IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Naprawy blacharskie i lakiernicze..., gdzie warto? a gdzie nie?
Pawel88
post nie, 12 maj 2013 - 16:54
Post #1

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 5,106

Witam. Znalazło mi się trochę napraw blacharskich w samochodzie... iii teraz gdzie warto pojechać w okolicy?? od 2 dni czytam iii w sumie nie wiem... jak jeden doradza to trzech innych odradza... jak to jest z Wami gdzie jeździcie ?
Go to the top of the page

+Quote Post
Pawel88
post wto, 28 maj 2013 - 14:09
Post #2

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 5,106

Co 170 osob zoabczyło i nikt nie odp? Macie same nowe samochody czy jak ?

+Quote Post
ulabrzyduladg88
post wto, 28 maj 2013 - 15:10
Post #3

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 5,151
GG: 1603361 status gadu-gadu

Polecam bez ryzyka p. Godniak na Komuny Paryskiej w Sosnowcu , nr telefonu: 602519467.

lub

Marek i Krzysztof Misiak na Szymanowskiego w Sosnowcu, nr telefonu: 501229976.

Ten post edytował ulabrzyduladg88 wto, 28 maj 2013 - 15:11

--------------------

+Quote Post
vacu
post wto, 28 maj 2013 - 18:35
Post #4

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT(Pawel88 @ wto, 28 maj 2013 - 14:09) *
Co 170 osob zoabczyło i nikt nie odp? Macie same nowe samochody czy jak ?

Kto miał napisać wypowiedział się w starym temacie wink.gif

Ja robiłem dwie naprawy lakiernicze, jedną w Dromarze (zadowolony w 100%, tanio, ładnie i szybko ale to drobiazg był), drugą u Szatana, też efekt bardzo ładny choć strasznie drogo (ale robiłem z AC, może to dlatego, w takim przypadku cena nie ma dla mnie znaczenia, być może normalnie jest taniej).

+Quote Post
gregol
post czw, 30 maj 2013 - 09:39
Post #5

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,349
GG: 1309044 status gadu-gadu

Ja robiłem tutaj. Naciąganie, klepanie, malowanie, wymiana elementu. Do blacharki nie mam zarzutów, wszystko ok. Cena raczej nie wygórowane.

Były drobne szczegóły, ale nie związane z blacharką a ze złożeniem auta potem w całość. Ja auta nie obejrzałem dobrze odbierając i musiałem sam poprawić. Ale sądzę, że wystarczyłoby się upomnieć.

http://goo.gl/maps/pe2Hy

+Quote Post
gregol
post czw, 30 sty 2014 - 10:08
Post #6

UZYTKOWNIK

CYTAT(gregol @ czw, 30 maj 2013 - 10:39) *
Ja robiłem tutaj. Naciąganie, klepanie, malowanie, wymiana elementu. Do blacharki nie mam zarzutów, wszystko ok. Cena raczej nie wygórowane.

Były drobne szczegóły, ale nie związane z blacharką a ze złożeniem auta potem w całość. Ja auta nie obejrzałem dobrze odbierając i musiałem sam poprawić. Ale sądzę, że wystarczyłoby się upomnieć.

No i konieczny dopisek. Po blisko 1,5 roku od malowania, elementy zaczynają łapać korozję a lakier idealnie nie wygląda. Tragedii nie ma, ale aby było dobrze to nie powiem.

+Quote Post
Astonmart
post wto, 18 lut 2014 - 17:27
Post #7

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 4,696

CYTAT(gregol @ czw, 30 sty 2014 - 11:08) *

No i konieczny dopisek. Po blisko 1,5 roku od malowania, elementy zaczynają łapać korozję a lakier idealnie nie wygląda. Tragedii nie ma, ale aby było dobrze to nie powiem.

1,5 roku? biggrin.gif Ja wszędzie słyszę gwarancje na lakier 0,5 roku na starym elemencie,a na nowym i to w zależności czy oryginał czy zamiennik ok 1 rok.Widać nie ma warsztatu,który by Ci dogodził....

+Quote Post
Leszek
post wto, 18 lut 2014 - 19:35
Post #8

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

Bez przesady - po dobrym lakierowaniu i po ponad trzech latach nie widziałem śladu. Jakby lakier miał wytrzymać pół roku to można sobie kupić puszkę lakieru w sprayu i samemu pomalować laugh.gif

--------------------

+Quote Post
xMarcinx
post wto, 18 lut 2014 - 20:37
Post #9

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 2,576

Ustawowo to jest 2 lat. Jak Leszek napisał jak coś ma wytrzymać pół roku to lepiej samemu papierem wyrównać i potem sprej z ASO.

+Quote Post
gregol
post śro, 19 lut 2014 - 09:57
Post #10

UZYTKOWNIK

CYTAT(Astonmart @ wto, 18 lut 2014 - 17:27) *

1,5 roku? biggrin.gif Ja wszędzie słyszę gwarancje na lakier 0,5 roku na starym elemencie,a na nowym i to w zależności czy oryginał czy zamiennik ok 1 rok.Widać nie ma warsztatu,który by Ci dogodził....

A w ogóle to mam srebrnego peżota i takie to tak mają, że tylko 1,5 miesiąca.. ja yhymm. A tak naprawdę to do pierwszego deszczu bo takie mamy zanieczyszczone powietrze.

Ten post edytował gregol śro, 19 lut 2014 - 09:58

+Quote Post
Astonmart
post śro, 19 lut 2014 - 10:06
Post #11

UZYTKOWNIK

[quote name='Leszek' date='wto, 18 lut 2014 - 21:35' post='81063']
Bez przesady - po dobrym lakierowaniu i po ponad trzech latach nie widziałem śladu. Jakby lakier miał wytrzymać pół roku to można sobie kupić puszkę lakieru w sprayu i samemu pomalować laugh.gif
[/quote
Leszku jesteś stomatologiem o ile się nie myle, to uzupełnij zepsutego zęba plombą,na ile dasz gwarancję że nic się nie będzie dziać? Wiem napiszesz że trzeba oczyścic itp. masz rację,a co jeśli jest zab jest zepsuty na wskroś i nie ma co ratować uzupełnisz go nowym zębem, starym używanym, a co jesli też będzie zepsuty?
Wiem jest to biadolenie ,ale mnie wkurza jak ktoś chce robić coś pólśrodkami, a potem ma pretensje. Też świadczę usługi i wiem jak jest dzisiaj wszyscy chcą tanio i dobrze. Niestety tak się nie da. A opinie są często krzywdzące dla przedsiębiorców, jeśli nie mogą się bronić, tyczy się to każdej profesji Twojej też. Ja na miejscu Grego pojechałbym jeśli uważa że ma gwarancje i jest coś zdupcone chyba że chciał zaoszczedzić i robił pólśrodkami to może mieć do siebie pretensje tak jak moi klienci byle tanio,jak mówisz to trzeba usunąć i dać nowe to nie Pan naprawi będzie dobrze ,bo chce zaoszczędzić...nie sad.gif nie mam sił. A co do lakierowania nie wiem czy chodzi o tego samego gościa co mi robił Honde,jeśli tak, to mi się nic nie dzieje,a już trochę minęło,ale ja nie oszczędzałem i korozje wycinałem, bo gościu mówił że zlikwidować się tego nie da, no chyba że mu wylazła gdzieś indziej to już inna para butów.

+Quote Post
Leszek
post śro, 19 lut 2014 - 13:29
Post #12

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

CYTAT(Astonmart @ śro, 19 lut 2014 - 10:06) *
Leszku jesteś stomatologiem o ile się nie myle, to uzupełnij zepsutego zęba plombą,na ile dasz gwarancję że nic się nie będzie dziać? Wiem napiszesz że trzeba oczyścic itp. masz rację,a co jeśli jest zab jest zepsuty na wskroś i nie ma co ratować uzupełnisz go nowym zębem, starym używanym, a co jesli też będzie zepsuty?

Hmm, bez urazy, ale ta analogia Ci nie wyszła - jak sobie wyobrażasz "uzupełnianie starym używanym zębem"? Z odpadów po ekstrakcji miałbym je wyciągać? Czy od grabarzy kupować?
A co do meritum - primo, Gregol pisał również o wymianie elementów, nie tylko o klepaniu. Secundo - jesteś widać zwolennikiem ostatnio coraz powszechniejszej tendencji, że trwałość czegoś = gwarancja + niewiele dłużej, a chyba nie o to powinno chodzić. Tertio - każdy ma prawo wyrazić swoją opinię, Gregol podzielił się z nami swoją - i tyle. Napisaną zresztą spokojnie (nie w stylu "ten k...s złodziej złamas auto mi spi....ł" itp.) i rzeczowo - uważasz, że napisanie (zgodnie z prawdą jak się domyślam), że po półtora roku pojawiła się korozja to krzywdząca opinia?

--------------------

+Quote Post
gregol
post śro, 19 lut 2014 - 14:23
Post #13

UZYTKOWNIK

Właściwie Leszek w moim imieniu napisał to co ja mógłbym napisać. Po wypadku oddałem auto, jeden element klepany drugi wymieniany, o wspomniane przez Ciebie (nie wiem na jakiej podstawie) półśrodki nie prosiłem. No chyba, że pół środkiem jest znalezienie warsztatu do którego mogę iść z buta.. Pan mógł zrobić co chciał z tym autem i wybrać najlepszą znaną mu metodę.

Owszem mógłbym grzebać gdzieś w papierach i szukać rachunku, wykłócać się i negocjować i przepychać czy mówił o gwarancji czy nie. Tylko, że ja auta potrzebuję codziennie i wolę olać te drobne odpryski niż zostać bez auta na kilka dni. Już nie mówić o zapewne straconym czasie na "negocjacje".

Wyżej i teraz ponownie opisałem całą sytuację, spokojnie i na zimo. Wypisałem zarówno pozytywy i negatywy. Więc zluzuj szanowny Kolego, bo szkoda Twojego zdrowia.

edit:
aby nie być gołosłownym, jedynym półśrodkiem był używany zderzak ze szrotu i zamienniki lamp.. ale o tym akurat nie piszemy.

Ten post edytował gregol śro, 19 lut 2014 - 14:25

+Quote Post
Astonmart
post śro, 19 lut 2014 - 15:17
Post #14

UZYTKOWNIK

CYTAT(gregol @ śro, 19 lut 2014 - 11:57) *
CYTAT(Astonmart @ wto, 18 lut 2014 - 17:27) *

A w ogóle to mam srebrnego peżota i takie to tak mają, że tylko 1,5 miesiąca.. ja yhymm. A tak naprawdę to do pierwszego deszczu bo takie mamy zanieczyszczone powietrze.

laugh.gif Nie no sorry nie atakuję Ciebie Tylko ogół, bo nieraz odczułem tendencje,wymagania i możliwości klientów na własnej skórze więc czasami włos mi się jeży, jak np.słyszę jakieś narzekania , po wykonaniu usługi, ale przed, rozmowa i umowa np. była inna..

+Quote Post
Bathurst
post śro, 19 lut 2014 - 15:40
Post #15

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 80

Lakier na pół roku? Co to ma być! Jak można w ogóle coś takiego oferować klientom? To żenujące jest. Lakiernik który się szanuje to nie podejmie się w ogóle takiej naprawy! Tłumaczyć, że klient chciał tanio i dlatego musi być źle to jest zwyczajne cwaniactwo jakiego niestety nie mało na naszym polskim rynku usług - wszelakich niestety.
To po co w ogóle robić tanio i do dupy?! Bo klient chciał?
Najłatwiej to kasę wziąć za fuszerę i tyle w temacie.....

Ten post edytował Bathurst śro, 19 lut 2014 - 15:42

--------------------
Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam

www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com

+Quote Post
Angella
post śro, 19 lut 2014 - 16:58
Post #16

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 4,572

Witam Wszystkich.!!!
Temat dla mnie więc,postanowiłam się zalogować i spróbować wyjaśnić problem dotyczący gwarancji na elementy lakierowane ,,ile i dlaczego tak krótko..?"wątek może troche z innego działu ale co tam... tongue.gif
Gwarancja w AS a w warsztacie będzie się różnić bo i ceny się różnią,czy to prawidłowe, uważam że nie jednak się zdarza.
Zgodnie z ustaleniami w Cechu Rzemiosł Różnych biorąc pod uwagę prawidłowo i zgodnie z rzemiosłem wykonaną usługę gwarancją i jej długością objęte sa elementy lakierowane w zależności od wymaganej technologi naprawczej ; jeśli klient przychodzi i prosi o likwidację korozji na skorodowanym elemencie np 1cm2,element skorodowany nie podlega gwarancji ponieważ korozja jest defektem stałym bez możliwości trwałego usunięcia,można zaleczyć ,ale nie wyleczyć,jeśli wyjdzie ponownie,czego żaden lakiernik nie jest w stanie przewidzieć ,a wyjdzie na pewno jest to kwestią czasu, konserwacje tylko ją uśpią na jakiś bliżej nieokreślony czas , ale bez gwarancji na ile. Korozja to nowotwór blachy i tyle...średnią 0,5 roku przyjętą na element stary jest fakt,że nigdy nie wiadomo co kryje sie pod stara powłoką lakierniczą.zaleczysz tu , wyjdzie tam...itd,a nowy lakier poruszy wszystko co utajone w powolnym procesie korodowania. Sprawa ma sie inaczej jesli chodzi o gwarancję powłoki lakierniczej jesli dzieje się cos z lakierem np.łuszczy sie , rozwarstwia jest to ewidentnie żle polakierowany element, odprysk jest nastepstwem uderzeń zewnętrznych kamienie itp.
Jeśli wymieniacie element na używany sytuacja wygląda tak samo,jeśli nic się nie bedzie dziać długo to tylko się cieszyć,że trafiliście na dobry element i tyle w temacie.
od1,5 do 2 lat gwarancją objęty jest nowy zamiennik,ponieważ blacha z której jest wykonany jest dużo gorsza od oryginału i szybciej pojawiaja się ogniska korozji,a tym samym lakier który odparza w/w miejscach,zresztą cena też jest drastycznie inna np. byle jakie audi błotnik PP zamiennik 380,00 oryginał 2500PL biggrin.gif i tym samym wydłużona jest gwarancja do 3lat bo lakiernik moze sobie pozwolić na taka gwarancję,bo wie że kładzie powłokę lakierniczą na elemencie który widział w stanie surowym...

blebleble jest tego tak wiele,że mogłabym o tym pisać w nieskończoność... wink.gif

+Quote Post
kamillll
post czw, 20 lut 2014 - 09:33
Post #17

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,319

CYTAT(Angella @ śro, 19 lut 2014 - 16:58) *
Witam Wszystkich.!!!
Temat dla mnie więc,postanowiłam się zalogować i spróbować wyjaśnić problem dotyczący gwarancji na elementy lakierowane ,,ile i dlaczego tak krótko..?"wątek może troche z innego działu ale co tam... tongue.gif
Gwarancja w AS a w warsztacie będzie się różnić bo i ceny się różnią,czy to prawidłowe, uważam że nie jednak się zdarza.
Zgodnie z ustaleniami w Cechu Rzemiosł Różnych biorąc pod uwagę prawidłowo i zgodnie z rzemiosłem wykonaną usługę gwarancją i jej długością objęte sa elementy lakierowane w zależności od wymaganej technologi naprawczej ; jeśli klient przychodzi i prosi o likwidację korozji na skorodowanym elemencie np 1cm2,element skorodowany nie podlega gwarancji ponieważ korozja jest defektem stałym bez możliwości trwałego usunięcia,można zaleczyć ,ale nie wyleczyć,jeśli wyjdzie ponownie,czego żaden lakiernik nie jest w stanie przewidzieć ,a wyjdzie na pewno jest to kwestią czasu, konserwacje tylko ją uśpią na jakiś bliżej nieokreślony czas , ale bez gwarancji na ile. Korozja to nowotwór blachy i tyle...średnią 0,5 roku przyjętą na element stary jest fakt,że nigdy nie wiadomo co kryje sie pod stara powłoką lakierniczą.zaleczysz tu , wyjdzie tam...itd,a nowy lakier poruszy wszystko co utajone w powolnym procesie korodowania. Sprawa ma sie inaczej jesli chodzi o gwarancję powłoki lakierniczej jesli dzieje się cos z lakierem np.łuszczy sie , rozwarstwia jest to ewidentnie żle polakierowany element, odprysk jest nastepstwem uderzeń zewnętrznych kamienie itp.
Jeśli wymieniacie element na używany sytuacja wygląda tak samo,jeśli nic się nie bedzie dziać długo to tylko się cieszyć,że trafiliście na dobry element i tyle w temacie.
od1,5 do 2 lat gwarancją objęty jest nowy zamiennik,ponieważ blacha z której jest wykonany jest dużo gorsza od oryginału i szybciej pojawiaja się ogniska korozji,a tym samym lakier który odparza w/w miejscach,zresztą cena też jest drastycznie inna np. byle jakie audi błotnik PP zamiennik 380,00 oryginał 2500PL biggrin.gif i tym samym wydłużona jest gwarancja do 3lat bo lakiernik moze sobie pozwolić na taka gwarancję,bo wie że kładzie powłokę lakierniczą na elemencie który widział w stanie surowym...

blebleble jest tego tak wiele,że mogłabym o tym pisać w nieskończoność... wink.gif

Pytanie nr. 1 czy ustalenia cechu rzemiosł stawiane są ponad przepisami prawa? jeśli tak to dlaczego?

"Cfaniactwo" i już 2 lata gwarancji/niezgodności obowiązuje i nikt nie bedzie mi wbijał że nie bo było taniej, albo nie bo tak sobie cech rzemiosł ustalił. A co mnie to przepraszam obchodzi? Nie pasi to do sądu, ciekawe jak później zaśpiewacie "lakiernicy"...

+Quote Post
Angella
post czw, 20 lut 2014 - 15:15
Post #18

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 4,572

conf (9).gif o ja nieroztropna zapomniałam o kodeksie cywilnym... co to jest KC ? conf (13).gif Mam nadzieję, że w końcu znalazłam doradce w postaci Twojej osoby i bedę mogła liczyć, jako cwaniak lakiernik na Twoją pomoc w wykładni np. art 641 , albo 646 ? A i jeszcze roszczenia wynikające z rękojmi,życzę mile spędzonego czasu przy tak ciekawej lekturze myślę,że każdy znajdzie tam coś miłego dla siebie bez wyjątku.
Powiem Ci tak , zanim coś powiesz i nazwiesz kogoś cwaniakiem, przygotuj się może troszkę lepiej..? A przede wszystkim , czytaj ze zrozumieniem. wink.gif

+Quote Post
xMarcinx
post czw, 20 lut 2014 - 21:33
Post #19

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 2,576

Tylko że blacha samochodu to nie materiał tylko przedmiot umowy. Materiałem jest szpachla, lakier etc. czyli tym czym pracuje lakiernik by ów dzieło osiągnąć. Na robotę zawsze jest 2 lata odpowiedzialności lakiernika. Pomijam uszkodzenia wynikłe nie z jego winy, jednak jego winą jest że nie wyczyścił należycie blachy. No chyba, że lakierował gdzie indziej i rdza przeszła z obszarów gdzie nie robił - rentgen wszystko wyjaśni.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 12:27
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza