![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Czyli mamy trzy lokalizacje:
- obecny mcdonald (ktoś mi kiedyś opowiadał, że tam był posterunek policji w Gołonogu) - obecne targowisko na Redenie. Ewcia B - możesz przyjrzeć się poniższej fotografii? Na lewej krawędzi widać ceglany budynek, który stał na początku ryneczku: ![]() - pałacyk w Małpim Gaju eszogo1970 - oprócz "Zarysu rozwoju..." są jeszcze relacje mieszkańców, którzy potwierdzają, że takie zdarzenie miało faktycznie miejsce. Dodatkowo zbiorowa mogiła jest tutaj: CYTAT Zdaje się, że niczego nie trzeba szukać. Pierwsza większa alejka w lewo od tej głównej, po prawej stronie jest zbiorowa mogiła. Mowa rzecz jasna o starej części cmentarza w Gołonogu. Może w przyszłym tygodniu uda się tam podejść i zrobić kilka fotek. -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Ale to jest mogiła szewców, nie ofiar ze Staszica.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Mea culpa - tematy się wymieszały.
-------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Z tych trzech lokalizacji najbardziej prawdopodobna jest lokalizacja w centrum (odnowiony obecnie budynek obok CH "Pogoria"). Przy Florowskiej (obecnie Al. Piłsudskiego), po lewej stronie patrząc w stronę Gołonoga, nie było innych budynków, niż prywatne domki, były ogrody i pola (potwierdziła mi to moja Mama). Natomiast po prawej stronie były zabudowania CWE ("Damel") i kopalni "Flora". Ja pamiętam jeszcze, że w tym rejonie (dalej mówię o prawej stronie Al. Piłsudskiego) tu, gdzie dziś stoją wieżowce osiedla "Manhattan", była jakaś niewielka fabryczka, zdaje się, że była to spółdzielnia inwalidów, czy coś w tym rodzaju. Obok była przychodnia zdrowia, chodziłem tam do pediatry (przyjmowali tam dr Warwas i dr Brachaniec, starsi dąbrowiacy pamiętają na pewno nazwiska tych świetnych lekarzy). Trzecią lokalizację, czyli rejon zbiegu ulic Kr. Jadwigi i Al. Róż, moja Mama dosyć zdecydowanie wykluczyła.
-------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 33 Dołączył: czw, 08 mar 12 Skąd: Zagórze/Gołonóg Nr użytkownika: 4,962 Płeć: Mężczyzna ![]() |
No to mamy problem z urzędami państwa które miało trwać 1000 lat. Tematy się nam trochę pomieszały dlatego dzielę się swymi przemyśleniami.
1. Wątek siedmiu szewców i skąd byli gestapowcy lub żandarmi którzy ich zastrzelili? Gołonóg w trakcie wojny nie należał do Dąbrowy, urzędy były w Gołonogu lub w Strzemieszycach, teraz nie pamiętam - może ktoś podpowie. Rejon kopalni FLORA był dość dobrze zurbanizowany więc czemu nie? Spytam jutro u źródła jeszcze pamiętającego okupację i podzielę się tymi wiadomościami. 2. Jeżeli chodzi o posterunki gestapo i policji w Dąbrowie Górn. to mogły one być w budyneczku "małpiego gaju" ale trzeba by się zastanowić czy nie należał on jeszcze wtedy do Huty Bankowej. Kupę lat temu pewien emerytowany milicjant mówił mi, że komenda MO w latach pięćdziesiątych była w rejonie ul. Łukasińskiego - czyli w rejonie szeroko rozumianej wyburzonej Bajby. Może ktoś ma starą książkę telefoniczną i sprawdzi? Ostatnio pojawiające się zdjęcia na allegro pozwalają przypuszczać, że koszary policji w czasie wojny działały w "sztygarce". |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 3 Dołączył: pią, 20 lut 09 Nr użytkownika: 3,207 Płeć: Mężczyzna ![]() |
według mojego ojca(rocznik 55')posterunek MO w Dabrowie byl poczatkowo na Łukasinskiego,w budynku,ktory juz nie istnieje.Byl to niski budynek po prawej stronie idac w gore ulicy,w pozniejszym czasie miescil sie tam bank.Pozniej posterunek zostal przeniesiony do Malpiego Gaju.
Natomist posterunek w Golonogu byl na skrzyzowaniu owczesnych ulic Krasowej z Florowska,mniej wiecej w okolicy dzisiejszego Mc Donaldsa i Opla,oczywiscie nalezy pamietac,ze wczesniej glowna droga biegla mniej wiecej w miejscu ,gdzie obecnie biegnie linia tramwajowa;) |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
według mojego ojca(rocznik 55')posterunek MO w Dabrowie byl poczatkowo na Łukasinskiego,w budynku,ktory juz nie istnieje.Byl to niski budynek po prawej stronie idac w gore ulicy,w pozniejszym czasie miescil sie tam bank.Pozniej posterunek zostal przeniesiony do Malpiego Gaju. Natomist posterunek w Golonogu byl na skrzyzowaniu owczesnych ulic Krasowej z Florowska,mniej wiecej w okolicy dzisiejszego Mc Donaldsa i Opla,oczywiscie nalezy pamietac,ze wczesniej glowna droga biegla mniej wiecej w miejscu ,gdzie obecnie biegnie linia tramwajowa;) Zaczyna mi świtać w pamięci jak koledzy w liceum mieszkający na Bajbie wspominali IV komisariat i milicjantów tam pracujących. Nie słynęli ze zbytniej pobłażliwości względem mieszkającej na Bajbie żulerni. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 392 Dołączył: sob, 07 lut 04 Skąd: DG - Stary Gołonóg Nr użytkownika: 42 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Czyli mamy trzy lokalizacje: (...) - obecne targowisko na Redenie (...) Rozmawiałem z kolegą, którego babcia w okresie okupacji pracowała na poczcie (pracownicy poczty zostali wcieleni do poczty niemieckiej). Opowiedział mi historię niszczenia przez polskich pracowników poczty donosów, które były adresowane do gestapo, które to gestapo miało siedzibę w okolicach małego targowiska pod Merkurym. Budynek oczywiście już nie istnieje. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 1 Dołączył: śro, 28 lis 12 Nr użytkownika: 5,114 Płeć: Mężczyzna ![]() |
CYTAT Czy ktoś byłby w stanie przybliżyć okoliczności w czasie okupacji w nocy, w czasie gry w karty, rozstrzelania, 12-tu męszczyzn na ul. Staszica. Z przesłanek jakie mi przekazano wiem, że przyczyną było to, że w/w grali w jednym z domów na Stasicu w karty. Niezadowolona żona zgłosiła to na miejscową policję, która wezwała SS, a ci dokonali reszty. (nawiaswm mówiąc mój wujek miał tam też być, ale miał znianę nocną na kopalni). Nie wiem czy to jest prawdziwa historia. Proszę o podanie więcej szczegółów: - datę tego zdarzenia - dom ,w którym miało to miejsce - inne okoliczniści z tym związane. Dabrowiak WT Witam Postaram się w najbliższym czasie wrzucić dokładne dane gdzie zostali pochowani oraz zdjęcie pomnika. Jest to Cmentarz na 11 listopada , na płycie jest tylko kilka nazwisk zamordowanych tam. Udało mi się znaleźć nazwiska osób zamordowanych Policjanci hitlerowscy zastrzelili 11 Polaków. Nazwiska ofiar: Barański Jan, ur.1893 Gruba Piotr, ur.1901 Hajduk Władysław, ur.1924 Janas Józef, ur.1916 Janas Roman, ur.1918 Majda Stanisław, ur.1909 Sadkowski Józef, ur. 1915 Stychno Stefania, ur,1874 Stychno Wiesław, ur.1907 Wąsik Edward, ur.1910 Włoszczyk Marian, ur.1909 Źródło ŚUW Ten post edytował Malczyk czw, 29 lis 2012 - 00:07 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 18:50 |