![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
OK, powolutku.
@marcin.p Po pierwsze - naprawdę robiłoby Ci różnicę, że ktoś Cię dyma, ale o tym nie mówi? To by wystarczyło? Po drugie - o korkowaniu przez goroli itp. piszą tacy sami internetowi napinacze jak ci, którzy piszą o kormelach (ciekaw jestem swoją drogą, ilu z używających tego słowa wie, skąd się to wzięło), kutasowicach etc. Ile razy na żywo spotkaliście się z kimś z Górnego Śląska mówiącego coś takiego? Ilu w ogóle osobiście znacie osób z drugiej strony Brynicy? Po trzecie - A4 i A1 to jakby nie patrzeć inwestycje nie wojewódzkie. Jedynie DTŚ jest tu dobrym przykładem pomijania nas. Ale z drugiej strony główna tu wina Sosnowca. Po czwarte - w zarządzie województwa mamy Zagłębiaka pełną gębą, miłośnika herbu i witaczy - co nam to dało? Co do współpracy z Krakowem - to, jak mu na tym zależy widać choćby po stopniu realizacji obietnic modernizacji i rozbudowy do dwóch pasów DK 94 do Olkusza. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 571 Dołączył: wto, 15 sty 13 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 5,133 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Po pierwsze jeżeli dla ciebie nie jest problemem dymanie ciebie przez kormeli to żal mi ciebie
![]() Po drugie jestem ciekawy twojej wykładni historycznej słowa kormel, tak internetowi napinacze znają osobiście mnóstwo kormeli którzy mają bekę z ludzików "zza rzeki". Zapytaj swoich znajomych kormeli dlaczego używają określenia "gorol" tylko w stosunku do nas i "warszawki". Po trzecie ciekawe dlaczego A1 i A4 są tylko za rzeką ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,162 Dołączył: śro, 07 lut 07 Skąd: Gołonóg Starówka, Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 446 Płeć: Mężczyzna GG: 11390668 ![]() |
No właśnie, dlaczego A1 od Pyrzowic nie poszła na wschód i do Cieszyna?
Za rzeką trochę osób znam, tak się składa, że niestety tam pracuje. I wiele z nich twierdzi, że my im korkujemy miasta, że my im zabieramy pracę, że my jesteśmy odpowiedzialni za smród i brud na śląsku, że my nie powinnismy być w woj.sląskim bo nie rozumiemy ich historii, kultury, mentalności itd... A jeśli mam na coś płacić to wolę płacić na Polski Kraków niż na antypolski śląsk! Na Urzędzie Wojewódzkim nie będę oglądał barw niemieckiego śląska (jak pewnie Leszku wiesz barwami Polskiego Śląska były kolory biały i niebieski, żółty i niebieski to barwy niemieckiego śląska). Na listach wyborczych nie będę oglądał śląskiej gęby kazimierza butza. Nie będę wiecznie słuchał i czytał o godce, o autonomii i innych wypocin debila gorzelika -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Po pierwsze jeżeli dla ciebie nie jest problemem dymanie ciebie przez kormeli to żal mi ciebie A czy ja coś takiego napisałem? Odnosiłem się do słów Marcina:![]() CYTAT Dlatego wolę płacić na Częstochowę, Kraków czy Trójmiasto bo tam przynajmniej nie usłyszę od miejscowego śmierdziela, że przez Nas (czyli Goroli) w kutasowicach korki są. CYTAT Po drugie jestem ciekawy twojej wykładni historycznej słowa kormel, Gugle nie gryzą.CYTAT tak internetowi napinacze znają osobiście mnóstwo kormeli którzy mają bekę z ludzików "zza rzeki". Zapytaj swoich znajomych kormeli dlaczego używają określenia "gorol" tylko w stosunku do nas i "warszawki". Nie tylko. Podobnie pewnie nowością dla Ciebie będzie to, że spora część Ślązaków mówi o sobie "hanys"CYTAT Po trzecie ciekawe dlaczego A1 i A4 są tylko za rzeką Hmmm, A1 jednak całkiem spory kawałek przebiega przez Zagłębie - pewnie to kolejna nowość dla Ciebie. Byłby większy, gdyby nie te paskudne Katowice - bo nie chciały u siebie węzła A1/A4. Pewnie według co niektórych też wyłącznie po to, żeby zrobić na złość Zagłębiu. A jeżeli uważasz, że odcinek Kraków - Katowice biegnie tak, jak biegnie również na przekór nam, to mogę tylko powtórzyć za Tobą:![]() CYTAT brak słów. No właśnie, dlaczego A1 od Pyrzowic nie poszła na wschód i do Cieszyna? Pisałem wyżej.CYTAT Za rzeką trochę osób znam, tak się składa, że niestety tam pracuje. I wiele z nich twierdzi, że my im korkujemy miasta, że my im zabieramy pracę, że my jesteśmy odpowiedzialni za smród i brud na śląsku, że my nie powinnismy być w woj.sląskim bo nie rozumiemy ich historii, kultury, mentalności itd... Widać albo ja mam szczęście albo Ty pecha.CYTAT A jeśli mam na coś płacić to wolę płacić na Polski Kraków niż na antypolski śląsk! polski i ŚląskCYTAT Na Urzędzie Wojewódzkim nie będę oglądał barw niemieckiego śląska (jak pewnie Leszku wiesz barwami Polskiego Śląska były kolory biały i niebieski, żółty i niebieski to barwy niemieckiego śląska). To leć popraw wikipedię:CYTAT Natomiast ziemie Górnego Śląska przyjmowały na ogół herb Piastów górnośląskich, który miał orła złotego w błękitnym polu.W czasach pruskich jednolita prowincja Śląsk używała flagi z białym, poziomym pasem u góry i żółtym u dołu CYTAT Na listach wyborczych nie będę oglądał śląskiej gęby kazimierza butza Kuca już na szczęście mamy nie oglądać w polityce. A autonomia to tylko metoda zaistnienia na scenie politycznej, bez obaw, nie dożyjemy jej.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,162 Dołączył: śro, 07 lut 07 Skąd: Gołonóg Starówka, Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 446 Płeć: Mężczyzna GG: 11390668 ![]() |
Nigdy śląsk nie napiszę z dużej litery bo go zwyczajnie ani nie lubię ani nie szanuję. Ot tak własna zasada pisownii by okazać pogardę. Polski, Polska, Polskie itd. zawsze napiszę z dużej litery ze względu na szacunek dla swojej ojczyzny.
-------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 571 Dołączył: wto, 15 sty 13 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 5,133 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Po pierwsze jeżeli dla ciebie nie jest problemem dymanie ciebie przez kormeli to żal mi ciebie ![]() A czy ja coś takiego napisałem? Odnosiłem się do słów Marcina: CYTAT Dlatego wolę płacić na Częstochowę, Kraków czy Trójmiasto bo tam przynajmniej nie usłyszę od miejscowego śmierdziela, że przez Nas (czyli Goroli) w kutasowicach korki są. CYTAT Po drugie jestem ciekawy twojej wykładni historycznej słowa kormel, Gugle nie gryzą. CYTAT tak internetowi napinacze znają osobiście mnóstwo kormeli którzy mają bekę z ludzików "zza rzeki". Zapytaj swoich znajomych kormeli dlaczego używają określenia "gorol" tylko w stosunku do nas i "warszawki". Nie tylko. Podobnie pewnie nowością dla Ciebie będzie to, że spora część Ślązaków mówi o sobie "hanys" CYTAT Po trzecie ciekawe dlaczego A1 i A4 są tylko za rzeką ![]() Hmmm, A1 jednak całkiem spory kawałek przebiega przez Zagłębie - pewnie to kolejna nowość dla Ciebie. Byłby większy, gdyby nie te paskudne Katowice - bo nie chciały u siebie węzła A1/A4. Pewnie według co niektórych też wyłącznie po to, żeby zrobić na złość Zagłębiu. A jeżeli uważasz, że odcinek Kraków - Katowice biegnie tak, jak biegnie również na przekór nam, to mogę tylko powtórzyć za Tobą: CYTAT brak słów. Gugle ci za wiele nie powiedzą kolego, tam tylko poczytasz o młynarzach zza rzeki ![]() Dla ciebie nowością będzie że określenie gorol jest obraźliwe i dopytaj się swoich fajowskich kolegów zza rzeki dlaczego tylko do nas i "warszawki" kierują te słowa. Nowością będzie dla ciebie też że wcale nie obrażasz swoich kolegów mówiąc do nich hanys, baaa będą z tego dumni że do nich się tak zwracasz. Z przebiegiem A1 przez Zagłębie to sobie chyba kpisz ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
No, A1 kilka km biegnie przez gmine Bobrowniki i Mierzęcice, a Pyrzowice to też Nasza miejscowość. Więc może 5-10 km na obrzeżach Zagłębia się uzbiera. To powiedzmy połowa na odcinku Pyrzowice-Gliwice. Tylko, że u Nas jest jeden węzeł (Pyrzowice -łączenie S1 I A1) a za rzeką 5 albo 6. Tak Zagłebie uszczęśliwiono!
-------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
Dla ciebie nowością będzie że określenie gorol jest obraźliwe i dopytaj się swoich fajowskich kolegów zza rzeki dlaczego tylko do nas i "warszawki" kierują te słowa. Po raz kolejny piszę (może tym razem przeczytasz. I zrozumiesz), że nie tylko. O krakusach też mówią gorole. I o Poznaniakach. I tak dalej. W dodatku tylko część uważa to za obelgę. CYTAT Nowością będzie dla ciebie też że wcale nie obrażasz swoich kolegów mówiąc do nich hanys, baaa będą z tego dumni że do nich się tak zwracasz. Nie, naprawdę? Czy z moich słów, że sami o sobie tak mówią wywnioskowałeś, że uważam to słowo za obelgę? Zaskakującymi ścieżkami podąża Twój umysł. CYTAT Z przebiegiem A1 przez Zagłębie to sobie chyba kpisz ![]() ![]() A jakbyś ją puścił od Gliwic do Pyrzowic? Przez Czeladź, Sosnowiec, Będzin i Dąbrowę? Nigdy śląsk nie napiszę z dużej litery bo go zwyczajnie ani nie lubię ani nie szanuję. Ot tak własna zasada pisownii by okazać pogardę. Polski, Polska, Polskie itd. zawsze napiszę z dużej litery ze względu na szacunek dla swojej ojczyzny. Jednocześnie okazujesz pogardę dla zasad obowiązujących w ojczystym języku. BTW - Dolny Śląsk też Ci podpadł? I Śląsk Cieszyński? Ten post edytował Leszek sob, 07 cze 2014 - 22:45 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
CYTAT A jakbyś ją puścił od Gliwic do Pyrzowic? Przez Czeladź, Sosnowiec, Będzin i Dąbrowę? A dlaczego z Pyrzowic do Gliwic, a nie przez Dąbrowę na Tychy i Bielsko? CYTAT Jednocześnie okazujesz pogardę dla zasad obowiązujących w ojczystym języku. BTW - Dolny Śląsk też Ci podpadł? I Śląsk Cieszyński? Trudno. Pisząc śląsk każdy chyba rozumie, że chodzi o ten śmierdzący i brudny górny śląsk -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
CYTAT A jakbyś ją puścił od Gliwic do Pyrzowic? Przez Czeladź, Sosnowiec, Będzin i Dąbrowę? A dlaczego z Pyrzowic do Gliwic, a nie przez Dąbrowę na Tychy i Bielsko? Bo z Dąbrowy do Bielska przez Tychy idzie już S1/DK1? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Leszek nie brnij w bagno. Zasłaniasz się gugalmi Wikipediami i zgrywasz mędrca w sprawach o których nie masz bladego pojęcia. Co z tymi kormelami doczytałeś, dowiedziałeś się co jak i gdzie ? Nie wciskaj mi tu kitów że gorole dla hanysów to cała Polska, na tych twoich guglach mnóstwo znajdziesz stron obrażających Zagłębiaków a nie poznaniaków i krakowiaków ze strony hanysów. Tak ty należysz do tej części która nie uważa słowa gorol za obraźliwe. Tak mój umysł podąża zaskakującymi ścieżkami. No tak najlepiej żeby żadne drogi nie przebiegały przez nasze miasta bo to nie ma sensu
![]() |
|
|
![]()
|
|
Proszę bardzo, oświeć mnie w takim razie jaka to jest nieujawniana geneza słowa "kormel".
No tak najlepiej żeby żadne drogi nie przebiegały przez nasze miasta bo to nie ma sensu ![]() Teraz to już mam pewność, że nawet jeżeli czytasz to, co napisałem - nie jesteś w stanie zrozumieć tekstu. Gdzie napisałem coś co insynuujesz powyżej? CYTAT Ty powiedz mi jakim cudem DTŚ zaczyna się od Katowic Bo od Katowic zaczęli budować? CYTAT a A1 nie mogłaby przebiegać przez Czeladź, Sosnowiec, Będzin i Dąbrowę. Bo taki przebieg byłby kompletnie bezsensowny? Może jeszcze przez Wojkowice i Sławków? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dla ciebie wariant A1 przebiegający przez nasze miasta jest bezsensowny ale budowa DTŚ tylko w stronę zachodnią to trafiona i sensowna inwestycja
![]() |
|
|
![]()
|
|
CYTAT a A1 nie mogłaby przebiegać przez Czeladź, Sosnowiec, Będzin i Dąbrowę. Bo taki przebieg byłby kompletnie bezsensowny? Może jeszcze przez Wojkowice i Sławków? Niby dlaczego? Zgodzę się, że przy obecnym jej przebiegu skręcenie do ZD byłoby bez sensu. Ale przecież mogłaby ona biec po wschodniej stronie trasy S1/DK1, przez Warszawę a nie przez Łódź. Wtedy pewnie biegłaby gdzieś od Zawiercia przez DG, Sosnowiec, Tychy, Mikołów do Rybnika. Ale nie tylko o A1 chodzi. Popatrz co się dzieje na innych drogach. Np. S1/DK. Od węzła A4 do Cieszyna co chwila remont. A na północ? Kiedy wreszcie przez DG czy w gminie Siewierz będzie ona miała klasę S? A inne drogi? Proszę bardzo: DK94 Bytom-Opole (ale interesuje nas odcinek do granicy województwa) droga jak stół, na bank po remoncie w ostatnich 5 latach. DK44 po remoncie. A w Zagłębiu co? Remontują co prawda tory kolejowe. Ale tylko dlatego, że przez Sosnowiec i DG przebiega szlak na Warszawę. No i żeby ślunsk nie był stratny remontują od samych Gliwic. Gdyby szlak na Wa-wę biegł w drugą stronę to remont kończyłby się w Katowicach -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Nie ma się co spierać Panowie - Warszawa i tak trzyma wszystko za ryj i nie pozwoli na jakąś konkurencję w postaci Silesi czy innej nazwy ( wszystko jedno - tylko my się tym jaramy jak to miałoby się nazywać). Może to i lepiej biorąc pod uwagę nasze wady narodowe.
Jeśli chodzi o trend światowy, to projekt Metropolia Śląsko-Zagłębiowska już trąci myszką i jest przestarzały. Teraz żeby konkurować z innymi regionami to trzeba by połączyć siły Górnego Śląska, Zagłębia i Krakowa. Stworzyć takie Krakowice. Niestety nie mamy na takie projekty odpowiedniego formatu polityków - delikatnie to ujmując. -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
Warszawa i Warszawa. A może wypadałoby tutaj ludzi zapytać czy chcą tej całej sralezji. I okazałoby się, że nie chcą. Współpraca tak, jakiekolwiek łączenie, tworzenie powiatu, metropolii itd. itp. NIE!
Aczkolwiek gdyby się kiedyś pojawił pomysł połączenia miast ZD w jedno duże miasto - jestem na TAK! -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
Dla ciebie wariant A1 przebiegający przez nasze miasta jest bezsensowny ale budowa DTŚ tylko w stronę zachodnią to trafiona i sensowna inwestycja ![]() I znowu wkładasz mi w usta coś czego nie powiedziałem - nie napisałem, ze to dobrze, ze DTŚ zaczyna się od Katowic, tylko że zaczyna się od nich, bo tam zaczęto budować. Kłamiesz non stop, przypisując mi nie wypowiedziane słowa - mało wyszukana metoda, ale nie jestem zaskoczony. Pisałem wyżej o DTŚ, że to dobry przykład pomijania - ale było to niewygodne dla Twoich wymyślonych teorii, więc konsekwentnie to ignorujesz. CYTAT Kormel to taki typowy z blond grzywką i brudnymi paznokciami osobnik wielbiący wszystko co(kiedyś niemieckie) a teraz górnośląskie. On i jego dziwna kraina mają o sobie wielkie mniemanie, to co robi i co posiada jest najlepsze. Za pracę w Niemczech był w stanie zmienić obywatelstwo a po paru latach zapominał nawet ojczystego języka. Aha czyli jesteś najwyższą instancją językoznawczą i ustalasz definicje? Megaloman z Ciebie. BTW - pisząc w taki sposób o Ślązakach automatycznie uprawniasz takie samo ich pisanie o Gorolach, u nas też można znaleźć masę takich typowych z blond grzywką u brudnymi paznokciami osobników wielbiących wszystko co zagłębiowskie. Oni i ich dziwna kraina mają o sobie wielkie mniemanie, to co robią i posiadają jest najlepsze. Poważnie - czytając wypowiedzi zacietrzewionych mieszkańców jednej i drugiej strony Brynicy - bez trudu można stwierdzić, że są takie same, tylko wektor się zmienia. Co ciekawe - "antysralezjowcy" twierdzą, że władze są przeciwko nim i "oberszlezjery" robią dokładnie to samo. Przykład pierwszy z brzegu - jedni plują na Bieńkowską, bo jest z Mysłowic i robi wszystko dla Śląska, drudzy plują na nią, bo jest z Sosnowca i nic nie robi dla Śląska. I tak dalej. CYTAT a A1 nie mogłaby przebiegać przez Czeladź, Sosnowiec, Będzin i Dąbrowę. Bo taki przebieg byłby kompletnie bezsensowny? Może jeszcze przez Wojkowice i Sławków? Niby dlaczego? Zgodzę się, że przy obecnym jej przebiegu skręcenie do ZD byłoby bez sensu. Ale przecież mogłaby ona biec po wschodniej stronie trasy S1/DK1, przez Warszawę a nie przez Łódź. Wtedy pewnie biegłaby gdzieś od Zawiercia przez DG, Sosnowiec, Tychy, Mikołów do Rybnika. Sprawdź może, kiedy ustalono, że A1 będzie biec przez Łódź, sprawdź, kto wtedy rządził. CYTAT Ale nie tylko o A1 chodzi. Popatrz co się dzieje na innych drogach. Np. S1/DK. Od węzła A4 do Cieszyna co chwila remont. A na północ? Kiedy wreszcie przez DG czy w gminie Siewierz będzie ona miała klasę S? A inne drogi? Proszę bardzo: DK94 Bytom-Opole (ale interesuje nas odcinek do granicy województwa) droga jak stół, na bank po remoncie w ostatnich 5 latach. DK44 po remoncie. A w Zagłębiu co? Przebudowa odcinka DK1 na S1 od Ząbkowic do Podwarpia jest co i rusz odwlekana - ale to i tak inwestycja centralna, nie wojewódzka. DK94 - jeśli nie zauważyłeś, dąbrowski odcinek jest od jakiegoś czasu w remoncie. Za to odcinek Czeladź-Bytom-Zabrze jest mocno taki sobie. BTW - jak zapewne wiesz drogi krajowe przebiegające przez powiaty grodzkie (z wyjątkiem A i S) są w utrzymaniu tychże powiatów. Czyli miasto musi znaleźć pieniądze. CYTAT Remontują co prawda tory kolejowe. Ale tylko dlatego, że przez Sosnowiec i DG przebiega szlak na Warszawę. No i żeby ślunsk nie był stratny remontują od samych Gliwic. Gdyby szlak na Wa-wę biegł w drugą stronę to remont kończyłby się w Katowicach Remontują też tory Ząbkowice - Kraków - rozumiem, że według Twojego przekonania robią tak dlatego, że z Katowic do Krakowa wolą jeździć przez Ząbkowice, a nie Mysłowice? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie dogadamy się, ty masz założone jakieś różowe okulary i nie widzisz pewnych kwestii tak jak ja. Nie jestem żadną instytucja językoznawczą ale wersja którą ci podałem jest bliższa rzeczywistości niż ta która krąży po internetach . O kormelach to się słyszało już w latach 90 i uwierz mi nie było to o młynarzach
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
@daniel, @marcin: jest jeden problem z waszymy opiniami. Wrzucacie wszystkich mieszkańców śląska do jednego wora. Przedstawiacie tu obszar śląska tak jak wg. niektórych przedstawia się Polskę w ogóle: górnik z fryzurą na "czeskiego metala", z trzynastką w zębach i kilofem wymierzonym w Zagłębie. Tak się składa, że pracuję na śląsku i oczywiście są tacy, zacietrzewieni, nie trawię tych ludzi podobnie jak patologii którą wymieniacie a jest tam obecna. Tyle, że... to jakieś na moje oko 20% czyli zdecydowana mniejszość. Patrzycie na cały region przez pryzmat kilku krzykaczy a także wywodzącą się z dzielnic biedy (nieprzypadkowo piszę o dzielnicach biedy, mają one to do siebie, że zawsze znajdą winnego swojego statusu, będzie to "gorol", "hanys", "warszafka" itd. ale nigdy nie sami jej mieszkańcy) hołotę niesłusznie zwaną kibicami. A zdecydowana większość ślązaków, przynajmniej tych, których znam, w d... ma podziały, ani słowa po śląsku nie zna a gorzelika z kutzem wrzucili by do lochu podobnie jak mieszkańcy Zagłębia (o ile w ogóle interesują się tego typu rzeczami). Pewnie są dzielnice biedy i familoków, gdzie idea przyłączenia do Niemiec jest wciąż żywa (taa, a Niemcy nic innego nie robią tylko czekają z zasiłkami w zębach na polskich leni...), pewnie są i wykształceni co chcą na tym zbić kapitał ale tak naprawdę to mają te wielkie idee głęboko gdzieś, natomiast bardzo łatwo się na tym przewieźć. Nie jest natomiast tak, że na rogatkach Katowic stoją z widłami wypatrując SO lub SD a żeby bezpiecznie przejść ulicą należy przyprószyć się pyłem węglowym, a trochę taki obraz z waszych wypowiedzi się wyłania. Nie trawię śląska ale mówiąc to mam na myśli jedynie tę ekstremistyczną mniejszość i pajaców chcących na chwytliwych hasłach zrobić karierę, to właśnie oni robią najgorszą robotę.
Co do samej tzw. "integracji" czy też "autonomii" to już się wypowiedziałem, nie mają te pomysły nic innego na celu jak uszczknięcie z tortu ile się da. Dodam jeszcze coś - mienicie się lepszymi od "kormeli" czy tam "hanysów" natomiast używając pewnych słów pokazujecie, że jesteście ich lustrzanym odbiciem. Troszkę inne hasła, kogo innego nie lubimy, ale postawa ta sama, zacietrzewienie to samo. No to albo jesteśmy od nich lepsi albo nie? Nie beędziemy robiąc to samo tylko w drugą stronę... Ten post edytował vacu nie, 08 cze 2014 - 13:44 |
|
|
![]()
|
|
Nie lubię śląska i ślązaków - mam do tego prawo. Natomiast, niestety, żyjemy w takim położeniu geograficznym, że jesteśmy na siebie skazani i musimy współpracować. Ale WSPÓŁPRACOWAĆ! Bo jak narazie to my się tylko składamy, niewiele dostając w zamian. Ciekaw jestem czy jakby województwo śląskie składało się tylko z ziem śląskich (nawet z Opolszczyzną jak chcą co niektórzy) to czy byłoby ich stać na te wszystkie inwestycje.
A przecież pieniądze idą nie tylko na inwestycje "widzialne" a chociażby kulturę, promocję itp. I pamiętam, że kiedyś - tylko nie pamietam z jakiego urzędu on wyszedł, Wojewódzkiego czy Marszałkowskiego czy od radnych wojewódzkich - pojawił się pomysł "ślunskiego elementorza" promującego "godke". I z jakiej racji wspólna kasa ma iść na takie duperele? O Muzeum Zagłębiowskim ktoś kiedyś pomyślał? Województwo dało złotówkę na remont PKZ-u, Muzeum Zagłębia w Będzinie, Teatru Dzieci Zagłębia? -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:32 |