![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 10 Dołączył: pon, 28 kwi 08 Nr użytkownika: 1,254 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Śląsk to chyba źle wychodzi na tych "zjednoczeniach" - Biała była małopolska, Bielsko było śląskie, a dziś nikt z BB nie powie o sobie Ślązak. Kogo to obchodzi poza paroma talibami? Ludziom sie w Bielsku-Bialej dobrze zyje, miasto jest jednoscia i to sie liczy. Jak Michalczewski przyjął niemieckie obywatelstwo dziennikarze pytali dlaczego to zrobił. No i im odpowiedzial 'dla mnie to kalafior'. Kalafior a wiec rzecz niewazna. On chcial walczyc z najlepszymi, zostac mistrzem, zarabiac miliony i zyc jak krol. Ja chce mieszkac w 2 milionowym bogatym miscie, miescie bez debilnych podzialow na hanysow i goroli, miescie za ktore nie bede sie wstydzil, dla mnie wasz konfilkt 'to kalafior' I wiekszosc ludzi ktorzy tu mieszkaja mysli jak ja. A czy miasto sie bedzie nazywac Silesia , Katowice czy Sosnowiec tez mi lata, Silesia mi sie najbardziej podoba i to moje zdanie http://pl.wikinews.org/wiki/Pomysł_utworze...olsce_-_Silesii Nazwa regionu jest udtalona dlatego ja uznaje co mam udawac ze nie mieszkam na slasku? Niedlugo wakacje pojade nad morze ktos mnie zapyta skad jestem powiem ze se slaska i nikt sie nie zdziwi. Jak wy chcecie to mozecie mowic ze jestescie nie ze slaska tylko z Dabrawy Gorniczej powodzenia w udowadnianu ze DG to nie Slask ![]() kwintosz z okradaniem Zaglebia Kto was okrada? Nie przyszlo ci nigdy na mysl ze samorzad w DG jest dupowaty ze na to pozwala. No to masz prestensje masz adres - prezdydent Podraza, jest kiepski wybierz lepszego, po co od razu isc w podzialy hanysy-gorole. Wez porownaj Dabrowe do Rudy Slaskiej, Sosnowiec do Zabrza i mi pokaz ze tamte miasta dostaly wiecej. Bo narazie slysze miauczenie o hale podium w Gliwicach. Gliwice maja lepszych menadzerow niz Sosnowiec to wywalczyli kase dla miasta ,Sosnowiec, Zabrze dostaly mniej bo sa dupowate. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 605 Dołączył: śro, 14 kwi 04 Nr użytkownika: 75 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Kwintosz ja przeczytałem cały twój post, choć fakt, że jest długi
![]() Co do tych kłótni to milczę, bo to dla mnie jest ten "kalafior" czy jak to tam nazwane zostało ![]() ale ustosunkuje się do tego: CYTAT Rozumiem że masz wiedzę, że projekty Zagłębiowskie były źle przygotowane albo przynajmniej gorzej niż te które dostały dofinansowanie a były ze strony Śląskiej? Jeśli możesz, udowodnij to. Jeśli nie, to nie wysnuwaj opinii jeśli nie ma na to dowodów że ktoś coś spartolił. Może i tak jest, ale wytłumacz mi dlaczego instytucje kultury nie dostają dofinansowania jeśli śląskie dostają cały czas. Pogadaj z kustoszem muzeum, jak się skończyły próby zdobycia pieniędzy na sztolnię (ja rozmawiałem z vicedyrektor). Nie wiem czy projekty pisane na śląsku są pisane lepiej czy gorzej. Ale fakt jest taki, że projekty u nas są fatalne i to te na poziomie projektów miękkich, bo twardych to nie ma prawie w ogóle albo są spartolone. Po prostu ludzie się dopiero uczą pisać i już. Jesteśmy daleko w tyle. Wynik zaniedbań. Ale coś się rusza. Np. nam się udało pozyskać pewne nowe środki, nie takie małe ale na razie nie napiszę na jaki cel. A co do różnic kulturowych w naszym regionie, to właśnie wczoraj w PKZ zakończył się I Międzykulturowy przegląd folklorystyczny, i jak na pierwszy raz, było całkiem ok. Za rok będzie z większa pompą. I to właśnie na scenie jest miejsce na pokazanie swoich odrębności. Goście przyjechali z całego województwa + kilka zespołów z małopolski. Projekt był współfinansowany z kasy Samorządu Województwa Śląskiego. Poziom występów wg. Jury był bardzo wysoki. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Kwintosz ja przeczytałem cały twój post, choć fakt, że jest długi ![]() Co do tych kłótni to milczę, bo to dla mnie jest ten "kalafior" czy jak to tam nazwane zostało ![]() ale ustosunkuje się do tego: Nie wiem czy projekty pisane na śląsku są pisane lepiej czy gorzej. Ale fakt jest taki, że projekty u nas są fatalne i to te na poziomie projektów miękkich, bo twardych to nie ma prawie w ogóle albo są spartolone. Po prostu ludzie się dopiero uczą pisać i już. Jesteśmy daleko w tyle. Wynik zaniedbań. Ale coś się rusza. Np. nam się udało pozyskać pewne nowe środki, nie takie małe ale na razie nie napiszę na jaki cel. Hmm, a co Cię tak mój post zaciekawił, że chcesz wiedzieć z czego piszę pracę? Tematu jeszcze dokładnie nie mam sprecyzowanego, ale nie ma to nic wspólnego z miastem czy województwem. Jestem studentem studiów technicznych - Politechniki Śląskiej, więc co najwyżej mogę pisać o systemach CAE i Metodzie Elementów Skończonych. Dla mnie te spory nie są kalafiorem, bo wydaje mi się że jednak coś w tym całym zamieszaniu z prawdy jest. Ten post edytował kwintosz pią, 09 maj 2008 - 12:16 -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,023 Dołączył: czw, 16 lis 06 Nr użytkownika: 307 ![]() |
Cytuję Krajcoka: "Kto was okrada?" (z akcentem na was). To wyjaśnia całkowicie nieprzyjazny ton jego wypowiedzi.
Ciekawe skąd wie, że nazwa "Silesia" już ustalona? |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 181 Dołączył: czw, 31 maj 07 Nr użytkownika: 711 Płeć: Mężczyzna GG: 3933460 ![]() |
Arbas co nieprzyjaznego jest w słowie WAS? Z jednej strony dominują tu opinie że Zagłębie to region odrębny względem Śląska czyli kształtowanie podziału na My i Oni a z drugiej strony jak juz ktoś na NAS (też jestem z Zagłębia) powie WY to też nie jest dobrze. Opanujmy się trochę i nie szukajmy w każym słowie wrogości a w kazdym ślązaku przeciwnika.
Uważam też że powinniśmy mniej zwracać uwagę innym i sobie na naszą odrębność a więcej działać na rzecz integracji z regionem śląskim oraz próbować wpłynąć na polepszenie z nim współpracy. Lamenty o tym jakie to Zagłębie jest biedne i wyzyskiwane na nic nikomu się zdadzą. Za darmo nic nie ma. Z urzędu nic się nie należy. A Krajcok dobrze napisał że przecież na Śląsku też są miasta, które niekoniecznie można kojarzyć z prężnym rozwojem czy wpompowaniem unijnych pieniędzy. Jak się nie postaramy to mieć nie będziemy. To że jesteśmy z Zagłębia czy z innych regionów nie ma tu większego znaczenia. Ten post edytował KAMAZ pią, 09 maj 2008 - 12:34 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 605 Dołączył: śro, 14 kwi 04 Nr użytkownika: 75 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Kwintosz, tak zapytałem
![]() Czysta ciekawość ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 9 Dołączył: czw, 24 kwi 08 Nr użytkownika: 1,247 Płeć: Mężczyzna ![]() |
@ Picaro
niezaleznie, czy projekty pochodzace z miast zaglebiowskich sa zle lub tylko troszke zle to chyba nie chcesz przez to powiedziec, ze jesli Gliwice lub Katowice nauczyly sie pisac wnioski, to cala kasa ma isc wlasnie tam. Zreszta duza czesc projektow odrzucana jest z powodu przecinkow, dwukropkow i tego typu historii, ale to jest zupelnie inna sprawa. Natomiast najwarzniejsza w tym wszystkim powinna byc idea Unii Eurpejskiej, polegajaca na lagodzeniu roznic, a nie ich poglebianiu ... ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
Sorki za przydługawy post, kto przeczytał cały to mu gratuluje ![]() Ja przeczytałem. Strasznie się na mnie nakręciłeś - podobno "wprowadzam ludzi w błąd", "mam coś udowadniać", "mam pogadać z kustoszem". Przyznam, że mnie to mile połechtało ![]() Cieszę, się, że w pewnych kwestiach jak najbardziej się zgadzamy. Jak będę miał chwilkę czasu to Ci wysmażę jakąś równie długą polemikę w kwestiach które nas dzielą. Choć do kustosza pewnie nie pójdę ![]() Jeśli mógłbym mieć tylko prośbę abyś na przyszłość dzielił tekst na akapity i rozdzielał myśli pustymi wierszami to byłoby super. Jestem starej daty i czytanie ciągłych potoków tekstu z monitora nie idzie mi najlepiej. ![]() @ Picaro niezaleznie, czy projekty pochodzace z miast zaglebiowskich sa zle lub tylko troszke zle to chyba nie chcesz przez to powiedziec, ze jesli Gliwice lub Katowice nauczyly sie pisac wnioski, to cala kasa ma isc wlasnie tam. Oj, zagłębiak taką masz dumną ksywę, a i to nie uchroniło Cię przed zatruciem parlamentrną i samorządową kiełbasą wyborczą ![]() Picaro ma zupełną rację - z tego, że (hipotetycznie) Gliwice i Katowice nauczyły się pisać wnioski (w domyśle - lepsze od reszty) to znaczy, że cała kasa pójdzie do nich. To jest konkurs. Kasy z pomocy unijnej jest śmiesznie mało i pójdzie tam gdzie beneficjent będzie miał najwyższą motywację. Zreszta duza czesc projektow odrzucana jest z powodu przecinkow, dwukropkow i tego typu historii, ale to jest zupelnie inna sprawa. Błąd formalny to jest błąd formalny i wniosek odrzuca się w pierwszym czytaniu. Jak się komuś nie chce stawiać przecinków to niech ma pretensje do siebie. Natomiast najwarzniejsza w tym wszystkim powinna byc idea Unii Eurpejskiej, polegajaca na lagodzeniu roznic, a nie ich poglebianiu ... ![]() Nie martw się. Akurat w konkursach RPO Województwa Śląskiego zastosowano mechanizmy wymuszające skierowanie większego strumienia środków dla uboższych (ale zdolnych i pracowitych) beneficjentów. Ten post edytował bzenek nie, 11 maj 2008 - 15:30 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 9 Dołączył: czw, 24 kwi 08 Nr użytkownika: 1,247 Płeć: Mężczyzna ![]() |
@ Bzenek
Polska jest nielicznym krajem w UE, w ktorym przecinki moga przeslonic cala tresc wniosku za dofinansowanie, wiec oczywiscie kazdy moze miec swoja racje i z doswiadczenia wiem, ze dyskutowanie o tym nie ma sensu bo i tak nic nie zmieni ... ![]() Bzenek, prosze poczytaj troszke na temat Ideii UE i potem wrocimy do tematu prawidowosci dzielenia funduszy... ![]() Ten post edytował zaglebiak pon, 12 maj 2008 - 06:07 |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
CYTAT PAP
Które aglomeracje dostaną status metropolii? Aglomeracje: stołeczna, śląska, łódzka, krakowska, poznańska, wrocławska oraz Trójmiasto - staną się obszarami metropolitalnymi - wynika z projektu ustawy przygotowywanej przez doradcę szefa MSWiA prof. Michała Kuleszę. Projekt ustawy o obszarach metropolitalnych dotyczy miast lub zespołów miejskich wraz z ich otoczeniem. Celem ma być lepsze zarządzanie na całym obszarze metropolitalnym. Chodzi m.in. o planowanie strategiczne dla danego obszaru, transport publiczny, komunikację oraz ochronę środowiska. Ustawa pomoże m.in. rozwiązywać problemy z komunikacją i transportem nowo powstających osiedli mieszkaniowych na obrzeżach miasta. "Domy buduje się w polu, jest tam dróżka i gdy już tam się mieszka to często nie ma jak stamtąd wyjechać, czy tam przyjechać. Dlatego trzeba zaplanować nie tylko obszary zabudowy, także system transportowy" - wyjaśnia sens powstających rozwiązań ekspert. Najbardziej kłopotliwa część projektu to - jak przyznaje Kulesza - liczba metropolii. Władze wielu miast chciałyby, żeby ich miejscowości też miały specjalny status. Zaniepokojenie brakiem na liście miast metropolii Szczecina zjednoczyło lokalnych polityków PiS, LiD i PO, którzy domagają się, by także ich miasto było obszarem metropolitalnym. Według koncepcji Kuleszy, specjalny status mogą otrzymać miasta, które wraz z otoczeniem mają minimum milion mieszkańców (w Polsce takie wymogi spełnia tylko siedem obszarów). "Ale oczywiście są również szczególne przypadki, mniejsze, a ważne, więc pewno na siedmiu się nie skończy" - przyznaje doradca ministra. Przykładowo sama Warszawa ma 1,7-1,8 mln mieszkańców, jednak aglomeracja, na którą składają się także gminy i powiaty ją otaczające to ponad 2,5 mln osób. W propozycji przygotowywanej przez Kuleszę znajdzie się definicja obszaru metropolitalnego dla dużej aglomeracji miejskiej. Będzie on opisany szczegółowymi warunkami, których spełnienie powoduje, że na terenie tej aglomeracji powstanie obszar metropolitalny. I tak jej przestrzeń musi zamieszkiwać co najmniej milion osób, gęstość zaludnienia na całym obszarze musi wynosić 200 osób na kilometr kwadratowy. "System osadniczy" - by stać się obszarem metropolitalnym - musi się też charakteryzować ciągłością przestrzenną. Badane będzie też natężenie wymiany usług, transportu i ludzi na całym obszarze. Co z aglomeracjami, które nie spełnią warunków, a z jakichś względów powinny uzyskać status obszaru metropolitalnego? W takich przypadkach zdecyduje Rada Ministrów - odpowiada Kulesza. "To nie jest ustawa o dużych miastach, lecz ustawa, która pozwala rozwiązywać złożone problemy zarządzania, na gęsto zaludnionych obszarach zurbanizowanych. Taka sytuacja po prostu nie występuje na terenie miasta wraz z jego otoczeniem, gdzie mieszka razem 150, czy 200 tys. ludzi" - podkreślił ekspert. Przekazanie projektu ustawy o obszarach metropolitalnych do MSWiA ma nastąpić "w najbliższym czasie". Nad ustawą metropolitalną pracowali już w poprzednim Sejmie politycy PiS. Ustawy jednak nie uchwalili, bo - jak tłumaczył były wiceminister MSWiA w rządzie PiS Jarosław Zieliński - zabrakło na to czasu. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 55 Dołączył: pon, 19 lis 07 Nr użytkownika: 886 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Mogę prosić o link do powyższego artykułu. Znaleźć na stronie PAP nie mogę.
-------------------- www.zaglebiedabrowskie.org
|
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
bo na stronie PAP juz od dawna chyba prawie nic publicznie nie ma, platne dla serwisow i prasy
![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
Zgodnie z obietnicą mam w końcu chwilkę czasu i odpisuję Kwintoszowi. Mam nadzieję, że się ucieszy
![]() Słucham? Ile? Yyyy.. czytałeś może RPO 2007-2013 woj. śląskiego?? Bo wydaje mi się że nie, skoro wprowadzasz ludzi w błąd. To władze decydują o tym gdzie i ile kasy trafi i tak tylko 3 projekty kluczowe i ilość kasy: "Kontynuacja budowy Drogowej Trasy Średnicowej „Zachód” – odcinek Zabrze – Gliwice" dof. z RPO 75mln EUR.;"Budowa nowoczesnej hali widowiskowo-sportowej Podium" 41,68mln EUR; "Budowa nowego gmachu Muzeum Śląskiego w Katowicach" 51mln EUR;. Ja pisałem o budżecie, a nie o RPO. Ale jeśli już narzekasz na wybranych beneficjentów projektów głównych to miej świadomość, że pieniądze zostały rozdysponowane między zaproponowane projekty. Te które do marszałka dotarły i miały szansę na osiągniecie ponadregionalnego efektu. Jak do tej pory nikt (żaden samorząd, żadna organizacja) nawet nie mówił, że miał lepsze pomysły do zaproponowania i wysłał je do marszałka. Po prostu w tym przypadku wyszła na jaw cała mizeria GOP. Być może hala w Gliwicach słabo się broni w tym zestawie. Ale już DTS i Muzum Ślaskie są kontynuacjami spraw ciągnącymi się latami i ich miejsce wśród projektów kluczowych jest jak najbardziej zasadne. Jeśli tak nie wierzysz, że regiony zarówno ZD jak i Podbeskidzia czy Częstochowy są dyskryminowane w podziale środków, to zapytaj urzędników czy pracowników ośrodków kulturalnych z naszego regionu... Oczywiście, że nie są dyskryminowane. Nie wiem co na to urzędnicy kulturalni ale w tak krytykowanym przez Ciebie pozakonkursowym rozdaniu RPO wśród projektów kluczowych znalazła się cała góra pieniędzy dla Częstochowy (30mln euro) i Podbeskidzia (60mln euro). A jedyne środki w całym indykatywnym RPO, które zostaną wydatkowane na przygotowanie terenu po inwestycje (40mln euro) trafią właśnie do Zagłębia Dąbrowskiego. Jak widać podane sumy bardzo ładnie równoważą te 40mln euro na halę dla Gliwic i raczej nie dają podstaw do forsowania tezy o szczególnym upośledzeniu Zagłębia. Ja bym nawet zaryzykował stwierdzenie, że te miliony na Zagłębie mogą dac lepszy efekt niż w Gliwicach. Jeśli na przygotowane tereny przyjdą inwestorzy to zapłacą nam całą górę podatków i z tego zbudujemy sobie 2 takie hale. A Gliwice będą musiały od samego początku ponosić koszty utrzymania hali ![]() Zresztą, wymień mi jedną ważną inwestycję w naszym regionie z pieniędzy wojewódzkich.. Ależ proszę bardzo. Żeby daleko i dawno nie szukać to mogę wymienić remont dróg dojazdowych do Euroterminala na terenie Dąbrowy Górniczej i Sławkowa. A także rozbudowa wodociągów i kanalizacji dla potrzeb Euroterminala na terenie Sławkowa. Dwa lata temu było tego chyba z 50mln zł dotacji z województwa. ![]() Może i tak jest, ale wytłumacz mi dlaczego instytucje kultury nie dostają dofinansowania jeśli śląskie dostają cały czas. Pogadaj z kustoszem muzeum, jak się skończyły próby zdobycia pieniędzy na sztolnię (ja rozmawiałem z vicedyrektor).. Ależ kwintosz dostają, dostają. Znów żeby daleko i dawno nie szukać - w tym roku Teatr Dzieci Zagłębia w Będzinie dostał 600 tysięcy od województwa na prace modernizacyjne. Widocznie będziński dyrektor bardziej zaradny od dąbrowskiego kustosza ![]() To że brak forsy na sztolnię nie wynika z jakigoś tam antyzagłębiowskiego nastawienia ale z prozaicznego faktu, że sprawa dąbrowskiej sztolni jest zapieprzona od wielu, wielu lat. W ciągu tych lat kiedy myśmy budowali pentagony i karmniki dla ptaków Zabrze ze Skansenem Guido rwało do przodu. Wycierali klamki, łazili po wszystkich piętrach w województwie no i teraz zbierają plony swoich starań. Wielu lat opóźnienia nie odrobisz w kilka miesięcy. Rozumiem że masz wiedzę, że projekty Zagłębiowskie były źle przygotowane albo przynajmniej gorzej niż te które dostały dofinansowanie a były ze strony Śląskiej? Jeśli możesz, udowodnij to. Jeśli nie, to nie wysnuwaj opinii jeśli nie ma na to dowodów że ktoś coś spartolił. Nic nie będę udowadniał bo to dyskusja jest, a nie proces w sądzie ![]() Nigdy nie pisałem, że projekty zaglębiowskie są źle pisane. Ja napisałem, że Zagłębie nie było w stanie opracować przedsięwzięcia, które mógłoby mieć skutki ponadregionalne i przekonać do tego pomysłu władze wojewódzkie. To nie była kwestia ułomności merytorycznej (nie był to konkurs), a rozpaczliwa słabość polityczna. Nie od dziś wiadomo, że współpraca gmin Zagłębia w zakresie strategicznym nie istnieje i takie są właśnie efekty. Generalnie projekty zagłębiowskie nie były aż tak źle przygotowane bo jak już napisałem powyżej sporo kasy do Zagłębia trafi. A jesli obejrzeć listę indykatywną subregionu centralnego to już można ze spokojem stwierdzić, że pomysły z Zagłębia były takie jak każde inne. Trochę złe, trochę dobre. Jedne przeszły do realizacji, inne nie. Tutaj pokazała się spora operatywność polityczna gmin zagłębiowskich na niższym szczeblu. W tym, co nas szczególnie cieszy, prezydenta Podrazy, który zdołał wymyślić i "przepchnąć" do ralizacji kilka ciekawych pomysłów. Niestety Sosnowiec, największe miasto Zagłębia, zupełnie spierniczyło pozakonkursowe rozdanie środków z RPO. Nie mam pojęcia dlaczego. Przecież w ZPORR szło im całkiem nieźle. Podejrzewam jakiś kryzys kadrowy w sosnowieckim urzędzie miasta. Przecie potencjalnie mogli być dołączeni do dąbrowskich przedsięwzięć w zakresie turystyki i odpadów. Prawdopodobnie ktoś w Sosnowcu stanął okoniem i chciał walczyć sam. Przecie Sosnowiec nawet do SEKAPu nie przystąpił. W każdym razie budowana na niepowodzeniu Sosnowca teza o marginalizacji Zagłębia nie znajduje żadnego uzasadnienia w szerszym ujęciu. Tu nie chodzi o ideologię. Czemu np. Tramwaje Śląskie będą inwestować w infrastrukturę w Katowicach, Gliwicach itp. a nie w Sosnowcu czy Dąbrowie, tylko odwleka się to na x lat. Czemu DTŚ mamy sami sobie sponsorować, skoro "Zachód" był częściowo finansowany z pieniędzy wojewódzkich? Czy to jest ideologia? To po prostu fakty. Kwintosz to jest 100% ideologii, a nie żadne fakty. Te fakty obalam już od początku posta ale poobalam jeszcze troszkę. Zwłaszcza, że z tymi dwoma ostatnimi pójdzie już całkiem łatwo. ![]() Z tego co się mówi przy sprawach związanych z EURO 2012 to Tramwaje Śląskie będą rozwijać się dość równomiernie. Zaplanowano remonty całej sieci, a jedno z dwóch całkiem nowo budowanych torowisk będzie właśnie w Zagłębiu - właśnie w Sosnowcu. Być może masz jakies nowsze informacjie ale jak na razie to nie wygląda na dyskryminację i odwlekanie. W sprawie DTS to chyba największa ideologia. Z tego co się mówi to DTS Wschód ma być realizowany w inny sposób niż DTS Zachód. A mianowicie bez wsparcia władz centralnych, a w całości ze wspólnych środków samorządu wojewódzkiego i zainteresowanych gmin. Tak więc cała teza o zrzuceniu finansowania DTS tylko i wyłącznie na barki miast Zagłębia jest wyssana z brudnego palca zagłębiowskich fundamentalistów. ![]() Zadaniem władz wojewódzkich, jest dbanie o to by całe województwo śląskie a nie tylko Katowice czy Gliwice się rozwijało/y. To też, inwestycje w innych częściach powinny być realizowane, poza tym istnieje "Strategia Rozwoju Województwa Śląskiego na lata 2000-2020"wg. której powinny być realizowane zadania, choćby wspomniane wcześniej w dziedzinie kultury. Czy może istniec coś takiego jak równomierny rozwój ? Idealnie tak ale nie jestesmy idealni. Uważam, że w Województwie Ślaskim nie jest z tym źle. Dużo lepiej niż w Świętokrzyskim czy Małopolskim gdzie z przyczyn historycznych rozwój koncentruje się w jednym ośrodku, a reszta leży odłogiem. Aczkolwiek warunki występujące w konkursach RPO Województwa Śląskiego jeszcze dodatkowo promują słabszych ale zdeterminowanych beneficjentów. W związku z tym raczej nie występuje zagrożenie koncentracji środków RPO w ewentualnie faworyzowanych regionach. Inne województwa nie zdobyy się na takie założenia. Spróbuj realizować strategię Dąbrowy Górniczej. Strategie najlepiej wyglądają w szufladzie. ![]() Przypomnę Ci tylko, że od 5 lat obowiązuje uchwalona wspólnie przez Będzin, DG i Sosnowiec Stratega Rozwoju Zagłębia Dąbrowskiego. Znajdziesz na BiP w Dąbrowie ale nie warto szukać - jest tam sam bełkot ![]() Problem polega na tym, że mimo pięknych jezior i miejscami krajobrazów, udrowiskiem to my nie będziemy. Kominy jeszcze długo będą górować nad naszymi głowami a powietrze będzie takie a nie inne. Naszym celem łączenia tych dwóch funkcji o których pisaliśmy, jest próba ściągnięcia do nas ludzi w okresie letnim i weekendowym z okolicznych miejscowości aby się zrelaksować i jednocześnie wydać trochę grosza. Nic więcej jeśli chodzi o rekreacje i przemysł nie wyciśniemy. Są rzeczy, których po prostu się nie przeskoczy. Cieszę się ogromnie, że choć tu się zgadzamy. Właśnie o tym piszę od początku - aby wykorzystać niszę turystyki weekendowej i terenów inwestycyjnych. Tu mamy przewagę na całą okolicą. W strategii województwa, na którą się już powoływałeś, jest taka mapka z dostępnością hektarów pod inwestycje w GOP. Jesteśmy tam w ścisłej czołówce - u sąsiadów takie tereny się kończą. W pierwszomajowy weekend byłem na rowerze nad Rogoźnikiem, Chechłem i Kozłową Góra. Fajne miejsca ale zupełnie bez jakiejkolwiek infratruktury. A w DG dzięki kontrowersyjnym prezydentom Lipczykowi i Talkowskiemu wykonaliśmy już ogromny krok do przodu. Sąsiedzi zostali z tułu. Tak więc koncentrujmy się na tych powyższych pomysłach, a na resztę machnijmy ręką. Powiedzmy szczerze - nie będzie już forsy, ani czasu na inne rewitalizacje. Dlatego ja z sympatią kibicuję rewitalizacji miasta ale nie wróżę powodzenia - Krakowem nie będziemy i piwa po 22 się nie napijesz. ![]() Jeśli Katowice są takie wspaniałe, to poradzą sobie z tą nędzną konkurencją same i zdobędą, czy tam umocnią swoją pozycję. Problem w tym, że wystarczy spojrzeć na spór o targi Kolportera i wszystko widać jak na dłoni. Mam tą przewagę, że odpowiadam po sosnowieckim wybryku w sprawie kampanii "studiuj w Katowicach". W związku z tym zaryzykuje stwierdzenie, że działalność Sosnowca w sprawie Kolportera to zwykłe propagandowe bicie piany do którego wszyscy w Zagłębiu się z zażenowaniem dystansują, a na Śląsku pukają w czoło. Słuchaj, co jak co ale politycy czy samorządowcy to są największe sprzedawczyki. Ale co zrobisz ? Nic nie zrobisz - trza z tym życ i patrzeć jak głosujemy ![]() Jak w opozycji do polityków-sprzedawczyków na stołkach rozwiniesz takie Forum dla Zagłębia i zostaniesz jego prezesem to sam staniesz się politykiem-sprzedawczykiem na stołku ![]() Ciekaw jestem, jakby wypadło referendum na temat tego, czy Zagłębiacy chcą być w metropolii albo w megamiescie.. Referendum nie będzie ale hipotetyczne wypadłoby jak w Augustowie czyli z 10-15% frekwencji. A tam desperacja miłośników obwodnicy była ogromna i zupełnie nieporównywalna z zagłębiowską nostalgią ![]() Problem w tym, że po części sami tego nie umiemy wykorzystać No i to bym dał w ramki i złotymi literami wydrukował dla naszych władz samorządowych ![]() Ufff... pogadałbym jeszcze z krajcok'iem ale już sił brak ![]() Ten post edytował bzenek czw, 22 maj 2008 - 20:21 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 4 Dołączył: sob, 03 maj 08 Nr użytkownika: 1,266 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Tak więc cała teza o zrzuceniu finansowania DTS tylko i wyłącznie na barki miast Zagłębia jest wyssana z brudnego palca zagłębiowskich fundamentalistów A kim jest dla ciebie ktoś z Dąbrowy, kto mówi że to miasto jest śląskie. I najlepiej je zlikwidować, bo on woli Silesię, ziomalem? Mam tą przewagę, że odpowiadam po sosnowieckim wybryku w sprawie kampanii "studiuj w Katowicach". W związku z tym zaryzykuje stwierdzenie, że działalność Sosnowca w sprawie Kolportera to zwykłe propagandowe bicie piany do którego wszyscy w Zagłębiu się z zażenowaniem dystansują, a na Śląsku pukają w czoło.w Bzenek masz dziwną manierę aby swoje poglądy, dla mnie kontrowersyjne, ubierać w słowa : "każdy", "wszyscy" itp. To tylko twoje poglądy, może jeszcze kogoś, ale na pewno nie "wszystkich w Zagłębiu". Jakbyś nie liczył to dwa największe kąski wpadły do dziobów Katowic i Gliwic. Dwie inwestycje na 500 mln euro, a pieniądze dzielone w urzędzie marszałkowskim. Możesz to sobie nazywać prawem silniejszego, ale faktów nie zmienisz, DG dostała figę. Idę o zakład że przy następnej okazji też byle co dostanie. Z tym tresowaniem Sosnowca też trochę stonuj, bo przy każdej okazji wbijasz szpilę, tak jakbyś był jakimś fundamentalistą. Chociaż dla picu skrytykuj czasem Katowice, uratujesz trochę wiarygodności. Trochę, bo po tym co tu wypisywałeś i jak sobie na przykład gaworzyłeś z krajcokiem: (krajcok @ pią, 02 maj 2008 - 13:41) Aglomeracja jest zaklepana nie o nia mi idzie ja bym wolal zeby to poszlo na pelny gaz tak jak w New York przeglosowac i zrobic 2 milionowe miasto. Niby pomysł nie jest głupi i może bym się do niego przychylił. Ale w tym przypadku istnieje ryzyko, że prezydemtem tego miasta zostanie jakiś solidny hamulcowy jak Talkowski lub Uszok. I wtedy całe para pójdzie w gwizdek. Aglomeracja vel. metrpolia daje jednak szansę na ścieranie sie różnych poglądów i swego rodzaju ożywczy ferment. Może kiedyś do tego miasta dorośniemy ale teraz to ja bym nie zaryzykował, ? To dla mnie sprawa jest jasna, jesteś śląskim fundamentalistą. Tak samo jak krajcok, tylko krajcok mówi wprost co mu się marzy, a ty próbujesz udawać pragmatyka. Średnio ci to wychodzi i sam sobie odpowiedz czy w takim mieście jak Dąbrowa, bardziej normalny jest fundamentalizm zagłębiowski czy fundamentalizm śląski. Do krajcoka nic nie mam, trochę forumowicze po nim pojechali, ale niepotrzebnie ![]() Całego tematu nie przeglądałem, nie chciało mi się ![]() Aglomeracja będzie podobna do powiatu. Metropolia ładniej brzmi ale ja to widzę jako powiat Popatrzcie jak to już działa w powiatach ziemskich. Gminy na przykład Czeladź, Wojkowice, musiały przekazać część swoich kompetencji szczebel wyżej. Dąbrowa jest samodzielnym jednoosobowym powiatem grodzkim wiec tej reformy powiatowej wcale jak dotąd nie odczuła. Dopiero jak powstanie aglomeracja to część kompetencji, DG przekaże szczebel wyżej. Będziemy w wielkim powiecie katowickim. Jak się tam Dąbrowie będzie wiodło to pokaże czas. Ja już tego za bardzo nie doświadczę, bo czeka mnie przeprowadzka na stałe do Wrocka, ale myślę, że bzenkowa koncepcja Dąbrowy ma szanse. Praca, po pracy dom, piwko, komputer i tak Wam tu będą latka mijać aż do emerytury. Jednak gdybym tu mieszkał to by mi bardziej odpowiadały koncepcje kwintosza, bo z olewania miasta w którym się mieszka to nic dobrego tu na pewno nie będzie. Patrze teraz na podgląd postu i taki jakiś rozwlekły mi wyszedł ![]() ![]() Ten post edytował Lenny pią, 23 maj 2008 - 10:50 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,162 Dołączył: śro, 07 lut 07 Skąd: Gołonóg Starówka, Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 446 Płeć: Mężczyzna GG: 11390668 ![]() |
Ja od początku byłem sceptyczny co do tej metropolii, ale ostatnio jestem coraz barzdiej na NIE. Dlaczego? Bo nie chcę kolejnego szczebla administracji. Polski zwyczajnie na to nie stać by tak rozbudować administrację.
A moze zamiast tych metrpolii pomyślmy o reformie samorządowej. Stwórzmy np. 60 województw, zlikwidujmy powiaty. Silne województwa (np. obecne śląskie) mogą być traktowane jak metropolie. A i szceble administracji tylko 2 (obecnie 3). Mnie się wydaje, że byłoby lepiej i taniej. Obecne prace nad metropoliami to farsa! Usiłuje się na siłe tworzyć metroplie tam gdzie ich nie ma. Przykłady? Proszę bardzo. Kraków. Oprócz miasta Krakowa tylko Wieliczka spełnia warunki by należeć do metroplii. Bo chyba nikt nie myśli o właczeniu tam Myślenic, czy gmin powiatu krakowskiego. Wtedy dojdzie do sytuacji, że w metropolii będzie Ojców czy Krzeszowice a w naszej nie będzie Sławkowa czy Siewierza, nie mówiąc o Pyrzowicach. A skoro u nich Myślenice, to dlaczego u nas nie miało by byc Zawiercia? I ostatnia sprawa, połaczenie miast aglomeracji. A dlaczego mamy być peryferyjną dzielnicą Katowic? Jeśli już to stwórzmy miasto z połaczenia DG, Sosnowca, Będzina i Czeladzi! Nazwa? Może Nowe Zagłębie? Ale z Katowicami nie chciałbym się łączyć. Z nimi należy żyć w zgodzie i współpracować po partnersku dla dobra całego regionu. -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
![]() Dąbrowa G ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 626 Dołączył: wto, 15 lis 05 Skąd: PL Nr użytkownika: 168 Płeć: Mężczyzna GG: 3563765 Skype: syzio0 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 540 Dołączył: wto, 03 kwi 07 Skąd: Toruń/DG Nr użytkownika: 652 Płeć: Kobieta GG: 2636495 ![]() |
hehe jak dla mnie najtrudniej będzie połączyć Bydgoszcz z Toruniem
![]() -------------------- Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże! www.zaglebiedabrowskie.pl |
|
|
![]()
|
|
Ten marial Faktow to jakby z 01.04
![]() A powaznie to rozpacz, co za kraj i "elity" ![]() CYTAT ![]() Tusk przedstawi projekt ustawy metropolitalnej dziś Dzisiaj premier Donald Tusk podczas wspólnego posiedzenia komisji rządu i samorządu ma ogłosić założenia rządowego projektu wyczekiwanej na Śląsku i w Zagłębiu ustawy aglomeracyjnej. Już teraz jednak wiadomo, że jej zapisy nie będą korzystne dla naszego regionu. Ustawa metropolitalna w wersji przygotowanej przez resort spraw wewnętrznych i administracji zamiast proponowanych wcześniej siedmiu, planuje powołanie aż 12 obszarów metropolitalnych. Ale gdy projekt trafi do laski marszałkowskiej, być może na skutek nacisku posłów, liczba metropolii wzrośnie do 20. Wtedy idea, która miała swój początek na łamach naszej gazety, zostanie zmarginalizowana. Dwumilionowa aglomeracja Śląska i Zagłębia, rozciągająca się od Dąbrowy Górniczej po Gliwice, zostanie wrzucona do jednego worka legislacyjnego z Białymstokiem czy Lublinem. Śląscy samorządowcy, którzy wcześniej oczekiwali, że zostaną objęci oddzielną ustawą dotyczącą naszej konurbacji (czyli zespołu miast o podobnej wielkości), nie załamują jednak rąk. Prezydent Chorzowa, Marek Kopel, ma nadzieję, że dzięki statusowi metropolii, miasto otrzyma udziały z podatku VAT i akcyzy. Na pewno będzie umiało go wykorzystać. - Na Śląsku już od dawna pokazujemy, że umiemy gospodarować pieniędzmi - twierdzi Kopel. Uznanie za obszary metropolitalne dwanaście dużych (i sąsiadujących z nimi mniejszych) miast, da im szansę na szybszy rozwój. Stanie się tak dzięki otrzymaniu pieniędzy z części podatku VAT i akcyzy - wynika z projektu Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji, do którego dotarła nasza gazeta. Metropoliami miały najpierw zostać tylko obszary zamieszkałe przez ponad milion ludzi: Śląsk i Zagłębie, Trójmiasto, Warszawa oraz Poznań, Kraków, Łódź i Wrocław. Do tej listy, pod naciskiem lokalnych działaczy PO i PSL,dopisane zostały też Szczecin, Lublin, Rzeszów, Białystok oraz Toruń z Bydgoszczą. Zdaniem prof. Ernesta Knosali, szefa katedry prawa administracyjnego Uniwersytetu Śląskiego, ustawa w kształcie zaproponowanym przez rząd jest zła. - W tej chwili każde miasto na prawach powiatu grodzkiego, pod warunkiem otrzymania zgody sąsiednich gmin, będzie mogło wystąpić o status metropolii. To nic innego, jak skompromitowanie całej idei i wylanie dziecka z kąpielą - mówi. Inaczej uważa Piotr Uszok, prezydent Katowic. - Im więcej obszarów metropolitalnych tym lepiej. O tym, które miasta staną się prawdziwymi metropoliami i tak zadecyduje umiejętność ich władz do wykorzystania szansy na rozwój jaką da ustawa - mówi Uszok. Dzięki pieniądzom z podatku VAT i akcyzy miasta położone na obszarach metropolitalnych będą mogły wspólnie tworzyć plany zagospodarowania przestrzennego, finansować rozwój komunikacji i usług publicznych, rozbudowywać infrastrukturę, prowadzić promocję, zarządzać drogami, jak też decydować gdzie staną centra handlowe czy zakłady przemysłowe. Dodatkowym atutem będzie możliwość wspólnego ubiegania się o większe środki pomocowe z Unii Europejskiej na rozwój infrastruktury. Ale jeszcze nie wiadomo, jakimi konkretnymi sumami będą dysponować włodarze miast, bo wysokość udziału w podatku VAT i akcyzy określi Sejm podczas prac nad ustawą. Wspólne decydowanie o wydawaniu pieniędzy ma do 2014 roku spoczywać w rękach samorządowców delegowanych przez rady powiatów grodzkich i gmin. Później, wedle rządowych planów, powinien powstać kolejny szczebel samorządu, który przejmie kierowanie metropoliami. Jego władze mają być wyłaniane przez mieszkańców w wyborach bezpośrednich. Przyszłość rządowej ustawy, której projekt ma trafić do laski marszałkowskiej najpóźniej do końca czerwca, nie jest jednak pewna. Ambicje metropolitalne mają także Olsztyn, Opole, Kielce, Rybnik i Zielona Góra z Gorzowem. Tamtejsi posłowie i działacze, nawet wbrew dyscyplinie partyjnej, z pewnością będą walczyć o specjalny status dla swoich miast. Wedle nieoficjalnych informacji do których dotarliśmy, niektórzy działacze PO grożą nawet wystąpieniem z partii jeżeli ich miasta nie otrzymają statusu metropolii. - Presja w tej sprawie będzie ogromna - przewiduje poseł Grzegorz Dolniak, wiceprzewodniczący Klubu Parlamentarnego PO. Jedynie trzy są prawdziwe W Polsce są trzy naturalne obszary metropolitalne: Warszawa (1,72 miliona mieszkańców), konurbacja Górnego Śląska i Zagłębia (1,95 miliona mieszkańców) oraz Trójmiasto Gdańsk-Gdynia-Sopot z 1,05 miliona obywateli. Te trzy skupiska ludności tworzą organizmy miejskie w rozumieniu stosowanym w krajach Unii Europejskiej. Mają odpowiednio dużą liczbę mieszkańców, wspólną sieć komunikacyjną oraz wspólną infrastrukturę. To pozwala im stanąć w jednym szeregu z takimi miastami jak np. Wiedeń, Amsterdam czy Hanower. Konurbację górnośląską (czyli skupisko sąsiadujących ze sobą wielkich miast) tworzy 14 miast, które zajmują powierzchnię 1468 km kw. Gęstość zaludnienia wynosi tutaj 1620 osób na km kw. Jest więc kilkunastokrotnie większa od średniej krajowej, która wynosi 122 osoby, czy europejskiej (116). W metropolii górnośląskiej uczy się 11 proc. studentów, a inwestycje zagraniczne przekroczyły kwotę 100 miliardów złotych. Prezydenci największych miast Górnego Śląska i Zagłębia oraz Trójmiasta już od dawna projektowali ustawę aglomeracyjną w najbardziej korzystnym dla siebie kształcie. Jak się jednak okazało, ich ustalenia były nic niewarte, bo z chwilą, gdy projekt trafił do MSWiA, jego zapisy zostały kompletnie zmienione. Szefowie trzech największych miast na Pomorzu i 14 gmin województwa śląskiego z niepokojem czekają na to, co dzisiaj premier ogłosi podczas obrad komisji wspólnej rządu i samorządu. Nie jest wykluczone, że jeśli zaproponowane przez rząd zapisy legislacyjne będą dla Trójmiasta oraz Górnego Śląska bardzo niekorzystne, przedstawiciele tamtejszych samorządów poprzez swoje ciała statutowe - na przykład Związek Miast Polskich - będą próbować torpedować prace nad ustawą przedstawioną w wersji rządowej i ponownie wyjdą z własnym projektem. Witold Pustułka -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
CYTAT ![]() ![]() Śląscy posłowie muszą stanąć do boju o metropolię dziś W Sejmie powstanie komisja nadzwyczajna, która zajmie się projektem ustawy metropolitalnej. Po naszej wczorajszej publikacji, krytykującej pomysł utworzenia w Polsce 12 zespołów aglomeracyjnych, część posłów kontestuje projekt przedstawiony przez premiera Donalda Tuska. - Ustawa metropolitalna musi być dokumentem, który nie będzie budzić negatywnych emocji - mówi poseł Grzegorz Dolniak z Platformy Obywatelskiej. - Dlatego musimy w parlamencie wypracować taki dokument, który będzie wypadkową oczekiwań największych skupisk ludności w kraju. Już w tej chwili jednak wiadomo, że ustawa metropolitalna podzieli Sejm. Posłowie z Trójmiasta czy ze Śląska i Zagłębia są oburzeni pomysłem rozbudowania jej na 12 miast. - To ukłon w stronę interesów PSL-u - powiedział nam jeden ze śląskich posłów PO. Pomysł utworzenia 12 metropolii krytykuje też lewica. - Jak można, nawet w teorii, szukać wspólnych cech dla Białegostoku i konurbacji Śląska i Zagłębia? Przecież to jakiś żart - pyta poseł Andrzej Celiński. Przeciwko projektowi rządowemu są też śląscy posłowie PiS. - To jakaś pomyłka, że projekt który wymyśliliśmy i wypracowaliśmy na Śląsku został tak "obrobiony" w Warszawie. Na pewno nie poprzemy pomysłu utworzenia w Polsce 12 metropolii - mówią. W Sejmie co bardziej doświadczeni posłowie, w sprawie ustawy aglomeracyjnej coraz częściej przywołują sytuację sprzed 10 lat. Wtedy projekt przedstawiony przez gabinet premiera Jerzego Buzka zakładał utworzenie 12 województwa, ale na skutek presji partyjnej listę samodzielnych regionów rozbudowano do 16. Dla samorządowców województwa śląskiego sprawa liczby obszarów metropolitalnych jest jednak drugorzędna. - Najważniejszy jest sposób finansowania metropolii - mówi Marek Kopel, prezydent Chorzowa. - Zapowiedź otrzymania udziałów w podatku VAT i akcyzie jest obiecująca. Według niektórych posłów jednak, prezydenci miast Śląska i Zagłębia są zainteresowani jak najgorszą ustawą metropolitalną, bo w ten sposób mają szansę na utrzymanie jak największego zakresu władzy. Pod przykrywką Górnośląskiego Związku Metropolitalnego, mogą bowiem ze sobą zacięcie rywalizować, starając się o jak najlepszy odbiór społeczny i reelekcję na kolejną kadencję. Nowa ustawa oznacza koniec chaosu w działaniach samorządów Z głównym autorem reformy samorządowej prof. Michałem Kuleszą rozmawia Piotr Olechno Projekt ustawy metropolitalnej zakłada stworzenie 12 aglomeracji, a miało być 7. Zapewne dołączą kolejne. I to niczemu nie szkodzi. Siedem największych, jak gdańska warszawska czy śląska, to aglomeracje, które mają napędzać rozwój kraju. Pięć mniejszych ma wspomóc rozwój regionów. W jaki sposób? Będą miały za zadanie wprowadzić wspólny bilet na komunikację w regionie, opracować wspólne plany budowy dróg czy strategię zagospodarowania przestrzennego całej metropolii. Powstrzyma to chaos inwestycyjny. Kto będzie rządził metropolią? Proponujemy, żeby była to rada gmin wchodzących w skład nowych aglomeracji , czyli prezydentów, burmistrzów, wójtów i starostów. Czy w metropolii małe gminy będą czuć się pokrzywdzone? Nie. Chcemy, żeby rada aglomeracji przyjmowała każdą uchwałę podwójną większością głosów gmin i ludności. Witold Pustułka -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 2,625 Dołączył: śro, 13 lip 05 Skąd: Mydlice Południe Nr użytkownika: 152 Płeć: Mężczyzna GG: 7413760 ![]() |
CYTAT Rząd: metropolia będzie się nazywać "Silesia"
![]() Rząd przedstawił właśnie projekt ustawy o metropoliach. Będzie ich 12 i wszystkie wymieniono z nazwy. Ta, którą utworzą miasta Górnego Śląska i Zagłębia, ma się nazywać Silesia. Tomasz Pietrzykowski, były wojewoda śląski, nieraz powtarzał, że "Silesia" to dużo lepszy pomysł od proponowanych przez Piotr Uszoka "Katowic". Dziś Pietrzykowski, choć zdania nie zmienił, obawia się, czy spory o nazwę metropolii nie przysłonią rzeczy najważniejszej, czyli sprawy jej powstania. - Dlatego kwestie nazwy należało zostawić samej metropolii. Nawet można by w tej sprawie zrobić referendum. A tak stawia się nas przed faktem dokonanym. To może zaowocować niepotrzebnym konfliktem - przestrzega były wojewoda. Piotr Krawczyk, redaktor naczelny portalu zaglebie.info i lider stowarzyszenia Forum dla Zagłębia Dąbrowskiego, jest zwolennikiem nazwy "Metropolia śląsko-dąbrowska". Jego zdaniem dzięki niej nikt nie będzie mylił Śląska z Zagłębiem i nie zawłaszczy słowa Śląsk tylko dla części całego regionu. - Zwracają na to uwagę ludzie identyfikujący się z całym Śląskiem. To nie jest głos grupki zapaleńców czy ksenofobów. To także głos społeczności Zagłębia Dąbrowskiego, regionu który chce wraz ze Śląskiem konkurować z innymi aglomeracjami, ale z zachowaniem własnej tożsamości - podkreśla Krawczyk. Z Krawczykiem nie zgadza się Rafał Czechowski, szef firmy Imago Public Relations, który przekonuje, że Silesia to dobry wybór. - Większość mieszkańców regionu już ją zna i dobrze się czuje. Ta nazwa weszła po prostu w obieg - mówi. I dodaje, że rozumie zastrzeżenia przeciwników "Silesii", którzy mówią o kulturze i historii całego Śląska: - Zgadzam się, że z tych powodów nazwa "Silesia" nie jest precyzyjna. Ale ma tę wielką zaletę, że nie jest sztuczna, tak jak inne propozycje. Dodajmy, że według rządowej propozycji metropolią będzie rządziło zgromadzenie wójtów, burmistrzów i prezydentów. Metropolie będą się zajmować m.in. wspólną promocją, planowaniem strategicznym i komunikacją publiczną. Funkcjonowanie mają im zapewnić pieniądze, m.in. ze składek miast i udziału w podatku VAT. Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice -------------------- 33001,04 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 19:54 |