IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

54 Stron V  « < 36 37 38 39 40 > »   
Reply to this topicStart new topic
> integracja i współpraca miast aglomeracji, GZM czy "supermiasto" ?
Ocena 5 V
szer
post czw, 15 sty 2009 - 22:33
Post #741

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 152
GG: 7413760 status gadu-gadu

za PWN:
CYTAT
Ślązacy, mieszkańcy Śląska; w pol. literaturze etnogr. XIX/XX w. Ś. określano autochtoniczną ludność pochodzenia pol. zamieszkującą obszar Śląska; współcześnie wobec zmian polit. i społ. nazwa jest odnoszona również do ludności napływowej oraz do ludności pochodzenia niem. związanej ze Śląskiem urodzeniem, zamieszkaniem, tradycją.

Masz tu gdzieś woj. śląskie? Bo ja jakoś nie... Czyli ślązak to mieszkaniec śląska, a nie woj. śląskiego...

Ale rozumiem, że uznajesz się za ślązaka. Więc i dobrze, niech tak będzie. Ale nie rób z nas na siłę ślązaków, skoro czujemy się ZAGŁĘBIAKAMI!

--------------------
33001,04
Go to the top of the page

+Quote Post
xMarcinx
post czw, 15 sty 2009 - 22:37
Post #742

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 2,576

Jak do ściany - jest termin Ślązak i jest forma uproszczona od mieszkaniec województwa śląskiego - ślązak ( z małej litery!) . Jak to do Ciebie nie dociera, to nie wiem gdzie kończyłeś studia może w WSB?!

+Quote Post
szer
post czw, 15 sty 2009 - 22:43
Post #743

UZYTKOWNIK

To jak jesteś taki znawca to mi powiedz jak się mówi na mieszkańców województwa warmińsko-mazurskiego...

Piszę po raz ostatni - nie jestem Ślązakiem czy też ślązakiem. Widać masz problemy z komunikacją interpersonalną, bo tego nie rozumiesz...
I nie kończyłem WSB, bo tak się składa jestem dopiero w trakcie edukacji licealnej... (sic! będzie mu tu jakiś gówniarz pisał kim się jest, a nie jest, nie?)

Swoją drogą widać nie podoba Ci się dąbrowska szkoła wyższa... Czyżbyś siętam uczył, że masz o niej złe zdanie? Jak nie to się nie wypowiadaj...

--------------------
33001,04

+Quote Post
xMarcinx
post czw, 15 sty 2009 - 22:49
Post #744

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 2,576

Proponuje otworzyć słownik na dziele użycie wielkiej litery i wszystko stanie się jasne.

tak jak katowiczanin piszmy z małej i oznacza mieszkańca miasta katowic tak samo slazak z małe oznacza mieszkaniowca woj. śląskiego

jeśli piszmy w aspekcie etnicznym używamy Wielkiej litery i dzięki temu możesz rozróżnić czy chodzi o mieszkańca woj. śląskiego czy o osobę o narodowości/pochodzeniu etnicznym Ślaskim

Dawniej, się nie rozróżniało na duze/małe - bo terytorium pokrywało się z etnicznością.

http://www.sjp.pl/co/%A6l%B1zak

Ten post edytował xMarcinx czw, 15 sty 2009 - 22:54

+Quote Post
Arbas
post pią, 16 sty 2009 - 10:22
Post #745

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 307

CYTAT(BARES @ czw, 15 sty 2009 - 12:06) *
Raczej nie ma się co spodziwać że artykuł dotyczył tylko Sląska bez Zagłębia w świadomości większości ludzi w Polsce także niestety dziennikarzy nie istnieje termin Zagłębie Dąbrowskie, o dziwo częsciej o istnieniu Zagłębia można usłyszeć na TVP Katowice niż w mediach z innych regionów naszego kraju.

Jednym zdaniem; ześlązaczanie Zagłębia w mediach trwa i ma się dobrze...

+Quote Post
vacu
post pią, 16 sty 2009 - 18:50
Post #746

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT(xMarcinx @ czw, 15 sty 2009 - 22:49) *
tak jak katowiczanin piszmy z małej i oznacza mieszkańca miasta katowic tak samo slazak z małe oznacza mieszkaniowca woj. śląskiego

hmmm... czyli kilka lat temu mieszkając w DG a jednocześnie w woj. katowickim byłem katowiczaninem (w odróżnieniu od Katowiczanina- mieszkańca Katowic)?

wink.gif

Ten post edytował vacu pią, 16 sty 2009 - 18:51

+Quote Post
Leszek
post pią, 16 sty 2009 - 18:59
Post #747

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

CYTAT(xMarcinx @ czw, 15 sty 2009 - 22:49) *

Masz na to jakieś wsparcie - poza linkiem, który nie prowadzi do żadnego wiarygodnego źródła?

Ps. Mieszkaniowiec to specjalista od mieszkań? tongue.gif

--------------------

+Quote Post
:)
post nie, 01 lut 2009 - 11:54
Post #748

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

CYTAT
TVS

Grzegorz Żądło, 2009-01-29 20:07
Metropolia Górnośląska. Pełnia Życia. Takim hasłem chce się promować Górnośląski Związek Metropolitalny. Dotarliśmy do strategii promocyjnej, którą na zlecenie związku przygotowała krakowska firma Eskadra. Dokument, który ma zostać oficjalnie przyjęty przez władze GZM w ciagu najbliźszych dwóch miesięcy, budzi wiele kontrowersji. Największe dotyczą nazwy oraz logo.

Napięcie pomiędzy miastami Górnośląskiego Związku Metropolitalnego nadal utrzymuje się na wysokim poziomie. Tym razem członkowie GZM nie mogą dogadać się w sprawie strategii promocyjnej związku. A promocja jest mu niezbędna. Co to jest GZM? 1: GZM?, 2: Nie, 3: Nie wiem, 4: GZM?, 5: Coś mi mówi GSM, ale GZM? Tak odpowiadali mieszkańcy Katowic. Tak dużego zasięgu jak telefony komórkowe GZM jeszcze nie ma, ale przedstawiciele 14 tworzących go miast już nad tym pracują. Pracowała też krakowska firma Eskadra. Dokument, który stworzyła budzi wiele kontrowersji. Największe - proponowane logo i nazwa, czyli metropolia górnośląska. - To jest kwestia tego, że stolica tego regionu, stolica województwa, stolica GZM to jest Katowice - mówi Waldemar Bojarun, UM Katowice. I zdaniem katowickich urzędników właśnie dlatego metropolia powinna nazywać się Katowice. -Interweniowaliśmy kilkukrotnie w tym temacie. Na razie ta kwestia cały czas pozostaje bez odpowiedzi. Czyli nie ma podkreślenia roli stolicy województwa w strategicznym dokumencie - dodaje Bojarun.

I być nie powinno - uważają z kolei w Sosnowcu. - My zgłaszaliśmy wniosek, żeby uwzględnić propozycję i jakimś trybem ją rozpatrzyć metropolii śląsko-dąbrowskiej - uważa Grzegorz Dąbrowski, UM Sosnowiec. Trzecią drogą zamierzał pójść Chorzów. Proponowana przez to miasto nazwa Silesia nie zyskała jednak uznania. - Mnie osobiście kojarzy się bardziej z kurią metropolitalną, ale to jest moje zdanie. Ale myślę, że miasto będzie w stanie zaakceptować tę proponowaną w tej chwili nazwę - uważa Mariusz Tracz, UM Chorzów.

Ale, podobnie jak kilka innych miast, nie bardzo chce zaakceptować logo związku. - Schematyczne, stechnityzowane przedstawienie konturu miast GZM-u. Myślę, że ono mogłoby być bardziej subtelne - mówi Mariusz Tracz. Takie mniej lub bardziej subtelne opinie nie są odosobnione. - Nie do końca podoba się, zresztą większości z tego co wiem - dodaje Grzegorz Dąbrowski. A, że na słabej promocji można się nieźle przejechać, to w Sosnowcu proponują do rozmowy o logo jeszcze wrócić. - Nic nie stoi na przeszkodzie, bo w ciagu dwóch miesięcy można ten temat rozegrać.

A głównym rozgrywającym będą GZM i prezydenci 14 miast. - Wszystko przed nami, bo ten projekt będzie dyskutowany przez prezydentów i tu przecież nic na siłę. Ważne są merytoryczne działania - stwierdza Piotr Uszok, prezydent Katowic. Czy takie zamierzają też podjąć autorzy stretegii - nie wiadomo. Nikt z Eskadry nie chciał się dzisiaj wypowiedzieć przed kamerą. Jak jednak przekonuje rzecznik GZM, Krzysztof Krzemiński wszelkie bariery na drodze do porozumienia się miast związku powinny zniknąć w ciągu najbliższych dwóch miesięcy. - W związku z pojawiającymi się wątpliwościami po zapoznaniu się przez członków zespołu promocyjnego i przez prezydentów miast, zdecydowaliśmy, że popracujemy jeszcze nad zapisami strategii.

Tej pracy trzeba będzie włożyć jeszcze dużo. Do załatwienia są tak istotne sprawy jak: komunikacja, odpady i przyciąganie inwestorów. Bo na razie zamiast "pełni życia w metropolii" jest życie pełne problemów.

--------------------

+Quote Post
Arbas
post nie, 01 lut 2009 - 20:06
Post #749

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 307

Przydałoby się ze dwa myśliwce do zestrzelenia tej niezniszczalnej i wszechmogącej Eskadry.
Albo jeden porządny Desant.

+Quote Post
sarsolot
post nie, 01 lut 2009 - 23:23
Post #750

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,063
GG: 4757707 status gadu-gadu

Gdzies mi sie ostatnio przewinela oferta pracy u nich. Mozna zrobic sabotaż smile2.gif (taki maly OT)

+Quote Post
marcin.p
post pon, 02 lut 2009 - 18:41
Post #751

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 446
GG: 11390668 status gadu-gadu

Biorąc pod uwagę ich "umiejętności" to za wiele nie trzeba się znać na tej robocie. Pewnie wymagają by mieć IQ poniżej 70!

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
post wto, 10 lut 2009 - 19:25
Post #752

CYTAT

Nie wystarczy dekret o istnieniu metropolii
Przemysław Jedlecki
2009-02-09, ostatnia aktualizacja 2009-02-10 08:29

Górnośląski Związek Metropolitalny rozpoczął kolejny rok swojego istnienia. Metropolia powstała, a prezydenci nie robią nic, by naprawdę zaczęła działać.

Michał Smolorz: Z życia metropolii, czyli żałość bierze

GZM miał być lekarstwem na bolączki całego regionu. Czternaście miast postanowiło zebrać siły, by wspólnie uporać się ze źle funkcjonującą komunikacją, rozwiązać problem śmieci, zadbać o drogi. Metropolia miała również pozyskiwać inwestorów i wspólnie się promować.

Na razie nic z tego nie wyszło. Kolejny rok istnienia metropolii utwierdza tylko w przekonaniu, że jej liderzy nie potrafią się ze sobą porozumieć. Prezydenci najpierw długo nie umieli dogadać się, co ma zawierać umowa w sprawie budowy spalarni śmieci. Za ich sprawą byliśmy o krok od kompromitacji, bo groziła nam strata blisko 600 mln zł unijnych dotacji. Dziś jednak nie wiadomo, gdzie spalarnie mają powstać.

W powijakach jest też inny sztandarowy pomysł metropolii, czyli uruchomienie elektronicznej karty usług publicznych, dzięki której mieszkańcy będą mogli płacić za przejazdy komunikacją miejską, wstęp do kina, muzeum czy na basen. Taką kartę od dawna ma mniejszy Rybnik.

Również odważne twierdzenia, że oto w regionie powstało jedno wielkie miasto, nie wytrzymały próby czasu, co widać chociażby po sposobie odśnieżania Drogowej Trasy Średnicowej między Katowicami a Zabrzem. Zamiast zlecić to jednej firmie, w każdym mieście zajmuje się tym inny podmiot.

Jednym z najważniejszych zadań metropolii miała być wspólna promocja regionu. To już prawdziwa tragedia. Jednym spodobała się proponowana m.in. przez "Gazetę" nazwa "Silesia", inni chcą "Metropolii Śląsko-Dąbrowskiej", a szef Górnośląskiego Związku Metropolitalnego i prezydent Katowic Piotr Uszok przekonuje, że metropolia powinna nazywać się "Katowice". Zdania nie zmienił, nawet wtedy, gdy wynajęta przez GZM firma Eskadra zaproponowała nazwę "Metropolia Górnośląska" i nikt - oprócz rzecznika Katowic - formalnie przeciw tej nazwie nie protestuje.

Dowodem na to, jak prezydentom trudno jest porozumieć się w najprostszych sprawach, są ostatnie reklamy, które ukazały się w ogólnopolskim dodatku do "Gazety Wyborczej" poświęconym metropoliom. Naszą metropolię reklamowały dwie instytucje. Jedno ogłoszenie zlecił Górnośląski Związek Metropolitalny, za drugie zapłaciło miasto Katowice.

GZM obwieścił wszystkim, że istnieje u nas "Metropolia Górnośląska". Katowiccy urzędnicy w swojej reklamie ogłosili, że istnieje "Metropolia Katowice". Prezydent Katowic i szef GZM w jednej osobie musiał się na to zgodzić. Nie wiadomo, co tak naprawdę o tym sądzić: czy Katowice proponują metropolię, czy raczej mówią wszystkim wokół, kto tak naprawdę jest ważny i co myśli o pozostałych trzynastu miastach? Żeby było śmieszniej, reklamę województwa śląskiego dołożył jeszcze marszałek.

Dlaczego GZM nie potrafi działać jak zarząd jednego wielkiego miasta? Odpowiedź jest prosta. Prezydenci ciągle myślą tylko o swoich miejscowościach. Zamiast myśleć, co zrobić dla regionu, próbują przekonać wszystkich, że o to ich miasto jest najważniejsze. Prezydenci zamiast sprawić, by GZM pracował jak dobrze naoliwiona maszyna, tracą czas i energię na spory o to, gdzie mają być targi górnicze, czy Gliwice powinny budować halę Podium, czy Katowice powinny reklamować studia w centrum Sosnowca i kto powinien utrzymywać lwa w chorzowskim zoo.

Marnują czas, a mogli wspólnie i solidnie przygotować np. kandydaturę Katowic do konkursu na Europejską Stolicę Kultury w 2016. To tylko jedna ze straconych ostatnio szans.

Takie postępowanie liderów GZM-u prędzej czy później zniechęci miasta do współpracy. Będzie przybywało pojedynczych inicjatyw, jak choćby pomysł Tychów, które dogadały się z urzędem marszałkowskim i ułatwiły swoim mieszkańcom szybki dojazd pociągiem do Katowic.

Jeśli prezydenci szybko nie zrozumieją, że udowadnianie sobie, które miasto jest ważniejsze, przeczy idei metropolii, to o wielkim, sprawnie zarządzanym mieście możemy tylko marzyć. Nie wystarczy zadekretować istnienia metropolii ustawą.

CYTAT

Z życia metropolii
Michał Smolorz
2009-02-09, ostatnia aktualizacja 2009-02-09 22:28
Żałość człowieka ogarnia, gdy przygląda się problemom, z którymi borykają się elity władzy naszej - excusez le mot - metropolii. Spotyka się grono facetów i spierają się, jak ją nazwać. Czy "górnośląska", czy "katowicka", czy może "śląsko-dąbrowska".
Żałosne w swej małości urzędasy, które po prostu nie dostrzegają żadnych większych problemów. Założyli związek metropolitalny. Pierwsze dwa lata strawili na opracowywaniu znaku graficznego, teraz kolejne dwa spędzą na sporach o nazwę.

Świat operetkowych baronów, którzy wdziewają na siebie fraki, obwieszają się szarfami i orderami, po czym na wyścigi zalecają do hrabiny, która tymczasem kocha się w kamerdynerze, gdy ten okazuje się przebranym księciem adorującym pokojówkę. Skojarzenie operetkowe nie jest abstrakcyjne. Podczas sylwestrowej gali pod Spodkiem widziałem prezydenta stołecznego miasta metropolitalnego, który wdział na głowę szapoklak i z mikrofonem w ręku bawił się w showmana. Nic tylko spalić się ze wstydu. I już nie idzie o to, że - jak mawiał Tadeusz Boy-Żeleński - frak dobrze leży dopiero w trzecim pokoleniu. Znałem ludzi z awansu, którzy mieli klasę i w cylindrze, i w kaszkiecie. Ale w tej naszej operetce nie dość, że wszystkie baronowe herby kupione na pchlim targu, to jeszcze klasy jak na lekarstwo, więc frak leży koślawo, jak na błaźnie.

W stołecznej metropolitalnej radzie miejskiej tygodniami trwa debata, czy każdorazowe nadanie szkole patrona powinno kończyć się bizantyjskim ceremoniałem wręczania kwiatów przez dzieci. Jedna rozsądna radna postuluje, aby zerwać z tym groteskowym procederem. A reszta - zamiast po prostu puknąć się w czoło i raz na zawsze zarzucić komedię - rozwija uczone debaty: przecież to taki piękny obyczaj, dzieci mają okazję spotkać się z wybrańcami ludu i wyrazić wdzięczność za ich bezgraniczny trud podejmowany dla wspólnego dobra. Zatem skoro nie kwiaty, to może dzieci będą rysowały laurki i wręczały radnym, bo to przecież taki zaszczyt, że nasi mandatariusze zechcieli zająć się wnioskiem dyrekcji szkoły i nadludzkim wysiłkiem podnieśli ręce. A potem pani dyrektorka szkoły wygłosi płomienne przemówienie ku czci ojca miasta, jego zastępców, rządzącej koalicji i opozycji.

A tu odłogiem leżą elementarne sprawy, które od dwudziestu lat czekają na rozwiązanie. W metropolitalnej, międzygminnej skali ani o jotę nie ruszyła np. sprawa komunikacji, która babra się w bagienku. Sztab prezydenckich umysłów nie jest w stanie sobie poradzić z jednym cwaniaczkiem, który wygrywa wszystkie przetargi na przewozy, po czym z żadnej umowy się nie wywiązuje. Facet wszystkich wodzi za nos, a nikt nie potrafi go ruszyć i spuścić w niebyt. Kiedy w stanie wojennym wyleciałem z dziennikarskiego zawodu, byłem m.in. kierowcą komunikacji miejskiej. Niedawno zauważyłem, jadąc jako pasażer, że jestem w tym samym autobusie, który ongi prowadziłem jako szofer. 27 lat temu! A gdzie takie abstrakty jak zintegrowany system komunikacyjny, rzecz każdej metropolii potrzebna jak krwiobieg żywemu organizmowi? Mija 19 lat od uchwalenia pamiętnej, przełomowej ustawy o samorządzie gminnym. Te lata zostały dramatycznie roztrwonione na rzeczy małe i banalne, bo cóż wielkiego jest w odmalowaniu paru budynków, oświetleniu kilku kościołów i położeniu kilku kwartałów kostki brukowej?

Czy doprawdy my wszyscy - jako społeczność tej, pożal się Boże, metropolii - nie mamy żadnych większych oczekiwań, bo przy kolejnych wyborach wybieramy ciągle tych samych prowincjonalnych nieudaczników, których wyobraźnia kończy się na festynowym krupnioku i kostce brukowej? Ludzi, którzy w coraz większym stopniu zajmują się własną władzą i niczym innym, zupełnie jak w afrykańskich republikach bananowych. Ludzi, którzy spędzają kadencje na pyskówkach, czy ta nasza gigantyczna wiocha ma być "śląsko-dąbrowska", czy "katowicka". Raz jeszcze powiem: żałość bierze.

wacko.gif

--------------------

+Quote Post
Radkowitz
post wto, 10 lut 2009 - 23:16
Post #753

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 982

CYTAT(xMarcinx @ czw, 15 sty 2009 - 22:27) *
ślazak = mieszkaniec woj. śląskiego ale też regionu śląskiego
jeśli odbierasz to tylko jako drugie to jesteś typowa ekwiwokacją

Facet aleś Ty oszołom smile2.gif
Pierwsze słyszę o Ślązaku z małej litery = mieszkańcu województwa śląskiego.

