Ja również polecam telefon z systemem Android jako kamerka samochodowa.
Mam jeden z gorszych (tańszych) telefonów na rynku jeśli chodzi o jakość wideo, jednak porównując do typowych kamerek za 150-200zł jakość praktycznie się nie różni.
Więc po co przepłacać?
Kupiłem uchwyt na telefon za 15zł. Tu mała rada - nie kupujcie tego wysyłkowo, jednak lepiej dopłacić te 10-20zł i mieć pewność, że telefon będzie dobrze leżeć. Ja musiałem zrobić hybrydę uchwytu od nawigacji (ramię) z najtańszym chińskim badziewiem sprzedawanym jako uchwyt na telefon.
Udało się jednak i na dziurach nie ma już takich turbulencji na obrazie.
Do tego polecam oprogramowanie na Androida - AutoGuard Dash Cam BlackBox coś tam

Jest darmowa wersja, lecz nieco okrojona - wystarczy aby potestować.
Pełna wersja kosztuje ~10zł i pozwala na nagrywanie w tle, rejestracje prędkości a nawet ulic przez które jechaliśmy.
Prędkość i współrzędne są w osobnym pliku jako napisy do filmu, więc nie ma problemu gdyby trzeba było pokazać filmik a jechalibyśmy te 10km/h więcej

wystarczy nie ładować napisów do filmiku
Większość z Was ma pewnie lepsze telefony więc na Waszym miejscu nawet bym się nie zastanawiał jeśli w grę wchodzi ~300zł w kieszeni

.
Tu można zobaczyć przykładowy filmik z mojego lichego telefonu:http://videobam.com/KgqvIKompresja serwisu też zrobiła swoje. No i co ma być widać to widać, zwłaszcza że kosztowało to 25zł.
//edit: po obejrzeniu tego filmiku musze sprostowac - kompresja serwisu wszystko rozmazala, jest sporo lepiej ogladajac filmik na pc lub telefonie