![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 105 Dołączył: nie, 24 gru 06 Skąd: golonog Nr użytkownika: 382 ![]() |
no superjednostka to niezła jajecznica
widać ją z 5 kilometrów . ![]() Uploaded with ImageShack.us . Pogoria IV ![]() Uploaded with ImageShack.us Ten post edytował Dzygit wto, 08 lis 2011 - 15:26 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Fotki super. Im więcej tym lepiej.
Dzygit - nikt inny nie mógłby nam dostarczyć takich fotografii ![]() ps. Targowisko rzeczywiście jak w jakimś Bangladeszu ![]() -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 105 Dołączył: nie, 24 gru 06 Skąd: golonog Nr użytkownika: 382 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
jak tak spojrzę w dysk .. to sporo mam takich zdjęć
moze kiedys się zrobię małą wystawe dąbrowa z powietrza .. kto to wie ![]() Uploaded with ImageShack.us ![]() Uploaded with ImageShack.us ![]() Uploaded with ImageShack.us ![]() Uploaded with ImageShack.us ![]() Uploaded with ImageShack.us ![]() Uploaded with ImageShack.us Pustynia Błędowska .. ![]() Uploaded with ImageShack.us |
|
|
![]()
|
|
Zastanawialiście się kiedyś ile jest warte życie jednostki ….. ?
w świecie widzianym z powietrza jesteśmy zbiorem małych kropek. miasta są jak szuflandia .. i na koniec każdy kończy w swoje szufladce . . ![]() Uploaded with ImageShack.us |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 416 Dołączył: śro, 08 kwi 09 Skąd: Mickiewicza Nr użytkownika: 3,277 Płeć: Mężczyzna GG: 9877186 ![]() |
Parę zdjęć Dąbrowy nocą.
11.11.11 Ognisko z pieśniami patriotycznymi, kościół i pokazy laserów. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
Obiecane dawno temu zdjęcia z obrony pomnika.
![]() ![]() ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
olo - pamiętasz, który to był rok?
Czy mogę wykorzystać fotografie na www.dawnadabrowa.pl ? Dopiero teraz zauważyłem twój 'znak wodny'. Szczególnie dobrze wpisał się w pierwszej fotce ![]() Ten post edytował Slyzaba czw, 08 gru 2011 - 21:14 -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 126 Dołączył: czw, 11 wrz 08 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 1,450 Płeć: Kobieta GG: 4130159 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Mnie tak coś majaczy w mrokach pamięci (nie mieszkałem wtedy w Dąbrowie, jedynie okazjonalnie bywałem), że pomnik był pomalowany bardziej niż na zdjęciach Ola - postaci miały domalowane glany, karabin chyba tez był pomalowany... Dobrze pamiętam czy mi się jakaś konfabulacja włączyła?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Tak był pomalowany inaczej, nawet chyba z 3 razy przemalowywany. Obrona była ok 1990. Co ciekawe na 1 zdjęciu pomniksie zachował do dzis m natomiast kamienica i kominy w tle juz nie.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 418 Dołączył: wto, 24 cze 08 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 1,349 Płeć: Mężczyzna GG: 1309044 ![]() |
Mnie tak coś majaczy w mrokach pamięci (nie mieszkałem wtedy w Dąbrowie, jedynie okazjonalnie bywałem), że pomnik był pomalowany bardziej niż na zdjęciach Ola - postaci miały domalowane glany, karabin chyba tez był pomalowany... Dobrze pamiętam czy mi się jakaś konfabulacja włączyła? dobrze ![]() http://www.dawnadabrowa.pl/pocztowka/jimmi...bainowi_43.html |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
O ile mnie pamięć nie myli to był początek letniej pory 1990 roku. Miałem do pracy na drugą zmianę, a od rana w mediach mówiono o próbie wysadzenia pomnika w DG. Zabrałem, więc swojego zenita i pojechałem wcześniej do centrum. Trafiłem tam kilka godzin po pierwszej próbie odpalenia ładunków. Na ostatnim zdjęciu widać jedną z dziur powstałą po detonacji. ładunki wybuchowe podłożono cichaczem, nikt, na dobrą sprawę, nie wiedział po co kręcą się jacyś ludzie wokół pomnika. Dopiero po wybuchu zrobiło się głośno. Zaczęli zbierać się ludzie, mnóstwo młodzieży. Ktoś rzucił puszką czerwonej farby, ktoś namalował pierwszy napis "Jimi Hendrixowi". Po pierwszej nieudanej próbie wysadzenia przyszła ekipa, aby podłożyć kolejne ładunki. Tym razem ludzie byłi przygotowani i nie pozwolili podejść ani bombiarzom, ani policji. Na szczęście nie było wówczas straszy miejskiej. Czas, w którym wysadzano pomnik był, w ogóle, czasem niezwykłym. Wśród nowych radnych miejskich znaleźli się ludzie, dla których pojawiła się szansa wypłynięcia na fali odkomunizowania Dąbrowy Górniczej. Bez względu na wszystko chcieli, aby miasto pozbyło się piętna "czerwonej Dąbrowy". Czekałem, aż zaczną przemalowywać autobusy i tramwaje. Pomnik ocalał i nie miejsce teraz dywagować, czy powinien czy nie. Najważniejsze, że mieszkańcy miasta, już u zarania demokracji, potwierdzili swoją postawą, że nic o nas, bez nas.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Moim zdaniem wielu ludzi, zwłaszcza młodych przyłączyło się do obrony pomnika z powodów że tak powiem 'rozrywkowych'. Fajnie jest bowiem poprotestować, pokrzyczeć, sprzeciwić się władzy, rządzącym. Podobnie było na uczelniach za komuny, 3 osoby protestowały z powodów politycznych a reszta żeby nie było zajęć ;-) Nie doszukiwałbym się tu jakiejś głębszej świadomości politycznej w stylu nic o nas, bez nas ;-)
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 416 Dołączył: śro, 08 kwi 09 Skąd: Mickiewicza Nr użytkownika: 3,277 Płeć: Mężczyzna GG: 9877186 ![]() |
Moim zdaniem wielu ludzi, zwłaszcza młodych przyłączyło się do obrony pomnika z powodów że tak powiem 'rozrywkowych'. Fajnie jest bowiem poprotestować, pokrzyczeć, sprzeciwić się władzy, rządzącym. Podobnie było na uczelniach za komuny, 3 osoby protestowały z powodów politycznych a reszta żeby nie było zajęć ;-) Nie doszukiwałbym się tu jakiejś głębszej świadomości politycznej w stylu nic o nas, bez nas ;-) Ta reszta teraz chwali sie jak to kiedyś walczyła z komuną. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 126 Dołączył: czw, 11 wrz 08 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 1,450 Płeć: Kobieta GG: 4130159 ![]() |
Mnie tak coś majaczy w mrokach pamięci (nie mieszkałem wtedy w Dąbrowie, jedynie okazjonalnie bywałem), że pomnik był pomalowany bardziej niż na zdjęciach Ola - postaci miały domalowane glany, karabin chyba tez był pomalowany... Dobrze pamiętam czy mi się jakaś konfabulacja włączyła? na FMDG foto pomnika a tu full color: dawnadabrowa Ten post edytował bea1120 pon, 12 gru 2011 - 12:11 |
|
|
![]()
|
|
Mnie tak coś majaczy w mrokach pamięci (nie mieszkałem wtedy w Dąbrowie, jedynie okazjonalnie bywałem), że pomnik był pomalowany bardziej niż na zdjęciach Ola - postaci miały domalowane glany, karabin chyba tez był pomalowany... Dobrze pamiętam czy mi się jakaś konfabulacja włączyła? na FMDG foto pomnika a tu full color: dawnadabrowa Jeśli ktoś nie doczytał, powtórzę. Zdjęcie zostało zrobiono w dniu detonacji ładunków. Pomnik na kolorowo, "pocztówkowo" pomalowano trochę później. Re:Kamil. Negujących każde inne działanie, na które nie było nas samych stać, z powódów różnych, jest w tym dziwnym kraju wielu. To, że jesteś wśród nich, jakoś mnie nie dziwi. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Wielu jest też ludzi w naszym kraju, którzy uważają, że kogoś nie było na coś stać (bo zabrakło odwagi, chęci?) nie biorąc pod uwagę, że mogli mieć po prostu inne zdanie ;-) A branie udziału w czymś z czym się nie zgadzamy jest owczym pędem i jest po prostu głupie.
Tak, nie brałem udziału w tym wydarzeniu ze względu na wiek ![]() |
|
|
![]()
|
|
Wielu jest też ludzi w naszym kraju, którzy uważają, że kogoś nie było na coś stać (bo zabrakło odwagi, chęci?) nie biorąc pod uwagę, że mogli mieć po prostu inne zdanie ;-) A branie udziału w czymś z czym się nie zgadzamy jest owczym pędem i jest po prostu głupie. Tak, nie brałem udziału w tym wydarzeniu ze względu na wiek ![]() No tak, i dlatego wiesz lepiej jak było. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Mam rodziców, starszych kolegów więc mam prawo wiedzieć tyle co Ty. Nie uważam też, że wiem lepiej. Po prostu napisałem, że uważam, że motywacje ludzi były troszkę inne MOIM ZDANIEM. No ale Ty musiałeś naskoczyć, że oceniam negatywnie bo nie miałem odwagi wziąć udziału. Nie wiem po co te wycieczki ad personam.
Mimo to pozdrawiam i życzę więcej otwartości na przeciwne poglądy ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:32 |