1. Odpowiedz zatem na pytanie jednego z forumowiczów i moje. Jak się nazywają wg Twojej świetnej teorii mieszkańcy województw:
warmińsko-mazurskiego
kujawsko-pomorskiego
podkarpackiego
świętokrzyskiego
bo naprawdę nie wiem, a skoro wg Ciebie ślązak to mieszkaniec województwa śląskiego to inni chyba też mają jakieś nazwy smile2.gif

http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Al%C4%85zak
bo ja tu widzę takie wyjaśnienie terminu Ślązacy:
"określenie grupy ludności urodzonej i zamieszkującej Śląsk"

Dobrze tu już ktoś napisał. Wszyscy do powstania województwa śląskiego wg Ciebie byliśmy katowiczanami mimo że ja z Sosnowca a sporo ludzi tutaj z DG. Mieszkańcy Radomska to łodzianie, a Kluczborka opolanie?

Inna sprawa. Wg Twojej teorii Japończyk, który osiedli się w Sosnowcu to ślązak i zapewne polak (nie mylić z Polakiem)
Ale się ośmieszyłeś.

Ten post edytował Radkowitz wto, 10 lut 2009 - 23:19

+Quote Post
post śro, 25 lut 2009 - 20:37
Post #754

CYTAT

Metropolia Silesia lepsza niż Katowice
Przemysław Jedlecki
2009-02-24, ostatnia aktualizacja 2009-02-25 09:23

Klamka zapadła. Metropolia na pewno nie będzie nazywała się Katowice. Odpada też hasło Metropolia Górnośląska. - Idziemy w kierunku nazwy Silesia - wyjawia jeden z urzędników

Dyskusja o nazwie metropolii wkracza w decydującą fazę. To właśnie ta sprawa budzi największe emocje i tu najtrudniej osiągnąć kompromis pomiędzy czternastoma miastami, które tworzą Górnośląski Związek Metropolitalny.

Od wielu miesięcy raz po raz padały różne propozycje: Nowe Katowice, Metropolia Śląsko-Dąbrowska, Metropolia Górnośląska, Silesia. I nikt nie chciał zrezygnować z własnego pomysłu. Żeby znaleźć wyjście z tej sytuacji GZM zlecił krakowskiej firmie Eskadra przygotowanie strategii promocji metropolii. Eskadra zaproponowała, by nowy twór nazwać Metropolią Górnośląską, ale decyzję zostawiła samym zainteresowanym. - Trudno coś narzucać z zewnątrz. To polityczna decyzja - mówi Marek Tobolewski z Eskadry.

Jako pierwszy zastrzeżenia do tej propozycji zgłosił Waldemar Bojarun, rzecznik Katowic. Bo jego zdaniem nazwa jego miasta byłaby najlepsza dla całej metropolii. To z Katowicami kojarzy się w Warszawie cały Górny Śląsk. Choć Bojarun bardzo się starał, nie udało się mu przekonać innych miast do swojego zdania. Wyglądało na to, że nie ma szans na kompromis, ale kilka dni temu nastąpił przełom. Oficjalnie nikt tego nie chce potwierdzić, ale z naszych informacji wynika, że większość uczestników piątkowej narady zgodziła się z nazwą Silesia. Takie rozwiązanie są gotowe poprzeć, podobno, nawet władze Sosnowca. Tutejsi urzędnicy są pewni, że nazwę Silesia jest łatwiej przełknąć niż Katowice.

Piotr Koj, prezydent Bytomia także woli Silesię. - Nie mam wątpliwości, że to najlepsza propozycja. Podpisuję się pod tym - mówi Koj. Także Stanisław Korfanty, prezydent Piekar Śląskich uważa, że metropolia potrzebuje dobrej i chwytliwej nazwy. - Określenie Górnośląski Związek Metropolitalny jest zbyt długie. Silesia jest krótka i na pewno dobrze się sprzeda w Europie, a przecież o to nam chodzi, by dobrze się promować - mówi Korfanty.

Tobolewski z Eskadry przyznaje, że Silesia może okazać się najlepszym wyborem. - To dobre określenie. Radziłbym jednak przeprowadzić debatę na temat nazwy. Zaś najlepszym wyjściem byłoby urządzenie w tej sprawie referendum - dodaje.

--------------------

+Quote Post
szer
post śro, 25 lut 2009 - 20:49
Post #755

UZYTKOWNIK

CYTAT
Tobolewski z Eskadry przyznaje, że Silesia może okazać się najlepszym wyborem. - To dobre określenie. Radziłbym jednak przeprowadzić debatę na temat nazwy. Zaś najlepszym wyjściem byłoby urządzenie w tej sprawie referendum - dodaje.

Referendum dobra sprawa, ale u nas się będzie mijać z celem :/
I tak zdecydowana większość zagłosuje za sralezją...Katowiczanie of course za Katowicami... Ale jednak jakiś ruch w kierunku opinii społeczności to jest...

--------------------
33001,04

+Quote Post
marcin.p
post śro, 25 lut 2009 - 21:53
Post #756

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 446
GG: 11390668 status gadu-gadu

Może eskadra niech się nie wypowiada w tej sprawie.

A co do referendum. Ja nie pojdę! Nie chcę kolejnego szczebla administracji. W GZM-ie nie potrafia się dogadać a po powstaniu metropolii będą potrafili?

Po za tym nie chcę by nasze pieniądze (znaczy dąbrowskie) szły np. na "rewitalizacje dzielnicy Bobrek w Bytomiu" albo "ratowanie familoków w Świętochłowicach"! Wolę by za tę kasę np. rewitalizować "familoki" na zielonej. A nie ma się co oszukiwać, że My będziemy do metropolii dokładać a w zamian nie dostaniemy nic. Bo przecież Katowice to stolica metropolii, bo trzeba "coś" zrobic w Gliwicach, Zabrzu itp.

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
szer
post śro, 25 lut 2009 - 21:56
Post #757

UZYTKOWNIK

O tym było wiadomo od dawna... Już teraz większość wojewódzkich pieniędzy zostaje w Katowicach... A i tak to jest wiocha jakich mało...

--------------------
33001,04

+Quote Post
Peterek
post śro, 25 lut 2009 - 22:09
Post #758

Sun of a beach

Nr użytkownika: 883
GG: 6460675 status gadu-gadu

Referendum biggrin.gif Nie żeby mieszkańców Śląska było więcej niż mieszkańców zainteresowanych byciem w metropolii miast zagłębiowskich, skądże znowu. To pewne, że wtedy wygrałaby jakaś nazwa Silesia, czy inne takie. Oczywiście, o ile ktoś by w ogóle poszedł oddać głos.

--------------------
"Słońce lśni, mieni się, jak ze złota sztabka, trafia szlag, że nie można go skraść"

+Quote Post
bzenek
post śro, 25 lut 2009 - 22:57
Post #759

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 87

CYTAT(szer @ śro, 25 lut 2009 - 23:56) *
O tym było wiadomo od dawna... Już teraz większość wojewódzkich pieniędzy zostaje w Katowicach...

Pewnie, pewnie, a w Dąbrowie mieszka najwięcej leworęcznych w wojwewództwie. smile.gif

CYTAT
Zaś najlepszym wyjściem byłoby urządzenie w tej sprawie referendum - dodaje.

Referendum bo się 14 dorosłych facetów nie potrafi porozumieć co do jakiejś pierdoły ? blink.gif

Nazwać toto Aglomeracja Południowo-południowa albo MiędzyKrakowoWrocławska, a stolicę zrobić w Gierałtowicach czy innej Wiesiółce i będzie git. fight (2).gif

CYTAT(Peterek @ czw, 26 lut 2009 - 00:09) *
Oczywiście, o ile ktoś by w ogóle poszedł oddać głos.

Nikt o zdrowych zmysłach nie pójdzie. Kogo to obchodzi jak toto się będzie nazywało ?

+Quote Post
post śro, 25 lut 2009 - 23:09
Post #760

hans:

CYTAT
Podraza głosował za nazwą Górnośląski Związek Metropolitarny. A Górski jako jedyny za Metropolią Sląską Dąbrowską. I przegrał to głosowanie. Potem złożył wniosek żeby do nazwy SILESIA dodać dopisek metropolia śląsko-dąbrowska i ten wniosek został przyjęty.

Wielkie brawa dla prezydenta DG na którego nie można liczyć przy żadnej okazji.

Dzisiaj na konferencji usłyszeliśmy z ust kilku zaproszonych gości że Silesia to najlepsza nazwa( min senator szaleniec)

--------------------

+Quote Post

54 Stron V  « < 36 37 38 39 40 > » 
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 10:49
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza