![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 962 Dołączył: śro, 31 sty 07 Skąd: D.G. Mydlice Północ Nr użytkownika: 432 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Kurde, to da się tam żeby nie ucikł?
![]() Coś chudy ten szerszeń ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 180 Dołączył: pon, 04 lut 08 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 1,095 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Kurde, to da się tam żeby nie ucikł? ![]() Coś chudy ten szerszeń ![]() Chudy (ale wielkość i tak budziła respekt) i jakieś dziwne miał zachowanie (tak jakby otępiony), cały czas dziwnie pulsował mu odwłok, a po dotchnięciu patykiem (palcem nie chciałem ryzykować) nie było żadnej reakcji z jego strony. Ostatecznie zakończył żywot pod podeszwą buta. |
|
|
![]()
|
|
![]() ...nocny wysławiacz firmamentu ... ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 92 Dołączył: sob, 02 cze 07 Skąd: DG/Cieszyn Nr użytkownika: 721 Płeć: Kobieta ![]() |
oj, nic ci nie zrobił a ty go tak potraktowałeś.... nie ładnie... ;(...
a tu daje mój pierwszy tego typu filmik nakręcony w całości w DG... http://www.spryciarze.pl/jak-wykonac-zabawke-dla-kota |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,266 Dołączył: pon, 03 lis 03 Nr użytkownika: 32 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Co do szerszeni to nie dawno często mi do mieszkania wpadały. Wielkie jak cholera! Też kończyły pod butem
![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
KacperskiDGG:
CYTAT Na brzózkach w Gołonogu udało mi sie sfotografować takiego szerszenia: CYTAT cały czas dziwnie pulsował mu odwłok(...) Ostatecznie zakończył żywot pod podeszwą buta. Na zdjęciach widoczna jest samiczka żaługi żółtoskrzydłej (Tremex fuscicornis), gatunku owada z rodziny trzpiennikowatych. Groźnie wyglądający twór na końcu odwłoka to w rzeczywistości pokładełko, czyli narząd służący do składania jajeczek. Jajeczka są składane w martwym drewnie drzew chorych, osłabionych lub ściętych - ten gatunek trzpiennika żywi się drewnem brzozy (widoczna na zdjęciach), buka i topoli. Długość pokładełka zależy od grubości kory żywiciela, u niektórych trzpienników pokładełko jest tak długie jak ciało samicy. Co ciekawe, razem z jajeczkiem samica wkłuwa do drewna zarodniki grzyba - grzyb następnie przerasta drewno w otoczeniu jaja rozkładając je, wylęgająca się larwa zjada właśnie przerośnięte juz strzępkami grzyba drewno. Tym samym grzyb zasiedla nowe miejsca, a owad odnosi korzyść w postaci łatwiejszego do strawienia i bardziej pożywnego pokarmu ![]() ![]() Trzpienniki żerujące na liściastych nie powodują zauważalnych szkód, trochę inaczej przedstawia się sprawa z żerującymi na iglastych, jeśli wywózka drewna z lasu się opóźnia. Potem może się zdarzyć, że wydostające się na zewnątrz owady przegryzają... dywan albo linoleum, jeśli z takiego drewna zrobiono parkiet ![]() Jeśli może nas dziwić, że ten sprytny owad potrafi przewiercić się tak niepozornie wygladającym pokładełkiem przez korę, to wyobraźmy sobie, ze prześladowcy trzpienników - owady z rodziny gąsieniczników, takie jak np. zgłębiec trzpiennikowiec - potrafią zlokalizować larwę trzpiennika żerującą sobie w chodniku ukrytym w drewnie, a następnie, bardzo długim i cienkim pokładełkiem, z chirurgiczną precyzją przebić się do niej, aby złożyć jajeczko idealnie w ciele gąsienicy. Z jajeczka wylęga się larwa, która zjada powoli larwę trzpiennika tak, by nie uśmiercić jej (i siebie) zbyt szybko. Dopiero gdy dojrzewa do przepoczwarzenia całkowicie zjada swojego gospodarza. Co do wspomnianego pulsowania odwłoka - owady też oddychają, nie tylko ludzie ![]() ![]() ![]() W przypadku trzpiennika spotkanego przez KacperskiegoDGG mimikra przyniosła odwrotny skutek, choć to osiagnięcie ewolucyjne sprawdza się od milionów lat... ![]() Zresztą... gdyby nawet był to szerszeń - jaki jest sens zabijania w naturalnym środowisku..? Szerszenie też mają swoją rolę do spełnienia - są drapieżnikami, jak wszystkie osy. Tak jak wilki w lesie, czy szczupaki w jeziorze, odgrywają w ekosystemie bardzo ważną rolę. Polują na owady, w tym na tak znienawidzone przez nas komary, meszki, na szkodniki upraw, uniemożliwiając im nadmierne rozmnożenie. To prawda, że pobierają także słodki pokarm - wtedy gdy rosną w gnieździe młode królowe. I wtedy wchodzą najczęściej w konflikt z człowiekiem, gdyż my tez lubimy słodkie... Tyle tylko, że ani osy, ani pszczoły, ani szerszenie, nie zostały zaprogramowane na atakowanie czlowieka. Agresywne stają się wtedy, gdy są bezpośrednio zagrożone - szczególnie niepokojone przy gnieździe. Ale także przypadkowo przyciśnięte do szklanki, czy dotknięte, gdy sięgamy po jabłko nie widząc ich... ![]() Trzeba uważać i to wszystko, "profilaktyczne" zabijanie wszystkiego, co choć trochę je przypomina, to jakiś kompletny nonsens... Dokładnie taki sam, jak tępienie żmij, a "przy okazji": zaskrońców, padalców i ciekawe czego jeszcze na zasadzie wydumanego zagrożenia. W Europie Zachodniej, wyniszczonej insektycydami, obecnie nakładem sporych środków próbuje się odtworzyć ekosystemy. Niemcy najpierw tępili szerszenie, zobaczyli jakie to powoduje skutki, a teraz sami je wprowadzają do środowiska. Cóż, my jak zwykle do tyłu, na błędach innych uczyć się nie chcemy. A na koniec tego przydługiego postu chcę podziękować Anecie z forum "Przyroda" za pomoc w dokładnej identyfikacji owada ze zdjęć ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 180 Dołączył: pon, 04 lut 08 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 1,095 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Dzięki za pouczającą lekcję. Nie potrzebnie ją zabiłem
![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 962 Dołączył: śro, 31 sty 07 Skąd: D.G. Mydlice Północ Nr użytkownika: 432 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ha! A jednak dobrze czułem, że toto za chude stanowczo na szerszenia!
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Jak się robi takąfotę z bliska w oczy?
![]() Ale i tak mały coś ten szerszeń - chyba, że to z takiej perspektywy ;-) |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 160 Dołączył: śro, 26 gru 07 Nr użytkownika: 993 Płeć: Mężczyzna GG: 4723472 ![]() |
Dobry aparat i zoom optyczny
![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 2,625 Dołączył: śro, 13 lip 05 Skąd: Mydlice Południe Nr użytkownika: 152 Płeć: Mężczyzna GG: 7413760 ![]() |
To co kolega wyżej napisał, ale co najważniejsze... dobre opcje makra. Takie zdjęcia robimy tylko ustawiając makro ;d. Wtedy fajnie takie małe żyjątka wychodzą
![]() -------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Super, ja bym pomyślał że nie chodziło o kwestie techniczne tylko jak podejść do czegoś takiego i cyknąć mu fotkę hehe.. Ale może jestem przewrażliwiony
![]() -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 2,625 Dołączył: śro, 13 lip 05 Skąd: Mydlice Południe Nr użytkownika: 152 Płeć: Mężczyzna GG: 7413760 ![]() |
Szczerze mówiąc ja z takimi małymi żyjątkami mam problem. Bo niekiedy trzeba podejść odpowiednio blisko (szczególnie jak robimy zdjęcia makro to na jakieś 20-30cm nawet) dlatego głównie robię takie fotki kwiatom
![]() ![]() Może jak więcej fotosów z miasta porobię to wrzucę ![]() -------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,266 Dołączył: pon, 03 lis 03 Nr użytkownika: 32 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Apropo zdjęć makro to taka sobie Dąbrowska mucha ;-)
![]() Ten post edytował Bartek śro, 17 wrz 2008 - 12:58 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 605 Dołączył: śro, 14 kwi 04 Nr użytkownika: 75 Płeć: Mężczyzna ![]() |
No do takich zdjęć, to przede wszystkim trzeba mieć cierpliwość! Fajnie też wiedzieć co się fotografuje i coś o tym poczytać tak by poznać zwyczaje kiedy owad jest najbardziej chętny do pozowania, albo należy zapytać pulsatilla1214
![]() ![]() ![]() W sumie to jest sporo sposobów ![]() |
|
|
![]()
|
|
Dokładnie
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
CYTAT Jak się robi taką fotę z bliska w oczy? ..zbliżając sie obiektywem - na jakieś 4 cm (po szkle też chodził ![]() ![]() CYTAT Dobry aparat i zoom optyczny CYTAT To co kolega wyżej napisał, ale co najważniejsze... dobre opcje makra. Takie zdjęcia robimy tylko ustawiając makro ;d sprzęt made in USSR dziękuje za uznanie ![]() ![]() CYTAT założyć obiektyw "tyłem na przód" jeżeli tylko ma wymienne obiektywy ...założone tak, jak wspomniał picaro ![]() CYTAT Super, ja bym pomyślał że nie chodziło o kwestie techniczne tylko jak podejść do czegoś takiego i cyknąć mu fotkę hehe.. Szerszenie, co widać po drugim zdjęciu, były akurat zajęte ogryzaniem kory. Natomiast zbytnio zbliżać się obiektywem do strażniczki pilnującej otworu gniazda po prostu nie radzę... ![]() świetna ta mucha, Bartek ![]() ... mniejsze makro wychodzą natomiast już przy standardowym heliosie 58 mm w zenku (minimalne ostrzenie z 0,5 metra): ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 540 Dołączył: wto, 03 kwi 07 Skąd: Toruń/DG Nr użytkownika: 652 Płeć: Kobieta GG: 2636495 ![]() |
ja niestety muchy nie widzę :/ a szkoda
co do motyla... ładny tylko ziarno wyszło. To niestety często się zdarza... Ale! odrobina photoshop-a i będzie dobrze ![]() -------------------- Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże! www.zaglebiedabrowskie.pl |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
No to ja się pochwalę:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() I dodam, że żadnego makro nie zastąpi cierpliwość i dobre światło. No i odrobina szczęścia pozdrawiam olo -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 23:22 |