![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
A propos dawania w mordę to z tym też u nas słabo. Odbyła się chyba jedna większa gala z tego co pamiętam i cicho sza. Chyba o innym miescie myslisz ![]() Bylo tego troche ale juz jakis czas temu... W takim Paryżu podczas ichniego turu o wiele łatwiej zaiwaniać 1,5 km do następnej stacji metra, bo choć najbliższa po drugiej stronie ulicy, to zastawiona barierkami. Ale to Francuzi... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jak to jest, wytłumaczcie bo może głupi jestem. Gdy nie ma ogródków piwnych przy bloku mieszkalnym na Górników Redenu to rwetes wielki bo przecież dużym miastem jesteśmy i centrum miasta bez knajpy to wiocha, zacofanie itd. Ale jak raz w roku ma odbyć się impreza sportowa o randze międzynarodowej to nagle sami miłośnicy wsi spokojnej i wypoczynku w kojącym cieniu lipy. No jak to jest?
![]() -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 694 Dołączył: nie, 26 lis 06 Skąd: DG Nr użytkownika: 337 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jak to jest, wytłumaczcie bo może głupi jestem. Gdy nie ma ogródków piwnych przy bloku mieszkalnym na Górników Redenu to rwetes wielki bo przecież dużym miastem jesteśmy i centrum miasta bez knajpy to wiocha, zacofanie itd. Ale jak raz w roku ma odbyć się impreza sportowa o randze międzynarodowej to nagle sami miłośnicy wsi spokojnej i wypoczynku w kojącym cieniu lipy. No jak to jest? ![]() Ogródek piwny powstaje przy Centrum Formy w Parku.. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 530 Dołączył: wto, 03 cze 08 Nr użytkownika: 1,319 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Plaza, jak rok temu...
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 609 Dołączył: pią, 23 mar 07 Nr użytkownika: 612 ![]() |
Jak to jest, wytłumaczcie bo może głupi jestem. Gdy nie ma ogródków piwnych przy bloku mieszkalnym na Górników Redenu to rwetes wielki bo przecież dużym miastem jesteśmy i centrum miasta bez knajpy to wiocha, zacofanie itd. Ale jak raz w roku ma odbyć się impreza sportowa o randze międzynarodowej to nagle sami miłośnicy wsi spokojnej i wypoczynku w kojącym cieniu lipy. No jak to jest? ![]() a co w tym dziwnego. Ogródek piwny nie powoduje tego, że muszę płacić 30 zł za dojazd do pracy taksówką, lub brać płatny urlop. Co ma wieś, do durnego sportu, który mógłby być organizowany na torach do tego przeznaczonych ? |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Sporo dziwnego - albo się chce mieszkać w mieście i toleruje się wszystkie z tego tytułu dobrodziejstwa i niedogodności albo lepiej zamieszkać gdzieś na wiosce, gdzie nie ma zawodów sportowych a drzeć ryja i szczać gdzie popadnie można pod każdym drzewem, nie przeszkadzając przy tym nikomu.
Proste, prawda? Opcja drę ryja i szczam ludziom na klatce schodowej bez tolerowania gromadnych, ludycznych imprez sportowych jest niedostępna -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Sporo dziwnego - albo się chce mieszkać w mieście i toleruje się wszystkie z tego tytułu dobrodziejstwa i niedogodności albo lepiej zamieszkać gdzieś na wiosce, gdzie nie ma zawodów sportowych a drzeć ryja i szczać gdzie popadnie można pod każdym drzewem, nie przeszkadzając przy tym nikomu. Proste, prawda? Opcja drę ryja i szczam ludziom na klatce schodowej bez tolerowania gromadnych, ludycznych imprez sportowych jest niedostępna No właśnie nie takie proste bo trasa TdP przebiega także przez wioski gdzie zapewne droga również jest zamykana a gdzie wydaje mi się jest jeszcze gorzej bo jest jeszcze mniej alternatyw. Poza tym np. mnie centrum miasta, hałas, gwar, nie przeszkadza, a nawet to lubię. Natomiast głupim pomysłem wydaje mi się zamykanie miasta (nie wiem jak będzie tym razem ale poprzednio kolarze jechali osią miasta więc gdzie by nie jechać to kolidowało to z trasą) o godz. 16-17 czyli w popołudniowym szcycie. Jak dla mnie kolarze mogli by sobie jechać jak chcą ale niech wystartują o 6 rano a do centrum dotrą powiedzmy 13-14 aby na 15-16 odblokować miasto. Dlaczego tak nie można? Kolarze by sobie pojechali a ja byłbym zadowolony. Zresztą DG to jeszcze pół biedy, gorzej było np. w Katowicach, znajomi w ogóle nie byli w stanie dojechać do domu, autem nie - bo pozamykane. Autobusem przez centrum też się nie dało, robili 20 km objazd 5 km trassy. A to już są pieniądze bo paliwo z kranu nie leci, z kolei nie każdy jest fanem kolarstwa żeby odżałować„ nawet te kilka zł. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Vacu, nie przesadzajmy.
Akurat w Kato w zeszłym roku też mnie prześladował TdP, bo odbierałem na Koszutce obiektyw i nie mogłem potem wyjechać. Jakoś przeżyłem i koszmary mnie nie budzą w nocy ![]() Litr paliwa to nie majątek, zwłaszcza, jeżeli ktoś jeździ codziennie do/z pracy. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Vacu, nie przesadzajmy. Akurat w Kato w zeszłym roku też mnie prześladował TdP, bo odbierałem na Koszutce obiektyw i nie mogłem potem wyjechać. Jakoś przeżyłem i koszmary mnie nie budzą w nocy ![]() Litr paliwa to nie majątek, zwłaszcza, jeżeli ktoś jeździ codziennie do/z pracy. Majątek nie majątek, przemnóż sobie to przez ilość kierowców, którzy objeżdżali to już się uzbiera. Podobnie jak jestem przeciwny dotowaniu np. klubów piłkarskich/siatkarskich/koszykarskich/szachowych/itd. przez budżet, opłacaniu ochrony meczów (policja) przez budżet (jeśli klub nie jest w stanie zapewnić bezpieczeństwa nie powinien dostać pozwolenia na imprezę), tak nie widzę powodu abym ktokolwiek miał się dokładać do hobby grupki panów. Choćby to było 5 zł. To kolejny powód dla którego nie podobają mi się tego typu imprezy, sport od dawna jest komercyjny, sportowcy zarabiają miliony, nie widzę powodu aby do imprez dokładał się budżet. O ile jeszcze rozumiem jak miasto organizuje imprezę amatorską albo dla młodzieży bo to imprezy niekomercyjne, o tyle wkurza mnie jeśli dopłacam do sportu zawodowego, nie jest rolą państwa opłacanie komercyjnych rozrywek. Bo np. ja nie lubię kolarstwa ale chętnie chodzę do kina, dlaczego mi miasto nie dopłaci do biletów? Ten post edytował vacu pią, 08 maj 2015 - 20:18 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 609 Dołączył: pią, 23 mar 07 Nr użytkownika: 612 ![]() |
otóż to, od lat miasto odmawia ciekawym ludziom ciekawych inicjatyw, które zaangażowały by uzdolnionych mieszkańców naszego miasta i dało im możliwość rozwoju, a finansuje imprezę kolarską ludziom, którzy zarabiają na tym cholernie dobrą kasę. Hałas i gwar miasta nigdy mi nie przeszkadzał, zawsze chciałem mieszkać w centrum miasta i właśnie do tego w najbliższym czasie wracam, ale zawsze byłem i będę zdania, że wszystko można robić z głową i nie utrudniać życia jednym, robiąc imprezę sportową dla drugich. A skoro uważacie, że to tylko jeden dzień w roku, to ok... to ja chcę kino plenerowe 15 czerwca na rondzie w centrum, obejrzymy 5 filmów i się rozejdziemy w spokoju, a rondo będzie wyłączone z ruchu raptem parę godzin.
|
|
|
![]()
|
|
Knajpki w centrum miasta, imprezy sportowe, dotowanie sportu - przecież to jest jakiś nasz standard cywilizacyjny. Zawsze będzie ktoś niezadowolony, zawsze będzie ktoś przeciwko. Bez cofnięcia roszczeń i zarazem jak najbardziej bezkonfliktowego organizowania takich przedsięwzięć przyjdzie nam żyć w piekle na ziemi. Trzeba patrzyć szerzej inaczej okopy, zasieki wokół własnego JA tylko nas czekają a to jak wiadomo do niczego poza frustracją nie prowadzi.
-------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
Knajpki w centrum miasta, imprezy sportowe, dotowanie sportu - przecież to jest jakiś nasz standard cywilizacyjny. Zawsze będzie ktoś niezadowolony, zawsze będzie ktoś przeciwko. Bez cofnięcia roszczeń i zarazem jak najbardziej bezkonfliktowego organizowania takich przedsięwzięć przyjdzie nam żyć w piekle na ziemi. Trzeba patrzyć szerzej inaczej okopy, zasieki wokół własnego JA tylko nas czekają a to jak wiadomo do niczego poza frustracją nie prowadzi. Jakoś lekko ci to przeszło w jednym zdaniu natomiast knajpek w centrum, nawet imprez, nie wrzucałbym do jednego wora z "dotowaniem sportu". Przez "dotowanie sportu" to ja rozumiem dopłatę z budżetu do imprezy dla młodzieży szkolnej albo ufundowanie pucharu + organizację maratonu dla amatorów (choć tu akurat kiedyś czytałem, że są tacy w PL co niezłą kasę trezepią na amatorskich maratonach ale to inna historia). Ale nie dopłacanie z budżetu do sportu zawodowego. Gdzie zawodnicy zarabiają nawet i miliony. Sport zawodowy to biznes, miasto mogłoby dołożyć, gdyby miało w tym interes. Mówi się "promocja miasta". A co to znaczy? Turyści do nas zjadą? Była TdP nie raz i jakoś nie pchają się drzwiami i oknami, ci co przyjeżdżali na pogorie przyjeżdżają dalej. Inwestorzy? Serio? Ktoś u nas zainwestuje bo było TdP? Ktoś w to wierzy? Podobnie kluby piłkarskie, miasta łożą miliony na bandy nieudacznbikóœ, dzięki którym mają tylko od czasu do czasu rozpieprezone miasto, tego w ogóle nie ogarniam. |
|
|
![]()
|
|
Może miasto właśnie widzi w TdP interes w przeciwieństwie do Ciebie? Jeśli Cię to dręczy to zapytaj po prostu w Wydziale Promocji. Mnie nie dręczy więc pytać nie będę :-)
-------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
Może miasto właśnie widzi w TdP interes w przeciwieństwie do Ciebie? Jeśli Cię to dręczy to zapytaj po prostu w Wydziale Promocji. Mnie nie dręczy więc pytać nie będę :-) Nie muszę pytać to odpowiedź jest prosta (sam zasugerowałeś) - niby "promocja". Ale odpowiedz mi na jedno pytanie. Dlaczego miasta dokłada zawodowemu kolarzowi natomiast jak pójdzie piekarz czy elektryk to nie? Dlaczego tobie do rozrywki dopłaca a mnie już do biletu do kina nie? Dwa proste pytania. Podatki płacimy po równo (ja nawet więcej niż część fanów kolarstwa jako płatnik drugiego progu, totalna nieuczciwość ale to temat na inną dyskusję) a jedni dostają, inni nie. Oczywiście ja uważam, że nie powinien dostać ani jeden ani drugi bo państwo (lokalne czyli miasto) nie jest od zapewniania rozrywek. |
|
|
![]()
|
|
Vacu, zrozum że powinieneś zadać te pytania w Wydziale Promocji. Ja nie czuję się żebym ci zabierał coś z twojego biletu do kina więc ci chłopie nie odpowiem.
No i skąd wiesz czy kolarz dostaje kasę z UM? Zaglądałeś mu do portfela czy jak? Miasto jakiś czas temu uznało, że będzie promować się przez sport i wchodzi w imprezy o takim profilu. Jednym się to podoba innym nie - to wszystko. Ja za UM ginąc nie mam zamiaru w tej dyskusji ale zrozum, że mnie się akurat TdP w DG podoba. Komuś się może nie podobać finansowanie Festiwalu Spisaka bo woli włączyć RMF MaXX i słuchać sieczki i tez powie, że czemu ma dopłacać do rzępolenia smutów na fortepianie. Przecież to absurdalne jest - zgodzisz się? PS. Sam bym do kina poszedł chętnie za tańszy bilet. EDIT No i miasto chyba jednak jest od finansowania rozrywek, przynajmniej taki jest stan rzeczy na teraz - zapytaj tłumów na dniach Dąbrowy czy są przeciwko. Może inni włodarze kiedyś dopłacą elektrykom - wszak na czym polegają strefy ekonomiczne dla wielkich? Czemu nie zrobić dla maluczkich? Nie dać nikomu? Myślisz że ktoś się zgodzi na obniżenie podatków w zamian? Ten post edytował Bathurst sob, 16 maj 2015 - 20:38 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 571 Dołączył: wto, 15 sty 13 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 5,133 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Przecież wiadomo że pseudo spece z UM wyliczyli sobie że TDP to będzie mega reklama dla miasta. Ja nagłego przyrostu inwestycji lub turystyki nie odczułem
![]() Ten post edytował danielmdc sob, 16 maj 2015 - 21:23 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 530 Dołączył: wto, 03 cze 08 Nr użytkownika: 1,319 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Siatkowka to niszowy sport...mhm...juz Ci danielu pisalem ze musisz byc ostro zapatrzony w swoje kibolsko osiedlowe klimaty...oderwanie od rzeczywistosci nie jest zdrowe...
|
|
|
![]()
|
|
Vacu, zrozum że powinieneś zadać te pytania w Wydziale Promocji. Ja nie czuję się żebym ci zabierał coś z twojego biletu do kina więc ci chłopie nie odpowiem. Ja nie twierdzę, że mi coś zabierasz i nie chcę też ostatecznie tego biletu natomiast moim zdaniem nie jest rolą miasta dopłacanie do komercyjnych imprez. No i skąd wiesz czy kolarz dostaje kasę z UM? Zaglądałeś mu do portfela czy jak? Bezpośrednio nie. Ale miasto dokłada się czy też w całości finansuje organizację imprezy w mieście. Dzięki temu organizatorzy mają na co innego w tym wypłaty dla kolarzy. OK, to w takim razie nie życzę sobie reklam bądź niech wpływy z reklam zasilają budżet miasta. O, wtedy podpisałbym się pod tym obiema rękami, miasto finansuje imprezę a w zamian wpływy z reklam trafiają do budżetu. Natomiast na dzień dzisiejszy to jest kupowanie poparcia przez władze za pieniądze podatników, dają ci igrzyska. Miasto jakiś czas temu uznało, że będzie promować się przez sport i wchodzi w imprezy o takim profilu. Jednym się to podoba innym nie - to wszystko. Ja za UM ginąc nie mam zamiaru w tej dyskusji ale zrozum, że mnie się akurat TdP w DG podoba. Komuś się może nie podobać finansowanie Festiwalu Spisaka bo woli włączyć RMF MaXX i słuchać sieczki i tez powie, że czemu ma dopłacać do rzępolenia smutów na fortepianie. Przecież to absurdalne jest - zgodzisz się? PS. Sam bym do kina poszedł chętnie za tańszy bilet. Powtarzam, jeśli impreza jest niekomercyjna a ma jakiś inny sens to nie mam z tym problemu. Ale musi mieć sens bo np. gdyby zorganizowano coś, na co nikt nie przyjdzie to byłoby to podejrzane. EDIT No i miasto chyba jednak jest od finansowania rozrywek, przynajmniej taki jest stan rzeczy na teraz - zapytaj tłumów na dniach Dąbrowy czy są przeciwko. Może inni włodarze kiedyś dopłacą elektrykom - wszak na czym polegają strefy ekonomiczne dla wielkich? Czemu nie zrobić dla maluczkich? Nie dać nikomu? Myślisz że ktoś się zgodzi na obniżenie podatków w zamian? Nie! Nie jest. Tzw. "dni miast" to kolejne wyrzucone pieniądze, nie pisałem o tym wcześniej bo nie o tym jest wątek ale to podobna półka co TdP. I znów - gdyby miasto postawiło scenę, zapewniło nagłośnienie po czym zaprosiło młodzież z miasta grającą za friko, za pokrycie kosztw, uczniów szkoły muzycznej itp. to dla mnie OK. Ale nigdy nie zgodzę się że płacenie z budżetu chorych stawek polskim pseudo gwiazdkom to jest coś co jest rolą miasta. Że ludzie się bawią? Zawsze będą się cieszyć jak im ktoś da coś za darmo. To może niech miasto rozdaje samochody? 100% obdarowanych powie, że to cudowny pomysł. Taka ta twoja logika jest sensowna. Pomijam już jaki % miasta bawi się na dniach miasta. [Edytka] Nie chodzi mi już nawet o obniżenie podatków ale do jasnej cholery na pomalowanie pasów nie ma, na postawienie znaków nie ma, na uporządkowanie tereny nie ma, na połatanie dziur w drodze nie ma, na pomoce naukowe dla szkół nie ma, ale na gażę dla pseudo artystów zawsze się znajdzie kasa, na dopłacanie do sportu który widocznie sam nie jest w stanie się utrzymać też. To są zbytki, na to można dać jak w budżecie mamy nadmiar kasy, wtedy można zapewniać igrzyska, a nie w sytuacji gdy w maju wydział komunikacji nie ma już kasy na puszkę farby... Ten post edytował vacu nie, 17 maj 2015 - 11:14 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 694 Dołączył: nie, 26 lis 06 Skąd: DG Nr użytkownika: 337 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Przecież wiadomo że pseudo spece z UM wyliczyli sobie że TDP to będzie mega reklama dla miasta. Ja nagłego przyrostu inwestycji lub turystyki nie odczułem ![]() Zastanów się co piszesz człowieku, przecież w Dąbrowie nie ma ani piłki nożnej na wysokim poziomie rozgrywek ani nie ma w ogóle żużla, dobrze że nie jesteś doradcą UM bo puściłbyś Dąbrowę z torbami takimi decyzjami, ciekawe czy tak lubisz własne miasto czy masz taką niewiedzę |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 571 Dołączył: wto, 15 sty 13 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 5,133 Płeć: Mężczyzna ![]() |
A czy ja napisałem że inwestowałbym w coś czego u nas nie ma ? Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Stwierdziłem tylko że inwestowanie w żużel i piłkę kopaną daje jakiekolwiek korzyści finansowe i reklamę o dużym zasięgu bo koszykówka i siatkówka to medialnie przegrywa nawet ze skoczkami. kamillll nie powiesz mi że siatkówka to sport który przyciąga wielkie rzesze kibiców w naszym kraju. Przepraszam bardzo jeżeli na ligowe spotkania chodzi od tysiąca do dwóch tysięcy kibiców to śmiech na sali. Jedynie reprezentacja i drużyny grające w finałach europejskich rozgrywek od dzwona potrafią przyciągnąć większą liczbę kibiców. Zresztą mamy w mieście siatkarki i koszykarzy w ekstraklasie. Byłem w tym sezonie na kilku meczach i tłumów na nich nie było a nasza hala do gigantów nie należy. Co przeszkadza w zapełnieniu jej ?
Ten post edytował danielmdc nie, 17 maj 2015 - 14:29 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 14:21 |