IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

5 Stron V  < 1 2 3 4 > »   
Reply to this topicStart new topic
> internet w DSI
xMarcinx
post pią, 21 sty 2011 - 18:38
Post #21

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 2,576

Ponieważ zarzuca mi się nie prawdomówność pozwolę przemówić faktom, które DSI usilnie próbuje zatuszować. Zacznijmy od prawa telekomunikacyjnego:

1. Cennik:
KOD
zmiana usługi na niższą (dotyczy wyłącznie pakietu na czas nieokreślony) 50 zł

prawo rzecze, że:
http://technowinki.onet.pl/wiadomosci/rozn...64,artykul.html
CYTAT
Podstawowymi grzechami operatorów są:

zóżnicowanie wysokości opłaty pobieranej za zmianę taryfy w zależności od posiadanego abonamentu,
opłaty za ponowną aktywację lub włączenie usług po ich uprzednim zawieszeniu lub wyłączeniu,
ograniczanie odpowiedzialności operatora w przypadku wystąpienia przerw w świadczeniu usługi,

http://www.uokik.gov.pl/download.php?id=720

2. Cennik:
KOD
opłata za zwłokę 20 zł

http://www.uokik.gov.pl/download.php?id=720
jak i art. 481 Kodeks cywilny, od kiedy odsetki ustawowe to 20zł?, bo tylko takie mogą dotyczyć członków stowarzyszenia. Jeśli stosujemy umowy z klientami to faktycznie wtedy może być kara umowna 20zl ale wtedy, to już nie może być stowarzyszanie, gdyż członek stowarzyszenia nie może ponosić ujemnych następstw z powodu przynależności do stowarzyszenia albo pozostawania poza nim.

Odnośnie prawa o stowarzyszeniach:

3. Cennik:
KOD
kara umowna (pkt. 4) 500 zł

i regulamin DSI:
KOD
Punkt 8A podpunkt B:
b) W przypadku wcześniejszej ? niż określona wyżej ? rezygnacji z członkostwa w DSI ? Abonent zobowiązany jest do uiszczenia na rzecz DSI odszkodowania w wysokości łącznej kwoty składek członkowskich ? w wysokości obowiązującej w aktualnej Tabeli Składek (Zał.Nr1) ? jakie zobowiązany był wnieść do końca okresu o którym mowa wyżej.

A prawo:
CYTAT
Art. 6. 1. Tworzenie stowarzyszeń przyjmujących zasadę bezwzględnego posłuszeństwa ich członków wobec władz stowarzyszenia jest zakazane.
2. Nikogo nie wolno zmuszać do udziału w stowarzyszeniu lub ograniczać jego prawa do wystąpienia ze stowarzyszenia. Nikt nie może ponosić ujemnych następstw z powodu przynależności do stowarzyszenia albo pozostawania poza nim.

Tak więc umowy czasowe z członkami stowarzyszenia są nielegalne.

Dalej ustawa mówi, że;
CYTAT
Art. 2. 1. Stowarzyszenie jest dobrowolnym, samorządnym, trwałym zrzeszeniem o celach niezarobkowych.
2. Stowarzyszenie samodzielnie określa swoje cele, programy działania i struktury organizacyjne oraz uchwala akty wewnętrzne dotyczące jego działalności.
3. Stowarzyszenie opiera swoją działalność na pracy społecznej członków; do prowadzenia swych spraw może zatrudniać pracowników.

PYTANIE: Jaką to działalność społeczną podejmują członkowie stowarzyszenia? Ja jej nie dostrzegam jedyne co widzę to to, że na chwilę obecną:

Stowarzysznie wyłącznie prowadzi działalność zarobkową co bezwstydnie stwierdza:

CYTAT
Obecnie jesteśmy w stanie realizować cel statutowy sprowadzający się do umożliwienia dostępu właśnie do sieci Internet ? i taka też oferta adresowana jest do potencjalnych osób zainteresowanych

Skoro pobieracie składki członkowskie to jakim prawem jesteście tylko w stanie realizować dostęp do Internetu? Dlaczego w takim razie jesteście stowarzyszeniem, a nie firma?

a chwile potem:
CYTAT
?Stowarzyszenie prowadzi działalność statutową a nie działalność gospodarczą ? co wynika
jednoznacznie z obowiązującego statut?

ale z celów statutowych, jedynym realizowanym jest dostęp do Internetu za który pobieracie opłatę., czyli działalności statutowej, umożliwiającej do prowadzenia stowarzyszenia nie realizujecie ? a jest to min. oświata, edukacja i szeroko rozumiane działanie na rzecz społeczeństwa. Czyli znowu sobie przeczcie, prowadzicie działalność gospodarczą pod płaszczykiem stowarzyszenia.

CYTAT
Składki członkowskie (abonamentowe) podlegają opodatkowaniu podatkiem VAT ? co wynika
zarówno z orzecznictwa sądowego jak i interpretacji urzędów skarbowych, które to interpretacje wiążą już przynajmniej od 2002 r. Wynika z nich jednoznacznie że składki z tytułu usług świadczonych periodycznie przez organizacje członkowskie należy traktować równoznacznie z opłatami abonamentowymi za usługi świadczone przez podmioty komercyjne jeżeli zakres tych świadczeń jest przedmiotowo identyczny

Skoro jest przedmiotowo identyczny to nie jest to składka członkowska tylko opłata abonamentowa, co wyklucza Państwa funkcjonowanie jako stowarzyszenia, bo jedyne co robi stowarzyszanie to oferuje usługi, a od oferowania usług jest działalność gospodarcza, a nie stowarzyszenie.

Kolejne pytanie: skoro jedynym realizowanym celem statutowym jest budowa infrastruktury, to dlaczego społeczność lokalna nie może z niej bezpłatnie korzystać? Przypomnę co mówi ustawa:
Nikt nie może ponosić ujemnych następstw z powodu przynależności do stowarzyszenia albo pozostawania poza nim. Stowarzyszanie w ogolę wie czym się zajmuje III filar? bo mam wrażanie, że nie bardzo.

BTW: Gdzie jest statut stowarzyszenia? Powinien być na stronie, a tam go nie ma. Za każdym razem trzeba występować o udostępnienie go w Sądzie? (w sumie dobry pomysł by przy okazji wnieść skarge).

Ten post edytował xMarcinx pią, 21 sty 2011 - 18:55
Go to the top of the page

+Quote Post
vacu
post pią, 21 sty 2011 - 18:39
Post #22

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT(kamillll @ pią, 21 sty 2011 - 17:45) *
przeczytałem pismo i muszę powiedzieć że na tematy podatkowe nie będę się wypowiadał, ale nie podoba mi się jedna i wydaję mi się najważniejsza rzecz.
Wasi klienci wg. prawa to nie abonenci tylko członkowie stowarzyszenia. I to mocna ogranicza ich prawa jako konsumentów.
Tyle w temacie.

Właśnie, czyżby o to chodziło?

Ja powiem tak, mnie się to pismo DSI nie podoba i świadczy w jakiś sposób o podejściu DSI, przez co ja bym ich klientem nie został. O co mi chodzi:

- przede wszystkim nie wyjaśniono dlaczego stowarzyszenie a nie normalna firma? Za wikipedią: "Stowarzyszenie - organizacja społeczna (zrzeszenie) powoływana przez grupę osób mających wspólne cele lub zainteresowania. Specjalnymi odmianami stowarzyszeń, oddzielnie skodyfikowanymi i mającymi specjalne cele, są w Polsce partie polityczne, komitety wyborcze, związki wyznaniowe, organizacje pracodawców, związki zawodowe, cechy rzemieślnicze. Cechą wspólną wszystkich tych organizacji jest działalność niezarobkowa." Widzimy więc tutaj nagięcie tej definicji o działalności niezarobkowej nie wspominając. Rozumiem jeżeli kilku kolegów z osiedla założyło sobie stowarzyszenie, bo są pasjonatami, DSI to nic innego jak "firma" pod inną nazwą. Pytanie jaki był cel tego zabiegu pozostaje bez odpowiedzi, jeżeli DSI dbałoby o przejrzystość to nie widzę powodu aby udzieliło takiej informacji skoro już się na forum pojawiło...

- bardzo mi się nie podoba straszenie sądami, ja nie widzę, żeby tu ktoś obrażał DSI czy rzucał oskarżenia, oczywiście pojawiają się trudne pytania ale to chyba nie zbrodnia? Wystarczy na nie odpowiedzieć... Tym bardziej, że DSI samo prowokuje pytania wybierając tak nietypową formę działalności... Podłączając się pod ton wypowiedzi Zarządu mógłbym powiedzieć, że jeżeli będzie taka wola to ja bardzo chętnie mogę się w sądzie stawić, nawet na PW mogę podać swoje dane jakby co aby nie było potrzeby niepokojenia adminów wink.gif

Moja prośba do Zarządu DSI - jeżeli chcecie rozwiać wątpliwości to proszę o wyjaśnienie dlaczego właśnie stowarzyszenie?

PS. Widzę, że wszyscy "atakujący" DSI to abonenci UPC, żeby nie było że to atak konkurencji laugh.gif - ja mam net od Telpolu a czy jestem zadowolony to w tym wątku nie napiszę, może w innym lub na PW.

+Quote Post
DSI
post pią, 21 sty 2011 - 18:47
Post #23

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 4,396

CYTAT(kamillll @ pią, 21 sty 2011 - 18:45) *
przeczytałem pismo i muszę powiedzieć że na tematy podatkowe nie będę się wypowiadał, ale nie podoba mi się jedna i wydaję mi się najważniejsza rzecz.Wasi klienci wg. prawa to nie abonenci tylko członkowie stowarzyszenia. I to mocna ogranicza ich prawa jako konsumentów.Tyle w temacie.
Zgadza się, członkowie DSI nie są abonentami, a członkami właśnie. Jednakże nasz regulamin zawiera w rzeczywistości o wiele bardziej liberalne zasady odnośnie ponoszonych konsekwencji z tytuły braków płatności niż stosowane w sieciach komercyjnych. Procedura windykacyjna wszczynana jest dopiero w 3. miesiącu zalegania z płatnościami, co jest wyjątkiem na polskim rynku. Przez cały ten okres Stowarzyszenie odprowadza podatek CIT oraz VAT z płatności, które de facto nie zostały do nas wpłacone, i co do których nie mamy żadnej pewności, że wpłacone będą. Dodatkowo proszę jeszcze zwrócić uwagę, że termin regulowania należności miesięcznych w DSI to 10-ty każdego miesiąca, a w przypadku braku uregulowania owej płatności w tym terminie dana osoba nadal może korzystać z łącza internetowego aż do 20-tego danego miesiąca bez ponoszenia żadnych konsekwencji. Jeśli więc porównywać prawa abonenta a prawa członka Stowarzyszenia DSI to właśnie członkowie DSI mają znacznie korzystniejszą sytuację w porównaniu do abonentów sieci komercyjnych.
CYTAT(vacu @ pią, 21 sty 2011 - 19:39) *
przeczytałem pismo i muszę powiedzieć że na tematy podatkowe nie będę się wypowiadał, ale nie podoba mi się jedna i wydaję mi się najważniejsza rzecz.Wasi klienci wg. prawa to nie abonenci tylko członkowie stowarzyszenia. I to mocna ogranicza ich prawa jako konsumentów.Tyle w temacie.
- bardzo mi się nie podoba straszenie sądami, ja nie widzę, żeby tu ktoś obrażał DSI czy rzucał oskarżenia, oczywiście pojawiają się trudne pytania ale to chyba nie zbrodnia? Wystarczy na nie odpowiedzieć... Tym bardziej, że DSI samo prowokuje pytania wybierając tak nietypową formę działalności... Podłączając się pod ton wypowiedzi Zarządu mógłbym powiedzieć, że jeżeli będzie taka wola to ja bardzo chętnie mogę się w sądzie stawić, nawet na PW mogę podać swoje dane jakby co aby nie było potrzeby niepokojenia adminów wink.gif
A czy nie widział Pan wpisu jednej z osoby na niniejszym forum, w którym to pomówiła konkretną, z imienia i nazwiska, osobę o niepłacenie podatków i oszukiwanie Urzędu Skarbowego? Żadnego 'straszenia' sądami nie ma, gdyż poinformowanie o możliwości wszczęcia postępowania, w tym konkretnym przypadku, z powodu pomówienia nie jest straszeniem, a prawem jakie osobie pomówionej przysługuje.

+Quote Post
vacu
post pią, 21 sty 2011 - 18:53
Post #24

Smokin' nigga

CYTAT(DSI @ pią, 21 sty 2011 - 18:47) *
CYTAT(kamillll @ pią, 21 sty 2011 - 18:45) *
Zgadza się, członkowie DSI nie są abonentami, a członkami właśnie. Jednakże nasz regulamin zawiera w rzeczywistości o wiele bardziej liberalne zasady odnośnie ponoszonych konsekwencji z tytuły braków płatności niż stosowane w sieciach komercyjnych. Procedura windykacyjna wszczynana jest dopiero w 3. miesiącu zalegania z płatnościami, co jest wyjątkiem na polskim rynku. Przez cały ten okres Stowarzyszenie odprowadza podatek CIT oraz VAT z płatności, które de facto nie zostały do nas wpłacone, i co do których nie mamy żadnej pewności, że wpłacone będą. Dodatkowo proszę jeszcze zwrócić uwagę, że termin regulowania należności miesięcznych w DSI to 10-ty każdego miesiąca, a w przypadku braku uregulowania owej płatności w tym terminie dana osoba nadal może korzystać z łącza internetowego aż do 20-tego danego miesiąca bez ponoszenia żadnych konsekwencji. Jeśli więc porównywać prawa abonenta a prawa członka Stowarzyszenia DSI to właśnie członkowie DSI mają znacznie korzystniejszą sytuację w porównaniu do abonentów sieci komercyjnych.
CYTAT(vacu @ pią, 21 sty 2011 - 19:39) *
A czy nie widział Pan wpisu jednej z osoby na niniejszym forum, w którym to pomówiła konkretną, z imienia i nazwiska, osobę o niepłacenie podatków i oszukiwanie Urzędu Skarbowego? Żadnego 'straszenia' sądami nie ma, gdyż poinformowanie o możliwości wszczęcia postępowania, w tym konkretnym przypadku, z powodu pomówienia nie jest straszeniem, a prawem jakie osobie pomówionej przysługuje.

Hehe ale mi prawa konsumenta - tego co nie płaci laugh.gif
A ten co płaci?
CYTAT
Za ciągłą przerwę w dostępie do sieci – z przyczyn leżących po stronie DSI – uważa się wyłącznie awarię urządzeń DSI – zainstalowanych w sieci – tj. od wyjścia okablowania z lokalu Abonenta do routera brzegowego. Przerwa taka – liczona od godziny zgłoszenia – przez czas powyżej 72 godzin – uprawnia do bonifikaty w wysokości 1/30 kwoty składki miesięcznej (abonamentowej) za każdą kolejną – rozpoczętą dobę braku dostępu. Bonifikatę oblicza się począwszy od czwartej doby w której stwierdzono brak dostępu – z doliczeniem bonifikat za pierwsze trzy doby niesprawności łącza. W przypadku uzyskania dostępu w czwartej dobie – o której wyżej – bonifikata nie przysługuje.

Czyli w skrócie - nie masz netu przez trzy doby ale w czwartej włączą - guzik dostaniesz a nie obniżenie abo.. tfu... składki wink.gif
CYTAT
A czy nie widział Pan wpisu jednej z osoby na niniejszym forum, w którym to pomówiła konkretną, z imienia i nazwiska, osobę o niepłacenie podatków i oszukiwanie Urzędu Skarbowego?

Śmiem wątpić czy to pomówienia, uzasadniona wątpliwość raczej którą wystarczy wyjaśnić...

+Quote Post
DSI
post pią, 21 sty 2011 - 18:54
Post #25

UZYTKOWNIK

CYTAT(kamillll)
- przede wszystkim nie wyjaśniono dlaczego stowarzyszenie a nie normalna firma? Moja prośba do Zarządu DSI - jeżeli chcecie rozwiać wątpliwości to proszę o wyjaśnienie dlaczego właśnie stowarzyszenie?

Z całym szacunkiem wybór formy działalności należy do osób ową działalność prowadzących. Wszelkie tłumaczenia nie wydają się tutaj ani potrzebne ani koniecznie.

CYTAT(kamillll)
PS. Widzę, że wszyscy "atakujący" DSI to abonenci UPC, żeby nie było że to atak konkurencji laugh.gif - ja mam net od Telpolu a czy jestem zadowolony to w tym wątku nie napiszę, może w innym lub na PW.

Zachęcamy w takim razie do zadania Telpolowi pytania dlaczego właśnie w takiej a nie innej formie prawnej zdecydował się na prowadzenie działalności.

+Quote Post
BARES
post pią, 21 sty 2011 - 18:55
Post #26

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 352

Przy okazji tego tematu mam taką jedną nurtującą sprawę a mianowicie realny download a deklarowany przez dostawce, dla przykładu podam swój dostawca Telpol, mój abonament 30 M
Download ~ 5,5 M
Ping 15
Test łącza przeprowadziłem w godzinach popołudniowych za pomocą speedtest.net, interesuje mnie jak to jest w waszym przypadku

--------------------

+Quote Post
kamillll
post pią, 21 sty 2011 - 18:56
Post #27

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,319

CYTAT(DSI @ pią, 21 sty 2011 - 18:47) *
ja o jednym a wy o drugim.odczytuję to jako mydlenie oczu tym mniej zorientowanym ;)mam pewną teorię na to dlaczego stowarzyszenie wink.gif ale nie będę pisał wink.gif co mądrzejsi się domyślą ;)dodam że taki zabieg został już w naszym mieście skutecznie wykonany wink.gif
CYTAT(DSI @ pią, 21 sty 2011 - 18:54) *
CYTAT(kamillll)
- przede wszystkim nie wyjaśniono dlaczego stowarzyszenie a nie normalna firma? Moja prośba do Zarządu DSI - jeżeli chcecie rozwiać wątpliwości to proszę o wyjaśnienie dlaczego właśnie stowarzyszenie?
Z całym szacunkiem wybór formy działalności należy do osób ową działalność prowadzących. Wszelkie tłumaczenia nie wydają się tutaj ani potrzebne ani koniecznie.
CYTAT(kamillll)
Zachęcamy w takim razie do zadania Telpolowi pytania dlaczego właśnie w takiej a nie innej formie prawnej zdecydował się na prowadzenie działalności.
hej hej hej ;)proszę nauczyć się kopiować ;)powyższe wypowiedzi nie należą do mnie wink.gif

+Quote Post
sowa
post pią, 21 sty 2011 - 19:01
Post #28

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,352

odp. dla BARESa:

wg umowy: Pakiet Maxi+ - 15Mbit/3Mbit
teraz widzę że w ofercie są inne parametry, ale nawet nie wiem czy one mnie także już dotyczą, bo ja mam umowę sprzed zmian smile2.gif

edit: poprawka w parametrach- zajrzałam do umowy wink.gif

Ten post edytował sowa pią, 21 sty 2011 - 19:05

+Quote Post
vacu
post pią, 21 sty 2011 - 19:02
Post #29

Smokin' nigga

OK, tylko jeżeli nie macie nic do ukrycia czy powodów do wstydu to OCB? Ja przecież nikomu ręki wykręcać nie będę...
Dodam jeszcze, że imho to nie jest tak, że chcę zarabiać kasę to idę do UM i drapię się w głowę: "Hmm, czym by sobie tu zostać, może spółką akcyjną a może stowarzyszeniem?", każda z form prawnych ma inne "przeznaczenie", do prowadzenia działalności gospodarczej generalnie służą firmy a nie stowarzyszenia.

A niby czemu miałbym pytać? Telpol to firma a firma służy do oferowania usług i zarabiania pieniędzy. A więc wszystko jasne. Z kolei stowarzyszenie generalnie ma inną definicje, jak napisał Marcin nawet ustawa inaczej opisuje stowarzyszenie, stąd moje pytanie do was, nie chcecie odpowiadać - to wasza sprawa ale niesmak pozostaje...
CYTAT
Download ~ 5,5 M
Ping 15

BARES - masz coś nie tak, u mnie przed chwilą (ten sam pakiet):

Ten post edytował vacu pią, 21 sty 2011 - 19:11

+Quote Post
xMarcinx
post pią, 21 sty 2011 - 19:28
Post #30

UZYTKOWNIK

Mydlenie oczu nie ma końca.

+Quote Post
DSI
post pią, 21 sty 2011 - 19:43
Post #31

UZYTKOWNIK

CYTAT(vacu)
Śmiem wątpić czy to pomówienia, uzasadniona wątpliwość raczej którą wystarczy wyjaśnić...

Oby tak samo liberalnie podszedł Pan do sprawy, gdyby to Pana pomawiano publicznie o oszukiwanie skarbu państwa i niepłacenie podatków.

CYTAT(vacu)
A niby czemu miałbym pytać? Telpol to firma a firma służy do oferowania usług i zarabiania pieniędzy. A więc wszystko jasne. Z kolei stowarzyszenie generalnie ma inną definicje, jak napisał Marcin nawet ustawa inaczej opisuje stowarzyszenie, stąd moje pytanie do was, nie chcecie odpowiadać - to wasza sprawa ale niesmak pozostaje...

Kompetencje Pana Marcina odnośnie oceny prawnej stowarzyszeń raczej nie są na tyle wysokie, co widać po datach artykułów, do których przeczytania nas zachęca,by móc na nich opierać swój osąd w sprawie funkcjonowania stowarzyszeń.

Idąc za Pana pytaniem i drążeniem go - założone zostało stowarzyszenie do prowadzenia takiej a nie innej działalności, gdyż takie było życzenie osób je zakładających.
Stowarzyszenia wcale nie są wszystkie od tego, by działać na jakikolwiek cel społeczny - stowarzyszenie może prowadzić wszelkiego rodzaju działalność byleby nie była ona sprzeczna z Konstytucją.
Idąc tym tropem możemy założyć Stowarzyszenie Sympatyków Pana Vacu lub Pana xMarcinx i zaręczamy, że Sąd będzie niemalże zmuszony takowe właśnie stowarzyszenie założyć, niezależnie od Panów osobistych przesłanek czy celów, o ile sprzeczne z Konstytucją nie będą.

CYTAT(xMarcinx)

Odnoście dalszej dyskusji oraz odnośników do publikacji na temat stowarzyszeń, przepisów z nimi związanymi oraz innych regulacji prawnych - podawane odnośniki w większości dotyczą stanu prawnego, który już nie obowiązuje, jak na przykład artykuł z 2008 r. komentujący stan prawny z 2008 roku właśnie. Inne publikacje nie dotyczą w zupełności spraw, o których Pan pisze.

Wszelkie inne komentarze oskarżające, które się pojawiają wynikają z nieznajomości oraz niezrozumienia przepisów prawa dotyczących stowarzyszeń między innymi.

Niektóre pojawiające się komentarze zarzucające nam chociażby realizowanie statutowego celu w postaci dostępu do Internetu poruszają kwestię, które już w sposób jasny i jednoznaczny przedstawione zostały i wyjaśnione w Informacji DSI - dla przypomnienia stowarzyszenie może realizować dowolnie wybrany cel statutowy ze wszystkich wymienionych w statucie (które to cele bagatela samo stowarzyszenie ustala).

Statut wcale nie "musi" znajdować się na stronie, jeśli Pan Marcin bądź inne osoby życzą sobie zobaczyć statut można go zobaczyć go w siedzibie DSI.

Samo DSI natomiast ma prawo działać w takiej formie prawnej jaka została dowolnie wybrana przez jego założycieli i nikomu nie musi się z wybranej formy tłumaczyć czy wyjaśniać dlaczego została ona właśnie taka , a nie inna wybrana. Jedyne zastrzeżenie natomiast odnośnie prowadzonej działalności w ramach stowarzyszenia to działalność, która nie narusza Konstytucji, co DSI oczywiście nie dotyczy.

Stowarzyszenie może oferować usługi i wcale nie jest od tego 'firma' (takiego pojęcie nie istnieje w porządku prawnym), ale może być i od tego Stowarzyszenie - tutaj właśnie pojawia się Pana nieznajomość i niezrozumienie tematu i zasad funkcjonowania stowarzyszeń.

W przypadku jakichkolwiek dalszych wątpliwości związanych z aspektem prawnym działania Stowarzyszenia czy też w przypadku wyciągania kolejnych pochopnych wniosków na podstawie własnej interpretacji bez kompetencji ku temu i w oparciu o nieaktualny stan prawny jeśli tylko ma Pan ochotę proszę bardzo wnosić, skargi, zapytania, zakładać sprawy i żądać wszelkiego rodzaju wyjaśnień.

Dalsza dyskusja merytoryczna na obecnym poziomie, wynikająca z nierozumienia przez Pana przepisów prawa i ich złej interpretacji, nie będzie mogła być prowadzona w sposób, który dostarczy jakichkolwiek wartości i rzetelnych informacji.

Ten post edytował DSI pią, 21 sty 2011 - 19:44

+Quote Post
sowa
post pią, 21 sty 2011 - 19:46
Post #32

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,352

wiecie co jest dla mnie najgorsze? że temat nie rozpoczął się pytaniem o formę prawną DSI, o to co opłacają a czego nie, czy mogą tak działać czy nie powinni...

nie chcę się bawić w wymienianie nicków itp więc napisze ogólnikami:
sądzę że jeśli ktoś, szukając z jakiegoś powodu informacji o DSI, zaciekawił się formą prawną i sposobem działania tego Stowarzyszenia, to nie powinien zawalać od razu tematu na forum swoimi dociekaniami, myślami o wysyłaniu czegoś tam do skarbówki, o kontrolach podatników rozliczających się z ulg z internet z DSI
sądzę że jeśli ktoś ma coś do jakiejś firmy, instytucji, stowarzyszenia czy osoby- to niech się tam bezpośrednio zgłosi ze swoimi pytaniami i żalami, napisze oficjalną skargę, zażalenie- podpisane imieniem i nazwiskiem

działacie teraz jak nasi ukochani politycy- obgadujecie innych i oskarżacie za ich plecami. fajnie tak atakować nieobecnych?
gdyby DSI się na forum nie pojawiło, to tu dalej lały by się domysły i brzydkie słowa.

i popieram że
CYTAT
wybór formy działalności należy do osób ową działalność prowadzących. Wszelkie tłumaczenia nie wydają się tutaj ani potrzebne ani koniecznie.

a jeśli już próbujemy znaleźć wytłumaczenie to np- jeśli nawet zarejestrowali się jako stowarzyszenie tylko po to by ciąć koszty, to moim zdaniem **uj nam do tego! wy nie szukacie sposobu na oszczędności?
dają mi internet, który dobrze działa, nie jest drogi i jak dla mnie to jest najważniejsze, a nie ich forma prawna

dziwni jesteście jacyś blink.gif

+Quote Post
kamillll
post pią, 21 sty 2011 - 19:55
Post #33

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,319

CYTAT(sowa @ pią, 21 sty 2011 - 19:46) *
a jeśli już próbujemy znaleźć wytłumaczenie to np- jeśli nawet zarejestrowali się jako stowarzyszenie tylko po to by ciąć koszty, to moim zdaniem **uj nam do tego!

dziwni jesteście jacyś

nie do cięcia kosztów wink.gif
zobaczysz w przyszłości czy po to wink.gif

i śmiem twierdzić że nie jestem dziwny, widziałem taki zabieg na własne oczy wink.gif

+Quote Post
xMarcinx
post pią, 21 sty 2011 - 20:03
Post #34

UZYTKOWNIK

CYTAT(DSI @ pią, 21 sty 2011 - 19:43) *
Kompetencje Pana Marcina odnośnie oceny prawnej stowarzyszeń raczej nie są na tyle wysokie, co widać po datach artykułów, do których przeczytania nas zachęca,by móc na nich opierać swój osąd w sprawie funkcjonowania stowarzyszeń.

Dziękuję przekażę, wykładowcy, że co do oceny z tego zakresu materiału popełnił haniebny czyn.
Jednocześnie, wdzięczny byłbym jakby Państwo przekazali informacje odnośnie właściwej interpretacji autorowi książki "Stowarzyszenia i fundacje" Pawłowi Suskiemu.

Stowarzyszenia wcale nie są wszystkie od tego, by działać na jakikolwiek cel społeczny - stowarzyszenie może prowadzić wszelkiego rodzaju działalność byleby nie była ona sprzeczna z Konstytucją.

A ponadto celem stowarzyszenia musi być działalność:

naukowa, naukowo-techniczna,
oświatowa, w tym również polegająca na kształceniu studentów,

kulturalna,
oraz działalność w zakresie:
kultury fizycznej i sportu,
ochrony środowiska,
wspierania inicjatyw społecznych na rzecz budowy dróg i sieci telekomunikacyjnej na wsi oraz zaopatrzenia wsi w wodę,
dobroczynności,
ochrony zdrowia i pomocy społecznej,
rehabilitacji zawodowej i społecznej inwalidów oraz
kultu religijnego

Które są wymienione w punktach od 1 do 7 Państwa celach działalności, dzięki czemu min. możliwe było zarejestrowanie stowarzyszenia przez sąd, obecnie jak sami Państwo przyznają mają te punkty.. gdzieś, czyli formalnie jest ok, ale już praktycznie nie, bo celów umożliwiających funkcjonowanie stowarzyszenia nie realizujecie - czysta podkładka dla sądu.
http://www.ngo.dabrowa-gornicza.pl/baza/details.php?org=29

Niektóre pojawiające się komentarze zarzucające nam chociażby realizowanie statutowego celu w postaci dostępu do Internetu poruszają kwestię, które już w sposób jasny i jednoznaczny przedstawione zostały i wyjaśnione w Informacji DSI - dla przypomnienia stowarzyszenie może realizować dowolnie wybrany cel statutowy ze wszystkich wymienionych w statucie (które to cele bagatela samo stowarzyszenie ustala)

Tylko, że cel 8. tj budowa infrastruktury nie może być celem samym w sobie, tylko środkiem do realizacji celi wyżej wymienionych dotyczących nauki, nauki-technicznej (cele od 1 do 7)

Samo DSI natomiast ma prawo działać w takiej formie prawnej jaka została dowolnie wybrana przez jego założycieli i nikomu nie musi się z wybranej formy tłumaczyć czy wyjaśniać dlaczego została ona właśnie taka , a nie inna wybrana. Jedyne zastrzeżenie natomiast odnośnie prowadzonej działalności w ramach stowarzyszenia to działalność, która nie narusza Konstytucji, co DSI oczywiście nie dotyczy.

Musi tłumaczyć przed sądem i urzędem skarbowym.

CYTAT
Stowarzyszenie może oferować usługi i wcale nie jest od tego 'firma' (takiego pojęcie nie istnieje w porządku prawnym), ale może być i od tego Stowarzyszenie - tutaj właśnie pojawia się Pana nieznajomość i niezrozumienie tematu i zasad funkcjonowania stowarzyszeń.

Może, ale by realizować cele statutowe, ale cele statutowe nie mogą być tożsame z świadczonymi usługami (calami zarobkowymi), bo wtedy to jest działalność gospodarcza. Czyli np. ok jest, że sprzedajmy kartki pocztowe by dzieci wyjechały na wycieczkę, a nie ok jest sprzedawanie kartek pocztowych, by produkować kartki pocztowe.

Ten post edytował xMarcinx pią, 21 sty 2011 - 20:38

+Quote Post
DSI
post pią, 21 sty 2011 - 20:25
Post #35

UZYTKOWNIK

CYTAT(xMarcinx)

A zapraszamy do poinformowania wykładowcy, jak najbardziej.
A Pana samego do jeszcze sporej dawki nauki w temacie - zupełnie nie wie Pan bowiem o czym Pan pisze.

"Musi tłumaczyć przed sądem i urzędem skarbowym." - na owym forum nie widzimy ani Sądu ani Urzędu Skarbowego, przed którymi to organami już żeśmy się "wytłumaczyli".

Statut DSI został opracowany przez prawników, następnie złożony do KRS, który przesłał go do konsultacji Urzędu Miasta (który to urząd zgłosił kilkanaście swoich uwag) i w toku dalszej procedury, po uwzględnieniu uwag urzędu oraz części uwag założycieli, został zarejestrowany przez Sąd rejestrowy.
Całość procedury rejestracyjnej trwała około 8 miesięcy i trudno jest nam podważać kompetencje organów rejestrowych (Sąd rejestrowy) i nadzorczych odnośnie oceny poprawności zapisów statutu, a tym samym poprawności prowadzonej przez DSI działalności.

Ten post edytował DSI pią, 21 sty 2011 - 20:26

+Quote Post
vacu
post pią, 21 sty 2011 - 20:27
Post #36

Smokin' nigga

@Zarząd DSI - nie chcecie napisać o co poprosiłem to Wasza sprawa, ja nigdzie Was do tego nie zmuszam. Napisałem "firma" w skrócie myślowym, proszę nie udawać przysłowiowego "idioty", wszyscy wiemy o co chodzi. Tak czy siak posty oraz Wasza niechęć do podzielenia się informacjami, które w normalnym przypadku nie są wstydliwe czy nie stanowią tajemnicy pozostaną tutaj i każdy będzie mógł sam je ocenić. Dodam jeszcze, że wpisaliście się bardzo chętnie do bazy NGO tymczasem proponuję przeczytać sobie definicję "III sektora" zawartą na stronie, na której się wpisaliście: „Trzeci sektor” to nazwa, której używa się wobec ogółu organizacji pozarządowych. Określenie to, przeniesione z języka angielskiego, nawiązuje do podziału dzielącego aktywność społeczno-gospodarczą nowoczesnych państw demokratycznych na trzy sektory:
biznes, funkcjonujący w oparciu o rynek i jego prawa, gdzie kluczowym słowem jest zysk,
sektor publiczny, który tworzy i działa w oparciu o prawo i może być utożsamiany z tym, co nazywamy państwem i administracją,
trzeci sektor, którego wyznacznikiem są realizowane wartości, a który jednoznacznie spaja społeczeństwo i sprzyja tworzeniu wspólnoty.
Trzeci sektor to ogół prywatnych organizacji, działających społecznie i nie dla zysku, czyli organizacje pozarządowe (organizacje non-profit) .
. Pozostawię to bez komentarza...
Natomiast jakoś dziwnie Zarząd DSI dziwnie unika trudnych pytań, np. zaprezentowałem punkt regulaminu, w którym DSI wspaniale dba o interesy członków - jakiś komentarz?

sowa - ja mam taki nawyk - może głupi choć w dzięki temu nie popadam w tarapaty czasami - że zawsze czytam umowy/regulaminy/itp. Przeczytałem, pojawiły się wątpliwości, zapytałem, rozwinął się wątek - i dobrze wszak to forum dyskusyjne. Nie wiem skąd Twoje oburzenie. I wcale nie "*uj nam do tego", jak Cię kiedyś DSI "orżnie" (czego ani Tobie ani DSI nie życzę) właśnie dlatego, że korzysta (?) z jakiejś luki prawnej to może zrewidujesz swoje stanowisko. Żyjemy w czasach oszustów i krętaczy więc nie dziw się, że jako świadomi obywatele oczekujemy wyjaśnień jeżeli coś budzi nasze wątpliwości. A jeżeli ktoś nie chce udzielić informacji, które normalnie nie są tajemnicą, to niech się nie dziwi, że są podejrzenia co do jego intencji.

+Quote Post
Leszek
post pią, 21 sty 2011 - 20:44
Post #37

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

CYTAT(BARES @ pią, 21 sty 2011 - 18:55) *
Przy okazji tego tematu mam taką jedną nurtującą sprawę a mianowicie realny download a deklarowany przez dostawce, dla przykładu podam swój dostawca Telpol, mój abonament 30 M
Download ~ 5,5 M
Ping 15
Test łącza przeprowadziłem w godzinach popołudniowych za pomocą speedtest.net, interesuje mnie jak to jest w waszym przypadku

A nie korzystasz czasem z szyfrowanego wifi? U mnie transfer spada do ~9M przy nominalnej 15M (i po podłączeniu kablem do routera tyle właśnie mam).

--------------------

+Quote Post
vacu
post pią, 21 sty 2011 - 21:13
Post #38

Smokin' nigga

CYTAT(Leszek @ pią, 21 sty 2011 - 20:44) *
CYTAT(BARES @ pią, 21 sty 2011 - 18:55) *
Download ~ 5,5 M
Ping 15

A nie korzystasz czasem z szyfrowanego wifi? U mnie transfer spada do ~9M przy nominalnej 15M (i po podłączeniu kablem do routera tyle właśnie mam).

Ja mam szyfrowane (WPA2/AES) wifi a mimo to mam 10Mb/s...

Ten post edytował vacu pią, 21 sty 2011 - 21:14

+Quote Post
Leszek
post pią, 21 sty 2011 - 21:28
Post #39

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

Ja mam 128-bit WEP - po jego wyłączeniu prędkość wzrastała do mniej więcej 80% nominalnej (kiedyś, teraz mi się nie chce sprawdzać wink.gif ).

--------------------

+Quote Post
xMarcinx
post pią, 21 sty 2011 - 21:32
Post #40

UZYTKOWNIK

CYTAT(Leszek @ pią, 21 sty 2011 - 21:28) *
Ja mam 128-bit WEP - po jego wyłączeniu prędkość wzrastała do mniej więcej 80% nominalnej (kiedyś, teraz mi się nie chce sprawdzać wink.gif ).

Zwykle WPA/WPA2 jest szyfrowane sprzętowo (AES) wtedy prędkość nie spada.

Ten post edytował xMarcinx pią, 21 sty 2011 - 21:35

+Quote Post

5 Stron V  < 1 2 3 4 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:31
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza