IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

54 Stron V  « < 30 31 32 33 34 > »   
Reply to this topicStart new topic
> integracja i współpraca miast aglomeracji, GZM czy "supermiasto" ?
Ocena 5 V
KAMAZ
post pią, 11 lip 2008 - 13:24
Post #621

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 711
GG: 3933460 status gadu-gadu

CYTAT
Silesia - megamiasto przyszłości?[/b]
Bartłomiej Szymkowiak, zredagowany przez zuzka

Od paru lat toczy się na Śląsku i Zagłębiu dyskusja nad utworzeniem metropolii z udziałem 19 miast obecnego GOP. Jak powinno wyglądać i jak, moim zdaniem, funkcjonować takie miasto? Jak funkcjonują takie twory za granicą? To pierwszy z serii artykułów, które chciałbym tu zaprezentować.

Debata nad utworzeniem megamiasta trwa już dobrych kilka lat. Nie jest to jednak pierwsza przymiarka do połączenia miast na tym terenie. Pierwsze takie próby były już w latach 20. ubiegłego wieku. Wtedy to Republika Weimarska chciała połączyć Gleiwitz, Hindenburg i Beutten (Gliwice, Zabrze i Bytom) w Tripolis. Pomysł nie wypalił z wielu przyczyn. Nie chciano się zgodzić na ulokowanie centrum aglomeracji w świeżo upieczonym mieście - Zabrzu (dotychczas największej wsi świata), a Gliwice i Bytom odgrywały role centrów niemieckiego Górnego Śląska, czy lokalizacja lotniska międzynarodowego na gliwickim Trynku, a nie w zabrzańskich Grzybowicach. I to dla upamiętnienia tych wydarzeń, może niejako jako przestrogę, stoi dziś przy głównej ulicy Gliwic, naprzeciw Urzędu Miejskiego fontanna Trzech Faunów, uwieczniająca, jak mówi jedna z wersji, owych burmistrzów, którzy zniweczyli możliwość powstania Tripolis.

Tyle historia. Obecnie debatuje się nad utworzeniem megamiasta, a właściwie związku miast, bo mówienie tu o jednym organizmie miejskim na tym etapie byłoby nadużyciem i błędem. 19 miast Górnego Śląska, Zagłębia Dąbrowskiego i Zagłębia Małopolskiego chce przekazać pewną część kompetencji zarządowi, który obrazowo mówiąc, znajdowałby się pomiędzy powiatem, a województwem. Tymi miastami są z Górnego Śląska: Bytom, Chorzów, Gliwice, Katowice, Knurów, Mikołów, Mysłowice, Piekary Śląskie, Ruda Śląska, Siemianowice, Świętochłowice, Tarnowskie Góry, Tychy, Zabrze; z Zagłębia Dąbrowskiego: Będzin, Czeladź, Dąbrowa Górnicza, Sosnowiec i z Zagłębia Krakowskiego: Jaworzno. Te wszystkie organizmy miejskie chcą utworzyć... no właśnie, co chcą utworzyć? Nie jest to jednostka samorządowa, bo cała „19" będzie funkcjonować nadal jako Bytom, Gliwice, Sosnowiec czy Jaworzno. Część kompetencji w zakresie ochrony środowiska, kanalizacji, czy komunikacji miejskiej ma być przekazana w ręce... no właśnie i tu też trwają spory. Bo albo pod „prezydencję" każdego z 19 miast, albo w ręce wybieranego bezpośrednio nadburmistrza, albo w ręce rady kolegialnej złożonej ze wszystkich prezydentów (z czego największe i najbogatsze miasta przyszłej aglomeracji: Katowice, Gliwice i Sosnowiec miałyby mieć większą ilość członków), albo, wzorem Zagłębia Ruhry, lustrzanego odbicia GOP, niezależnej rady ekspertów i menadżerów.

Głównym nadzorcą nad ciągle przygotowywaną ustawą był były wojewoda śląski, Tomasz Pietrzykowski, obecnie pracę nad ustawą nadzoruje kolejny wojewoda śląski Zygmunt Łukaszczyk. Została nawet uruchomiona specjalna strona poświęcona temu projektowi http://www.aglomeracja.slask.eu/ mająca uświadamiać, na czym ma owa aglomeracja polegać. Nie spełnia to do końca swej roli moim zdaniem, ale liczy się też pomysł.

Odniosę się teraz trochę do proponowanych nazw tego tworu. Dla mnie oczywistą byłaby Aglomeracja Śląska, ale co zrobić z Zagłębiem. O zgrozo! Większość ludzi myliłaby jeszcze bardziej Sosnowiec czy Dąbrowę Górniczą ze Śląskiem, na co zgodzić się nie można! Silesia - ten sam problem co wyżej, a dodatkowo stawia wyżej język obcy nad język ojczysty (polski, czy nawet jakby kto się uparł - nad gwarę śląską). Aglomeracja Śląsko-Dąbrowska? No, proszę, dlaczego 2 miliony Ślązaków ma się dzielić nazwą z raptem 0,5 milionem Goroli? Pojawiły się nawet spekulacje na temat tego, aby twór nazywał się Katowice. Tego nie zniósłby sosnowiczanin, ale myślę, że przede wszystkim gliwiczanin (taki jak ja) czy bytomianin, że miałby funkcjonować pod szyldem miejscowości, która jeszcze 150 lat temu była nikomu nie znaną wioską! Jak to się ma do skali 750 lat Gliwic, Bytomia czy nawet zagłębiowskiej Czeladzi? O nie, nigdy w życiu, tym bardziej, że Gliwice nadal mogą rywalizować z Katowicami pod względem rozwoju i są pod tym względem trochę uprzywilejowane zważając na fakt, że mogą się od zachodu rozrastać, czego Katowice bez inkorporacji (kolejny praktycznie niemożliwy na Śląsku zabieg) któregoś okolicznego miasta nie mogą. Pomysłów typu Nowy Śląsk nie będę komentował, gdyż kojarzą mi się jednoznacznie ze strategią nazistów zmierzającą do połączenia Zagłębia ze Śląskiem właśnie pod taką nazwą.

Inną sprawą, jednak wyjątkowo marginalną, jest terminologia. „Aglomeracja" jest niepoprawnym, albo niepełnym terminem na określenie terytorium GOP. W gruncie rzeczy jest to konurbacja czy aglomeracja policentryczna. Jednak myślę, że dla celów marketingowych czy po prostu dla ułatwienia termin aglomeracja również tu będzie pasować, bo kto zwraca uwagę na to, czy jakiś twór jest typową aglomeracją, czy nie (niby można na tej samej zasadzie zaliczyć Sosnowiec do Śląska, choć tu sprawa jest inna, bo dotyka problemu tożsamości regionalnej wielu ludzi). Teoretycznie można utworzyć dwie aglomeracje - śląską i zagłębiowską. Ktoś zadał nawet takie pytanie na stronie aglomeracji, którą podałem wcześniej. Pojawił się tam głos, ze nie należy „pielęgnować" granicy śląsko-zagłębiowskiej, że należy się pogodzić z tym, że to będzie jeden region(!). Dobrze, w takim razie przyłączmy Polskę do Rosji - mniej więcej taka sama różnica, więc co to za problem? Polacy i Rosjanie mają więcej wspólnego niż Ślązacy i Zagłębiacy. Irytuje mnie takie ujednolicanie. Nie jestem przeciwnikiem globalizacji, ale tworzenie na siłę jednej, globalnej wioski, gdy spora część ludzi tego nie chce, na pewno nie jest czymś, co mnie zachwyca. Jak się komuś nazwa „Aglomeracja Śląska" (bo taka mi osobiście przypada do gustu bardziej, no może jeszcze z wyjątkiem „Aglomeracji Górnośląskiej") nie pasuje, to niech do niej nie przystępuje, może nawet zmienić województwo. Swoją drogą zastanawiam się nad tym, na jakiej podstawie ktoś wymyślił takie granice województw, ale to temat na inny artykuł.

Licząc, że AŚ powstanie wraz z miastami Zagłębia, byłby to ogromny twór. Zajmując powierzchnię 1468 km2 z liczbą ludności 2,2 mln, czyli półtora razy większa ludnościowo od Warszawy i aż trzy razy od niej większa powierzchniowo. To stwarza organizm z ogromnym potencjałem rozwojowym. W związku z tym, że cały czas jest i będzie to 20 osobnych organizmów miejskich, przewyższają one największe polskie miasto prawie pod każdym względem. Ma więcej bibliotek, prawie taką samą ilość muzeów i kin (trzeba przy tym pamiętać, że w Warszawie powstają przede wszystkim muzea o charakterze „narodowym"- Muzeum Historii Polski, Muzeum Wojska Polskiego, Muzeum Narodowe itd.). Oczyszczone ścieki na całą aglomerację stanowią 87,1% wszystkich ścieków (w W-wie zaledwie 49,2), na ochronę środowiska wydaje ponad 6 razy więcej niż miasto stołeczne.

Zatrzymam się trochę na temacie zieleni miejskiej. Nienawidzę, jak ludzie mówią, ze Górny Śląsk jest szary, brzydki i nic, prócz fabryk, tu nie ma. Otóż, proszę państwa JEST! 137 parków, w tym największy w Europie - Wojewódzki Park Kultury i Wypoczynku, zostawia daleko w tyle Warszawę (82), Kraków (39) czy Wrocław (68). Można powiedzieć, że liczba jeszcze o niczym nie świadczy, bo przecież to mogą być malutkie parki. Otóż i tu się wkrada błąd. Te 137 parków zajmuje powierzchnię 2525,1 ha, czyli 25,25km2. W to nie wliczają się kompleksy leśne wchodzące w skład pasa ochronnego GOP, a znajdujących się w granicach administracyjnych miast-kandydatów do AŚ. Z wyjątkiem ilości szkół wyższych, pozostałych placówek jest zdecydowanie więcej, niż w każdej potencjalnej aglomeracji(Warszawa, Kraków, Wrocław, Trójmiasto, Łódź czy Poznań). Jedyna branża, w której Aglomeracja zdecydowanie ustępuje swoim rywalom, to turystyka. Ale cóż się dziwić, wiele lat czarnego PR-u (i to dosłownie czarnego) zrobiło swoje.

Jak dla mnie powinno wszystko wyglądać? Taka wielka tkanka miejska powinna przede wszystkim posiadać sprawny, szybki i kompetentny organ władzy. Według mnie najlepsze byłoby powołanie grona ekspertów z menedżerem „zatrudnianym" przez władze samorządów. Wybory powszechne może i byłyby najsprawiedliwszą formą wyboru takiego „nadburmistrza", ale chyba całkowicie wypaczyłoby to jego rolę. „Nadburmistrz" nie powinien być od polityki regionalnej/krajowej, a raczej sprawnym administratorem, któremu zależy tylko na tym, aby cały ten mechanizm sprawnie funkcjonował i przyciągał do siebie ludzi i pieniądze. Powinien zajmować się przede wszystkim infrastrukturą, szczególnie komunikacją miejską, ochroną zdrowia, edukacją, ale tylko na poziomie szkół ponadgimnazjalnych i wzwyż. Siedzibą władz aglomeracji, moim zdaniem, nie powinny być Katowice. Lepiej dać jednemu z miast ościennych Katowic szansę na zaistnienie i ewentualnie polepszenie swojej sytuacji finansowo-wizerunkowej. W gronie potencjalnych stolic widziałbym Świętochłowice, Siemianowice Śląskie albo Chorzów. Problem z dwoma pierwszymi polega na trudnej dla obcokrajowców nazwie, trzeci kandydat aż tak biedny nie jest. Zresztą to jest nieważne. Najważniejsze dla mnie jest jedno - aby cała kasa nie szła na Katowice, aby je jakoś „przywrócić do życia". Jestem Górnoślązakiem, ale wstyd mi,, kiedy uświadamiam sobie, że Katowice są rzekomą stolicą Górnego Śląska. To jest strasznie zaniedbane miasto. Oczywiście, ma swoje perełki (Nikiszowiec, Giszowiec, niektóre kamienice na ul. Św. Jana, parę ładnych modernistycznych budowli), ale ogólnie jest brzydkie, szare i nie dziwię się, czemu życie zamiera tam po 18-ej. To miasto jest bardzo trudne do życia pod względem komfortu. A jeszcze dorzucili do tego ohydną Silesię City Center, chyba szczyt kiczu. Dlatego do końca nie mogę się zdecydować, czy lepiej mieć ogromne skupisko z Katowicami czy 3-4 mniejsze, ale bez Katowic (tu myślę nad aglomeracją zagłębiowską, katowicką, gliwicką i rybnicko-raciborską), które ściśle współpracowałyby ze sobą. Chociaż z drugiej strony nie musi tak być, jaki i nie było w przypadku Zagłębia Ruhry, gdzie miasta ze sobą współpracują, ale żadne nie zatraciło swojej tożsamości. I to właśnie powinno być najważniejsze dla tworzących tzw. ustawę metropolitalną - aby żadne miasto nie zatraciło swojej tożsamości, bo miasto bez tożsamości to jak człowiek bez duszy.

A niektórzy właśnie na takie rozwiązanie liczą - by dzięki AŚ stworzyć silny ośrodek władzy, kultury, nauki i biznesu w Katowicach. Takie rozwiązanie jest dla mnie najgorszą opcją, najczarniejszym scenariuszem. Zamiast takiej koncepcji należałoby wykorzystać pomysły studentów architektury przedstawione na zeszłorocznym XI Studenckich Warsztatach Architektonicznych OSSA 2007, które odbyły się w Gliwicach, a których temat brzmiał: „Silesia megalopolis", bo niektóre naprawdę są godne uwagi. Ale o pomysłach na Aglomerację Śląską w następnym artykule.

Źródło: interia.pl

Ten post edytował KAMAZ pią, 11 lip 2008 - 13:25
Go to the top of the page

+Quote Post
Dave
post pon, 14 lip 2008 - 12:12
Post #622

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 432

Hmm! Niesamowite! Pierwsze raz ktoś napisał osobno regiony: Śląsk, Zagłębie Dąbrowskie a nawet Krakowskie (Małopolskie)! ohmy.gif

+Quote Post
bzenek
post pon, 14 lip 2008 - 12:25
Post #623

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 87

CYTAT(Dave @ pon, 14 lip 2008 - 12:12) *
Hmm! Niesamowite! Pierwsze raz ktoś napisał osobno regiony: Śląsk, Zagłębie Dąbrowskie a nawet Krakowskie (Małopolskie)! ohmy.gif

Co nie zmienia faktu, że w artykulik jest beznadziejny i bzdura bzdurę bzdurą w nim pogania. smile.gif

Trzeba przyznać, że koncepcja aglomeracji spowodowała niesłychany rozwój grafomaństwa w internecie i nie tylko rolleyes.gif

+Quote Post
szer
post nie, 20 lip 2008 - 10:47
Post #624

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 152
GG: 7413760 status gadu-gadu

Oglądałem sobię wczoraj TVS i natknąłem na materiał z Kutzem... Całego nie obejrzałem, ale do neta wrzucili...
Dosyć dziwna wypowiedź o Zagłębiu :|

snf (51).gif

--------------------
33001,04

+Quote Post
Maryhna
post nie, 20 lip 2008 - 14:33
Post #625

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 652
GG: 2636495 status gadu-gadu

A czego Ty się spodziewasz po człowieku urodzonym w Szopienicach, który stwierdził dawno temu, że jak przejeżdża przez Zagłębie to tak mu wstyd, że zamyka oczy ? huh.gif a teraz głosi hasła typu "zagłębie już się dawno zaadoptowało (do Śląska)", "Sosnowcowi to dobrze zrobiło", "nie ma już śląsko-zagłębiowskich animozji" :/

--------------------
Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże!

www.zaglebiedabrowskie.pl

+Quote Post
Mick
post nie, 20 lip 2008 - 16:22
Post #626

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 174
GG: 1006247 status gadu-gadu

Ja np. się zgadzam z tym co Kutz powiedział. Zagłębie z Górnym Śląskiem się całkiem zrosło i żadne opcje w stylu: "Przenosimy się do Małopolskiego" nie mają szans.
Mamy swoją tożsamość zagłębiowską i możemy o nią dbać, ale kiedy nie mamy szans na samodzielne województwo to nie ma co rozważać odłączania się od Katowic.

Pomijam naturalnie wiele wcześniejszych wypowiedzi Kutza smile2.gif, po których scyzoryk sam się otwierał.

+Quote Post
Arbas
post pon, 21 lip 2008 - 09:46
Post #627

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 307

Wypowiedzi Kuca o Zagłębiu zawsze były podszyte i spowodowane wielką nienawiścią i pogardą dla naszego regionu. "Nieroby, brudasy, bałaganiarze" itd. to tylko niektóre z jego określeń wypowiadanych przed laty na łamach prasy. Nikt wtedy nie podjął polemiki z "wielkim reżyserem".
Teraz określenia złagodniały, ponieważ cel został osiągnięty, a Zagłębie to łakomy kąsek finansowy dla Śląska.
Pożyjemy, zobaczymy co zyskamy na aglomeracji prócz pozorów wielkomiejskiego prestiżu.
Do współpracy pomiędzy miastami naszego regionu potrzebna jest mądrość, dobra wola i telenty organizatorkie samorządowców, a nie rozrost administracji i nowe gabinety z limuzynami.

+Quote Post
bzenek
post pon, 21 lip 2008 - 13:09
Post #628

UZYTKOWNIK

CYTAT(Arbas @ pon, 21 lip 2008 - 09:46) *
Pożyjemy, zobaczymy co zyskamy na aglomeracji prócz pozorów wielkomiejskiego prestiżu.

Mnie się wydaje, że temat umarł na długie lata. PO wyraźnie straciła entuzjazm do koncepcji aglomeracji i nie ma politycznej mozliwości wprowadzenia ich w życie.

Prezio Kaczyński z pewnością aglomeracje zawetuje na złość Donaldowi, a PO nie zbierze w sejmie większości do odrzucenia weta.

Ten post edytował bzenek pon, 21 lip 2008 - 13:11

+Quote Post
Maryhna
post pon, 21 lip 2008 - 15:42
Post #629

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 652
GG: 2636495 status gadu-gadu

spoko loko wink.gif temat nie umarł smile2.gif nie bez powodu organizowane są spotkania prezydentów miast naszego regionu w sprawie przyszłej metropolii

--------------------
Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże!

www.zaglebiedabrowskie.pl

+Quote Post
Arbas
post pon, 21 lip 2008 - 19:10
Post #630

UZYTKOWNIK

Aglomeracja to tylko jedna z dróg prowadzacych do czegoś znacznie poważniejszego."GÓRNY ŚLUNSK MOJ HAJMAT" - pod takim hasłem demonstrowali w Katowicach członkowie Ruchu Autonomii Śląska, gdzie filarami są Kuc, Szołtysek i Gorzelik.KK czyli Kazimierz Kutz/Kuc/Kutz powiedział:"Kiedy minie dziesięć lat i wreszcie zejdę ze sceny, Polska stanie się na Śląsku abstrakcją.Liczyć się będzie Heimat, matka, dom,kawałek ziemi, sąsiad".Kuc zapomniał, że to właśnie ta ABSTRAKCJA zrobiła z niego reżysera.Aglomeracja to tylko jedna z dróg prowadzacych do czegoś znacznie poważniejszego."GÓRNY ŚLUNSK MOJ HAJMAT" - pod takim hasłem demonstrowali w Katowicach członkowie Ruchu Autonomii Śląska, gdzie filarami są Kuc, Szołtysek i Gorzelik.KK czyli Kazimierz Kutz/Kuc/Kutz powiedział:"Kiedy minie dziesięć lat i wreszcie zejdę ze sceny, Polska stanie się na Śląsku abstrakcją.Liczyć się będzie Heimat, matka, dom,kawałek ziemi, sąsiad".Kuc zapomniał, że to właśnie ta ABSTRAKCJA zrobiła z niego reżysera.Sorry za podwójne kliknięcie

+Quote Post
bzenek
post wto, 22 lip 2008 - 06:59
Post #631

UZYTKOWNIK

CYTAT(Maryhna @ pon, 21 lip 2008 - 15:42) *
spoko loko wink.gif temat nie umarł smile2.gif nie bez powodu organizowane są spotkania prezydentów miast naszego regionu w sprawie przyszłej metropolii

Hmmm... pomimo całego swojego uroku osobistego prezydenci naszego regionu nie mają jeszcze możliwości ustawodawczych wink.gif

Bez PSL i SLD sprawa nie ruszy z miejsca. Pierwsi są raczej przeciw, drudzy nie są za. Poczekamy zobaczymy smile.gif

Ten post edytował bzenek wto, 22 lip 2008 - 07:00

+Quote Post
:)
post czw, 07 sie 2008 - 22:35
Post #632

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

CYTAT

Metropolia szuka logo, które już dawno ma
Przemysław Jedlecki
2008-08-06, ostatnia aktualizacja 2008-08-07 08:02

Mieszkańcy regionu rok temu wybrali logo metropolii, ale Górnośląski Związek Metropolitalny chce teraz zapłacić za nowy znak. Zamierza wydać ponad 40 tys. zł. Pytamy: czy to ma sens?

Górnośląski Związek Metropolitalny zlecił właśnie krakowskiej firmie Eskadra przygotowanie strategii promocji metropolii. To znana firma, która już odcisnęła piętno na regionie. To właśnie Eskadra przygotowała kampanię promocyjną województwa śląskiego. Do Katowic zapraszali hasłem "Śląskie najciekawsze wice", a do Rybnika przekonywał slogan "Śląskie grube Rybnik". Wielu specjalistów z branży reklamowej nie zostawiło na kampanii suchej nitki. Zarzucali plakatom infantylizm i mało czytelny przekaz.

Teraz Eskadra ma przygotować strategię promocji dla GZM-u. Zgodnie z kontraktem, który opiewa na 45,5 tys. zł, firma ma także opracować logo metropolii. Nie wiadomo dlaczego, bo przecież takie logo już istnieje.

Rok temu mieszkańcy regionu w plebiscycie, który zorganizowała "Gazeta", wybrali projekt Zofii Przybylskiej z Katowic. Symbol jest już doskonale znany - to 17 prostokącików, które symbolizują miasta tworzącej się metropolii. Trzeba także przypomnieć, że ludzie głosowali na jedną z trzech propozycji, które wcześniej wybrali przedstawiciele miast tworzących aglomerację, specjaliści public relations i profesorowie Akademii Sztuk Pięknych.

- Logo, które wygrało jest bardzo dobre. Nie szukałbym nowego - mówi prof. Marian Oslislo, rektor ASP. Podobnego zdania jest Rafał Czechowski z firmy Imago Public Relations. - Mam nadzieję, że zaangażowanie mieszkańców nie zostanie zmarnowane, bo przecież wtedy wokół metropolii udało się wyzwolić pozytywną energię - podkreśla.

GZM obstaje jednak przy swoim. - Logo, które powstało rok temu, należy do "Gazety". Nie możemy się przypinać do czyjejś pracy - mówi Krzysztof Krzemiński, rzecznik GZM.

Nieoficjalnie dowiedzieliśmy się, że logo, które wybrali mieszkańcy regionu, nie podoba się wszystkim prezydentom miast tworzących GZM. - Nie jestem nim zachwycony. Eskadra ma pokazać swoją wizję, a potem zdecydujemy - mówi Marek Kopel, prezydent Chorzowa.

- Wyboru dokonano, zanim powstał GZM. Nie można narzucać nam tego wyboru za pomocą argumentu, że logo wybrali mieszkańcy. To nie jest dla nas wiążące. Owszem, trzeba wziąć ich opinię pod uwagę, ale to nie może zamykać drogi do poszukiwania innego rozwiązania - mówi Waldemar Bojarun, rzecznik Urzędu Miejskiego w Katowicach.

Z kolei Andrzejowi Dziubie, prezydentowi Tychów, i Kazimierzowi Górskiemu, prezydentowi Sosnowca, logo bardzo się podoba. - Nie trzeba szukać nowego. Po co wydawać pieniądze? - pyta Dziuba.

- Wydaje mi się, że dyrektor GZM-u ma talent do wydawania gotówki. Zajmiemy się tym na posiedzeniu zgromadzenia metropolii. Wyjaśnimy, czy taki wydatek ma sens. Przecież to, co powstało z inicjatywy mieszkańców, jest cenne - mówi Andrzej Stania, prezydent Rudy Śląskiej i przewodniczący zgromadzenia GZM-u.

CYTAT

Co ma logo do "Gazety"?
Dariusz Kortko
2008-08-06, ostatnia aktualizacja 2008-08-06 21:52

Myli się rzecznik GZM-u, gdy powtarza, że logo należy do "Gazety". Gdy rok temu organizowaliśmy konkurs, publicznie deklarowaliśmy, że za darmo udostępnimy je każdemu, kto zechce z niego korzystać. Tę deklarację wciąż podtrzymujemy. GZM może używać logo. Za darmo! A jeśli ta deklaracja nie wystarczy, chętnie dostarczymy płytę z projektem i umowę, która pozwala nam upowszechniać logo.

Chyba że nie chodzi tu o projekt, tylko o to, że od roku logo z hasłem "Silesia - silnie przyciąga!" codziennie umieszczamy na pierwszej stronie naszej "Gazety". Może właśnie w tym problem, że konkurs zorganizowała "Gazeta"?

Wiemy, że nie wszyscy prezydenci miast tworzących GZM nas kochają, ale gdy chodzi o wydatki z kieszeni podatników, uczucia do "Gazety", nawet te najgorętsze, powinny ustąpić przed rzymską maksymą "Pecunia non olet" ("Pieniądze nie śmierdzą").

GW sml (3).gif

Ciekawe czy prezydentowi Sosnowca rowniez bardzo sie podoba to haslo.

--------------------

+Quote Post
bzenek
post czw, 07 sie 2008 - 22:57
Post #633

UZYTKOWNIK

CYTAT(:) @ czw, 07 sie 2008 - 22:35) *
Ciekawe czy prezydentowi Sosnowca rowniez bardzo sie podoba to haslo.

Hasło jest bardzo udane i może się podobać. Znaczek też jest OK. Problem jest z tą Silesią, do której ułożono zgrabne hasło.

Swoją drogą to prezydenci GZM powinni się wziąść się ostro do roboty, a nie dyskutowć o pierdołach. Jak na razie to towarzystwo robi wrażenie klubu wzajemnej adoracji. A to se zrezygnują z diet, a to ze znaczka się pośmieją... angry.gif

Aglomeracje w wersji PO umarły i już nie wrócą. Trzeba zacieśniać współpracę w ramach GZM. Wypada szukać pomysłu na wciągnięcie tam Będzina. A może nawet na stowarzyszenie Zawiercia, Mikołowa, Pyskowic i innych obszarów zależnych od powodzenia GZM.

Ten post edytował bzenek czw, 07 sie 2008 - 22:59

+Quote Post
Arbas
post czw, 07 sie 2008 - 23:24
Post #634

UZYTKOWNIK

Logo za 45 500 zł?!
Widocznie GZM ma nieograniczoną publiczną kasę i pięknie nią zamierza poszastać.
"Eskadra" już się żałośnie popisała układając hasła o wątpliwym, ciężkim dowcipie.
Społeczeństwo krzyczy NIE!!!, a GZM ma to gdzieś i pewnie złoży zamówienie.
Czy nie ma na nich sposobu?
Ciekawe jakie nazwiska wchodzą w skład załogi tej wyjątkowej eskadry?
Tylko geniusze biznesu mogą mieć taki cennik i takie przebicie na śląskim rynku
zamówień publicznych.
Czy przy wartości zlecenia 45,5 tys. nie obowiązuje przetarg???
Do boju plastycy naszego województwa! Pokażcie, że potraficie!

+Quote Post
Radkowitz
post pią, 08 sie 2008 - 02:31
Post #635

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 982

Zastanawiam się jakim prawem GW decyduje za mieszkańców pseudometropolii. Zagłosowało iluś tam czytelników i takie halo. A teraz jadą po urzędnikach bo ich logo jest fajne bo GW jest trendy i cool. Ech siła mediów. Ludzie dają się omamić i ogłupić.

+Quote Post
syzio
post sob, 09 sie 2008 - 12:53
Post #636

Dąbrowa G

Nr użytkownika: 168
GG: 3563765 status gadu-gadu

Mi logo się podoba, hasło też. Jeżeli nazwa "Silesia" nie będzie oficjalną nazwą to zawsze można zmienić nazwę we logo. Po co wydawać dziesiątki tysięcy?

+Quote Post
Arbas
post nie, 10 sie 2008 - 20:17
Post #637

UZYTKOWNIK

Nie wywalaliby, gdyby to było z ich własnych kieszeni!
Może ktoś upubliczni nazwiska decydentów-szastaczy?

+Quote Post
:)
post wto, 26 sie 2008 - 17:44
Post #638

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

CYTAT

Metropolia może stracić 600 mln zł dotacji
Przemysław Jedlecki
2008-08-24, ostatnia aktualizacja 2008-08-25 07:56

Prezydenci 14 miast nie potrafią uzgodnić wspólnego stanowiska w sprawie budowy spalarni śmieci. Mają czas tylko do października, potem gigantyczne pieniądze z Unii przepadną.

Górnośląski Związek Metropolitalny powstał rok temu. Budowa dwóch ogromnych spalarni to pierwszy duży wspólny projekt. Będą kosztować ponad miliard złotych. Około 600 mln zł ma dać Unia Europejska, resztę muszą wyłożyć miasta. Tymczasem 14 prezydentów nie może się dogadać, chociaż czas nagli, bo umowę trzeba podpisać z Ministerstwem Rozwoju Regionalnego do 8 października.

- Nie wiadomo, ile poszczególne miasta będą musiały dać na budowę, żadne nie będzie mogło zrezygnować z udziału w inwestycji bez zgody wszystkich pozostałych miast. Wreszcie budowę spalarni GZM chce zacząć od powołania spółki, która się zajmie inwestycją. To absurd, bo GZM powstał po to, by zajmować się wspólnymi projektami, a nie po to, by tworzyć kolejne firmy - Grzegorz Dąbrowski, rzecznik prezydenta Sosnowca, wylicza słabe punkty projektu umowy.

Podobne uwagi mają władze Dąbrowy Górniczej. Wiceprezydent Paweł Gocyła napisał już do GZM-u w tej sprawie.

Krzysztof Krzemiński, rzecznik GZM-u, nie ukrywa zaskoczenia takim obrotem sprawy. - Rozumiem, że coś może się prezydentom nie podobać. Ale skoro tworzymy jeden organizm, to oczekujemy też propozycji zmian. Niczego takiego nie dostaliśmy - mówi.

Pytany, czy sprzeciw części prezydentów oznacza, że metropolia może stracić gigantyczną unijną dotację, przyznaje, że tak może się stać. - Jeśli mamy zajmować się tym projektem, to musi być na to zgoda 14 miast - mówi.

Arkadiusz Godlewski, wiceprezydent Katowic i członek zgromadzenia GZM-u, uważa, że sprawa spalarni to tak naprawdę test intencji wszystkich prezydentów. - Skoro przystąpili do metropolii, to teraz mają szansę pokazać, czy potrafią współpracować. Jeśli pojawiają się takie problemy, to trzeba rozmawiać. Nie wykluczam jednak, że wśród samorządowców są też tacy, którym budowa silnej metropolii nie jest na rękę - mówi.

Tymczasem Piotr Uszok, prezydent Katowic i szef GZM-u, napisał do pozostałych prezydentów, że metropolia zorganizuje spotkanie w tej sprawie. Przypomniał jednak, że projekt porozumienia był już kilkakrotnie omawiany podczas posiedzeń zarządu metropolii.

TVS snf (51).gif http://www.tvs.pl/index.php?id_materialu=1051

--------------------

+Quote Post
bzenek
post wto, 26 sie 2008 - 20:13
Post #639

UZYTKOWNIK

CYTAT
Tymczasem Piotr Uszok, prezydent Katowic i szef GZM-u, napisał do pozostałych prezydentów, że metropolia zorganizuje spotkanie w tej sprawie.

To 14 dorosłych facetów musi do siebie pisać pisma w sprawie spotkania ? blink.gif

Przecie wszyscy moga się w 15 minut obdzwonić bez robienia szopki w gazetach.

Ten post edytował bzenek wto, 26 sie 2008 - 20:14

+Quote Post
Radkowitz
post wto, 26 sie 2008 - 23:38
Post #640

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 982

No i dobrze. Rozpędzić ten GZM na wszystkie strony.

+Quote Post

54 Stron V  « < 30 31 32 33 34 > » 
Reply to this topicStart new topic
5 Użytkowników czyta ten temat (5 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 17:47
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza