![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 3 Dołączył: wto, 26 cze 12 Nr użytkownika: 5,032 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ostatnio zamknęli Zaczarowany Młyn, który mieścił się przy ulicy Bandrowskiego. To była chyba jedyna piekarnia w centrum gdzie można było dostać tak dobry chleb za niewielkie pieniądze. Wielki bochen razowca kosztował 4,10 zł... Wiem, że popołudniami już nie było raczej z czego wybierać, wszystko było wykupione. A teraz zamknęli ten sklep. Ciekawe czemu? Ech... Nic w tym mieście co dobre się nie może utrzymać? O taki był tam chlebuś:
![]() A teraz pytanie do was. Gdzie mogę dostać dobry chlebek w okolicach centrum czy Redenu, Mydlic? |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 3 Dołączył: wto, 26 cze 12 Nr użytkownika: 5,032 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jednak nawet dobrego chleba nie da się kupić w naszym cudownym mieście...
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Dobry chleb to sobie trzeba samemu upiec
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 12 Dołączył: śro, 19 paź 11 Nr użytkownika: 4,821 Płeć: Mężczyzna ![]() |
polecam żytnio-razowy ze słonecznikiem w piekarni"Łysa Góra" smakuje nam też wiejski - od "Kłosa"
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,113 Dołączył: czw, 19 lis 09 Nr użytkownika: 3,566 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ja ostatnio - dzięki znajomym - odkryłem chleb słonecznikowy pieczony w Lidlu - bardzo nam smakuje.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 7 Dołączył: wto, 08 maj 12 Nr użytkownika: 5,009 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jaros w Strzemieszycach, ul. Ofiar Katynia. Otwarte 19-22.
U Słowika ul. Stacyjna, otwarte w godzinach rannych. W tych piekarniach jest prawdziwe pieczywo. Co do Lidla to kupcie np. Ciabate i zamroźcie na np. kilka dni. Potem odmroźcie i spróbujcie ugryźć/ukroić. Życzę powodzenia... |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 87 Dołączył: sob, 05 lut 11 Nr użytkownika: 4,429 Płeć: Kobieta ![]() |
Ja piekę, mam nawet zakwas i czasami eksperymentuję z rodzajami mąki. Chleb robi się szybko tylko musi trochę rosnąć. A mąka najlepsza jest w Auchan z Gdańskich Młynów.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
No, ja do zakwasu jeszcze nie doszedłem, na razie na drożdżach
![]() Fajna mąka jest we FRAC-u - pszenno-żytnio-orkiszowa. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
My też na zakwasie - do tego mąka żytnia, mąka orkiszowa i trochę pszennej. Do tego miarka ziaren słonecznika, dyni i czasem siemienia lnianego. Niekiedy jeszcze albo żurawina albo rodzynki.
ps. mimo, że zakwas od teściowej to chlebek rośnie aż miło ;-) -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 765 Dołączył: nie, 17 cze 12 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 5,028 Płeć: Mężczyzna ![]() |
W kwesti chleba ja napiszę że kupowałem parę razy chleb w budce na gołonogu na ryneczku razowiec ,graham i był smaczny zauważyłem że dużo osób tam kupuje pieczywo budka posiada asortyment ogólnospożywczy ,artykuły zdrowej żywności ,ostatnio tam będąc zobaczyłem że przywożą im co środę popołudniu wyroby wędliniarskie od Sajdaków z Tucholi ,a wy macie jakieś swoje sprawdzone sklepy z wędlinami dobrymi smacznymi bez tzw ''chemi'',zapomniałem jeszcze dodać że w Realu przy ulicy Katowickiej jest stoisko mięsne na pasażu od pana Płatka.U mnie na osiedle są delikatesy spożywcze przy ulicy Łukasińskiego i też mają bardzo dobry asortyment wędlin .
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 58 Dołączył: pią, 25 sty 13 Nr użytkownika: 5,151 Płeć: Kobieta GG: 1603361 ![]() |
Ja w piątek i niedzielę kupuję chleb na maślance na targu. Mega bochen za 2,60. Z masełkiem cud malina!
Stoisko jest w okolicach warzyw i owoców, wchodząc środkowym wejściem idzie się prosto, prosto, prosto... i już ;-) Budkę można poznać po tym, że zawsze jest przy niej kolejka jak za komuny. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() kocham Moje Miasto ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 494 Dołączył: śro, 11 cze 08 Skąd: Bajba, Centrum, Gołonóg Nr użytkownika: 1,335 Płeć: Mężczyzna ![]() |
-------------------- Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Na konopnickiej zaraz za przejazdem zawsze ładnie pachnie. To stara piekarnia z klimatem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Na konopnickiej zaraz za przejazdem zawsze ładnie pachnie. To stara piekarnia z klimatem. Sebastian22 - to ta sama piekarnia o której opisze mawmm Dałem się kiedyś nabrać na ten klimat - pieczywo było niesmaczne Ja polecam sieć piekarni KŁOS no i chleb od Bigaja z dawnej piekarni na Gwardii Ludowej w Gołonogu. Sklep pozostał ale piekarnię przenieśli do Strzemieszyc. Pisałem o nim kiedyś http://blogdabrowski.blogspot.com/2013/06/...go-goonoga.html Ten post edytował Bathurst wto, 24 wrz 2013 - 08:59 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 765 Dołączył: nie, 17 cze 12 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 5,028 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Zapomniałem napisać jeszcze o delikatesach FRAC na ul.Chopina mają tam kilka dostawców pieczywa z różnych piekarni tj Piekarnie;Baumpol Kiełtyka,Wąs ,Kiełek pieczywo ,ciemne ,razowe pokroją na maszynie nawet pół chleba.Nie wiem jak jest w innych Frakach na terenie miasta czy też mają taką samą liczbę piekarni dostawców.A co do tej budki na targowisku miejskim też zauważyłem że przy tej jednej budce zawsze są kolejki i ciasta też sprzedają także coś tam musi ludzi przyciągać.Duży wybór pieczywa jest też w Domu Handlowym Centrum -Społem na ul Kościuszki ale co do pieczywa to się coś porządnego znajdzie ale kupno dobrej smacznej wędliny ,kiełbasy to już nie jest tak prosto wszędzie masowa produkcja ,podobny smak.
|
|
|
![]()
|
|
FRAC na Kasprzaka też ma spory wybór dostawców pieczywa, szkoda tylko, że mało który chleb jest smaczny - niezależnie od piekarni.
A sklep na ryneczku, o którym piszesz też mogę polecić - jak rzadko komu im się chce, coraz to nowe produkty wprowadzają (wędliny z Tuchowa, nie z Tucholi - ale naprawdę smaczne). Ciasta też były dobre (dawno nie kupowałem, ale sądzę, ze też się to nie zmieniło). -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
[ciach] kupno dobrej smacznej wędliny ,kiełbasy to już nie jest tak prosto wszędzie masowa produkcja ,podobny smak. Co prawda nie DG ale wrzucę. Jakiś czas temu kupowałem wędliny na targowisku w Czeladzi, koło Biedronki niedaleko pętli tramwajowej. Były pyszne, takie "domowe" a nie masowa produkcja, nawet nie wiem kto je robił ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 38 Dołączył: śro, 12 paź 11 Nr użytkownika: 4,815 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ja w piątek i niedzielę kupuję chleb na maślance na targu. Mega bochen za 2,60. Z masełkiem cud malina!Stoisko jest w okolicach warzyw i owoców, wchodząc środkowym wejściem idzie się prosto, prosto, prosto... i już ;-) Budkę można poznać po tym, że zawsze jest przy niej kolejka jak za komuny. To jedyny jasny chleb w okolicy, który mi smakuje. Jak ktoś ma po drodze, to może kupować bezpośrednio w piekarni w Sosnowcu, ale kolejki takie same jak na naszym ryneczku:Piekarnia GonsiorJeśli chodzi o chleb ciemny, to kupujemy w piekarni naprzeciwko "Merkurego". Jest znośny. Pół roku temu dobry i tani żytni sprzedawali w Intermarche (o ile dobrze pamiętam Alka i kosztował poniżej 3 zł), ale produkt zniknął z półek tak szybko, jak się pojawił ![]() Na konopnickiej zaraz za przejazdem zawsze ładnie pachnie. To stara piekarnia z klimatem. Sebastian22 - to ta sama piekarnia o której opisze mawmmDałem się kiedyś nabrać na ten klimat - pieczywo było niesmaczneCYTAT Ja polecam sieć piekarni KŁOS no i chleb od Bigaja z dawnej piekarni na Gwardii Ludowej w Gołonogu.Sklep pozostał ale piekarnię przenieśli do Strzemieszyc. Pisałem o nim kiedyś http://blogdabrowski.blogspot.com/2013/06/...go-goonoga.html A stąd to pączki, jak świeże przywiezie. I obwarzanki ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 271 Dołączył: nie, 26 lis 06 Nr użytkownika: 336 ![]() |
Nową budę na Okrzei po kebabie otwarli codziennie rano kolejka czyli pewnie coś dobrego sprzedają.
Jeżeli chodzi o byłą piekarnię Wojasa za przejazdem to chyba najstarsza w mieście-niestety Wojas nie żyje. Ten post edytował st1111 śro, 25 wrz 2013 - 22:25 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
CYTAT Jeżeli chodzi o byłą piekarnię Wojasa za przejazdem to chyba najstarsza w mieście-niestety Wojas nie żyje. Kiedyś tam kupiłem pieczywo - śmierdziało papierosami. Potem zwróciłem na tą piekarnię szczególną uwagę. Szybko się wyjaśniło skąd ten zapach - ekspedientka paliła przy drzwiach wejściowych. Nie wiem czy to reguła ale skutecznie mnie zniechęciło do dalszych zakupów... -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 12:17 |