![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 2,625 Dołączył: śro, 13 lip 05 Skąd: Mydlice Południe Nr użytkownika: 152 Płeć: Mężczyzna GG: 7413760 ![]() |
Dąbrowa do kieleckiego? Źródło poproszę... Ziściło się to po 1918 roku, kiedy to region ten wszedł w skład powstałego państwa polskiego. W pierwszych latach po wojnie Zagłębiacy wspierali śląskich powstańców walczących o przynależność do państwa polskiego. Ostatecznie na Śląsku powstało autonomiczne województwo śląskie. Zagłębie znalazło się natomiast w województwie kieleckim, a Sosnowiec z czasem stał się jego niepisaną stolicą. zaglebiedabrowskie.org -------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
A co ma piernik do wiatraka kolego? To że się utożsamiam z Dąbrową ma niewiele do tego, że nazwa jak każda inna ![]() Lepiej nazwać Extreme Taxi czy Yellow wg. Was? Takie ni z dupy ni z pietruchy... A z tym kieleckim to wydaje mi się, że musisz tam mieć jakieś korzenie ![]() Nie jestem Twoim kolegą chłopcze to raz ![]() Dwa, że utożsamiać to ty się możesz ale być dąbrowiakiem jest trudniej, bo człowiek ze wsi wyjedzie, wieś z człowieka nigdy ![]() A trzy to to, że zabolało, widzę z tym kieleckim, że od razu taka wycieczka osobista i wyzywanie od wieśniaka i hanysa. Coś musi być na rzeczy ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 8 Dołączył: sob, 31 paź 09 Nr użytkownika: 3,535 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Przy okazji parę słów o Dabrowie Górniczej-jednym z najbogatszych miast w Polsce.Prawa miejskie otrzymała w 1918 roku,ale jej historia sięga XVIIIw.
Wtedy to była wsią królewską znaną jako Stara Dąbrowa.Pierwsza kopalnia odkrywkowa Reden powstała w 1796 roku /nazwa na cześć hrabiego von Reden, inicjatora industrializacji Nowego Śląska czyli Zagłębia/.Kiedy teren opuścili Prusacy,po Dabrowę sięgnęło Księstwo Warszawskie.Napoleon podarował dobra Dąbrowskie swemu generałowi Lannesowi-księciu Montebello.Ale nowy właściciel nie dbał o kopalnie.W roku 1815 Dabrowa trafiła do Królestwa Kongresowego. Wówczas Stanisław Staszic przejął opiekę nad kopalnią i wybudował w 1818 roku osiedle Reden,a wieś po mału nazywano Dabrową Górniczą.Następnie minister skarbu Królestwa Polskiego-ks.Drucki-Lubecki przekazał duże pieniądze na budowę huty cynku i kopalni Ksawery.W 1833 roku,kiedy tutejszy przemysł otoczył opieką Bank Polski,Dąbrowa Górnicza stała się jednym z najprężniejszych osrodków w Polsce-dzięki wybudowaniu największej wtedy Huty Bankowej.Po wybuchu powstania styczniowego wiele wydarzeń rozegrało się właśnie w tym rejonieierwsze walki powstańcze rozegrały się na dworcu w Maczkach,a generał Nullo zginął nieopodal,pod Krzykawką.I daltego też zaraz po stłumieniu powstania Rosjanie zamrozili wszelkie inwestycje w Zagłębiu,a huty i kopalnie zaczęli sprzedawać,głównie Francuzom.Francusko-Włoskie Towarzystwo Kopalń połączyło ze sobą i zmodernizowało nieczynne kopalnie w jedną:Paryż.Ponownie uruchomiono Hutę Bankową,Kopalnie Reden i huty cynku.Rozkwitły na przełomie XIX i XX wieku.Ponieważ Dąbrowa się rozrastała-wybudowany w 1877 kościół pod wezwaniem św.Aleksandra stał się za mały-rozpoczęto budowe nowej świątyni Matki Boskiej Anielskiej.W 1895 roku dąbrowscy przemysłowcy wybudowali tzw.resursę obywatelską z dużą salą widowiskową /obecnie siedziba banku przy ul.3 Maja/.Do wybuchu I wojny światowej Dąbrowa Górnicza była prężnym ośrodkiem przemysłu ciężkiego i liczyła kilkadziesiąt tysięcy mieszkańców. W 1915 roku Dąbrowa stała się stolicą powiatu dąbrowskiego,a Austriacy zezwolili na utworzenie Legionów Polskich aby pozyskać rekrutów na wojnę.Dąbrowa była miejscem rekrutacji,tutaj zorganizowano koszary.W 1916 roku udało się wreszcie podnieść ją do rangi miasta.Między wojnami Dabrowa Górnicza należała do powiatu będzińskiego i województwa kieleckiego.To wtedy wybudowano wodociągi,szkoły,osiedla Staszic i Legionowo,park miejski Zielona.Wybuchła II wojna światowa i Dabrowę przyłączono do III Rzeszy.Została wyzwolona w styczniu 1945 roku,a zakłady przemysłowe przeszły na własność państwa. Zlikwidowano kopalnie Reden i Flora,a kopalnię Paryż nazwano im.Zawadzkiego. I to z jego inicjatywy,w latach 50-tych,wybudowano Pałac Kultury Zagłębia/1958/. Tereny po kopani Reden i hucie Konstanty zamieniono na park miejski.Miasto na nowo rozkwitło w latach 70-tych za sprawą nowej Huty Katowice. Ząbkowice i Strzemieszyce połączyły się z Dąbrową w jedno,ponad stutysięczne miasto.Nie ma już kopalni Paryż,zostało po niej muzeum "Sztygarka". Dzisiejsze miasto znowu rozkwita i przyciąga inwestorów,jak dawniej. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 65 Dołączył: pią, 04 lip 08 Nr użytkownika: 1,362 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Proponuje zmienić nazwę tematu na taksówki a tożsamość... a poetm juz z górki - mięso a tożsamość, trampki albo cykliści a tożsamość o masonach nie wspominając:)
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 2 Dołączył: wto, 03 lis 09 Nr użytkownika: 3,538 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Nie pomoże tu żadne udawadnianie metodą "kopiuj wklej" że zna się historię miasta, tą lekcje należało odrobić wcześniej. Teraz debilstwo należy po prostu nazwać debilstwem i koniec.
Wyobraźcie sobie sytuacje że w takim Chorzowie czy w innym hanysowie paru szaleńców nazywa sobie firmę "Zagłębie Taxi" i jeszcze się tym chwali ! - czy należy mówić jaka by była reakcja ? Raczej długo by nie pojeździli ![]() U nas też trzeba być szaleńcem aby się zdecydować na nazwę która ma w Zagłębiu bardzo negatywne konotacje. Teraz tym ludziom radzę pilnować swoich autek, bo już słyszałem że kibole zmawiają się w tym temacie ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 160 Dołączył: śro, 26 gru 07 Nr użytkownika: 993 Płeć: Mężczyzna GG: 4723472 ![]() |
Masz racje kolega z Ciebie jak z koziej dupy trąbka ;D
A i głupoty się nie wyplewi, bo ja wyraziłem swoją opinię na ten ten temat, a Ty mi wyjeżdżasz z jakąś Kielecczyzną ![]() Pozdrów rodzinę ;D |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Masz racje kolega z Ciebie jak z koziej dupy trąbka ;D A i głupoty się nie wyplewi, bo ja wyraziłem swoją opinię na ten ten temat, a Ty mi wyjeżdżasz z jakąś Kielecczyzną ![]() Pozdrów rodzinę ;D Śmieszny jesteś ![]() To ja, Dave i Misaki wyraziliśmy swoją opinię a ty przylazłeś i zarzuciłeś nam że jesteśmy śmieszni i co mamy w głowach. Więc kto pierwszy urządził wycieczkę osobistą? A z tym pozdrawianiem rodziny to mam nadzieję, że mi przypomnisz kiedyś jak się spotkamy chojraku ![]() Żeby nie było OT: Można prosić o informacje jakie macie auta? Ten post edytował Kamil_ śro, 04 lis 2009 - 11:59 |
|
|
![]()
|
|
witam wszystkich Siema Titek ![]() ![]() Pozdrawiam ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Co jest ludzie z tymi taksówkami, że takie emocje wywołują, w temacie np. o kebabach jest spokój a tu już chyba drugi temat będzie do zamknięcia
![]() Proponuję ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 8 Dołączył: sob, 31 paź 09 Nr użytkownika: 3,535 Płeć: Mężczyzna ![]() |
witam wszystkich Siema Titek ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Ahahaaha chyba zapomniałeś się Titek przelogować
![]() A co do odpowiedzi o samochody to fajnie ale nic to nie mówi. Nie marki lecz modele podaj, bo opel to może być i Astra i Vectra GTS ;-) |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,162 Dołączył: śro, 07 lut 07 Skąd: Gołonóg Starówka, Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 446 Płeć: Mężczyzna GG: 11390668 ![]() |
CYTAT(regulamin forum) (...)
3. Na forum zabronione jest (...) 6.Używanie dwóch lub więcej kont przez jedną osobę lub specjalne zakładanie kolejnego konta, aby uniknąć nadzoru. -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
nie wiem czy to ważne ale jedno konto jest moje prywatne a konto silesia jest firmowe i mamy do niego dostemp wszyscy z silesi
Ahahaaha chyba zapomniałeś się Titek przelogować nie zapomniałem zrobiłem to celowo![]() Nie pomoże tu żadne udawadnianie metodą "kopiuj wklej" że zna się historię miasta, tą lekcje należało odrobić wcześniej. Teraz debilstwo należy po prostu nazwać debilstwem i koniec. Wyobraźcie sobie sytuacje że w takim Chorzowie czy w innym hanysowie paru szaleńców nazywa sobie firmę "Zagłębie Taxi" i jeszcze się tym chwali !- czy należy mówić jaka by była reakcja ? Raczej długo by nie pojeździli my do kibiców nic nie mamy ale nazwy nie będzie nam nikt wybierał to jest sprawa nasza jak chcasz to ić do właściciela targów silesia i powiedz żeby zmienił nazwe to usłyszysz co ci powie. już nie będe z nikim dyskutował na temat nazwy nikt ci nie broni zadzwonić do innej firmy powodzenia
![]() ![]() Ten post edytował SILESIA TAXI 32 260 13 13 śro, 04 lis 2009 - 20:42 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 299 Dołączył: pon, 26 maj 08 Nr użytkownika: 1,306 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Co Wy się tak tej nazwy uczepiliście? Jakoś nikt nie czepia się nazwy Yellow czy Xtreme - chyba wszyscy jesteśmy Polakami i powinniśmy preferować poslkie nazwy
![]() Ten post edytował mgmisiek śro, 04 lis 2009 - 22:32 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 8 Dołączył: pon, 30 lis 09 Nr użytkownika: 3,582 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Pytanie do silesia taxi.
W jaki sposob chcecie zaistniec na rynku ??? Jak chcecie zachecic nowych klientow? kultura osobista ? czystym i pachnacym samochodem ? (i nie chodzi mi o zapach sosu czosnkowego ![]() Czy planujecie jakas kampanie reklamowa, rozwieszanie banerow, reklama w prasie czy wreczanie wizytowek ?? Czy moze w latwiejszy sposob czyli podbieranie najlepszych klientow z poprzednich firm w ktorych sie pracowalo !! i tu zacytuje Kamila Siema Titek Tak się składa, że mam znajomego co jeździ na taksówce i się zastanawiam, czy to ty jesteś ten typ co pracował w Yellow, latał za pracę w Xtreme, potem epizod w Vip Taxi a teraz w Silesi? Powiedz mi jak to jest? Latasz po forum, krytykujesz konkurencję a miejsca nigdzie zagrzać nie możesz? Co robisz takiego, że nigdzie cię nie chcą?! pozdrawiam i oczekuje wyczerpujacej odpowiedzi Ten post edytował sahar pon, 30 lis 2009 - 15:30 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 2 Dołączył: pią, 29 sty 10 Nr użytkownika: 3,678 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Pytanie do silesia taxi. W jaki sposob chcecie zaistniec na rynku ??? Jak chcecie zachecic nowych klientow? kultura osobista ? czystym i pachnacym samochodem ? (i nie chodzi mi o zapach sosu czosnkowego ![]() Czy planujecie jakas kampanie reklamowa, rozwieszanie banerow, reklama w prasie czy wreczanie wizytowek ?? Czy moze w latwiejszy sposob czyli podbieranie najlepszych klientow z poprzednich firm w ktorych sie pracowalo !! i tu zacytuje Kamila Siema Titek Tak się składa, że mam znajomego co jeździ na taksówce i się zastanawiam, czy to ty jesteś ten typ co pracował w Yellow, latał za pracę w Xtreme, potem epizod w Vip Taxi a teraz w Silesi? Powiedz mi jak to jest? Latasz po forum, krytykujesz konkurencję a miejsca nigdzie zagrzać nie możesz? Co robisz takiego, że nigdzie cię nie chcą?! pozdrawiam i oczekuje wyczerpujacej odpowiedzi Coś Panowie z Silesia TAxi nie chcą się wypowiedzieć ![]() Od czasu do czasu korzystam z usług Taxi więc jestem ciekaw |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 2 Dołączył: pią, 29 sty 10 Nr użytkownika: 3,678 Płeć: Mężczyzna ![]() |
witam wszystkich Siema Titek ![]() ![]() Pozdrawiam ![]() HE HE HEEE, to już nie Silesia,Taxi, tylko TITEK TAXI ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 23:03 |