IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

54 Stron V  « < 32 33 34 35 36 > »   
Reply to this topicStart new topic
> integracja i współpraca miast aglomeracji, GZM czy "supermiasto" ?
Ocena 5 V
:)
post śro, 24 wrz 2008 - 18:40
Post #661

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

jesli napisza "o najwiekszej liczbie ludnosci", a samo "najwieksze" odnosi sie do powierzchni tongue.gif W ustawie musi byc doprecyzowane, jesli nie to zaden zwyczaj nic tu nie ma. Prawo zabrania wielu zwyczajow heh

--------------------
Go to the top of the page

+Quote Post
Mick
post śro, 24 wrz 2008 - 21:20
Post #662

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 174
GG: 1006247 status gadu-gadu

No tak, ale to był zapis gazetowy, a nie cytat z ustawy. Myślę nawet, że wystarczająco precyzyjny zapis. Jak to czytałem to od razu pomyślałem, że Uszok się ucieszy, a nie że to DG będzie przewodzić.
Największe miasto to najludniejsze po prostu.

+Quote Post
post śro, 24 wrz 2008 - 22:48
Post #663

najwieksze a najludniejsze to zupelnie co innego tongue.gif

--------------------

+Quote Post
Radkowitz
post śro, 24 wrz 2008 - 23:48
Post #664

UZYTKOWNIK
**

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 982

Trzeba powalczyć o nazwę tej narzuconej metropolii. A najlepiej jakby ten pomysł przepadł. Po kiego grzyba metropolia jak kasę muszą dać miasta. To lepiej im umowy dwustronne lub wielostronne podpisywać niż wrzucać kasę do worka, z którego Uszok bedzie wybierał i na jaki projekt ją dać.

+Quote Post
post pon, 29 wrz 2008 - 20:03
Post #665

CYTAT

Promujemy metropolię. Wielkim balonem?
Przemysław Jedlecki
2008-09-28, ostatnia aktualizacja 2008-09-28 21:01

Prezydent Sosnowca chce, by nad siedzibą Górnośląskiego Związku Metropolitalnego w Katowicach zawisł balon. Tak ma się promować metropolia!?

Czternaście miast Śląska i Zagłębia tworzy Górnośląski Związek Metropolitalny. Organizacja potrzebuje promocji. I choć GZM nie ma jeszcze gotowych pomysłów, to - jak się okazuje - mają je prezydenci miast.

Podczas wakacyjnego posiedzenia zgromadzenia GZM-u prezydent Sosnowca Kazimierz Górski zaproponował, by nad siedzibą związku przy ul. Barbary w Katowicach zawisł balon na uwięzi z reklamą.

- Budynek GZM-u leży na uboczu i go nie widać. Trudno tu trafić, a balon może rozwiązać ten problem - wyjaśnia intencje prezydent Górski. - Takie balony czy sterowce z reklamami stosuje się dość często. Dopóki GZM nie będzie miał porządnej strategii reklamowej, balon może zdać egzamin - dodaje Górski. Andrzej Stania zaproponował z kolei, by zastanowić się nad współpracą z Telewizją Silesia albo wydawać własne pismo.

Rafał Czechowski, specjalista ds. public relations i szef firmy Imago PR, przyznaje, że balon sprawdza się jako lokalizator miejsc, w których coś ciekawego się dzieje. - Nie widzę jednak powodu, by używać go do promocji GZM-u. Trudno to uznać za dobry pomysł budowania wizerunku metropolii. Do czego GZM-owi może się przydać świadomość, że więcej osób będzie wiedziało, gdzie ma siedzibę? Ja na to nie znajduję odpowiedzi. No, chyba że metropolia ma np. w planach urządzenie dni otwartych - zastanawia się Czechowski.

Pozostaje nadzieja, że GZM będzie miał wkrótce spójną strategię promocji. Przygotowuje ją krakowska firma Eskadra. - Będzie gotowa pod koniec października - mówi Krzysztof Krzemiński, rzecznik GZM-u.

--------------------

+Quote Post
marcin.p
post pon, 29 wrz 2008 - 21:45
Post #666

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 446
GG: 11390668 status gadu-gadu

CYTAT
Pozostaje nadzieja, że GZM będzie miał wkrótce spójną strategię promocji. Przygotowuje ją krakowska firma Eskadra. - Będzie gotowa pod koniec października - mówi Krzysztof Krzemiński, rzecznik GZM-u.

Czy to nie ta sama firemka co wymyśliła te beznadziejne hasła dla woj.śląskiego? To będzie pewnie pseudopromocja.

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
szer
post pon, 29 wrz 2008 - 22:28
Post #667

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 152
GG: 7413760 status gadu-gadu

Tak to ta sama... Widzę nie tylko ja podchodzę do tej firmy nieufnie

--------------------
33001,04

+Quote Post
Arbas
post wto, 30 wrz 2008 - 10:50
Post #668

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 307

Eskadra jest nie do zdrapania. Ciekawe kto nią przewodzi?

+Quote Post
Radkowitz
post wto, 30 wrz 2008 - 22:33
Post #669

UZYTKOWNIK
**

Panie Górski a nad UM w Sosnowcu prosimy o balon z napisem "Tu urzęduje Słońce Silesii". Wygrana w następnych wyborach gwarantowana.

+Quote Post
post sob, 04 paź 2008 - 15:20
Post #670

CYTAT
Protokół nr 24/08 z posiedzenia Komisji Rozwoju i Promocji Miasta w dniu 28 maja 2008 roku

(...)
Ad. 2
Przewodniczący Komisji – I. Zugaj:
Pierwszą sprawą, którą chciałbym wprowadzić pod nasze dzisiejsze obrady jest nasz wniosek, który brzmi:

Komisja wnioskuje o posługiwanie się przez Urząd Gminy w Dąbrowie Górniczej nazwą Metropolia Śląsko – Dąbrowska, uwzględniając w nazwie Subregion Zagłębiowski wnioskowany przez Stowarzyszenie „Forum dla Zagłębia Dąbrowskiego” w Dąbrowie Górniczej.

Ja tego wniosku nie podpisałem, nie przesłałem do Pana Prezydenta, bo stwierdziłem, że niewiele z niego wynika i w zasadzie nie oddaje w pełni tej naszej dyskusji, którą tutaj prowadziliśmy i w związku z tym chciałbym, żebyśmy jeszcze raz wrócili do tego wniosku i zastanowili się nad tą drugą wersją – wersją B, którą każdy dostał. Ja może przeczytam, bo naprawdę wydaję mi się, że on bardziej oddaje tą naszą dyskusję i z niego przynajmniej coś wynika. A brzmi on następująco:

Komisja wnioskuje o podjęcie starań przez Urząd Gminy w Dąbrowie Górniczej, aby w nazwie przyszłej metropolii miast śląskich i zagłębiowskich był uwzględniony Subregion Zagłębiowski jak np. Metropolia Śląsko – Dąbrowska o co czyni starania stowarzyszenie „Forum dla Zagłębia Dąbrowskiego”.

Radny – J. Talkowski:
Wydaję mi się, że odpowiada.

Radny – G. Jaszczura:
Panie Przewodniczący, na pewno chodziło nam o skierowanie wniosku do Pana Prezydenta Podrazy, a nie do Pana Prezydenta Zaguły.

Tak, oczywiście, zmieniłem również adresata.

Radny – G. Jaszczura:
Ja myślę, o stworzeniu trzeciej wersji, która połączy te dwie wersje. Z wersji drugiej: wnioskuje o podjęcie starań i tak dalej, ale jednocześnie wnioskuje o posługiwanie się przez Urząd Gminy w Dąbrowie Górniczej nazwą roboczą Metropolia Śląsko – Dąbrowska o taką zmianę wnoszę co do drugiej wersji.

I Z-ca Prezydenta Miasta – H. Zaguła:
Może w ten sposób, został powołany związek i ma określoną nazwę.

Na razie nazwę roboczą Panie Prezydencie.

Na dzisiaj zarejestrowano taką nazwę i czy to jest robocza czy końcowa dzisiaj tego nie rozstrzygniemy. Został przyjęty statut tego związku i trudno wymagać żeby oficjalnie Urząd Miasta posługiwał się nieprawdziwą nazwą czy nazwą inną niż oficjalnie. Aczkolwiek dotarły do mnie informacje, że Pan Premier Tusk puszcza pod obrady Sejmu ustawę o reformie, jakby administracji ogólnie rzecz biorąc w ramach, których będą te zapisy o aglomeracji. Prawdopodobnie aglomeracja ta będzie nazwana przez ustawodawcę.

Radny – G. Jaszczura:
Panie Prezydencie, wspomniał Pan, że zostało to zarejestrowane. Gdzie to zostało zarejestrowane, ta nazwa Metropolia Śląska?

Związek jest powołany - Górnośląski Związek Metropolitarny.

Radny – G. Jaszczura:
A to jest gdzieś zapisane, sądownie?

Jest Związek Międzygminny powołany z Ustawy o samorządzie terytorialnym.

Radny – G. Jaszczura:
Ja uważam, że to nie przeszkadza żeby Komisja wnioskowała, o to co powiedziałem.

Ja nie mówię co przeszkadza Komisji, bo Komisja ma swoje zasady pracy, ja tylko mówię, że trudno będzie się Prezydentowi posługiwać nazwą inną niż zarejestrowana.

Mnie osobiście wyjaśnienie Pana Prezydenta przekonuje, także ja trzymam się wersji, którą Państwu przedstawiłem, zgłoszę również ją pod głosowanie, także możemy te dwie propozycje przegłosować. Jakieś uwagi macie Państwo?

Radny – J. Talkowski:
Ja tylko mam taka uwagę, że my nie dbamy o swoje korzenie zagłębiowskie i wszystko robimy żeby zatrzeć tak oryginalny region jaki był i jest Region Zagłębia Dąbrowskiego. Jeżeli my musimy niekiedy przekonywać, że ta nazwa Śląsko – Dąbrowska, że ona musi zawierać drugi człon i my musimy walczyć między sobą o to żeby to wprowadzić. Proszę Państwa, chciałem wspomnieć, że to jest 700-800tyś ludzi, którzy maja prawo wypowiedzieć się odnośnie regionu, bo taki duży jest ten region. Panie Przewodniczący, uważam, że ta druga wersja jest dobra.

Ja osobiście uważam, że może nasza tożsamość zagłębiowska i tradycja nie jest taka bogata jak na przykład śląska, nie mniej jednak mamy tą tożsamość, o którą warto powalczyć dlatego ważne jest żeby w tej przyszłej metropolii było nas widać, a ta nazwa po prostu też jest ważna i dlatego powinniśmy podjąć starania. Proponuje poddać mój wniosek, czyli tą drugą wersję wniosku pod głosowanie, ja może jeszcze raz przeczytam:

Komisja Rozwoju i Promocji Miasta wnioskuje o podjęcie starań przez Urząd Gminy w Dąbrowie Górniczej, aby w nazwie przyszłej metropolii miast śląskich i zagłębiowskich był uwzględniony Subregion Zagłębiowski jak np. Metropolia Śląsko – Dąbrowska o co czyni starania stowarzyszenie „Forum dla Zagłębia Dąbrowskiego”.

Kto z Państwa jest za pozytywna opinią wniosku?

Wynik głosowania: za – 8, przeciw – 0, wstrzym. - 1

Nazwa takiego związku musi być jednoznaczna, stosunkowo prosta szczególnie dla obcokrajowców, bo ta metropolia będzie przede wszystkim nakierowana na współpracę z Europą Zachodnią czyli tutaj jest poszukiwanie takiej nazwy, która byłaby jednoznacznie kojarzona z całym naszym obszarem, to będzie dość trudne zadanie.

Radny – G. Jaszczura:
Panie Przewodniczący, co z moim wnioskiem? Powinien być głosowany jako pierwszy.

W takim razie przejdźmy do drugiego wniosku, proponowanego przez kolegę Jaszczurę.

Radny – G. Jaszczura:
To znaczy treść byłaby taka jak w tym pierwszym wniosku przy czym dopisane byłoby: oraz wnioskuje o posługiwanie się przez Urząd Gminy w Dąbrowie Górniczej nazwą Metropolia Śląsko – Dąbrowska.

Przewodniczący Komisji – I Zugaj:
Dziękuję.

Radny – J. Talkowski:
Ja może kwestią wyjaśnienia, rzeczywiście jeżeli ona jeszcze nie istnieje to nie możemy się jeszcze posługiwać, ona formalnie jeszcze nie istnieje.

Radny – G. Jaszczura:
W głosowaniu Pan wyrazi swoje zdanie, Panie Prezydencie.

Przewodniczący Komisji – I Zugaj:
Bardzo proszę o głosowanie, kto z Państwa jest za takim wnioskiem?

Wynik głosowania: za – 2, przeciw – 6, wstrzym. – 1
(...)

--------------------

+Quote Post
Maryhna
post sob, 04 paź 2008 - 16:47
Post #671

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 652
GG: 2636495 status gadu-gadu

Nawet nie wyobrażacie sobie jak bardzo cieszy mnie wynik pierwszego glosowania, byłam przekonana, że zostaliśmy oszukani czytając sprawozdanie z poprzedniej komisji, ale okazało się, że radny Zugaj zadbał o to, by wniosek brzmiał tak jak tego chcieliśmy!

Ehh... warto jednak nie tracić nadziei smile2.gif

--------------------
Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże!

www.zaglebiedabrowskie.pl

+Quote Post
Misaki
post sob, 04 paź 2008 - 17:38
Post #672

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 886

Brawa dla radnego Ireneusza Zugaja. Szkoda, że głosowanie nad tą drugą częścią tak wypadło. Obawy? Nieśmiałość? Przecież skoro metropolii jeszcze nie ma to dlaczego urząd marszałkowski może ją nazywać "śląską" a prezydent Uszok "katowicką". Swój głos trzeba mieć a nie mówić cudzym.
GZM to nazwa robocza, dobrze została zwrócona uwaga, GZM to jeszcze nie metropolia.

H. Zaguła: Nazwa takiego związku musi być jednoznaczna, stosunkowo prosta szczególnie dla obcokrajowców. - Proszę pana mam nadzieję, że w następnych wyborach głosy otrzyma pan od obcokrajowców a nie mieszkańców DG unsure.gif

Ten post edytował Misaki sob, 04 paź 2008 - 17:40

--------------------
www.zaglebiedabrowskie.org

+Quote Post
vacu
post sob, 04 paź 2008 - 19:42
Post #673

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT
H. Zaguła: Nazwa takiego związku musi być jednoznaczna, stosunkowo prosta szczególnie dla obcokrajowców. - Proszę pana mam nadzieję, że w następnych wyborach głosy otrzyma pan od obcokrajowców a nie mieszkańców DG unsure.gif

A ja się tak zastanawiam co oni tak z tymi obcokrajowcami ciągle, że niby silesia to będzie bardziej rozpoznawalna. Przecież:
- 'po pierwsze primo' to mnie się nie wydaje, żeby turyści z Europy i ze świata zaczęli walić do nas drzwiami i oknami tylko dlatego żeśmy są już metropolią, ci najbardziej zdesperowani to tutaj trafią choćby się to nazywało Chrzęszczygrzegorzyce powiat Łękołody bo są zdesperowani wink.gif A wręcz może być na odwrót, bo trend jest raczej taki, żeby na urlop do metropolii się nie pchać laugh.gif
- 'po drugie primo' to jeśli tu chodzi o fundusze unijne to urzędasowi w Brukseli podejrzewam dynda to szczerze, czy przyznaje środki silesii czy Chrzęszczygrzegorzycom w powiecie Łękołody - i tak nie wie gdzie to jest...
- 'po trzecie primo'... hmm, no właśnie nie bardzo widzę po jakiego diabła nam nazwa rozpoznawalna przez obcokrajowców (pomijam kwestię czy silesia jest rozpoznawalna gdziekolwiek poza Polską i Niemcami...)

+Quote Post
adam81w
post nie, 05 paź 2008 - 01:41
Post #674

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,629
GG: 5180063 status gadu-gadu
Tlen: gigi_la_trottola status tlen

Na moje to albo odłączacie się od woj. śląskiego i idziecie do małopolskeigo albo pozostajecie zagłębiem dąbrowskim, zmieniacie nazwę województwa na śląsko-dąbrowskie, nazwę GOP na GDOP (górnośląskodąbrowski). Innego rozwiązania nie widzę. No chyba, że chcecie żeby na was patrzono jak na Śląsk?

--------------------

+Quote Post
Arbas
post nie, 05 paź 2008 - 10:28
Post #675

UZYTKOWNIK

Odnoszę wrażenie, że ktoś z premedytacją stawia znak równości pomiędzy GZM, a przyszłą metropolią.Kłamstwo uporczywie powtarzane staje się z czasem prawdą.
CYTAT(Misaki @ sob, 04 paź 2008 - 14:38) *
Brawa dla radnego Ireneusza Zugaja. Szkoda, że głosowanie nad tą drugą częścią tak wypadło. Obawy? Nieśmiałość? Przecież skoro metropolii jeszcze nie ma to dlaczego urząd marszałkowski może ją nazywać "śląską" a prezydent Uszok "katowicką". Swój głos trzeba mieć a nie mówić cudzym.GZM to nazwa robocza, dobrze została zwrócona uwaga, GZM to jeszcze nie metropolia.H. Zaguła: Nazwa takiego związku musi być jednoznaczna, stosunkowo prosta szczególnie dla obcokrajowców. - Proszę pana mam nadzieję, że w następnych wyborach głosy otrzyma pan od obcokrajowców a nie mieszkańców DG unsure.gif
Myślę, że radni, zamiast pójść za ciosem, wykazali się minimalistyczną postawą i drugi wniosek, ku radości Pana Zaguły przepadł, choć był nie mniej ważny.Każda rzecz, nim powstanie posiada nazwę roboczą, którą można się legalnie posługiwać.Dowodzi tego choćby nazywanie przez Pana Uszoka przyszłego tworu aglomeracją katowicką.(Z małej litery, bo to jeszcze nie oficjalna nazwa)Czyżby rację miało w tym wypadku powiedzenie: "Co wolno wojewodzie, to.....itd"?Czy można o czymkolwiek dyskutować nie dając temu nazwy?Może wobec tego w oficjalnej korespondencji, publikacjach, dyskusjach przyjąć i zalegalizować nazwę:AGLOMERACJA X ?

+Quote Post
Leszek
post nie, 05 paź 2008 - 10:32
Post #676

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

CYTAT(adam81w @ nie, 05 paź 2008 - 01:41) *
Na moje to albo odłączacie się od woj. śląskiego i idziecie do małopolskeigo albo pozostajecie zagłębiem dąbrowskim, zmieniacie nazwę województwa na śląsko-dąbrowskie, nazwę GOP na GDOP (górnośląskodąbrowski). Innego rozwiązania nie widzę. No chyba, że chcecie żeby na was patrzono jak na Śląsk?

Rozwiązanie drugie podoba mi się bardziej. IMHO małopolskie dymałoby Zagłębie tak jak teraz śląskie.

Ps. Cześć, Adam smile2.gif

--------------------

+Quote Post
Arbas
post nie, 05 paź 2008 - 10:35
Post #677

UZYTKOWNIK

CYTAT(Radkowitz @ wto, 30 wrz 2008 - 19:33) *
Panie Górski a nad UM w Sosnowcu prosimy o balon z napisem "Tu urzęduje Słońce Silesii". Wygrana w następnych wyborach gwarantowana.

Dawniej mówiło się przy nieuzasadnionych przedsięwzięciach na pokaz:
" cała para w gwizdek" , a teraz trafniej i na czasie: "cała para w balon" .
Dmuchać będzie Eskadra.

+Quote Post
Radkowitz
post nie, 05 paź 2008 - 10:52
Post #678

UZYTKOWNIK
**

Z dwojga złego wolę Metropolię Katowicką niż Śląską.

+Quote Post
adam81w
post nie, 05 paź 2008 - 20:44
Post #679

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,629
GG: 5180063 status gadu-gadu
Tlen: gigi_la_trottola status tlen

CYTAT(Leszek @ nie, 05 paź 2008 - 10:32) *
Rozwiązanie drugie podoba mi się bardziej. IMHO małopolskie dymałoby Zagłębie tak jak teraz śląskie.Ps. Cześć, Adam smile2.gif
Cześć smile2.gif moderatorze smile2.gifW każdym razie coś trzeba zrobić bo tak olewani przez Śląsk być nie możecie.
CYTAT(Radkowitz @ nie, 05 paź 2008 - 10:52) *
Z dwojga złego wolę Metropolię Katowicką niż Śląską.
ja też bym wolal zeby to byla metropolia czy agloemracja katowicka niz slaska.

--------------------

+Quote Post
Radkowitz
post nie, 05 paź 2008 - 23:42
Post #680

UZYTKOWNIK
**

Problem w tym że warszaffka olewa śląsk = województwo śląskie (bo mało kto tam to odróżnia, głównie kibice Legii) a szefostwo województwa olewa Zagłębie i psioczy na warszaffkę smile2.gif

+Quote Post

54 Stron V  « < 32 33 34 35 36 > » 
Reply to this topicStart new topic
17 Użytkowników czyta ten temat (17 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 15:34
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza