IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V  < 1 2  
Reply to this topicStart new topic
> Rejestrator samochodowy, Używa ktoś?
kolek
post wto, 21 sty 2014 - 15:26
Post #21

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 1,294

Witam, ja posiadam Prestigio RoadRunner 505, mam ją ponad pół roku (kupowałem jako nowość-model) i szczerze ani razu jej nie schowałem. Co do nagranych sytuacji, to miałem kilka w tym jedno wymuszenie (doszło do kolizji) przez pana, który się upierał, że ja mu wyjechałem. Akurat byłem w pobliżu domu i ktoś z rodziny był w stanie dostarczyć mi netbooka. Zgrałem nagranie na komputer i przy drogówce odtworzyłem nagranie. Nie było dyskusji czyja była wina wink.gif

Co do jakości nagrań, jest bardzo dobra, w nocy już dużo gorzej.
Cena 300zł
Go to the top of the page

+Quote Post
ryb
post czw, 23 sty 2014 - 10:35
Post #22

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 3,980

Ja również polecam telefon z systemem Android jako kamerka samochodowa.

Mam jeden z gorszych (tańszych) telefonów na rynku jeśli chodzi o jakość wideo, jednak porównując do typowych kamerek za 150-200zł jakość praktycznie się nie różni.

Więc po co przepłacać?

Kupiłem uchwyt na telefon za 15zł. Tu mała rada - nie kupujcie tego wysyłkowo, jednak lepiej dopłacić te 10-20zł i mieć pewność, że telefon będzie dobrze leżeć. Ja musiałem zrobić hybrydę uchwytu od nawigacji (ramię) z najtańszym chińskim badziewiem sprzedawanym jako uchwyt na telefon.
Udało się jednak i na dziurach nie ma już takich turbulencji na obrazie.

Do tego polecam oprogramowanie na Androida - AutoGuard Dash Cam BlackBox coś tam biggrin.gif
Jest darmowa wersja, lecz nieco okrojona - wystarczy aby potestować.
Pełna wersja kosztuje ~10zł i pozwala na nagrywanie w tle, rejestracje prędkości a nawet ulic przez które jechaliśmy.

Prędkość i współrzędne są w osobnym pliku jako napisy do filmu, więc nie ma problemu gdyby trzeba było pokazać filmik a jechalibyśmy te 10km/h więcej tongue.gif wystarczy nie ładować napisów do filmiku

Większość z Was ma pewnie lepsze telefony więc na Waszym miejscu nawet bym się nie zastanawiał jeśli w grę wchodzi ~300zł w kieszeni smile2.gif.

Tu można zobaczyć przykładowy filmik z mojego lichego telefonu:
http://videobam.com/KgqvI

Kompresja serwisu też zrobiła swoje. No i co ma być widać to widać, zwłaszcza że kosztowało to 25zł.

//edit: po obejrzeniu tego filmiku musze sprostowac - kompresja serwisu wszystko rozmazala, jest sporo lepiej ogladajac filmik na pc lub telefonie

Ten post edytował ryb czw, 23 sty 2014 - 10:47

--------------------

+Quote Post
vacu
post sob, 01 lut 2014 - 19:41
Post #23

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

Akurat mam pod ręką więc jak kogoś interesuje to nagrania z Nexusa 4 na uchwycie Nokia CR-123 (tylko filmy są w jakości 1080p a YT jej nie udostępnia z jakiegoś powodu :/ więc w rzeczywistości jest znacznie lepiej, wrzucam raczej poglądowo):

- dzień: http://youtu.be/MmmX_DlU21w
- noc: http://youtu.be/7WqjNJAY_Mw

PS. To trzeszczenie to buty ślizgające się na pedałach tongue.gif Brzmi jakbym wrzucał biegi w Kamazie tongue.gif

Ten post edytował vacu sob, 01 lut 2014 - 19:43

+Quote Post
xMarcinx
post nie, 02 lut 2014 - 20:47
Post #24

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 2,576

Vacu dzięki za filmiki. Faktycznie jakość jest ok, choc raczej tylko jako dowód kogo wina, bo trudno dojrzeć numery rejestracyjne przejeżdżających obok samochodów. Wtedy lepiej spisuje się coś z bardziej rozbudowaną optyką, albo ala pureview.

+Quote Post
vacu
post nie, 02 lut 2014 - 21:07
Post #25

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT(xMarcinx @ nie, 02 lut 2014 - 21:47) *
Vacu dzięki za filmiki. Faktycznie jakość jest ok, choc raczej tylko jako dowód kogo wina, bo trudno dojrzeć numery rejestracyjne przejeżdżających obok samochodów. Wtedy lepiej spisuje się coś z bardziej rozbudowaną optyką, albo ala pureview.

W oryginalnej jakości (przed kompresją YT) numery da się odczytać bez problemu o ile ktoś nie smiga za szybko... oczywiście w dzień, w nocy nie ma się co spodziewać cudów.
Ja ogólnie jestem zadowolony, solidny telefon, nawigacja z rozsądnym ekranem (4.7'') i rejestrator przyzwoitej jakości za nieco ponad 1k PLN to myślę, że ciężko byłoby się zmieścić kupując osobno. Do tego w jednym urządzeniu więc nie plączą mi się kable i nie mam dylematu zabrać-nie zabrać. Do tego polecam tag NFC za jakieś 1.5 PLN i wszystko się włącza/wyłącza poprzez przyłożenie do nalepki smile2.gif

[Edytka]
Aczkolwiek jest jeden minus i to myślę nie do przeskoczenia dla tanich rejestratorów także, może GoPro by dała radę ale to już większy wydatek. Miałem taką sytuację, że koleżka mi zajechał drogę, nagrywanie włączone a nic nie było widać na nagraniu, po prostu dojechał z takiego kąta, że kamera nie złapała. Mnie udało się odbić w ostatnim momencie ale w razie W nie miałbym dowodu a sprawa mogłaby być dyskusyjna (może jedynie miałbym dowód, że to ja jechałem swoim pasem więc nie zajechałem) :/ Wypadałoby mieć kamerę z każdej strony.

Ten post edytował vacu nie, 02 lut 2014 - 21:10

+Quote Post
vitold
post czw, 13 mar 2014 - 21:19
Post #26

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 5,353

Ja używam czasami swojego rejestratora - Prestigio RoadRunner 310, kupiłem go jakoś w grudniu za 150zł w sklepie internetowym. Jakoś dobra w dzień, w nocy już gorzej. Kupiłem go na zasadzie, że jakby coś się stało, ktoś wybiegł mi na drogę, zajechał itd to żebym miał dowód na swoją niewinność, do dnia dzisiejszego na szczęście "się nie przydał". Z jakości jestem zadowolony, w większości wypadków (zależy pewnie od szybkości, pogody itd) da się odczytać numery rejestracyjne. Jest fajny w obsłudze itd. W nocy trochę jakoś słaba ale nie spodziewałem się żadnych cudów za tą cenę.

--------------------
Szybko | Tanio | Bezpiecznie - Przeprowadzki Poznań. Zapraszamy!

+Quote Post

2 Stron V  < 1 2
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 18:50
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza