IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

4 Stron V  < 1 2 3 4 >  
Reply to this topicStart new topic
> Rondo Hendrixa?
xMarcinx
post pią, 17 wrz 2010 - 12:41
Post #21

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 2,576

CYTAT(gregol @ pią, 17 wrz 2010 - 12:26) *
CYTAT(xMarcinx @ pią, 17 wrz 2010 - 11:59) *
Z tą tabliczką to jednak komuny, zresztą dlaczego rondo Hendrixa? a nie po prostu rondo wolności

Nie ukrywam, że ta tabliczka mnie bulwersuje. Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale wstawiono ją za obecnej władzy, która pozwoliła na ponowne przechrzczenie pomnika a teraz ładnie podłącza się pod inicjatywę młodzieży.
Choć, ów tabliczka jest dla mnie kolejnym argumentem ZA. Jeśli w głowach Dąbrowiaków (i nie tylko) będą wydarzenia sprzed 20lat. To choćby ktoś cały pomnik pomalował na czerwono to wzbudzi to tylko śmiech.

A dlaczego Hendrixa? Bo to miasto jest wystarczająco smutne i nudne, aby wśród ulic Jadwigi, Sobieskiego, Kościuszki, placu Wolności.. dawać kolejną patetyczną nazwę. Po co? Jeśli nazwiemy imieniem tego znanego muzyka to każdy w DG będzie wiedział jakie wartości niesie ta nazwa, będzie sympatycznie. A przyjezdnym będzie można ów historię przybliżyć, bo warto.

Władza po prostu wykorzystała młodzież do ocalenia pomnika. Według mnie każda inna tabliczka bedzie ok, byle nie ta, a to czy hendrixa kombajna czy kogo tam, to jest kwestia do dyskusji, niemniej wartoby było zapytać rodziny czy nie mają nic przeciwko, bo ja np jakoś sobie nie wyobrażam by brandować komunistyczny pomnik czy rondo miałby np Jacek Kaczmarski.. nie wciagajmy nie potrzebnie artystów w politykę i ideologie.

Ten post edytował xMarcinx pią, 17 wrz 2010 - 12:49
Go to the top of the page

+Quote Post
olo
post pią, 17 wrz 2010 - 13:16
Post #22

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 18
GG: 1387662 status gadu-gadu

CYTAT(xMarcinx @ pią, 17 wrz 2010 - 12:41) *
Władza po prostu wykorzystała młodzież do ocalenia pomnika. Według mnie każda inna tabliczka bedzie ok, byle nie ta, a to czy hendrixa kombajna czy kogo tam, to jest kwestia do dyskusji, niemniej wartoby było zapytać rodziny czy nie mają nic przeciwko, bo ja np jakoś sobie nie wyobrażam by brandować komunistyczny pomnik czy rondo miałby np Jacek Kaczmarski.. nie wciagajmy nie potrzebnie artystów w politykę i ideologie.

Elementarna kultura nakazuje pisanie nazwisk wielką literą. O świadomym i prześmiewczym przekręcaniu nazwisk nie wspomnę.
Każda inicjatywa, która wyzwala w ludziach chęć do działania jest ważna. Większość z nas ma swoją małą amerykę, o którą powinno się dbać i brać udział w jej kształtowaniu. A to czy się uda, czy nie to zupełnie inna sprawa.

--------------------

+Quote Post
666V
post pią, 17 wrz 2010 - 13:54
Post #23

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 4,060

@gregol
Tabliczkę wmontowano za czasów Prezydenta Talkowskiego

Jestem jak najbardziej ZA, rondo powinno mieć imię Jimmiego Hendrixa!

+Quote Post
gregol
post pią, 17 wrz 2010 - 14:47
Post #24

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,349
GG: 1309044 status gadu-gadu

CYTAT(xMarcinx @ pią, 17 wrz 2010 - 12:41) *
Według mnie każda inna tabliczka bedzie ok, byle nie ta.

Co do tabliczki, to podzielam zdanie. Jednak nie to jest przedmiotem dyskusji w tym wątku. Więc zostawmy ten temat.

CYTAT(666V @ pią, 17 wrz 2010 - 13:54) *
@gregol
Tabliczkę wmontowano za czasów Prezydenta Talkowskiego

Nie spodziewałem się, że ten czas aż tak leci..

Ten post edytował gregol pią, 17 wrz 2010 - 14:48

+Quote Post
xMarcinx
post pią, 17 wrz 2010 - 15:49
Post #25

UZYTKOWNIK

CYTAT(olo @ pią, 17 wrz 2010 - 13:16) *
Elementarna kultura nakazuje pisanie nazwisk wielką literą. O świadomym i prześmiewczym przekręcaniu nazwisk nie wspomnę.

tyle ze to zagraniczne nazwiska i nie wiem jak się je pisze, ale dobrze wiedzieć, ze lepiej się orientujesz czy świadome czy nie

+Quote Post
Mały77
post pią, 17 wrz 2010 - 16:48
Post #26

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,566

CYTAT(rouse @ pią, 17 wrz 2010 - 09:19) *
„Zakazane jest istnienie partii politycznych i innych organizacji odwołujących się w swoich programach do totalitarnych metod i praktyk działania nazizmu, faszyzmu i komunizmu, a także tych, których program lub działalność zakłada lub dopuszcza nienawiść rasową i narodowościową, stosowanie przemocy w celu zdobycia władzy lub wpływu na politykę państwa albo przewiduje utajnienie struktur lub członkostwa.”

Kurde - to PiS działa nielegalnie? laugh.gif

+Quote Post
BARES
post nie, 19 wrz 2010 - 00:13
Post #27

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 352

Inicjatywa mająca na celu nazwanie centralnych części naszego miasta jak najbardziej słuszna ale juz co do szczegółów to mam mieszane uczucia, skoro pomnik nosi nazwę Hendrixa to bezsensu żeby 5 metrów dalej rondo nazywało się tak samo, ja proponuje na patrona Marszałka Piłsudskiego.

--------------------

+Quote Post
Arbas
post nie, 19 wrz 2010 - 18:24
Post #28

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 307

A może Rondo Dębowe, lub Wyborcze?

+Quote Post
:)
post nie, 19 wrz 2010 - 18:31
Post #29

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

CYTAT

Dąbrowskie rondo imienia Hendriksa?

PAS

Dzisiaj 18:26:59 , Aktualizacja dzisiaj 18:27:56

Młodzi mieszkańcy Dąbrowy Górniczej chcą, by rondo w centrum miasta nazwać imieniem ikony rocka Jimmiego Hendriksa. A oddalone kilkaset metrów dalej imieniem Freddiego Mercurego, lidera legendarnego zespołu Queen.
W poniedziałek (20.09) o godz. 16 na placu przed Pałacem Kultury Zagłębia organizują happening, podczas którego będzie można poprzeć tę inicjatywę i podpisać się pod petycją, która ma trafić do Rady Miejskiej.
Skąd taki pomysł? W tym roku przypada 20-rocznica obrony pomnika Bohaterów Czerwonych Sztandarów na Placu Wolności, który miał zostać wysadzony w powietrze. Młodzi dąbrowianie stanęli w jego obronie, pilnowali go dzień i noc, dedykując właśnie Hendrixowi. Na pomniku pojawił się, istniejący do 1999 roku napis: Jimiemu Hendrixowi. Kurtowi Cobainowi. Make love not war. War is over.
i świata i ucz się fotografii.
- Mamy już dwieście podpisów popierających naszą akcję, a to dopiero początek. Nasza inicjatywa jest odbierana bardzo pozytywnie. Mamy zamiar zorganizować kilka akcji i happeningów, które mamy nadzieję zainteresują mieszkańców. Wspierają nas znajomi, przyłączają się nowe osoby - mówi Sandra Turczyńska, studentka Wyższej Szkoły Biznesu.

Przesięwzięcie ma już swoją stronę na portalu społecznościowym Facebook.pl, gdzie można ją znaleźć pod adresem rondohendrixa.pl Powstanie też specjalna strona internetowa, gdzie będzie można poprzeć inicjatywę młodych dąbrowian.

--------------------

+Quote Post
xMarcinx
post nie, 19 wrz 2010 - 19:23
Post #30

UZYTKOWNIK

CYTAT
Młodzi mieszkańcy Dąbrowy Górniczej chcą, by rondo w centrum miasta nazwać imieniem ikony rocka Jimmiego Hendriksa. A oddalone kilkaset metrów dalej imieniem Freddiego Mercurego, lidera legendarnego zespołu Queen.

Farrokh Bulsara... biedny pedzio pewnie w trumnie sie przewraca.. ja wiem ze różnie można rozumiec wolność ale patrzenie na to tylko przez pryzmat aids narkotykow rozwiązłych stosunkow seksualnych pijanstwa i muzyki chyba nie jest czymś na tyle uniwersalnym by reprezentować wszystkich mieszkanców

+Quote Post
olo
post nie, 19 wrz 2010 - 19:56
Post #31

UZYTKOWNIK

CYTAT(xMarcinx @ nie, 19 wrz 2010 - 19:23) *
CYTAT

Farrokh Bulsara... biedny pedzio pewnie w trumnie sie przewraca.. ja wiem ze różnie można rozumiec wolność ale patrzenie na to tylko przez pryzmat aids narkotykow rozwiązłych stosunkow seksualnych pijanstwa i muzyki chyba nie jest czymś na tyle uniwersalnym by reprezentować wszystkich mieszkanców

A mówiłem, że skin i kultura to dwie różne sprawy. Ty nawet o sobie piszesz z małej litery, ale to mnie,akurat, nie dziwi. Popracuj nad językiem polskim, bo Polska jest dla Polaków. A co to za Polak, którypo polsku nie umie pisać.

--------------------

+Quote Post
vacu
post nie, 19 wrz 2010 - 20:01
Post #32

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT

Smutne jest twoje życie Marcin, ty widzisz narkotyki, pedalstwo itd. a ja tam widzę koncerty takie jak ten http://www.youtube.com/watch?v=lDckgX3oU_w i choć nie jest to rodzaj muzyki, który mnie pociąga to jednak trzeba przyznać, że to było coś, jak do tego mają się te dzisiejsze lady - nomen omen - gagi laugh.gif ?

Jeżeli wszystko widzisz tylko przez pryzmat nieszczęść to wyrazy współczucia.

+Quote Post
xMarcinx
post nie, 19 wrz 2010 - 20:15
Post #33

UZYTKOWNIK

CYTAT(vacu @ nie, 19 wrz 2010 - 20:01) *
CYTAT

Smutne jest twoje życie Marcin, ty widzisz narkotyki, pedalstwo itd. a ja tam widzę koncerty takie jak ten http://www.youtube.com/watch?v=lDckgX3oU_w i choć nie jest to rodzaj muzyki, który mnie pociąga to jednak trzeba przyznać, że to było coś, jak do tego mają się te dzisiejsze lady - nomen omen - gagi laugh.gif ?

Dla mnie osobiscie lady gaga niczym się nie różny od Freddiego (jako sylwetka), muzycznie zawsze Queen mi się podobało. Niemniej rondo ma być Queen czy Freddiego?

+Quote Post
xMarcinx
post nie, 19 wrz 2010 - 20:15
Post #34

UZYTKOWNIK

CYTAT

Dla mnie osobiscie lady gaga niczym się nie różny od Freddiego (jako sylwetka), muzycznie zawsze Queen mi się podobało. Niemniej rondo ma być Queen czy Freddiego?

+Quote Post
olo
post nie, 19 wrz 2010 - 20:40
Post #35

UZYTKOWNIK

CYTAT(xMarcinx @ nie, 19 wrz 2010 - 20:15) *
CYTAT

Jedno z rond niech nosi nazwę tej kapeli http://www.youtube.com/watch?v=q0nVakOkOBg. Będzie wilk syty i owca cała.

--------------------

+Quote Post
vacu
post nie, 19 wrz 2010 - 20:52
Post #36

Smokin' nigga

CYTAT(olo @ nie, 19 wrz 2010 - 20:40) *
Jedno z rond niech nosi nazwę tej kapeli http://www.youtube.com/watch?v=q0nVakOkOBg. Będzie wilk syty i owca cała.

wrrrrroarrrr laugh.gif

CYTAT(xMarcinx @ nie, 19 wrz 2010 - 20:15) *

Częściowo muszę ci przyznać rację, jak dla mnie to może być rondo Queen czy jakiekolwiek inne, mnie to szczerze pisząc lotto. Jednak nie próbuj porównywać artystycznie 90% dzisiejszych "gwiazdek" do Mercury'ego.

Tak po prawdzie to jakby się czepiać całości życiorysu to w zasadzie powinniśmy mieć tylko i wyłącznie ulice/place/ronda/aleje JPII blink.gif (co niedawno temu mogło się wydawać całkiem realne wink.gif). Choć w 100% też nie jestem pewny czy dociekliwi nie znaleźliby jakiejś ryski w jego biografii.

[Edytka]
Trochę poszukałem Marcin i powiem, że to co napisał olo nie jest bezpodstawne:
CYTAT
Hatecore w swym pierwotnym znaczeniu, używanym od połowy lat 80. po wczesne lata 90. to nazwa stylu muzycznego, którego reprezentantami było kilka nowojorskich grup, takich jak Sheer Terror, Integrity, Lavatory czy Ryker's. Pod względem muzycznym była to mroczniejsza i bardziej brutalna odmiana hardcore punk. Charakteryzował ją duży udział krzyku i dźwięków nieartykułowanych w warstwie wokalnej oraz wściekłość, gniew i bunt przeciwko społeczeństwu w tekstach.

Począwszy od lat 90. termin hatecore zaczął być używany na określenie wykonawców muzycznych związanych z muzyką neonazistowską i białej supremacji, nazwą tą dziennikarze określali pełne nienawiści teksty grup wykonujących tego typu muzykę.

Skoro masz taki awatar to czemu się oburzasz jak ci to ktoś wytknie?

Ten post edytował vacu nie, 19 wrz 2010 - 20:57

+Quote Post
xMarcinx
post nie, 19 wrz 2010 - 21:06
Post #37

UZYTKOWNIK

CYTAT(vacu @ nie, 19 wrz 2010 - 20:52) *
Częściowo muszę ci przyznać rację, jak dla mnie to może być rondo Queen czy jakiekolwiek inne, mnie to szczerze pisząc lotto. Jednak nie próbuj porównywać artystycznie 90% dzisiejszych "gwiazdek" do Mercury'ego.

Muzycznie faktycznie to przepaść.

Tak po prawdzie to jakby się czepiać całości życiorysu to w zasadzie powinniśmy mieć tylko i wyłącznie ulice/place/ronda/aleje JPII blink.gif (co niedawno temu mogło się wydawać całkiem realne wink.gif). Choć w 100% też nie jestem pewny czy dociekliwi nie znaleźliby jakiejś ryski w jego biografii.

No tak ale porównywanie rysy do rowu mariańskiego niezbyt jest mądre. Wystarczy, ze osoba będzie mniej kontrowersyjna, ew istotna z punktu widzenia każdego mieszkańca miasta. Każdy średnio inteligetny wie, ze cała historia z Hendrixem, była po to by ocalić za wszelka cene pomnik.

Trochę poszukałem Marcin i powiem, że to co napisał olo nie jest bezpodstawne:
CYTAT
Hatecore w swym pierwotnym znaczeniu, używanym od połowy lat 80. po wczesne lata 90. to nazwa stylu muzycznego, którego reprezentantami było kilka nowojorskich grup, takich jak Sheer Terror, Integrity, Lavatory czy Ryker's. Pod względem muzycznym była to mroczniejsza i bardziej brutalna odmiana hardcore punk. Charakteryzował ją duży udział krzyku i dźwięków nieartykułowanych w warstwie wokalnej oraz wściekłość, gniew i bunt przeciwko społeczeństwu w tekstach.

Począwszy od lat 90. termin hatecore zaczął być używany na określenie wykonawców muzycznych związanych z muzyką neonazistowską i białej supremacji, nazwą tą dziennikarze określali pełne nienawiści teksty grup wykonujących tego typu muzykę.

Skoro masz taki awatar to czemu się oburzasz jak ci to ktoś wytknie?

Bo od kiedy gatunek muzyczny determinuje poglady? Zresztą jakbyś był bardziej dociekliwy to pokrótce byś odkrył ze h8core grają też kapele chrześcijańskie, jak i kapele straight edge

Ten post edytował xMarcinx nie, 19 wrz 2010 - 21:10

+Quote Post
vacu
post nie, 19 wrz 2010 - 21:18
Post #38

Smokin' nigga

CYTAT(xMarcinx @ nie, 19 wrz 2010 - 21:06) *
Bo od kiedy gatunek muzyczny determinuje poglady? Zresztą jakbyś był bardziej dociekliwy to pokrótce byś odkrył ze h8core grają też kapele chrześcijańskie, jak i kapele straight edge

Hahaha teraz to już mnie rozbawiłeś do bólu. Jeśli ktoś słucha Dody to tam nie ma żadnego przesłania i OK. Ale jeżeli słucham dajmy na to o nienawiści do pedałów/masonów/cyklistów, legalizacji marihuany czy ludziach ulicy wink.gif i mnie to nie razi to chyba się z tym zgadzam, nie jest tak? To raz.
Dwa - od kiedy chrześcijaństwo to religia nienawiści (hate - ang. nienawidzić, nienawiść) hę? Ja chyba na inne lekcje religii uczęszczałem laugh.gif

PS A ja to już w ogóle mam przewalone, nie dość, że czarnuch to jeszcze palący laugh.gif

Ten post edytował vacu nie, 19 wrz 2010 - 21:21

+Quote Post
xMarcinx
post nie, 19 wrz 2010 - 21:36
Post #39

UZYTKOWNIK

CYTAT(vacu @ nie, 19 wrz 2010 - 21:18) *

Hahaha teraz to już mnie rozbawiłeś do bólu. Jeśli ktoś słucha Dody to tam nie ma żadnego przesłania i OK. Ale jeżeli słucham dajmy na to o nienawiści do pedałów/masonów/cyklistów, legalizacji marihuany czy ludziach ulicy wink.gif i mnie to nie razi to chyba się z tym zgadzam, nie jest tak? To raz.
Dwa - od kiedy chrześcijaństwo to religia nienawiści (hate - ang. nienawidzić, nienawiść) hę? Ja chyba na inne lekcje religii uczęszczałem laugh.gif

PS A ja to już w ogóle mam przewalone, nie dość, że czarnuch to jeszcze palący laugh.gif

To lepiej zapoznaj się z tekstami a nie piszesz nie wiedząc o czym. Piosenki nie sa o nienawiści do kogoś, a do zachowań, do przemocy, do komercjalizacja, domach dziecka, narkomani, prostytucji, korupcji do zmian społecznych ustrojowych, do tego co nas otacza do tego co się nie podoba w mas kulturze. Zresztą chyba nie myślisz, że każda piosenka jest o innym zjawiski i tak każdy tekst w koło..

przykłądowy tekst:

hate what you dont understand follow in cain's path falling down and staying down youre out for the count youve learned to love your filth its not kill or be killed its stand or fall destitute despised forsaken i know how fear builds walls instead of bridges i am His child and i am not afraid

tu chodzi o "nienawiść" (brak przychylności, akceptacji) do zjawisk nie do ludzi..

Ten post edytował xMarcinx nie, 19 wrz 2010 - 22:07

+Quote Post
vacu
post nie, 19 wrz 2010 - 23:20
Post #40

Smokin' nigga

CYTAT(xMarcinx @ nie, 19 wrz 2010 - 21:36) *
CYTAT(vacu @ nie, 19 wrz 2010 - 21:18) *

To lepiej zapoznaj się z tekstami a nie piszesz nie wiedząc o czym. Piosenki nie sa o nienawiści do kogoś, a do zachowań, do przemocy, do komercjalizacja, domach dziecka, narkomani, prostytucji, korupcji do zmian społecznych ustrojowych, do tego co nas otacza do tego co się nie podoba w mas kulturze. Zresztą chyba nie myślisz, że każda piosenka jest o innym zjawiski i tak każdy tekst w koło..

przykłądowy tekst:

hate what you dont understand follow in cain's path falling down and staying down youre out for the count youve learned to love your filth its not kill or be killed its stand or fall destitute despised forsaken i know how fear builds walls instead of bridges i am His child and i am not afraid

tu chodzi o "nienawiść" (brak przychylności, akceptacji) do zjawisk nie do ludzi..

Niemniej filozofia życia oparta na nienawiści do czegokolwiek to dla mnie bzdura, stąd już bardzo blisko do ekstremizmu. Ale to temat na inną dyskusję, i tak już sporo wnieliśmy poza tematem rolleyes.gif

+Quote Post

4 Stron V  < 1 2 3 4 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 17:28
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza