IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

54 Stron V  « < 26 27 28 29 30 > »   
Reply to this topicStart new topic
> integracja i współpraca miast aglomeracji, GZM czy "supermiasto" ?
Ocena 5 V
picaro
post czw, 24 kwi 2008 - 00:02
Post #541

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 75

CYTAT
A to jest prawda. Wiekszosc nie lubi, drwi sobie z nich. Z gwary, familkow i wogole maja o wiele gorsze wyobrazenie o Slasku, niz jest w rzeczywistosci. Kojarza z brudem, gornikami, zanieczyszczeniem, wydaje im sie, ze na Slasku niebo nie jest zbyt niebieskie. Do tego ten Bercik tylko szkodzi wizerunkowi.

:-) Ja mam taką kumpelę z terenów górzystych nie naszego województwa, która kiedyś jak przyjechała do mnie pierwszy raz to była przerażona tym co widziała z okna pociągu jadąc z Katowic do DG. I... no ii jakoś tak się złożyło, że obecnie bardzo się jej spodobało w naszym mieście. I wyjechała z pozytywnym nastawienie z naszego województwa. No... i teraz nie myśli że to czarna dziura, tylko fajni ludzie i lubi tu wracać.
Osobiście wydaje mi się że warto promować pozytywne odczucia.
Go to the top of the page

+Quote Post
bzenek
post czw, 24 kwi 2008 - 10:40
Post #542

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 87

CYTAT(Peterek @ śro, 23 kwi 2008 - 16:14) *
muszę przyznać, że jestem zdecydowanie za przejściem Zagłębia do woj. małopolskiego.
I nie ma co biadolić, że jest to niemożliwe tylko trzeba zacząć coś robić w tym kierunku (myślę, że pomysł spotkałby się z poparciem Zagłębiaków)

Wiara, że zmiana szyldu zmieni cokolwiek pod szyldem jest doprawdy infantylna blink.gif

Już widzę jak małopolskie elity martwią się o jakiś górniczo-hutnicze zadupie na krańcach województwa. smile.gif

Trudno właściwie dyskutować z bzdurami, które wypisuje ten slim. Choć jak znam forum Sosnowca to takie wypowiedzi wywołały tam ogromny entuzjazm.

CYTAT(picaro @ śro, 23 kwi 2008 - 18:40) *
może i jesteśmy jakoś tam spychani na margines przy podziale środków UE, tylko że zmiana województwa tu nic nie zmieni. O te środki trzeba walczyć czy tu czy tam.

Święte słowa. Spychanie Zagłębia na margines w rozdziale środków pomocowych jes bzdurą wyssaną z palca. mellow.gif

CYTAT(picaro @ czw, 24 kwi 2008 - 00:02) *
Ja mam taką kumpelę z terenów górzystych nie naszego województwa, która kiedyś jak przyjechała do mnie pierwszy raz to była przerażona tym co widziała z okna pociągu jadąc z Katowic do DG.

Coś mało podróżuje ta Twoja koleżanka. Jak na mój gust miasta w Polsce już kilkadziesiąt lat temu odwróciły się od kolei. I takie okołokolejowe slumsy w Krakowie niczym nie różnią się od tych w GOP. tongue.gif

Ten post edytował bzenek czw, 24 kwi 2008 - 10:45

+Quote Post
:)
post wto, 29 kwi 2008 - 17:10
Post #543

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

Kiedys o tym rozmawialismy sml (3).gif

CYTAT
Życie Warszawy

Ile będzie metropolii
Anna Gielewska, Karol Manys 28-04-2008, ostatnia aktualizacja 29-04-2008 15:46

Projekty, które w maju powinny trafić do Sejmu, już wywołują spory podobne do tych sprzed dziesięciu lat, gdy ustalano liczbę województw.

Do końca maja do Sejmu ma trafić pakiet ustaw. Będą obejmować zapowiadane ograniczenie kompetencji wojewodów na rzecz samorządów i zmiany w ich finansowaniu. Jednym z filarów reformy będzie tzw. ustawa metropolitalna, która ma przyznać największym miastom specjalny status. Oznacza on większy prestiż i pieniądze, zwłaszcza te z funduszy UE. I o to właśnie będą toczyć się boje. Wciąż nie zostało bowiem rozstrzygnięte, które ośrodki go uzyskają.

– Przy pracach nad tą ustawą konflikty będą na pewno – uważa Leonard Krasulski (PiS) z Komisji Samorządu Terytorialnego. Jako przykład podaje Olsztyn, który chciałby zyskać status metropolii, choć nikt nie bierze go pod uwagę. Podobnie jak trzech innych miast wojewódzkich – Kielc, Opola czy Zielonej Góry.

MSWiA chce, by metropolii było od siedmiu od 12. Pewne statusu mogą być Warszawa, Trójmiasto, Śląsk, Kraków, Łódź, Poznań i Wrocław. Szanse mają też Szczecin i Bydgoszcz w połączeniu z Toruniem. Powalczyć mogą też miasta wschodnie – Białystok, Lublin i Rzeszów.

Prezydent Lublina Adam Wasilewski (PO) chce, by to naukowcy lubelskich uczelni przygotowali projekt, w którym status metropolii otrzyma właśnie 12 miast. – Lublin jest największym miastem na wschód od Wisły. Zasługujemy na ten status – przekonuje.

Prezydent Białegostoku Tadeusz Truskolaski też nie ma wątpliwości, że jego miasto powinno być metropolią. – Białystok pełni równie istotną rolę jak Gdańsk czy Poznań – uważa.

Innego zdania jest wiceszef klubu PO Grzegorz Dolniak. – Myślę, że w projekcie wyjściowym będzie siedem albo osiem metropolii. Pechowo się złożyło, że akurat wszystkie są ulokowane po lewej stronie Wisły, i podniosły się głosy, że to dzielenie kraju na Polskę A i B – mówi. – Ale nie możemy schodzić coraz niżej, bo za chwilę się okaże, że Białystok będzie aglomeracją.

Według Witolda Gintowta-Dziewałtowskiego (SLD), wiceszefa Komisji Samorządu, duże ośrodki powinny się rozwijać, ale nie kosztem mniejszych. – Na to się nie zgodzimy – zapowiada.

Jego zdaniem metropolie powinny powstawać naturalnie, a nie przez decyzje administracyjne. – U nas jest dokładnie na odwrót. W praktyce nie ma metropolii, a tylko mocarstwowe ambicje dużych miast – uważa.W 1998 r., kiedy rząd Jerzego Buzka przygotowywał założenia do nowego podziału administracyjnego kraju, mowa była najpierw o 10, góra 12 województwach. Ostatecznie stanęło na 16. Czy tak samo będzie z metropoliami? – Poczekajmy na projekty, wyłoniona w Sejmie podkomisja na pewno wypracuje kompromis – mówi Dolniak.

Moze kazdy powiat grodzki metropolia, ale wtedy siedziby ziemskich na pewno sie odezwa oburzone heh

--------------------

+Quote Post
Peterek
post wto, 29 kwi 2008 - 20:37
Post #544

Sun of a beach

Nr użytkownika: 883
GG: 6460675 status gadu-gadu

Haha, Olsztyn, Rzeszów, Zielona Góra metropoliami biggrin.gif Uśmiałem się ^^
Ja tutaj sobie myślę, że Poznań jakoś mi nie pasuje jako metropolia, a tutaj się jakieś Olsztyny ciepią tongue.gif

--------------------
"Słońce lśni, mieni się, jak ze złota sztabka, trafia szlag, że nie można go skraść"

+Quote Post
bzenek
post śro, 30 kwi 2008 - 09:41
Post #545

UZYTKOWNIK

CYTAT(:) @ wto, 29 kwi 2008 - 17:10) *
Moze kazdy powiat grodzki metropolia, ale wtedy siedziby ziemskich na pewno sie odezwa oburzone heh

A ja bym dał po jednej metrpolii w każdym województwie - wokół każdej wojewódzkiej stolicy. W końcu nikomu od tego niczego nie ubędzie, a więcej miejsc będzie miało sznasę na rozwój.

Co najwyżej urazimy "ego" paru krakusów, poznaniaków czy innych ślązako-zagłębiaków. smile.gif

+Quote Post
vacu
post czw, 01 maj 2008 - 14:30
Post #546

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

BTW - taką definicję "metropolii" wrzucili na wiki:
CYTAT
Metropolia
[...]
Państwo imperialistyczne w stosunku do kolonii.
[...]

Coś mi to przypomina wink.gif
I tak mi się coś wydaje, że komuś coś odwaliło z tymi metropoliami - jak się nie ma pomysłu na rozwój to się chociaż nazwę rozwinie. Zawsze przed wyborami można powiedzieć: "No za mojej kadencji to my Metropolią zostaliśmy więc nie mówcie, że nic nie zrobiłem". A że tylko na papierze...

Ciekawe czy taki NY potrzebuje ustawy, żeby ludzie uważali to miasto za metropolię...

+Quote Post
Misaki
post czw, 01 maj 2008 - 14:54
Post #547

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 886

CYTAT(bzenek @ śro, 30 kwi 2008 - 09:41) *
ślązako-zagłębiaków.

Proszę o definicję tego pojęcia? Nie rozumiem go ale przypuszczam, że chodzi Ci o takie osoby, które ni to są Zagłębiakami ni to Ślazakami. Ciekawe pojęcie smile2.gif
Bzenek gratuluje Ci poczucia humoru - Zielona Góra metropolią.
Czy uważasz za sprawiedliwe odgórne decydowanie co ma być centrum metropolii a co nie? Mnie się wydaje, że powinien o tym zadecydować wolny rynek a nie urzędnicze skreślanie miast pozbawiając ich szans i blokując rozwój. Zaskakuje mnie też, że jako mieszkaniec Dąbrowy Górniczej masz takie małe ambicje i odpowiada Ci sprowadzenie Twojego miasta do roli sypialni metropolii.

Ten post edytował Misaki czw, 01 maj 2008 - 14:56

--------------------
www.zaglebiedabrowskie.org

+Quote Post
krajcok
post czw, 01 maj 2008 - 16:37
Post #548

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,254

slazako-zaglebiak to jak czecho-slowak hehehe

Ktos pisal o NY, no i walsnie New York powstal z polaczenia 5 miast, spotkali sie i uradzili ze zrobia city bo sami sa ciency.

Najlepiej jakby prezydenci Gornoslaskiego Zwiazku Metropolitalnego uradzili ze lacza 14 miast GOP w jedno 2 milionowe, od razu bez zadnej aglomeracji bo szkoda czasu Europa ucieka

Trzeba myslec o calosci, miasta nie znikna bedą zawsze, tak jak Strzemieszyce jedziesz z Dabrowy to mowisz jade do Strzemieszyc. Jakby Strzemieszycom bylo zle przy DG to by sie odlączyly ale nie chca bo juz wiedza ze duze miasto jest lepsze. No to jak Strzemieszyce mogly stracic niepodleglosc to i Dabrowa moze no nie? biggrin.gif

Misaki a moze bzenek juz mysli o calosci? Dlaczego niby ktos ze Strzemieszyc nie mialby myslec o calej Dabrowie i jej dobru? A ktos z Dabrowy o calej Silesii? Przestawic sie trzeba na wieksza skale tongue.gif

+Quote Post
Misaki
post czw, 01 maj 2008 - 17:24
Post #549

UZYTKOWNIK
**

Wiecie jak wygląda Nowy Jork - w jednej części NY np na Brooklynie życie jest 2 razy lepsze niż np w takim getcie jak Queens - pokazując NY w telewizji pokazuje się zazwyczaj Manhattan, Brooklyn a inne dzielnice już się pomija - tak samo będzie u nas - będzie City Center w Katowicach - część biznesowo - rozrywkowa to jeszcze Chorzów. Część wschodnia metropolii, czyli Zagłębie np na forum wieżowców jest oficjalnie przedstawiane jako "big commieblock" czyli upraszczając sypialnia, te same funkcje przypisywali metropolii urzędnicy w wypowiedziach (o Zagłębiu nic nie mówili bo to było by faux pas).To nie mieszkańcy mają być dla metropolii ale metropolia ma być dla mieszkańców a myślenie o niej i tworzenie jej odgórnie przeczy temu założeniu. Uważam też, że nie można bagatelizować tego, że w skład metropolii mają wejść miasta z dwóch różnych regionów (tak jak to robi bzenek) trzeba wziąć pod uwagę np to jak będzie krążył w tej metropolii potencjalny kapitał ( jest udowodnione, że kapitał społeczny, kulturowy i ekonomiczny przechodzą w siebie wzajemnie - jeden kapitał przechodzi w drugi) Jak na razie to jesteśmy upośledzeni w tym względzie - sama ta rozmowa jest przykładem na to, że marnuje się tutaj czas bo zamiast rozmawiać o czymś konkretnym (tak jak to robią na forach w innych częściach kraju) to część potencjału po obu stronach Brynicy się marnuje na takie dyskusje - o tym nikt tworząc metropolię nie myśli nie ma o tym dyskusji tak jak by nie chciano tych spraw wyciągać na światło dzienne.Świat jest tak ułożony, że wszędzie są centra i jego peryferie: Polska leży na peryferiach Europy, GOP to peryferia Warszawy, DG to peryferia Katowic, Strzemieszyce to peryferia DG - jest też taka zależność (nie zawsze się ona potwierdza), że centra rozwijają się kosztem swoich peryferii - jak będzie jedno supermiasto to np może być taka sytuacja, że superprezydent nie mogąc zapewnić miejsc eksmitowanym "Katowiczaninom" w "Katowicach" a więc w City Center będzie im zapewniał mieszkania np W DG gdzie ceny będą o wiele niższe - to jest przykład pogłębiania się różnic pomiędzy centrum a peryferiami.O ile taki rozwój może być sprawą naturalną to jednak jestem przeciwnikiem tego, żeby go w nienaturalny sposób tworzyć bądź przyśpieszać - w ogóle to ludzie się dziela na przywizanych do swojego miejsca i tych mniej przywiazanych (oni łatywiej zaakceptują City Center jako swoje własne, oni też jak nadzrzy się okazja są pierwsi by wyjechać do Anglii czy gdziekolwiek indziej bo są bardziej mobilni). Zawsze jednak odbywa się to kosztem peryferiów wink.gif

Ten post edytował Misaki czw, 01 maj 2008 - 17:26

--------------------

+Quote Post
zaglebiak
post czw, 01 maj 2008 - 21:23
Post #550

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,247

A mnie sie wydaje, ze niewazne ile bedzie tych metropolii, tylko jak beda na nie dzielone srodki finansowe. Na przyklad Metropolia Slasko-Zaglebiowska na terenie ktorej mieszka ponad 2 mln mieszkancow powinna otrzymac srodki proporcjonalne do liczby mieszkancow. Wtedy tez dajmy na to Metropolia Zielonogorska (jesli tylko powstanie) z liczba miszkancow w okolicy 200.000 powinna otrzymac ponad dziesieciokrotnie mniej...smile2.gif

Gdy do tego ograniczymy dolna ilosc mieszkancow w miescie lub zespole miat (na przyklad do 350.000) pretendujacych do miana bycia metropolia, wtedy wykluczymy sytuacje, ze beda sie staraly osiagnac ten status co pomniejsze miasta, nie wymieniajac zadnego przykladu bo im sie to po prostu nie bedzie oplacalo ...smile2.gif W koncu bycie metropolia, to sa rowniez koszty, niekoniecznie male ...smile2.gif

Ten post edytował zaglebiak czw, 01 maj 2008 - 21:28

+Quote Post
Radkowitz
post pią, 02 maj 2008 - 00:25
Post #551

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 982

Problem w tym, że jak nasza metropolia dostanie więcej kasy to i tak małe szanse że ujrza ją miasta zagłębiowskie. Nie oszukujmy się. Miasta śląskie się będą żarły o kase a tu jeszcze jakieś Zagłębie do podziału. Zyskają na metropolii tylko Katowice. Reszta straci.

+Quote Post
krajcok
post pią, 02 maj 2008 - 10:55
Post #552

UZYTKOWNIK

CYTAT(zaglebiak @ czw, 01 maj 2008 - 21:23) *
A mnie sie wydaje, ze niewazne ile bedzie tych metropolii, tylko jak beda na nie dzielone srodki finansowe.

no i masz racja, pieniadze sie licza i tyla

Teraz jest tak przyjezdza inwestor do Polski, chce tu cos wybudowac, ma kase i szuka miejsc no i co widzi? Warszawe -wiadomo stolica 1,5 miliona ludzi, widzi tez Wrocek, Krak, Poznan, Trojmiaasto no i powiedzmy ze trafia do Katowic i co widzi w Katosach? widzi nedze i dziadostwo, to sobie mysli na takiej wsi nie oplaca mi sie miec biura za maly prestiz. I idze gdzie ladniej. dlatego silesia traci.

A teraz pomysl ten sam inwestor przylatuje do Polski i widzi na mapie Silesia 2 mln i co sobie mysli? Pojade zobacze co tam jest. no i widzi syf i dziadostwo ale wtedy nie ucieknie tylko pomysli 2 milionowe city i tak malo biurowcow, wszystkiego? To jak tu zainwestuje bede pierwszy i zarobie krocie. czym innym sa male miasta Katosy, Dabrowa, Sosnowiec a czym innym 2 mionowe biggrin.gif

Teraz ze zyskaja Katosy , no oki ale to normalne, nie da sie inaczej, traktuj Katosy jak swoje a spojrzysz na to inaczej. Co to jest Dabrowa? Dabrowa jest taka: najpierw bloki Mydlice, dalej Centrum tam tez bloki, dalej Admieckiego = bloki, dalej masz Reden =bloki, dalej Manhatan=bloki, dalej Kasprzaka=bloki, dalej HUTA i to cala Dabrowa. Czego tu bronic jak tu nawet rynku nie ma. Chcesz isc do dobrej knajpy dyskoteki jedziesz do Katowic. Dabrowa juz ma charakter dzielnicy a nie miasta. Katosy wchlona i ucywilizuja. biggrin.gif Cieszcie sie ze was chca bo jakby nie chialy to dopiero bylby placz tongue.gif

No panowie woz albo przewoz albo robimy to City albo nie, jak robimy to na calego biggrin.gif

+Quote Post
szer
post pią, 02 maj 2008 - 11:00
Post #553

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 152
GG: 7413760 status gadu-gadu

Nie wiem jak Ty, ale ja się nie ...ója nie cieszę, że Takie Katowice miałby wchłonąć Dąbrowę. Śmiesz twierdzić, że Katowice nas ucywilizują? No to żebyś się nie zdziwił. Zaprzeczasz sam sobie. Po kiego mają cywilizować dzielnice sypialną metropolii? Przecież im dalej nie będzie na nas zależeć. Będziemy w jeszcze gorszej sytuacji aniżeli teraz jesteśmy...

--------------------
33001,04

+Quote Post
vacu
post pią, 02 maj 2008 - 11:47
Post #554

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT(szer @ pią, 02 maj 2008 - 09:00) *
Będziemy w jeszcze gorszej sytuacji aniżeli teraz jesteśmy...

...i imho to jest sedno sprawy, należy dążyć do tego, by do tego nie doszło.

@krajcok: a cóż takiego widzi ten inwestor w takiej Wa-wie np.? Bo imho nie metropolię a stolicę jedynie, K-ce od stolicą się nie staną więc...

Bo tak: wjeżdżasz do Wa-wy a tam - wiocha w stylu "piejo kury piejo" - dalej wiocha - kawałek centrum (kilka biurowców) - znów wiocha - koniec stolycy. Bywam tam co prawda tylko przelotem (ale przecież inwestorzy podobnie) ale takie mam wrażenie - nędza taka sama jaku nas, tylko te 5 biurowców na krzyż i starówka rozmydlają obraz.

Lecimy dalej? No to Wrocław - poza ładnym rynkiem mamy obstrupiałe kamienice i PRL-owskie (akurat tam wyjątkowo obrzydliwe) budowle wciśnięte między stara zabudowę. Dużo się tam robi - to fakt - ale na razie to są tylko z tego megakorki...

Podsumowując: tu nie o metropolitalność chodzi, bo to jedynie kolejny stopień samorządowej drabiny, kolejne "mordy" na stołkach, stanowiska, twór o niejsnych kompetencjach a więc nie robiący nic poza marnowaniem naszych pieniędzy. Tu o ludzi chodzi, jeżeli Ci są niekompetentni (a tacy w więkzości są imho na Śląsku i w Zagłębiu) to nic tu nie pomoże decyzja administracyjna, a inwestor też nie idiota: dalej zobaczy to samo bagno tylko teraz określane ładniej jako "mega-trzęsawisko" biggrin.gif

Ten post edytował vacu pią, 02 maj 2008 - 11:48

+Quote Post
krajcok
post pią, 02 maj 2008 - 13:41
Post #555

UZYTKOWNIK

Aglomeracja jest zaklepana nie o nia mi idzie ja bym wolal zeby to poszlo na pelny gaz tak jak w New York przeglosowac i zrobic 2 milionowe miasto. I tak to bedzie kiedys to po co tracic czas a jak ktos sie boi to jak nie posmakuje DG w silesii to bedzie mogla wystapic no nie? Ile czasu wam trzeba 20 lat, wiecej?

A zalozmy ze bedzie jak teraz , kilkanascie miast i co zyskuje Dabrowa. Nie dosc ze sama stoi w miejscu to i stolica aglomeracji tez slabo sie rozwija. Katosy nie okradna budzetu Dabrowy tylko przez wielkosc 2 milionow przyciagna inwestorow prywatnych z calego swiata. Moze i do Dabrowy ktory zawita spoko oko cos by sie dzialo a tak to czekamy az ostatni zgasi swiatlo

nie namawiam wiecej ale moze jaki radny z Dg tu zawita i zaczna przyspieszac w GZM, Polska ucieka i smieje sie z GOP

+Quote Post
marcin.p
post pią, 02 maj 2008 - 13:59
Post #556

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 446
GG: 11390668 status gadu-gadu

CYTAT
Teraz ze zyskaja Katosy , no oki ale to normalne, nie da sie inaczej, traktuj Katosy jak swoje a spojrzysz na to inaczej. Co to jest Dabrowa? Dabrowa jest taka: najpierw bloki Mydlice, dalej Centrum tam tez bloki, dalej Admieckiego = bloki, dalej masz Reden =bloki, dalej Manhatan=bloki, dalej Kasprzaka=bloki, dalej HUTA i to cala Dabrowa. Czego tu bronic jak tu nawet rynku nie ma. Chcesz isc do dobrej knajpy dyskoteki jedziesz do Katowic. Dabrowa juz ma charakter dzielnicy a nie miasta. Katosy wchlona i ucywilizuja.

No kolego trochę przegiołeś! Dąbrowę opisujesz tylko z za szyby tramwaju? Poptrz w bok a zobaczysz 4 jeziora Pogoria. Jakby zainwestować "trochę" kasy, połączyć je kanałami mamy "małe mazury", a jakby tak jescze polączyć to z Przyczycami to mamy całkiem spore pojezierze.

Popatrz w okolice huty, gdzie znajduje się KSSE. Mamy tam kilka/kilkanaście zakładów, firm i zawsze tu mogą się budować Ci przedsiebiorcy, którzy widzą nędze w Katowicach.

A dalej za hutą są piękne tereny "zielone". Tam powinna się rozwijać przede wszystkim agroturystyka. Są piekne lasy, jest Pustynia Błędowska, niedaleko jeziora. Żyć nie umierać, tylko wypoczywać. I jeśli mówimy o DG jako o sypialni to ja chciałbym by tą sypialnią była! Ale sypialnią dla turystów, którzy podróżują przez DG. A to u Nas krzyżują dwie trasy łączące półnoć i południe, oraz Kraków z Poznaniem i Wrocławiem.

A w Katowicach możemy dostrec tyle pozytywów? Ja ich nie widze. Bo co widać w Katowicach? Dokładnie to co kolega krajcok widzi w DG plus meneli, cpunów, rozkopane ulice, sztuczny rynek bez jakiejkolwiek zieleni, no i oczywiście korki.

Więc kto kogo ma cywilizować? U Nas jest wszystko! U Nas każdy znajdzie coś dla siebie! A o Katowicach i o Śląsku można napisać, że każdy znajdzie coś dla siebie? Niech każdy odpowie sobie sam

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
kwintosz
post pią, 02 maj 2008 - 14:22
Post #557

UZYTKOWNIK

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 130
GG: 3030588 status gadu-gadu

Boże co za bzdury.. jak się to czyta aż ciarki przechodzą.

Po pierwsze, jeśli mówimy o metropolii, to mówimy o skupiskach ludzi przynajmniej 500tys. Za chwilę się okaże, że w Polsce mamy więcej metropolii niż województw. Co nowy "specjalista" się wypowiada to coraz bardziej chore pomysły. Na dzień dzisiejszy w Polsce mogą być metropolie: Warszawa (z inną ustawą aglomeracyjną - ewentualnie do tego typu można podciągnąć Kraków oraz Wrocław - jako jedno miasto i skupisko okolicznych wioch) oraz trójmiasto i aglomeracja katowicka (jako związek kilku w przypadku Trójmiasta i kilkudziesięciu miast dla aglomeracji katowickiej). Pytanie tylko po co nam to??

Jak dla mnie, jest to nie potrzebne. Problem w tym, że nikt nie pyta mieszkańców o tą kwestie a sprawy zostaną ustalone "od górnie". Stąd też, musimy walczyć o jak najlepszą sytuację dla nas - Zagłebia jako odrębnego regionu w mającej powstać aglomeracji

Argumenty które przedstawia kolega @krajcok są bezsensu. Zresztą podobnie jak największego orędownika i dyletanta w jednym prezydenta Uszoka.
Primo: w aglomeracji katowickiej wykwalifikowanych pracowników: handlowców, inżynierów etc. w jakiś szczególny sposób nie brakuje, baa.. sytuacja u nas jest o wiele lepsza w tej kwestii niż prawie na całym obszarze naszego kraju.
Secudno: fakt, że nie jesteśmy metropolią, albo jednym wielkim miastem dla potencjalnego inwestora jest bez znaczenia, gdyż bliskość naszych miast i tak wymusza współpracę w ważnych kwestiach oraz sytuację, że ludzie podróżują z jednego miasta do innego: na zakupy, do pracy itp. Powołanie do życia metropolii czy megamiasta tego faktu nie zmieni w jakiś szczególny sposób.
Tertio: potencjalnemu inwestorowi, czy ma do czynienia z megamiastem czy metropolią czy po prostu aglomeracją jest bez znaczenia, ze względu na tą wspomnianą wcześniej i tak bliskość sąsiednich miast, potencjału gospodarczego całego regionu czy istniejących tendencji panujących w aglomeracji. O potencjale niech mówi fakt że Wojwództwo Śląskie ma bodajże 9% udział w PKB Polski, tak więc potencjalny inwestor zna możliwości i fakt jakie zasoby, nie tylko ludzkie są tu skumulowane. Do tego nie trzeba napisu KATOWICE czy SILESIA na mapie pogody czy mapie Polski (ten argument podawał Uszok - nawet w pogodzie nas pomijają więc i inwestorzy nie wiedzą o nas). W dodatku, jeśli chodzi o inwestycje, nie tylko zasoby ludzkie są tu istotne, ale sam fakt doświadczeń związanych z przemysłem ciężkim i regionem typowo przemysłowym. Poza tym, no chyba nikt nie wierzy w to, że firmy inwestujące miliony złotych a nawet euro, nie badają miejsca inwestycji skoro robią to choćby hipermarkety, badając liczbę potencjalnych klientów w promieniu x km oraz nasycenie usługami czy handlem wielkopowierzchniowym danego terenu. Stąd też twierdzenie, że powołanie megamiasta zwiększy ilość inwestycji jest bez podstawne. Trzeba tu jeszcze nadmienić, że aglomeracja katowicka, mimo wielu minusów także w tej kwestii, jest najlepiej skomunikowaną częścią kraju, co także jest niewątpliwym atutem (stąd tyle niedawnych inwestycji logistycznych w regionie, także w DG). Kto chce zainwestować w naszym regionie, to to zrobi, czy jest metropolia czy jej nie ma.

Odnoszę wrażenie, że Uszok i podobni mu, poprzez metropolię czy megamiasto, próbuje podnieść rangę i prestiż Katowic, jednocześnie wykorzystując ościenne miasta w tym podział funduszy, bo same Katowice po prostu nie umieją tego zrobić. Problem polega na tym, że obecnie pieniądze wojewódzkie są już niesprawiedliwie dzielone a rola Częstochowy, Żywiecczyzny czy Zagłebia Dąbrowskiego jest umiejszana. Dla malkontentów, niech przemówi fakt, że żadna z instytucji kultury w Zagłębiu nie jest wspomagana przez urząd wojewódzki. Poza tym, widoczne zatargi czy to o hale Podium z Gliwicami czy o targi wystawiennicze z Sosnowcem, nie wróżą niczego dobrego i Bóg jeden wie, czy taka pełna współpraca partnerska (a tylko taka stwarza możliwości do pełnej realizacji celów) jest możliwa.

--------------------
"(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted

When you love a woman you tell her that she's the one (..)"

+Quote Post
Misaki
post pią, 02 maj 2008 - 17:32
Post #558

UZYTKOWNIK
**

Krajcok Twoje nawoływania, żeby zrobić od razu supermiasto, żeby nie tracić czasu, jest tak samo śmieszne jak argument, że jak inwestor zobaczy liczbę 2 mln to mu się od razu oczy zaświecą - zmieni się tylko zapis na papierze - badania rynkowe pokażą to samo!

Bardzo dobrze się stało, że zawitałeś na to forum, teraz wszyscy mogą zobaczyć etnocentryczny punkt widzenia pewnej grupy osób - próbujesz agitować ale niestety dla Ciebie zamydlać oczu nie potrafisz, tak jak to potrafi robić urzędnicza propaganda smile2.gif

Twój argument, że to inne miasta potrzebują Katowic i ich misji cywilizacyjnej jest totalnym błędem! Sytuacja jest dokładnie odwrotna. To Katowice potrzebują innych miast jak powietrza! Polska (a tym samym jej miasta) staje się powoli krajem wysokorozwiniętym. Zaczyna występować zjawisko deglomeracji - mieszkańcy, zakłady pracy przenoszą się na obrzeża miast - tak się dzieje Warszawą, Łodzią, Krakowem, któr wchłonęły bobliskie wsie i miasteczka - Katowicom tak łatwo nie jest bo są otoczone przez miasta, których to część jest niewiele od nich mniejsza.

Wytłumacz mi jaki ma interes DG aby być z Katowicami wspólnym miastem. Firmy, które będą się rozwijać w DG (mającej ogromny potencjał terenów pod inwestycje) mają płacić podatki UM w Katowicach zamiast UM w DG? Liczba ludności w Katowicach diametralnie zacznie się zmniejszać ale DG nie jest na to skazana - ten problem w mniejszym stopniu dotyczy DG - czy Ci wszyscy ludzi mają płacić podatki UM Katowicach zamiast UM w DG. Nie żartuj sobie!

Supermiasto? Po co ono? Jedynym beneficjentem tego tworu będą Katowice. Jeśli ma się pomiędzy miastami GOP-u dokonywać jakakolwiek integracja, to powinna się ona odbywać w celu rozwiązywania tylko i wyłącznie tych problemów, z którymi gorzej poradzą sobie miasta działając pojedynczo. Idea jednego miasta narusza zasadę subsydiarności a więc zasadę, że wyższy szczebel władzy powinien realizować tylko te zadania, któr nie mogą być skuteczniej zrealizowane przez szczebel niższy. Tam gdzie to nie jest konieczne powinno się dać działać wolnemu rynkowi. Naruszanie zasady subsydiarności to realizowanie interesów jednych kosztem drugich...

O tym jak śląskie lobby w takim wspólnym supermiejskim urzędzie potraktuje Zagłębie pisać nie będę a mógł bym sporo. Przesłanki może dostrzec każdy, kto wie jak są dzielone ostatnio wszelkiego rodzaju środki...

Ten post edytował Misaki pią, 02 maj 2008 - 17:34

--------------------

+Quote Post
bzenek
post pią, 02 maj 2008 - 23:48
Post #559

UZYTKOWNIK

CYTAT(kwintosz @ pią, 02 maj 2008 - 14:22) *
Po pierwsze, jeśli mówimy o metropolii, to mówimy o skupiskach ludzi przynajmniej 500tys. Za chwilę się okaże, że w Polsce mamy więcej metropolii niż województw.

Ale czy Tobie coś w tym przeszkadza ? Czy będzie Ci gorzej od tego, że w tej maglowanej tu Zielonej Górze jest lepiej ?

Im wiecej energii uda się kraju wyzwolić tym lepiej. Dlaczego ktoś ma być poszkodowany tylko dlatego, że nie urodził się w Krakowie czy Wrocławiu ? Oczywiście wtedy nazwa metropolia nie miałaby sensu ale jeśli taki megapowiat dałby bodzieć do rozwoju różnych regionów to czemu nie ?

CYTAT(vacu @ pią, 02 maj 2008 - 11:47) *
Tu o ludzi chodzi, jeżeli Ci są niekompetentni (a tacy w więkzości są imho na Śląsku i w Zagłębiu) to nic tu nie pomoże decyzja administracyjna, a inwestor też nie idiota: dalej zobaczy to samo bagno tylko teraz określane ładniej jako "mega-trzęsawisko" biggrin.gif

Ano właśnie - największymi problememami GOP jest marna jakośc elit na wszystkich szczeblach samorządu i dobrze ugruntowana opinia górniczo-hutniczej czarnej dziury. Powstanie metrpolii w niczym tu nie pomoże.

Dlatego na początku byłem przeciwny temu pomysłowi. Bałem się, że będzie to tylko przykrywka dla niskiej skuteczności samorządów GOP. Uważałem, że wystarczą celowe związki komunalne powoływane w celu rozwiązania konkretnej sprawy.

Natomiast teraz zauważam, że w Uszoku i reszcie towarzystwa pojawiają sie całkiem rozsądne pomysły. Niby banalane ale jakoś do tej pory nikt na nie w GOP nie wpadał. Wspólny bilet, wspólna promocja, gospodarka odpadami...

Dlatego zaczynam się zastanawiać czy nie warto z tą metropolią zaryzykować aby dać szansę tym kiełkującym pomysłom smile.gif

CYTAT(krajcok @ pią, 02 maj 2008 - 13:41) *
Aglomeracja jest zaklepana nie o nia mi idzie ja bym wolal zeby to poszlo na pelny gaz tak jak w New York przeglosowac i zrobic 2 milionowe miasto.

Niby pomysł nie jest głupi i może bym się do niego przychylił. Ale w tym przypadku istnieje ryzyko, że prezydemtem tego miasta zostanie jakiś solidny hamulcowy jak Talkowski lub Uszok. I wtedy całe para pójdzie w gwizdek. mellow.gif

Aglomeracja vel. metrpolia daje jednak szansę na ścieranie sie różnych poglądów i swego rodzaju ożywczy ferment. Może kiedyś do tego miasta dorośniemy ale teraz to ja bym nie zaryzykował, ?

CYTAT(kwintosz @ pią, 02 maj 2008 - 14:22) *
Stąd też, musimy walczyć o jak najlepszą sytuację dla nas - Zagłebia jako odrębnego regionu w mającej powstać aglomeracji.

Jeszcze sie nie scaliło, a Ty już chcesz walczyć i dzielić ? smile.gif

Aczkolwiek masz 100% racje, że politycy Zagłębia zachowują kompletne milczenie w sprawie integracji. I nie piszę tu o modnym ostatnio sosnowieckim zgrzędzeniu na wszystko ale całkiem twórczym udziale w owym ozdrowieńczym fermencie GOP.

Nikt z Zagłębia nie udziela wywiadów, nie rzuca pomysłów na zadania, nie dyskutuje o narzędziach. A potem znów będzie krzyk, że Zagłębie jest marginalizowane mellow.gif

CYTAT(Misaki @ czw, 01 maj 2008 - 14:54) *
Zaskakuje mnie też, że jako mieszkaniec Dąbrowy Górniczej masz takie małe ambicje i odpowiada Ci sprowadzenie Twojego miasta do roli sypialni metropolii.

Bo ja za stary jestem na clubbing i wolę mieszkać w cichej i czystej sypialni niż na rogu Marszałkowskiej i Jerozolimskich smile.gif

Po prostu trzeba znać swoje miejsce w szeregu. To oszczędza wielu rozczarowań i pozwala przeznaczyć siły na osiąganie celów wyspecjalizowanych.

Nie oszukujmy się - DG nigdy nie będzie finasowym Wall Street, nigdy nie będzie kulturalną stolicą Europy, a najlepiej zrewitalizowanej przez Podrazę tkanki miejskiej nie przyjedzie oglądać pies z kulawą nogą.

Naszą szansą są inwestycje przemysłowe, tereny wypoczynkowe i pod budownictwo mieszkaniowe. A do tego jak najbardziej są stworzone peryferia, sypialnie, obrzeża czy jak tam sobie to nazwiesz.

Przechwyćmy z tej metropolii fabryki, centra logistyczne, turystykę weekendową, wydarzenia sportowe, a bogaci juppies z biur Katowic niech się budują pod lasem i płacą u nas swój PIT. smile.gif

Metropolia może się bardzo przysłużyć takiemu peryferyjnemu miasteczku i nie ma co szat drzeć , że my som jakoś szczególna elyta.

Trzeba po prostu kibicować rozwojowi Katowic jako stolicy finansowej, Gliwicom jako edukacyjnej, Zabrzu jako medycznej, Chorzowowi jako piłkarskiej itd. Im lepiej im pójdzie tym więcej odetniemy kuponików na Pogorii czy Pustyni Będowskiej smile.gif

Dlatego nie rozumiem licznych tutaj kolegów, dla których rozwój Katowic jest jakąś niesłychaną tragedią. Po prostu trzeba ten rozwój przekuć na własne potrzeby smile.gif

Wystarczy spojrzeć jak rozkwitły Nadarzyn, Tarnowo Podgórne czy Niepołomnice. One nie zgrzędziły, że w pobliżu Warszawa, Poznań czy Kraków tylko wykroiły swój kawałek tortu.

To prawda, że one nadal są "dziurami" czy "peryferiami". Nie mają opery, uniwersytetów, klinik medycznych. Nie ma ich na mapie Europy, ani mapce z pogodą w TVN24. Ale mają nadwyżkę w budżetach, równiutkie drogi, baseny, przedszkola i żłobki dla wszystkich.

CYTAT(zaglebiak @ czw, 01 maj 2008 - 21:23) *
W koncu bycie metropolia, to sa rowniez koszty, niekoniecznie male ...smile2.gif

I to jest bardzo ciekawa rzecz, której nikt do tej pory nie poruszył. smile.gif

Wszyscy na razie skupiamy się na tym co możemy od metropolii zyskać, a całkiem możliwe, że przejmie ona sporo zadań od województwa. Jakieś specjalne subwencje pewnie za tym nie pójdą i może nam z tej metropolii wyjść taki papierowy tygrys co to dokłada do wszystkiego. Dokładnie tak jak gminy dopłacają dziś całe krocie do edukacji. blink.gif

Ten post edytował bzenek pią, 02 maj 2008 - 23:59

+Quote Post
Misaki
post sob, 03 maj 2008 - 00:24
Post #560

UZYTKOWNIK
**

CYTAT(bzenek @ pią, 02 maj 2008 - 23:48) *
sosnowieckim zgrzędzeniu na wszystko

bzenek za przeproszeniem odwal się smile2.gif Jak chcesz wiedzieć to w Sosnowcu zgrzędzimy na wszystko i wszędzie i nie tylko na miejskim forum ale na miejskich portalach, blogach, dosłownie wszędzie - może dlatego też ostatnio nasz pan prezydent zmobilizował się czy miał odwagę powiedzieć na forum publicznym co nas boli, szkoda, że prezydent Dąbrowy siedział z podkulonym ogonem bo przydała by się jakaś solidarność - dwupasmówki, dtś, połączenie kolejowe K-ce - W-wa czy expo to w końcu jest nasza wspólna sprawa - tymczasem niczym taka trusie buzi otworzyć nie raczył - może pora go zmobilizować Dąbrowianie? Na pewno ugralibyśmy więcej dla siebie. Prezydent Zawiercia to rozumie a Dąbrowy nie?

CYTAT(bzenek @ pią, 02 maj 2008 - 23:48) *
Chorzowowi jako piłkarskiej

Popieram! Już szykuję fanę. Będzie na niej napis " To My Naród Ślonski" smile.gif

Bzenek a może nie wszyscy w Dąbrowie są już emerytami i czasem chcieli by pójść do jakiegoś lepszego klubu? rolleyes.gif

--------------------

+Quote Post

54 Stron V  « < 26 27 28 29 30 > » 
Reply to this topicStart new topic
6 Użytkowników czyta ten temat (6 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 21:44
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza