![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 221 Dołączył: pią, 15 gru 06 Skąd: Ujejsce City Nr użytkownika: 370 ![]() |
Ja pare miesiecy temu bylem w fabryce Opla w Gliwicach i tez ludzie tam fajnie nie maja. To jest chyba taka juz domenta tego typu zakladow gdzie sie wszystko robi na czas i tzw akord. W Oplu sa fajne monitory LCD na ktorych pisze "Plan na dzisiaj 100 samochodow. Zrobionych 60. Plan nie wykonany! ![]() No cóż, takie są uroki pracy na taśmie. Jakieś tempo pracy musi być narzucone. A odnośnie fabryki Opla, to mialem okazję trochę pracować w tej fabryce (choć nie dla GM) i szczerze mówiąc nie zauważylem żeby ludzie przy taśmie się nie wyrabiali z robotą. Wręcz przeciwnie, jak zrobili swoje, to mieli na tyle wolnego czasu, że mogli sobie pójść i pogadać z kumplem. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,266 Dołączył: pon, 03 lis 03 Nr użytkownika: 32 Płeć: Mężczyzna ![]() |
No cóż, takie są uroki pracy na taśmie. Jakieś tempo pracy musi być narzucone. A odnośnie fabryki Opla, to mialem okazję trochę pracować w tej fabryce (choć nie dla GM) i szczerze mówiąc nie zauważylem żeby ludzie przy taśmie się nie wyrabiali z robotą. Wręcz przeciwnie, jak zrobili swoje, to mieli na tyle wolnego czasu, że mogli sobie pójść i pogadać z kumplem. To moze ja poprostu tak to widzialem ze oni tam pracowali tak szybko jak mroweczki. Zreszta z tego co wiem to nie bylo dnia zeby wyrobili sie w 100% zawsze sa opoznienia, rzedu kilku aut. Mnie natomiast wlasnie zaszokowaly monitory z iloscia wykonanego planu i w zaleznosci o postepu pracy byly buzki: ":-)" lub ";-(" Rowniez pomysl z skrzynka i pomyslami pracownikow. Ale ogolnie to pewnie warunki socjalne itd maja super ;-) BTW. Jak patrzylem na parking pracownikow to praktycznie nie bylo Opli ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 193 Dołączył: czw, 10 lis 05 Skąd: Broadway Nr użytkownika: 167 ![]() |
To moze ja poprostu tak to widzialem ze oni tam pracowali tak szybko jak mroweczki. Zreszta z tego co wiem to nie bylo dnia zeby wyrobili sie w 100% zawsze sa opoznienia, rzedu kilku aut. Mnie natomiast wlasnie zaszokowaly monitory z iloscia wykonanego planu i w zaleznosci o postepu pracy byly buzki: ":-)" lub ";-(" Rowniez pomysl z skrzynka i pomyslami pracownikow. Ale ogolnie to pewnie warunki socjalne itd maja super ;-) BTW. Jak patrzylem na parking pracownikow to praktycznie nie bylo Opli ![]() Buźki dotyczą tzw planu "direct run", który określa procent aut, które po zejściu z linii montażowej nie wymagają żadnej poprawki. Dyrekcja Opla ambitnie ustaliła ten plan na 95%. I faktycznie rzadko kiedy linia osiąga ten poziom, aczkolwiek najczęściej są dość blisko. Pracownicy faktycznie są źli na taki abstrakcyjnie ustalony plan, bo nie wyrabiając się z nim tracą częsciowo premię (chociaż jest niewiele) a poza tym nagminnie nagina się statystyki, żeby tylko zmieścić się w planie. A może mówisz o tablicy, na której jest wyświetlona liczba aut, które powinny być zmontowane w trakcie jednej zmiany a zaraz obok podawana jest AKTUALNA liczba wyprodukowanych aut. Oczywiste jest że przez cała zmianę ta druga liczba się zwiększa (zaczynając od zera) a zaplanowaną wartość osiąga dopiero na koniec zmiany. Ale uwierz mi, zaplanowana liczba samochodów zjeżdża z taśmy niemal na każdej zmianie każdego dnia. A co do opli na parkingu... ja widzę ten parking codziennie i zdanie mam na temat dokładnie odwrotne. Ogólnie uważam, że mimo iż praca w Oplu jest daleka od doskonałości, to ci którzy tam pracują nie mają prawa narzekać, bo 90% Polaków ma w pracy gorzej od nich. Na przykład ci nieszczęśnicy którzy są zatrudnieni na kontraktach w Adecco - robią to samo co "oplowcy" ale zarabiają sporo mniej i mają sporo mniej praw. A po zakończeniu umowy okresowej mówi im się dziękuję i bierze następnych frajerów. -------------------- (...) Miliony much nie moga sie mylic!
|
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
skoro juz sie zrobil taki maly offtopic o LG i Oplu
Inwestycje w Kobierzycach (szkoda ze nie w Tucznawie ![]() -LG Philips LCD- ~1,7 mld zł (429 mln euro) - 3.149 miejsc pracy - Heesung Electronics - 470 mln zł - 2700 miejsc pracy - LG Electronics - 420 mln zł - 2100 miejsc pracy - Dong Yang Electronics - 148 mln zł - 1372 miejsc pracy - Toshiba - 166 mln zł - 1006 miejsc pracy - LG Innotek - 235 mln zł - 1000 miejsc pracy - LG Chem - 164 mln zł - 800 miejsc pracy - Ohsung Dislpay - 101 mln zł - 630 miejsc pracy - 3M - ~200 mln zł (50 mln euro) - 500 miejsc pracy - Lucky SMT - 69,6 mln zł - 250 miejsc pracy - Seokjin Steel - 38 mln zł - 240 miejsc pracy - Fine Altach - 30 mln zł - 160 miejsc pracy - LG International - 28 mln zł - 120 miejsc pracy - Profi Enamel - 4 mln zł - 50 miejsc pracy - Starion - miejsc pracy?? - Dong Seo Display - miejsc pracy?? ta na poczatek bo wszystkie zamierzaja sie znacznie rozbudowywac podobno najnizsze wynagrodzenie w LG to 992 zl do reki -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
A ja jestem ciekawy kto w tych nowych zakładach będzie pracował? Bo z tego co się ostatnio nasłuchałem praca w tego typu zakładach jest głównie za stawki w okolicach najniższej pensji a za taką kasę nie ma chętnych do pracy (wiem, bo w firmie, w której pracuję nie ma chętnych do pracy fizycznej za nieco ponad płacę minimalną + nadghodziny, mimo, że praca do najcięższych nie należy)
|
|
|
![]()
|
|
Rafi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 802 Dołączył: pon, 25 sie 03 Skąd: DG City Nr użytkownika: 15 ![]() |
A ja jestem ciekawy kto w tych nowych zakładach będzie pracował? Bo z tego co się ostatnio nasłuchałem praca w tego typu zakładach jest głównie za stawki w okolicach najniższej pensji a za taką kasę nie ma chętnych do pracy (wiem, bo w firmie, w której pracuję nie ma chętnych do pracy fizycznej za nieco ponad płacę minimalną + nadghodziny, mimo, że praca do najcięższych nie należy) No wlasnie. LG (i pozostale z tych firm) maja powazne problemy. Fabryki wybudowali sobie pod Wroclawiem, gdzie nie ma bezrobocia i nikt za 900 zlotych nie bedzie pracowal. Nnikt tez nie przeniesie sie do Wroclawia do pracy w takim zakladzie, bo mu nawet na wynajecie mieszkania nie starczy. Wroclaw padl ofiara wlasnego sukcesu. Moze teraz inwestorzy zainteresuja sie na powaznie innymi regionami kraju. |
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,433 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 6 Płeć: Mężczyzna ![]() |
nie znalazlem tematu by to wrzucic wiec wrzucam tu:
QUOTE Krawcowe z powołania
Pracowały w kilku zakładach odzieżowych, ale wynagrodzenie było coraz niższe, a i warunki pracy nie napawały optymizmem. W końcu zostały bez stałego zatrudnienia, ale nie załamały rąk. Postanowiły otworzyć własny interes, czyli zakłady krawieckie "Gracja i Elegancja", które będą funkcjonować przy ul. Wojska Polskiego. Dąbrowianki, Lilla Grzechnik i Bożena Sosnowska, znają się od wielu lat. To właśnie zaufanie i chęć podjęcia nowego wyzwania przekonały je do oferty Powiatowego Urzędu Pracy. W ramach szkoleń ABC Przedsiębiorczości poznały, jak należy prowadzić własną działalność gospodarczą, a dzięki bezzwrotnej pożyczce wyposażają swój zakład w nowoczesny sprzęt. - Z wykształcenia jestem krawcową odzieży damskiej. Pracowałam przez ponad 20 lat w Chełmie, Bytomiu, Dąbrowie Górniczej, a ostatnio dojeżdżałyśmy z koleżanką nawet do Częstochowy. Było jednak coraz gorzej, a za tak małe zarobki, jakie nam oferowano, trudno żyć. Namówiłam więc Bożenę, żebyśmy spróbowały same rozkręcić własny interes i chyba nam się udało - opowiada pani Lilla. Lilla jako pierwsza już w czerwcu ubiegłego roku złożyła w dąbrowskim PUP-ie potrzebne dokumenty. Potem przyszedł czas na szkolenia, aż w końcu doczekała się na 12 tys. zł bezzwrotnej pożyczki. By jej nie stracić, trzeba jednak spełnić kilka warunków. - Szkolenia bardzo nam się przydały. Dowiedziałyśmy się wiele o prowadzeniu księgowości, marketingu, rozliczeniach. Teraz przez rok musimy utrzymać nasze stanowiska pracy, w czym mają nam pomóc dwuletnie obniżki w płatnościach ZUS-u - informują krawcowe. Pani Lilla kupiła już potrzebne maszyny, w tym overlock oraz specjalistyczne żelazko i przyjmuje już pierwsze zamówienia. Jej koleżanka właśnie czeka na zamówiony sprzęt. Oficjalnie rozpocznie swoją działalność 1 marca. - Obawy zawsze są i pozostaną. Mam jednak nadzieję, że wszystko pójdzie dobrze. Jesteśmy we dwie, więc zawsze możemy liczyć na wzajemną pomoc - stwierdza pani Bożena. Zainteresowanie usługami krawieckimi, wbrew przypuszczeniom, okazało się naprawdę spore. Zwłaszcza, że w okolicy nie ma zakładu o podobnym profilu. - Pojawia się coraz więcej klientów, więc na razie nie ma co narzekać na brak pracy. Wykonujemy praktycznie wszystkie zamówienia: szycie ubiorów damskich i męskich, przeszywanie, skracanie, szycie i układanie zasłon. Powiększamy dział pasmenterii i tkanin, tak więc wkrótce będziemy mogły zaoferować klientom jeszcze większy wybór - podkreśla pani LIilla. Jak się okazuje ze wsparcia finansowego Powiatowego Urzędu Pracy skorzystało ostatnio sporo mieszkańców. W ubiegłym roku udzielono 197 dotacji, w tym 82 pochodziły z Funduszu Pracy, a kolejnych 115 z Europejskiego Funduszu Społecznego. Pieniądze z tego ostatniego pozyskiwane były w ramach projektów: "Przebudzenie", gdzie dotację otrzymało 20 osób, "Metamorfozy" - 50 osób, "Makijaż zmian" - 5 osób oraz "Alfabet biznesu" - 25 osób. - Celem tego wsparcia było nie tylko przekazanie funduszy na podjęcie działalności gospodarczej, ale również zainwestowanie w rozwój kapitału ludzkiego, poprzez organizowanie szkolenia ABC Przedsiębiorczości - podkreśla Małgorzata Zawadzka, dyrektor PUP w Dąbrowie Górniczej. Dzięki niemu przyszli przedsiębiorcy mieli okazję zdobyć wiedzę o zakładaniu i prowadzeniu firmy. Składało się ono między innymi z takich bloków, jak ścieżka rejestracji firmy, formy opodatkowania działalności gospodarczej, zobowiązania przedsiębiorcy, przedsiębiorca jako pracodawca, program Płatnik, pomoc publiczna, programy wsparcia dla przedsiębiorców oraz reklama i marketing. - Szkolenia te realizowane były z zastosowaniem nowoczesnych technik multimedialnych - mówi dyrektor Zawadzka. Zdaniem pracowników PUP-u na szczególną uwagę zasługują dwa ostatnie projekty, czyli "Makijaż zmian" i "Alfabet biznesu", ponieważ obejmowały one wyłącznie kobiety, które stanowią większość wśród zarejestrowanych bezrobotnych. Dzięki udzielonym dotacjom na terenie miasta powstały nowe przedsiębiorstwa o bardzo różnym profilu działalności, a przede wszystkim handlowe, budowlane oraz usługowe. Wśród tych ostatnich najwięcej pojawiło się tutaj firm ubezpieczeniowych, fryzjerskich, krawieckich, prawniczych, fotograficznych oraz audytorskich. Piotr Sobierajski -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 962 Dołączył: śro, 31 sty 07 Skąd: D.G. Mydlice Północ Nr użytkownika: 432 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Bardzo dobry pomysł! Trzymam kciuki by tym paniom wypaliło, a nawet być może ich firma stanie się kiedyś dużą i znaczącą firmą dziewiarską w D.G. znaną na całą Polskę i Europę?
![]() I tak powinno być! A nie czekać z założonymi rękami, że jakoś to będzie i ktoś cośza darmo komuś da! |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
juz kiedys o tym byly plotki i tez u nas na forum. Myslalem ze pomysl juz dawno upadl. Nie wiem czy dobrze ze tutaj to pisze a nie w hyde parku bo ta wiadomosc delikatnie mowiac niewiarygodna - z forum naszemiasto:
QUOTE autor: DonCicci (gość) napisz do autora data: 2007-02-14 13:34 Zapraszamy merczendajserów opuscie Hermana Kaufflanda !! W lato rusza budowa dyskoteki na 10000 ludzi kolo Reala na pierwszej imprezie zagra Westbam !! szczegolnie z tym Westbamem "bardzo prawdodpodobne" skoro nawet budowa nie ruszyla ![]() niech to bedzie taka ciekawostka ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 962 Dołączył: śro, 31 sty 07 Skąd: D.G. Mydlice Północ Nr użytkownika: 432 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Tiaaa! O tej dyskotece to juz słyszę od co najmniej 7 lat! Najciekawsze jest, to że żadna praca o tym nie pisała, żadne plany inwestycyjne tego nie przewidują i w dodatku miałoby to być wybudowane od nowa? LOOOL! I to w D.G.?
![]() To dobre ale na 1 kwietnia! ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Wiem z pewnego źródła, że kiedyś tuż po tym jak upadł DZN PW terenem tym o którym mowa był żywo zainteresowany pewien żydek. Wtedy właśnie pojawiły się informacje, jakoby miał on postawić na tych terenach dyskotekę wraz z hotelem oraz kasynem. Czemu nie doszło to do skutku, nie jestem w stanie powiedzieć. Tamtym terenem, oraz całym procesem upadku i przeniesienia części DZN (do Zabrza) zarządzali obcy ludzie (zresztą nie bez afer - głośnych na skale ogólnopolską - wspomnę tylko że pojawił się wątek morderstwa, samobójstwa, nie wiem jak to w końcu było), którzy się nieźle (jak to ma w zwyczaju w Polsce) obłowili na tym. Ktoś może więc podjął taką a nie inną decyzję.
Ten post edytował kwintosz czw, 15 lut 2007 - 01:37 -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]()
|
|
http://partners.pronox.com/gfx/marketing/6...111a2b62a1a.jpg
http://partners.pronox.com/gfx/marketing/4...7e6efee2d51.jpg z tego wyglada na to ze budowa juz trwa a ma byc zakonczona w lipcu -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,433 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 6 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Z ZI:
QUOTE W ProLogis Park Dąbrowa przybędzie najemców
Prawdopodobnie na przełomie marca i kwietnia, w obiekcie ProLogis w Dąbrowie Górniczej, swój magazyn otworzy polski operator logistyczny - Europegaz. Europegaz to polski operator logistyczny, działający w branży od ponad 15 lat. W ofercie posiada szeroki zakres usług logistycznych. Poza transportem międzynarodowym i krajowym firma zajmuje się także złożonymi projektami magazynowymi. W firmowym portfolio usług magazynu w Dąbrowie ma znaleźć się prawdziwy hit, czyli dynamiczne kompletowanie przesyłek - w ciągu 1 doby. Aby możliwe było zachowanie tak krótkiego czasu pakowania znaczna część procesu ma być w pełni zautomatyzowana, przy jak najmniejszym udziale człowieka w fizycznym przemieszczeniu towarów. Z kolei drugim najemcą części magazynu ma być firma JAS-FBG S.A., konsekwentnie rozwijająca sieć magazynów najwyższej klasy na terenie całej Polski (magazyny rozmieszczone są w pobliżu najważniejszych miast w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem aglomeracji śląsko-zagłębiowskiej). Powierzchnia magazynu JAS FBG wynosić będzie 4050 mkw i będzie on dedykowany jednemu z kluczowych klientów firmy. hator -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 60 Dołączył: śro, 18 sie 04 Skąd: Dąbrowa Górnicza / Czeladź Nr użytkownika: 107 ![]() |
Z kolei drugim najemcą części magazynu ma być firma JAS-FBG S.A., konsekwentnie rozwijająca sieć magazynów najwyższej klasy na terenie całej Polski (magazyny rozmieszczone są w pobliżu najważniejszych miast w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem aglomeracji śląsko-zagłębiowskiej). Powierzchnia magazynu JAS FBG wynosić będzie 4050 mkw i będzie on dedykowany jednemu z kluczowych klientów firmy. prawdopodobnie będzie to 7 do 8 tys. m kw. -------------------- Pozdrawiam WeGeR
#gg : 88095 http://www.czeladz.org.pl http://www.forum.czeladz.org.pl |
|
|
![]()
|
|
weger - nie wiesz czasem dla kogo beda chomikowac towary?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 60 Dołączył: śro, 18 sie 04 Skąd: Dąbrowa Górnicza / Czeladź Nr użytkownika: 107 ![]() |
Huhtamaki, Smurfit Kappa
-------------------- Pozdrawiam WeGeR
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Co to w ogóle są te "Huhtamaki"? ![]() pijasz colę w McDonaldzie ? to właśnie z kubka zrobionego w Huhtamaki (dawniej Polarcup) -------------------- Pozdrawiam WeGeR
|
|
![]()
|
|
Nie pijam coli w Mc Doland's - w ogóle raczej nie chadzam po tego typu lokalach - baaaardzo rzadko :> Ale dzięki za odpowiedź - wszak nazwa to dziwna ;-)
|
|
|
![]()
|
|
QUOTE ![]() Mieszkańcy obawiają się, że grunt pod ich domami obsunie się jeszcze bardziej dziś Przy ulicy Strzemieszyckiej w Dąbrowie Górniczej wstrzymano budowę, którą przeprowadza tu firma Saint-Gobain Glass Polska. Podczas prowadzenia prac ziemnych przy budowie drugiej linii produkcji szkła float, doszło do częściowego obsunięcia ściany zabezpieczającej. Grzegorz Szot, jeden z mieszkańców ulicy Strzemieszyckiej do swojego domu wprowadził się zaledwie tydzień temu. W mieszkaniu trwa jeszcze remont. Tymczasem przedwczoraj wieczorem, sąsiad dał mu znać, że ziemia za jego stodołą się...zapadła. - Ładną mam niespodziankę. Pobiegłem od razu, patrzę, rzeczywiście. Ziemia się tak osunęła, że drzewo dosłownie wpadło do środka - mówi zdenerwowany pan Grzegorz. Tuż za jego posesją jest wielki teren budowy, na którym prace przeprowadza firma budowlana Saint-Gobain. - Dostałem pismo z zakazem chodzenia po tym terenie za stodołą, bo może to grozić utartą zdrowia czy nawet życia. Byli tu eksperci, porobli trochę zdjęć. Poinformowano mnie, że może dojść nawet do ewakuacji. Nie wiem, co będzie dalej. Rozmawiałem z jednym z dyrektorów, mam nadzieję, że dostanę jakieś odszkodowanie - mówi przygnębiony pan Grzegorz. Geodeci założyli specjalne monitorujące czujniki na jego stodole. Mieszkańcy przyznają, że wcześniej były sygnały, iż z gruntem coś jest nie tak, bo opadała woda w studni. Przerażeni są także sąsiedzi pana Grzegorza, państwo Zdzisława, Edmund i Sergiusz Saderowie. Twierdzą, że ziemia obsuwa się już od jakiegoś czasu. Świadczą o tym choćby pęknięcia na ścianach. Miasto jest przygotowane na katastrofę. - Powołaliśmy sztab kryzysowy. Obsuwanie rozpoczęło się w sobotę i wtedy powiatowy inspektor nadzoru wydał decyzję o wstrzymaniu robót. Teren jest w tej chwili zabezpieczony. Wszyscy właściciele posesji zostali powiadomieni o istniejącym zagrożeniu. Dla pięciu rodzin z budynków najbardziej zagrożonych mamy przygotowane lokale zastępcze. Miejsca hotelowe zabezpieczył także inwestor. Gdyby doszło do ewakuacji w pogotowiu nasz sztab kryzysowy oczywiście się tym zajmie - zapewnia Henryk Zaguła, wiceprezydent Dąbrowy Górniczej i szef sztabu kryzysowego. Ewa Świderska z Saint Gobain zapewnia, że dyrekcja firmy natychmiast podjęła działania mające ustabilizować sytuację. - Do zbadania wezwane zostały, oprócz specjalistów Saint-Gobain Glass oraz firmy, której powierzone zostało wykonanie budowy, dwie niezależne ekipy ekspertów z Głównego Instytutu Górnictwa oraz z Politechniki Śląskiej. Aktualnie trwają prace nad stabilizacją sytuacji. Plan dalszego działania zostanie opracowany na podstawie raportu i zaleceń ekspertów - mówi Ewa Świderska. Magdalena Nowacka - Dziennik Zachodni -------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:32 |