcho itd ;p -------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,162 Dołączył: śro, 07 lut 07 Skąd: Gołonóg Starówka, Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 446 Płeć: Mężczyzna GG: 11390668 ![]() |
szer jeszcze byś przepisy podał na prażuchy i zapolanke. No... Bo... Wstyd się przyznać ale tych potraw nie znam!
-------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
Przepisów nie podawali chyba, tylko w skrócie jak przyrządzić... W zasadzie to ja tylko o Zapolance nie słyszałem.
Ale mam to nagrane więc zlookam i spróbuje spisać co tam gościu mówił (jeśli będzie coś o przepisie) -------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
![]() Dąbrowa G ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 626 Dołączył: wto, 15 lis 05 Skąd: PL Nr użytkownika: 168 Płeć: Mężczyzna GG: 3563765 Skype: syzio0 ![]() |
Mógłbyś przesłać mi? Albo gdzieś opublikować program?
|
|
|
![]()
|
|
Sam program ma półtorej godziny. Udało mi się go obrobić i wyeksportować do MPEG(4,5GB). Jutro zrobię konwersję do AVI (700MB), ale czy uda mi się gdzieś wrzucić to nie wiem. Najwyżej pojadę po jakości i gdzieś w kawałkach wrzucę...
-------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,023 Dołączył: czw, 16 lis 06 Nr użytkownika: 307 ![]() |
Okazuje się, że sprawy kulinarne wzbudziły największe zainteresowanie forumowiczów.
Może ze względu na tytuł audycji "Kawa czy herbata", który koresponduje z "Zalewajka czy zapolanka"? Ogólnie wrażenie po obejrzeniu programu pozwalam sobie ocenić na dobry z minusem. Wypromowało się w nim parę osób, a przy okazji Dąbrowa Górnicza. Przypuszczam, że telewizja pokazała to, co UM im zaprezentował w materiałach wstępnych do scenariusza i nie jest winą TV1, że pominięto bardzo wiele istotnych elementów, przesadnie uwypuklając inne. Ubolewam, że kilka razy, do znudzenia pokazano fasadę Pałacu Kultury z tego samego ujęcia, zapominając, że ma on również bardzo ciekawe wnętrze. Dyrektor Perz na zapytanie reportera co dzieje się w pałacu pochwalił się jak zwykle kinem i występem Anny Jopek. To o wiele za mało jak na 65 000 m kubatury! Zapomniano widocznie o Międzynarodowym Konkursie Muzycznym im. Spisaka, na stałe wpisanym w działalność PKZ, orkiestrze kameralnej, big bandzie, zespołach folklorystycznych, Uniwersytecie III Wieku, kabarecie DNO, dwóch galeriach sztuki itd. itp... Brakowało mi również przynajmniej krótkiego sfilmowania WNĘTRZA Parku Wodnego, skąd nadawano program i prezentowania materiału w miejscach, w których pokazywano do znudzenia baseny zewnętrzne rzadko upstrzone tymi samymi kąpiącymi się. Czas nie pozwala mi w chwili obecnej na kontynuowanie moich osobistych refleksji, do których wrócę w wolnej chwili. Cdn. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 08:22 |