![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Kilka razy trafiłem - szczególnie w opisach starych zdjęć - odniesienia lokalizacji do OGNISKA. Sam Pasek miał przed II wś. taką pieczątkę:
![]() To zdjęcie zostało opisane jako Grupa harcerzy 12. OGNISKO: http://dawnadabrowa.pl/fotografia/grupa,ha...gnisko_346.html ![]() i jeszcze jedno: OGNISKO - malowanie kajaków http://dawnadabrowa.pl/fotografia/ognisko,...,i,zdh_350.html ![]() Zerknijcie proszę na zdjęcie, które dodałem dzisiaj: http://dawnadabrowa.pl/fotografia/ognisko,...iczej_1798.html CYTAT Feliks Śmielewski (siedzący w pierwszym rzędzie, drugi z prawej) przed budynkiem "Kurjera Zachodniego Iskra", kolportowanego w Zagłębiu. Fotografia wykonana w końcu lat 20 ubiegłego wieku. Zdjęcie o tyle wyjątkowe, że na razie jest jedynym, gdzie znajduje się tabliczka (na lewo od drzwi) z napisem OGNISKO. Możliwe, że to ten sam budynek, w którym siedzibę mieli dąbrowscy harcerze przed wybuchem II wojny światorej. OGNISKO musiało być bardzo znane - Pasek na swojej pieczątce nie podawał adresu atelier. Możemy za to przeczytać: Nowoczesna Fotografja P. PASEK Dąbrowa Górnicza - obok "Ogniska". Kim byli uwiecznieni cykliści? Identyczne stroje, okulary ochronne. Jeden z nich trzyma w ręku jakby zwinięty papier (gazetę?), na której można odczytać .... POLSKI.... MORZA. Na drzwiach tabliczka, na której można przeczytać w powiększeniu: FILIA DZIENNIKA "KURJER ZACHODNI" >>ISKRA<< W DĄBROWIE GÓRNICZEJ Z kolei na lewej krawędzi fotografii widać fragment tabliczki z nazwą ulicy: ...TKA i cyfrę 1. ![]() Układ muru wydaje się być identyczny na zdjęciu z rowerzystami i harcerzami. Nie świadczy to jednak, że to ten sam budynek. Czy ktoś z Was wie coś więcej o dąbrowskim OGNISKU? Ten post edytował Slyzaba pon, 04 lut 2013 - 16:48 -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Nie znalazłem nic na temat Ogniska ale szukając zrobił na mnie wrażenie jeden fakt. Otóż I Zagłębiowska Drużyna Skautowa w Dąbrowie Górniczej powstała w 1908 przed oficjalnym powstaniem I Drużyny Skautowej we Lwowie - 1911 rok. Uznaje się że kolebką skautingu w Polsce jest właśnie Lwów.
..a może jednak Dąbrowa Górnicza?! Ten post edytował Bathurst pon, 04 lut 2013 - 19:18 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ciekawe Bathurst - dwa razy do tej pory próbowałem zainteresować harcerzy zdjęciami IZDH z Dąbrowy, sprzed II wś... Do tej pory nieskutecznie...
Wracając do tematu - wyjaśniła się kwestia OGNISKA. http://dawnadabrowa.pl/fotografia/dom,kult...kiego_1805.html ![]() http://dawnadabrowa.pl/fotografia/zakladow...ynski_1804.html ![]() Opis z kolekcji Włodzimierza Starościaka: CYTAT Budynek Zakładowego Domu Kultury huty im. Feliksa Dzierżyńskiego w latach 1945 - 1967. W końcu XIX wieku służył carskim sołdatom (żołnierzom). W dolnej części była stajnia dla koni. W okresie międzywojennym była to siedziba "Sokoła", I Zagłębiowskiej Drużyny Harcerskiej im. Dionizego Czachowskiego oraz "Kurjera Zachodniego ISKRA". O tym budynku mówiono bardzo często "OGNISKO" - przypuszczalnie od nazwy, której używali harcerze (na kilku zdjęciach I Zagłębiowskiej Drużyny Harcerskiej znajduje się właśnie taki opis). Była to nazwa tak znana, że np. fotograf Pasek umieszczał na swojej pieczątce informację P. PASEK DABROWA GÓRNICZA - obok "OGNISKA". Zastanawiam się czy adresem budynku była ulica 3 Maja? Na zdjęciu z rowerami widać fragment tabliczki, która wygląda jak adresowa i widać końcówkę nazwy '...TKA' lub '...OTKA'. Ten post edytował Slyzaba wto, 05 lut 2013 - 19:15 -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Może to ulica KRÓTKA - dzisiaj Bandrowskiego? Budynek mógł stać do ulicy bokiem albo w pewnym oddaleniu.
-------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Budynek stał równolegle do obecnej 3-go Maja mniej więcej w miejscu obecnego budynku Paryska 4
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Budynek OGNISKA widać jeszcze tutaj - za kamienicą kina ARS (styka się z jej lewą krawędzią).
http://dawnadabrowa.pl/pocztowka/centrum,m...yliki_1519.html ![]() Pocztówka z 1917: http://dawnadabrowa.pl/pocztowka/centrum,d...oczty_1647.html ![]() Wygląda na to, że krótkim bokiem rzeczywiście budynek przylegał do Bandrowskiego czyli wcześniejszej ulicy Krótkiej. Ten post edytował Slyzaba wto, 05 lut 2013 - 22:09 -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Nie, nie przylegał. Zobacz, że kończy się prawie dokładnie tam, gdzie budynek na 3-go Maja, który stoi do dziś, przy drodze wjazdowej do dawnej Straży Pożarnej. DK huty był położony tak jak blok przy Paryskiej tylko bliżej 3-go Maja jak pisałem Ci wcześniej ( na fotce z 20:07 widać to doskonale).
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() kocham Moje Miasto ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 494 Dołączył: śro, 11 cze 08 Skąd: Bajba, Centrum, Gołonóg Nr użytkownika: 1,335 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Nie, nie przylegał. Zobacz, że kończy się prawie dokładnie tam, gdzie budynek na 3-go Maja, który stoi do dziś, przy drodze wjazdowej do dawnej Straży Pożarnej. DK huty był położony tak jak blok przy Paryskiej tylko bliżej 3-go Maja jak pisałem Ci wcześniej ( na fotce z 20:07 widać to doskonale). tym miejscu ![]() Ten post edytował mawwm śro, 06 lut 2013 - 08:05 -------------------- Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman
|
|
|
![]()
|
|
@mawwm- coś w ten deseń, tylko był krótszy i ustawiony pod kątem jak początek Paryskiej z Twojej mapki.
Na mapie z 1929 na stronie Sylwka to będzie najprawdopodobniej ten z czerwonego kółka -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() kocham Moje Miasto ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 494 Dołączył: śro, 11 cze 08 Skąd: Bajba, Centrum, Gołonóg Nr użytkownika: 1,335 Płeć: Mężczyzna ![]() |
@mawwm- coś w ten deseń, tylko był krótszy i ustawiony pod kątem jak początek Paryskiej z Twojej mapki. Na mapie z 1929 na stronie Sylwka to będzie najprawdopodobniej ten z czerwonego kółka pod kątem, stał mniej więcej w osi drogi wychodzącej z bramy domu Sobieskiego 5, patrzyłem na budynek "Starej Kultury" przez lata z okien budynku Kościuszki 20 -------------------- Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki chłopaki za info - planowałem dziś zajrzeć do map. Zgadzam się z Wami, że zaznaczony na czerwono budynek będzie OGNISKIEM, które pełniło w swojej historii dużo funkcji.
Końcówka tabliczki adresowej '...OTKA' wskazuje rzeczywiście na ulicę Krótką stąd 'przesunąłem' budynek bliżej Bandrowskiego - jak widać niesłusznie. Kwestia czasu aż znajdziemy jakieś zdjęcie z pełną tabliczką adresową, albo jakąś legitymację Domu Kultury etc. ![]() -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
Co za zbiegi okoliczności. Kilka dni temu rozmawiałem w barze ze starszym panem, który pożyczył mi zeszyt z historią dąbrowskich kopalń. Zaczęliśmy ciągnąć temat kopalń, On wskazywał ciekawe miejsca, np upadową gdzieś tuż za torami przy Konopnickiej. Potem powiedział znamienną rzecz: mój kolega Starościak to by naopowiadał o Dąbrowie. Od razu zapaliła się lampka. Znam to nazwisko. I tak od słowa do słowa. Mówił również o Domu Kultury Dzierżyńskiego. Rzecz jasna najpierw padło pytanie, czy wiem gdzie był. No skąd. Drogi panie, przylegał do placu gdzie dziś stoi fontanna na 3 maja. Więc, drodzy koledzy, wszystko się zgadza.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
olo - powiedz lepiej, że masz jeszcze ten pożyczony zeszyt albo nr telefonu do tego starszego Pana
![]() Nie ma to jak potwierdzenie - w tym przypadku OGNISKA - u żyjącego źródła! ps. Leszek by Cię ozłocił z miejsca... Ten post edytował Slyzaba śro, 06 lut 2013 - 20:43 -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
zeszyt z historią dąbrowskich kopalń. Bieleckiego? CYTAT Zaczęliśmy ciągnąć temat kopalń, On wskazywał ciekawe miejsca, np upadową gdzieś tuż za torami przy Konopnickiej ?? Wskazywał Ci na żywo, na mapie? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
O Domu Kultury (Ognisku ? - tej nazwy nie pamiętam) było już na forum tutaj: http://www.dabrowa-gornicza.org/index.php?...2603&st=192 (w końcowej części mojego postu).
-------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]()
|
|
Dami7 - słusznie. Nie pamiętałem tego fragmentu. Dzięki za przypomnienie!
-------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 271 Dołączył: nie, 26 lis 06 Nr użytkownika: 336 ![]() |
Do modelarni tam chodziłem budować szybowce.
|
|
|
![]()
|
|
Kolejna cenna informacja - dziękuję st1111.
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 215 Dołączył: wto, 04 kwi 06 Skąd: DG - korzeniec Nr użytkownika: 198 GG: 105879 ![]() |
Właśnie wygrzebałem info, że budynek był pierwotnie budynkiem koszar kozackich - to co było napisane wcześniej o stajni potwierdza to.
|
|
|
![]()
|
|
muzzy - masz jakiś dokument czy opis zdjęcia?
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 08:10 |