![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Kompleks "Uroczyska nad Trzebyczką" to jeden z pięciu głównych kompleksów ochronnych w naszym mieście.Wyszczególniony na podstawie waloryzacji przyrodniczej dokonanej przez prof. Czyloka, którego efektem jest "Przewodnik Przyrodniczy po Dąbrowie Górniczej" ( dostępny jako PDG na stronie UM DG) W skład kompleksu wchodzą:użytek ekologiczny „Bagna w Antoniowie” oraz obszary przyrodniczo cenne, jak: „Łąki Kosaćcowe w Tucznawie”, „Las Bienia”, „Źródliska nad Trzebyczką” „Bagna nad Trzebyczką”, „Basiula”, „Bielowizna”.
Zacznę od niepozornego jak mi się wydawało obszaru "Źródliska nad Trzebyczką". Jadąc samochodem przez Ząbkowice w stronę Zawiercia mijamy wiadukt kolejowy. Tuż za nim po lewej stronie znajduje się mały park z placem zabaw i niewielkim stawem. Właściwie nie wiele o tym miejscu wiedziałem wcześniej. Obszar wciśnięty pomiędzy tory kolejowe a ruchliwą drogę nie wydawał mi się szczególnie atrakcyjny. Jedyną ciekawostką związaną z tym miejscem którą kojarzyłem to fakt że, okoliczna ludność przychodziła nie raz po ową cudowną wodę "ze źródełka" i parzyła nią kawę. Ponoć bardzo dobra - nie polecam ponieważ nie wiadomo czy woda nadaje się do spożycia. cdn.. -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 193 Dołączył: śro, 21 maj 08 Nr użytkownika: 1,296 Płeć: Mężczyzna GG: 784484 ![]() |
Zacznę od niepozornego jak mi się wydawało obszaru "Źródliska nad Trzebyczką". Jadąc samochodem przez Ząbkowice w stronę Zawiercia mijamy wiadukt kolejowy. Tuż za nim po lewej stronie znajduje się mały park z placem zabaw i niewielkim stawem. Właściwie nie wiele o tym miejscu wiedziałem wcześniej. ten park to park tysiąclecia , na tym niewielkim stawie pływają i prowadzą swoje życie kaczki , latem w pogodne dni przychodzą z dziećmi na plac zabaw rodzice, pomimo bliskiej odległości ruchliwej drogi można miło spędzić tam czas i odpocząć. nie wiem jak teraz ale niedawno (dwa lata wstecz) woda była czysta i zdatna do spożycia , co wydaje się dziwne |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Park Tysiąclecia
![]() Woda jest przejrzysta widać dno stawiku. Ciekawe czy są tam jakieś ryby? Zaraz obok płynie Trzebyczka i są rozlewiska tak więc szanse pewnie są. Kaczki mają się dobrze ![]() Pozytywnie zdziwiło mnie to, że pomimo tej drogi jest tak dosyć cicho. staw ograniczony jest betonowymi brzegami, jest też niewielkie spiętrzenie ![]() Uploaded with ImageShack.us ujęcie wody jest zabetonowane, woda wypływa tą rurą ![]() Uploaded with ImageShack.us malownicze kępy turzyc w dolinie rzeki, obok jest też niewielki ols ![]() Uploaded with ImageShack.us -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
Najbardziej na wschód wysuniętym obszarem cennym przyrodniczo kompleksu są " Łąki Kosaćcowe w Tucznawie". Obszar ten to już otulina Parku Krajobrazowego "Orlich Gniazd". Łąki te wymagają czynnej ochrony w postaci koszenia. Jeśli zarosną to znikną charakterystyczne i urokliwe gatunki roślin tam występujące. Obok pełnika europejskiego możemy spotkać kosaćca syberyjskiego, mieczyka dachówkowatego. Jest też zimowit jesienny, kukułka szerokolistna, rutewka wąskolistna,
sierpik barwierski i wiązówka bulwkowata. Z ptaków występuje makolągwa, skowronek, makolągwa, derkacz, krętogłów czy pliszka żółta. W sąsiedztwie ma powstać strefa ekonomiczna ( Rospuda w Dąbrowie nam się szykuje ![]() pełnik europejski ma piękne, żółciutkie, kuliste kwiatostany ![]() Uploaded with ImageShack.us kukułka szerokolista z charakterystycznymi nakrapianymi liśćmi ![]() Uploaded with ImageShack.us i makolągwa ale nie z tego terenu ![]() Uploaded with ImageShack.us o tutaj znów się wdzięczy...modelka ![]() Uploaded with ImageShack.us Ten post edytował Bathurst pon, 25 lut 2013 - 21:34 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
CYTAT W sąsiedztwie ma powstać strefa ekonomiczna ( Rospuda w Dąbrowie nam się szykuje laugh.gif ? strefa ekonomiczna to podobne "sąsiedztwo" dla tych łąk, jak Małpi Gaj do łąk krwiściągowych... ![]() P.S. część tych łąk to przede wszystkim obszar Natura 2000 - SOO "Łąki Dąbrowskie" http://natura2000.gdos.gov.pl/datafiles/in.../province_id:12 Ten post edytował pulsatilla1214 czw, 28 lut 2013 - 13:32 |
|
|
![]()
|
|
Oj tam, oj tam, nie czepiaj się słówek
![]() ![]() -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
mapki terenów, które zamieściłeś, nie mają nic wspólnego z łąkami kosaćcowymi w Tucznawie
|
|
|
![]()
|
|
co to znaczy nic? Nie rozumiem, o co Ci chodzi? Przecież nie piszę nigdzie, że się pokrywają z obszarami o którym pisze tylko że są blisko. Ale wybacz akademickiej dyskusji co jest blisko a co daleko nie podejmę - myślę że w przedszkolu więcej by było partnerów do rozmowy na ten temat.
-------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
ale o czym tu chcesz dyskutować? o blokowaniu czegoś, czy o łąkach kosaćcowych?
|
|
|
![]()
|
|
CYTAT W sąsiedztwie ma powstać strefa ekonomiczna ( Rospuda w Dąbrowie nam się szykuje laugh.gif ?) luźna uwaga, nie zakładałem że zostawiam tutaj jakieś pole do dyskusji. Znak zapytania jako swoiste memento przy obserwowaniu np. takich obrazków: tuż obok pełników na zdjęciu - choć nie chciałbym i raczej staram się nie robić z każdego wątku przyrodniczego tematu poświęconego zagrożeniom przyrodzie.Niestety to się przeplata. ![]() Uploaded with ImageShack.us -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
to właśnie zabiegi pielęgnacyjne na wspomnianej plantacji orzecha
|
|
|
![]()
|
|
Generalnie widziałbym ten dział jako miejsce pokazujące różnorodność i piękno naszej przyrody w DG. Gdzie można wrzucić zdjęcie, filmik z przyrodniczo-krajoznawczych wycieczek, gdzie można się czegoś dowiedzieć ciekawego o roślinach, zwierzętach u nas występujących itd. Może jakieś konkursy, dyskusje merytoryczne itd. Ale w tle ciągle jest temat zagrożeń, obawa, że koparka na zdjęciu przejedzie na plantację skrótem po łące krwiściągowej, że po godzinach w ramach fuchy zakopie tam na lewo jakieś śmieci, beczki. Że sąsiedztwo strefy przemysłowej dla np. tych cennych przyrodniczo obszarów to spore ryzyko ich unicestwienia podczas budowy. W materiałach promocyjnych fajnie się pisze o niesamowitym połączeniu przyrody i przemysłu w naszym mieście - trochę mniej o tym jaka to mieszanka wybuchowa.
Z jednej strony nie pisać w ogóle o zagrożeniach tego co się kocha to droga donikąd. Pisanie tylko o zagrożeniach to zgryzota. Jak zwykle złoty środek najlepszy ![]() -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
wszystko OK i jak najbardziej się zgadzam
jedynie "problem" SSE vs łąki kosaćcowe już przerabiałem kiedyś dokładniej i niestety to nie jest, moim zdaniem, argument ...a na terenach tejże SSE oczywiście jakieś gatunki chronione są, a przyjnajmniej w mojej bazie coś tam odnotowanego mam. w jej wypadku zastrzeżenia może budzić np. przeprowadzenie drogi do tej Ząbkowice-Tucznawa - czy Lasem Bienia, czy jego skrajem (co wg mnie lepsze). W nim są np. regenerujące się buczyny storczykowe (najładniejsze przylegające do kamieniołomu dolomitu z drugiej strony, ale coś jesienią już je przerąbywali ![]() sam teren tej strefy to niemal wszystko grunty porolne, płatami wtórne murawki kserotermiczne, napiaskowe od Smardza. generalnie nic ciekawego. kilka ciekawostek jest, niemniej nie na tyle istotnych, by był sens o nie walczyć - występują licznie w okolicy i poza tą strefą P.S. a co do tamtej koparki - jak przejedzie na drugą stronę tej drogi ze zdjęcia i rozjedzie pełniki - zgłaszaj - na drodze jest granica Natury. jak to wygląda w praktyce wiemy z tematu quadów ![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
bawole oczy już kwitną w najlepsze na łąkach:
![]() choć to chyba ani ślad obecności bawołów, ani łosi, mimo że to Łosieńskie Łąki: ![]() niby wiosna, a na Basiuli śniegiem przyprószyły włosieniczniki: ![]() zimnego klimatu pamiątką i ta turzyczka, t. dwupienna (na zdjęciu damulki, coś płci przeciwnej nie spotkałem), relikt glacjalny wciąż obecny na torfowisku w Antoniowie: ![]() tu jej południowa kuzynka, pospolitsza u nas na wyżynach turzyca Davalla, dla odmiany w północnej Polsce w ogóle nieobecna (też płeć piękna): ![]() i z nieco suchszych klimatów może czerwce z wydmy w dolinie Trzebyczki: ![]() ..ale i tu na piaskach północne wątki, takie jak ta płucnica islandzka, porost: ![]() Ten post edytował pulsatilla1214 wto, 19 maj 2015 - 19:40 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 76 Dołączył: sob, 29 mar 14 Skąd: Łęknica Nr użytkownika: 5,378 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Super Masz te zdjęcia jest czym nacieszyć oczy,
jakim aparatem robisz zdjęcia? |
|
|
![]()
|
|
dzięki; wrzucone ostatnio fotki - w większości - stary trup kupiony za grosze jesienią w necie, Canon PowerShot SX100IS, model zdaje się z 2007; trochę ma zajechane kółko od ustawiania ostrości, ale przy odrobinie cierpliwości jeszcze daje radę
![]() ![]() ![]() PS ..to nie aparat robi zdjęcia, zwłaszcza na manualu, a ten choć to PowerShot - taki właśnie ma, rozbudowany (ustawianie czasu, przysłony, ostrości.. ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 06:29 |