IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

54 Stron V  « < 10 11 12 13 14 > »   
Reply to this topicStart new topic
> integracja i współpraca miast aglomeracji, GZM czy "supermiasto" ?
Ocena 5 V
Bartek
post nie, 04 lut 2007 - 17:08
Post #221

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 32

QUOTE(Krawiec @ Feb 4 2007, 04:30 PM) *
Jak sam przyznałeś jesteś zwolennikiem wielkich Katowic czyli dużego centrum i peryferii w pełni podporządkowanych, tak aby zarząd tych wielkich Katowic decydował gdzie wybudować halę, gdzie lodowisko, gdzie basen...

Tak jestem zwolennikiem stworzenia z naszego regionu wielkiej metropolii z ścisłym centrum którym będą Katowice bo jak narazie tylko to miasto jest rozpoznawalne i brane pod uwage wsrod potencjalnych inwestorow ktorzy chca bydowac hotele i biurowice. Bo nie marzy mi się kilka skupisk biurowcow, jeden w DG, drugi w Sosnowcu a trzeci w Gliwiciach. Zamiast tego wszystkie moga powstac kolo siebie tworzac system sam w sobie w scislym centrum Silesi czyli bylych Katowic.

Jak na razie nie wiemy kto będzie rządził Silesią, ilu radnych będzie mieć każde miasto czy budzet bedzie wspolny czy na zasadzie GZM beda skladki. Wszystko to co piszesz na stronie zaglebie.info to tylko twoje wizje i lęki przed czyms czego tak naprawde nie znam ani ja, a ni Ty.

Jak wynika z Twojego toku myślenia nasza cześć województwa czyli Zagłębie z największą w kraju hutą, z silną energetyką, z targami, z silnym budżetem ma stać się częścią sypialną i liczyć na dobroczynny wpływ zacnych mieszkańów osiedla
Paderewskiego, którzy za parę lat ulokują swoje kapitały na terenach zielonych Dąbrowy.

Napisałem że tereny zielone Dąbrowy Górniczej mają się stać sypialnią dla mieszkańców Silesi, a nie sąsiednie miasta bo to jest naprawde spora róznica. Tam są ogromne tereny na których mogły by powstać wspalaniałe domki czy male budynki mieszkalne i sam z chęcia bym się tam wyprowadził.

Pozycją Zagłębia w GZM, oczywiście jestem zainteresowany i nie musisz mnie ukierunkowywać , natomiast trzeba powiedzieć stanowcze nie dla miasta Silesia i wizji jednego centrum.

Okresl mi co rozumiesz poprzez pojęcie " jedno centrum" co tam sie znajduje, jaka spelnia role itp.
Go to the top of the page

+Quote Post
Bartek
post nie, 04 lut 2007 - 17:27
Post #222

UZYTKOWNIK

QUOTE(Hator @ Feb 4 2007, 04:14 PM) *
ale ja tutaj mowie o Silesii jako polaczeniu miast i budzetow - kto zagwarantuje rownomierny podzial srodkow? bo poki co to sie duzo mowi o mozliwosciach, ale o najwazniejszych problemach to gazety i samorzadowcy juz nic nie mowia-albo malo.

Chyba musi najperw powstac projekt takiego hiper-miasta wraz z odpowiednimi ustawami zeby mozna bylo na ich temat dyskutowac. Z tego co widze i juz powyzej napisalem to tak naprawde nikt nic nie wie i kazdy swoje niecheci opiera dzieki stronniczym artykułom ktore pojawiaja sie z tego co widze tylko na stronie www.zaglebie.info ze projekt Silesia jest do bani i ogolnie sux.

GZMem sie az tak nie martwie - 2 mln zl budzetu to za malo. Poza tym GZMie na pewno nie ma w statusie modernizacje rynkow, remonty kanalizacji itp - za to w 1 aglomeracji Silesii tak.
ale co ma do rzeczy, ze ktos mieszkajac na zielonych zielnicach dg bedzie mieszkal na zielonych dzielnicach silesii? inaczej Ci wpisza w miejscu zamieszkania i tyle - za to podatek od gruntow i inne bzdurki zostawisz w silesii - a chyba lepiej by bylo zostawic w UM DG (zarzadzaniem blizej problemow Twej dzielnicy niz urzad aglomeracji Silesii).

No wlasnie to skad wiesz na co beda szly potencjalne skladki (jesli takie beda) ktore beda wplacane do wspolnego budzetu Silesi? Kazdy tylko pisze ze Katowice zawlaszcza sobie kase z wszystkich miast i nic nie dostaniemy. Dla mnie jest to tylko i wylacznie sianie paniki wsrod ludzi i gadanie pierdol bez zadnych podstaw.

sa problemy, ktore nalezaloby wspolnie rozwiazywac - np
wspolne centrum gospodarki odpadami i odzysku,
laczenie planów zagosp. przestrzennego (aby na terenie gdzie planuje sie domy mieszkalne w 1 miescie, obok w 2 miescie tez byly plany pod domy, a nie np. wysypisko),
wspolpraca w duzych projektach i pozyskiwanie srodk. finansowych z budzetu czy ue
planowanie komunikacji
itp.

Tutaj sie zgadzam w 100% Od dawna wiadomo ze UE chetniej wspiera finansowo duze projekty w miastach ktore sie "odradzaja" po np. epoce kopaln wegla kamiennego czy hut. Sądze ze wowczas projekty nowych ukladow komunikacyjnych, obszarow mieszkalnych, przemyslowych i biznesowych bedzie znacznie latwiej planowac i uzyskiwac wsparcie finansowe w np. postaci dotacji z UE.

po co na sile uszczesliwiac wszystkich 1 aglomeracja? myslisz Bartek, ze lepszym rozwiazaniem jest scentralizowana wladza?... to juz mielismy troche lat temu (obecnie niestety dalej sie te rozw powiela jak np NFZ - lepsze byly regionalne kasy chorych).
Integrowac mozna sie - dla wspolnej promocji, dzialania o srodki finansowe itp, reszte wole miec w swojej dabrowie, a nie w jakiejs tam silesii.
GZM moglby sie rozwinac i integrowac te obszary i to by bylo najrozsadniejsze rozwiazanie - konczac na zwiazku miast a nie 1 aglomeracji.
tyle ode mnie.

Po co uszczesliwiac? Na dzien dzisiejszy nasz region przegrywa z takimi miastami i regionami jak Wroclaw, Krakow, Łódz czy Pomorze. Chcesz zeby nasz region byl takim zasciankiem z ktorego szydza i sie smieja w polsce ze zyja same brudasy, hanysy i gorole? Ze nie liczymy sie w Polsce to wiadomo od dawna. Co z tego ze mamy duzo elektrowni i ludnosci, dobry system ratownictwa medycznego, duzo szpitali, pare dobrych klinik i kilkanascie szkol wyzszych. Jak w rankingach i tak kazde miasto jest brane osobno pod uwage. Przykladem juz oklepanym moze byc tutaj ocena organizacji FIFA ktora powiedziala ze miasto Chorzow nie ma odpowiednej bazy noclegowej zeby byc miastem ktore bedzie organizowac ME 2012. Co z tego ze pare metrow dalej sa juz Katowice i pare 4 i 5 gwiazdkowcyh hoteli? Jak i tak to sie nie liczy bo brane pod uwage jest miasto, a nie region! Takich przykładów są setki.

BTW. Popatrzcie sobie na mape pogody w TVN czy TVP po glownych programach informacyjnych i znajdzie kropke z napisem Katowice. Dziwne ze nie ma, prawda? Lepiej zeby bylo puste pole czy lepiej zeby pisalo Silesia? Lepiej zeby organizacja FIFA powiedziala "Jak widac w Silesi jest ok 10 hoteli dwa dobre stadiony (Slaski i ludowy w Sosnowcu) dobra baza noclegowa z dobrymi hotelami to tutaj beda organizowane ME 2012"

+Quote Post
vacu
post nie, 04 lut 2007 - 19:06
Post #223

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

@Bartek: z twoich postów (które - przyznaję - czytałem z braku czasu dość pobieżnie) wnioskuję, że jako centrum region widzisz tylko Katowice a ja z kolei widzę w Katowicach miasto: brzydkie, brudne i zaniedbane, w którym dodatkowo nie zaobserwowałem widoków na szersze zmiany. Tak widzę to miasto jako osoba odwiedzająca je niezbyt czesto. A wniosek z tego mam taki, że skoro to miasto jest jakie jest to mnie takiego lidera nie potrzeba, co innego gdyby było widać, że K-ce pięknieją w oczach, rozwijają się, tymczasem to wszystko jest takie jakieś na siłę i IMO władze K-c też to widzą i kombinują jakby tutaj to zmienić kosztem sąsiadujących z nimi okolic. IMHO na dzień dzisiejszy z równym skutkiem liderem regionu mogłaby zostać Czeladź (tu przynajmniej rynek ładnieje) albo nawet Chebzie biggrin.gif

+Quote Post
Hator
post nie, 04 lut 2007 - 19:43
Post #224

FdZD

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 6

Jezeli chodzi o pieniadze - to zauwaz, ze jest to 1 aglomeracja - a wiec budzet bedzie stanowic sume budzetow (calosciowo badz czesciowo) poszczegolnych miast. Jezeli taka aglomeracja ma integrowac i laczyc zarzadzanie wielu sfer to trzeba oczywiscie wieksze pieniazki przeznaczyc kosztem zadan, ktore moglbys wykonac "u siebie". Teraz pojawia sie problem zarzadzania - jakby nie patrzec zawsze scentralizowane decyzje majace na celu zaspokoic potrzeby lokalne beda charakteryzowaly sie wiekszym % "nie trafnosci". Po to istnieja samorzady - blisko swoich mieszkancow - aby byly blisko problemu i mogly im skutecznie i efektywnie przeciwdzialac.
Dodatkowo pojawia sie problem - kto tym bedzie zarzadzal ?- pojawią sie ataki o stronniczosc - bo ten jest stad i bedzie pomagal bardziej tamtym a nie nam. Gdy osoba bedzie z zewn to jeszcze wiekszy problem bo skad ta osoba ma znac problemy 17 miast. Ale to mniejszy problem, bo gdy juz podejmie ta osoba decyzje to czy myslisz - czy zawsze beda one rowno rozlozone na 17 dzielnic? Pan/Pani powie - scalilismy sie by sobie pomagac wiec trzeba nadrobic zaleglosci tam gdzie one sa, kosztem mniejszych problemow (w miastach lepiej wczesniej zarzadzanych) - a to promuje lenistwo i warcholstwo (samorzady wczesniej gorzej zarzadzane dostana wiecej pieniedzy - w nagrodze za swa nieudolnosc, a samorzady lepiej zarzadzane dostana mniej pieniedzy przez co na tym podwojnie straca - zabierze sie im wypracowana nagrode, oraz sprawi ze wypracowany zysk nie bedzie przeznaczony na "dalszy krok naprzod"). No chyba, ze bedzie na odwrot - liberalnie - dostaniesz to na co zasluzyles - ale to kloci sie z idea rozwoju calej aglomeracji - nie mozna wkoncu pozwolic na to by biedni sie dalej bogacili, a slabi pograzali sie w dalszej nedzy. Gdyby tak mialo byc to albo:
a) aglomeracje tworzylyby Katowice, Gliwice, Sosnowiec, Tychy i moze DG
cool.gif p. Uszok, p. Frankiewicz i p. Gorski klamaliby w gazetach, ze chca wypromowac i jednoczesnie rozwiazywac problemy calego regionu (bo promocja to bedzie ale Katowic, a problemy pozostana tylko, ze juz nie katowic)

Takze tu musialby byc zloty srodek... ktorego nie ma i nie zapowiada sie by byl. Tymbardziej, trudniej o niego jesli chodzi o pieniadze i wladze.

Wracajac do moich wywodow - jesliby Silesia miala rozwiazywac problemy miast aglomeracjita (1 opcja) i tworzyc taki swojski "zrownowazony rozwoj". To powiedz kto ten zrownowazony rozwoj zafunduje? Ci biedni ? - nie bo z czego. A kto ma te wieksze budzety? a kto ma mniejsze ? kto w idei solidarnej aglomeracji bedzie (przypuszczalnie) dokladac wiecej na tych slabszych? Owszem - mozna taka taktyke porownac do idei UE tylko zauwaz, ze my biedne kraje oferjemy naszym darczyncom tania sile robocza, ktora wykonuje roboty w UK/Irlandii nie popularne, pozwala im sprzedawac ich produkty po tanszych kosztach itp.

A w przypadku Silesii to co nam taki Bytom, Zabrze, Piekary maja do zaoferowania? Ladny wyglad wyremontowanych kamienic odleglych od nas o 30 km? Rewitalizacje hald, ktorych u nas i tak nie ma..? Problemy komunikacji np spolki komunalnej PKM Bytom, ktore nas nie dotycza.. a moze inwestycje i przygotowywanie terenow o najwiekszym bezrobociu czyli znow gmin ktore nas nei dotycza.

Po co Ci ta Silesia Bartku? pisalem ze w przypadku takich zadan, projektow rozwojowych wystarczy wspolgrac a nie byc wchlanianym. Tworzyc zwiazki a nie jedna super aglomeracje. Owszem aglomeracja to tez jakies rozwiazanie tylko ze w tym przypadku nasza rola konczy sie na tworzeniu statystyki nad ktora wladze beda miec "Ci z gory" - chcesz by ktos za 2mln osob o zroznicowanych potrzebach decydowal? bo ja nie za bardzo.
Im wieksze scalenie tym trudniej zarzadzac i kontrolowac - im mniejszy obszar wladzy tym latwiej sprostac wymogom. Owszem mozna tworzyc cos na ksztalt wladz "superdzielnic" - ktore beda mialy wiekszosc kompetencji dawnych miast - by sprostac problemom lokalnym, ale to znowu bedzie powielanie starych schematow. Zobacz jak jest tworzony budzet Panstwa - podatki ida z calego kraju (tylko ze najwieksze strumienie z obszarow najbardziej rozwnietych). A pozniej co? rozwoj Warszawy - bo stolica, budowa tam i siam, a u nas?? na obwodnice lublinca panstwo nie chce sie skladac, na rozwoj transportu alternatywnego (Slawkow) tez idzie w slimaczym tempie...
Najlepszy rozwiaaniem jest pozostawianie pieniedzy w miejscu ich wypracowania - na wzor niemieckich landow - tutaj nalezy przyklasnac idei powstania autonomii - szkoda ze propagowanej przez RAŚ i obejmujacej twor tylko Slaska (autonomie powinny byc w calym kraju - jak wojewodztwa).

Wracajac do Silesii - pieniadze (dochody) beda wedrowac wpierw do urzedu silesii (wkoncu to jedno miasto, jeden i jedyny podmiot prawny do ktorego te srodki maja byc adresowane) a dopiero tam beda decydowac kto i ile dostanie - niepotrzebny obieg, nad wielkoscia ktorego nie mozesz miec kontrolii (ot tyle dostaniesz i koniec).
W przypadku miast masz to samo tylko, ze to ile rzeczywiscie masz dostac to tyle rzeczywiscie masz - nie masz zadnych ograniczen z gory - ty sam decydujesz jak bedzie - znasz wplywy np z podatku gruntowego i tyle dokladnie dostaniesz.

To sa moje obawy w skrocie - nikt sie nie nauczyl ze centralizacja w znacznej wiekszosci zadan to zle rozwiazanie. Lepszym jest zdecentralizowany model, w ktorym tylko te zadania wymagajace integracji miast, sa realizowane wspolnie przez zwiazek miast.
I tak mogloby byc

PS Bartek - ja moze nie znam ustawy o aglomeracji - ale czy ty ja znasz ze mozesz zapewniac ze nasze obawy sa bezzasadne? Ludzie wola poprostu swoje wlasne rozwiazania, a nie narzucone z zewnatrz - tez mam swoj rozum i tez potrafie myslec co bedzie dla mnie dobre, a nie co bedzie dobre dla mnie wg p. Uszoka.

Bartku - nie uszczesliwiaj mnie na sile...
pozdr

Ten post edytował Hator nie, 04 lut 2007 - 19:50

--------------------

+Quote Post
Krawiec
post nie, 04 lut 2007 - 20:09
Post #225

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 21

@bartek

"Wszystko co piszesz na stronie zaglebie.info..."

Dla ścisłości pisze też teksty w dziale kultura/rozrywka, sport i historyczne :)

Natomiast tak jak pisał Hator, z którym zgadzam się w 100%, wizje jednej aglomeracji są sprzeczne z ideą samorządności i nie trzeba być wizjonerem żeby to dostrzegać.

Ta wizja o której czytamy w mediach też nie jest spójna, a tę którą proponujesz czyli wielki Katowice jest najbardziej sprzeczna z samorządnością i najbardziej zbliżona do ręcznego sterowania ... tu będzie basen, tam stadion, a jezioro się przesunie... :)

Jedno miasto to problem przyszłości, teraz będą ważyć się losy GZM i mamy ostatnią szansę aby powalczyć o zachowanie tożsamości w nazwie Związku.

--------------------

+Quote Post
Bartek
post nie, 04 lut 2007 - 21:58
Post #226

UZYTKOWNIK

Ok, z tego co widze to każdy z was chce sobie żyć w mieście czy też regionie który bez wspólnego działania poprzez np. stworzenie metropolii nie ma szans w konkurowaniu o nowe inwestycje, imprezy masowe itp. Nie będę was na siłę uszczęśliwiał, bo po co? Wy wiecie swoje sprawy które sądzę że ograniczają sie tylko do tego ze Katowice są złym i brzydkim, brudnym (sądze ze tutaj Dąbrowa i centrum jest o wiele bardziej brudniejsze niz centrum Katowic) miastem bez przyszłości. Ok wasza sprawa, ale mogę się dziś założyć ze za np. 10 lat będziecie co innego mówić o całym tym pomyśle.

BTW.

Czy tego typu inwestycja jest możliwa (poniżej art. z gazety wyborczej) w Sosnowcu, Dąbrowie G. czy innym zagłębiowskim mieście? Sądze że nie bo dla developera ktory chce wybudowac biurowiec lub apartamentowiec nie liczą się inne miasta poza Katowicami. Zresztą sądze ze Katowice i tak czy będzie metropolia zwana Silesia czy nie będzie to miasto to i tak bedzie nas bić na głowe za ok 5lat pod wzgledem architektury, ilosci hoteli, kin, restauracji, teatrow etc.

Polecam przeczytać co mowi o Katowicach, mieszkaniec Krakowa i inwestor który większe szanse na powodzenie swojej inwestycji widzi w Katowicach niż w Krakowie...
Manhattan w Katowicach

W centrum Katowic mają stanąć trzy stumetrowe wieżowce. To początek boomu inwestycyjnego w mieście, bo - zdaniem inwestorów - Śląsk staje się modny.

- Dobre położenie na mapie Europy, świetna infrastruktura, którą można porównać z Zagłębiem Ruhry. No i lokalne władze poważnie traktują inwestorów i starają się im pomagać. To wszystko odróżnia Śląsk od reszty Polski - zachwala Leszek Mikos, szef krakowskiej firmy ZFI Havre, która od ośmiu lat działa na rynku nieruchomości

Havre kupiła niedawno biurowiec na Koszutce, który zamierza poddać gruntownej modernizacji. Imponująco zapowiada się jednak druga z inwestycji krakowskiej firmy, która za 6,5 mln zł kupiła działkę w okolicy ul. Zabrskiej i Mickiewicza. Mikos zdradza, że stanie tu kompleks nowoczesnych budynków mieszkalno-biurowych.

- Ich wysokość będzie wynosiła nawet 100 metrów. To miejsce będzie można nazwać śląskim Manhattanem - mówi Mikos. Havre planuje ogłoszenie międzynarodowego konkursu na ich projekt, a szef firmy podkreśla, że nie postawi tu niczego wbrew woli katowiczan. - Sądzę, że gmach będzie gotowy za trzy lata - dodaje.

Zarówno mieszkania, jak i biura mają mieć wysoki standard. - Klimatyzacja, pełna elektronika i odpowiedni wygląd elewacji. Tylko takie budowanie ma sens - mówi Mikos, który wyliczył, że w biurowcach będzie mogło pracować nawet 17 tys. osób. Jego zdaniem Górny Śląsk i Katowice czeka boom na podobne inwestycje.

Havre to nie jedyna firma spoza Śląska, która chce tu inwestować. Giełdowa spółka Gant chce np. wybudować wieżowiec mieszkalno-biurowy niedaleko Spodka. - Wydajemy coraz więcej pozwoleń na budowę - potwierdza zainteresowanie inwestorów Waldemar Bojarun, rzecznik katowickiego magistratu. Dodaje, że miasto zamierza sprzedać teren zajezdni PKM-u Katowice przy ul. Mickiewicza. Prezydent Piotr Uszok już dawno stwierdził, że tu także powinien stanąć nowoczesny biurowiec.

Poniżej spis inwestycji biurowo-mieszkalnych które wkrótce zostana rozpoczęte w Katowicach:

- inwestycja biurowo-mieszkalna przy ul. Mikołowskiej
- inwestycja biurowa przy ul. Francuskiej
- inwestycja biurowa developera "Skanska"
- inwestycja biurowa przy ul. Chorzowskiej 52 (czyli obok biurowca "Chorzowska 50")
- dwa hotele przy ul. Sokolskiej
- apartamentowce za Spodkiem
- dwa biurowce klasy A kolo SCC wysokosci powyzej 100m
- inwestycji Metropolis na Wełnowcu - 18 pietrowy biurowiec

Wszystkie inwestycje są pewne w 100% tylko kwestią są zgody które inwestorzy muszą uzyskać na budowe.

+Quote Post
Hator
post nie, 04 lut 2007 - 22:29
Post #227

FdZD

Bartek powiedz mi - co sie zmieni w DG w przypadku wariantu
a) DG w aglomeracji
cool.gif DG poza aglomeracji
jak w Katowicach wybuduja te biurowce ??
bo nei rozumiem tych wykazow projektow w odniesieniu do Aglomeracji.

Sam napisales bo - zdaniem inwestorów - Śląsk staje się modny.
a my jeszcze nie mamy aglomeracji... (wiec na co tu potrzebna)

i jeszcze jedno - przedstaw mi argumenty ZA aglomeracją, ale takie ktore jednoczesnie nie moga byc w Zwiazku Miast - bo taki Zwiazek Miast nie ma odpowiednich organow/narzedzi by cechowaly go w/w przez Ciebie + aglomeracji (mam nadz ze nie skomplikowalem).
Prosciej - co ma takiego Aglomeracja ze Zwiazek Miast to przy niej biedny kuzyn z Rumunii (z calym szacunkiem do tego kraju biggrin.gif)
pozd

Ten post edytował Hator nie, 04 lut 2007 - 22:30

--------------------

+Quote Post
:)
post pon, 05 lut 2007 - 14:25
Post #228

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

nie bede sie rozpisywal bo Hator w znaczej czesci wyczerpal i moj punkt widzenia tongue.gif

QUOTE(Bartek @ Feb 4 2007, 05:27 PM) *
Przykladem juz oklepanym moze byc tutaj ocena organizacji FIFA ktora powiedziala ze miasto Chorzow nie ma odpowiednej bazy noclegowej zeby byc miastem ktore bedzie organizowac ME 2012. Co z tego ze pare metrow dalej sa juz Katowice i pare 4 i 5 gwiazdkowcyh hoteli? Jak i tak to sie nie liczy bo brane pod uwage jest miasto, a nie region! Takich przykładów są setki.

ale po tym widac ze propaganda robi swoje. W prasie przez pewien czas w kazdym artukule sie to pojawialo.

A to nie jest zaden argument! Osobne potraktowanie Chorzowa to tylko zla wola tych ktorzy tworzyli ten smieszny i nieobiektywny ranking. Do tego za komunikacje przyznali najnizsza mozliwa ocene, a jest ona najlepsza z calego kraju.

Wymien te setki innych przykladow :)
bo np. inwestorzy nie sa tacy glupi zeby traktowac miasta osobno i robia wczesniej dobre rozeznanie

do tego w kazdym artkule pisano o DTŚ i komunikacji miejskiej a do tego Silesia nie jest potrzebna a w ostatecznosci wystarczy GZM i to jesli sie zlikwiduje KZKGOP.

Co do budzetu Silesii to byla propozycja ze moze byc finansowany z budzetu panstwa. Ale to na pewno nie beda jakies ekstra pieniadze a jakas czesc podatkow zamiast do poszczegolnych miast trafialaby do wspolnego budzetu.

Dla mnie plusem jest natomiast zaistnienie na mapach swiatach i wzrost prestizu - to chyba prawie kazdemu by sie podobalo i nawet Krawcowi wink.gif

a takim zwyklym polskim miastem to nie bedziemy nigdy bo zauwazcie co by sie salo jakbysmy chcieli rozwiazac sprawe nazewnictwa ulic. zawsze trzeba bedzie dopisywac wielka "dzielnice"

PS. Tychy byly znacznie biedniejsze od DG a aktualnie nie wiem Bo stoimy od kilku lat w miescu...
No ale jakosc rzadzenia miastem maja tam zupelnie inna.

Wogole DG byla do niedawna nr 1 w wojewodztwie i nr 2-3 w kraju. I gdzie sie podzialy te pieniadze? Gdzie sie tez podzialy pieniadze z zaleglych podatkow HK? - tak sie cieszono kilka lat temu ze Huta tak zaczela splacac miastu dlugi

--------------------

+Quote Post
Krawiec
post pon, 05 lut 2007 - 15:05
Post #229

UZYTKOWNIK

Ten plus o którym piszesz ":)" można by osiągnąć poprzez aglomerację zagłębiowską, która wchodziła by w skład GZM tudzież Śląsko-Dąbrowskiego Związku Metropolitarnego.

I to by było dla nas najlepsze biorąc pod uwagę wszystkie zalety dużego miasta w kontekście UE, dotychczasowy napływ środków z województwa do Zagłębia, problemy w zarządzaniu, pozyskiwanie i dystrybucję środków, zrównoważony rozwój.

Niestety ku zmartwieniu Będzina, Czeladzi, Sławkowa i Zawiercia, duże miasta Zagłębia zamiast integrować się ze sobą idą w stronę katowickiej centrali (trafne określenie byłego prezydenta Zawiercia, a obecnego starosty zawierciańskiego Macha)

--------------------

+Quote Post
post pon, 05 lut 2007 - 15:43
Post #230

Rybnik też chce być aglomeracją
Przemysław Jedlecki, Józef Krzyk
2007-02-04, ostatnia aktualizacja 2007-02-04 18:26
Rybnik i sąsiadujące z nim miasta z niepokojem patrzą na plany powołania tylko jednej metropolii w województwie śląskim. Chcą, by MSWiA uznało za aglomerację również Rybnickie.

Rybnik to jedno z najprężniej rozwijających się miast województwa śląskiego. Jego władze boją się jednak, że powstanie aglomeracji moze zahamować tu inwestycje

Politycy i samorządowcy planują utworzenie Aglomeracji Śląskiej. Obejmie ona 17 miast między Gliwicami i Jaworznem. Te plany już niepokoją samorządowców z pozostałych części województwa. Boją się, że aglomeracja zdominuje region i mniejsze miasta będą się wolniej rozwijać. Pojawiły się nawet głosy, nawołujące do ponownego utworzenia województwa częstochowskiego i bielskiego.

Inne plany mają samorządowcy z Rybnika. Zaledwie 150-tysięczne miasto nie może się co prawda równać z liczącym dwa miliony mieszkańców obszarem aglomeracji, ale razem z sąsiednimi miastami i gminami żyje tu 650 tys. ludzi.

W porównaniu z sąsiadami z centrum województwa, miasta okręgu rybnickiego radzą sobie całkiem dobrze. W tym roku Rybnik wyda na inwestycje około 340 mln zł, z czego ponad 200 mln pozyskał z Unii Europejskiej.Dzięki temu najdalej za kilkanaście miesięcy ma się zakończyć budowa nowoczesnej kanalizacji. Trwa też przebudowa centrum miasta, w śródmieściu powstają dwa wielkie centra handlowo-rozrywkowe. Tutejsi urzędnicy chcą, by Rybnik zarabiał na usługach - głównie handlu i rekreacji. Atrakcje mają ściągnąć do miasta ludzi z południowego zachodu województwa.

Jednak Adam Fudali, prezydent Rybnika, obawia się, że w konkurencji z Aglomeracją Śląską jego miasto w staraniach o unijne dotacje nie będzie miało łatwej sytuacji. Powód: - Unia ceni wielkich i wielkie projekty - przyznaje Fudali.

Podobnie uważa Marian Janecki, prezydent Jastrzębia Zdroju i szef Związku Gmin i Powiatów Subregionu Zachodniego Województwa Śląskiego.

- Mam nadzieję, że aglomeracja nie będzie traktowana w uprzywilejowany sposób. Zapewnia się nas, że tak nie będzie, ale rzeczywistość może wyglądać zupełnie inaczej - mówi Janecki.

Fudali zaproponował zatem, by tworzona w tej chwili w resorcie ministra Ludwika Dorna ustawa dotyczyła nie tylko obszarów metropolitalnych, ale również aglomeracji rybnickiej. Chodzi o to, by obok takich miast, jak np. Poznań czy Wrocław, miasta subregionu zachodniego (m.in. Rybnik, Wodzisław Śląski, Jastrzębie Zdrój i Żory) zostały również uznane za aglomerację. To postawiłoby je na równi z Aglomeracją Śląską, jeśli chodzi np. o walkę o unijne dotacje.

Jednak wojewoda śląski Tomasz Pietrzykowski jest sceptyczny. - Ustawa najpewniej wymieni najwyżej 12 obszarów metropolitalnych, a miasta okręgu rybnickiego są za małe, by się znaleźć w tym gronie. Może w przyszłości to się zmieni, ale póki co, fakty mówią same za siebie. Najlepiej jeśli Rybnik, Jastrzębie Zdrój, Wodzisław Śląski i Żory utworzą coś na wzór Górnośląskiego Związku Metropolitalnego. To przecież również da im szanse na większy i szybszy rozwój - argumentuje wojewoda.

Wojciech Maroszek, dyrektor biura Związku Gmin i Powiatów Subregionu Zachodniego, nie zgadza się z Pietrzykowskim. - Istniejemy już od czterech lat i jesteśmy przekonani, że ustawa aglomeracyjna pozwoli nam na jeszcze silniejszą integrację. Dlatego chcielibyśmy być nią objęci - mówi.

to z jednej strony glupota - wystarczy spojrzec na mape jak te miasta sa od siebie daleko, to tak jakbysmy chcieli pzrzylaczyc Zawiercie. Dziwnie nazwac cos takiego aglomeracja.
W glowach sie przewraca.

Zwroccie uwage na wyroznione inwestycje - miasto niewiele wieksze od DG...
Moze to tam radni, prezydenci i urzednicy powinni jechac na szkolenia?

--------------------

+Quote Post
Arbas
post wto, 06 lut 2007 - 12:34
Post #231

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 307

Odnoszę wrażenie jakby BARTEK był już na wysokopłatnym etacie w przyszłym molochu.
Nazwę SILESIA już sobie przyswoił, a nawet skutecznie zasugerował innym forumowiczom.
Pan Kutz /dawniej Kuc, a jeszcze dawniej Kutz/ jest szczęśliwy. Tyle lat pracy przynosi wreszcie skutek...

+Quote Post
Bartek
post wto, 06 lut 2007 - 19:24
Post #232

UZYTKOWNIK

QUOTE(Arbas @ Feb 6 2007, 12:34 PM) *
Odnoszę wrażenie jakby BARTEK był już na wysokopłatnym etacie w przyszłym molochu.
Nazwę SILESIA już sobie przyswoił, a nawet skutecznie zasugerował innym forumowiczom.
Pan Kutz /dawniej Kuc, a jeszcze dawniej Kutz/ jest szczęśliwy. Tyle lat pracy przynosi wreszcie skutek...

Jasne! Pociągam również za sznurki wszystkim dobrze znanego "układu" w Polsce!

Arbas ja mam natomiast wrażenie że jesteś tutaj na forum tajnym wysłannikiem Talkowskiego! I co Ty na to?

Mod: Panowie, spokojnie... smile.gif

Ten post edytował pulsatilla1214 wto, 06 lut 2007 - 22:46

+Quote Post
Hator
post wto, 06 lut 2007 - 23:27
Post #233

FdZD

spokojnie spokojnie - forum na tym polega bysmy mogli wymienic poglady na rozne sprawy - wiadomo, ze "ile ludzi tyle roznych pogladow".
szanujmy wypowiedzi innych, a dyskutujmy wylacznie merytorycznie

PS bartek - mialas nam odpisac te +

pozdr

--------------------

+Quote Post
Arbas
post śro, 07 lut 2007 - 11:37
Post #234

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 307

Do BARTEK!
Czaisz jak prawdziwy śledczy, zapewniam Cię jednak, że nie jestem tajnym wysłannikiem, ani też na per Ty z żadnym prezydentem - ani byłym ani obecnym i jak zauważyłeś zawsze używam formy Pan Prezydent.
Jeśli moje poglądy na super-miasto są zbieżne z poglądami Pana Talkowskiego, to mogę się tylko cieszyć, ponieważ mam wrażenie, że jest to osoba o dużej wiedzy na temat naszego regionu.
Zdaję sobie sprawę, że ta wypowiedź narazi mnie na dalsze nieprzyjazne uwagi, ale jakoś to przeżyję. Tak na marginesie - napadasz na mnie już po raz drugi.

+Quote Post
Bartek
post śro, 07 lut 2007 - 20:32
Post #235

UZYTKOWNIK

QUOTE(Arbas @ Feb 7 2007, 11:37 AM) *
Do BARTEK!
Czaisz jak prawdziwy śledczy, zapewniam Cię jednak, że nie jestem tajnym wysłannikiem, ani też na per Ty z żadnym prezydentem - ani byłym ani obecnym i jak zauważyłeś zawsze używam formy Pan Prezydent.
Jeśli moje poglądy na super-miasto są zbieżne z poglądami Pana Talkowskiego, to mogę się tylko cieszyć, ponieważ mam wrażenie, że jest to osoba o dużej wiedzy na temat naszego regionu.
Zdaję sobie sprawę, że ta wypowiedź narazi mnie na dalsze nieprzyjazne uwagi, ale jakoś to przeżyję.

Sam więc widzisz że moje pytanie o twoje powiązanie z Talkowskim sa totalna bzdura, prawda? Wiec tym bardziej bzdurą jest twoje oskarzenie ze mam dobrze platne stanowisko w molochu zwanym potocznie Silesia. Wyluzuj kolego z takimi oskarzeniami bo sobie tego nie zycze. Tym bardziej ze nie znasz mojej osoby i nawet nie wiem ile mam lat, czy pracuje i gdzie pracuje i co studiuje.

QUOTE(Arbas @ Feb 7 2007, 11:37 AM) *
Tak na marginesie - napadasz na mnie już po raz drugi.

To ty pierwszy na mnie napadles poprzez stwierdzenie ze mam etat w molochu...

QUOTE(Hator @ Feb 6 2007, 11:27 PM) *

Po co? Przeciez dla was i tak nie ma oczywistych plusow z faktu powstania aglomeracji. Tak zawsze beda winne katowice, tak samo jak jest winna PO gdy cos sie psuje w rzadie PiS.

Mod: Oj, Panowie, mówiłem spokojnie... smile.gif Niech więc na tym zakończą się wzajemne uszczypliwości i zacznie dyskusja w temacie... smile.gif

Ten post edytował pulsatilla1214 śro, 07 lut 2007 - 22:54

+Quote Post
Hator
post śro, 07 lut 2007 - 23:16
Post #236

FdZD

QUOTE(Bartek @ Feb 7 2007, 08:32 PM) *
QUOTE(Hator @ Feb 6 2007, 11:27 PM) *

Po co? Przeciez dla was i tak nie ma oczywistych plusow z faktu powstania aglomeracji. Tak zawsze beda winne katowice, tak samo jak jest winna PO gdy cos sie psuje w rzadie PiS.

czyzbys nie mial argumentow ? napisz je - chetnie je przedyskutuje - jak bedziesz miec racje to zmienie zdanie.

PS ja czesc swoich argumentow przedstawilem... a Ty nie mozesz?

--------------------

+Quote Post
Hator
post pią, 09 lut 2007 - 14:00
Post #237

FdZD

Supermiasto Śląsk: Nie chcą być na marginesie
dziś
Wojewoda śląski Tomasz Pietrzykowski zaprosił wczoraj do Śląskiego Urzędu Wojewódzkiego prezydentów i burmistrzów 14 największych miast województwa, których gminy mają znaleźć się poza planowanym supermiastem Silesia. Większość z zaproszonych wyraziło obawy, że utworzenie w sercu aglomeracji ponad 2 milionowej metropolii zepchnie ich miasta na margines województwa.

Jeszcze dwa dni temu planowano w Katowicach przełomowe spotkanie najważniejszych tutejszych samorządowców z patronem politycznym budowy supermiasta Silesia, szefem MSWiA - Ludwikiem Dornem. Gdy jednak Dorn niespodziewanie podał się do dymisji, wojewoda postanowił nie tracić czasu i zaprosił na spotkanie prezydentów mniejszych miast województwa.

- Prace nad założeniami ustawy są właściwie w połowie drogi - ujawnił wczoraj Tomasz Pietrzykowski. - W tej chwili wszystko wskazuje na to, że w aglomeracji śląskiej uruchomiony może zostać program pilotażowy nowej ustawy, choć na razie nie wiadomo, od kiedy miałby on obowiązywać.

Wojewoda zdradził także, że supermiasto Silesia może objąć nie siedemnaście, jak wcześniej planowano, ale aż 20 gmin województwa. Nie chciał jednak ujawnić, o jakie gminy chodzi. Pietrzykowski wspomniał też o koncepcji źródeł finansowania nowego podmiotu administracyjnego - w tej chwili wielce prawdopodobne jest, że z tytułu premii za jedność, dodatkowo otrzymają one do budżetów 5 procent wpływów z podatków od osób prywatnych. W skali regionu może to być kwota ponad miliarda złotych.

Zaproszeni wczoraj na spotkanie samorządowcy spoza aglomeracji głośno wyrażali jednak swoje obawy dotyczące budowy supermiasta, bo boją się marginalizacji. - Według najlepszych urbanistów, na tej samej zasadzie może powstać 650-tysięczna aglomeracja rybnicka, złożona z Żor, Wodzisławia, Jastrzębia i Rybnika, bo obszar ten spełnia wszelkie warunki takiego organizmu administracyjnego - mówił Adam Fudali, prezydent Rybnika.

Jacek Krywult, prezydent Bielska Białej, wyrażał natomiast swoje obawy, co do losów Podbeskidzia. Twierdzi, że na restytucję województwa nie ma już szans, a powstanie supermiasta może jego zdaniem spowodować dalszą prownicjonalizację Bielska. - Jeśli zgodzimy się na takie rozwiązanie, to tylko pod warunkiem, że nie stanie się to kosztem zarządzanego przez mnie miasta - zapowiada Krywult.

Zarówno wojewoda Pietrzykowski, jak i obecny na spotkaniu wicemarszałek województwa śląskiego Sławomir Kowalski zapewniali jednak zaproszonych wczoraj gości, że powstanie wielkiego miasta nie jest wymierzone przeciwko komukolwiek, a służyć ma jedynie podniesieniu pozycji całego regionu.

Witold Pustułka - Dziennik Zachodni

--------------------

+Quote Post
kwintosz
post pią, 09 lut 2007 - 14:43
Post #238

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 130
GG: 3030588 status gadu-gadu

Zauważyliście:

Zaproszeni wczoraj na spotkanie samorządowcy spoza aglomeracji głośno wyrażali jednak swoje obawy dotyczące budowy supermiasta, bo boją się marginalizacji. - Według najlepszych urbanistów, na tej samej zasadzie może powstać 650-tysięczna aglomeracja rybnicka, złożona z Żor, Wodzisławia, Jastrzębia i Rybnika, bo obszar ten spełnia wszelkie warunki takiego organizmu administracyjnego - mówił Adam Fudali, prezydent Rybnika.

A jak my rozmawiali o powstaniu odrębnej Aglomeracji Zagłębiowskiej, nikt głośno o tym nie mówił i nie rzucał takich pomysłów. Może też byśmy coś tym ugrali, bo reszta by się z nami zaczęła liczyć i wiedziała że liczymy na profity z udziału w tym związku i jeśli decydujemy się wziąć w tym udział to jest to nasz świadomy wybór. A tak, nawet nie wiadomo czy takie coś miałoby rację bytu, czy nie byłoby dla nas lepszy a w "Supermieście" po tym co się działo w naszym województwie i jakie decyzje podejmował Urząd Marszałkowski, będziemy pewnie tylko na doczepkę.

Jak widać takie strachy mogą trochę resztę obudzić..

Wojewoda zdradził także, że supermiasto Silesia może objąć nie siedemnaście, jak wcześniej planowano, ale aż 20 gmin województwa. Nie chciał jednak ujawnić, o jakie gminy chodzi.

i co każdy teraz zacznie narzekać i wezmą wszystkich?? paranoja..

--------------------
"(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted

When you love a woman you tell her that she's the one (..)"

+Quote Post
post pią, 09 lut 2007 - 16:25
Post #239

Według najlepszych urbanistów, na tej samej zasadzie może powstać 650-tysięczna aglomeracja rybnicka, złożona z Żor, Wodzisławia, Jastrzębia i Rybnika, bo obszar ten spełnia wszelkie warunki takiego organizmu administracyjnego - mówił Adam Fudali, prezydent Rybnika.

blink.gif
laugh.gif laugh.gif laugh.gif

--------------------

+Quote Post
Krawiec
post sob, 10 lut 2007 - 15:40
Post #240

UZYTKOWNIK

@Kwintosz

Dokładnie tak, nasza pozycja w GZM byłaby w tym momencie inna.

I nazwa i sposób podziału środków i zarządzanie zapewne byłyby z nami konsultowane.

Cały czas wojewoda i marszałek optują za pójściem dalej w stronę jednego miasta Silesia/Katowice. Na pomysł aglomeracji Zagłębie nie jest jeszcze za późno. Związek Metropolitarny to jedno, aglomeracja to coś innego.

Nasi samorządowcy raczej nie zgadzają się na jedno miasto Silesia/Katowice.

--------------------

+Quote Post

54 Stron V  « < 10 11 12 13 14 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 02:25
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza